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豆腐を含む例文一覧と使い方

該当件数 : 1149



例文

あたかも「茶碗蒸し」のような高級感ある商品容器入り豆腐であって、豆腐が商品容器の容器壁に密着し、しかも豆腐固化後の離水を生じないものを製造する。例文帳に追加

To obtain the subject bean curd having high-grade feeling just like 'chawan-mushi' (pot-steamed hotchpotch), and to provide a method for producing the bean curd so as to have the bean curd adhered to the commodity pack wall, and also causing no syneresis after being coagulated. - 特許庁

型箱本体10内に豆腐液Trが充填されて押し蓋40で圧縮すると、豆腐液Trから水切り面27,37,57の透水孔を通って水抜きされ、内部で凝固して豆腐が成形される。例文帳に追加

When the soybean curd liquid Tr is charged into the molding box body 10 and pressurized with the pressure lid 40, the water is drained from the soybean curd liquid Tr through the water permeation holes at the drainage surfaces 27, 37, 57, and the soybean curd liquid is coagulated inside to form a soybean curd. - 特許庁

苦汁を主体とする凝固剤を用いた豆腐において、その豆腐の物測値であるG' が11000 以上、G" が2000以上であり、且つTan(δ)が0.185以下の物性を有する苦汁豆腐例文帳に追加

This bittern soybean curd has the physical properties of G' of11,000, G" of ≥2,000, and T(δ) of ≤0.185. - 特許庁

卵白入り豆腐の製造方法であって、豆乳に添加される卵白の量が特に制限されることがなく、また、得られる卵白入り豆腐は硫黄臭がせず、外観も美しいものとすることができる卵白入り豆腐の製造方法を提供する。例文帳に追加

To provide a method for producing albumen-containing soybean curd which has beautiful appearance and no sulfur odor without restricting especially an amount of albumen to be added to soymilk. - 特許庁

例文

客の前で豆腐の製造すること自体を演出しつつ、卓上で出来たての豆腐を食するための熟練を要さずに作ることのできる豆腐を得る。例文帳に追加

To provide bean curd capable of being produced with no need of expertness, and enabling customers to taste just-made bean curd at the table while enjoying a stage-managed performance of the production process of bean curd itself in front of the customers. - 特許庁


例文

豆腐を固めた後の加工が簡単であり、綺麗な麺豆腐を容易に製造する事ができる豆腐麺及びその製造方法の提供を図る。例文帳に追加

To provide a method for producing bean curd noodles, by which, after bean curd is curdled, the bean curd can simply be processed to easily produce the beautiful bean curd noodles, and to provide bean curd noodles. - 特許庁

惣菜生地に5〜30mm角の一口大の冷凍豆腐をそのまま練り込むことにより、豆腐が崩れず、豆腐の食感、味を保つ効果を得た。例文帳に追加

This prepared food having effects of keeping the palatability and the taste of the tofu while keeping the shape of tofu is obtained by directly mixing a bite-size frozen tofu having a square of 5-30 mm to the material of prepared food. - 特許庁

(a)非規格品豆腐の水気を除去する段階と、(b)前記水気が除去された非規格品豆腐と豆乳を混合する段階と、(c)前記混合物を摩砕及び濾過して微細化の豆腐液を得る段階と、(d)前記微細化の豆腐液と豆乳を凝固剤と共に混合し凝固させる段階と、を含む豆腐製造方法。例文帳に追加

The method for manufacturing soybean curd includes steps of: (a) being dehydrated nonstandard soybean curd; (b) mixing the dehydrated nonstandard soybean curd with soymilk; (c) grinding and filtering the mixture to obtain micronized soybean curd liquid; and (d) mixing and coagulating the micronized soybean curd liquid and soymilk with a coagulant. - 特許庁

田楽豆腐を、炭火でなく電子レンジで加熱する事で中まで熱く柔らかで、冷めても温め直しができる田楽豆腐を、いつでも迅速に提供してコンビニやスーパー等既存の店舖でも容易に田楽豆腐の販売を可能とする。例文帳に追加

To provide a Tofu dengaku heated not on charcoal fire but in a microwave oven to be hot and soft up to its inside, and also re-heated even on getting cold, always quickly to facilitate sale of the Tofu dengaku in existing stores such as convenience stores, supermarkets. - 特許庁

例文

最近なにかと問題になっている動物性タンパク質に代わる大豆のタンパク質から作る安全で安定した供給ができ、しかも安価な豆腐を従来豆腐が持っている欠点を改良して水分を減少して日持ちを良くする豆腐を作ることを課題とする。例文帳に追加

To obtain tofu that is made from soybean protein replacing animal protein recently causing problems in many ways, is safe, stably supplied, yet is inexpensive, improves defects which tofu conventionally has, reduces water content and keeps well for a long time. - 特許庁

例文

パンチングメタル製の成形型を使用しながら、パンチング板蓋と原料豆腐との間にホエー層を設けさせ、剥離性を向上させてパンチング板蓋に木綿豆腐が付着するのを防止させることができる木綿豆腐の製造方法の提供。例文帳に追加

To provide a method for producing cotton bean curd, by which, while using a punching metal mold, a whey layer is disposed between a punching plate lid and raw material bean curd to improve peelability, thereby enabling to prevent the adhesion of the cotton bean curd to the punching plate lid. - 特許庁

植物蛋白質として優れた食品である豆腐、豆乳などの大豆食品の製造工程で大量に排出される豆粕(オカラ)の有効利用を計り、美味しく機能性に優れた豆腐(機能性豆腐)を、廃棄物の排出なしに高い経済性のもとに提供する。例文帳に追加

To produce a delicious bean curd (a functional bean curd) having excellent functionality in high economy without discharging waste materials by utilizing bean curd lees discarded in a large amount in a production process of a soybean product such as the bean curd and a soybean milk which are excellent foods as the food containing vegetable protein. - 特許庁

豆腐を使用したさまざまな加工食品を製造する際、豆腐を直接食品に使用するのに比べて大幅に作業性を高めて商品性を向上し、かつ、シェルフライフが長く、チルド流通が可能で、かつ、大豆特有の青臭さの殆どない豆腐含有加工食品を提供すること。例文帳に追加

To provide a Tofu-including processed food that has increased marketability with largely increased workability in comparison with the case where Tofu is directly used for producing a variety of Tofu-processed food products, and can be subjected to chilled distribution with almost no smell intrinsic to Tofu. - 特許庁

豆腐、食酢、調味料、香辛料、乳化剤及び植物性油脂を混合し、乳化した食用乳化物において、上記豆腐が、濃度15以上の高濃度豆乳を凝固剤で凝固した濃縮豆腐であるマヨネーズ様食品である。例文帳に追加

This mayonnaise-like food is an edible emulsion obtained by mixing a bean curd, a vinegar, a seasoning, a spice, an emulsifier and a vegetable oil and fat, and emulsifying the obtained mixture, and the bean curd is a concentrated bean curd obtained by using the bean curd produced by coagulating a high-concentration soybean milk having15 concentration with a coagulating agent. - 特許庁

こうや豆腐の食感を柔らかくすることで、こうや豆腐製品の独特の食感を好まない人も違和感なく食べることができ、咀嚼・嚥下が困難な人でも喫食が容易で、咀嚼時に染み出すだし汁で咽るおそれの少ないこうや豆腐製品を提供する。例文帳に追加

To provide a dried bean curd product enabling even a person who dislikes palate feeling peculiar to a dried bean curd product to eat without unpleasant sensation through making the palate feeling of dried bean curd soft, and enabling even a person handicapped with chewing and swallowing to easily eat with less risk of choking with broth oozing out when chewing. - 特許庁

ニガリ等の凝固剤で製造した豆腐の保存性を向上させるために二次加熱を施しても、豆腐が固くなったり鬆が入ったりして商品品質を劣化させる心配がなく、また、簡易な方法で滅菌処理を実施することができるカット豆腐の製造方法を提供する。例文帳に追加

To provide a method for producing cut Tofu (soybean curd) free from fear of deteriorating product quality because of hardening of Tofu or formation of small holes even when secondary heating is carried out in order to improve storage property of Tofu produced by using a solidifying agent such as bittern and capable of carrying out sterilization treatment by a simple method. - 特許庁

従来の豆腐に較べてにがりによる風味の低減を抑え、しかも型くずれの生じない豆腐を得ることができ、食感がまろやかで、舌触りの滑らかさに加えて、コラーゲンにより栄養価が高くなるというきわめて相乗効果の高い豆腐を実現する。例文帳に追加

To provide collagen-containing soybean curd suppressed in flavor deterioration caused by bittern further than in conventional soybean curd, causing no deformation, having mellow palate feeling and smoothness to the tongue, and also exhibiting extremely high synergy effect of becoming rich in nutrients owing to the collagen. - 特許庁

大豆の香ばしく甘い香りが豊かで、なめらかな食感の作りたてのおいしさを有する豆腐の製造方法及びその原料となる豆腐用豆乳の製造方法並びに当該豆乳を利用した手作り豆腐セットを提供する。例文帳に追加

To provide a method for producing soybean curd rich in aromatic and sweet soybean flavor, having smooth palate feeling and just-made deliciousness; to provide a method for producing soybean milk used as raw material for the soybean curd; and to provide a handmade soybean curd set utilizing the soybean milk. - 特許庁

豆腐の充填容器に豆乳と凝固剤を別々に、または十分に攪拌混合せずに、注入し、その後攪拌混合し、プラスチック製フィルムにより密封した後、加熱し、凝固させる木綿豆腐の製造方法および密封された木綿豆腐であって、密封する前に半凝固状態の豆乳を物理的にかき混ぜてもよい。例文帳に追加

Before hermetically sealing the container, soybean milk in a semi-coagulated state may be physically stirred. - 特許庁

濃縮豆乳を凝固して豆腐を得る工程と、豆腐に増粘ゲル化剤とオリゴ糖類又はデンプン類とを混合する工程と、当該混合物を擂潰する工程と、擂潰物を冷却する工程とからなる豆腐ペーストの製造方法である。例文帳に追加

This method for producing the bean curd paste, characterized by comprising a process for coagulating a concentrated bean milk to obtain the bean curd, a process for adding a thickening gelation agent and an oligosaccharide or starch to the bean curd, a process for grinding the mixture, and a process for cooling the ground product. - 特許庁

従って、例えば飲食店の従業員等が豆腐の製造状況を常に監視する必要がなくなり、豆腐の製造作業の利便性が向上するとともに、過剰に豆乳が加熱されることがないので、豆腐の製造コストを低減させることができる。例文帳に追加

The device eliminates the need for always keeping an eye on the production condition of the soybean curd by working stuff in a restaurant or the like so as to improve convenience in soybean curd producing work, and does not cause overheating of the soybean milk to reduce costs for producing the soybean curd. - 特許庁

あらかじめ豆腐工場で焼いた焼き豆腐に、あらかじめ焼いた調味ミソを付ける事で、電子レンジで可熱できるので中まで熱く柔らかで、冷めても温め直しができる田楽豆腐を、コンビニやスーパー等既存の店舖でもいつでも迅速に提供販売する事が可能になる。例文帳に追加

This Tofu dengaku heated not on the charcoal fire but in the microwave oven to be hot and soft up to its inside and also re-heated even on getting cold, always quickly to facilitate sale of the tofu dengaku in the existing stores such as convenience stores, supermarkets, is provided by coating the baked Tofu prepared in a Tofu factory with seasoned Miso (bean paste) baked in advance. - 特許庁

豆乳を凝固させて豆腐を製造するに際し、豆乳槽から豆腐出口までをインラインとし、雑菌混入の機会をなくし、テキスチャーの優れた日持ちのよい豆腐を効率よく製造する豆乳のインライン凝固装置を提供する。例文帳に追加

To provide an inline device for coagulating soybean milk to produce soybean milk, which is formed from a soybean milk tank to a soybean curd exit in an inline state, eliminates a chance for the contamination of various bacteria, and can efficiently produce the soybean curd having an excellent texture and good storability. - 特許庁

本発明にかかる乳化食品は、豆腐と、油脂と、寒梅粉及び/又は粉末山芋とを混合・撹拌して、豆腐中の水分(水相)と油脂(油相)とを、豆腐に含まれる大豆レシチンによって乳化させて構成される。例文帳に追加

The emulsified food is obtained by mixing soy bean curd, oil and fat, Kanbai-ko (rice-bran glue) and/or powdery yam together, and stirring the mixture so as to emulsify the water content (a water phase) and the oil and fat (an oil phase) in the soy bean curd with soybean lecithin contained in the soy bean curd. - 特許庁

チーズ様の滑らかさと旨味を有する豆腐の製造において、麹もろみ等の漬床や、微生物培養機器類と技術、並びに長時間の熟成期間は必要なく、従来の一般的な豆腐製造時間と同程度の時間で、チーズ様の特徴を有するチーズ様豆腐製造技術を提供する。例文帳に追加

To provide a technique for producing cheese-like bean curd having cheese-like characteristics, free from requiring pickling beds such as malted rice mash, microbial cultivation instruments and technique and a long-time ripening period and taking time nearly equal to production time of conventional normal bean curd, in a production of the bean curd having cheese-like smoothness and taste. - 特許庁

押圧し水切りした豆腐を、調味液に浸漬した後、ペーパータオルで包装し、これをアルミホイルシートの上に置き、これを小粒の炭化物からなる炭化物層で全体を包含した状態にして乾燥し、前記豆腐を取り出し真空包装し、殺菌したことを特徴とする豆腐加工品である。例文帳に追加

The processed bean curd is produced by pressing and draining bean curd, immersing the drained bean curd in a seasoning liquid, packaging with a paper towel, placing the packaged curd on an aluminum foil sheet, drying the curd by entirely covering with a carbide layer composed of small-sized carbide particles, taking the dried curd out of the covering layer and vacuum packaging and sterilizing the product. - 特許庁

豆腐の製造技術において、既存の設備を用いて製造でき、また、豆腐がもつ豆乳の風味を落とさずに製品価値を維持し、かつ、食事方法の違いに応じた製品として販売しうる、豆腐の製造方法を提供する。例文帳に追加

To provide a method for tofu production, with which, in a technique for tofu production, a tofu is produced by using an existing facility, a product value is maintained without deteriorating a flavor of soybean milk which a tofu has and the tofu can be sold as a product corresponding to difference in a dining method. - 特許庁

また、低温の豆乳および凝固剤を、十分に攪拌混合した後、豆腐の充填容器に注入し、加温し、半凝固状態の豆乳を物理的にかき混ぜ、密封した後、加熱し、凝固させる充填容器に密封された木綿豆腐の製造方法および密封された木綿豆腐である。例文帳に追加

And it is allowed to sufficiently mix cold soybean milk with a coagulant by stirring them and then to pour them into a packaging container for bean curd, followed by warming them, by physically stirring the bean milk in a semi-coagulated state, by hermetically sealing it in the container and by heating it to coagulate it. - 特許庁

大豆を発酵させた味噌で作ります。味噌をお湯で溶かし、その中に野菜や豆腐、海藻を入れます。例文帳に追加

It’s made from miso, or fermented soybean paste. We mix miso with hot water and put vegetables, tofu or seaweed in it. - Weblio英語基本例文集

白身の魚,野菜,豆腐などを煮て,ポン酢,醤油などをつけて食べる鍋料理例文帳に追加

a dish of white-meat fish, vegetables and tofu that is cooked with orange vinegar or soy sauce  - EDR日英対訳辞書

また、高野豆腐の由来を覚海に求める伝承も存在するが、確証は無い。例文帳に追加

There is also folklore stating that freeze-dried bean curd was originated by Kakukai however, there is no validation of this.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

なにしろ豆腐、水、昆布だけが材料であるからそれぞれに高品質なものが求められる。例文帳に追加

In any case, tofu, water and kelp are the only ingredients, but they all must be of good quality.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

塩ひとつまみ、あるいは刻んだ大根をいれると豆腐にスが入らず、やわらかく仕上がるという。例文帳に追加

It is said that adding a pinch of salt or chopped Daikon makes tofu soft without being pithy.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

豆腐の大きさは80~150gで、円いおわん型をした形状でやわらかく口当たりが良い。例文帳に追加

Nanzenji tofu weighs from 80 to 150 grams, having the shape of a round bowl and has a gentle and smooth taste.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

豆腐を好んだ作家泉鏡花は、極端な潔癖症でもあったことから豆府と表記した。例文帳に追加

Kyoka IZUMI, a novelist who liked tofu, displayed tofu as because he was obsessed with cleanliness.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

また、中国においても日本以上のさまざまな豆腐があり、各種の料理が作られている。例文帳に追加

China, however, has more kinds of tofu than Japan does, and a wide variety of dishes are made there.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

充填豆腐は保存性に優れ、ものによっては一か月保存できるものもある。例文帳に追加

Juten dofu is superior in storage stability, and certain varieties can be stored for a month.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

豆腐の凝固は豆乳のたんぱく質が凝固剤によりゲル化することで起こる。例文帳に追加

The coagulation of tofu is caused by the gelatinization of soy milk protein by a coagulant.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

辺鄙な田舎であることを表すのに「酒屋へ三里豆腐屋へ二里」という俚諺もある。例文帳に追加

In describe the remote countryside, there was the vulgar proverb, 'Three ri (the old Japanese unit of distance, approximately 3.927 km or 2.44 miles per ri) to a liquor shop, and two ri to a tofu shop.'  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

またこの方法で作られた豆腐は、最近まで山間部や離島などに残っていた。例文帳に追加

Tofu was until recently made through this process in mountain-ringed regions and remote islands.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

熊本県五木村にも同様にして製造する桜燻製豆腐が伝わっている。例文帳に追加

Sakurakunsei dofu (tofu smoked over cherry chips), which is made in a similar manner, has been passed down in Itsuki-mura, Kumamoto Prefecture.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

木材をつなぎ止めるものである鉄製の鎹(かすがい)を軟らかい豆腐に打ち込もうとする様。例文帳に追加

This expresses an action of driving an iron clamp that holds lumber into soft tofu.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

精進料理においては、コンブ、椎茸の他に、大豆、モヤシ、豆腐なども用いられる。例文帳に追加

In vegetarian cuisine, soybeans, bean sprouts, tofu (bean curd) and other materials are used besides konbu and mushrooms;  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

煮込み料理、炒め物、麻婆豆腐などに果皮を加えて風味をつける。例文帳に追加

The pericarp is added to food cooked by boiling or stewing, stir-fried dishes, and Sichuan-style bean curd (tofu and ground pork spicy taste) for flavoring.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

冬期に豆腐を屋外に放置してしまった事から偶然に製法が発見されたといわれている。例文帳に追加

It has been said that the process was accidentally discovered when tofu was left outdoors during the winter season.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

しかし実際には、東北地方にも凍み豆腐(しみどうふ)と呼ばれる同じ製法の保存食がある。例文帳に追加

However, in the Tohoku region there is a preserved food called shimi-dofu, for which the same process is used.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

乾燥が終わった高野豆腐をアンモニア処理室にいれアンモニアガスを充満させる。例文帳に追加

The koya-dofu is placed in an ammonia processing room after drying it, and then the room is filled with ammonia gas.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

生揚げとは違い薄切りをした豆腐を使用するので内部まで揚がっている。例文帳に追加

Unlike namaage (thick, fried bean curd), aburaage is made of thinly sliced bean curd and is fried through to the inside.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

大きさ、形状、厚みなど、豆腐以上に地域差があるのが油揚げである。例文帳に追加

Like tofu, aburaage has a variety of sizes, shapes, thickness and other characteristics, according to the region.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

また「餅を使わない雑煮」を作る地方もあり、里芋や豆腐が餅の代替となる。例文帳に追加

In some areas, 'zoni without mochi' contains taro or tofu (bean curd) instead.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

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