1016万例文収録!

「種麹」に関連した英語例文の一覧と使い方(2ページ目) - Weblio英語例文検索


小窓モード

プレミアム

ログイン
設定

設定


セーフサーチ:オフ

不適切な検索結果を除外する

不適切な検索結果を除外しない

セーフサーチについて

種麹の部分一致の例文一覧と使い方

該当件数 : 109



例文

血栓溶解活性を有する少なくとも1の焼酎用菌若しくは焼酎又はその処理物を有効成分として含む血栓溶解剤。例文帳に追加

The thrombolytic agent includes at least one aspergillus used for Shochu, or Shochu mold or a treated product thereof and having a thrombolytic activity as an active ingredient. - 特許庁

発芽玄米又は3から5分づき米を蒸煮したものに菌を接して米を得て、これに蒸煮後に潰した大豆と麦、及び塩を所定の割合に混合して6ヶ月以上熟成した。例文帳に追加

The fermented soybean paste is obtained by inoculating Aspergillus to steamed sprouted brown rice or third- or half-polished rice to obtain malted rice, steaming the malted rice, mixing the malted rice with crushed soybeans, wheat and common salt at a prescribed ratio, and maturing the product for at least 6 months. - 特許庁

野菜及び/又は果実を原料として製して得られるに、所定量の水及び/又は野菜・果実粉砕液を添加し、酵母菌及び/又は乳酸菌を接した後、発酵させる。例文帳に追加

This method for producing the vegetable fermented product includes: adding a prescribed amount of water and/or vegetable-fruit crushed liquid to malt obtained by making malt with vegetables and/or fruits as the raw material, and inoculating yeast fungus and/or lactic acid bacteria to the product followed by fermenting. - 特許庁

本発明は、本発明に係る納豆は、ほぐした米に、納豆および千切りした根野菜と混ぜ合わせた塩昆布を混合し、これにみりん、焼酎、醤油、はちみつの少なくとも一を調味料として混合する。例文帳に追加

The malt fermented soybeans are obtained by mixing with loosened rice malt, fermented soybeans and salted sea tangle mixed with root vegetables cut into long thin strips, and mixing with the product, at least one kind as seasoning, selected from among sweet sake, shochu (distilled Japanese spirit), soy sauce and honey. - 特許庁

例文

前記種麹として焼酎用菌を用いることが好ましく、前記原料野菜を1〜10mmの大きさにカットして用いることがより好ましい。例文帳に追加

It is preferable that distilled spirit Aspergillus oryzae be used as the seed malt and the material vegetable be cut into 1-10 mm sizes for use. - 特許庁


例文

水炊きした米に紅菌またはこれと黄菌を接し、これを培養、発酵させてγ−アミノ酪酸を製造するにあたり、培養、発酵温度を42〜48℃に維持することを特徴とするγ−アミノ酪酸の製造法。例文帳に追加

This method for producing theγ-aminobutyric acid, comprising injection of Monascus anka or Aspergillus oryzae into boiled rice and then culturing and fermenting the mixture is characterized by keeping temperature for the culturing and fermenting at 42 to 48°C. - 特許庁

第2の製造方法は、前記米を添加する前に食品素材に低温性乳酸菌を接して0〜10℃で下漬けを行った後、前記米を添加してさらに0〜10℃で発酵熟成させるものである。例文帳に追加

The second method for producing a lactic acid fermented food comprises inoculating a low-temperature lactic acid bacterium into the food material and carrying out preliminary fermentation at 0-10°C before addition of malted rice, then adding malted rice and carrying out fermentation and aging at 0-10°C. - 特許庁

切り返し切りから8-9時間経つと、黄菌の繁殖熱により水分が蒸発し米が固くなっている。例文帳に追加

"Kirikaeshi" - After eight to nine hours has elapsed from "Tanekiri," the rice has become hard because moisture has evaporated from heat generated by the breeding yellow aspergillus.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

その他メイラード反応を抑えるために、大豆を蒸すのではなく茹でたり、類や、量を調節するなどの方法がとられる。例文帳に追加

Other measures are also taken to suppress the Maillard reaction: boiling soybeans instead of steaming, or regulating the kind or amount of koji.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

酒母(酒に酵母を繁殖させたもの)を使用して小麦粉の生地を発酵させ、中に餡を入れた饅頭。例文帳に追加

It is a cake with bean paste filling wrapped in the flour dough which is fermented with yeast mash (yeast cultured in rice malt).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

モナスカス・ピローサス(Monascus pilosus) NBRC4520を育改良して得られる、モナコリンK生産性がより優れた紅菌株。例文帳に追加

Provided is a Monascus purpureus strain which is obtained by improvingly breeding Monascus pilosus NBRC4520 and has an excellent monakolin K productivity. - 特許庁

前記発酵源としての微生物に、乳酸菌、酵母菌、菌の中から選択した1又は複数の微生物を用いる。例文帳に追加

One kind or a plurality of microorganisms selected from lactic acid bacterium, yeast and Aspergillus oryzae are used as the microorganism used as the fermenting source. - 特許庁

具体的には、蒸米に菌を接する際に化学物質を添加し、上記化学物質としては有機酸又は燐酸塩が用いられる。例文帳に追加

Specifically, the chemical substance is added to steamed rice when Aspergillus oryzae is inoculated into the steamed rice and an organic acid or a phosphate is used as the chemical substance. - 特許庁

固体培養基中に効率的に胞子を形成させ、胞子が著量着生した種麹を得る方法を提供すること。例文帳に追加

To provide a method for efficiently forming spores in a solid culture medium and obtaining a mold starter adhered with a large number of spores. - 特許庁

原材料にじゃがいも、、焼塩を使用し、水(じゃがいもを茹でた後の残り汁)を利用する製造方法に関するものである。例文帳に追加

To provide a method for producing fermented soybean paste, which uses potato, malted rice and roast salt as raw materials and utilizes processing water (residual juice obtained after boiling potato). - 特許庁

この美白剤は、米紅をそのまま、または々の成分を加えて、化粧品、食品などとして利用することができる。例文帳に追加

The whitening agent can be utilized as the cosmetic, the food or the like in a state that the red rice malt is contained as such or after the red rice malt is mixed with various ingredients. - 特許庁

有用微生物群としては、放線菌、光合成菌、乳酸菌、糸状菌、酵母、菌のいずれか1以上を含むものを用いる。例文帳に追加

The effective microorganisms group used is selected from groups consisting of at least either one of streptomyces, photosynthetic bacterium, lactobacillus, filamentous fungi, yeast, aspergillus. - 特許庁

の焼酎用原料穀類に適した菌株を迅速・容易に選択する選択法と選択キットを提供する。例文帳に追加

To provide a method and a kit for quickly and easily selecting an Aspergillus oryzae strain suitable to various feedstock cereals for "Shochu". - 特許庁

常法により製造した米の酵素力価がリパーゼ15.0μ/g以上であり、セルラーゼ0.75μ/g以上であるアスペルギルス・オリゼ AOK138株(FERM AP−20550)又はアスペルギルス・オリゼ AOK139株(FERM AP−20 )並びに発酵食品を製造するにあたり、種麹として該菌を用いることを特徴とする発酵食品の製造方法。例文帳に追加

The present invention provides Aspergillus Oryzae AOK138 strain (FERM AP-20550) having ≥15.0 μ/g enzyme activity of lipase and ≥0.75 μ/g enzyme activity of cellulase in rice koji produced by an ordinary method and provides a method for producing the fermented foods by using koji mold as a seed koji. - 特許庁

豆類の胚芽に菌を接して製し、この製処理による生成物を加水分解することにより生成されたイソフラボンアグリコンを多量に含有する加水分解生成物が添加された飼料を鳥類に付与して飼養することにより鳥類の産卵を促進させることを特徴とする。例文帳に追加

This method for promoting poultry's egg-laying comprises the following process: inoculating Aspergillus oryjae into embryo bud to make malt, and breeding poultry by giving it feed to which hydrolyzed products containing a large quantity of isoflavone aglycon produced by hydrolyzing products generated through the malt-making process are added, to promote poultry's egg-laying. - 特許庁

大豆抽出液に浸漬した米を蒸煮して製造した蒸し米に、乳酸菌及び菌を接し、乳酸発酵と製を同時に行うことで有害微生物による汚染を阻止することで製造した米と、乳酸発酵し有害微生物による汚染を阻止した大豆を利用して米味噌を製造する。例文帳に追加

This rice miso is obtained by utilizing a malted rice obtained by inoculating lactobacillus and Aspergillus oryzae on steamed rice produced by steaming the rice immersed in a soybean extract liquid, and preventing the contamination by the harmful microorganisms by performing a lactic fermentation and production of a malted rice simultaneously, and soybeans obtained by the lactic fermentation for preventing the contamination with the harmful microorganisms. - 特許庁

豆類に菌を接して製し、この製処理による生成物に加水することにより当該生成物中の組成要素を加水分解した固体組成物を生成し、この固体組成物から水抽出によって生成した水抽出物であって、抗アレルギー作用を有する水抽出物であることを特徴とする。例文帳に追加

The antiallergic material is a water extract having the antiallergic actions and obtained by inoculating the beans with Aspergillus oryzae to afford bean malt, hydrolyzing the product of the malt-forming treatment to hydrolyze the composition elements in the product to afford a solid composition, and extracting the solid composition with water to afford the water extract. - 特許庁

魚介類原料からエキス分を浸出させる際に副生する抽出残渣に魚介類エキス又はフィッシュミールを添加し、次いでこれに菌を接、培養することにより、高プロテアーゼ活性を有する魚を製造する。例文帳に追加

The method for producing the fish koji having high protease activity comprises adding fish-and-shellfish extract or fish meal to extraction residues as a by-product formed in leaching extract from a fish-and-shellfish material followed by inoculating koji mold into the resultant extraction residues and then carrying out a culture. - 特許庁

また、基本液化態様の真珠酢に、リジン、タウリン、紅アルコール抽出物、及びステビオシドの中から選択された何れか一または一以上を適宜量添加してなることを特徴とする。例文帳に追加

One or more selected from lysine, taurine, a Monascus anka alcohol extract, and stevioside are preferably added to the pearl vinegar of basic liquidized form in a proper amount. - 特許庁

味噌の製造に際し、水としてモナコリンK産生紅菌の培養液を用いて作成した水を使用して製造されたことを特徴とするモナコリンKを含有する味噌。例文帳に追加

The Miso (fermented bean paste) containing monacolin K is produced by using a seed water prepared by using a culture liquid of a monacolin K-producing Monascus yeast. - 特許庁

灰持酒の原型は、平安時代から醸造されていた御神酒の一である黒酒(くろき)であり、これは米に飯と水を入れて発酵させた後、草や木の灰を混入している。例文帳に追加

The original akumochizake was kuroki (a black sake) which was a type of sake brewed since the Heian Period for offering to the gods, and this was brewed by adding rice and water to malted rice and fermenting before adding charcoal made from grasses or trees.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

また、小麦を使った酒、を多く使った甘口の酒、水で割った下級酒など、今日の焼酎、貴醸酒、低濃度酒の原型を想わせる製法のバラエティーが10類ほどあったことが記されている。例文帳に追加

In addition, there is a description that there were 10 methods of brewing which reminds us of the origin of today's shochu (distilled spirit), kijoshu, and sake of low alcohol concentration, such as liquor made of wheat, a sweet liquor made with much malts, and low-grade sake adding water.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

本発明者らは、菌ゲノムから3の新しいβ−グルコシダーゼの遺伝子を見出し、これらがコードするタンパク質が大豆イソフラボン配糖体を加水分解できることを確認した。例文帳に追加

Three new genes of β-glucosidase are found from koji genom and it has confirmed that proteins coded by the genes can hydrolyze soy bean isoflavone glycosides. - 特許庁

アスペルギルス属に属する菌株であって、900kb以上の大規模なゲノム重複をもつ菌で、プロテアーゼ等の醤油製造における必要な多の酵素群を高生産する菌株。例文帳に追加

The Aspergillus oryzae is a strain belonging to the genus Aspergillus, has a large-scale genome duplication of900 kb and highly produces a group of various kinds of enzymes such as protease, necessary for production of soy sauce. - 特許庁

菌104としては、Aspergillus oryzae,Aspergillus niger及びAspergillus kawachiiからなる群から選ばれる1又は2以上のが好適であり、Aspergillus oryzaeが特に好適である。例文帳に追加

The Aspergillus species 104 is desirably at least one species selected from the group consisting of Aspergillus oryzae, Aspergillus niger, and Aspergillus kawachii, among which Aspergillus oryzae is particularly desirable. - 特許庁

2.発芽子を蒸煮又は煮た後、又はこれを圧縮ろ過して乳状液にした後、納豆菌又は乳酸菌又は菌又は酵母を加えて発酵させることを特徴とする発酵飲食品の製法。例文帳に追加

The method for producing the fermented food and drink comprises cooking or boiling the sprouting seeds, or bringing the cooked or boiled seeds into an emulsion by compression filtration, and then adding Bacillus natto, lactic bacterium, Aspergillus oryzae, or yeast to the product followed by fermenting. - 特許庁

この柑橘属発酵物は、黒菌を含む培地を好気的条件下で振盪培養する予備培養処理を行った後、その培地を発酵原料に接して微生物発酵処理を行うことにより製造される。例文帳に追加

The fermented citrus is produced by pre-cultivating treatment of shaking culture in an aerobic condition and of a medium containing the Aspergillius niger, inoculation of the medium into the fermentation raw material and microbial fermentation treatment thereof. - 特許庁

アナトー色素、コチニール色素及び紅色素からなる群から選ばれる1以上と、ガティガム及び/又はアラビアガムを含有した水溶液に魚肉を浸漬する。例文帳に追加

The method includes immersing fish meat in aqueous solution containing: at least one selected from the group consisting of annatto pigments, cochineal pigments, and monascus pigments; and gum ghatti and/or gum arabic. - 特許庁

なお、形態に関しては特に限定されるものではなく、米紅を含有した細胞賦活剤をそのまま、または々の成分を加えて、化粧品、食品などとして用いることができる。例文帳に追加

The form of the cell activator is not especially limited, the cell activator containing red rice malt is used as it is, or mixed with various components and used as a cosmetic, a food, or the like. - 特許庁

また、植物系漬け物から分離選別された乳酸菌リューコノストック・メゼンテロイデスKN−34を乳酸菌用液体大豆培地に接して得られた培養液を含む発酵食品及びその製造方法による。例文帳に追加

Also provided are a fermented food which contains a cultured liquid obtained by incubating the lactic acid bacteria, leuconostoc mesenteroides KN-34 separated from the vegetable-based pickles into a malt culture medium of liquid soybean for lactic acid bacteria and its production method. - 特許庁

醤油粕又は酒粕から選ばれる一以上と、梅酢から抽出した梅塩と、とを含む混合物を熟成させてなるみそ状食品である。例文帳に追加

This miso food is obtained by aging a mixture of soy cake and/or sake lees, ume salt extracted from salted ume juice and koji. - 特許庁

玄米、雑穀類、豆類、胡麻のすべて又は任意に選択したこれらの内の複数を焙煎処理したものと、乾燥処理した紅とを混合して、炊飯時にそのまま洗米に混ぜて使用することができる食品素材とした。例文帳に追加

This food raw material is obtained by mixing a roast-treated material of all or several kinds of an unpolished rice, miscellaneous cereals, beans and sesames with a dry-treated red koji, preferably a material obtained by attaching a red koji powder on the surface of swell-treated miscellaneous cereals. - 特許庁

この漬物液として醤油、梅酢、糠、唐辛子又はからし類、アルコール、味噌、塩、砂糖、粕、味醂、、等を主体とし、所望により、各調味料を添加したものが使用される。例文帳に追加

The pickling liquid is mainly composed of soybean sauce, plum vinegar, rice bran, red pepper or mustards, alcohol, soybean paste, salt, sugar, rice liquor lees, sweet rice liquor, and malted wheat, and various kinds of seasonings are, if desired, added to the liquid. - 特許庁

乳酸発酵食品の第1の製造方法は、魚肉、畜肉、野菜、米飯等の食品素材に、米の添加と低温性乳酸菌の接とを行った後、0〜10℃で発酵熟成を行うものである。例文帳に追加

The first method for producing a lactic acid fermented food comprises adding malted rice to a food material such as fish meat, meat, a vegetable, boiled rice, etc., and inoculating a low-temperature lactic acid bacterium and carrying out fermentation and aging at 0-10°C. - 特許庁

香辛料およびハーブ類からなる香辛性材料を乳酸菌、菌および酵母菌の群から選ばれる一以上の菌株により発酵させる。例文帳に追加

This method for producing a fermented food comprises fermenting the spicy aromatic raw materials consisting of the spicy aromatic substances and herbs by ≥1 kind of bacterial strain selected from the group consisting of a lactobacillus, Aspergillus orizae and an yeast. - 特許庁

菌を用いた異遺伝子の導入に使用できる新規な選択マーカー遺伝子、このマーカー遺伝子を含むベクター、このベクターを用いて形質転換できる菌変異株、この変異株の形質転換方法、この方法により得られる形質転換体、この形質転換体を用いてタンパク質を製造する方法を提供する。例文帳に追加

To provide a new selection marker usable for introduction of a disparate gene by using Aspergillus oryzae, a vector including the marker gene, a variant of the Aspergillus oryzae transformable by using the vector, a method for transforming the variant, a transformant obtained by the method, and a method for producing a protein by using the transformant. - 特許庁

原料として搗精度の異なる2類以上の米を用いたこと、搗精度が9%以上の精白米を含むものであること、搗精度9%以上の精白米の含量が25重量%以上、75重量%以下であることを特徴とするモナコリンKの含量の高い紅の製造方法。例文帳に追加

The method for producing Monascus molds having a high content of monacolin K includes using at least two kinds of rices different in a milling degree from each other, containing polished rice having a milling degree of ≥9 wt.% as raw materials for producing rice malt, wherein the content of the polished rice having a milling degree of ≥9 wt.% is 25-75 wt.%. - 特許庁

本発明はプロセスチーズ原料に、ナチュラルチーズを配合し、チーズの風味や呈味を調整するプロセスチーズの製造方法において、該ナチュラルチーズの一部乃至全部として、チーズカードに菌を接し培養することによって調製されたチーズを用いることにより、旨味、コクを付与した風味・呈味に優れたプロセスチーズを製造する。例文帳に追加

In the method for producing processed cheese by mixing a processed cheese raw material with natural cheese and adjusting the flavor and taste of cheese, koji cheese prepared by inoculating cheese curd with Aspergillus oryzae and culturing is used as a part or all of the natural cheese to produce processed cheese having good relish and body and excellent flavor and taste. - 特許庁

水浸漬した精白小麦と、炒熱した大豆との混合物を蒸煮し、次いで蒸煮後の混合物に、菌を接する製工程を含むひしおの製造方法であって、1)精白歩留まりが30〜80%である精白小麦2)子葉組織の表面のみ過変性される条件で炒熱された大豆を使用することを特徴とするひしおの製造方法。例文帳に追加

The method for producing Hishio comprises a process of making rice malt where a mixture comprising grain milling wheat soaked in water and roasted soybeans is steamed, and thereafter, Aspergillus oryzae is inoculated in the steamed mixture; wherein (1) white having 30-80% of cleaned yield, and (2) soybeans roasted under such condition as to cause overmodulation on only the surface of its cotyledon tissue. - 特許庁

培養原料として、表面の全部又は一部が少なくとも穀皮で覆われた穀類を含む液体培地と、表面が外皮で覆われた豆類及び/又は芋類を含む液体培地と、細砕や粉砕などの前処理をしないアマランサス及び/又はキヌアを含む液体培地と、から選ばれた少なくとも1の液体培地で紅菌を培養することを特徴とする液体の製造法、並びに前記方法により得られた液体を用いて発酵飲食品の製造を行う発酵飲食品の製造法。例文帳に追加

The method for producing the fermented food and drink uses the liquid koji obtained by the method. - 特許庁

並行複発酵(へいこうふくはっこう)とは、醸造酒の製造過程で起こる発酵の一であり、の酵素によってデンプンがブドウ糖に変化する糖化と、ブドウ糖が酵母の働きによってアルコールに変化する発酵とが、同一容器中で同時に行われることをいう。例文帳に追加

Multiple parallel fermentation ("並行複発酵") is a type of fermentation that takes place in the sake brewing process, meaning that saccharification (the conversion of starch into glucose by koji enzyme) and fermentation (the conversion of glucose into alcohol by yeast) occur simultaneously in the same container.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

また、前記卵白ペプチドは、卵白を、パパイン、トリプシン、アスペルギルス属菌由来プロテアーゼ、バチルス属細菌由来プロテアーゼ、リゾプス属糸状菌由来ペプチダーゼから選ばれた1以上の酵素を用いて加水分解することによって得られるものであることが好ましい。例文帳に追加

The albumen peptide is obtained preferably by hydrolyzing albumen, by using at least one kind of enzyme selected from among papain, trypsin, protease derived from Aspergillus oryzae, protease derived from Bacillus bacterium and peptidase derived from Rhizopus filamentous bacterium. - 特許庁

(Massa Medicata Fermentat)、バラ科サンザシ属(Crataegus L.)、キク科ヨモギ属(Artemisia L.)又はセリ科ハマゼリ属(Cnidium L.)植物から選択される1以上からなることを特徴とする魚類用飼餌料添加物及び該魚類用飼餌料添加物を含有する魚類用飼餌料とする。例文帳に追加

This fish dietary feed additive and the fish dietary feed containing the fish dietary feed additive each comprise at least one kind selected from plants of Massa Medicate Fermentat, Crataegus L., Artemisia L. and Cnidium L. - 特許庁

菌アスペルギルス・オリゼー由来の新規酵素イソアミルアルコールオキシダーゼを利用して合成香料、医薬品、各溶剤などの原料であるイソバレルアルデヒドの工業生産を可能にするため、該酵素を大量生産する方法を確立する。例文帳に追加

To establish a method for mass-producing a new enzyme isoamyl alcohol oxides derived from koji fungus, Aspergillus oryzae, in order to permit the industrial production of isovaleraldehyde used as a raw material for synthetic perfumes, medicines, various kinds of solvents or the like by utilizing the enzyme. - 特許庁

例文

蒸した味噌の原料、、塩に、パン酵母、ビール酵母、トルラ酵母から選ばれた1以上の乾燥酵母を、原材料全体に対して熟成促進剤として0.1〜10重量%、好ましくは0.5〜5重量%添加し、よく混和した後、熟成する。例文帳に追加

One or more kinds of dried yeasts selected from baker's yeast, beer yeast and torula yeast are added as an aging promotion agent to a steamed raw material for Miso, malt and common salt in an amount of 0.1-10 wt.%, preferably 0.5-5 wt.% based on the whole raw materials and the mixture is thoroughly kneaded and aged to obtain aged Miso. - 特許庁

索引トップ用語の索引



  
本サービスで使用している「Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス」はWikipediaの日本語文を独立行政法人情報通信研究機構が英訳したものを、Creative Comons Attribution-Share-Alike License 3.0による利用許諾のもと使用しております。詳細はhttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/ および http://alaginrc.nict.go.jp/WikiCorpus/ をご覧下さい。
  
Copyright © Japan Patent office. All Rights Reserved.
こんにちは ゲスト さん

ログイン

Weblio会員(無料)になると

会員登録のメリット検索履歴を保存できる!

会員登録のメリット語彙力診断の実施回数増加!

無料会員に登録する
英→日 日→英
こんにちは ゲスト さん

ログイン

Weblio会員(無料)になると

会員登録のメリット検索履歴を保存できる!

会員登録のメリット語彙力診断の実施回数増加!

無料会員に登録する

©2024 GRAS Group, Inc.RSS