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Weblio 辞書 > 英和辞典・和英辞典 > 澱粉のりの意味・解説 > 澱粉のりに関連した英語例文

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澱粉のりの部分一致の例文一覧と使い方

該当件数 : 214



例文

澱粉、該澱粉の0.5〜2.0質量%のこんにゃく粉及び水を含有し、該澱粉の一部を糊化させた原料を加圧下で麺状に成形して冷凍製法により調製されたことを特徴とする春雨。例文帳に追加

The bean-starch vermicelli are prepared by a freezing production method which includes forming in a noodle-like shape under pressure, a raw material which contains starch, devil's tongue powder at 0.5-2.0 mass% of the starch, and water, and in which part of the starch is gelatinized. - 特許庁

粒状物に高湿度熱風を当てゝ表層部分を加熱して、その部分の澱粉を糊化し、且つその澱粉をアルファー化して冷却して、アルファー澱粉の緻密な層を形成する。例文帳に追加

This method for treating the surface of the hulled rice or the like is characterized by applying high humidity hot air to the grain to heat the surface portion, thus gelatinizing starch in the portion, followed by cooling the gelatinized starch to form the dense layer of the gelatinized starch. - 特許庁

葛,緑豆澱粉(以下緑豆澱粉)中に製造段階で含まれている有機酸菌をフラッシュドライヤ方式を用いて除去して無菌の緑豆澱粉(以下無菌緑豆澱粉)とし、この無菌緑豆澱粉の所望量をこんにゃくあるいは麺類粉に添加して保水性と食感とを良好にするものである。例文帳に追加

This food material added with aseptic mung bean starch is obtained by the step of eliminating organic acid bacteria contained in arrowroot starch or mung bean starch in the production process by flash-drying system to obtain aseptic mung bean starch; wherein moisture-retainability and palate feeling are improved by adding a desired amount of this aseptic mung bean starch to konjak or flour for noodles. - 特許庁

澱粉の糊化反応を含むおぼろ豆腐の製造方法及びその糊化されたおぼろ豆腐(Amethodcontainingstarchgelatinizationformanufacturingbeancurdandthebeancurd)例文帳に追加

METHOD FOR PRODUCING BEAN CURD, INCLUDING STARCH GELATINIZATION REACTION AND THE GELATINIZED BEAN CURD - 特許庁

例文

澱粉を水に懸濁させ、アルカリを加えて糊化させた後、中和剤で前記アルカリを中和させてなる澱粉糊において、前記中和剤が、硝酸以外の酸であり、前記中和させてなる澱粉糊のpHが4.5以上、5.5以下に保持されてなるもの。例文帳に追加

This starch paste is characterized in that a neutralizing agent is an acid except nitric acid and pH of the neutralized starch paste is regulated to 4.5-5.5 in the starch paste obtained by suspending starch into water and gelatinizing by adding the alkali and neutralizing the alkali with the neutralizing agent. - 特許庁


例文

澱粉を含む澱粉質原料とコンニャク糊とを含む原料に加水して生地を調製する際に、前記澱粉質原料100質量部に対して、前記コンニャク糊中の水分を含めた加水量が40〜70質量部となるように加水して生地を調製する。例文帳に追加

This method for producing the noodles is characterized by adding water so that a water amount involving a water content in a konjak paste is 40 to 70 pts.wt. per 100 pts.wt. of a starchy raw material containing starch, when water is added to a raw material comprising the starchy raw material and the konjak paste to prepare a dough. - 特許庁

その流動性澱粉は非常に速いゲル化特性、高いゲル強度及び優れた弾性を示す。例文帳に追加

Such fluidity starch exhibits exceptionally fast gelling properties, high gel strengths, and exceptional elasticity. - 特許庁

ホルムアルデヒド吸収剤を含有することを特徴とする澱粉糊組成物を提供する。例文帳に追加

This starch paste composition features contains an absorbent for formaldehyde. - 特許庁

乾燥質量に基づく澱粉対コラーゲンの量は約0.05:1〜10:1質量部である。例文帳に追加

%, the amount of starch to collagen being from about 0.05:1 to 10:1 parts by weight on a dry basis. - 特許庁

例文

ノーキャリア方式の澱粉接着剤において、初期接着力が高い低倍水糊を得る。例文帳に追加

To obtain a low magnification water paste in which an initial adhesive force is high in a starch adhesive of a noncarrier method. - 特許庁

例文

蒸し麺の製造過程において麺表面の糊化した澱粉を十分に取り除くこと。例文帳に追加

To sufficiently remove gelatinized starch on the noodle surface in a production process of steamed noodles. - 特許庁

簡便で、オンラインでの連続測定も可能な澱粉の糊化温度の測定方法を提供する。例文帳に追加

To provide a method for measuring the gelatinization temperature of starch, enabling simple continuous measurement on-line. - 特許庁

(a)クロロプレンゴムラテックスに対し、該ラテックスの固形分100質量部当たり、(b)タピオカ由来の無架橋澱粉、馬鈴薯由来の無架橋澱粉から選ばれる1種または2種の澱粉1.4〜10質量部を糊化液として配合してなることを特徴とする水性形接着剤組成物。例文帳に追加

The water-based adhesive composition is prepared by mixing, into 100 pts.mass of the solid content of a chloroprene rubber latex (a), (b) 1.4-10 pts.mass of one or two kinds of starches selected from non-crosslinked starches originated from tapioca and non-crosslinked starch originated from potato as a gelatinizing liquid. - 特許庁

澱粉糊液であり、澱粉可塑剤を澱粉100質量部当たり10〜100質量部含有し、30℃、濃度50%で100〜200000cpsの粘度を有することを特徴とする感熱性接着剤が、予備乾燥後に接着力および水溶解速度の大きい水溶性ホットメルト接着剤として使用できる。例文帳に追加

The adhesive can be used as a water-soluble hot-melt adhesive giving high adhesive force and water-dissolution rate after the preliminary drying treatment. - 特許庁

澱粉種と熱可塑性樹脂種の選択を、それぞれ糊化温度と融点に制限されることを軽減し、また、澱粉に対する可塑剤の配合量を多くすることができ、成形体とした際、外観、力学物性等の優れた澱粉含有組成物の製造方法を提供すること。例文帳に追加

To provide a method for producing a starch-containing composition excellent in the external appearance, dynamic physical properties or the like when it is molded into a molded article, by which restriction of the selections of starches and thermoplastic resins to the gelatinizing temperature and the melting point, respectively can be reduced, and the blending amount of a plasticizer to starch can be increased. - 特許庁

澱粉を糊化することなく植物性繊維状物質に澱粉分子球が凝集、及び澱粉分子球同士を凝集させたペレットを製造する工程と該ペレットとプラスチック樹脂を混合して発泡させる工程との間に前記ペレットを澱粉の糊化温度以下で乾燥する工程が存在するようにして発泡体を製造すること。例文帳に追加

The foam is produced by putting a step for drying pellets at a temperature lower than the gelatinizing temperature of the starch between a step for adhering the spheres of starch molecules with the vegetable fibrous material without gelatinization of the starch, and the resultant spheres of the starch molecules to adhere with each other, and a step for mixing and foaming the resultant pellets with the plastic resin. - 特許庁

即席麺類において、その配合中に従来から使用されてきた馬鈴薯澱粉とは異なる澱粉を原料として、馬鈴薯澱粉の特徴であるつるみと弾力の良好な食感を維持しつつその食感の選択肢の幅を広げ、且つ安価な澱粉原料として供給し得る方法を提供する。例文帳に追加

To provide a method for producing instant noodles which supplies instant noodles using starch different from potato starch conventionally used in its compound as raw material so as to increase choices in its palate feeling while maintaining the palate feeling with good smoothness and resilience which are the feature of the potato starch, as inexpensive starch raw material. - 特許庁

このクラフト紙材1は、予め植物性澱粉糊3を塗布してしばらく置いて膨張させておき、ジョイント処理直前に再度植物性澱粉糊3を塗布して貼着する。例文帳に追加

This kraft paper material 1 is stuck by applying vegetable starch paste 3 immediately before joint treatment after previously applying the vegetable starch paste 3, leaving it for a while and keeping it to expand. - 特許庁

発芽玄米乾燥重量100グラム中の直接還元糖含量が0.15g以上であり、発芽玄米の澱粉の糊化度をBAP法で測定したとき、総澱粉含量の9〜40%が糊化されている発芽精白米。例文帳に追加

The germinated polished rice is structured as follows: ≥0.15 g of the direct reduction sugar in 100 g of the germinated unpolished rice in dried base; and 9-40 wt.% of all the starch content is gelatinized when measuring the gelatinization degree of starch in the germinated unpolished rice by a BAP (β-amylase-pullulanase) method. - 特許庁

発芽玄米乾燥重量100グラム中の直接還元糖含量が0.15g以上であり、発芽玄米の澱粉の糊化度をBAP法で測定したとき、総澱粉含量の9〜40%が糊化されている発芽玄米。例文帳に追加

This germinated unpolished rice is structured as follows: ≥0.15 g of the direct reduction sugars is contained in 100 g of the germinated unpolished rice in dried base; and 9-40 wt.% of all the starch content is gelatinized when measuring the gelatinization degree of starch in the germinated unpolished rice by a BAP (β-amylase-prulanase) method. - 特許庁

澱粉を含む食品廃棄物を乾燥するに際し、澱粉が糊化することなく食品廃棄物を十分に減容化することが可能な乾燥方法及び装置を提供すること。例文帳に追加

To provide a drying method and apparatus capable of sufficiently reducing the volume of food waste without gelatinizing starch in drying food waste containing starch. - 特許庁

加熱膨潤度30以下の澱粉と食用蛋白を含む混合物を加熱して澱粉を糊化し、乾燥して得られるものを、フライバッター用粉として用いること。例文帳に追加

The deep-frying batter flour is obtained by heating a mixture which contains starch having a dilatation of30 and edible protein to gelatinize starch, and drying the product. - 特許庁

澱粉に対して0.05〜5重量%のホウ素化合物を含有し、かつ、水溶性金属化合物及び/又はアクリル系ポリマーを含有する段ボール貼合用澱粉糊を作製する。例文帳に追加

The adhesive is a starch paste for laminating corrugated boards, comprising starch, 0.05-5 wt.%, based on the starch, boron compound, and a water-soluble metal compound and/or acrylic polymer. - 特許庁

馬鈴薯澱粉の内、実質的に粒子径が50μm以下からなる澱粉粒子をを衣材に使用すると、透明性に優れた衣が得られ、かつ食感の良好なフライ類が提供できることを見出した。例文帳に追加

This fried food having favorable palate feeling is provided through affording a highly transparent coating by using as a coating material starch particles having a substantial size of50μm among potato starch. - 特許庁

紙料中のパルプ固形分に対する澱粉固形分濃度が0.5〜15質量%の範囲となるように紙料中に含有させる、未糊化澱粉の水性スラリーからなることを特徴とする紙用嵩低減抑制剤。例文帳に追加

The subject bulkiness reduction inhibitor for paper is characterized by comprising an un-gelatinized starch aqueous slurry for being added to a paper material to give a starch solid content concentration of 0.5 to 15 mass % based on the solid content of pulp in the paper material. - 特許庁

主要原料である食用固形油脂に、少なくとも澱粉類、糖類、増粘多糖類および水からなる加熱糊化の澱粉クリームを均質的に含有する新規冷蔵用油中水型加工食品に関する。例文帳に追加

This new water-in-oil type processed food for refrigeration is obtained by homogeneously including a starchy cream composed of at least starches, saccharides, thickening polysaccharides and water and gelatinizing by heat to an edible solid oil and fat which is a principal raw material. - 特許庁

このような処理は、ポリエステルおよび/またはエポキシ樹脂接着剤の水性エマルジョン、またはゴムラテックスおよびレゾルシノール/ホルムアルデヒド樹脂接着剤の水性アルカリ性ディスパージョンのヤーンに対する適用を含み、この場合該接着剤は、少量の、粒状の、澱粉澱粉のための水不溶性可塑剤との水不溶性澱粉複合物を含有する。例文帳に追加

The processing comprises application of an aqueous emulsion of a polyester and/or an epoxy resin adhesive, or a rubber latex and an alkaline aqueous dispersion of adhesive comprising resorcinol/formaldehyde resins, and the adhesives contain a small amount of granular water insoluble starch complex comprising starch and a water-insoluble plasticizer for the starch. - 特許庁

これらの澱粉は、例えば、少なくとも40質量%のアミロース含量を有する高アミロース澱粉を、該澱粉の粒状性を破壊するには不充分な水分パーセントおよび温度で加熱し、そしてアモルファス領域をα−アミラーゼ又は化学試薬を用いて消化することによって製造することができる。例文帳に追加

These starches can be produced for example, by heating a high-amylose starch that contains at least 40 mass % of amylose in an amount of water insufficient for decomposing the grain-forming properties of the starch at the insufficient temperature and by digesting the amorphous area with α-amylase or a chemical reagent. - 特許庁

精製を必要とせず、一連の工程で澱粉の糊化、付加反応、グラフト反応を行うことで得ることができ、且つ、水溶液状態で粘度安定性が良好で、澱粉由来の成分が多く含まれていても耐水性が高く、着色の無いフィルムを得られるグラフト変性澱粉の水性組成物を提供すること。例文帳に追加

To provide an aqueous composition of a graft modified starch obtained by a series of processes of gelatinization, addition reaction and graft reaction of a starch without the need of refinement, the aqueous composition obtaining a colorless film with a preferable viscosity stability in an aqueous solution state and a high water resistance even if a composition derived from a starch is included by a large amount. - 特許庁

アニオン澱粉の粒子の表面に4dl/gい上の固有粘度(IV)を有するポリマーであり、カチオン性分岐、又は架橋型ポリアクリルアマイドポリマーが澱粉固形分当たり0.5%以上吸着されていることを特徴自己定着性澱粉を添加しその後ベントナイトを添加することで濾水歩留まり、紙力増強効果を可能にする製紙方法。例文帳に追加

The paper-making method improves the drainage yield and paper-strengthening effect includes adding a self retaining starch having a polymer having an intrinsic viscosity (IV) of ≥4 dl/g and having a cationic branched or crosslinked polyacrylamide polymer adsorbed to the surface of an anionic starch particle at a rate of ≥0.5% based on the solid component of the starch, and then additing bentonite to the product. - 特許庁

清酒に比べ濾過が不十分であるため、未発酵の米に含まれるデンプンや、澱粉が分解した糖により、ほんのり甘い風味である。例文帳に追加

As Doburoku is filtered less than Seishu, it has a soft sweet flavor with starch contained in unfermented rice and sugars converted by starch.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

水分透過性のシート(1)にフリーズドライパウダー調味素材(2)を澱粉又はふのり等の接着剤(3)で接着したことを特徴とする。例文帳に追加

This dried food sheet is constituted by adhering a freeze dried powdery seasoning material (2) to this water permeable sheet (1) with the adhesive (3) made from starch, Funori or the like . - 特許庁

澱粉及びその誘導体は線状性の高い分子の含量が多いことから合成プラスチック材料等に好適である。例文帳に追加

Such a starch and a derivative thereof have a large content of the molecule with high linearity, thus being suitable for a synthetic plastic material and the like. - 特許庁

パルプスラリーの調成時に結合リン0.2質量%以上のリン酸化澱粉を添加することを特徴とする中性抄紙方法。例文帳に追加

In a neutral papermaking method, phosphorylated starch containing 0.2 mass% or more of bound phosphorus is added in preparing pulp slurry. - 特許庁

澱粉類5〜20質量%と水溶性糊料とを含むスチームコンベクションオーブン調理用調味料を使用する。例文帳に追加

The seasoning for steam convection oven cooking contains starch at 5-20 mass% and water-soluble adhesive paste. - 特許庁

混練時加熱された水の熱によって原料粉中の澱粉の糊化が進行するとともに、グルテンの網目構造化が促進される。例文帳に追加

The gelatinization of starch in the raw material powders proceeds with heat of the heated water during the kneading and the network formation of gluten is promoted. - 特許庁

粘度平均分子量が500,000〜30,000,000であるアクリル系ポリマーを含有した澱粉糊。例文帳に追加

This starch paste for putting corrugated boards together contains an acrylic polymer having a viscosity-average molecular weight of 500,000 to 30,000,000 and a starch. - 特許庁

酸および尿素の量は、好ましくは、澱粉重量に基づき、それぞれ、0.02〜0.5重量%および0.3〜3重量%である。例文帳に追加

Preferably, the amounts of the acid and urea are 0.02-0.5 wt.% and 0.3-3 wt.%, respectively, based on the weight of starch. - 特許庁

表面サイズプレス液の糊液として、カチオン化酸化タピオカ澱粉が塗布されたものであることを特徴とするカールを防止した紙。例文帳に追加

This paper preventing the curl is characterized by coating cationized oxidized tapioca starch as the sizing solution of a surface-sizing press liquid. - 特許庁

前記造粒工程の流動層造粒法に使用する結合剤(バインダー)は、セルロース又は澱粉の溶解液が好適である。例文帳に追加

A dissolved liquid of cellulose or starch is preferable as a binder for the use of the fluidized bed granulation in the granulation process. - 特許庁

このような多孔性錠剤は、糖アルコールと澱粉を混練して糊化し、圧延して成形した後、減圧乾燥することによって容易に製造される。例文帳に追加

The porous tablet is easily obtained by gelatinizing the sugar alcohol and the starch by kneading, roll forming and then drying in vacuum. - 特許庁

水に低分子化澱粉と珪酸塩含有物を分散させた分散液に、アルカリを添加して得られる糊液からなる段ボール用接着剤。例文帳に追加

An adhesive for a corrugated carton comprises a paste liquid obtained from addition of an alkali into a dispersant wherein a low molecular weight starch and a silicate-containing substance are dispersed in water. - 特許庁

簡単な構造で、異なる被処理物を、効率よく、高品質に、膨化、ポップ、α化(澱粉の糊化)、焙煎、殺菌などを行う熱処理装置を提供する。例文帳に追加

To provide a heat treatment device effectively at high quality performing with a simple structure, swelling, popping, pregelatinizing (gelatinizing starch), roasting or sterilizing different objects to be treated. - 特許庁

ホウ素又はその化合物を使用しない、又はその使用量の削減した段ボール貼合用澱粉糊を提供することを目的とする。例文帳に追加

To provide a starch paste for laminating corrugated cardboard by using none or a reduced amount of boron or its compound. - 特許庁

十分な初期接着力を有すると共に、製造及び管理が容易な澱粉糊を提供することを目的とする。例文帳に追加

To obtain a starch paste which has a sufficient initial adhesive force and is readily produced and controlled. - 特許庁

反応遅延性生石灰1の粒状物10を結合剤(澱粉)2で結合して、顆粒にしたことを特徴する。例文帳に追加

Particulate materials 10 of the slow-reacting quicklime 1 are bonded with a binder (starch) 2 and formed into a granule. - 特許庁

食品素材に糊化澱粉を主成分とする外粉をつけた後、水をくぐらせてから凍結したものである。例文帳に追加

The frozen food is produced by coating the food material with the coating powder containing the gelatinized starch as the main component, dipping the coated material into water, and freezing the dipped material. - 特許庁

米に加えた水の温度が75℃以上であれば米の澱粉の糊化がすすむので、この場合、食器に付着したご飯粒は十分にとける。例文帳に追加

If the temperature of the water added to the rice is above 75°C, the gelatinization of the starch or the rice progresses and therefore the cooked rice grains sticking to the dishes dissolve sufficiently. - 特許庁

この場合、前記澱粉質原料100質量部に対して、前記コンニャク糊を1〜85質量部加えることが好ましい。例文帳に追加

Therein, the konjak paste is preferably added in an amount of 1 to 85 pts.wt. to 100 pts.wt. of the starchy raw material. - 特許庁

例文

糊化澱粉を主成分とする外粉をつけた食品素材からなる電子レンジ調理用冷凍食品。例文帳に追加

This microwavable frozen food comprises the food material which is coated with a coating powder containing the gelatinized starch as a main component. - 特許庁

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