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Weblio 辞書 > 英和辞典・和英辞典 > もずくの意味・解説 > もずくに関連した英語例文

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もずくを含む例文一覧と使い方

該当件数 : 150



例文

若芽とよばれる一番摘みのもずくを洗浄機にかけ、混入物を除去したもののみを使用してなることを特徴とする。例文帳に追加

The method for producing the processed food of Nemacystus decipiens is characterized by using only a raw material obtained by putting the first pick Nemacystus decipiens called as the young buds in a washing machine and removing contaminants. - 特許庁

この新技術では海から採取したモズクを塩漬けせずに、直ちに冷凍保存しておきこの冷凍モズクを使用して乾燥する。例文帳に追加

The Nemacystus decipiens collected from the sea is directly frozen without being salted and the frozen Nemacystus decipiens is used and dried in the new technology. - 特許庁

水や湯で容易に元のヌメリ気に富んだモズクに戻り、品質の良好な乾燥モズクの製造方法を実現する。例文帳に追加

To achieve a method for producing dried Nemacystus decipiens easily reverting to the original Nemacystus decipiens rich in sliminess by water or hot water and having good quality. - 特許庁

沖縄産の養殖モズクを主原料としたモズク加工飲食品とその製造方法を提案する。例文帳に追加

To provide Nemacystus decipiens processed food and drink using as the main raw material, cultured Nemacystus decipiens made in Okinawa, and to provide a method for producing the processed food and drink. - 特許庁

例文

現在国内で消費されているモズクは、生モズクを塩漬けにして保存しておき、塩抜きしてから加工され消費されている。例文帳に追加

A Nemacystus decipiens domestically consumed at present is consumed by preserving the unprocessed Nemacystus decipiens in salt and then processing after desalting. - 特許庁


例文

オキナワモズクなどは褐藻ではなく石に直接付着する。例文帳に追加

Okinawa mozuku (Cladosiphon okamuranus) does not attach to brown algae, but attaches to rocks directly.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

東関東別院水雲山潮音寺(茨城県潮来市)例文帳に追加

A branch temple in the East Kanto region, Choon-ji Temple at Mt. Suiun (Itako City, Ibaraki Prefecture)  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

既存のフリーズドライ製法をもずくに応用し、さらに粉砕及び顆粒又は乾燥後形状を使用することにより、高品質なもずく原料として、食品及び健康食品への加工製造を可能にしただけでなく、常温保管及び常温流通も可能にした。例文帳に追加

Consequently, a food and a health food can be not only produced by processing using high-quality Nemacystus decipiens as a raw material but also can be stored and distributed at a normal temperature. - 特許庁

本発明により、モズクの遊走子の付着が良好で、漁場での成長も良好となり、安定して高収量のモズクを生産することができるモズク養殖網を提供すること。例文帳に追加

To obtain a culturing net of Nemacystus decipiens for making adhesion of zoospore of Nemacystus decipiens and growth in a fishing place satisfactory, and stably producing Nemacystus decipiens at high yield. - 特許庁

例文

本発明のモズク網を使用することにより、モズクの遊走子の付着が良好で、漁場での成長も良好となり、安定して高収量のモズクを生産することができる。例文帳に追加

It is possible to make adhesion of zoospore of Nemacystus decipiens and growth in a fishing place satisfactory and stably produce Nemacystus decipiens at high yield by using the culturing net of Nemacystus decipiens. - 特許庁

例文

モズクを、アルカリ土類金属塩含有水溶液に浸漬し、次いで前記浸漬後のモズクを、界面活性剤及び糖アルコールとの接触下に乾燥することを特徴とする乾燥モズクの製造方法。例文帳に追加

The method for producing dried Nemacystus Decipiens comprises soaking Nemacystus Decipiens in alkaline earth metal salt-containing solution, and drying the Nemacystus Decipiens after soaked under contact with a surfactant and sugar alcohol. - 特許庁

モズク内のフコイダン成分やミネラル成分を残した状態で生モズクを効率良く均一に乾燥させ、乾燥コストの低減を図った乾燥モズクの製造方法とその装置を提供する。例文帳に追加

To provide a process and an apparatus for preparing dried Mozuku seaweed (Nemacystus decipiens) which realizes reduced drying cost by efficiently and uniformly drying raw Mozuku seaweed while leaving a fucoidan component and a mineral component behind. - 特許庁

そして、このスープ用乾燥モズクの製造方法で製造したスープ用乾燥モズク入り包装体と、スープ材入り包装体と、を組み合わせてモズクスープとして提供する。例文帳に追加

The Nemacystus decipiens soup is obtained by combining a package body comprising the dehydrated Nemacystus decipiens for soup produced by the method, and a package body comprising soup materials. - 特許庁

モズク原藻体が持つ生モズクの食感(歯ごたえ)や外観を損なうことなく復元でき、低い製造コストで製造でれる生乾燥モズクとその製造方法及び製造装置を提供する。例文帳に追加

To provide a half-dried Mozuku (Nemacystus decipiens; an edible marine alga) reconstitutable without deteriorating the palatability (chewability) and appearance of raw Mozuku and provide a production method and a production apparatus for the half-dried Mozuku. - 特許庁

モズク加工食品1は、モズク8と、山葵を小片状に分割した調味液漬け山葵小片12と、モズク8及び調味液漬け山葵小片12を調味する調味液7とからなる。例文帳に追加

This Nemacystus processed food 1 is composed of Nemacystus 8, wasabi (Japanese horse-radish) pieces 12 formed by dividing wasabi into small pieces and preserved in a seasoning liquid, and the seasoning liquid 12 for seasoning Nemacystus 8 and the pieces 12. - 特許庁

タンク内に投入されたモズクの余剰水分を均等・迅速に排水した上でモズクを定量排出できるモズク塩蔵及び水切り用タンクを提供する。例文帳に追加

To provide a tank for salting and draining Nemacystus decipiens discharging a fixed quantity of Nemacystus decipiens after uniformly/rapidly draining surplus water of Nemacystus decipiens thrown in the tank. - 特許庁

簀の子や網などのような通水平体の上にモズクを拡げて水切りする際に、拡げたモズクの下側から上向きに圧縮空気を噴射することにより、ヌメリ部分が水分と一緒に自重で降下し落下しようとするのを阻止し、各モズク個体間の隙間から吹き上げる。例文帳に追加

The method for dewatering and drying Mozuku comprises the following practice: Mozuku is spread over a water-permeable flat body such as a drainboard or net, and compressed air is jetted from below the spread Mozuku upward to prevent slimy parts from dropping with its own weight together with water contained therein and blown up through the gaps between the respective Mozuku individuals. - 特許庁

ゆでめん、生めん、乾燥めん、インスタントめん又はスパゲティとモズクとが、ゆでて食べられる状態にした場合に、めんとモズクとの重量比が95%〜50%対5%〜50%の割合となるように、セットになっていることを特徴とするモズク入りめん用セットである。例文帳に追加

The Nemacystus decipiens-containing noodle set is characterized by setting the noodles and the Nemacystus decipiens in a weight ratio of 95 to 50% : 5 to 50%, when boiled noodles, raw noodles, dry noodles, instant noodles or spaghetti and the Nemacystus decipiens are boiled in an eatable state. - 特許庁

乾燥されて常温で長期の保存が可能であり、しかも、飲用時には熱湯や水に素早く戻すことができ、且つ、モズク特有の食感を保有することができるスープ用乾燥モズクの製造方法とモズクスープを提供する。例文帳に追加

To provide a method for producing dried Nemacystus decipiens for soup storable at normal temperature for a long time because of being dried, capable of being rapidly reconstituted in boiling water or water when drinking, and also having palate feeling peculiar to Nemacystus decipiens; and to provide Nemacystus decipiens soup obtained through the method. - 特許庁

オキナワモズク由来のヒアルロニダーゼ阻害剤又はアトピー性皮膚炎治療剤例文帳に追加

HYALURONIDASE INHIBITOR OR THERAPEUTIC AGENT OF ATOPIC DERMATITIS ORIGINATED FROM CLADOSIPHON OKAMURANUS TOKIDA - 特許庁

乾燥モズクの粉末より、フコイダンを抽出する濃縮液の製造方法例文帳に追加

MANUFACTURING METHOD OF CONCENTRATED LIQUID FOR EXTRACTING FUCOIDAN FROM POWDER OF DRIED NEMACYSTUS DECIPIENS - 特許庁

モズク等の天然物から抽出される天然化合物であるフコステロールを主成分としている。例文帳に追加

Fucosterol which is a natural compound extracted from natural sources such as nemacystus is used as a main component. - 特許庁

もずくのエキス、即ちフコイダンを抽出するに際し、静電誘導反応装置を用いて交流高圧電界による静電誘導作用に加えて、電磁気的な交流磁場を同時にもろみ酢、及びもずくに作用させ、電子、原子、分子レベルでの作用を通じて、フコイダンを体内吸収し易い分子量にした。例文帳に追加

Specifically, fucoidan is formed to have a molecular weight easy to be absorbed by the body via an action at a level of electrons, atoms, molecules, through making electromagnetic alternating magnetic field act on the Moromi vinegar and the Nemacystus Decipiens in addition to the electrostatic induction action via an alternating high-pressure electric field using an electrostatic induction reaction device when obtaining the Nemacystus decipins extract comprising fucoidan. - 特許庁

本発明は、海から収穫した新鮮なモズクを直ちに冷凍で保存し、この冷凍モズクを水道水で解凍後、オゾン水を使用して洗浄殺菌し、簾の子に広げ水切りするが、水切り台の上部に徐水設備を設置して水切り台上のモズクに強風を送り、モズクの表面の水滴や簾の子等に附着している余分な雫を除去する。例文帳に追加

To provide a method for producing dried mozuku seaweed comprising newly setting a water-eliminating device having an air blower at the upper part of a draining table so as to reduce the drying time in a method for thawing mozuku, so as to reduce the drying time through employing the water-eliminating device utilizing novel technology and making improvement in drying temperature and a drying method. - 特許庁

モズクを含有する肥料と葉面散布剤及び土壌改良剤の製造方法例文帳に追加

NEMACYSTUS DECIPIENS-CONTAINING FERTILIZER AND METHOD OF PRODUCING FOLIAR SPRAYING AGENT AND SOIL CONDITIONER - 特許庁

花のしゃきしゃきした食感がモズクのぬるぬる感を補い、食欲を一層増進させる。例文帳に追加

The slimy feeling of Nemacystus decipiens is replenished by the crunchy texture of the flowers so as to further promote appetite. - 特許庁

本発明のモズク養殖用網は、ラッセル網をアクリル樹脂・ウレタン樹脂・酢酸ビニル樹脂・メラミン樹脂からなる群の中の1種以上を用いて樹脂加工したモズク用の養殖網である。例文帳に追加

This culturing net of Nemacystus decipiens is obtained by subjecting a Russell net to resin finishing using at least one kind selected from a group consisting of acrylic resin, urethane resin, polyvinyl acetate resin and melamine resin. - 特許庁

モズク藻体を酸性条件下で加熱し、次いで放冷後必要によりアルカリを加えて中和し、更に粉末化することを特徴とするモズク粉末の製造法。例文帳に追加

The method for producing powdery Mozuku comprises: heating mozuku algae under acidic condition; cooling the heated mozuku algae followed by adding alkali to the mozuku algae as necessary to be neutralized; and pulverizing the mozuku. - 特許庁

一定のブリックス(糖度)を有する調味液に、一定温度で浸漬し、浸透圧を利用して、徐々に、もずくに調味液を浸透させる。例文帳に追加

The method for producing Tsukudani of Nemacystus decipiens comprises soaking Nemacystus decipiens in seasoning liquid having a certain degree of the brix of sugar content at a fixed temperature so as to make the seasoning liquid gradually penetrate into the Namacystus decipiens through utilizing osmotic pressure. - 特許庁

オキナワモズクのエキスからたんぱく質を抽出し、更にこのたんぱく質から血管新生阻害活性を有するオキナワモズク由来のジペプチドを提供する。例文帳に追加

To provide a dipeptide derived from Cladosiphon okamuranus having antiangiogenic activity from a protein which is extracted from the essence of Cladosiphon okamuranus. - 特許庁

タンク内に投入したモズク原藻の塊を海水で解きほぐしながら洗浄機に正確に定量供給できるようにしたモズク原藻の定量供給装置を提供する。例文帳に追加

To provide a quantitative feeder of Nemacystus decipiens primitive algae enabling accurate quantitative feeding to a washer while disentangling in seawater mass of Nemacystus decipiens primitive algae thrown into a tank. - 特許庁

少なくとも生モズクと豆腐と黒糖と牛乳とをミキサーなどで粉砕混合した状態で冷凍し、その後、凍結状態で細かく削る工程を含むことを特徴とするモズク加工アイスの製造方法である。例文帳に追加

The method for producing processed ice of Nemacystus decipiens comprises steps for freezing at least fresh Nemacystus decipiens, fermented soybean and brown sugar lump in a state pulverized and mixed by a blender and finely cutting the mixture in frozen state. - 特許庁

モズクの加工品とその製造方法に関し、老若男女を問わず、日常的にいつでもどこでも手軽に、おいしく飲食できるモズク加工品を実現する。例文帳に追加

To provide a Nemacystus decipiens workpiece and a method for producing the same and to realize the Nemacystus decipiens workpiece which can be eaten and drunk deliciously, anywhere, always lightly regardless of age or sex. - 特許庁

殺菌したもずく60〜80重量%を、海水40〜20重量%とともに遮光した密閉容器に収容し、温度0〜15℃で保存する。例文帳に追加

This method for retaining freshness of Nemacystus decipiens comprises the following steps: charging a light-blocked closed container with 60-80 wt.% of sterilized Nemacystus decipiens together with 40-20 wt.% of seawater, and preserving the thus sterilized Nemacystus decipiens at 0-15°C. - 特許庁

糖の添加量と醗酵時間をコントロールすることによりモズク独特の生臭さを消去し、乳酸の酸味と未発酵の糖の甘味がバランスの取れたフルーティーな味の液状の乳酸菌発酵モズク例文帳に追加

By controlling the amount of saccharides to be added and the fermentation time, the fishy smell peculiar to the Nemacystus decipiens is eliminated, and the liquefied lactobacillus-fermented Nemacystus decipiens with a fruity taste in which sourness of lactic acid and sweetness of unfermented saccharides are well-balanced is provided. - 特許庁

めかぶやもずく等の海藻類を殺菌、発色等のために抵抗発熱を利用して加熱処理するに当たり、加熱温度ムラやスパークの発生を抑え、また管路内での連続抵抗加熱に適した方法を提供する。例文帳に追加

To provide a method for processing seaweed comprising suppressing unevenness in heating temperatures and/or generation of spark when heating seaweed such as sea mustard sporophyll or Nemacystus decipiens through utilizing resistance heat generation for sterilization, color development or the like so as to be suitable for continuous resistance heating in a pipeline. - 特許庁

食品粉末とは、ひじき、昆布、わかめ、もずく等の海草粉末と、黒ごま、黒豆、黒松の実、黒かりん、黒米、竹炭、イカ墨、ココア、唐辛子、ほうれん草、カラメル色素等を粉末化したものである。例文帳に追加

The powdery foodstuffs are powdered seaweeds, such as edible brown algae, tangles, Undaria pinnatifida, Nemacystus; and sesame, black beans, seeds of a black pine, black Chinese quince, black rice, bamboo charcoal, cocoa, red pepper, spinach, a caramel pigment, and the like. - 特許庁

大量のモズク原藻体をエネルギーロス少なく高品質のもとに効率的に連続処理できるグリーンモズクの製造方法及びその装置を提供する。例文帳に追加

To provide the subject method and arrangement capable of efficiently and continuously treating a large quantity of raw Nemacystus decipiens with slight energy loss and in high quality. - 特許庁

新技術で乾燥したモズクは、水で戻すと短時間で元に戻り、生モズクと同様にこりこりした歯ごたえと、ぬるぬるしたヌメリ気に含まれている栄養分(抗癌作用のフコイダン)を損なわない技術である。例文帳に追加

The Nemacystus decipiens dried by this new technology is restored to the original state by water within a short time and nutrients (such as fucoidan having anticancer actions) included in a crunchy feeling and a slimy feeling are not deteriorated as well as the unprocessed Nemacystus decipiens. - 特許庁

輸出例としては、中国向けには、りんご、なし、サケ、製材品の原料としての杉丸太等、台湾向けでは減農薬のコシヒカリやりんご、香港向けではりんご、なし、もずく等がある。例文帳に追加

Examples of such exports are apples, pears, salmon, as well as sawn cedar logs as a production material to China; koshi-hikari rice with reduced agricultural chemicals and apples to Taiwan; and apples, pears, and mozuku seaweed to Hong Kong. - 経済産業省

もずくの県外での流通規模は、県内での生産高をはるかに超えていることに着目し、県内で製品加工を手掛けて県外で販売すれば、産業として成立すると考えた。例文帳に追加

Focused on the fact that the scale of mozuku distribution outside the prefecture was far beyond the production output within the prefecture, the president thought that getting involved in the intra-prefectural production of products to be sold outside the prefecture would be viable as an industry. - 経済産業省

塩蔵のモズクを水洗いして塩抜きとあく抜きを行なった後、充分に破砕してモズクの原形が残らない状態にして充分に煮て殺菌し、かつ、生の落花生を浸漬してから破砕した状態で混合すると共にタピオカ澱粉を添加して煮ることによって固めることを特徴とするモズク加工食品の製造方法である。例文帳に追加

This method for producing the Nemacystus decipiens processed food includes washing Nemacystus decipiens preserved with salt in water followed by desalting and removing harshness, sufficiently crushing the product so as not to leave the original shape of Nemacystus decipiens followed by sufficiently boiling to sterilize, and further mixing raw peanuts in a soaked and crushed condition with the product, and adding tapioca starch to the product followed by boiling to coagulate. - 特許庁

台湾などでも、髪菜(ネンジュモ)の代用品としてオキナワモズクの養殖が試みられており、「海髪菜」という商品名を付けている。例文帳に追加

In Taiwan, Okinawa mozuku (Cladosiphon okamuranus) is tried to be cultured as a substitute for facai (Nostoc), and is named as "Sea Facai" for a trade name.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

他にも生のモズク(あるいは塩漬けを十分塩抜きしたもの)に衣をつけて天ぷらにしたり、吸い物、雑炊などにも利用される。例文帳に追加

Fresh mozuku (or salted mozuku after removing salt fully) is used for Tempura which is fried with coating of batter, suimono (clear soup), or rice gruel.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

他に上記の火災をまぬがれた護摩堂(正徳(日本)元年・1711年建)と茶室水雲閣(安政年間・1854-1860年)がある。例文帳に追加

Moreover Myojuin has Goma-do Hall (built in 1711) and a teahouse: Suiunkaku (built in 1854-1860), which escaped the aforementioned fire.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

このアセチルフコイダンは、オキナワモズクを希塩酸水溶液等により抽出して得られたものである。例文帳に追加

The acetyl fucoidan is obtained by extracting the Cladosiphon okamuranus TOKIDA with a diluted aqueous hydrochloric acid solution or the like. - 特許庁

モズクに含まれる多糖類の高分子フコイダンから低分子フコイダンを得る製造方法の提供。例文帳に追加

To provide a method for producing a low-molecular fucoidan from a polymeric fucoidan of polysaccharides in Mozuku (Nemacystus decipiens). - 特許庁

モズクの水切り乾燥方法に関し、フコイダン成分が多いヌメリ部分を消失させることなしに、より短時間に効率的に乾燥可能とする。例文帳に追加

To provide a method for dewatering and drying Mozuku efficiently in a shorter time without losing fucoidan-rich slimy parts. - 特許庁

フコイダン、またフコイダンを含有するモズク等の海藻抽出物を炎症性腸疾患予防治療剤の有効成分とした。例文帳に追加

Fucoidan or an extract of sea weeds such as Nemacystus decipiens and the like containing fucoidan is used as an effective ingredient of the inflammatory intestinal diseases. - 特許庁

例文

また、フコイダンの中でもオキナワモズク由来のフコイダンが特に優れた二日酔い予防改善効果を有することを見出した。例文帳に追加

Fucoidan derived from Okinawa nemacystus decipiens (Cladosiphon okamuranus) has especially excellent hangover preventing and ameliorating effect. - 特許庁

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