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種麹の部分一致の例文一覧と使い方

該当件数 : 109



例文

また、類の問題もある。例文帳に追加

In addition, types of rice malt should be discussed.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

種麹の散布方法及び装置例文帳に追加

METHOD AND APPARATUS FOR SPRAYING SEED MALT - 特許庁

を作るとして,蒸米などに菌を繁殖させたもの例文帳に追加

yeast cells bred in a conducive environment, as a seed to produce malt  - EDR日英対訳辞書

酒造用原料米を蒸煮したものに、酒造用種麹菌を散布し、製装置にて製を行いを製造する。例文帳に追加

Rice malt is produced by spraying seed rice malt bacteria for making liquor to a steamed raw material rice for making liquor and by carrying out rice malt making by a malt making device. - 特許庁

例文

また、該菌を醤油原料に接培養してを造り、このを用いて仕込みを行ない課題の醤油を得る。例文帳に追加

As a result, the soy sauce is obtained. - 特許庁


例文

蒸米に種麹をふる床もみから、でき上がった室から出す出までの製工程において、好ましくは赤色光である光を種麹をふった蒸米に照射する。例文帳に追加

In a process for producing malted rice from Tokomomi (floor rubbing) for sprinkling seed malt on steamed rice to a discharge of malted rice for discharging a prepared malted rice from a malted rice chamber, the steamed rice sprinkled with the seed malt is irradiated with a light, preferably a red light. - 特許庁

複数穀物の製造方法及び複数穀物を用いた複数穀物味噌の製造方法例文帳に追加

METHOD FOR PRODUCING SEVERAL KIND OF CEREAL MALT, AND METHOD FOR PRODUCING SEVERAL KIND OF CEREAL MALT MISO USING THE SEVERAL KIND OF CEREAL MALT - 特許庁

発酵食品用種麹及び該種麹を用いる発酵食品の製造法例文帳に追加

SEED KOJI FOR FERMENTED FOOD AND METHOD FOR PRODUCING FERMENTED FOOD BY USING THE SAME SEED KOJI - 特許庁

また、前記は、水分含量を25〜70質量%に調整した野菜及び/又は果物に種麹を接して製したものであることが好ましい。例文帳に追加

The malt is preferably made by inoculating seed malt to vegetables and/or fruits adjusted to a water content of 25-70 mass%. - 特許庁

例文

東洋で使われる菌には数々の類がる。例文帳に追加

There are various type of aspergillus used in the East.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

の糖化が進むにつれ、多の有機酸が生成される。例文帳に追加

As the saccharification progresses, many kinds of organic acids are produced. - 特許庁

糸状含有物とは、例えば糸状菌培養物、菌培養物、醸造用種麹又は醸造用である。例文帳に追加

The fungus-containing material includes a culture of fungi, a culture of koji fungi, seed koji for brewing or koji for brewing. - 特許庁

特に、盛以降の製工程において、種麹をふった蒸米に赤色光を照射すると、GA/ACP値の高いが得られる。例文帳に追加

Especially, in a malted rice production process on and after a best condition, when the steamed rice sprinkled with seed malt is irradiated with a red light, malted rice having a high CA/ACP value is obtained. - 特許庁

竹粉の製造方法は、竹粉と、穀類又は豆類のいずれか又は双方とを混合し蒸煮したものに対し、種麹菌を接した後、製を行って竹粉とする。例文帳に追加

The method for producing the bamboo powder Koji includes: mixing bamboo powder with either or both of grains or beans; steaming the resultant mixture; inoculating a seed Koji mold thereinto; then producing the Koji; thereby providing the bamboo powder Koji. - 特許庁

実類を原料とした酵素力価の高い実類及び該実類を用いる酒類、食品の製造方法を提供する。例文帳に追加

To provide a seed koji of a high enzyme titer made from seeds as a raw material, and to provide a method for producing wines/foods using the same. - 特許庁

精白米、精白麦等の穀類を製原料とする際に魚体成分を添加し、次いで菌を接して培養することにより、プロテアーゼ活性が醤油と同程度の高い活性を有する穀物を得る。例文帳に追加

The cereal bran having high protease activity nearly equal to that of soy sauce bran is obtained by the addition of fish body components when using cereals such as polished rice and polished wheat as a bran production raw material, and inoculating Aspergillus to culture. - 特許庁

また、α−アミラーゼ活性が低い菌と通常の菌の2類の菌の混合物(複菌)により調製し得られたを発酵、熟成させて醤油を醸造することを特徴とする醤油の製造法に関する。例文帳に追加

Alternatively, the method comprises obtaining koji by preparing the mixture (multi bacteria) of two kinds of Aspergillus oryzae with less α-amylase activity and normal Aspergillus oryzae, and fermenting and maturing the koji so as to brew soy sauce. - 特許庁

切りまだ35℃近くの蒸し米を薄く敷き詰め、篩(ふるい)から種麹(たねこうじ)、すなわち粉状の黄菌を振りかけていく。例文帳に追加

"Tanekiri" - In this process, steamed rice, which is as warm as approximately thirty-five degrees centigrade is spread and seed koji, namely powder-like yellow aspergillus is sprinkled using a sieve.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

固体培養基に菌を接し、青色光または赤色光を照射しつつ培養し、種麹を得る。例文帳に追加

A mold starter is obtained by inoculating a koji fungus to a solid culture medium and culturing the inoculated medium by irradiating a blue or red light. - 特許庁

実類及びそれらを用いる酒類、食品の製造方法例文帳に追加

SEED KOJI AND METHOD FOR PRODUCING WINE AND FOOD USING THE SAME - 特許庁

また、第1工程では、醸造用種麹と水溶液を混合して種麹懸濁液を調製し、次いで該種麹懸濁液を濾過することにより、胞子画分を分画することが好ましい。例文帳に追加

In the first step, it is preferable to fractionate the spore fraction by mixing the seed koji for brewing with an aqueous solution to prepare a seed koji suspension and then, filtering the seed koji suspension. - 特許庁

大豆と穀類からなる原料に黄菌と、白菌又は黒菌のいずれかである種麹を添加して製し、次いで大豆と穀類からなる主原料に前記と酵母と水とを仕込んで発酵させた後、このもろみの蒸留を行って大豆エキス入り焼酎を得ることを特徴とする大豆エキス入り焼酎の製造方法。例文帳に追加

The method for producing the soybean extract-containing Shochu includes: adding a seed malt selected from either one of yellow Aspergillus, and white Aspergillus or black Aspergillus to malt raw materials composed of soybeans and grains to produce a malt; adding the malt, yeast and water to main raw materials composed of soybeans and grains to ferment the mixture; and then distilling the prepared unrefined Shochu to obtain the soybean extract-containing Shochu. - 特許庁

放冷した後、を投入し糖化させ、主にブドウ糖などの糖質と菌生成の50類以上の酵素が得られる。例文帳に追加

After cooling by leaving as it is, by adding malted rice for saccharification, saccharide such as glucose, etc., and ≥50 kinds enzymes produced by green mold are obtained. - 特許庁

また、製造した紅もろみに、希釈用の飲料水、酸味料、及び各の果汁を混合し紅もろみ飲料とする。例文帳に追加

An ang-khak unrefined lee beverage is prepared by mixing the ang-khak unrefined lees with drinking water for dilution, a sour agent, and one or more juices. - 特許庁

(せいきく)工程蒸煮大豆と割砕小麦を約11で混合したものに種麹を加えて混ぜ、高湿度下で3・4日程度培養を行い醤油を作る。例文帳に追加

Manufacturing process of koji (rice malt): Add seed malt to the mixture of steamed soybeans and smashed wheat with the mix ratio of 1:1, and produce soy-sauce malt through culture of it for three to four days under high humidity.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

大豆類、小麦類、胚芽類の内、少なくとも1類を含む白米を製原料として用い、製終了時の水分率が55%以上になるよう加水手入れして製する。例文帳に追加

This method for producing a red koji is to use a polished rice containing at least one kind of soybeans, wheats and germs, and producing the koji by adding water to adjust the water content becoming55% at the completion of its production. - 特許庁

1,100U/g以上のプロテアーゼ生産能を有し、2.0U/g以上のグルタミナーゼ生産能を有する菌を育する。例文帳に追加

To breed a Koji mold having the protease productivity of ≥1,100 U/g Koji and the glutaminase productivity of2.0 U/g Koji, and to provide soy sauce having a high nitrogen utilization ratio, total nitrogen and glutamic acid content using the Koji mold. - 特許庁

玄米に生酸性菌を接した玄米の製造において、のクエン酸酸度が1%(水分10%時に換算した数値)以上になった後に、12時間以上を水分40〜50%に保持することにより目的とする玄米を製造することができる。例文帳に追加

In the production, the objective brown rice koji can be produced by keeping the moisture content at 40-50% for ≥12 h after the citric acid acidity of the koji becomes ≥1% (a numerical value expressed in terms of 10% moisture content stage). - 特許庁

蒸きょうした製原料に菌を植菌して培養を行う製において、カリウム塩、ナトリウム塩、マグネシウム塩、カルシウム塩及び鉄塩からなる群から選択される1又は2以上の無機塩類の存在下で製を行うことを特徴とする、中のスフィンゴ脂質を富化する方法。例文帳に追加

The method for enriching a sphingolipid in malted rice comprises producing malted rice in the presence of one or more kinds of inorganic salts selected from the group consisting of a potassium salt, a sodium salt, a magnesium salt, a calcium salt and an iron salt in the production of malted rice by inoculating a steamed raw material for producing malted rice with Aspergillus oryzae and carrying out culture. - 特許庁

用途によって、米(こうじまい)用と掛け米(かけまい)用の2類がある。例文帳に追加

Depending on the intended use, there are two types of rice, namely kojimai (rice for koji) and kakemai (rice used to produce moromi or raw unseishu).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

米、掛け米などにどういうの酒米を用いているかは、裏ラベルに表示されている場合が多い。例文帳に追加

The back label usually indicates which variety of sakamai is used for kojimai and kakemai.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

その結果、菌の類も異なる(紹興酒を調理に用いるのもみりんと似ている)。例文帳に追加

Therefore the variety of yeast used is also different (Shaoxing wine is also similar to mirin in its use in cooking).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

調味料製造に必須の各酵素の活性が高く、醸造に好適な菌を提供する。例文帳に追加

To provide Aspergillus oryzae strain having high activity of each kind of enzyme essential for the production of seasoning, and suitable for brewing. - 特許庁

前記米は、ナイシン生産性乳酸菌の培養物を添加することにより該乳酸菌が接された蒸し米を製したもの、又は栄養成分を含む水に浸漬させた米を蒸煮した蒸し米にナイシン生産性乳酸菌を接して製したものである。例文帳に追加

The malted rice is obtained by making steamed rice inoculated with a lactic acid bacterium into malted rice by addition of the culture of a nisin-producing lactic acid bacterium or steaming rice immersed in water containing a nutrient component to give steamed rice and inoculating a nisin-producing lactic acid bacterium into the steamed rice to give malted rice. - 特許庁

付け処理された蒸米を吟醸酒用の製造に好適な外硬内軟の付け済み蒸米に容易かつ確実に調製し、それにより、安定した高品質の吟醸酒用の製造を可能とする。例文帳に追加

To readily and surely prepare steamed rice subjected to seeding treatment as seeded steamed rice having hard outside and soft inside and suitable for production of Koji (molted rice) for Ginjo liquor (quality sake brewed from the finest rice) and enable production of stable and high-quality Koji for Ginjo liquor. - 特許庁

黒大豆を圧扁し、これに蒸煮を施した後、常法に従って種麹菌を接して製し、次いで塩水に仕込んで発酵、熟成することを特徴として構成している。例文帳に追加

The soy sauce is obtained by pressing black soybeans followed by giving steaming, inoculating seed malt to the product according to a normal method to produce malt, preparing the product in salt water followed by fermenting and ripening. - 特許庁

菌のアフラトキシン生合成能は、天然の菌から良質の菌株を得た時、もとからアフラトキシン生合成能を持たない株を選抜したか、数百年にわたる選抜および育の結果、アフラトキシン生産能が欠けてしまったものと考えられる。例文帳に追加

It was because strains that didn't have aflatoxin biosynthesis function were chosen when high-quality Aspergillus oryzae strains were gained from natural Aspergillus oryzae, or aflatoxin biosynthesis function was assumed to be lost resulting from selection and breeding over hundreds years.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

菌株の分生子を予め各変性処理を行い焼酎原料穀類を含有する重層選択培地を用いて培養し、焼酎原料穀類を用いた焼酎用の製造に適した有効菌株を選択することも可能である。例文帳に追加

A second version of the method comprises Aspergillus oryzae strain's conidia in a multilayer selective medium containing the "Shochu" feedstock cereals, wherein the conidia has been subjected to various modification treatments beforehand. - 特許庁

穀類に菌を接して製し、この製処理による生成物に加水することにより当該生成物中の組成要素を加水分解した固体組成物であってアレルギー症を改善することができる固体組成物であることを特徴とする。例文帳に追加

The raw preparation for ameliorating the allergic symptoms is a solid composition which is obtained by inoculating a Koji mold into grains, producing a Koji, and hydrating the resultant product obtained by the Koji production treatment, thereby hydrolyzing the composition elements in the product. - 特許庁

α−アミラーゼなど醤油醸造に必要な各酵素の生産性を低下させることなく、製中の炭水化物量の消費量を減少させることができる菌および該菌を用いた香味良好な醤油の製造法を提供する。例文帳に追加

To provide a Koji mold that can reduce the consumption of carbohydrates during the Koji making without the reduction in the productivity of various kinds of enzymes necessary for making soy sauce, for example, α-amylase and provide a method of producing soy sauce of good flavor by use of the Koji mold. - 特許庁

上記の課題を解決するために、本発明の第1の側面によれば、繊維質飼料、穀類及び有機性廃棄物から選択された2以上に菌を加え、該菌を生育させることを特徴とする混和飼料の製造方法が提供される。例文帳に追加

This method for producing Koji-admixed livestock feed comprises adding Aspergillus oryjae to at least two kinds selected from fibrous feed, cereals and organic wastes to make the Aspergillus oryjae grow. - 特許庁

泡盛、紅および黄と紅芋を発酵させてつくる機能性食品とその製造方法に関し、生活習慣病の複合的なリスクメカニズムに対応すべく、循環器系疾患の各予防効果を奏する複合的機能性食品を実現する。例文帳に追加

To provide sweetpotato fermented food comprising complex functional food, produced by fermenting sweetpotato with distilled rice spirit (Awamori) malt, monascus and Aspergillus oryzae, and having various kinds of preventive effects on circulatory system disease so as to correspond to a complex risk mechanism of lifestyle-related disease, and to provide a method for producing the functional food. - 特許庁

遺伝子組換え技術を使用することなく、産業に応じた多の酵素生産能を向上させた菌を育すること。例文帳に追加

To breed Aspergillus oryzae having high productivity of various enzymes responding to industries without using a gene recombination technique. - 特許庁

荏胡麻子、または脱脂荏胡麻子を原料として、蛋白変性処理、原料の粒度調整を行う造粒処理を行いを得る。例文帳に追加

Malt is obtained through a protein denaturation process and a granulation process adjusting the grain size of raw materials using Perilla ocymoides seeds or defatted Perilla ocymoides seeds as a raw material. - 特許庁

紫外線吸収剤のいずれか1または複数、紫外線遮断剤のいずれか1または複数、および、玄米の菌発酵抽出物あるいは白米の菌発酵抽出物を必須成分とすることを特徴とする、日焼け止め化粧料。例文帳に追加

The cosmetic for sun screen contains one or more kinds of the ultraviolet absorbers, one or more kinds of ultraviolet-blocking agents, and an extract of a fermented product of an unpolished or polished rice with Aspergillus oryzae as essential components. - 特許庁

本発明の中性脂肪吸収抑制組成物は、鰹節からエキス分を浸出させる際に副生する抽出残渣のみ又は該抽出残渣と大麦に菌を接し、培養して得たと、の添加される魚介類原料とを含み、の酵素及び魚由来の自己消化酵素とで分解して成る。例文帳に追加

The composition for suppressing neutral fat absorption is prepared by adding koji obtained by inoculating only extract produced as a by-product when oozing an extract content from dried bonito or the extract residue and barley with koji mold and culturing the koji mold to a fish or shellfish raw material and decomposing them with an enzyme of the koji and an autolysin derived from the fish, etc. - 特許庁

菌体又は分生子内のトレハロースの分解能が欠損した菌、特に、中性トレハラーゼ遺伝子等のトレハロースの分解に関与する遺伝子が破壊された菌、該菌を植物由来あるいは動物由来のタンパク質原料に接、培養することを特徴とする醸造用の製造法。例文帳に追加

The present invention provides the koji mold in which decomposition ability of trehalose in a cell or a conidium is deficient, particularly the koji mold in which a gene involving decomposition of trehalose, e.g., neutral trehalase gene is broken and provides the method for producing the koji for brewing by inoculating the koji mold into a protein raw material derived from a plant or an animal and culturing the koji mold. - 特許庁

α化した澱粉質原料の水分含量を、菌を当該澱粉質原料に接してから出時までの期間中一貫して35重量%以上に維持する。例文帳に追加

The water content of pregelatinized starch raw material is maintained at35 wt.% consistently in a period from inoculation of the starch raw material with Aspergillus oryzae to koji removal. - 特許庁

蚕蛹、又はそれに穀類を添加したものを原料として、菌を接して固体培養することにより、昆虫臭、油脂酸化臭の改善された蚕蛹が製造される。例文帳に追加

Silkworm pupas or their mixture with grains as raw materials are inoculated with Aspergillus oryzae and subjected to a solid fermentation to produce the silkworm pupa malt improved in the insect smell, oil-and-fat oxidization smell. - 特許庁

例文

ガラクトマンナン含有子の処理物及び増粘剤を含有する液状調味料に、、その処理物、利用醸造食品又はその半製品を加熱せずに混和した後、加熱殺菌して液状調味料を得る。例文帳に追加

This liquid seasoning contains the product obtained by treating galactomannan-containing seeds and the thickener, is obtained by admixing malted rice, its treated product, malted rice utilizing brewed food or its semi-fabricated product without heating, and thereafter sterilized with heat. - 特許庁

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