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該当件数 : 659



例文

癌や動脈硬化の予防に良いとされる有効成分″ポリフェノール″を有する焼及び大麦の香りと風味を付与された焼の製造方法例文帳に追加

METHOD FOR PRODUCING WHITE DISTILLED LIQUOR CONTAINING EFFECTIVE COMPONENT "POLYPHENOL" WHICH IS CONSIDERED TO BE GOOD FOR PREVENTING CANCER AND ARTERIOSCLELOSIS, AND IMPARTED WITH SCENT AND FLAVOR OF BARLEY - 特許庁

この方法によって乾燥させた焼粕に米糠を混合し、その混合物を醗酵させることにより、乾燥焼粕11を主材とした飼料を得る。例文帳に追加

The method of manufacturing SHOCHU lees feed further includes a process of mixing rice bran to the SHOCHU lees dried by the method described above and a process of fermenting the mixture to obtain the feed made mostly from dry SHOCHU lees 11. - 特許庁

粕から得られる濃縮液を蒸留して得られる気体を冷却するための冷却水をなくすことができ、さらにアルコール蒸発のための蒸気の使用量を低減できる焼粕処理設備を提供すること。例文帳に追加

To provide a facility for processing distilled spirit lees without using cooling water for cooling a gas generated by the distillation of a concentrated liquid obtained from distilled spirit lees and capable of decreasing the amount of steam for the evaporation of alcohol. - 特許庁

本発明はまた、焼粕抽出残渣又は焼粕抽出物を有効成分として含有する、美白効果を有する旨の表示をパッケージに附した飲食品を提供する。例文帳に追加

The food and drink having a package showing the possession of the bleaching effects contain the residue of the extraction of the Shochu lee or the extract of the Shochu lee as an active ingredient. - 特許庁

例文

蒸留廃液の処理物をカルシウム源の材料として利用したセメントおよびセメント組成物であって、焼蒸留廃液の処理物を大量に消費できるセメントを提供する。例文帳に追加

To provide cement and a cement composition using a treated product of a SHOCHU-distillation waste liquid as a calcium-source material, wherein a large quantity of the treated product of the SHOCHU-distillation waste liquid can be consumed. - 特許庁


例文

少なくとも乾燥させたヤマブシタケとアガリクスタケを食酢または焼に所定時間浸漬して、これらの成分を食酢または焼に抽出してなるキノコ酢(酒)である。例文帳に追加

The objective mushroom vinegar (liquor) is produced by immersing at least dried Hericium erinaceum or agaricus mushroom in an edible vinegar or Japanese distilled spirit for a prescribed period to extract of the components of the mushrooms into the vinegar or the distilled spirit. - 特許庁

廃液または洗浄濾過後の焼廃液の凍結工程を経てさつまいも食物繊維細胞構造を破壊し、高純度のさつまいも食物繊維を含む固形ぶんを得る。例文帳に追加

The solid containing the high purity sweet potato dietary fiber is obtained by destroying the cell construction of the sweet potato dietary fiber through the freezing process of the Shochu waste fluid or the Shochu waste fluid after washing and filtration. - 特許庁

本発明は、酵母に加えて酵母以外の微生物、特に担子菌の培養液を用いて焼もろみ熟成を行った製造方法により得られる、特有の華やかな香味を有する焼を提供することを目的とする。例文帳に追加

To provide a method for producing an alcoholic drink, comprising performing an unrefined Shochu (Japanese white distilled liquor)-maturing treatment using a yeast and a culture liquid of a microorganism except the yeast, especially a basidiomycete, by which the Shochu having a characteristic gay flavor can be obtained. - 特許庁

血栓溶解活性を有する少なくとも1種の焼用麹菌若しくは焼麹又はその処理物を有効成分として含む血栓溶解剤。例文帳に追加

The thrombolytic agent includes at least one aspergillus used for Shochu, or Shochu mold or a treated product thereof and having a thrombolytic activity as an active ingredient. - 特許庁

例文

掛原料の少なくとも一部に乾熱ジャガイモ及び/又は焼成ジャガイモを用いるジャガイモ焼であって、メチオナール含量が200μg/L以上のジャガイモ焼に関する。例文帳に追加

There is provided potato shochu using dry-heated potato and/or baked potato as at least a part of brewing raw material, wherein the methional content is200 μg/L. - 特許庁

例文

単式蒸留焼由来の独特で豊かな風味を維持しつつ、爽快かつエグミのない、単式蒸留焼を用いた容器詰め炭酸ガス含有アルコール飲料を提供する。例文帳に追加

To provide a carbon dioxide-containing canned alcoholic beverage with refreshingness and no harshness, using a single-type-distilled Japanese white liquor, while maintaining unique and rich flavor derived from the single-type-distilled Japanese white liquor. - 特許庁

雑穀焼は、乙類焼の製造工程において、裸麦から得られたもろみに雑穀(アワ、ヒエ、キビ、ハトムギ、ソバ、トウモロコシ、赤米)を混合して発酵させ、蒸留することにより得られる。例文帳に追加

The miscellaneous cereal Shochu is obtained, in the production step of the second class of Shochu, by mixing an unrefined Shochu obtained from naked barley with a miscellaneous cereal (foxtail millet, barnyard millet, millet, adlay, buckwheat, corn or red rice), fermenting the mixture, and then distilling the product. - 特許庁

ごま焼の製造過程において、1次仕込に使用する酵母を連続的に培養を繰り返し、酒母中の酵母を順化、安定させたものを用いてごま焼を製造する。例文帳に追加

In the production process for sesame liqueur, a yeast to be used in a primary preparation is continuously cultured several times to acclimate the yeast in the yeast mash and the resultant stabilized yeast is used to produce the objective sesame liqueur. - 特許庁

サツマイモを糖質原料として、独特なイモ臭の代りに芳香成分が多様化された焼、或いは芳香性分含量が高められた焼及びその製造方法の提供。例文帳に追加

To obtain Shochu (Japanese distilled spirit) prepared from sweet potato as a sugar component and containing various fragrance ingredients instead of an inherent potato smell or Shochu increased in content of the fragrance ingredients, and to provide a method for producing the Shochu. - 特許庁

雑穀焼は、乙類焼の製造工程において、裸麦から得られたもろみに雑穀(アワ、ヒエ、キビ、ハトムギ、ソバ、トウモロコシ、赤米)を混合して発酵させ、蒸留することにより得られる。例文帳に追加

This method for producing the miscellaneous cereal Shochu, the second class of Shochu, is characterized by mixing an unrefined Shochu obtained from naked barley with miscellaneous cereals (foxtail millet, barnyard millet, millet, adlay, buckwheat, corn, red rice), fermenting the mixture, and then distilling the fermented product. - 特許庁

大型の機械に頼らず、より簡易な方法で焼粕を固液分離することができる焼粕の分離装置及びその方法を提供するものである。例文帳に追加

To provide a white distilled liquor lees separating system that is capable of conducting the solid-liquid separation of the white distilled liquor lees by more simplified method without depending on a large-sized machine, and to provide a method therefor. - 特許庁

原料となる甘藷の酸化・焦げがなく、ほぼ全体がα化したポーラス(多孔質化)な焙炒処理を行うことができ、風味良好な焼を得ることができる甘藷を用いた焼の製造方法を提供する。例文帳に追加

To provide a method for producing the shochu using sweet potatoes, capable of performing baking treatment to obtain the sweet potatoes that turns into a raw material without having oxidation or scorch, and having substantially all parts of alpharized porous state and obtaining the shochu having proper flavor. - 特許庁

従来の焼独特の臭みを改善して、香り、うまみ、まろやかさ等に優れた新規な雑穀焼及びその製造方法を提供する。例文帳に追加

To provide a new miscellaneous cereal Shochu which has an excellent taste, excellent mellowness and a more improved aroma than the characteristic aroma of conventional Shochu, and to provide a method for producing the same. - 特許庁

本願発明に係る土壌カバー用シート1は、イモ焼などの製造時の焼廃液からパルプを得た後、このパルプを抄紙・乾燥してシート状とすることにより得られる。例文帳に追加

This sheet 1 for covering the soil is obtained by forming a pulp from the waste liquid of the shochu obtained when producing the sweet potato shochu or the like, making the resultant pulp into a paper, and drying the obtained paper to a sheet shape. - 特許庁

セメントの焼成炉または仮焼炉内に、その温度が750℃以上の部位に嫌気性処理した焼廃液および焼粕を尿素と混合して導入し、NOxの発生を効果的に抑制する。例文帳に追加

The waste liquor and the lees of the low-class distilled spirits (Shochu), both being anaerobically treated, are mixed with urea, and the mixture is introduced into a region at 750° inside a cement kiln or a temporary cement kiln to effectively inhibit the generation of NOx. - 特許庁

1100℃〜1300℃、好ましくは1200℃〜1300℃において炭化された木炭と焼とを接触させることにより、焼の香味をまろやかにして口当たりがよく、すっきりした味に改良する。例文帳に追加

Shouchuu is treated with the charcoal carbonized at 1,100-1,300°C, preferably at 1,200-1,300to make the taste and flavor of the shouchuu smooth and mellow. - 特許庁

化石燃料の消費量を大きく減らし、効率的な焼粕のリサイクルシステムを構築することのできる焼粕の資源化方法及びシステムを提供すること。例文帳に追加

To provide a method for recycling Japanese spirit lees as resources, which is used in order to drastically reduce the consumption of fossil fuel and by which an efficient system for recycling Japanese spirit lees can be constructed and to provide a system for recycling Japanese spirit lees as resources. - 特許庁

粕を中空筒状担体上の嫌気性微生物により微生物活性温度で分解し生じたバイオガスを蒸留熱源とする焼製造装置を提供する。例文帳に追加

To provide a plant for producing SYOUTYUU (Japanese distilled spirits) using a biogas, generated through degradation of lees of SYOUTYUU by anaerobic microorganisms on a hollow cylindrical carrier at an active temperature of the microorganisms, as a heat source of distillation. - 特許庁

醪を蒸留することなく醪液部と醪固形部に固液分離し、前記工程で得られた醪固形部を固体蒸留して芳醇型焼を得る。例文帳に追加

This method for producing the Shochu comprises subjecting an unrefined Shochu to a solid-liquid separation to obtain the unrefined Shochu liquid portion and the unrefined solid portion without distilling the unrefined Shochu, and then solid-distilling the unrefined solid portion obtained in the above-mentioned process to obtain a mellow type Shochu. - 特許庁

大麦を原料とする焼製造において副生する大麦焼蒸留残液を固液分離して得られる液体分からなる生体内過酸化脂質生成抑制作用を有する組成物。例文帳に追加

This composition having the in vivo lipid peroxide production-inhibiting action comprises a liquid obtained by the solid-liquid separation of a barley Shochu (white distilled liquor) distillation residual liquid by-produced on the production of Shochu from barley as a raw material. - 特許庁

好適な実施態様は、食品残渣:(焼粕+水)(重量比)が1:1〜1:7であり、焼粕:水:(重量比)が1:1.5〜1:14である。例文帳に追加

In the preferred embodiment, the weight ratio of the food residue to (the Japanese distilled spirit lees + water) is 1:1 to 1:7 and the weight ratio of the Japanese distilled spirit lees to water is 1:1.5 to 1:14. - 特許庁

蒸留廃液の処理物をカルシウム源の材料として利用した混和材料および膨張材であって、焼蒸留廃液の処理物を大量に消費できる混和材料および膨張材を提供する。例文帳に追加

To provide a mixing material and an expansive material utilizing a treated product of a SHOCHU-distillation waste liquid as a calcium-source material, wherein a large quantity of the treated product of the SHOCHU-distillation waste liquid can be consumed. - 特許庁

本発明は、大豆と穀類を主原料とした発酵反応により大豆エキス分と焼アルコール分を生成させて、これを蒸留することにより大豆エキス入り焼が得られる製造方法を提供する。例文帳に追加

To provide a method for producing soybean extract-containing Shochu, including subjecting main raw materials composed of soybeans and grains to a fermentation reaction to produce a soybean extract component and a Shochu alcohol component and then distilling them to obtain the soybean extract-containing Shochu. - 特許庁

粕を水熱処理して得られる懸濁液を、固液分離して得られる焼粕機能性エキスおよびこのエキスを含有する抗酸化剤、飲食品、ビフィドバクテリウム属微生物の増殖促進剤。例文帳に追加

This functional extract of the white distilled liquor lees is obtained by performing the solid liquid separation of suspension liquid obtained by water/heat-treating the white distilled liquor lees, and an antioxidant, a food and drink, and a proliferation accelerator of the microorganisms belonging to the genus Bifidobacterium, containing the extract are provided. - 特許庁

活性水の利用による歩留まり向上にて芋焼廃液の有機物負荷を低減するとともに、芋焼廃液を放流基準に適合した処理水質に低減させる方法を提供する。例文帳に追加

To provide a method capable of improving the yield and reducing organic loadings of sweet potato shochu lees waste water by utilizing active water and improving treated water quality of the sweet potato shochu lees waste water so as to be fitted for the discharge standard. - 特許庁

前記原料である廃棄物としてはカニ殻、エビ殻などの食物残渣、或いは焼粕または焼粕にカニ殻、エビ殻を混ぜてなる酒類製造廃棄物が有効に使用される。例文帳に追加

The food residues such as crab/shrimp crusts or the waste of a distillery product such as the low-class distilled spirits lees or the mixture of the spirits lees and crab/shrimp crusts, can be effectively used as the raw material waste. - 特許庁

主原料のズイキ芋等を真空冷凍乾燥して粉末とし、該原料を使用して従来の焼製造法に順じ、焼を製造する。例文帳に追加

This white liquor is produced by powdering the main raw material such as the taro, etc., by vacuum freeze-drying, and preparing the distilled white liquor in accordance with a conventional producing method by using the powder. - 特許庁

(1)焼醪に天然ろ過助剤を添加した後、醪液部と醪固形部に固液分離し、(2)前記工程(1)で得られた醪固形部を固体蒸留して芳醇型焼を得る。例文帳に追加

This method for producing the Shochu comprises (1) adding a natural filtration auxiliary to the unrefined Shochu, subjecting the mixture to a solid-liquid separation to obtain the unrefined Shochu liquid portion and the unrefined solid portion, and (2) solid-distilling the unrefined solid portion obtained in the process (1) to obtain a mellow type Shochu. - 特許庁

蒸留後、貯蔵タンクで熟成した焼にアルカリ性の温泉水を添加し、pH7.1〜9.5,アルコール度12.0〜21.5度に調整されていることを特徴とする焼とその製造方法である。例文帳に追加

The Japanese distilled spirit is obtained by adding alkaline hot spring water to Japanese distilled spirit aged in a storage tank after distillation and controlling pH of the mixture to 7.1-9.5 and controlling alcohol content to 12.0-21.5 degree. - 特許庁

濃縮クロレラを主材料として、焼粕と酵母の三者併用または焼粕もしくは酵母を使用しないで二者を併用して与える。例文帳に追加

The feed comprises joint use of three materials composed of concentrated chlorella as a main material, distilled spirit lees and yeast, or joint use of two materials composed of the concentrated chlorella as a main material, and either of the distilled spirit or the yeast. - 特許庁

本発明の混和材料は焼蒸留廃液の処理物を原料として用いるので、焼蒸留廃液の処理物を大量に消費することができる。例文帳に追加

The mixing material of this invention can consume a large quantity of the treated product of the SHOCHU-distillation waste liquid because of using the treated product of the SHOCHU-distillation waste liquid as a raw material. - 特許庁

製造工程における蒸留残渣をそのまま、あるいは小麦粉および/または澱粉を焼蒸留残渣に加えて蒸発乾燥させて残った固形物を調味料とする。例文帳に追加

The residue after distillation in white distilled liquor-producing step is directly dried by evaporation or after wheat flour and/or starch is added to the distillation residue of white distilled liquor, the mixture is dried by evaporation and left solid material is used as the seasoning. - 特許庁

大麦を原料とする焼製造において副成する大麦焼蒸留残液を使用して、優れた特性を有し、汎用性のある化粧料を提供する。例文帳に追加

To provide a cosmetic which uses a barley Shochu (Japanese distilled spirit) distillation residual liquid by-produced on the production of the Shochu using barley as a raw material, has excellent characteristics, and has versatility. - 特許庁

容器4内に焼3と細長く切断された乾燥昆布2を入れ、常温状態で所定期間経過させることにより焼3に昆布2の旨み成分を溶出させる。例文帳に追加

The Tangle Shochu is obtained by putting a Shochu 3 and dried and slit tangles 2 into a vessel 4 to elute flavor ingredients of the tangles 2 in the Shochu 3 by holding for a predetermined term at normal temperature. - 特許庁

液体麹を用いた麦焼と固体麹を用いた麦焼とを判別するにあたり、それぞれの麦焼について、乳酸エチル,3−メチル−1−ペンタノール,安息香酸エチル,コハク酸ジエチル及びシトロネロールよりなる群から選ばれた少なくとも1以上の成分を定量し、次いで多変量解析のうちの判別分析法を用いて判別することを特徴とする、液体麹を用いた麦焼と固体麹を用いた麦焼の判別方法を提供する。例文帳に追加

In discriminating barley shochu using liquid koji and barley shochu using solid koji, at least one component selected from a group consisting of ethyl lactate, 3-methyl-1-pentanol, ethyl benzoate, diethyl succinate and citronnellol is quantified with respect to respective barley shochues and a discrimination analyzing method in multivariate analysis is subsequently used to perform discrimination to constitute the discrimination method of the barley shochu using liquid koji and the barley shochu using solid koji. - 特許庁

生分解性樹脂100重量部と、焼滓を乾燥後、微粉末化して得られた平均粒径が0.5〜20μmの乾燥微粉末焼滓0.3〜10重量部とを、焼滓が実質的に加水分解しない条件下に溶融混練し、押出成形する突起を有する生分解性フィルムを製造する。例文帳に追加

A biodegradable film with protrusions is produced as follows: 100 pts.wt. of a biodegradable resin and 0.3-10 pts.wt. of dried and finely powdered Shouchu lees having an average particle diameter of 0.5-20 μm obtained by drying and finely powdering Shouchu lees are melt-kneaded under conditions which substantially avoid hydrolysis of the Shouchu lees, and the resulting melt-kneaded product is extrusion-molded. - 特許庁

製造の際の蒸留における蒸留副生物を、焼製造の一次醪もしくは汲み水として使用する、焼の製造方法であって、(A)原料澱粉を発酵する工程;(B)得られた醪を濁りを生じないように減圧もしくは常圧蒸留し、蒸留液として製品を、そして残存する液として前記蒸留副生物を得る工程;および(C)該蒸留副生物に原料澱粉を添加して発酵する工程、を包含する。例文帳に追加

In the production of Shochu, the by-products from the distillation step (a kind of pot ale) are used as a primary fermentation mixture or drawing water. - 特許庁

蒸留廃液に生石灰を添加して生じた処理物を原料としたことを特徴とするセメントであって、好ましくは、焼蒸留廃液100質量部に対して生石灰を30〜300質量部添加して該焼蒸留廃液を脱臭し粉末化した処理物を原料としたセメントおよびそのセメント組成物。例文帳に追加

The cement is characterized by using the treated product generated by adding quicklime to a SHOCHU-distillation waste liquid as a raw material, preferably the cement and the cement composition use as a raw material a treated product obtained by deodorizing and powdering a SHOCHU-distillation waste liquid by adding 30-300 pts.mass of quicklime to 100 pts.mass of the SHOCHU-distillation waste liquid. - 特許庁

滓を蛋白質分解酵素により加水分解し、濾過後、焼滓固形分の多い濾過スラリー状物に、可塑剤を加え、エタノール超臨界または亜臨界条件下でセルロースを加水分解し、脱水を行う焼滓を原料とした熱可塑性組成物の製造方法、及び、この熱可塑性組成物に対し、生分解性樹脂を配合したフィルムの製造方法である。例文帳に追加

This method for producing the thermoplastic composition is provided by hydrolyzing the shochu lees by a protease, filtering, then adding a plasticizer to the filtered slurry like material rich in the solid part of the shochu lees, hydrolysing cellulose under an ethanol supercritical or semi-super critical condition and dehydrating. - 特許庁

納豆製造過程で副生する大豆煮汁又は、焼の製造過程で副生する焼粕を有効利用するため、大豆煮汁を原料にして製造した醸造酢や焼粕から抽出、分離したアポトーシスを誘導するトリプトフォール誘導体及びその精製法を提供する。例文帳に追加

To provide a tryptophol derivative inducing apoptosis and obtained by extracting and separating from fermented vinegar manufactured from soybean-simmered liquid or white distilled liquor lees, as the effective utilization of the soybean-simmered liquid which is a byproduct in the fermented soybean-producing process or the white distilled liquor lees which is a byproduct of the manufacturing process of the white distilled liquor, and a method for purifying the same. - 特許庁

麦、甘藷、米等を主原料とする焼を製造する際に、副産物として発生する焼蒸留粕を固液分離後、液体部分を濃縮設備でボイラ−蒸気により蒸発させて上清液を濃縮した液体である焼上清濃縮液を畜産動物用の通常の飼料に添加することにより解決することができる。例文帳に追加

The stockbreeding feed is obtained through the following process: subjecting distilled spirit lees generated as a byproduct when producing distilled spirit using wheat, sweet potato, rice and the like as main raw materials to solid-liquid separation followed by adding distilled spirit supernatant concentrated liquid comprising liquid obtained by evaporating a liquid part via boiler steam in concentration equipment to concentrate supernatant liquid, to ordinary livestock feed. - 特許庁

最新のバイオ技術によって、芋の臭みを最小限に抑え、非常に飲みやすい「芋焼」です。例文帳に追加

It's very easy to drink potato shochu now that the potato-like smell has been reduced to a low level through use of the latest biotechnology. - Tatoeba例文

最新のバイオ技術によって、芋の臭みを最大限に抑え、非常に飲みやすい「芋焼」です。例文帳に追加

It's an very easy to drink potato shochu now that the potato-like smell has been reduced to a low level through use of the latest biotechnology.  - Tanaka Corpus

には白麹・黒麹(黒麹菌)・黄麹、泡盛には黒麹、紹興酒には赤麹が用いられるのが通常である。例文帳に追加

Typically, white koji, kuro koji (kuro-koji bacterium) and yellow koji is used for shochu (distilled spirit), kuro koji for awamori (distilled spirit originated in Okinawa), and aka koji (ang-khak) for Shaoxing rice wine.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

酒税法では「アルコール含有物を蒸留した酒類」のうち、以下の条件を満たす酒類を焼としている。例文帳に追加

According to the Liquor Tax Law, among liquors produced by the distillation of alcohol containing substances, shochu must also have the following conditions  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

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