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sake makingの部分一致の例文一覧と使い方

該当件数 : 70



例文

a vat used in making 'sake' alcoholic drink from rice 例文帳に追加

味噌を仕込む桶 - EDR日英対訳辞書

{the combination of rice bran and the sediment left over from making sake} 例文帳に追加

酒のかすとぬか - EDR日英対訳辞書

the occupation of making sake 例文帳に追加

酒杜氏という職業 - EDR日英対訳辞書

The process of making Nara style sake, Itami sake, Kohama style sake, shochu (distilled spirit), mirin (sweet cooking rice wine), Asoshu, Lonicera Sake, Nerizake (antique term for shirozake, or white sake), unfiltered sake. 例文帳に追加

奈良流、伊丹酒、小浜流、焼酎、みりん、麻生酒(あそうしゅ)、忍冬酒(にんどうしゅ)、練酒、濁り酒などの製法。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

The trade of sake brewers in Japan involves; making Japanese rice wine (sake) in warehouses and selling sake in retail outlets. 例文帳に追加

造り酒屋(つくりざかや)とは、蔵で日本酒を醸造し、店舗でそれを販売する職業。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス


例文

In the sake-making process, lees (sake lees produced by liquefaction) is generated, but most of such lees cannot be used as edible "sake-kasu" (sake lees), and has been disposed of as industrial waste. 例文帳に追加

製造の過程で"かす"(液化粕)が出るが、食用としての"酒粕"には使用できないものが多く、主に産業廃棄物として処理されてきた。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

a container in which sake in placed when making an offering before a god, called 'omidokuri' 例文帳に追加

御神酒徳利という,神前に供える徳利 - EDR日英対訳辞書

a building for making "sake" 例文帳に追加

酒造業者が酒を造るための建物 - EDR日英対訳辞書

Since then, making rice malt was handled by sake breweries. 例文帳に追加

以後、麹造りは酒屋業の仕事の一部に。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

The details about making yeast mash of sake 例文帳に追加

日本酒酒母造りについての詳細。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

This method is also called konetsu-ekika-jikomi (literally, making sake by means of liquefaction at a high temperature). 例文帳に追加

高熱液化仕込みなどとも呼ばれることがある。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

The 'sake-making owner project,' in which the participants planted rice for brewing sake in Tanada, was started on April 23, 2006. 例文帳に追加

2006年4月23日-棚田に酒米を植える「酒づくりオーナー企画」が始まった。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

In the making of sake, the more sakamai (rice for brewing sake) is polished, the more part around the rice grain which is cause of zatsumi (unfavorable taste of sake) is got rid of. 例文帳に追加

日本酒を造るために、酒米は精米すればするほど、完成酒の雑味の原因となる米粒の周囲の部分が取り除かれる。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Some sake breweries added alcohol for the purpose of making sake drier rather than making it fragrant and adding a refreshing taste. 例文帳に追加

香りを引き出し味をスッキリさせるために行なわれていた日本酒アルコール添加も、製成酒を辛くするのが目的で行なう蔵も現れた。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

They gathered in ears of rice in September, making the first four sheaves they gathered into Mii (rice) and making the rest into Kuroki (black sake) and Shiroki (white sake) and presented them to the gods. 例文帳に追加

9月になると斎田から稲穂を抜き取り、初めに抜いた4束を御飯(みい)とし、あとは黒酒(くろき)・白酒(しろき)として供される。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

By adding steamed rice to the above-mentioned interim product, the preparation of sake mash-making is complete. 例文帳に追加

上記のものに蒸し米を加えると酒母造りの仕込みは完成する。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Rice, koji, water and lactic acid are mixed. -> Adding yeast -> Temperature control -> Sake mash-making completed. 例文帳に追加

米、麹、水、乳酸を混ぜる>酵母添加>温度管理>酒母完成 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

The name of this method derives from the fact that only one (kata) of the types of rice used for making sake is polished (haku). 例文帳に追加

「片」方だけに「白」米を用いることからこの名がついた。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

There are various explanations such as that it was a tool for making sake or for making medicine but they remain uncertain. 例文帳に追加

酒を造る道具、あるいは薬などを造るための道具ともいわれ諸説あるが定かではない。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

To do "kanagari" means that, when sake is warmed, the warmness goes through evenly and the complete sake making features are shown at its best. 例文帳に追加

また燗をしたときに、温かさがほんのり酒全域に均等に行き渡り、その酒の良さがうまく引き出されることを「燗上がり(かんあがり)する」という。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Koji-buta (shallow wooden trays for koji) are one of the tools used in Japanese sake brewing and used at the koji making stage of Japanese sake. 例文帳に追加

麹蓋(こうじぶた)とは、日本酒の醸造工程で使う道具の一つで、日本酒麹造りの段階で用いられる。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

There are many descriptions on sake such as Yashio ori no sake, rice malt making of Kuzu and presentation of kozake from the age of the gods to the era of the Emperor Jito. 例文帳に追加

八塩折之酒、国樔(くず)の麹造りと醴酒(こざけ)献上など、神代から持統天皇時代までの日本酒に関する記述多し。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

The white sake can be not only singly used but also used through making seasoning liquid containing salt, soy sauce, sugar, sweet sake, and fermented liquid at an appropriate ratio.例文帳に追加

白酒は、単独で使用するだけでなく、塩、醤油、糖、みりん、発酵液等を適当な割合で含む調味液にして使用することもできる。 - 特許庁

Places used for sake mash-making are called shuboshitsu (literally, chamber of sake mash) or motoba (literally, place of sake mash) and the room temperature is kept around five degrees Celsius so that no undesirable bacteria or natural yeast will enter. 例文帳に追加

酒母造りの場所は、酒母室(しゅぼしつ)もしくは酛場(もとば)と呼ばれ、雑菌や野生酵母が入り込まないように室温は5℃ぐらいに保たれている。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

At present, sake mash-making of the kimoto-kei is classified into two methods, Kimoto and Yamahaimoto. 例文帳に追加

生酛系(きもとけい)の酒母造りは現在大きく生酛(きもと)と山廃酛(やまはいもと)に分けられる。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Rice, koji, and water are put into a tub (tank).-> Yamaoroshi -> Temperature control -> Adding yeast -> Temperature control -> Sake mash-making completed 例文帳に追加

米、麹、水を桶(タンク)に投入>山卸>温度管理>酵母添加>温度管理>酒母完成 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

In recent times, it has been used for making an offering of sacred sake or food in Shinto rituals at a shinto shrine. 例文帳に追加

近世以降、神社の神事で御神酒を供えたり、供食するために使用されるようになる。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

After that, rice malt making was absorbed as a process of the sake brewing industry. 例文帳に追加

以後、麹造りは酒屋業の一工程へと吸収合併された形となった。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Before starting this job, I heard that sake-making was very precise and very difficult. 例文帳に追加

この仕事を始める前,酒造りはとても緻(ち)密(みつ)で非常に難しいと聞いていました。 - 浜島書店 Catch a Wave

A truly astounding amount of attention to detail is necessary for making good sake. 例文帳に追加

良い日本酒を作るためには,細部に実に驚くほど注意を払うことが必要なのです。 - 浜島書店 Catch a Wave

To provide a barrel pot designed to prevent the barrel board thereof from being broken when making use of a waste barrel such as of whisky, wine and Sake.例文帳に追加

ウィスキーやワイン、酒等の廃樽を利用した場合の、樽板の崩れを防ぐようにする。 - 特許庁

In the 1920's, from the Taisho period through the early Showa period, the National Institute of Brewing conducted researches for higher quality sake, and during the course production of sake yeasts for making archetypes of sake which were later developed and spread as Nihonshu ginjo-shu (high-quality sake brewed at low temperatures from rice grains milled to 60 % weight or less) began. 例文帳に追加

大正時代から昭和時代初頭、1920年代には、国立醸造研究所を中心として、さらに高度な品質の日本酒の開発が模索され、そうした中でのちに日本酒吟醸酒の誕生として普及する酒の原形を醸造する清酒酵母が造られ始めた。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

While sake was basically produced by the merchants throughout the Edo period in all fields of brewing methods, distribution and sales, local governments or domains, due to the above reasons, started to brew Jizake (local sake) called, in later ages for convenience, Hanzoshu (sake brewed by the domains) by preparing brewing plans, inviting at no small expenses of the domain's technical experts such as Sakashi (sake brewer) (almost the same meaning as Toji [sake brewer]) and Kojishi (a person in charge of the koji-manufacturing) from the advanced regions in sake brewing like Itami sake, Nada gogo (five districts in Nada), Nara style sake and so on and making local wealthy merchants maintain brewing facilities. 例文帳に追加

江戸時代を通じて、基本的に酒はその造り方、流通、販売に至るまで商人がプロデュースするものであったが、上記のような理由から藩という地方自治体が酒造りを立案し、伊丹酒や灘五郷や奈良流など当時の酒造先進地域より酒師(さかし-杜氏とほぼ同義)や麹師(こうじし)といった技術者を少なからぬ藩費で招聘し、土地の大商人に醸造設備などを整備させて始めた地酒のことを、後世から便宜上藩造酒(はんぞうしゅ)と呼ぶ。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

The lactic acid for making sake is the high-purity lactic acid required in making yeast mash in the process of brewing Japanese sake (rice wine). 例文帳に追加

醸造用乳酸(じょうぞうようにゅうさん)とは、日本酒の醸造過程における日本酒酒母造りで必要とされる純度の高い乳酸のことである。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Other than such ingredients, as sake is brewed using many substances such as yeast and lactic acid bacterium, all of them are in certain cases called "ingredients for making sake." 例文帳に追加

それ以外にも酵母、乳酸菌など多くのものに支えられて日本酒が醸造されるので、広義にはそれらすべてを「日本酒の原料」と呼ぶこともある。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

If sake contains too many undegraded ingredients or the yeasts has died abruptly at the last stage of sake mash, the yeasts gives off unfavorable amino acids making ajikire bad. 例文帳に追加

酒中に未分解の成分が多かったり、醪末期に急激に酵母が死滅してしまうと、酵母からよけいなアミノ酸が出ることによって、味切れが悪くなることがある。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

The world of toji was a meritocratic society in which a toji could have many offers of other job opportunities with better environment if his sake gained a good reputation, but his contract for the following year would be canceled if he failed in making good sake. 例文帳に追加

手がけた酒の評判が高まれば、どんどん恵まれた環境への引き抜きがあるが、失敗すれば翌年の契約はされないという厳しい実力主義の世界であった。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Later, Yamahai-jikomi (a method of yeast-mash making) was developed in 1909, Sokujo-kei (seed mash made by the quick fermentation method) for sake was developed in the next year (1910), and the first Zenkoku Shinshu Kanpyokai (National New Sake Appraising and Deliberating Fair) was held in 1911. 例文帳に追加

その後も国立醸造試験所では明治42年(1909年)山廃仕込みが開発され、翌年(1910年)には日本酒速醸系(そくじょうけい)が考案され、さらに明治44年(1911年)には第一回全国新酒鑑評会が開催されることになる。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

In the Kyushu region where it is difficult to produce Yamahaimoto or kimoto due to its air temperature, Koon-toka-moto is used as shubo for making junmaishu (sake made without added alcohol or sugar) and ginjoshu (high-quality sake brewed at low temperatures from rice grains polished to 60 % or less in weight). 例文帳に追加

気温の関係で山廃酛や生酛を造ることが困難な九州地方等では純米酒や吟醸酒の酒母としても使用される。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Goyo zakaya is said to have begun with the first Mataemon KAYANOMORI, who was of the Nara school of sake, which has the tradition of soboshu (sake brewed in major temples) that was known as a famous sake-brewing district before Itami became famous; Introduced by Munenori YAGYU, Masamune DATE ordered him to make the jonai-zume-onsake-goyo (making of sake especially for the feudal lord inside the castle) in Sendai Domain in 1608. 例文帳に追加

御用酒屋の中では、伊丹が有名になる前に銘醸地の聞こえが高かった僧坊酒の伝統を汲む奈良流から、柳生宗矩の紹介で伊達政宗に紹介され、慶長13年(1608年)に仙台藩の城内詰御酒御用(じょうないづめおんさけごよう)を命じられた初代榧森又右衛門(かやのもり・またえもん)が最初とされる。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Depending upon the way of adding lactic acid, sake mash-making is classified into two methods, the kimoto-kei (Kimoto system) and the Sokujo-kei (Sokujo system). 例文帳に追加

この乳酸を、どのように加えるかによって、酒母造りは大きく生酛系(きもとけい)と速醸系(そくじょうけい)の2つに分類される。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Sukunahikona, though he was a god who created the nation, he, in fact, was also a creator of chemical technology such as sake brewing and medicine making. 例文帳に追加

スクナヒコナは国土創造神であり実は薬作り酒造りなどの化学技術の創造神であった。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

This miso is indispensable for making Ozoni (soup containing rice cakes, meat and vegetables) at New Year in the Kansai region and it is also processed into su-miso (miso with vinegar and soy sauce), dengaku miso (miso with sake, mirin and sugar) and ingredients for confectionary (miso matsukaze). 例文帳に追加

関西の正月の雑煮には欠かせない味噌であり、また酢味噌、田楽味噌、製菓材料(味噌松風など)などにも加工される。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

However, in the national sake tasting competition, as much as 11 different brands are arranged, making the mathematical chance of matching all the brands 40 million to one and less. 例文帳に追加

全国きき酒選手権では11種類もの銘柄が並べられ、全て一致する確率は数学的には四千万分の一以下となる。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Making it "shan-to" (hale and hearty) is different in its meaning from adding another alcohol component to already sufficiently hot Japanese sake of today. 例文帳に追加

これを「しゃんと」させるのと、現代のすでに十分に辛い日本酒に外から別のアルコール成分を入れるのとは意味が違う。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Yubeshi has existed since ancient times, and a process of making yubeshi as an accompaniment to sake is recorded in a cooking book titled "Ryori Monogatari" ("Tale of Food"), which was written in the Edo period. 例文帳に追加

古来からある料理で、江戸時代の料理書『料理物語』には酒肴としてゆべしの製法が記されている。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

It was the breweries in Nara who inherited these techniques directly, and their style of sake-making is called Nara-ryu. 例文帳に追加

それを直接受け継いだのが奈良の造り酒屋たちであり、彼らの製法・技法を奈良流と称する。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

In ordinary sake-making methods, the starch component of that rice is gelatinized by steaming the rice to make the enzyme contained in rice malt work more effectively. 例文帳に追加

通常の製法では、米を蒸してデンプン質をα化させ、麹に含まれる酵素を働きやすくする。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Basically, awa manju is made by hand and in some shops, you can see pastry cooks making awa manju in sake cup-shaped molds. 例文帳に追加

基本的に手作りで、店頭では職人がおちょこのような型に詰めて作っている光景が見られることもある。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

A primary fermentation is carried out for about 4 to 7 days by adding mother water and rice malt bacteria for making liquor to the rice malt to obtain primary unrefined sake.例文帳に追加

この麹に仕込み水と酒造用酵母菌を加えて約4〜7日程度かけて一次発酵を行って一次モロミを得る。 - 特許庁

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