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該当件数 : 656



例文

甘藷焼粕又はそのエキスを有効成分として含み、タンパク質糖化抑制効果、線維芽細胞賦活効果、コラーゲン産生促進効果、及びチロシナーゼ活性抑制効果を有する皮膚外用剤。例文帳に追加

The skin care preparation for external use includes sweet potato-derived "sho-chu" (Japanese white distilled liquor) lees or extract thereof as an active ingredient and has a protein-saccharifying-inhibitory effect, fibroblast-activating effect, collagen production-promoting effect and tyrosinase activity-inhibitory effect. - 特許庁

本発明は、肥料成分の追加使用量を少なくできる客土を提供し、しかもビール粕や焼粕などの産業廃棄物を低エネルギーで有効利用できる製法を提供する。例文帳に追加

To obtain soil dressing for lessening the additional used amount of fertilizer component and to provide a method for producing the same, with which industrial wastes such as beer cake, Shochu lees, etc., are effectively used with low energy. - 特許庁

35%甲類焼に乾燥したカバノアナタケを漬け2週間以上冷暗保存して抽出した液に蒸留水を加えた液を毛根につける。例文帳に追加

The hair tonic is obtained by immersing hair root into a liquid obtained by adding distilled water to a liquid extracted by immersing dried Fuscoporia obliqua into 35% Shochu (Japanese distilled spirit) and refrigerating the Fuscoporia obliqua immersed in the Shochu for two or more weeks. - 特許庁

原料の利用効率が高く、しかもアルコール収得量が向上した、焼などの酒類の製造方法を提供すること、特に液体麹と固体麹を併用した酒類の製造方法を提供すること。例文帳に追加

To provide a method for producing liquors such as shochu (Japanese distilled spirit) by which the utilization efficiency of raw materials is high and alcohol yield is improved, especially a method for producing the liquors using a liquid koji and a solid koji in combination. - 特許庁

例文

山形県庄内地区で栽培されている通称ズイキ芋(里芋)を主原料とした特殊焼の製造において、原料備蓄を容易にし、小型設備でかつ短期間で製造可能とする。例文帳に追加

To provide a method for producing specific white distilled liquor by using a so-called zuiki potato (taro) cultivated at Shonai district in Yamagata prefecture, as a main raw material, easily preserving its raw material as a stock and capable of producing the liquor by a small equipment in a short period. - 特許庁


例文

かすの有効利用を図り、牛糞を主原料として、短時間で、安定的に完熟堆肥を製造する方法を提供すること。例文帳に追加

To provide a method for manufacturing compost, by which the fully ripened compost can be stably manufactured in a short time by using cowcake as a main raw material while realizing effective use of the lees of Shochu (Japanese distilled spirit). - 特許庁

芋焼の蒸留粕58.4質量%、米麹(黄麹)8.8質量%を混合し、冷暗所に5日間放置することにより基礎漬け床を得た。例文帳に追加

A basic pickles paste is obtained, by mixing 58.4 mass% sweet potato Shochu distillation lees and 8.8 mass% rice koji (Aspergillus oryzae), and by leaving the mixture to stand for 5 days in a dark place. - 特許庁

を製造する際に排出された廃液に、粉砕したもみがら又は稲藁、又は麦藁を混ぜることによりペレット状にし家畜等に与える。例文帳に追加

A waste liquor discharged in producing white distilled liquor is mixed with ground chaff, rice straw or wheat straw into a pellet state and fed to a domestic animal, etc. - 特許庁

芋に含まれる水分を減ずるための焙炒や脱汁といった特別な前処理を必要としない簡易な方法で製造された芋麹を用い、純芋焼の大量生産に適した製造方法を提供すること。例文帳に追加

To provide a production method suitable for mass production of pure liquor distilled from sweet potato by using a potato koji produced by a simple method not requiring specific pretreatment such as parching and removal of liquid for reducing water contained in potato. - 特許庁

例文

培養原料として表面が外皮で覆われた芋類を含む液体培地で麹菌を培養することにより得られた芋液体麹を用いることを特徴とする芋焼の製造方法を提供する。例文帳に追加

The method for producing the liquor distilled from sweet potato comprises using potato liquid koji obtained by culturing a koji mold in a liquid culture medium containing potatoes in which the surface is covered with an outer skin as a culturing raw material. - 特許庁

例文

、日本酒などの製造工程で発生する醸造廃水、特にモロミ粕等を脱水機にて脱水した後の廃水の活性汚泥槽に対する負荷を低減できる処理方法を提供する。例文帳に追加

To provide a method for treating brewery wastewater by which the load to be applied to an activated sludge tank can be decreased when the brewery wastewater to be generated at a step of brewing Shochu, Sake or the like, particularly, unrefined Sake lees are dehydrated by a dehydrator and treated in the activated sludge tank. - 特許庁

本発明に係る養豚用飼料では、1.0〜2.0重量%の焼粕乾燥物と、0.1〜0.2重量%のワカメ乾燥物と、0.1〜0.3重量%のミネラル剤と、97.5〜98.8重量%の基礎飼料とを含有することとした。例文帳に追加

The pig farming feed comprises 1.0-2.0 wt.% of a dried product of Japanese distilled spirit lees, 0.1-0.2 wt.% of a wakame seaweed dried product, 0.1-0.3 wt.% of a mineral agent, and 97.5-98.8 wt.% of basic feed. - 特許庁

梅の種を利用しても梅由来の雑菌等の影響がなく、梅由来のフルーティーな芳香および風味を有する梅焼を安定して製造する方法を提供することを目的としている。例文帳に追加

To provide a method for stably producing a distilled liquor of Japanese apricots (Ume liquor) having fruity fragrance and flavor derived from the Japanese apricot (Ume), without being affected by various bacteria derived from the Ume, even when seed of the Ume is utilized. - 特許庁

本発明は、本発明に係る麹納豆は、ほぐした米麹に、納豆および千切りした根野菜と混ぜ合わせた塩昆布を混合し、これにみりん、焼、醤油、はちみつの少なくとも一種を調味料として混合する。例文帳に追加

The malt fermented soybeans are obtained by mixing with loosened rice malt, fermented soybeans and salted sea tangle mixed with root vegetables cut into long thin strips, and mixing with the product, at least one kind as seasoning, selected from among sweet sake, shochu (distilled Japanese spirit), soy sauce and honey. - 特許庁

ポット構造として、新聞故紙等のパルプ材料よりなる育苗ポット本体の表面に焼粕液を塗布し乾燥させた粕表面層を有する。例文帳に追加

The raising seedling pot is structured so as to have a sake-lees surface layer obtained by applying distilled spirit sake lees liquid to the surface of a raising seedling pot main body made of pulp material such as wasted newspapers. - 特許庁

5.4lに対して、昆布120〜130g、蜂蜜450〜550g、氷砂糖590〜610gを浸漬し、25〜30日間経過した後に、昆布のみを取出す。例文帳に追加

The objective tangle liquor is produced by immersing 120-130 g of tangle, 450-550 g of honey and 590-610 g of crystal sugar in 5.4 liters of Shochu (Japanese distilled spirit) and removing exclusively the tangle after 25-30 days. - 特許庁

蒸留釜1と反応槽4とに接続して冷却器5を設け、蒸留釜1内の焼粕16を嫌気性微生物の活性温度に冷却して反応槽4へ送る。例文帳に追加

A cooler 5 is installed by connecting to the distilling vessel 1 and the reaction tank 4, and lees of SYOUTYUU 16 in the distilling vessel 1 is fed to the reaction tank 4 by cooling to the active temperature of the microorganisms. - 特許庁

用米、レトルト米飯、乾燥米飯、しょうゆ用米、麺類、スナック菓子、スープ、おかゆ、お好み焼き粉、ミックス粉、米パン用米粉等の用途に適用ができる。例文帳に追加

The food is usable as rice for Shochu (Japanese distilled spirit), retort cooked rice, dried rice, soy sauce rice, noodles, snack confectionery, soup, rice gruel, flour for Japanese-style pancake containing vegetables and other foodstuff (Okonomiyaki), mixed flour, rice flour for rice bread, or the like. - 特許庁

コーンコブと、セルロース誘導体または/及びデンプン誘導体のペースト状物に放射線を照射し乾燥工程を経て得られた乾燥ゲルと、に焼廃液を吸わせた後、乾燥工程を経て飼料化する。例文帳に追加

This method for treating the shochu waste liquid comprises letting corn cob and dried gel which is obtained by irradiating radial rays to a pasty product of cellulose derivative and/or starch derivative followed by passing a drying process absorb the shochu waste liquid, and passing the product through a drying process to bring into feed. - 特許庁

マムシをアルコール45度の焼に浸漬して得たマムシ酒に、岩松と繁縷の煮込み汁及び檸檬の搾り果汁を混入することによって育毛・抜毛防止剤を製造する方法を採用する。例文帳に追加

The method for producing the hair-restoring and hair-falling-preventing agent is characterized by mixing a pit viper liquor obtained by immersing pit viper in 45 proof Shochu (white distilled liquor), with the stews of Selaginella tamariscina Spring and Stellaria media and the juice of lemon. - 特許庁

産業廃棄物である焼粕の固形画分の処理問題を解決し、重量が重い土壌に代わる軽量な代替物である人工培土を提供する。例文帳に追加

To provide artificial culture soil as a lightweight substitute for soil of a heavy weight through solving the problem of the disposal of solid fraction of Japanese distilled spirit lees as industrial waste. - 特許庁

本発明は、こめこめエキスを使用し細胞強化、焼粕等の用途を有し、体質改善を図る微生物の使用方法を提供するものである。例文帳に追加

The method of improving the constitution of microorganisms is provided in which rice extract is used and which finds application in human cell reinforcement and liquor lees. - 特許庁

酒粕100重量部に平均粒径20〜10,000μmに細砕したタケ又はササ類を1〜150重量部加えて混合し、次いで蒸留してアルコール含有濃度が20〜45%(v/v)の粕取り焼を取得する。例文帳に追加

Kasutori Shochu having an alcohol concentration of 20-45%(v/v) is prepared by mixing 100 pts.wt. of sake lees with 1-150 pts.wt. of bamboo or bamboo grass finely crushed to an average particle diameter of 20-10,000 μm and distilling the mixture. - 特許庁

大豆煮汁から製造した醸造酢又は、焼粕から抽出・分離したアポトーシスを誘導するトリプトフォール誘導体及びその精製法例文帳に追加

TRYPTOPHOL DERIVATIVE INDUCING APOPTOSIS AND OBTAINED BY EXTRACTING AND SEPARATING FROM FERMENTED VINEGAR MANUFACTURED FROM SOYBEAN SIMMERED LIQUID OR WHITE DISTILLED LIQUOR LEES, AND METHOD FOR PURIFYING THE SAME - 特許庁

底質汚泥や下水処理場等で発生する生汚泥や消化汚泥、或いは焼粕汚泥などの汚泥類を安価、安全且つ簡便な方法で処理技術を提供する。例文帳に追加

To provide a technique which treats sludge such as bottom material sludge, raw sludge and digestion sludge generated in a sewage treatment plant or the Shochu less sludge with an inexpensive, safe and simple method. - 特許庁

また、前記乾燥昆布2は昆布の長手方向と略直角に細長形状に切断して、市販されているアルコール濃度25%〜35%の焼3が充填されたガラス瓶4に投入する。例文帳に追加

The tangles 2 are cut at almost right angle in the longitudinal direction of the tangle and put into a glass bottle filled with a commercial Shochu of 25-35% alcohol concentration. - 特許庁

天然薬草植物の、センブリ、アロエと、マイタケに、ハーブ適量を、適切なバランス配合で、玄米のみ使用の焼にて混合し、純粋な植物エキスを造り出す植物・発毛剤エキスの製造方法を提供する。例文帳に追加

To provide a plant hair-growing extract by blending natural herbal plants such as Swertia Japonica, aloe, a hen of the woods with a suitable amounts of a herb in a suitable balance and mixing with a white liquor made from only unpolished rice to produce a pure plant extract. - 特許庁

サツマイモ,ジャガイモ,サトイモ,ヤマイモあるいはニンジンの炭素質化物は、産業廃棄物である焼製造時の搾りかすを加熱処理することにより得られる。例文帳に追加

The carbonaceous compound of sweet potato, potato, taro, yam or carrot can be obtained by heating the strained lees as the industrial waste at the time of manufacturing distilled spirit. - 特許庁

甘しょ焼蒸留粕から生理活性物質すなわちDPPHラジカル消去能を有するとともに、特にがん細胞増殖抑制作用を有する物質を製造する。例文帳に追加

To produce a physiologically active substance from a distillation cake of sweet potato Shochu (Japanese distilled spirit), particularly a substance having DPPH radical scavenging activity and especially a cancer cell growth suppressing action. - 特許庁

ポット材料の一部として焼粕を用いるパルプモールド成形の育苗ポットにおいて、成形時間を短縮することが可能な構造と製造方法を提供する。例文帳に追加

To provide a pulp-molded raising seedling pot obtained by using distilled spirit sake lees as part of pot materials: and to provide a method for producing the raising seedling pot having a molding-time-shortening structure. - 特許庁

蒸留粕の乾燥固形物と、木材等の繊維性植物材の砕粒と、竹材の砕粒とを混合し、該混合物に水を加えて所要水分率に調整した、竹材を含むキノコ栽培用培地。例文帳に追加

Alternatively, the bamboo material-containing mushroom cultivation medium is obtained by mixing crushed grains of a fibrous plant material such as wood and crushed grains of a bamboo material with dry solid of shochu distilled lees and adding water to the mixture to adjust to required moisture content. - 特許庁

米麹を糖化させた米麹糖化液を生果実と共に、焼又は清酒に漬け込むことにより、ふくよかで旨みに富む果実リキュールを得ることが出来る。例文帳に追加

The method for producing the fruit liqueur rich in mellowness and deliciousness comprises pickling sho-chu(Japanese white distilled liquor) or Sake(Japanese wine) with a combination of raw fruits and malted rice syrup made by sacchrifying malted rice. - 特許庁

解決しようとする課題は、焼粕を活用した、ハリ・シワ改善効果を有する老化防止化粧料及びメラニン産生抑制美白化粧料の提供である例文帳に追加

To provide an aging preventing cosmetic having a firmness/wrinkle ameliorating effect and a melanogenesis inhibiting skin whitening cosmetic by utilizing clear liquor lees. - 特許庁

蒸留残渣を回転加熱コイル型減圧濃縮装置1に投入し、減圧下、30〜90℃で濃縮し、水分を75〜15%にする。例文帳に追加

The shochu distillation residues are fed into a rotary heating coil type reduced pressure thickening device 1 where the residues are thickened at 30 to 90°C under reduced pressure to reduce their moisture content to 75 to 15%. - 特許庁

廃液を発酵処理法を用いて一日約3000キログラム程度の量を処理し、発酵タンク内の発酵材は無交換で6カ月間にわたり継続して処理可能な装置を提供する。例文帳に追加

To provide a device which can continuously treat a waste shochu (a clear distilled liquor) liquor for six months without exchanging the fermenting materials in a fermentation tank by treating the waste shochu liquor in an amount of about 3,000 kilograms a day by using a fermentation treating method. - 特許庁

従来、製造が困難で価格も高価であったカフェ酸を簡便かつ安全に、しかも効率良く製造する方法を提供するとともに、甘しょ焼蒸留粕やサツマイモ葉など未利用資源を有効に活用する。例文帳に追加

To provide a method for easily, safely and efficiently producing caffeic acid in contrast with conventional methods difficult to produce the acid and having high production cost, and to effectively utilize unused resources such as distillation cake of sweet potato Shochu (Japanese distilled spirit) and sweet potato leaf. - 特許庁

前記種麹として焼用麹菌を用いることが好ましく、前記原料野菜を1〜10mmの大きさにカットして用いることがより好ましい。例文帳に追加

It is preferable that distilled spirit Aspergillus oryzae be used as the seed malt and the material vegetable be cut into 1-10 mm sizes for use. - 特許庁

梅酒、果実酒、清酒、焼、ウイスキー、ブランデー、リキュール、スピリッツ、ビール又はミリン等の酒類に、果肉ピューレを添加し、圧力150〜300kg/cm^2でホモゲナイズして、課題の混濁酒類を得る。例文帳に追加

The turbid alcoholic beverages are obtained, by adding a fruity flesh puree to alcoholic beverages, such as plum liquor, fruit wine, sake, distilled spirit, whisky, brandy, liqueur, spirits, beer or mirin (Japanese sweet rice wine for cooking), and then homogenizing the resulting mixture under 150-300 kg/cm^2 pressure. - 特許庁

大掛かりな装置や動力源を要することなく、エネルギー消費を軽減させた焼粕廃液の処理装置および処理方法を提供すること。例文帳に追加

To provide an apparatus and a method for treating a Shochu lees waste liquid with reduced energy consumption, without the need for large-scale equipment and/or power source. - 特許庁

などの発酵飲食品製造における更なるバラエティー化に貢献することのできる、紅麹菌を用いた液体麹を製造する方法を提供することを目的とする。例文帳に追加

To provide a method for producing a liquid koji capable of contributing to development of further variety in the production of a fermented food and drink such as Shochu (white distilled liquor) by using Monascus fungi; and to provide a method for efficiently producing the fermented food and drink such as the Shochu by using the liquid koji using the Monascus fungi. - 特許庁

甘しょ焼蒸留粕に麹菌又は麹菌抽出物を作用させ、圧搾ろ過し、得られた液体部分を必要があれば中空糸膜でろ過して精製する。例文帳に追加

Distillation cake of sweet potato Shochu is treated with koji malt or its extract, the treated product is pressed and filtered and the obtained liquid is optionally purified by filtering with a hollow fiber membrane. - 特許庁

なお、現在、リターナブルびんには、一升びんやビールびん、牛乳びんの他、720ml や300mlなどのびんに入った日本酒、900ml びん入り焼、200mlジュース、お酢や醤油等の調味料などにもリターナブルびんが使われています。例文帳に追加

In addition to large Sake bottles, beer bottles and milk bottles, returnable bottles are used for 720-ml and 300-ml Sake, 900-ml distilled spirit, 200-ml juice, and seasonings such as vinegar and soy sauce.  - 経済産業省

竹を粉砕して微粉末化し、粉末化した竹粉と焼粕等の廃液を浄化して製造される光合成菌消臭液との竹微粉末飼料と、焼粕及び、米糠及び、バカス及び、ビート、大豆粕等の植物性飼料物を微粉末化した飼料を、混合し混合された混合物から粉末飼料を生成するかまたはペレット飼料を生成し、前記生成された粉末飼料ないしはペレット飼料を乾燥する竹飼料製造装置を提供する。例文帳に追加

This bamboo feed producing apparatus includes mixing bamboo fine powder feed of powdered bamboo powder made by crushing bamboo to pulverize, and photosynthetic bacterium deodorant liquid produced by purifying waste liquid of white distilled liquor lees, with feed made by pulverizing a vegetable feed material such as white distilled liquor lees, rice bran, bagasse, beet and soybean lees, and producing powdered feed or pellet feed from the mixture thus mixed, and drying the powdered feed or pellet feed thus produced. - 特許庁

「アルコール添加」または略して「アル添(アルてん)」という語感から、工業的に何か不純な添加物を加えるかのようなイメージをもたれることが多い(参照:当記事内『美味しんぼ』)が、古くは江戸時代の柱焼という技法にさかのぼる、伝統的な工程のひとつである。例文帳に追加

From the impression of the term "adding alcohol" or "aruten" in short form, it gives often an impression that certain impurity is added industrially (Refer to "Oishinbo" in this article.), but it is a traditional process that goes back to hashira-shochu during the Edo period.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

梅酒をつける際にベースとなるアルコールやみりんの主原料としても使われた他、日本酒の仕上げ工程において中途で発酵を止め、防腐や辛口に仕上げる目的で用いられる「柱焼」として使われる場合も多かった。例文帳に追加

It was also used as a major ingredient of alcohol and mirin (sweet rice wine for seasoning) the basis of plum wine and also often used as "hashira jochu" in the finished processing of rice wine to stop fermentation, preserve rice wine from decay, and make it dry.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

ブームのピーク時には芋焼の原料となるサツマイモが市場に不足する深刻な問題が起きたほか、一部銘柄ではプレミアがつき、一本数万円などという値段が付けられるようになり、森伊蔵については偽物が出回る事件にまで発展した。例文帳に追加

At the peak of the boom, it caused a serious lack of sweet potatoes from which sweet potato shochu was made, in the market and also because some brands labeled premium and priced at tens of thousands of yen per bottle, counterfeit Moriizo appeared on the market.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

1984年にサントリーが発売した「サントリーチューハイ(一部ブランド名のみ)」はその名の通りビールを焼(小麦からつくった蒸留酒)で割ったもので、今日でいう「第三のビールリキュール(発泡性)(1)に分類されるもの」のルーツ的な商品であった。例文帳に追加

Suntory Chu-hi' sold by Suntory in 1984 was, as its name suggested, a mixture of beer and shochu (distilled spirit made from wheat) and is considered the root of today's classification of 'third beer classified into liqueur (sparkling)(1).'  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

したがって吟醸酒とはそもそも、新式焼と合成清酒などが未来志向の「科学の酒」として意欲的に開発された時代に、のちに三増酒の流通によって多分に悪いイメージを背負いこむことになるアルコール添加を前提として研究された概念であった。例文帳に追加

Therefore, ginjoshu was originally an idea which was studied based on the assumption of alcohol addition which had somewhat of a bad image by the distribution of sanzoshu during the period when a new shochu and synthetic seishu were actively developed as future-oriented 'scientific sake.'  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

新型焼と合成清酒、増産酒の登場、三増酒の登場とさまざまな酒が市場に送り出され、食生活の変化により国民の味覚も大きく変貌をとげた大正から昭和にかけては、それを如実に反映するように流通する日本酒の味も変化していった。例文帳に追加

From the Taisho period to the Showa period, when various sake such as new shochu, synthetic seishu, zosanshu and sanzoshu appeared in the market and people's taste also changed greatly because of the change of diet, the taste of popular sake also had changed reflecting its change clearly.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

①酒場、料飲店が自分の店で販売(飲酒)することを目的に蒸留酒類と酒以外の物品(梅など)を混和する場合および焼と水を事前に割っておいたものを提供するいわゆる前割りには酒税法に定められているみなし製造の規定を適用しない。例文帳に追加

1 The provisions of the Liquor Tax Law concerning deemed production are not applied to cases where bars and restaurants mix goods, other than alcohol (like ume), with spirits or when so-called maewari, which is shochu mixed with water in advance, is offered for the purpose of selling the beverages (for drinking) in their premises.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

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