意味 | 例文 (183件) |
本醸造の部分一致の例文一覧と使い方
該当件数 : 183件
破精(はぜ)とは、日本酒の醸造過程の中で日本酒麹造り(せいぎく)、すなわち日本酒麹造りの段階で重要視される概念である。例文帳に追加
Haze is a notion considered to be important in the seigiku process, that is a manufacturing process of sake rice malt, in the brewing process of sake. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
蒸し米および麹を原料として日本酒を醸造する日本酒の醸造方法であり、麹として、水を有隔膜電解して生成される電解生成水であるアルカリ性水または酸性水で処理した麹を使用することにより、軽快な酒質の日本酒または濃くのある酒質の日本酒を廉価に醸造する。例文帳に追加
In the brewing of Sake wine using steamed rice and rice malt (Koji) as raw materials, the rice malt is treated with the alkaline or acidic water prepared by the diaphragm electrolysis of water and the treated malt is used for brewing to give Sake of light and refreshing quality or of high body quality. - 特許庁
酒米(さかまい)は、日本酒を醸造する原料、主に日本酒米(こうじまい)として使われるコメである。例文帳に追加
Sakamai is rice that is used as a material for sake brewing, mainly for the production of koji (malted rice). - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
麹蓋(こうじぶた)とは、日本酒の醸造工程で使う道具の一つで、日本酒麹造りの段階で用いられる。例文帳に追加
Koji-buta (shallow wooden trays for koji) are one of the tools used in Japanese sake brewing and used at the koji making stage of Japanese sake. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
日本海味噌醤油株式会社(富山県に本社を置く味噌・醤油の醸造業でキダ・タロー作曲のコマーシャルソングで有名)例文帳に追加
Nihonkaimiso Co., Ltd. (is a manufacturer of miso or fermented soybean paste and soy sauce based at Toyama Prefecture and is famous for its commercial song written by Taro KIDA) - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
酒株(さけかぶ)とは、日本の江戸幕府が酒造統制の基本政策として行なった、醸造業の免許制の一つ。例文帳に追加
Sakekabu is one of the licensing systems in the sake brewing industry, which was implemented by the Edo bakufu (Japanese feudal government headed by a shogun) of Japan as a basic policy for controlling sake brewing. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
よって本節『日本酒と燗』では、特別にことわりが無い場合、醸造アルコールの添加を行っていない日本酒を対象として(つまりアル添酒を対象とせずに)話を進めるものとし、日本酒は醸造酒の1種であるとして話を進める。例文帳に追加
Therefore, in this article "Warming Japanese sake" if there is no special explanation, description is made with Japanese sake without distilled alcohol added as a subject (in other words, sake with distilled alcohol is not included as a subject), and the description will advance by treating Japanese sake as a kind of brewage. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
また多種多様な酵母のなかで日本酒の醸造に用いられる酵母を清酒酵母といい、種は80%以上がSaccharomycescerevisiae(出芽酵母)である。例文帳に追加
Among the large number of yeasts, yeasts used for sake brewing are called sake yeast and more than eighty percent of the varieties are Saccharomyces cerevisiae (budding yeast). - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
これは醸造酒としては稀に見る高いアルコール度数であり、日本酒ならではの特異な方法で、世界に誇れる技術的遺産といえる。例文帳に追加
This is exceptionally high alcohol concentration for brewing and is a unique method used only for sake that we can call of a technical heritage which we can be proud of. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
日本酒は、毎年7月から翌年6月が醸造年度と定められており、通常は製造年度内に出荷されたものが新酒と呼ばれる。例文帳に追加
For sake, the brewing year begins from July, every year, and ends in June the next year and, usually, sake shipped within the brewing year is called shinshu. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
原料や精米歩合により本醸造酒(ほんじょうぞうしゅ)・純米酒(じゅんまいしゅ)・吟醸酒(ぎんじょうしゅ)に分類される。例文帳に追加
Depending upon raw materials and the rice-polishing ratio, specific name sake is classified into honjozoshu, junmaishu and ginjoshu. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
灰持酒(あくもちざけ・あくもちしゅ、灰汁持ち酒とも書く)とは、醸造したもろみに灰を混入させる、日本酒の一種である。例文帳に追加
Akumochizake or akumochishu is a type of Japanese sake manufactured by adding charcoal to the fermented unrefined sake. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
昔から焼酎が主流の土地柄であったため、地酒は現地で醸造されてる日本酒として唯一残ったものである。例文帳に追加
Since olden times this region has mainly produced shochu, a distilled liquor, and Jizake is the one Japanese sake that is still brewed. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
諸白(もろはく)とは、日本酒の醸造において、麹米と掛け米(蒸米)の両方に精白米を用いる製法の名。例文帳に追加
"Moro-haku" ("moro" means both sides, and "haku" means polishing) was the name of a sake brewing method which used polished rice for both the "koji-mai" (the rice in which the mold of "koji" [Aspergillus oryzae] was cultivated) and the "kake-mai" (also called "fukashi," meaning the steamed rice). - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
これは醸造酒としては稀に見る高いアルコール度数であり、日本酒ならではの特異な方法で、世界に誇れる技術的遺産といえる。例文帳に追加
This high alcohol content is rarely observed in brewed alcohol, and Japanese sake brewery has unique world level technical skills. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
こちらは麹カビの糖化作用を利用した醸造法であり、現代の日本酒のそれと相通じるものである。例文帳に追加
This is a brewing method which utilized the saccharification of Aspergillus oryzae and it is similar to the one of modern sake. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
昭和48年(1973年)にはアルコール添加の量を三増酒よりはるかに減らした本醸造酒が一般市場に売り出されるようになった。例文帳に追加
In 1973, the honjozoshu (higher grade, alcohol-added sake) to which much less alcohol than sanzoshu was added began to be sold in the market. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
したがって本醸造のアルコール添加は、香味の調整の目的で、重量比10分の1以下に限られる。例文帳に追加
Therefore, alcohol was added to honjozo (authentically-brewed) in order to adjust flavor and the ratio of adding was limited to less than one-tenth of the quantity. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
炭で味を削り、アルコール添加で味を辛くて出荷するのであれば、本来の「醸造によって味を造る」という原点からは外れていくのである。例文帳に追加
Adjusting taste by activated charcoal filtration and making it drier by alcohol addition were off from the basic points 'to create taste by brewing.' - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
樽酒、木桶造り、日本で最初に分離された酵母による醸造、古文書『延喜式』による貴醸酒の開発など。例文帳に追加
Cask sake, brewing in wooden barrel, brewing by the yeast which was separated for the first time in Japan, the development of kijoshu followed by ancient documents "Engishiki" (codes and procedures on national rites and prayers), and so on. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
日本酒の醸造が行われたのは、それよりもずっと以前の話であり、燗が行われるようになったのも、同じくずっと以前の話である。例文帳に追加
Brewing Japanese sake has begun before World War II, and so has warming sake. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
日本酒の歴史明治時代後期に政府が醸造業の近代化を図ると、杜氏集団もそれに見合うように組織を改編していった。例文帳に追加
Once the government made a plan to modernize the brewing industry in the Meiji period, toji groups also began to reorganize their structure so that it would be suited to the government's policy. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
この状況は安全醸造が確立される日本酒の歴史明治時代前期まで変わらなかった。例文帳に追加
In the history of Japanese sake production, this situation had remained unchanged until early Meiji Period when technology of anzen-jozo (safe brewing) was established. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
僧坊酒(そうぼうしゅ)は平安時代から江戸時代に至るまで、大寺院で醸造された日本酒の総称。例文帳に追加
Soboshu is a collective term referring to Japanese sake brewed in major temples from the Heian period to Edo period. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
醸造されたのは元禄2年(1689年)前後で、固形分の混ざった日本酒醪造りをそのまま貯蔵したものであった。例文帳に追加
It was brewed around 1689 and its Nihonshu moromi-zukuri was stored including solid contents without filtration. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
童蒙酒造記(どうもうしゅぞうき)とは、江戸時代初期に書かれた日本で代表的な醸造技術書。例文帳に追加
Domoshuzoki is a representative technical book on sake brewing in Japan, which was written in the early Edo period. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
鴻池流は醸造法としては消滅してしまったものなので、その意味で本書の記述は貴重である。例文帳に追加
The brewing method of Konoike school has been lost already, therefore the descriptions in the book are valuable. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
日本酒は並行複発酵によって醸造されるため、結果として20度を超える高アルコールが生成される。例文帳に追加
Sake is produced in the multiple parallel fermentation process, resulting in yielding a higher alcohol content of 20 percent or more. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
この時期こそ、じつは日本が近代醸造学の基礎を確立しようと奮闘していた時期でもあったといえる。例文帳に追加
In fact, it was during that period that Japan was struggling to form foundations for modern zymurgy. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
青森県工業総合研究センター弘前地域技術研究所と日本醸造協会が共同で開発している。例文帳に追加
Aomori yeasts are developed jointly by Aomori Industrial Research Center, Technical Research Institute of Hirosaki area and Brewing Society of Japan. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
-信濃国安曇郡等々力町村(塩の道(日本)保高宿)に醤油醸造を業とした若松屋に生まれる。例文帳に追加
He was born in a soy sauce brewery called Wakamatsu-ya in Todorokicho-mura, Azumi County, Shinano Province (Hotaka-shuku [a posting station], Chikuni-kaido Road). - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
本発明は、醸造用の下面発酵酵母の菌株を相互に識別する方法を提供することを目的とする。例文帳に追加
To provide a method for mutually discriminating strains of bottom fermentation yeast for brewing. - 特許庁
本発明は、麦芽を原料とする低カロリー醸造酒の風味、呈味、ボディ感を付加する方法を提供する。例文帳に追加
To provide a method for adding flavor, taste and body feeling to a low-calorie brewage using malt as a raw material. - 特許庁
人工的に調製される水を使用して、 日本酒の醸造工程での歩留まりを高めるとともに、酒質の一層の向上を図る。例文帳に追加
To increase a yield in a brewing process of Sake (rise wine) and to further improve qualities of Sake by using artificially prepared water. - 特許庁
本発明の密封容器詰めシャーベットの製造方法は、酒類や醸造用アルコールを含むものに適用することができる。例文帳に追加
The method for producing a sherbet packed in a hermetic container is applied to liquors and beverages containing alcohol for brewing. - 特許庁
本発明の食品用防カビ剤は、食用油脂、醸造酢および乳化剤を含有するW/O型乳化物からなる。例文帳に追加
The food fungicide contains a W/O type emulsion containing edible oil and fat, brewed vinegar and an emulsifying agent. - 特許庁
本醸造酒は、保健機能を具備する原料から抽出された抽出物を原料の一部として製造される。例文帳に追加
The brewed liquor is produced by using the extracts extracted from the raw materials having the health care functions as a part of the raw materials. - 特許庁
好みの味の日本酒を、特殊な処理を施した麹を使用して醸造することにより、廉価に提供する。例文帳に追加
To inexpensively make Sake of individually favorite tastes by brewing the specially treated rice malt (Koji). - 特許庁
また、本発明によれば、醸造用水として大根おろしが使われた澱粉質原料の酒類が提供される。例文帳に追加
The liquors of the starchy raw material using the grated Japanese radish as water for brewing are provided. - 特許庁
大正時代から昭和時代初頭、1920年代には、国立醸造研究所を中心として、さらに高度な品質の日本酒の開発が模索され、そうした中でのちに日本酒吟醸酒の誕生として普及する酒の原形を醸造する清酒酵母が造られ始めた。例文帳に追加
In the 1920's, from the Taisho period through the early Showa period, the National Institute of Brewing conducted researches for higher quality sake, and during the course production of sake yeasts for making archetypes of sake which were later developed and spread as Nihonshu ginjo-shu (high-quality sake brewed at low temperatures from rice grains milled to 60 % weight or less) began. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
明治8年(1875年)、明治政府は、江戸幕府が定め複雑に入り組んだ酒株に関する規制を一挙に撤廃し、酒類の税則を醸造税と営業税の二本立てに簡略化して、醸造技術と資本のある者ならば誰でも自由に酒造りができるように法令を発した。例文帳に追加
In 1875, the Meiji Government abolished at a stroke complicated regulations concerning sakekabu which the Edo bakufu had implemented, simplified the taxation rule for alcoholic beverages by implementing a dual system of brewing and trading taxes, and issued an order to allow anyone with brewing techniques and capital to brew sake freely. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
上記の本醸造淡色醤油はJAS分析法による色度が40番以上で、全窒素分が1.2%(w/v)以上で、かつ全窒素1.0%(w/v)あたりの直接還元糖分の割合が4.5%(w/v)以上の本醸造淡色醤油である。例文帳に追加
The brewed pale-colored soy sauce has a chromaticity of ≥40 according to JAS analysis method, ≥1.2% (w/v) of whole nitrogen and ≥4.5% (w/v) of a direct reducible sugar content per 1.0 (w/v) of the whole nitrogen. - 特許庁
また、前記醸造工程と前記冷凍殺菌工程との間に、醸造された日本酒50を小売用容器13に詰める容器詰め工程を備え、前記冷凍殺菌工程では、小売用容器13に詰められた状態の日本酒50を冷凍することとしてもよい。例文帳に追加
Further, the method comprises a container-filling process of filling the Japanese sake 50 into containers for retail 13, and it is possible to freeze the Japanese sake 50 in the state of being filled in the containers for retail in the freeze-sterilization process. - 特許庁
平成16年のJAS(日本農林規格)の改正に伴い、旧名「新式醸造」のうち混合先が諸味のものが「混合醸造方式」となり、混合先が諸味ではなく生揚げ醤油なものと旧名「アミノ酸添加法」が「混合方式」と変更された。例文帳に追加
Due to amendments to Japan Agricultural Standards (JAS) in 2004, among the methods, 'New type brewing method' (former name), the method of mixing to moromi is determined as 'Mixed fermented method,' and the method of mixing to kiage soy-sauce and 'Amino acid adding method' (former name) were determined as 'Mixed method.' - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
全国新酒鑑評会が毎年春に、全国清酒品評会が秋に開かれるようになり、そこで高い順位を取るなどして客観的に優秀と評価された清酒酵母を、醸造協会(現在の日本醸造協会)が分離、純粋培養し、全国の酒蔵に頒布するという制度が成り立っていった。例文帳に追加
After the Zenkoku Shinshu Kanpyokai was held every spring and the National Seishu Competition was held every autumn, the seishu yeast which objectively received high prize there began to be distributed to sake brewers all over Japan by the Brewing Society (present Brewing Society of Japan) after separation and pure culture. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
日本醸造協会の資料ページによれば、「酵母」「清酒発酵母」という翻訳語が初めて醸造雑誌に見られるようになるのは明治21年(1889年)~22年にかけてであったが、その後しばらくは「酵母」「清酒酵母」「醸母」「醸母菌」「イースト」などさまざまな呼称で表現されていた。例文帳に追加
According to the reference offered by Brewing Society of Japan, translations such as '酵母(yeast)' or '清酒発酵母 (sake yeast)' first appeared in brewery magazines in the period during 1889 to 1890, which were described variously as '酵母,' '清酒酵母,' '醸母,' '醸母菌,' or 'イ-スト' for some time. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
本発明は、原料の糖化、アルコール発酵及び酢酸発酵からなる一般的な醸造酢の製造方法を用いて、原料の素材感を損なうことのない風味良好な醸造酢を製造する方法を確立することを目的とする。例文帳に追加
To provide a method for producing brewed vinegar, which does not impair a material feel of a raw material and has an excellent flavor, by using a general method for producing brewed vinegar, comprising saccharification of a raw material, alcohol fermentation and acetic acid fermentation. - 特許庁
日本醸造協会の栗山一秀による、流通していた清酒の平均的な「日本酒日本酒度/日本酒酸度」の値をしめしたグラフは、明治40年で「+12/3.1」ほど、大正10年「+4/2.9」、昭和16年「+0/2.5」、昭和42年「-6/1.6」と読み取れる。例文帳に追加
The graph of the average 'degree of sake/acidity' of distributed seishu, made by Kazuhide KURIYAMA of the Brewing Society of Japan, shows '+12/3.1' in 1907, '+4/2.9' in 1921, '+0/2.5' in 1941, and '-6/1.6' in 1967. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
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