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Brewingを含む例文一覧と使い方

該当件数 : 997



例文

To provide a method for producing a liquid material from spent brewing malts by which the degree of coloring of the liquid material obtained, by using the spent brewing malts as a raw material is low and the liquid material can thereby be utilized suitably as a raw material, and the like, for producing foods.例文帳に追加

ビール仕込み粕を原料として得られる液状物の着色度が低く、これにより液状物を食品製造原料等に好適に利用することができる、ビール仕込み粕からの液状物製造方法を提供する。 - 特許庁

To provide a treatment method for a brewing waste liquid for treating the brewing waste liquid certainly and efficiently to obtain dischargeable water and separating a reutilizable component contained in the waste liquid efficiently to reutilize the same.例文帳に追加

醸造廃液を放流できる水質まで確実にかつ効率よく処理するとともに、廃液中に含まれていた再利用可能な成分を効率よく分離し再利用に供することを可能とする、醸造廃液の処理方法を提供する。 - 特許庁

Furthermore, the glucoamylase brewing activity of the same level is obtained by setting a mixing ratio of materials for the brewing so that the malted rice is mixed in a ratio of30%, instead of adding the enzyme preparation thereto.例文帳に追加

別の実施例では、酵素剤を添加する代わりに、仕込配合を麹歩合が30%以上となるように設定することにより、同様のグルコアミラーゼ仕込活性が得られる。 - 特許庁

To provide a more simply configured brewing arrangement for a coffee maker and a method therefor and to improve the brewing arrangement to the extent that the production cost and the maintenance cost are reduced.例文帳に追加

抽出ユニット自体とまたその抽出方法をよりシンプルに構成すると共に抽出ユニットをさらに改善して製造コストと保守コストとの低減を図る。 - 特許庁

例文

To develop a new method for the extremely quick and easy separation and breeding of a yeast even from a variety of wild yeasts in nature, especially to prepare a sake having rich aroma and good taste by using a useful brewing yeast obtained by applying the method for the separation of the brewing yeast.例文帳に追加

自然界に多様に存在する野生酵母の中からでも、極めて迅速かつ簡便に有用な酵母の新規な分離、育種方法の開発を課題とする。 - 特許庁


例文

The direction of a filter face 16 of the used filter part 19 which is discharged from a brewing device 12 and moves downward by own dead load is converted by a filter face direction converting means 26 to be turned in the longitudinal direction of the brewing device 12.例文帳に追加

フィルタ面向き変換手段26により、抽出器12から排出されて自重で下方へ向かう使用済みフィルタ部分19のフィルタ面16の向きを、抽出器12の前後方向に向く向きに変換させる。 - 特許庁

To provide a beverage brewing apparatus 11 which can increase the potential frequency of brewing beverage by increasing the recovery capacity of a used filter part 19 in a recovery container 25.例文帳に追加

回収容器25での使用済みフィルタ部分19の回収量を増加させ、飲料の抽出可能回数を増加できる飲料抽出装置11を提供する。 - 特許庁

It is because of the belief of the sake breweries that the "preparation for brewing" begins already from that stage and they do out of superstition for good luck. 例文帳に追加

すでにその段階から「仕込み」が始まっているとの酒蔵の考えによるものであり、縁起かつぎとして行っている。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Koji used for sake brewing is produced by sprinkling spores of koji mold, namely aspergillus onto steamed rice and it is also called rice koji. 例文帳に追加

日本酒に用いる麹は、蒸した米に麹菌というコウジカビの胞子をふりかけて育てたものであり、米麹(こめこうじ)ともいう。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

Among the large number of yeasts, yeasts used for sake brewing are called sake yeast and more than eighty percent of the varieties are Saccharomyces cerevisiae (budding yeast). 例文帳に追加

また多種多様な酵母のなかで日本酒の醸造に用いられる酵母を清酒酵母といい、種は80%以上がSaccharomycescerevisiae(出芽酵母)である。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

Yeast delivered in such a way was named "Sake yeast Kyokai No. n" ("n" stands for a number.) after Nihon Jozo Kyokai (the Brewing Society of Japan). 例文帳に追加

こうして頒布された酵母には、日本醸造協会にちなんで「協会n号」(nには番号が入る)という名がつけられた。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Recently, motooke made of high-quality stainless steel is mainly used and, although it looks like a "tank, "it is called "motooke" as a piece of equipment used for sake brewing. 例文帳に追加

酛桶は、最近では高品質のステンレス鋼のものが多く、どうみても「タンク」といった風体だが、醸造器としてはあくまでも「酛桶」という。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

It is carried out by adding brewing lactic acid to water for preparation and, after mixing well, kakemai and koji are added. 例文帳に追加

仕込み水に醸造用の乳酸を加え、じゅうぶんに混ぜ合わせた上で、掛け米と麹を投入して行なわれる。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

This is exceptionally high alcohol concentration for brewing and is a unique method used only for sake that we can call of a technical heritage which we can be proud of. 例文帳に追加

これは醸造酒としては稀に見る高いアルコール度数であり、日本酒ならではの特異な方法で、世界に誇れる技術的遺産といえる。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Even today, however, during sake brewing using bubbling yeast, the above-described process of appearance can be seen in the tank. 例文帳に追加

今日でも泡あり酵母を使った醸造では、仕込みタンクのなかで日々刻々と上記のような状貌の推移を見ることができる。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Some understood this affirmatively as an "expansion of the rights of consumers" and the other understood critically as "inducing the degrading of sake brewing technology." 例文帳に追加

これに対しては、「消費者権利の拡大」と賛同的に取る立場と、「酒造技術の低下を招くもの」と批判的に取る立場がある。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

seishu which, after brewing in wintertime, has matured in a cool brewery during spring and summer and bottled and shipped in autumn when the air temperature becomes low 例文帳に追加

冬季に醸造した後に春・夏の間涼しい酒蔵で熟成させ、気温の下がる秋に瓶詰めし出荷された清酒。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

It is also said that it is the way of brewing of capable toji to keep amino acids content low even with kimoto or yamahaimoto. 例文帳に追加

たとえ生酛や山廃酛でもアミノ酸を低く抑えるのが、名人と言われる杜氏たちの造り方ともいわれる。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

It is a fragrance derived from esters, especially ethyl caproate and isoamyl acetate, generated by sake yeast in the process of low-temperature fermentation like ginjo brewing. (Refer to "Moromi.") 例文帳に追加

吟醸造りのような低温発酵時に酵母が出すエステル類、特にカプロン酸エチルや酢酸イソアミルに起因する香りである(参照:醪)。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

It is believed they are elder brother and younger sister of Sosohori, who were brewing technicians that came over to Japan in the era of Emperor Ojin. 例文帳に追加

応仁天皇の御代に渡来した醸造技術者、兄曽曽保利と妹曽曽保利と考えられている。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Sakamai is rice that is used as a material for sake brewing, mainly for the production of koji (malted rice). 例文帳に追加

酒米(さかまい)は、日本酒を醸造する原料、主に日本酒米(こうじまい)として使われるコメである。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Another reason that shinpaku is desired for sake brewing is that koji molds enter into such voids and are then fermented. 例文帳に追加

またこの空隙にコウジカビが入っていって醗酵することも、酒造りにおいて心白が好まれる一因である。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Such sake that is produced with a single variety is called 'tanmaishu' or 'ichimaishu/ikkomezake' in the language of sake brewing. 例文帳に追加

このように単一種の酒米から造った日本酒を、蔵言葉では「単米酒(たんまいしゅ)」あるいは「一米酒(いちまいざけ/いっこめざけ)」などと呼ぶ。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Then, because the brewery is obliged to spend more to purchase materials, the price of sake rises in such a brewing year. 例文帳に追加

となると、蔵としても原料調達にコストをかけることになるので、そういう酒造年度はとうぜん酒の値段があがる。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Until the 1980s, most breweries (sake manufacturers) bought sakamai collectively from agricultural cooperatives and polished such rice for brewing. 例文帳に追加

また1980年代ごろまでは、ほとんどの蔵(酒造メーカー)は農業協同組合などから一括して酒米を買い入れ、これを精米し醸造していた。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

There are varieties that are called "shuzo tekisei mai" (literally, rice appropriate for sake brewing) in order to avoid being deemed as general-purpose rice or food rice. 例文帳に追加

一般米・食用米とみなされることを避けるために、酒造適正米と呼ばれている品種もある。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Revival commenced in 2004 with approximately 800 grains of seed rice, and in 2007 a quantity sufficient for brewing was yielded. 例文帳に追加

800粒ほど残っていた種籾から2004年に復刻が開始され、2007年に醸造可能な収量を得るに至る。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Then, in the Showa period, it disappeared as if giving place to Yamada nishiki, which is easier to grow, but Hakutsuru Sake Brewing Co., Ltd. revived Shin yamadabo. 例文帳に追加

やがて昭和時代に、より栽培しやすい山田錦に代替わりをする格好で姿を消したが、白鶴酒造が新山田穂を復活させている。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Beginning in 1978, large-scale brewing tests were conducted, and in 1983 it was adopted as a recommended variety for the middle district of Hiroshima Prefecture with an altitude of 200 to 400 meters above sea level; the variety was registered in 1984. 例文帳に追加

1978年から大量醸造試験をし、1983年に標高200m~400mの広島県中部地帯向きの奨励品種に採用、1984年に品種登録。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

It's classified as general-purpose cooking rice, but depending on the year of production the rice has strong power and high brewing aptitude. 例文帳に追加

一般食用米に分類されるが、生産年によって非常に強い米の力を持ち、醸造適性が高くなる。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Sukunahikona, though he was a god who created the nation, he, in fact, was also a creator of chemical technology such as sake brewing and medicine making. 例文帳に追加

スクナヒコナは国土創造神であり実は薬作り酒造りなどの化学技術の創造神であった。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

In addition, since traditional sake-brewing tools such as wooden tubs are used to brew sake, it may happen that some wood chips come off a tub and get mixed in sakekasu. 例文帳に追加

また、伝統的な酒造道具(木桶等)を使用して製造されるため、それらが剥離し酒粕の中に混入することもまれにある。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

There are several types, including shiroki (white sake), kuroki (black sake), sumisake (refined sake), nigorizake (unrefined sake), and there are also various brewing methods. 例文帳に追加

白酒(しろき)・黒酒(くろき)・清酒(すみさけ)・濁酒(にごりざけ)などの種類があり、醸造法も多様である。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Preparation process (the early stage): It is referred to as the 'preparation process' to add salt water to soy-sauce malt, and to move it to a brewing tank while breaking and mixing the whole malt. 例文帳に追加

仕込工程(前期)醤油麹に塩水を加え、麹の塊を崩して混合しながら醸造タンクに移送することを「仕込工程」と呼ぶ。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Heating process: Non-heat-treated soy-sauce obtained in the compression process has a lot of proteins including various enzymes absorbed in the brewing process. 例文帳に追加

火入工程圧搾工程で得られた生醤油には、醸造工程で含まれた各種酵素などのタンパク質が多く含まれている。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

"Moro-haku" ("moro" means both sides, and "haku" means polishing) was the name of a sake brewing method which used polished rice for both the "koji-mai" (the rice in which the mold of "koji" [Aspergillus oryzae] was cultivated) and the "kake-mai" (also called "fukashi," meaning the steamed rice). 例文帳に追加

諸白(もろはく)とは、日本酒の醸造において、麹米と掛け米(蒸米)の両方に精白米を用いる製法の名。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

As times went by, temples other than Shoryaku-ji Temple began to use Bodai-moto for their own soboshu, and sake brewers that inherited the brewing method of soboshu from Nara temples did the same. 例文帳に追加

時代が下るにつれ、やがて正暦寺以外の寺の僧坊酒や、奈良流の造り酒屋の産する酒にも用いられた。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

The bakufu put controls on brewing sake in place from time to time for reasons such as: the rice market, food supply situation and political turmoil etc. 例文帳に追加

-幕府は、そのときどきの米相場や食糧事情、政争などの理由で酒造統制を行なった。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Whilst this happened time and again, shin-shu, ai-shu, kanmae-sake and haru-zake ended up not being produced because they depended on unpredictable provision of a brewing permit. 例文帳に追加

それを繰り返しているあいだに生産許可の不安定な新酒、間酒、寒前酒、春酒は蔵元が造らなくなっていった。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

In time, with the emergence of competition regarding the quality of sake, the brewing of sake in seasons other than winter was not considered. 例文帳に追加

やがて酒の品質競争が起こってくると、寒酒以外の季節の醸造はあまり省みられなくなった。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Thus the reemergence of four-season brewing techniques which had ceased for a time was actually a result of industrial technology from the 1920s. 例文帳に追加

こうしていったん途絶してしまった四季醸造の技術がふたたび復活するのは、じつに昭和の工業技術によってであった。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Brewers were at the mercy of the Edo bakufu (Japanese feudal government headed by a shogun) sake brewing regulations and the Meiji government's increased sake tax and, fell into decline, recovered and new entities emerged. 例文帳に追加

江戸幕府の酒造統制や明治政府の造酒税増税に翻弄され、衰滅したり、再生したり、新しいものが生まれたりした。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

While sake was basically produced by the merchants throughout the Edo period in all fields of brewing methods, distribution and sales, local governments or domains, due to the above reasons, started to brew Jizake (local sake) called, in later ages for convenience, Hanzoshu (sake brewed by the domains) by preparing brewing plans, inviting at no small expenses of the domain's technical experts such as Sakashi (sake brewer) (almost the same meaning as Toji [sake brewer]) and Kojishi (a person in charge of the koji-manufacturing) from the advanced regions in sake brewing like Itami sake, Nada gogo (five districts in Nada), Nara style sake and so on and making local wealthy merchants maintain brewing facilities. 例文帳に追加

江戸時代を通じて、基本的に酒はその造り方、流通、販売に至るまで商人がプロデュースするものであったが、上記のような理由から藩という地方自治体が酒造りを立案し、伊丹酒や灘五郷や奈良流など当時の酒造先進地域より酒師(さかし-杜氏とほぼ同義)や麹師(こうじし)といった技術者を少なからぬ藩費で招聘し、土地の大商人に醸造設備などを整備させて始めた地酒のことを、後世から便宜上藩造酒(はんぞうしゅ)と呼ぶ。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Simply referred to as yamahai, yamahai-jikomi (yamahai-shikomi) is a method of brewing sake (Japanese rice wine) that belongs to the kimoto-kei (traditional moto, or yeast starter, developing method). 例文帳に追加

山廃仕込み(やまはいしこみ/-じこみ)とは、単に山廃とも称され、日本酒生酛系(きもとけい)に属する日本酒の製法の一つ。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

The yamaoroshi-haishi-moto was developed in 1909 in the National Research Institute of Brewing established through the initiation of the Meiji government. 例文帳に追加

山卸廃止酛は、明治政府の先導でつくられた国立醸造試験所で明治42年(1909年)に開発された。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

High-quality water drawn from wells excavated by sake breweries is used for the brewing of ordinary sake instead of tap water used in homes. 例文帳に追加

通常の酒の仕込みに使われる水は、一般家庭で使っている水道水ではなく、酒蔵が独自に開井した高品質の日本酒水である。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Kanzukuri is the name of a Japanese sake brewing technique and applies to those made in winter when the air temperature is low. 例文帳に追加

寒造り(かんづくり)とは、日本酒の仕込み方の一つの名称で、気温の低い冬場に仕込むものをいう。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

For this reason brewers made use of naturally low temperatures in winter, and small and mid-sized sake brewers use kanzukuri brewing even today. 例文帳に追加

そのため自然な低温環境である冬を利用して、中小の酒蔵では現在もさかんに寒造りがおこなわれている。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Koji-buta (shallow wooden trays for koji) are one of the tools used in Japanese sake brewing and used at the koji making stage of Japanese sake. 例文帳に追加

麹蓋(こうじぶた)とは、日本酒の醸造工程で使う道具の一つで、日本酒麹造りの段階で用いられる。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

This allows fermentation to progress without stopping the activity of the yeast until over 20% alcohol could be made by the end of moromi (raw unrefined sake) brewing. 例文帳に追加

この方法により酵母が活性を失わずに醗酵を進めるため、醪造りの最後には20%を超えるアルコールが生成される。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

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