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豆腐を含む例文一覧と使い方

該当件数 : 1148



例文

豆腐の製造方法およびそれに用いる型箱例文帳に追加

MANUFACTURING METHOD OF SOY BEAN CURD AND MOLD BOX USED FOR THE METHOD - 特許庁

豆腐添加パン及びその製造方法例文帳に追加

BREAD INCORPORATED WITH TOFU AND METHOD FOR PRODUCING THE SAME - 特許庁

豆腐用凝固剤及びその製造方法例文帳に追加

SOYBEAN CURD COAGULANT, AND METHOD FOR PRODUCING THE SAME - 特許庁

胡麻入り豆腐及びその製造方法例文帳に追加

BEAN CURD FLAVORED WITH SESAME AND METHOD FOR PRODUCING THE SAME - 特許庁

例文

豆腐を賽の目に切ることのできる容器の提供。例文帳に追加

To provide a container capable of dicing a soy bean curd ("tofu"). - 特許庁


例文

豆腐分断器具を基台となる包丁、ナイフ類を含む刃物の背部に取り付けた豆腐分断器具付包丁又は、豆腐分断器具を使用して、容器上方より下向きに挿入した前記豆腐分断器具が有する線状切断部材が容器中間位にとどまり、豆腐側面から水平に通過させる豆腐分断方法。例文帳に追加

This bean curd cut method uses the kitchen knife with a bean curd cut apparatus of installing the bean curd cut apparatus in a back part of a cutter including the kitchen knife and knives being a base or the bean curd cut apparatus, and horizontally passes from the bean curd side surface by making a linear cutting member possessed by the bean curd cut apparatus inserted downward from above the vessel stay in a vessel intermediate position. - 特許庁

本発明は電子レンジで加熱すると溶解して、豆腐の上部に調味料をかけた状態にして、あたためた豆腐、すなわち湯豆腐としてソフトクリームを食するような新しい感覚で食することができる、取り扱いが容易で、短時間に食することができる湯豆腐の製造方法および湯豆腐豆腐製品を得るにある。例文帳に追加

To obtain a method of producing a boiled tofu which can be easily handled and eaten in a short time and tofu products for a boiled tofu and enables a wormed tofu to be eaten as a boiled tofu with a new sensation as if eating a soft serve ice cream while dissolving the soybean curd by heating with a microwave oven and while keeping seasoning put on the upper part of a tofu. - 特許庁

容器内に豆腐および、加熱すると溶解するゼリー状の調味料を収納して密封する豆腐製品の製造工程と、この豆腐製品の製造工程で製造された豆腐製品を電子レンジで加熱し、ゼリー状の調味料を溶解するとともに、豆腐をあたためる加熱工程とで温豆腐の製造方法を構成している。例文帳に追加

The method for producing the warmed soybean curd includes a soybean curd production process of housing and sealing a soybean curd and a jelly-like seasoning which is dissolved by heating, and a heating process of heating the soybean curd product produced by the production process of the soybean curd with a microwave oven to dissolve the jelly-like seasoning, and warming the soybean curd. - 特許庁

豆腐製造の後に選別過程のうち捨てられる非規格品豆腐を用いて微細化の豆腐液を仕上げこれを豆乳と共に凝固させることを特徴とする豆腐製造方法であり、前記微細化の豆腐液に選択的におから液を追加してこれを豆乳と共に凝固させることを特徴とする豆腐製造方法を提供する。例文帳に追加

To provide a method for manufacturing soybean curd in which nonstandard soybean curd to be thrown away during a selection step after manufacturing soybean curd is used to make micronized soybean curd liquid in order to coagulate with soymilk, and to provide a method for manufacturing soybean curd in which bean curd refuse liquid is selectively added to the micronized soybean curd liquid to coagulate with soymilk. - 特許庁

例文

南禅寺豆腐(なんぜんじどうふ)とは、京都の臨済宗総本山である南禅寺周辺や山形県庄内地方でみられる豆腐の一種。例文帳に追加

Nanzenji tofu is a kind of tofu produced around Nanzen-ji Temple, the Grand Head Temple of Rinzai sect in Kyoto, and Shonai Region of Yamagata Prefecture.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

庄内地方の南禅寺豆腐は、京都のお坊さんが酒田市の豆腐屋に作り方を伝授した説がある。例文帳に追加

It is said that a Buddhist priest from Kyoto taught a tofu store in Sakata City how to make Nanzenji tofu, and then Nanzenji tofu became widely known in Shonai Region.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

天明2年(1782年)に刊行された『豆腐百珍(とうふひゃくちん)』には、100種類の豆腐料理が記述されており、また様々な文学でも親しまれてきた。例文帳に追加

In the "Hundred Delicacies of Tofu" published in 1782, 100 kinds of tofu dishes were introduced, and tofu was familiar in various kinds of literature.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

これを切り分け水にさらした物が絹ごし豆腐と呼ばれ、水にさらさず直接容器に掬い上げた物が寄せ豆腐と呼ばれる。例文帳に追加

The curdled soy milk that is cut and soaked in water is called kinugoshidofu (silken tofu), while the kind that's scooped and put into a container directly without soaking in water is called yosedofu (fresh tofu).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

これを崩しながら内側に布を敷いた型の中に盛り込み、蓋をして重石を掛け、硬く水を切ると豆腐(木綿豆腐)となる。例文帳に追加

After the half-curdled or pudding-like tofu is placed into a mold lined with a cloth so that it will break down, a lid is set on the mold, a stone weight is placed on the lid and the tofu is drained, thus producing momendofu (firm tofu).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

このため古くから豆腐製造業者においては、前記の消泡剤を使うのが一般的であった(『豆腐集説』明治5年)。例文帳に追加

Therefore, for a long time it was a general practice for tofu makers to use the aforementioned antifoaming agent ("Tofu Shusetsu (Compilation of Tofu Making Theory)," published in 1872).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

塩蔵乾燥させて作った豆腐には、山形県岩根沢地方(西村山郡西川町)の六浄豆腐がある。例文帳に追加

As an example of salt-dried tofu, rokujo dofu (salted tofu) in the Iwanezawa area (Nishikawa-machi, Nishimurayama-gun) of Yamagata Prefecture is representative.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

ダイズとにがりを使用していない物でも柔らかく豆腐状の食品のなかには「かわり豆腐」などと呼ばれる。例文帳に追加

Even if soybeans and bittern aren't used, soft foods in the form of tofu are called 'kawari dofu' (unusual tofu).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

現在は殆ど見られないが、かつて、主に関東地方において、豆腐の売り歩きをする際に豆腐屋はラッパを吹きながら売り歩いた。例文帳に追加

Although seldom seen today, the tofu seller blow a bugle when carrying tofu on his sales route, mainly in the Kanto region.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

また、重曹処理された高野豆腐は炊飯器に水と一緒に入れて炊くことによって普通の豆腐に近いものを作ることができる。例文帳に追加

Also, by cooking koya-dofu processed with baking soda in a rice cooker together with water, it can make tofu close to the ordinary type.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

揚げ出し豆腐(あげだしどうふ)は、豆腐に衣をまとわせて揚げ、出汁または、醤油で味を付けたつゆをかけた料理である。例文帳に追加

Agedashi dofu is a dish of tofu lightly dusted with starch or flour, then deep fried, and served in dashi broth or dashi-based sauce seasoning with soy sauce.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

多くの揚げ出し豆腐は、片栗粉を豆腐にまぶして揚げたものであるが、小麦粉のレシピも紹介されていることがある。例文帳に追加

In most Agedashi dofu, the tofu is dusted with starch and deep fried, but there is another recipe in which the tofu is dusted with flour.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

玉子豆腐はだし汁と鶏卵を使用した料理で、豆腐と名乗ってはいるが大豆などは使用していない。例文帳に追加

Tamago dofu is a dish using dashi broth and chicken eggs, and although its name includes the word "tofu," it does not contain soy beans.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

祇園豆腐(ぎおんどうふ)は、江戸時代、京都の八坂神社(祇園神社)門前の2軒の茶屋で売られた田楽豆腐の料理である。例文帳に追加

Giondofu refers to a Dengakudofu (tofu, bean curd skewered, roasted over charcoal, and coated with miso) dish, sold by two chaya (tea houses) in front of Yasaka-jinja Shrine (Gion-jinja Shrine) in Kyoto in the Edo Period.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

「徂徠豆腐」は将軍の御用学者となった徂徠と貧窮時代の恩人の豆腐屋が赤穂浪士の討ち入りを契機に再会する話。例文帳に追加

Sorai Tofu' is a story that Sorai, who became Goyo-gakusha (a scholar pander to the government) of Shogun, and the tofu seller, who was Sorai's benefactor in his lean days, met again at the time of the raid of Ako Roshi.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

その豆腐屋が、浪士討ち入りの翌日の大火で焼けだされたことを知り、金と新しい店を豆腐屋に贈る。例文帳に追加

Sorai found out that the tofu seller had been burned out by a great fire the next day of the raid of Ako Roshi, and he gave money and new shop to the tofu seller.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

豆腐屋殿は貧しくて豆腐をタダ食いした自分の行為を「出世払い」の契約にして「盗人」となることから自分を救ってくれた。」例文帳に追加

Mr. tofu seller relieved me of being a 'pincher' by making a contract for Shusebarai (paying after career progress) of my act of eating tofu without money because of my poverty.'  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

ゲル化状態評価装置、それを備えたゲル製造装置及び豆腐製造装置、並びに、ゲル製造方法及び豆腐製造方法例文帳に追加

GEL STATE EVALUATING APPARATUS, GEL MAKING APPARATUS WITH THE SAME AND TOFU MAKING APPARATUS, AND GEL MAKING METHOD AND TOFU MAKING METHOD - 特許庁

優れた固さや弾力性を有する豆腐を得るための安定性能幅領域が広い豆腐用乳化型凝固剤を提供する。例文帳に追加

To provide an emulsifying coagulant for tofu (bean curd) having a wide range of stable functions for obtaining the tofu having excellent hardness and elasticity. - 特許庁

製剤の安定性及び分散性が良く、且つ風味の良い豆腐を製造し得る豆腐用凝固製剤を提供する。例文帳に追加

To provide a coagulation agent for tofu (bean curd) having good stability and dispersibility and giving a tofu having good taste and flavor. - 特許庁

製剤の安定性及び分散性が良く、風味の良い豆腐を製造し得る豆腐用凝固製剤を提供する。例文帳に追加

To provide a coagulant formulation for tofu having good stability and dispersibility with which tasty tofu can be produced. - 特許庁

これにより、食感、色調、食味等が異なる複数の豆腐層T1,T2によって形成されている複合豆腐Tを製造することができる。例文帳に追加

Thereby, composite tofu T formed by plural tofu layers T1 and T2 which are different in texture, color tone, taste, etc., can be produced. - 特許庁

従来の豆腐のように完全に凝固させるのではなく、飲むタイプの今までにない新規の豆腐風味食品を製造する。例文帳に追加

To obtain a new tofu flavor food of drinking type which has not conventionally exited not by completely coagulating a soybean milk like a conventional tofu. - 特許庁

この発明は時間設定のみで、誰でも簡単に安く豆腐が製造出来る豆腐製造機を開発・提供する事にある。例文帳に追加

To provide a tofu-producing machine in which every one can simply and cheaply produce tofu by carrying out only setting of time. - 特許庁

豆腐の品質に直接的に影響を及ぼす製造用水に電解生成アルカリ水を採用して、高い品質の豆腐を製造する。例文帳に追加

To produce high quality Tofu (bean curd) by adopting an electrolytically obtained alkaline water as water for producing the Tofu which affects directly to the quality of the Tofu. - 特許庁

この発明は、家庭などにおいて、即席で豆腐が作れるように豆腐の素(凝固剤液付)を得ることができるようにすることを目的としたものである。例文帳に追加

To obtain a bean curd material (with a coagulant liquid) from which bean curd can instantly be produced at home or the like. - 特許庁

豆腐の品質に直接的に影響を及ぼす製造用水に電解生成水を採用して、高い品質の豆腐を製造する。例文帳に追加

To produce a high-quality Tofu (a soybean curd) by using an electrolytically generated water as a water for production directly influencing the quality of Tofu. - 特許庁

安価に実施できると共に、豆腐らしい風味を保持した豆腐を製造することができる大豆粉末の製造方法を提供する。例文帳に追加

To provide a manufacturing method for soybean powder capable of preparing bean curd inexpensively and retaining flavor of bean curd. - 特許庁

豆腐又は豆乳に対し塩化マグネシュウムを重量比で3:1〜1:1の割合で混合し、豆腐凝固剤液を得る。例文帳に追加

The objective soybean-curd coagulant liquid is obtained by incorporating soybean-curd or soybean milk with magnesium chloride in the weight ratio of (3:1) to (1:1). - 特許庁

半凝固状態で崩した原料豆腐を遊離水と共に収容するようにした保形筒1を備えた豆腐保形装置Aである。例文帳に追加

This apparatus A for maintaining the shape of tofu is equipped with the shape-maintaining tube 1 installed for storing the raw tofu deformed in a half-coagulated state with the free water. - 特許庁

高野豆腐、凍り豆腐をこまかくし調味をし煮き上げた後、乾燥させ、ご飯にふりかけて提共する例文帳に追加

To provide chips sprinkled on cooked rice, which are produced by finely chopping, seasoning, boiling and drying frozen-dried tofu and Koya tofu. - 特許庁

凝固速度が適度に遅効化され、品質の良い豆腐を製造できる豆腐用凝固製剤を提供する。例文帳に追加

To provide coagulation preparations for bean curd which moderately delay a coagulation speed, and is capable of producing good-quality bean curd. - 特許庁

イチョウ葉抽出エキスが豆腐に対して0.005〜0.5重量%の割合で豆腐に添加される。例文帳に追加

This healthy tofu containing essence extracted from ginkgo leaves is obtained by adding essence extracted from ginkgo leaves in an amount of 0.005-0.5 wt.% based on tofu to tofu. - 特許庁

味や食感、解凍後の柔らかさも本来の豆腐に近い美味しい冷凍豆腐の製造を行うことを目的とする。例文帳に追加

To produce tasty frozen bean curd similar to original bean curd in taste, texture and softness after thawing. - 特許庁

風味、弾力、食感、収率の優秀な豆腐を製造するために使われる優良な豆腐用凝固剤を得ようとする。例文帳に追加

To obtain a superior coagulant used for producing tofu excellent in flavor, elasticity, texture and yield. - 特許庁

コンベヤベルトの下方への垂れ下がりと蛇行を防止して、豆乳の漏れや豆腐に継ぎ目や皺を生じさせず、綺麗な豆腐類を製造する。例文帳に追加

To manufacture good appearance soybean curds by preventing hanging downward and meandering of a conveyor belt and preventing leakage of soymilk, and forming no seams or wrinkles on the soybean curd surface. - 特許庁

豆腐の硬度などの物性においてより高品質を有するおぼろ豆腐及びその製造方法を提供する。例文帳に追加

To provide bean curd having higher qualities in physical properties such as the hardness of the bean curd, and to provide a method for producing the same. - 特許庁

食感の優れた湯葉豆腐の製造方法及び該方法により製造される食感の優れた湯葉豆腐を提供する。例文帳に追加

To provide a method for producing dried bean curd excellent in palate feeling and to provide the dried bean curd excellent in palate feeling produced by the method. - 特許庁

新しい豆腐の製造方法と工程で、おからを出さない中小豆腐店舗の製造時間の短縮と販売方法。例文帳に追加

METHOD FOR PRODUCING/SELLING NEW SOYBEAN CURD FREE FROM GENERATION OF SOYBEAN CURD REFUSE IN PROCESS THEREOF AND REDUCING MANUFACTURING TIME IN MEDIUM AND SMALL SOYBEAN CURD STORE - 特許庁

きめ細かく滑らかで、巣がなく、大豆の旨みを保持した豆腐を製造することができるようにした豆腐製造技術の提供。例文帳に追加

To provide a process for producing Tofu (bean curd) having fine and smooth texture, free from pore and keeping the deliciousness of soybean. - 特許庁

例文

熱湯を利用するだけで喫食できる風味・食感に優れた即席豆腐用の原料粉末及び即席カップ豆腐を提供する。例文帳に追加

To provide raw material powder for instant soybean curd, and instant cup soybean curd edible, by only using hot water and which is superior in flavor and texture. - 特許庁

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