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発酵技術の部分一致の例文一覧と使い方

該当件数 : 69



例文

発酵技術を応用した洗浄剤及びその製造方法例文帳に追加

FERMENTATION TECHNOLOGY-APPLIED DETERGENT AND MANUFACTURING METHOD THEREFOR - 特許庁

昆布を発酵させる技術は、宝ホールディングス、協和発酵キリン、こうはら本店がそれぞれ独創的な技術を持つ。例文帳に追加

TAKARA HOLDINGS INC., Kyowa Hakko Kirin Co., Ltd. and Kohara Honten Corporation have their own original technology for fermenting kelp.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

微生物を用いる発酵によりγ−アミノ酪酸を製造する新しい技術を提供する。例文帳に追加

To provide a new technology for producing γ-aminobutyric acid by fermentation using a microorganism. - 特許庁

組換えDNA技術によって構築されるデンプン分解酵素産生微生物及びその発酵法用途例文帳に追加

MICROORGANISM PRODUCING AMYLOLYTIC ENZYME, AND CONSTRUCTED BY RECOMBINANT DNA TECHNIQUE, AND ITS FERMENTATION PROCESS USE - 特許庁

例文

高い生産効率を奏することができる発酵法による乳酸製造技術を提供すること。例文帳に追加

To provide a lactic acid production technique by fermentation method so as to effect high production efficiency. - 特許庁


例文

従来技術よりも効率良くポリ−γ−グルタミン酸を発酵生産する方法の提供。例文帳に追加

To provide a method for fermentatively producing polyglutamic acid more efficiently than conventional techniques. - 特許庁

事例2-1-2 発酵技術を活用して化粧品を開発し、新たな事業の柱に育てた酒造業者例文帳に追加

Case2-1-2 A brewery that utilized fermentation technology to develop cosmetics and create a new business area which support the enterprise - 経済産業省

米の発酵技術を活用して化粧品を開発し、新たな事業の柱に育てている。例文帳に追加

They utilized rice fermentation technology to develop cosmetics and are creating a new business area which supports the enterprise. - 経済産業省

天然酵母が育てた塩昆布「舞昆」という新しい発酵食品を開発した「こうはら本店」は食品昆布発酵技術の先駆けである。例文帳に追加

Kohara Honten Corporation is a pioneer in the ferment technology of kelp, which developed a new fermented food called 'Maikon,' shio-konbu fostered by wild yeasts.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

コーン等の穀物を分画加工した原料を使用して発酵飲料を製造する際、十分な発酵が行われる技術を提供する。例文帳に追加

To provide a technology enabling sufficient fermentation in producing a fermented beverage using a raw material prepared by fractionation processing of grains such as corn. - 特許庁

例文

有機性廃棄物をメタン発酵消化技術により減量化するとともに、短時間でメタン発酵に適用できる超高温好気性菌を使用した可溶化工程を有するメタン発酵システムの提供をおこない、メタン発酵消化技術による短時間での有機性廃棄物の減量化。例文帳に追加

To provide a methane fermentation system which reduces an organic waste by a methane fermentation digestion technique and also has a solubilization step using an ultrahigh temperature aerobe applicable to the methane fermentation in a short time so that reduction of the organic waste is carried out by the methane fermentation digestion technique in a short time. - 特許庁

漬物の技術は、乳酸菌発酵を十分に行うと野菜のみならず、動物質の保存にも有効となり、こうしたものはなれずしに分類される。例文帳に追加

With sufficient lactic fermentation, the technique of tsukemono is efficient not only for vegetables but also for the preservation of animal matter, which is classified together with nare-zushi.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

サントリーが、岸田綱太郎博士の乳酸菌技術を使った、昆布発酵健康食品を製品化に成功した。例文帳に追加

Suntory Holdings Limited also succeeded in producing a health food made from fermented kelp on a commercial basis, using the technology relating to the lactobacillus developed by Dr.Tsunataro KISHIDA.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

焙煎済み珈琲豆が本来持つ特性を活かした微生物資材で、微生物群を発酵技術で固定させた有機肥料。例文帳に追加

This microorganism-fixed roasted coffee bean is a microorganism material utilizing the original characteristic of the roasted coffee bean, and an organic fertilizer fixing a microorganism group by fermentation technology. - 特許庁

廃糖蜜の利用を回避又は抑制して、工業用原料としてより実用性の高い乳酸発酵技術を提供する。例文帳に追加

To provide a lactic acid fermentation technology that avoids or suppresses use of waste molasses and has higher practicality as an industrial raw material. - 特許庁

清浄性の維持が容易で酵母に与えられるストレスを抑制することができる発酵制御技術を提供する。例文帳に追加

To provide a fermentation controlling technique that can easily maintain the cleanliness and can suppress the stress loaded on the yeast. - 特許庁

加温のためのエネルギーをできるだけ少なくしつつ、メタン発酵による有機物の分解効率を高めることができる技術の提供。例文帳に追加

To provide a technique capable of improving organics decomposition efficiency using methane fermentation while minimizing energy for warming. - 特許庁

穀物を原料に使用して発酵飲料を製造する際、安定性や香味といった特性を満足する飲料を提供する技術を提供する。例文帳に追加

To provide a technique for providing a beverage having stability and flavor in producing a fermented beverage by using cereals as a raw material. - 特許庁

次に、米発酵液の製造技術を活用して、化粧品として取り扱える「すっぴんエッセンシャルズ」の開発に成功した。例文帳に追加

Next, they succeeded in the creation of "Suppin Essentials," a product utilizing the manufacturing techniques of Fermented Rice Solution and classifiable as a cosmetics product. - 経済産業省

環境保全を重視した有機性廃棄物の処分技術であって、有機性廃棄物を発酵させ分離回収した成分を有効利用する技術を提供する。例文帳に追加

To provide a technique capable of effectively utilizing a component obtained by fertilizing organic waste, and separating and recovering the fertilized organic waste, which is the disposal technique of organic waste making great account of environmental conservation. - 特許庁

本発明は、発酵状態を熟練技術者の官能評価に頼らず、紫外線レーザーのパルス光照射による蛍光強度の測定により、定量的に発酵状態を把握することを目的とする。例文帳に追加

To quantitatively grasp fermentation conditions by measuring fluorescent intensity due to irradiation of pulse light of an ultraviolet laser, without having to depend on the organic-functional evaluation of the fermentation conditions by a skilled engineer. - 特許庁

有機性廃棄物の発酵状態を管理して所定の発酵ステップを経て完熟堆肥を得ることができる有機堆肥の製造技術を確立する。例文帳に追加

To establish a technology for producing organic compost, capable of yielding mature compost via a prescribed fermentation step by controlling the fermentation status of organic waste. - 特許庁

紅麹の発酵方法において、簡単な発酵条件の設定のみで、γ−アミノ酪酸の生産量を飛躍的に向上させることのできる技術を開発すること。例文帳に追加

To provide a method for producingγ-aminobutyric acid, by which the production of the γ-aminobutyric acid can greatly be improved only by setting simple fermentation conditions on a method for fermenting Monascus anka. - 特許庁

水分65〜85%の有機性廃棄物と酸化カルシウムを混合攪拌させたPH12.5以上の有機性廃棄物を発酵させ短期間に肥料及び堆肥化する発酵菌並びに、技術例文帳に追加

FERMENTATION GERM AND TECHNOLOGY FOR FERMENTING ORGANIC WASTE WHICH IS PREPARED BY MIXING AND STIRRING ORGANIC WASTE CONTAINING 65-85% WATER WITH CALCIUM OXIDE AND WHICH HAS EQUAL TO OR ABOVE pH12.5 TO MAKE FERTILIZER AND COMPOST FOR A SHORT PERIOD - 特許庁

ホエイを原料として発酵飲料を製造する際に、ビフィズス菌の生残性を高めながら、発酵飲料に甘味を付与する技術を提供する。例文帳に追加

To provide a technique for providing sweetness to fermented beverage while enhancing the survival ratio of bifidobacteria when producing the fermented beverage using whey as a raw material. - 特許庁

たん白質を主成分とする乳酸発酵大豆食品の製造方法において、発酵の効率化と品質改良とを同時に達成する技術を提供すること。例文帳に追加

To provide a technique to achieve fermentation efficiency and quality improvement at the same time in a method for producing lactic acid fermented soybean food product having protein as the main ingredient. - 特許庁

発酵食品製造時に、低温感受性酵母と乳酸菌に属する微生物のうち抗菌物質産生乳酸菌を併用して醗酵を行い、発酵食品の保存性向上と賞味期限を延長する技術である。例文帳に追加

The fermented food product is obtained by fermentation using the low-temperature sensitive yeast and the antimicrobial substance-producing lactic acid bacterium among bacteria belonging to lactic acid bacteria in producing the fermented food product so as to improve preservability of the fermented food product and to prolong the freshness date. - 特許庁

バイオマスのメタン発酵処理において、メタン発酵後の消化液から抽出した残泥をメタン発酵に利用するにあたり、消化液から抽出する残泥中の微生物を高濃度に濃縮して、系全体の加水分解活性を効率良く高めることができる技術の開発。例文帳に追加

To develop a technology of a methane fermentation of biomass using residual sludge extracted from digestive fluid after methane fermentation for the methane fermentation, by highly condensing microorganisms in the residual sludge extracted from the digestive fluid to efficiently increase hydrolysis activity of the whole system. - 特許庁

簡便かつ効率的に保存菌株の中に混在するフーゼルアルコール、芳香族アルコールの生成量が低減した自然変異株酵母を単離する技術を提供し、さらには、その中から発酵特性と製成酒の品質がより良い優良酵母を分離する技術を提供する。例文帳に追加

To provide a technique for easily and efficiently isolating a natural variant yeast mixed in stock strains and producing decreased amount of fusel alcohol and aromatic alcohol and to provide a technique to separate a good yeast having improved fermentation characteristics and brewed beverage quality from the natural variant yeast. - 特許庁

メタン生成システムにおいて、メタン発酵槽内の圧力上昇に伴いメタン発酵槽に付設された安全弁が作動する場合においても、硫化水素を含むメタンガスが大気中に放出される事を抑制できる技術を提供する。例文帳に追加

To provide a technology for suppressing the release of methane gas containing hydrogen sulfide into the atmosphere even when a safety valve attached to a methane fermentation tank operates in association with pressure buildup in the methane fermentation tank in a methane production system. - 特許庁

本発明は、生ごみの発酵分解能力が低下した場合、発酵分解能力を正常まで復活させるまでの期間が従来よりも短く、かつ、無駄な電力を消費させないようにした生ごみ処理機の提供を技術的課題とするものである。例文帳に追加

To provide a garbage dispoer wherein a period for recovering fermentation decomposition ability to a normal condition is shorter than the conventional one and useless electric power is not consumed when the fermentation decomposition ability of garbage is lowered. - 特許庁

飲食品の原料として多用されている入手容易な材料である非麦穀物、例えば未発芽のコーンを原料として、発酵不良を生じることなく、高品質の発酵飲料、特にビールテイスト飲料を得る技術を提供する。例文帳に追加

To provide a technique enabling a fermented beverage of a high quality particularly a beer taste beverage to be obtained by using, as a raw material, an easily available non-wheat grain frequently used for a raw material of a food and a drink, for example a non-germinated corn without causing defective fermentation. - 特許庁

粘性のあるスラリー状である甘酒を短時間で均一に加熱するとともに、その後の乳酸菌による乳酸発酵に適切な温度を保つ技術を開発し、着色が少なく麹菌酵素の失活と微生物殺菌がなされた乳酸発酵甘酒を作り出すこと。例文帳に追加

To produce a lactobacillus fermented rice sweet drink having less coloration and performed with the inactivation of koji enzymes and sterilization of microorganisms by developing the technologies of heating the rice sweet drink in a state of viscous slurry in a short time uniformly and also keeping a temperature suitable for lactobacillus fermentation by the lactobacillus afterwards. - 特許庁

ラクトバチルス・ヘルベティクスK−4(Lactobacillus helveticus K-4、産業技術総合研究所特許生物寄託センターFERM P-12249)を用いて発酵して得られる発酵産物であるペプチドにより、乳酸菌の腸管への定着はなくとも整腸作用が得られることとさらに発酵産物により血圧降下作用も併せて得られる。例文帳に追加

This fermented milk product has the intestinal function controlling effect even without fixation of the lactic acid bacterium to the intestinal tract besides hypotensive action by the fermented product, owing to the peptide as the fermented product obtained by fermenting using Lactobacillus helveticus K-4 (deposited as an accession number of FERM P-12249 in the International Patent Organism Deposit of the National Institute of Advanced Industrial Science and Technology). - 特許庁

沢庵漬けのような糠漬けや、糠味噌床も、なれ寿司の穀物を乳酸発酵の基質として利用する技術の延長線上にあり、北陸の「へしこ」や北海道の「糠鰊」などにその中間型を見ることができる。例文帳に追加

Nukazuke such as Takuwan-zuke or Nukamiso-doko is seen as an extension of the technique for making use of grain of nare-zushi as a substance of lactic fermentation; 'Heshiko' in Hokuriku and 'Kasu Nishin' in Hokkaido are seen as being in between.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

その反面、精米歩合が高くなればなるほど米の品種の個性が生かしにくくなり、発酵を促すミネラル分やビタミン類も失われるので、後の工程での高度な技術が要求されることになる。例文帳に追加

On the other hand, the higher the rice-polishing ratio, the more difficult to use most of characteristics of the varieties of rice and the more minerals and vitamins, which promote fermentation, are lost, a highly sophisticated technique is required for subsequent stages.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

室町時代初期に書かれた『御酒之日記(ごしゅのにっき)』には、すでに今日の段仕込みや、乳酸菌発酵技術、火入れによる加熱殺菌、木炭による濾過などについての記述がある。例文帳に追加

In "Goshu no nikki" (The technical book on sake brewing) written in the beginning of the Muromachi period, there are descriptions on techniques such as today's dan-jikomi, technique of fermenting lactobacillus, pasteurization and filtration by charcoal.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

誰が発明したかはともかく、寿司に酢が使われ、酢の醸造技術も進んできて、いよいよ発酵を待たずに酢で酸味を得て食する寿司、「早寿司」が誕生することになる。例文帳に追加

Regardless of who invented sushi, as a result of using vinegar in making sushi, and the advancement in technology of brewing vinegar, sushi which was acidulated with vinegar without waiting for fermentation, so-called 'Haya-zushi,' came into being.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

段仕込み、諸白造り、火入れ、乳酸菌発酵など、現代の日本酒造りでも使われている技法が多く記述され、当時の酒造技術の高さがうかがえる。例文帳に追加

It shows the high-quality brewing techniques of the time describing a lot of techniques that are used for sake brewing today such as dan-jikomi (the three-stage preparation), morohaku-zukuri (sake made from 100% white rice), pasteurization and lactic acid fermentation.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

同じ並行複発酵の酒文化圏である中国では、序文が1117年に書かれたことがわかっている醸造技術書『北山酒経』によれば、すでに宋(王朝)の時代に「酵」と呼ばれていた。例文帳に追加

In China, which belongs to the same liquor culture region of multiple parallel fermentation, fermentation was already called 'Ko' in the age of the Sung dynasty, according to a brewing treatise titled "Hokuzan Shukei" (book on brewing technique), the preface of which is known to be written in 1117.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

日本にこれら近代醸造学が導入されたのは、明治になってからであるが、初めは日本酒のためではなくビールの醸造技術を学ぶ過程で、「発酵をうながす微生物」として英語yeastやドイツ語Hefeが語彙として入ってきた。例文帳に追加

Modern brewing techniques were introduced to Japan in the Meiji period, on which occasion an English word yeast and a German word Hefe were imported to refer to 'microorganisms that promote fermentation' in the course of studying beer brewing techniques instead of sake brewing techniques.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

発酵法により塩基性アミノ酸を製造するに際して、培地に添加される硫酸アンモニウム等のカウンタアニオン源の使用量を低減する技術を提供する。例文帳に追加

To provide a technique for reducing the amount to be used of a counter anion source such as ammonium sulfate added to a culture medium when a basic amino acid is produced by fermentation method. - 特許庁

育種が容易であり、遺伝子破壊などの組み換え技術を容易に適用でき、かつ工業生産宿主として適切な好気性微生物を用いて、2−プロパノールを発酵生産する方法を提供すること。例文帳に追加

To provide a method for ferment-producing 2-propanol using an aerobic microorganism which can easily be bred and is suitable as an industrial production host, and to which a recombination technique such as gene disruption can easily be applied. - 特許庁

原料の前処理を簡易化し、小規模なシステムでも発酵性微生物を用いて低コストでバイオガスを効率よく生産することができ、且つ、環境に対する負荷が少ないバイオガス生産技術を提供する。例文帳に追加

To provide a biogas-producing technique which simplifies the pretreatment of a raw material, can efficiently produce a biogas at low cost using a fermentable microorganism even in a small-scaled system and reduces the load against an environment. - 特許庁

従来焼却処分されていた重金属汚染植物から生分解性プラスチックの原料である乳酸を低コストで製造する技術を確立すること並びに発酵液に溶出した重金属を選択的に除去すること。例文帳に追加

To establish a technique for producing lactic acid used as a raw material for biodegradable plastics from heavy metal-polluted plants having been incinerated, at a low cost, and for selectively removing the heavy metal eluted in a fermentation solution. - 特許庁

発酵工程への悪影響を回避しつつ、また、遺伝子組み換え技術を用いずに、硫化水素濃度が低く、香味に優れた発泡性アルコール飲料を製造するための方法を提供すること。例文帳に追加

To provide a method for producing a sparkling alcoholic beverage which has low hydrogen sulfide concentration and superior flavor, without using gene recombination, while avoiding adverse effects in the main fermentation step. - 特許庁

大豆および大豆胚芽の栄養素を含有し、官能的に優れたヨーグルト様食感を有し、美味しくて且つ消化、吸収性が優れた大豆発酵食品およびこれを製造する技術を提供する。例文帳に追加

To provide tasty soybean fermented food containing the nutrient of soybean and soybean embryo, having sensually excellent yoghurt-like palate feeling, and excellent in digestibility and absorption; and to provide a method for producing the food. - 特許庁

腐敗性廃棄物を、籾殻、大鋸屑等と混合攪拌装置と排出用スクリューコンベアーを取り付けることによる、消臭及び発酵促進させ堆肥及び肥料化する、技術を有する装置並びに製造方法、及びシステム例文帳に追加

APPARATUS FOR AND METHOD OF PRODUCING COMPOST AND FERTILIZER BY DEODORIZING AND PROMOTING FERMENTATION DUE TO INSTALLATION OF MIXING MACHINE FOR PERISHABLE WASTE, CHAFF, SAWDUST OR THE LIKE AND SCREW CONVEYER FOR EXHAUSTING - 特許庁

トウモロコシ胚芽粕などの食用油圧搾残物を、酵素加水分解反応によって糖化およびアルコール発酵を行ない、低環境負荷で低エネルギーのバイオエタノール生産技術を開発する。例文帳に追加

To develop a bioethanol production technology applying low environmental load and consuming low energy by performing saccharification and alcoholic fermentation of a compression residue of an edible oil such as corn embryo cake by enzymatic hydrolysis reaction. - 特許庁

例文

原料の貯蔵、糖化、発酵、蒸留、さらには蒸留残渣の保存、運搬などの一連の工程においてポリ袋を利用し、簡便で低コストなエタノール製造技術を提供することを目的とする。例文帳に追加

To provide an easy and low-cost technique for producing ethanol by utilizing a plastic bag in a series of steps of storage of a raw material, saccharification, fermentation, distillation, and further preservation, transportation, or the like of a distillation residue. - 特許庁

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