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該当件数 : 656



例文

有色廃液としては、廃糖蜜、廃糖蜜発酵蒸留廃液、黒糖焼粕のほか、ポリフェノール系色素やメラノイジン系色素含有廃液が例示される。例文帳に追加

Blackstrap molasses, distillation waste liquid of fermented blackstrap molasses, brown sugar Shochu lees, and waste liquid containing polyphenol pigments and melanoidin pigments are exemplified as the colored waste liquid. - 特許庁

短繊維と長繊維のセルロ−スパルプより成る農業用紙マルチシ−トにおいて、紙の表面に寒天及び/又は焼粕を含む成分からなるコーティング層を有することを特徴とする農業用紙マルチシートである。例文帳に追加

This agricultural paper mulch sheet comprising cellulose pulp of short fiber and long fiber includes a coating layer comprising ingredients containing agar and/or Shochu lees on the paper surface. - 特許庁

甘藷焼粕およびクロレラには、発酵に由来する成分である、各種アミノ酸、灰分、ビタミン類、有機酸類、タンパク質、各種糖分等の栄養成分、旨味成分等の有機成分が含まれている。例文帳に追加

A lees of distilled spirit of potato and chlorella contain components derived from fermentation with nutrients such as various amino acids, ashes, vitamins, organic acids, proteins, and various saccharides. - 特許庁

黒糖焼の製造時に生じる蒸留残渣を有効に利用することができると共に,チロシナーゼに対する優れた阻害活性を有するチロシナーゼ阻害剤及びその製造方法を提供すること。例文帳に追加

To provide a tyrosinase inhibitor having high inhibitory activity on tyrosinase, and to provide a method for producing the inhibitor through utilizing distillation residues produced in manufacturing brown sugar-based low-class distilled spirits. - 特許庁

例文

また、カフェ酸の誘導体を主な成分とするポリフェノールは、甘しょ焼蒸留粕や、サツマイモ葉のほか、ゴボウ葉、ヨモギなどの未利用資源から得ることができる。例文帳に追加

The polyphenol composed mainly of the caffeic acid derivative is obtained from unused resources such as distillation cake of sweet potato Shochu, sweet potato leaf, burdock leaf and mugwort. - 特許庁


例文

乳を主成分とする発酵原料に、酒粕若しくは焼蒸留残渣又はそれらの抽出物を添加し、ラクトバシラス プランタラムを用いて発酵させることにより製造される発酵乳又は発酵飲料。例文帳に追加

Provided is the fermented milk or fermented beverage obtained by fermenting a fermentation raw material composed of milk as a principal component, adding Sake lees, Sho-chu distilled residue, or those extracts, and using Lactobacillus plantarum. - 特許庁

これによって、グルコアミラーゼ、及び耐酸性α−アミラーゼ同時にバランスよく高生成されて、焼等の発酵飲食品の製造に必要な酵素活性を有する液体麹を製造することができる。例文帳に追加

The culture produces glucoamylase and acid-resistant α-amylase in high yield with a good balance allowing production of the liquid koji having enzyme activity required for production of fermented food/drink such as Shochu. - 特許庁

これによって、グルコアミラーゼ、及び耐酸性α−アミラーゼの両酵素が同時にバランスよく高生成されて、焼醸造等に必要な酵素活性を有する液体麹が製造できる。例文帳に追加

The culture produces glucoamylase and acid-resistant α-amylase in high yield with a good balance allowing production of the liquid koji having enzyme activity required for production of fermented food/drink such as Shochu. - 特許庁

3)蒸留されたアルコール飲料が、焼、ブランデー、リキュールから選ばれたことを特徴とする請求項1または2のいずれかに記載のワイン飲料の製造方法。例文帳に追加

(3) The method for producing the wine beverage described in claim 1 or 2 involves selecting the distilled alcohol beverage from Shochu (Japanese white distilled liquor), brandy and liqueur. - 特許庁

例文

これによって、グルコアミラーゼ、及び耐酸性α−アミラーゼが同時にバランスよく高生成されて、焼等の発酵飲食品の製造に必要な酵素活性を有する液体麹を製造することができる。例文帳に追加

Thereby, the glucoamylase and acid-resistant α-amylase can simultaneously and highly be produced in good balance and the liquid koji having an enzyme activity necessary for producing the fermented food and drink such as shochu can be produced. - 特許庁

例文

また、麹菌又は麹菌抽出物を甘しょ焼蒸留粕に添加しただけではろ過が困難な場合は、麹菌又は麹菌抽出物を添加するとき、さらにセルラーゼ系酵素を添加する。例文帳に追加

When the filtration is difficult simply by the addition of the malt or the malt extract to the distillation cake of sweet potato Shochu, a cellulase enzyme is added in the case of adding the malt or the malt extract. - 特許庁

本発明は、芋焼蒸留残液を基に、ナトリウムを選択的に利尿する活性を有し、かつ、カリウム保持性を有する組成物を提供する。例文帳に追加

To provide a composition produced from a distillation residue liquid of Imo-shochu (spirit distilled from sweet potato) and having selectively sodium discharging activity and potassium retaining property. - 特許庁

大麦を発酵に付したもの、好ましくは大麦焼蒸留残液由来の成分を血管新生阻害作用の有効成分とすることを特徴とする血管新生を阻害するための組成物。例文帳に追加

This composition for inhibiting neovascularization contains the fermentation product of barley, preferably an ingredient originated from distillation residual liquids of barley Shochu, as active ingredient. - 特許庁

そして、鉄キレート発生材を水中に配置することで、鉄と炭との接触により鉄イオンを溶出し、更に、鉄イオンと焼滓或いは柑橘類の滓に含まれているキレート化剤により鉄キレートが生成する。例文帳に追加

By placing the iron chelate generator in water, iron ion is eluted as a result of contact of iron and charcoal with each other, and the iron chelate is generated by the action of iron ion and a chelating agent contained in the Shochu or citrus dregs. - 特許庁

発酵飲食品の製造に用いられる液体麹、特に焼醸造に使用できるグルコアミラーゼ、及び耐酸性α−アミラーゼの酵素活性が高い液体麹を提供する。例文帳に追加

To provide a liquid koji for use in producing fermented food/drink, particularly a liquid koji with high glucoamylase and acid-resistant α-amylase activity usable for brewing Shochu (Japanese white distilled liquor). - 特許庁

蒸留の後に残る焼粕16を反応槽4で分解すると共に、その分解時に生じるバイオガスを蒸気発生機6で燃焼させ、蒸留釜1加熱用の蒸気を発生させる。例文帳に追加

Lees of SYOUTYUU 16 remaining after the distillation is decomposed in the reaction tank 4 and the biogas generated in the decomposition is burnt in the steam generator 6 to generate steam for heating the distilling vessel 1. - 特許庁

本発明は焼製造時などに生じる蒸留粕を用いて、納豆菌由来の生理活性物質であるナットウキナーゼとメナキノン−7を安価に大量生産する、あるいはそれを利用することを目的としたものである。例文帳に追加

To effect inexpensive mass production or utilization of Natto kinase and manaquinone-7, each Bacillus natto-derived physiologically active substance, using vinasse produced in Sho-chu production or the like. - 特許庁

発酵飲食品の製造に用いられる液体麹、特に焼醸造に使用できるグルコアミラーゼ、及び耐酸性α−アミラーゼの活性が高い液体麹を提供する。例文帳に追加

To provide a liquid koji for use in producing fermented food/drink, particularly a liquid koji with high glucoamylase and acid-resistant α-amylase activity usable for brewing Shochu (Japanese white distilled liquor). - 特許庁

大麦焼蒸留残液を培地に使用して納豆菌を培養することにより、肝炎の発症抑制作用及び治癒作用を有する組成物及びその製造方法を提供する。例文帳に追加

To obtain a composition having the crisis inhibition action and cure action on hepatitis by culturing Bacillus natto by using a barley Shochu distillation residue as the medium; and to provide a method for producing the same. - 特許庁

酒粕及び焼蒸留粕の少なくともいずれかに、加圧加温下で、2種以上の互いに基質特異性及び反応速度の異なる酵素を反応させて得られることを特徴とする酒粕酵素分解物である。例文帳に追加

This enzymatic decomposition product of sake lees obtained by treating at least one of the sake lees and white liquor lees with ≥2 kinds of enzymes having different substrate specificities and reaction rates with each other under pressurization and heating. - 特許庁

前記焼粕濃縮液には、バイオマス由来の油を添加することにより前記バーナー噴射装置51から噴射可能となる程度まで粘度を低下させた後、前記バーナー噴射装置51から噴射することが好ましい。例文帳に追加

The distilled spirit lees concentrated liquid is injected from the burner injection device 51 preferably after lowering its viscosity to a degree to be injected from the burner injection device 51 by adding biomass-derived oil. - 特許庁

酒粕、米焼粕、味醂粕、加熱米、及び糠からなる群より選ばれる少なくとも1種の米原料をタンパク質分解酵素処理して得られるペプチド混合物を含む疲労軽減剤。例文帳に追加

The fatigue-reducing agent includes a peptide mixture obtained by a protease treatment of at least one rice raw material selected from the group consisting of sake lees, rice shochu lees, sweet sake lees, hot rice and rice bran. - 特許庁

の製造工程で発生する廃液と、ベントナイト粉末、または焼成ドロマイト粉末とを混合して造粒することにより、肥料や豚等の飼料として利用することができるようにする。例文帳に追加

To enable it to be utilized as a fertilizer, and a livestock feed of a pig or the like by mixing a waste liquid generated in a shochu production process with a bentonite powder or a burning dolomite powder to granulate it. - 特許庁

廃棄物である食品残渣と焼粕の両方を発酵に利用して、煩雑な工程を必要とせずに、発酵時間を短縮できるようなブタノールの生産方法を提供する。例文帳に追加

To provide a method for producing butanol in which fermentation time can be shortened without requiring any complicated process by utilizing both of food residue and Japanese distilled spirit lees which are wastes for fermentation. - 特許庁

大麦焼蒸留残液を培地に使用して納豆菌を培養することにより、脂肪肝の発症抑制作用及び治癒作用を有する組成物及びその製造方法を提供する。例文帳に追加

To obtain a composition having the crisis inhibition action and cure action on fatty liver by culturing Bacillus natto by using barley Shochu distillation residue as the medium; and to provide a method for producing the same. - 特許庁

主原料が麦類又は芋類である焼蒸留残渣の疎水性有機溶媒抽出物を有効成分とする抗酸化剤、酸化ストレス改善剤および酸化ストレス改善用食品。例文帳に追加

This antioxidant, an oxidation stress improving agent and an oxidation stress improving food contains a hydrophobic organic solvent extract extracted from residue of Shouchu using wheat or potato as a main raw material. - 特許庁

本発明は、焼の製造工程において産出される蒸留粕を二次仕込み水として再利用する際の、二次仕込み水の安定化方法に関する。例文帳に追加

To provide a method for the stabilization of secondary charging water in the reutilization of distillation cake produced in the production process of Shochu (Japanese distilled spirit) as the secondary charging water. - 特許庁

本発明は、食品残渣と焼粕に水を配合したものを用いて培養液を調製し、当該培養液にてブタノール発酵を行うブタノールの生産方法である。例文帳に追加

The present invention relates to a method for producing butanol in which a culture solution is prepared by using a formulation of the food residue with the Japanese distilled spirit lees and water and butanol fermentation is carried out in the culture solution. - 特許庁

本発明は木屑又は木チップその他の有機性廃棄物(好気性発酵菌を含む)の堆積床に有機性廃液(焼粕)とを発酵ヤード内で撹拌混合し、均等発酵により多量の堆肥を得ることを目的とする。例文帳に追加

To obtain a large quantity of compost by a homogeneous fermentation by stirring and mixing a heaped bed of wooden waste or wooden chips and other organic waste (including aerobic fermentation bacteria) with an organic waste liquid (Shochu lees) in a fermentation yard. - 特許庁

粕等の食品廃棄物の廃液を加圧して有機性廃棄物(食品廃棄物)の処理装置1の噴流生成装置3に供給する。例文帳に追加

Waste liquid of food waste such as Japanese white distilled liquor (Shochu) lees is pressurized and is supplied to a jet stream generator 3 of the organic waste (food waste) treating apparatus 1. - 特許庁

清酒や焼の醸造原料である米、米糠及び白糠の米タンパク質を、乳酸抽出し等電点沈殿で米グルテリンを主成分として取得して、タンパク質分解酵素活性測定用の基質とする。例文帳に追加

The substrate for the determination of proteinase activity is produced by extracting rice protein of rice, rice bran and white bran which are useful as a brewing raw material for rice wine and distilled spirits with lactic acid and precipitating rice glutelin as the main component by isoelectric precipitation. - 特許庁

蒸留残渣をその液体分のみならず固体分までも含めた全量を有効に利用して、これまでにない優れた味の調味料、複合調味料を提供する。例文帳に追加

To provide a seasoning and a combined seasoning having excellent taste which has not existed hitherto by effectively utilizing total amount of distillation residue of white distilled liquor (Shochu) containing a liquid content and a solid content. - 特許庁

蒸留廃液の効率的利用及び製造期間の短縮化を図ると共に、アミノ酸類を豊富に含み栄養価が高く、色調及び香味に優れた醸造酢の製造方法及び加工食品を提供する。例文帳に追加

To provide a method for producing brewed vinegar that is rich in amino acids, high in nutritional value and superior in color tone and flavor, that devises efficient utilization of shochu distillation waste liquid and shortening of its production period, and to provide processed foods. - 特許庁

蒸留粕の乾燥固形物と、竹材の砕粒とを混合し、該混合物に水を加えて所要水分率に調整した、竹材を含むキノコ栽培用培地。例文帳に追加

This bamboo material-containing mushroom cultivation medium is obtained by mixing crushed grains of a bamboo material with dry solid of shochu distilled lees and adding water to the mixture to adjust to required moisture content. - 特許庁

簡単な方法でかつ低コストで産業廃棄物として廃棄処理される芋焼廃液から食品全般に適用し得る高純度のさつまいも食物繊維を得る。例文帳に追加

To obtain high purity sweet potato dietary fiber appropriate to general food, by an easy method at a low cost from sweet potato Shochu waste fluid to be disposed of as industrial waste. - 特許庁

従来廃棄されていた焼蒸留粕を有効利用すると共に、風味が良好で、カルシウムの吸収促進、カルシウムの強化等がされた発酵乳飲食品を提供すること。例文帳に追加

To provide fermented milk food having favorable flavor, where distillation lees of Shochu (distilled spirit) conventionally discarded is utilized, absorption of calcium is promoted, and the calcium is reinforced, for example. - 特許庁

イモ焼粕又はそれに由来する抗アレルギー活性を有する画分若しくは物質を有効成分として含むことを特徴とする抗アレルギー剤。例文帳に追加

The antiallergic agent includes the lees of a sweet potato-distilled spirit or a fraction or a substance having antiallergic activity derived therefrom as an active ingredient. - 特許庁

香味等に対する訓練等をすることなく少数の評価項目により初心者でも日本酒と焼の評価が可能な酒類の評価チャートを提供する。例文帳に追加

To provide an evaluation chart of liquors by which even a beginner can evaluate Japanese sake and Shochu by a small number of evaluation items without performing training of flavor or the like. - 特許庁

特に、掛原料の少なくとも一部に焼成ジャガイモを用いることを特徴とする、青臭さが除去又は軽減され、メチオナール含量が200μg/L以上のジャガイモ焼の製造方法。例文帳に追加

Especially, there is provided a production method for potato shochu removed or decreased in immaturity, having a ≥200 μg/L methional content and using baked potato as at least a part of the brewing raw material. - 特許庁

血栓溶解活性を有する焼麹由来食品素材を見出し、大量生産可能で、かつ経口下で安全性の高い血栓溶解用薬理組成物を提供すること。例文帳に追加

To find a food raw material originated from Shochu malt and having a thrombolytic activity, and to provide a thrombolytic pharmacological composition which can be produced in a large amount and is orally highly safe. - 特許庁

高粘度スラリー中の固形分の平均粒径を基準値以下に調整する高粘度スラリーの粒径調整方法及び芋焼粕の濃縮方法を提供すること。例文帳に追加

To provide a method for adjusting the particle size of high viscous slurry, adjusting the average particle diameter of solid in the high viscous slurry to equal to or below a standard value, and to provide a method for concentrating sweet potato shochu dregs. - 特許庁

掛原料の少なくとも一部に乾熱ジャガイモ及び/又は焼成ジャガイモを用いる品質が改良されたジャガイモ焼及びその製造方法を提供する。例文帳に追加

To provide potato shochu (Japanese white distilled liquor) improved in quality, using dry-heated potato and/or baked potato as at least a part of a brewing raw material. - 特許庁

焼き芋の特徴香気成分の一つであるマルトール含有量が高められた、実質的に焦げ臭などの異臭が認められない、甘い芳醇な芳香を有する良質の芋焼及びその製造方法の提供。例文帳に追加

To provide a good-quality, sweet potato Shochu which has an increased content of maltol being one of characteristic aromatic odor components of baked sweet potato, shows no unusual odors such as a burnt smell substantially, and has a sweet and rich aroma, and a method for producing the same. - 特許庁

多様化する嗜好に対応し、原料の特長を今まで以上に活かした、従来製品より優れる、香味良好な風味を有する日本酒、焼、ウィスキー、果実酒、ビールなどのアルコール飲料の製造方法を提供する。例文帳に追加

To provide a method for producing alcoholic drinks such as Japanese sake, Shochu, whisky, fruit wine and bear, which utilize features of raw materials more than before by corresponding to diversified preference, show superiority to conventionals, and have flavor-enriched taste. - 特許庁

もろみを、天然ろ過助剤を用いてろ過し、もろみ液部ともろみ固形部に固液分離する方法、及び該方法により得られた固形物。例文帳に追加

This method for the solid-liquid separation of the unrefined shochu with a natural filtration auxiliary into the unrefined liquid portion and the unrefined solid portion, and the solid matters obtained by the method. - 特許庁

そば葉、茎、実の中から選ばれる1種以上のものと焼蒸留粕より得られる米発酵エキス又は米発酵物を含むことを特徴とする血流改善組成物。例文帳に追加

This blood flow-improving composition is characterized by one or more kinds selected from leaves, stems and seeds of buckwheat, and a rice-fermented essence or a rice-fermented product, obtained from lees left after distillation of shochu (Japanese white distilled liquor), included therein. - 特許庁

発明は、コンビニエンスストアのビニル袋に、焼や日本酒を注ぎ、両耳にコンビニエンスストアの手提げを引っ掛け、口鼻から気化したアルコール(C2H5OH)吸引して、肺胞の一つ一つを殺菌するものである。例文帳に追加

Shochu or Sake is poured in a plastic bag of a convenience store, the carrying handles thereof are hung on the both ears and vaporized alcohol (C_2H_5OH) is aspirated through the mouth and the nose so that individual pulmonary alveoli are sterilized. - 特許庁

血圧上昇を抑制するための機能性食品であって、酒粕や焼粕などのアルコール醗酵副産物を原料にし、この原料を乳酸菌のみ、もしくは麹菌との共生により醗酵させた。例文帳に追加

The functional food suppresses the blood pressure elevation, and is obtained through using an alcohol fermentation by-product such as sake lees or distilled spirit lees as raw material, and fermenting the raw material with lactobacillus singly or synbiotically with Aspergillus oryzae. - 特許庁

ビフィズス菌および乳酸菌の増殖促進剤の有効成分としてさつまいも焼粕を用い、該増殖促進剤を飲食品や培地に含有させる。例文帳に追加

Sweet potato Shochu lees are used as an active ingredient of the proliferation promotor of bifidobacterium and Lactobacillus and the proliferation promotor is contained in foods, drinks and media. - 特許庁

例文

下水処理場における消化槽にコーヒー粕、茶粕、果汁残さ、ビール粕、おから、焼かすを供給して消化槽内の下水汚泥と混合し、この混合物をメタン発酵処理することにより解決される。例文帳に追加

The coffee grounds, tea leaves residuals, strained lees of juice, beer cakes, soy-bean curd refuse, and Shochu (white distilled liquor) lees are supplied to a digestor chamber in a sewage treatment plant, wherein they are mixed with sludge in the digestor chamber, and subjected to a methane fermentation treatment. - 特許庁

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