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柑水の部分一致の例文一覧と使い方

該当件数 : 54



例文

橘類の分制御栽培方法及び橘類の分ストレス測定具例文帳に追加

MOISTURE-CONTROLLING CULTIVATION METHOD FOR CITRUS, AND MOISTURE STRESS MEASURING INSTRUMENT FOR CITRUS - 特許庁

多くの果(特に橘類)に存在する溶性の弱酸例文帳に追加

a weak water-soluble acid found in many fruits (especially citrus fruits)  - 日本語WordNet

橘系果実ペーストの製造方法及びそれを用いた飲料例文帳に追加

METHOD FOR PRODUCING CITRUS FRUIT PASTE, AND DRINKING WATER USING THE CITRUS FRUIT PASTE - 特許庁

〔解決手段〕 蕎麦粉、小麦粉、を加熱沸騰させ、橘類の皮汁を添加し、橘風味の蕎麦湯状物をつくる。例文帳に追加

This buckwheat flour soup-like preparation having citrous flavor is prepared by heating and boiling common buckwheat flour, wheat flour, and water, and then adding skin and juice of the citrus fruits thereto. - 特許庁

例文

橘系果実の果汁、果肉、さのう、果皮などの産業廃棄物を出さずに、これらの橘系果実の果汁、果肉、さのう、果皮を丸ごと原料にした橘系果実ペーストの製造方法及び橘系果実ペーストを用いた飲料を提供すること。例文帳に追加

To provide a method for producing citrus fruit paste comprising using whole the fruit including juice, sarcocarp, pulp and pericarp of citrus fruit as raw material without producing industrial wastes such as the juice, sarcocarp, pulp and pericarp of the citrus fruit: and to provide drinking water using the citrus fruit paste. - 特許庁


例文

橘系果実の表皮が有する色を固定化して食品添加用の色素材として利用される橘系果実由来の食品添加用色素材の製造方法であって、橘系果実を重曹に浸す工程と、橘系果実の表皮を削り取って表皮片を作製する工程と、表皮片を加熱する工程とを有する橘系果実由来の食品添加用色素材の製造方法である。例文帳に追加

The method, that is for fixing the color contained in epidermis of citrus fruits and for producing a pigment material originated from citrus fruits for using as food additives, comprises immersing a citrus fruit in water solution of sodium bicarbonate, preparing pieces of epidermis by peeling off epidermis of a citrus fruit, and heating the pieces of epidermis. - 特許庁

pH11以上の強アルカリ電解橘類の種子から抽出した成分を含む。例文帳に追加

The composition contains strong alkali electrolytic water having a pH of11 and components extracted from a seed of a citrus fruit. - 特許庁

抗肥満剤は、橘類の果実由来の親性成分を有効成分とする。例文帳に追加

The anti-obesity agent has hydrophilic components derived from citrus fruits as an active ingredient. - 特許庁

橘類種子由来の溶性成分含有組成物及びその製造方法例文帳に追加

COMPOSITION CONTAINING WATER-SOLUBLE COMPONENT DERIVED FROM SEED OF CITRUS FRUIT, AND MANUFACTURING METHOD THEREFOR - 特許庁

例文

適当な分ストレスを与えて、果実の品質を向上させることが出来る、新規な橘類の分制御栽培方法及び橘類の分ストレス測定具を提供することを、目的とする。例文帳に追加

To provide a novel moisture-controlling cultivation method for citrus including giving appropriate moisture stress to the citrus to improve the quality of a fruit, and to provide a moisture stress measuring instrument for citrus. - 特許庁

例文

橘類果皮より得たフラベド部を含アルコール中で破砕した場合に生成する液分を含有している新鮮な橘類香味を有するアルコール含有香味液。例文帳に追加

The alcohol-containing flavor liquid having refreshing citrus flavor contains a liquid component produced by disintegrating flavedo of citrus peel in a water-containing alcohol. - 特許庁

油相部と性調味料が分離しているタイプの分離型液体調味料において、橘原料だけで橘のさっぱりとした香味が充分に感じられる分離型液体調味料を得る。例文帳に追加

To provide a method for producing separation-type liquid seasoning in which an oil phase part and aqueous seasoning are separated from each other and which sufficiently has refreshing flavor of citrus while containing only citrus raw material. - 特許庁

を海より取り出した苦汁を加えて、砂糖とアルコールを加え密封する砂糖漬けの製造の方法。例文帳に追加

METHOD FOR PRODUCING CANDIED FRUIT OBTAINED BY ADDING BITTERN TAKEN OUT FROM SEA WATER ON KUMQUAT, ADDING SUGAR AND ALCOHOL AND SEALING TIGHTLY - 特許庁

皮と増粘剤をで混ぜる際、橘の花から抽出した成分も混ぜることにより、より一層香りを発生させることも可能である。例文帳に追加

When the peel and the thickener are mixed with water, a component extracted from the flower of the citrus can be mixed therewith to allow the perfume to be generated more. - 特許庁

粉末にし乾燥させた橘類の皮と増粘剤(タブの粉等)をで練り合わせ、乾燥させたものをお香(線香)として利用する。例文帳に追加

The peel of the citrus fruits is utilized as incense (incense stick) by kneading the powdered and dried peel of the citrus fruits and a thickener (such as a powder of Machilus thunbergii), with water, and drying the kneaded product. - 特許庁

橘類の種子を乾留する際に得られるガスの凝縮液化物中の溶性成分を含有する組成物とする。例文帳に追加

The composition contains a water-soluble component in a material prepared by condensing and liquefying a gas obtained when seeds of citrus fruits are subjected to dry distillation. - 特許庁

や寒天の量に比して文旦などの橘類の皮を多量に含む栄養価の高い美味しい食品を提供する。例文帳に追加

To provide a highly nutritious and delicious food product containing skins of citrus fruits, such as pomelo, in a large amount compared with the amount of water and an agar. - 特許庁

該アルコール飲料の例には該香味液と、橘類果汁に含アルコールを混合した果汁原液とを配合した飲料がある。例文帳に追加

The alcoholic drink is produced e.g. by mixing the flavor liquid with a stock fruit juice produced by mixing a water-containing alcohol to citrus fruit juice. - 特許庁

ポリペプチドは大豆蛋白中の7S成分及び11S成分を別途に加分解して得られるポリペプチドで、溶性多糖類は溶性大豆多糖類、橘類或いは馬鈴薯から得られるペクチンを用いる。例文帳に追加

A polypeptide is the obtained by separately hydolyzing the 7S-component and 11S-component in soybean protein and, as water-soluble polysaccharides, pectin obtained from water-soluble soybean polysaccharides, citrus fruits or potato is used. - 特許庁

橘類果実を破砕する工程、該破砕物を処理する工程、層を除去する工程を含む方法により得られる不溶物を含有する、抗炎症剤および炎症の予防・改善用食品。例文帳に追加

The antiinflammatory agent and the food for the prevention and amelioration of inflammation contain a water-insoluble material obtained by a method containing a step to crush a citrus fruit, a step to treat the crushed material with water and a step to remove the aqueous layer of the water-treated material. - 特許庁

電気分解によって作り出された活性素を有する電解還元橘類の果皮の抽出エキスを含有させたことを特徴とする育毛剤である。例文帳に追加

This hair-growing agent is characterized by incorporating an extract of the pericarp of citruses in electrolytically reduced water having active hydrogen produced by electrolysis. - 特許庁

140〜180℃の亜臨界に5分以下の時間で橘類の果皮を接触させることで前記亜臨界中にポリメトキシフラボノイド、例えばノビレチンやスダチチンを抽出する。例文帳に追加

The method for recovering the polymethoxyflavonoid such as Nobiletin or Sudachitin from the pericarp of a citrus includes contacting the pericarp of the citrus with 140 to 180°C semi-critical water for a time of5 minutes to extract the polymethoxyflavonoid in the semi-critical water. - 特許庁

植物の各種生理障害、特に、橘の浮き皮防止、腐れ防止、ぶどう、オウトウ等の裂果防止を目的とした、葉面、果実散布剤として用いる難溶性植物品質向上剤を提供する。例文帳に追加

To provide a sparingly water-soluble quality-improving agent for plants used as a spraying agent on leaf surfaces or fruits for the purpose of preventing various physiological disorder of plants, particularly floatation of exocarps or water rot of citrus fruits or fruit cracking of grapes, cherries or the like. - 特許庁

そして、鉄キレート発生材を中に配置することで、鉄と炭との接触により鉄イオンを溶出し、更に、鉄イオンと焼酎滓或いは橘類の滓に含まれているキレート化剤により鉄キレートが生成する。例文帳に追加

By placing the iron chelate generator in water, iron ion is eluted as a result of contact of iron and charcoal with each other, and the iron chelate is generated by the action of iron ion and a chelating agent contained in the Shochu or citrus dregs. - 特許庁

溶性のカルシウム化合物またはカルシウムイオンを含む徒長抑制剤を、橘類の葉面に散布したり土壌に散布あるいは注入すると、新梢の自己摘心が促進されて徒長枝の発生を抑止できる。例文帳に追加

When a shoot inhibitor containing a water-soluble calcium compound or calcium ion is sprayed on leaves of citruses, or sprayed on or infused into the ground, the self topping of new treetops is accelerated to suppress the emergence of shoots. - 特許庁

橘類の果皮の抽出物を70Hz以下のクラスター値、70以上の界面活性力値を有するを主成分とする溶媒に溶かした育毛剤である。例文帳に追加

This hair-growing agent is obtained by dissolving the extract of pericarp of citrus fruits into a solvent mainly containing water and having70 Hz cluster value and ≥70 surface-active force value. - 特許庁

橘系精油などを含有する油溶性香料と、乳化剤と、及び/又は多価アルコールを含有する乳化香料を、衝突させたときの衝突エネルギーによって微細化処理して乳濁剤組成物を得る。例文帳に追加

The emulsifier composition is obtained by carrying out micronizing treatment of emulsifying flavor containing an oil-soluble flavor containing the citrus-based essential oil, an emulsifier and water and/or a polyhydric alcohol by collision energy obtained by collision of emulsifying flavor. - 特許庁

果汁率が30%以上70%以下となる橘類果汁と糖類とを含有する果汁含有飲料であって、(a)エステル類物質と(b)テルペン系炭化素類物質の割合((b)/(a))を20以下とする。例文帳に追加

The beverage containing citrus fruit juice comprising the fruit juice-containing beverage contains citrus fruit juice having a fruit juice ratio of 30% or above and 70% or below, and sugar, and has a rate of (a) an ester substance and (b) a terpene-based carbon hydride substance ((b)/(a)) is ≤20. - 特許庁

また、脱汚泥ケーキを乾燥する際に、紅茶、緑茶等の茶類の絞りかす、コーヒーの絞りかす、レモン等の橘類の絞りかす、粉炭、粉コークスから選ばれた少なくとも一種以上を混合する。例文帳に追加

At least one selected from strained draff of tea such as black tea, green tea, etc., strained draff of coffee, strained draff of citrus fruits such as lemon, etc., powdered coal, coke breeze, are added before drying the dehydrated sewage sludge cake. - 特許庁

この組成物は、橘類の種子を乾留する工程と、前記乾留工程で発生するガスを冷却してガス中の溶性成分を含有する凝縮液化物を採取する工程、とによって得ることができる。例文帳に追加

It can be obtained by the step of subjecting seeds of citrus fruits to dry distillation and the step of cooling the gas generated in the dry distillation step to obtain the condensed liquefied material containing the water-soluble component in the gas. - 特許庁

橘類の搾汁残渣にを加え、セルラーゼやペクチナーゼなどの酵素処理を行い、減圧蒸留法により、効率的にかつ簡単にエッセンシャルオイルやフローラルウォーター抽出する。例文帳に追加

Water is added to a squeezed residue of citrus fruits, the mixture is subjected to enzymatic treatment with cellulase or pectinase, etc., and the treated product is distilled by reduced-pressure distillation to efficiently and easily extract the essential oil and floral water. - 特許庁

相部と油相部の混合液を加熱殺菌した分離液状ドレッシングにおいて、カラメルおよび/またはメープルシロップと、橘果汁とを配合した分離液状ドレッシング。例文帳に追加

The separated liquid-state dressing is produced by subjecting a mixture liquid composed of a water-phase part and an oil-phase part to heat sterilization: wherein the caramel and/or maple syrup, and citrus fruit juice are mixed together. - 特許庁

前記極性溶媒抽出物は、前記橘類の果実又はその構成成分を、、低級アルコール、グリセリン及び氷酢酸から選ばれる少なくとも1種の極性溶媒で抽出した抽出物からなる。例文帳に追加

The above polar solvent extract of citrus fruits or their constituting components is composed of an extract obtained by extraction of the above citrus fruits or their constituting components with at least one polar solvent selected from water, a lower alcohol, glycerin, and glacial acetic acid. - 特許庁

橘類果実を破砕する工程、該破砕物を処理する工程、その層を除去する工程を含む方法により得られる不溶物を含有する、抗アレルギー剤およびアレルギー性疾患の予防・改善用食品。例文帳に追加

The antiallergic agent and the food for the prevention and amelioration of allergic diseases contain a water-insoluble material obtained by a method containing a step to crush a citrus fruit, a step to treat the crushed material with water and a step to remove the aqueous layer of the water-treated material. - 特許庁

橘類果実を破砕する工程、該破砕物を処理する工程、その層を除去する工程を含む方法により得られる不溶物を含有する、神経保護剤またはアストロサイト活性化抑制剤、および神経保護またはアストロサイト活性化抑制用食品。例文帳に追加

The nerve protecting agent or the astrocyte activation inhibitor and the food for nerve protection or inhibition of astrocyte activation contain a water-insoluble material obtained by a method containing a step to crush a citrus fruit, a step to treat the crushed material with water and a step to remove the aqueous layer of the water-treated material. - 特許庁

橘系のテルペン系炭化素をメインとする洗浄剤をよりソリューションとしての溶液を構成し、安定性をキープすると共に手肌にもマイルドで感触がよく洗浄力だけでなく積極的に除菌力、消臭力も兼ね備えた安全安定な商品の提供を目的とする。例文帳に追加

To provide safe and stable goods having detergency, germicide activity and deodorizing activity comprising an aqueous solution of a cleansing agent containing mainly an orange type terpene hydrocarbon, wherein stability is maintained and feeling to hands and skins is mild and good. - 特許庁

橘類の液胞発達期において、果実の硬さを手指で触取すると共に、果実を模した合成樹脂製の果実モデル12を用いて硬さの触感を比較することにより、果樹における分ストレスの適否を判断し、その判断結果に基づいて土壌分をコントロールする。例文帳に追加

The moisture-controlling cultivation method for citrus includes touching a fruit with fingers to feel the hardness of the fruit and comparing the hardness of the fruit, using synthetic resin fruit models 12 each imitating the fruit in the developing stage of the vacuoles of the citrus so as to determine suitability of moisture stress in a fruit tree and control soil moisture based on the determination result. - 特許庁

橘類の果皮油、精油エキスなどを、抽出溶媒として有機酸溶液を使用してポリメトキシフラボン類を抽出するポリメトキシフラボン類の製造方法およびその製造方法により得られるポリメトキシフラボン類またはポリメトキシフラボン類含有有機酸溶液。例文帳に追加

The invention provides a method for producing polymethoxyflavones comprising the extraction of polymethoxyflavones from the peel oil, essential oil extract, etc., of citrus fruits by using an aqueous solution of an organic acid as the extraction solvent, and polymethoxyflavones or an aqueous solution of an organic acid containing polymethoxyflavones produced by the production method. - 特許庁

汚泥を脱し、得られた脱汚泥ケーキを乾燥して下汚泥燃料を製造する方法において、脱前の下汚泥に、紅茶、緑茶等の茶類の絞りかす、コーヒーの絞りかす、レモン等の橘類の絞りかすから選ばれた少なくとも一種以上を混合した後に、脱を行う。例文帳に追加

The invention relates to the method for producing sewage sludge fuel comprising dehydration of sewage sludge and drying the dehydrated sewage sludge cake, wherein the dehydration is carried out after mixing at least one selected from strained draff of tea such as black tea, green tea, etc., strained draff of coffee, strained draff of citrus fruits such as lemon, etc. - 特許庁

橘果皮から多糖類、特にペクチンを、酸、アルカリ、キレート剤、又は乳化剤などの添加剤処理を行うことなく、不純物の少ない高分子を多く含むペクチンを高回収率で得ることが可能な、簡便な熱抽出方法を提供する。例文帳に追加

To provide a simple hot-water extraction method for polysaccharides, especially pectin, from citrus rinds, enabling polymer-rich pectin with slight impurities to be obtained in high recovery without conducting any treatment with e.g. an acid, alkali, chelating agent or emulsifier. - 特許庁

橘類絞りカスに酸化カルシウム及びまたは酸化マグネシウムを加え造粒し、700℃以上の温度で炭化し、更には900℃以上の温度で蒸気賦活するとその賦活炭はホルムアルデヒドを吸着・分解するばかりか、繰り返しその機能が発揮される。例文帳に追加

The resultant activated carbon not only adsorb-decomposes formaldehyde but also performs such function repeatedly. - 特許庁

(a)橘類をエタノール濃度が0〜40容量%のエタノール溶液で抽出し、(b)前記工程(a)で得られた抽出液を多孔性吸着樹脂に通液し、(c)前記多孔性吸着樹脂に吸着したノビレチンを溶出する。例文帳に追加

The production method comprises (a) extracting citrus fruits with an aqueous ethanol solution having 0-40 vol.% ethanol concentration, (b) passing the extract obtained by the above step (a) through a porous adsorbing resin, and (c) eluting the nobiletin adsorbed on the porous adsorbing resin. - 特許庁

橘類果皮、ショウガ、又はシトラール含有香料から選ばれる一種又は二種以上が配合された容器入り酸性液状食品において、ゴマの熱抽出液及びアルカリ材が配合されている容器入り酸性液状食品及びその製造方法。例文帳に追加

There are provided the packaged acidic liquid food product containing at least one kind selected from citrus fruit skin, ginger, or citral-containing aroma chemical, which also contains a hot-water extract from sesame and alkaline material, and the method for producing the packaged acidic liquid food product. - 特許庁

植物体、特に橘果皮やリンゴ搾汁粕から、酸、アルカリ、キレート剤、又は乳化剤などの添加剤処理を行うことなく、亜臨界抽出処理のみでペクチン抽出を行う際に、得られるペクチンのメトキシル化度を簡便且つ効率的に調整、改質、保持する方法を提供する。例文帳に追加

To provide a method for simply and efficiently adjusting, modifying and holding the degree of methoxylation of pectin obtained when pectin is extracted from a plant body, particularly from orange peel or apple squeezed lees, only by extraction treatment with subcritical water without treatment by an additive such as an acid, an alkali, a chelating agent and an emulsifier. - 特許庁

[解決手段]海より取り出した苦汁とアルコールを加える事で砂糖の浸透圧を高め早熟させメラード反応により腐敗及びカビの発生を防ぎ、形良く、柔らかく、金の苦味と辛味を消し、おいしい、DRY砂糖漬けの製造方法である。例文帳に追加

This method for producing the soft and tasty dry candied fruit having a good shape and eliminated from the bitterness and hot taste of the kumquat is provided by maturing the kumquat by adding bittern taken out from the sea water and an alcohol to increase the osmotic pressure of sugar for preventing the occurrence of the putrefaction and growth of the fungi. - 特許庁

界面活性剤、酵素、消臭機能を持つ成分(例えば、カテキン、タンニン、フラボン、橘類抽出物)、キレート剤(例えば、EDTA、トリポリリン酸)、及び/又は刺激性化合物(例えば、ワサビ、トウガラシ等の抽出物)を含有する溶状組成物からなる。例文帳に追加

This deodorizing detergent comprises a water-soluble composition containing a surfactant, an enzyme, a deodorizing component (e.g. catechin, tannin, flavone, citrus extracts), a chelating agent (e.g. EDTA, tripolyphosphoric acid) and/or a stimulating compound (e.g. extracts of wasabi, pepper, etc.). - 特許庁

分解卵殻膜と共に、竹酢エキス、橘類皮エキス、ハイビスカスエキスおよびアロエエキスの少なくとも1種、特に前記4つの成分を更に含有する育毛・発毛促進剤は育毛・発毛促進効果などの点においてより優れている。例文帳に追加

The hair-restoration/hair growth promoting agent having improved hair-restoration/hair growth promoting effect contains at least one kind of substance selected from bamboo vinegar extract, citrus fruit peel extract, hibiscus extract and aloe extract, preferably all of these extracts in combination with the hydrolyzed shell membrane. - 特許庁

その製造方法として、電気分解によって作り出された活性素を有する電解還元橘類の果皮を入れて蒸気を発散させる状態で煮詰めることによって得た煮出し液を冷却した後に濾過し、この濾過によって得た抽出エキスにさらに電解還元を加えたことを特徴とする。例文帳に追加

The method for producing the same is characterized by putting the pericarp of the citruses into the electrolytically reduced water produced by the electrolysis and having active hydrogen, boiling down in a state of generating steam, cooling the obtained boiled down liquid and filtering, and adding further the electrolytically reduced water to the extract obtained by the filtration. - 特許庁

橘類種子の抽出物由来の溶性抗微生物性成分(A) およびポリエチレングリコールのクエン酸エステルに(メタ)アクリロイル基を付加した溶性活性エネルギー線硬化型樹脂(B) を含有する親性活性エネルギー線硬化型樹脂組成物からなる抗微生物性防曇性樹脂組成物である。例文帳に追加

This antimicrobial antifogging resin composition is composed of a hydrophilic resin composition curable by actinic energy rays and containing (A) a water-soluble antimicrobial component derived from extract of the pip of citric fruit and (B) a water-soluble resin curable by actinic energy ray irradiation and produced by adding (meth)acryloyl group to citric acid ester of polyethylene glycol. - 特許庁

例文

植物材料から可溶性多糖類であるペクチンを抽出する方法は、前述の植物材料である橘類の皮及び又は果肉の絞り粕と某温泉の温泉又は炭酸素ナトリウム及び又はメタホウ酸ナトリウムを含有する溶液とを、重量比で、1:1〜1:100の割合で均一に混合し、前述の植物材料を、5分〜150分間加熱した。例文帳に追加

The method for extracting pectin which is a soluble polysaccharide from a vegetable material comprises the homogeneous mixing of the squeezed cake of the peel and/or pulp of a citrus fruit used as the vegetable material with water of certain hot spring or a solution containing sodium bicarbonate or sodium metaborate at a weight ratio of 1:(1-100) and the heating of the vegetable material for 5 to 150 minutes. - 特許庁

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