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「日本酸」の部分一致の例文検索結果
該当件数 : 106件
また日本酒のような弱酸性の環境を好む。例文帳に追加
And they prefer the weakly acidic environment like sake.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
また、陰極室2には、還元された日本酒(還元日本酒7)を取り出す取出管9が接続されており、陽極室3には、酸化された日本酒(酸性日本酒8)を外部に排出する排出管10が接続されている。例文帳に追加
A taking-out tube 9 for taking out reduced Japanese Sake (reduced Japanese Sake 7) is connected to the cathode chamber 2, and a discharging tube 10 for discharging oxidized Japanese Sake (acidic Japanese Sake 8) to the exterior is connected to the anode chamber 3. - 特許庁
日本醸造協会の栗山一秀による、流通していた清酒の平均的な「日本酒日本酒度/日本酒酸度」の値をしめしたグラフは、明治40年で「+12/3.1」ほど、大正10年「+4/2.9」、昭和16年「+0/2.5」、昭和42年「-6/1.6」と読み取れる。例文帳に追加
The graph of the average 'degree of sake/acidity' of distributed seishu, made by Kazuhide KURIYAMA of the Brewing Society of Japan, shows '+12/3.1' in 1907, '+4/2.9' in 1921, '+0/2.5' in 1941, and '-6/1.6' in 1967.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
酵母と同じように、日本醸造協会の「醸造用乳酸」もある。例文帳に追加
Same as with yeasts, there are "lactic acid bacteria for brewing" by the Brewing Society of Japan.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
日本では当初火落酸と命名されたが、後に改称された。例文帳に追加
It was named hiochi acid at first, but renamed later in Japan.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
日本式キムチとも呼ばれ、発酵を利用するものに比べて酸味が少なくあっさりとした風味になるので、日本で人気がある。例文帳に追加
It is called Japanese style kimchi and is popular in Japan due to being less sour and having a lighter taste when compared to fermentation-based kimchi.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
発泡日本酒(はっぽうにほんしゅ)とは、近年注目されてきた発泡性のある、すなわち炭酸ガスを含んでいる日本酒のこと。例文帳に追加
Happo Nihon-shu (sparkling Japanese sake) is sparkling, that is, carbon-dioxide-containing Japanese sake which has attracted attention in recent years.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
日本酒の味が日本酒度や甘辛度はじめ数々の指数に数量化されてもなお、けっきょく数字では日本酒の味は語れないとよく言われるのは、大きくこのアミノ酸の構成の多様性によるものである。例文帳に追加
The reason why it is often said that, even if the taste of sake is quantified with various indexes such as nihonshudo and amakarado, we cannot tell the taste of sake with figures in this large variety in the composition of amino acids.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
なお、日本においてもウィルキンソン・ジンジャーエールなどは初期に炭酸泉水を原料としていた。例文帳に追加
In Japan, Wilkinson Ginger Ail originally used hot spring water as an ingredient.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
また、ブドウ糖濃度の代わりに日本酒度を用いて、-1.16×酸度-132.57とすることもできる。例文帳に追加
It is also calculated using nihonshudo instead of glucose concentration as - 1.16 x acid level - 132.57.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
現在の日本では硫酸カルシウムやグルコノデルタラクトンなどが凝固剤として多く使われる。例文帳に追加
Calcium sulfate, glucono-delta-lactone and so forth are often used as coagulants in modern-day Japan.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
ユズの果汁は日本料理等において調味料として、香味・酸味を加えるために用いられる。例文帳に追加
The juice of the yuzu citron is used in Japanese cuisine as a seasoning to add flavor and a sour taste.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
日本ではGPセンターで次亜塩素酸ナトリウムにより卵を殺菌処理している。例文帳に追加
In Japan, eggs go through sterilization procedures using sodium hypochlorite in Grading and Packing Centers.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
いっぽう日本人の嗜好としては、当初はワインの酸味や渋味が全く受け入れられなかった。例文帳に追加
Meanwhile, in terms of Japanese tastes, the acidity and astringency of wine were not accepted at all at the beginning.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
酸味は、日本の「すあま」にやや見られるものの例としては稀な部類に入る。例文帳に追加
Sour flavor is rare for these kinds of mochi as examples while sour flavor is sometimes used for 'suama' (plain sweet rice cake) in Japan.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
炭酸ガスを入れてから十日ほど経ったときに日本酒醪(もろみ)をしぼり、もう一度日本酒酵母を入れて発酵させ、出てくる炭酸ガスを低温でそのまま溶存させて出荷する。例文帳に追加
About 10 days after carbon dioxide is added, Nihon-shu moromi is pressed to take out sake and this sake is added with Nihon-shu yeast and is fermented, then, the carbon dioxide produced is dissolved as it is at a low temperature, and the sake is shipped.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
醸造用乳酸(じょうぞうようにゅうさん)とは、日本酒の醸造過程における日本酒酒母造りで必要とされる純度の高い乳酸のことである。例文帳に追加
The lactic acid for making sake is the high-purity lactic acid required in making yeast mash in the process of brewing Japanese sake (rice wine).発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
火落ち菌は乳酸菌の一種で、日本酒に入り込むと濁りを生じ、酸化させ、また臭みを帯びさせる。例文帳に追加
Hiochi bacteria are a species of lactobacillus, when they get into sake, sake becomes cloudy, oxidized and has offensive odor.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
カプロン酸エチル高生産性で、低温で発酵が旺盛で日本酒香りが高く、酸の生成が少ない。例文帳に追加
It produces high ethyl caproate, shows good fermentation at a low temperature, has a high sake aroma, and produces low acid.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
醗酵の工程で日本酒醪には酸が生じるが、健全醗酵によって生じた酸はすっきりとしたきれいな旨味として感じられる。例文帳に追加
During the fermentation process some acid is produced in the Japanese sake moromi, but the acid produced by the natural fermentation is felt to have clear and neat refreshing deliciousness.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
中国・韓国・日本などの工業地帯を通過した黄砂は硫黄酸化物や窒素酸化物を吸着すると考えられている。例文帳に追加
It is considered that sulfur oxide and nitrogen oxide adhere to the kosa passing over industrial zones in China, Korea or Japan.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
乳酸菌は日本の伝統食品であり食味良好な鮒寿司から単離された新規乳酸菌である。例文帳に追加
A new lactic acid bacterium is isolated from crucian sushi which is a Japanese traditional food and has good taste. - 特許庁
蒸し米および麹を原料として日本酒を醸造する日本酒の醸造方法であり、麹として、水を有隔膜電解して生成される電解生成水であるアルカリ性水または酸性水で処理した麹を使用することにより、軽快な酒質の日本酒または濃くのある酒質の日本酒を廉価に醸造する。例文帳に追加
In the brewing of Sake wine using steamed rice and rice malt (Koji) as raw materials, the rice malt is treated with the alkaline or acidic water prepared by the diaphragm electrolysis of water and the treated malt is used for brewing to give Sake of light and refreshing quality or of high body quality. - 特許庁
それ以外にも酵母、乳酸菌など多くのものに支えられて日本酒が醸造されるので、広義にはそれらすべてを「日本酒の原料」と呼ぶこともある。例文帳に追加
Other than such ingredients, as sake is brewed using many substances such as yeast and lactic acid bacterium, all of them are in certain cases called "ingredients for making sake."発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
第三の直線13は直線14,15からなり、上側の直線14には評価対象の日本酒中の炭酸ガスの評価に用い、下側の直線15は評価対象の日本酒の色の評価に用いている。例文帳に追加
The third straight line 13 consists of straight lines 14, 15, in which the upper straight line 14 is used for the evaluation of carbonic acid gas in the Japanese sake for evaluation and the lower straight line 15 is used for the evaluation of a color of the Japanese sake for evaluation. - 特許庁
日本は、2008年から2012年の平均値で、1990年比6%の削減をすることとなっており、日本の場合、排出する温室効果ガスの約8割がエネルギー起源の二酸化炭素となっている。例文帳に追加
It was therefore decided that Japan would reduce its average emissions' level for the years 2008 - 2012 by 6% of the 1990 level. In Japan's case, almost 80% of its greenhouse gas emissions are caused by CO2 energy generation-related substances.発音を聞く - 経済産業省
装飾と小さな赤く酸っぱい果実のために栽培される淡いピンクの花をつける中国と日本の木イチゴ例文帳に追加
raspberry of China and Japan having pale pink flowers grown for ornament and for the small red acid fruits発音を聞く - 日本語WordNet
日本各地の酸化銅鉱山では深刻な資源の枯渇にさらされており、銅の価値は上がっていた。例文帳に追加
All copper oxide mines located around Japan had drastic fear of the depletion of resources, which caused a raise in the value of copper.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
5代目吉村源一郎は、日本酒業界では全国に先駆けて全製品のサリチル酸無添加化を実現。例文帳に追加
The fifth head of the family, Genishiro YOSHIMURA, successfully realized brewing of seishu free of salicylic acid as a forerunner in the sake brewing business.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
カブの変種である酸茎菜(すぐきな、すぐきかぶらともいう)を原材料とする、現代の日本では数の少ない発酵漬物である。例文帳に追加
They are made from Sugukina, a variant of turnip, and they are one of the few remaining fermented pickles in Japan.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
これも日本酒度・酸度の場合と同じで、一般の人の味覚は、香り、食べあわせ、体調などにより大きく変動するものである。例文帳に追加
However, same as in the case of nihonshudo, sense of taste of an ordinary person fluctuates greatly depending on fragrance, combination of food and drink and physical condition.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
日本酒の味覚評価も、基本的に五味(酸苦甘辛鹹)であるが、料理のそれと同じ言葉を使っていても概念は大きく異なる。例文帳に追加
Evaluation of sake taste is basically made on five flavors; san (sour), ku (bitter), kan (sweet), shin (hot or dry), and kan (salty), concept is quite different from those for cooking even if the same words are used.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
現在の日本でも、都市伝説として、醤油の原料に人毛由来のアミノ酸が使われているという噂がある。例文帳に追加
In present day Japan, there is a rumor as a urban legend that amino acid from human hair as a raw material of soy-sauce is used.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
また、現在の日本において、法的には髪の毛由来のアミノ酸を原料とした場合、それを「しょうゆ」と呼ぶことはできない。例文帳に追加
From the legal aspect, the product made out of amino acids from human hair can not be called 'soy-sauce' in present day Japan.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
アミノ酸成分への再評価、秋田大学の研究による日本酒の抗がん成分アルペラチンなど。例文帳に追加
Reevaluation of the ingredients of amino acids, a study on alpelatin (アルペラチン), anti-tumor ingredients in sake by Akita University.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
この炭酸飲料を「サイダー」と呼ぶのは日本と大韓民国だけの表現で、本来は「リンゴ酒」(英/サイダー、仏/シードル)のことである。例文帳に追加
Only people in Japan and the Republic of Korea call this soda saida (equivalent to cider), which originally means alcoholic drink made from apples (British English/cider, French/cidre).発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
主成分は炭酸カルシウムであるが、現在は中国においても日本においても局方には入っていない。例文帳に追加
They contain calcium carbonate, but are not treated as official drugs either in China or in Japan at the present time.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
深層には太平洋とは全く性質を異にする日本海固有水と呼ばれる、寒冷で溶存酸素量に富んだ海水が分布する。例文帳に追加
In the deep layer, there is the cold and dissolved oxygen-rich sea water called the Proper Water in the Japan Sea which has totally different properties from that of the Pacific Ocean.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
日本人の嗜好に適した、適度の酸味とさっぱりとした歯切れ良い食感を有するサワークラウトを得る。例文帳に追加
To obtain sauerkraut having a proper sour taste and a plain crispy texture which are suitable for the palatability of Japanese people. - 特許庁
まず焼酎と抹茶を混合して所定期間貯蔵させて抹茶エキスが抽出された焼酎リキュールを製造し、これに酸化防止剤入り日本酒と抹茶の香味を安定させる炭酸ソーダ水を混合して抹茶入り日本酒リキュールを製造する。例文帳に追加
The Maccha-containing Sake is produced by initially mixing the Shochu and the Maccha and storing for a prescribed period to produce Shochu in which Maccha essence is extracted and then mixing the Sake containing the antioxidant and the sodium carbonate water stabilizing the flavor of the Maccha thereto. - 特許庁
日本酒は、一つの醪の中で、デンプンが日本酒麹の酵素によって糖に変わる糖化と、糖が日本酒酒母(または酒母)(もと)で培養された酵母によってアルコールと二酸化炭素に変わるという分解が、同時並行的に進むという並行複醗酵によって醸造されるが、この後者である分解が最後まで進むか否かによって、醗酵の様態は完全醗酵と不完全醗酵に大別される。例文帳に追加
Japanese liquor is brewed in the same moromi through parallel multi-fermentation consisting of the saccharification which is conversion of starch to sugar by sake rice malt enzyme and of the decomposition which is the conversion of sugar to alcohol and carbon dioxide by sake mash (a large number of cultured yeast cells); and whether the latter process, namely the decomposition, progresses to the end or not determines roughly the mode of fermentation, complete or incomplete.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
日本の漬物の場合、乳酸菌による発酵は酸味が著しく強くならない程度に抑制されているものが多いが、中には柴漬けやすぐきのように強い酸味を持つものもある。例文帳に追加
Most Japanese tsukemono use controlled fermentation via lactic bacterium so as not to be too sour, but some of them--including Shibazuke and Suguki--have a strong, sour taste.発音を聞く - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
日本国内に備蓄しておける炭酸リチウムから必要時に水酸化リチウムをクリーンに簡便に製造できて利便性と汎用性の高い水酸化リチウムの製造方法を提供する。例文帳に追加
This invention provides a highly useful and versatile method of manufacturing lithium hydroxide capable of cleanly and simply manufacturing lithium hydroxide when needed from lithium carbonate which can be stored in Japan. - 特許庁
酵素が失活されており、アボカドの果肉を実質的に酸素を含有しない雰囲気下で炭酸ガス及び/又はアンモニアガスと接触させる工程を経て製造され且つ実質的に酸素の供給がない状態で保存されており、そして、大日本インキ化学株式会社製日本の伝統色第7版におけるN−829(若草色)又はN−834(草色)であるアボカド果肉加工品。例文帳に追加
The color of the fruit flesh is N-829 (fresh green) or N-834 (green) in the seventh edition of Japanese traditional color by Dainippon Ink and Chemicals, inc. - 特許庁
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