例文 (71件) |
Japanese umeの部分一致の例文一覧と使い方
該当件数 : 71件
a pattern of Japanese ume blossom petals 例文帳に追加
梅の花が咲き乱れている - EDR日英対訳辞書
a Japanese food in which dried ume or sweet miso is wrapped with a salted perilla leaf, called 'shisomaki' 例文帳に追加
紫蘇巻きという食品 - EDR日英対訳辞書
CHOCOLATE CONFECTIONERY CONTAINING UME (JAPANESE PLUM) FRUIT例文帳に追加
梅果実入りチョコレート菓子 - 特許庁
the four flowers including Japanese 'ume', winter chrysanthemum, narcissus and Japanese allspice 例文帳に追加
梅寒,菊,水仙,蝋梅の四つの花 - EDR日英対訳辞書
This dried fish is obtained by sticking or infiltrating fresh fish Ume (Japanese apricot) flesh with Mumefural produced by heating pickled Ume, an Ume flesh extract obtained by boiling down unriped Ume or Ume flesh obtained by heating riped pickled Ume to/into fresh fishes in a drying processing of the opened and washed fresh fishes, and then drying the treated fishes after washing or directly.例文帳に追加
梅干を加熱したもの、青梅を煮詰めた梅肉エキスまたは熟した梅を加熱したものを開き加工、洗浄した鮮魚に付着または浸透させた後、これを水洗い後または直接に乾燥した魚干物 - 特許庁
Just looking at Japanese pickled ume gives me a sour taste in the mouth. 例文帳に追加
梅干を見ただけで口の中が酸っぱくなる. - 研究社 新和英中辞典
In Japanese pictures the ume tree and the bush warbler always go [are always found] together. 例文帳に追加
日本画では梅にウグイスは付き物です. - 研究社 新和英中辞典
The name was associated with the Narikomaya's crest of Ume (Japanese plum). 例文帳に追加
成駒屋のウメの紋にちなんでつけられた。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
To provide novel chocolate confectionery containing ume (Japanese plum) fruit effectively utilizing ume fruit.例文帳に追加
梅果実を効果的に利用した梅果実入りの新規なチョコレート菓子を提供する。 - 特許庁
Ume-mon is a Japanese crest designed based on the Japanese plum flower. 例文帳に追加
梅紋(うめもん)は、ウメの花を図案化した日本の家紋である。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
To provide a sheetlike processed Ume (a Japanese apricot) using an Ume flesh paste at high saltiness and high acidity, and to provide a method for producing the processed Ume.例文帳に追加
本発明は、高塩度、高酸度の梅肉ペーストを使用したシート状の加工梅、及び、その製造方法を提供することを目的とする。 - 特許庁
To provide a method for stably producing a distilled liquor of Japanese apricots (Ume liquor) having fruity fragrance and flavor derived from the Japanese apricot (Ume), without being affected by various bacteria derived from the Ume, even when seed of the Ume is utilized.例文帳に追加
梅の種を利用しても梅由来の雑菌等の影響がなく、梅由来のフルーティーな芳香および風味を有する梅焼酎を安定して製造する方法を提供することを目的としている。 - 特許庁
It is seasoned with soy sauce, salt, umeboshi (pickled "ume," or Japanese apricot) and/or ground red pepper. 例文帳に追加
しょうゆ・塩・梅・一味唐辛子などの味がつけられている。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
Because of these significant achievements, Ume is called 'the father of Japanese Civil Code.' 例文帳に追加
これら多大な功績から梅は「日本民法学の父」といわれる。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
To provide an apparatus for producing a pickled UME (Japanese apricot) capable of preventing the deformation of an UME fruit to the utmost and preventing the UME fruit from dropping from a spacing between respective rollers even when the UME fruit having a small grain diameter is placed thereon.例文帳に追加
梅実の変形を極力防止でき、且つ、粒径が小さい梅実を載置した場合にも、その梅実が各ローラの間から落下することを防止できる梅実干し器を提供すること。 - 特許庁
To obtain singly eatable tasty Ume (Japanese prune) pickles and to provide a seasoning using a material used when making the Ume pickles.例文帳に追加
単独でも食べられるほどに食しやすく、味もよい梅漬物、および梅漬物製造時に用いた材料を利用した調味料が求められている。 - 特許庁
The hepatic function improving agent for the viral hepatitis patient comprises Ume (Japanese apricot) extract or a neutralization product of Ume extract.例文帳に追加
本発明のウイルス性肝炎患者における肝機能改善剤は、梅肉エキスもしくは梅肉エキスの中和処理物を含有することを特徴とする。 - 特許庁
The chocolate confectionery containing ume (Japanese plum) fruit is obtained through the following process: coating an ume fruit 1 which is soaked in liquor with rock candy and used for producing ume liquor, with ume liquor-containing chocolate 2 produced through admixing butter, fresh cream and ume liquor into melted chocolate, and cooling the mixture to solidify it; and wrapping around the ume liquor-containing chocolate 2 with coating chocolate 3.例文帳に追加
氷砂糖と酒により漬け込まれ、梅酒生成に使用した梅果実1を、チョコレートを溶かした中にバター、生クリーム、梅酒を混ぜ込み冷やし固めて生成した梅酒入りチョコレート2で被覆し、この梅酒入りチョコレート2の周りをコーティングチョコレート3で包んだことを特徴とする梅果実入りチョコレート菓子。 - 特許庁
Michizane was very fond of ume and composed the waka (a traditional Japanese poem of thirty-one syllables) to the ume tree in his garden, 'Kochi fukaba Nioi okoseyo ume no hana aruji nasitote haruna wasureso (recently haruwo wasuruna)' (Whenever the east wind blows, my dear plum blossoms remember spring, even if your master won't be here), following his demotion and exile to Dazaifu. 例文帳に追加
道真は梅をこよなく愛し、大宰府左遷の際、庭の梅に「東風(こち)吹かば 匂い起こせよ 梅の花 主なしとて 春な忘れそ(現在は「春を忘るな」とされることもある)」と和歌を詠みました。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
To provide a method for producing delicious Ume (Japanese plum) jam comprising thawing frozen fully-ripened or after-ripened Ume without causing deactivation of enzyme so as to bring out the delicious taste components of the Ume via enzymatic decomposition.例文帳に追加
冷凍保存した完熟梅または追熟梅を酵素の失活を生ずることなく解凍し、酵素分解により梅のうまみ成分を引き出して美味な梅ジャムを製造する方法を提供する。 - 特許庁
To provide a simple method for increasing contents of effective components inherent to Ume (Japanese plum), such as citric acid, by utilizing Ume vinegar conventionally disposed, and to provide a method for producing Ume processed food having stable quality.例文帳に追加
従来廃棄していた梅酢を活用して、クエン酸等の梅本来の有効成分の含有率を簡単な方法で高め、且つ、安定した品質の梅加工品食品の製造方法を提供する。 - 特許庁
To provide a method for producing "mackerel pickled in rice bran and brine, soaked in salt containing an Ume (Japanese apricot) extract" that can effectively utilize an "undiluted solution of Ume salt" produced as industrial waste in a pickled Ume producing process, without discarding it.例文帳に追加
梅干しの製造過程で生じる産業廃棄物としての「梅塩の原液」を廃棄する事無く、有効に利用する事の出来る「梅エキス入り塩で漬け込む鯖の糠漬(へしこ)」の製造方法を提供する。 - 特許庁
An "umeboshi" is a shiozuke (a salted food) of ume (Japanese apricots), which is dried in the sun after being preserved in salt. 例文帳に追加
梅干し(うめぼし)とは、ウメの果実を塩漬けした後に日干しにした塩漬け。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
They became one of the strategic items, and the busho (the Japanese military commanders of the Sengoku period) encouraged the planting of ume trees. 例文帳に追加
梅干しは戦略物資の一つとなり、武将たちは梅の植林を奨励した。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
In Shippoku Cuisine (special Chinese cuisine developed in Nagasaki Prefecture into which Japanese cooking methods were incorporated), gozen-jiruko under the name of 'Ume Wan' is served as dessert. 例文帳に追加
また、長崎の卓袱料理においては「梅椀」という名で御前汁粉がデザートとして出される。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
The minced aka-shiso (red perilla) used for making Umeboshi (pickled 'ume' - Japanese apricot) is called 'yukari' and is eaten with boiled rice. 例文帳に追加
梅干作りに使う赤シソを細かくしたものは「ゆかり」と呼ばれ、ご飯などとともに食べられる - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
Tsuke-mono (pickles): Takuan-zuke (yellow pickled radish), umeboshi (pickled "ume" - Japanese apricot), shibazuke (salted chopped pickled vegetables), miso-zuke (vegetables pickled in miso (fermented soybean paste)), kasu-zuke (vegetables or/and sliced fish meat pickled in sake lees), nuka-zuke (vegetables pickled in fermented rice bran), wasabi-zuke (wasabi pickled in sake lees) 例文帳に追加
漬物-沢庵漬け、梅干し、柴漬、味噌漬け、粕漬け、糠漬け、山葵漬け - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
Kenjiro UME (July 24, 1860 - August 26, 1910) was a Japanese jurist. 例文帳に追加
梅謙次郎(うめけんじろう、1860年7月24日(万延元年6月7日(旧暦))-1910年(明治43年)8月26日)は、日本の法学者。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
Michizane was very fond of ume (Japanese plum) trees and composed a waka (a traditional Japanese poem of thirty-one syllables) for the tree in his garden: "Kochi fukaba nioi okoseyo ume-no-hana aruji nashi tote haruna wasureso" (Whenever the east wind blows, my dear plum blossoms remember spring, even if your master won't be here). 例文帳に追加
道真がウメを愛し、庭の梅の木に「東風(こち)吹かば 匂ひをこせよ 梅の花 主なしとて 春な忘れそ」と和歌を詠んだ。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
Traditional Japanese bento comes with rice, seafood, and meat as a side dish, and tsukemono (Japanese pickled vegetables) like umeboshi (pickled ume (plum) as a relish. 例文帳に追加
伝統的な日本の弁当は、飯と魚介類や肉などの惣菜を主に、付け合わせとして梅干しなどの漬物を付ける。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
The auxiliary food quality agent 1, assisting quality improvement of food 5 by mixing with the food 5, contains globefish skin collagen 2 extracted from the skin of a globefish, and an Ume (Japanese apricot) extract component 3 extracted from Ume in producing pickled Ume and added to the globefish skin collagen 2.例文帳に追加
食品5に混入されて当該食品5の品質改善を補助する食品品質補助剤1であって、ふぐ皮から抽出されるふぐ皮コラーゲン2と、このふぐ皮コラーゲン2に添加され且つ梅干し製造時に梅の実から抽出される梅抽出液成分3とを含む。 - 特許庁
The phosphorous fertilizer is prepared by adding fermentative bacteria, especially a thermophilic bacterium which proliferates at high temperature, to seed of an ume (Japanese apricot) or an ume fruit containing seed, and subjecting the resultant material to fermentation treatment under aerobic conditions.例文帳に追加
梅の種子、又は種子を含んだ梅の果実に発酵菌、その中でも特に高温で増殖する高温菌を添加して好気条件下で発酵処理することによってリン肥料を得る。 - 特許庁
To provide processed ume (Japanese apricot) food having palate feeling like that of cuttlefish processed food while maintaining flavor of pickled ume, having no need of cooking, and eatable as it is.例文帳に追加
梅干しそのものの風味を保ちながら、いか加工食品のごとき食感を有し、更に調理などに供する必要がなく、そのまま食することのできる加工梅食品を提供する。 - 特許庁
To provide a method for producing radically-new fermented ume (Japanese plum) having good preservability without using salt, excellent in taste and rich in functionality, and to provide the fermented ume obtained by the method.例文帳に追加
塩分を用いずとも保存性が高く、呈味性に優れ、さらに機能性に富んだ、全く新規な発酵梅の製法およびそれにより得られた発酵梅を提供する。 - 特許庁
To provide a method for producing a pasty Ume (Japanese plum) flesh extract easy to directly take through controlling strong acidic taste peculiar to the Ume flesh extract.例文帳に追加
本発明は、梅肉エキスに特有の強い酸味を抑制して、直接摂取し易くしたペースト状の梅肉エキスの製造方法を提供することを目的とする。 - 特許庁
It has developed into variously including 'Mikaiko' (literally, red ume plum to be flowered) formed plum buds and 'Tatsuta-gawa River' made into autumn leaves, and filling of kuzu-gashi (Japanese sweets made from arrowroot). 例文帳に追加
梅の蕾をかたどった「未開紅」、紅葉にしたてた「竜田川」をはじめ、くず菓子の餡など多彩に展開する。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
In addition to the above, dried bonito, yam, tororo konbu (shredded konbu), umeboshi (pickled "ume" - Japanese apricot), mentaiko (salted cod roe spiced with red pepper), cheese, kimchi, shredded shiokonbu (the laminaria boiled in brine and soy), and bottled enokidake mushroom can be topped. 例文帳に追加
その他鰹節、ヤマノイモ、とろろ昆布、梅干し、明太子、チーズ、キムチ、塩昆布の細切り、なめたけなども考えられる。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
例文 (71件) |
Copyright © National Institute of Information and Communications Technology. All Rights Reserved. |
Copyright © Japan Patent office. All Rights Reserved. |
Copyright (c) 1995-2024 Kenkyusha Co., Ltd. All rights reserved. |
本サービスで使用している「Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス」はWikipediaの日本語文を独立行政法人情報通信研究機構が英訳したものを、Creative Comons Attribution-Share-Alike License 3.0による利用許諾のもと使用しております。詳細はhttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/ および http://alaginrc.nict.go.jp/WikiCorpus/ をご覧下さい。 |
ログイン |
Weblio会員(無料)になると 検索履歴を保存できる! 語彙力診断の実施回数増加! |
ログイン |
Weblio会員(無料)になると 検索履歴を保存できる! 語彙力診断の実施回数増加! |