意味 | 例文 (35件) |
soy outの部分一致の例文一覧と使い方
該当件数 : 35件
The originator of soup made out of soy sauce and backfat in Kyoto. 例文帳に追加
京都の背脂醤油系の元祖の店。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
Soy-sauce is made out of human hair 例文帳に追加
醤油は人の髪の毛から作られている - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
I'm not entirely sure. what? we're out of soy sauce?例文帳に追加
分かんないけどね。 あれ? おしょうゆ無いのかな? - 映画・海外ドラマ英語字幕翻訳辞書
This is also remarkable to find out how soy-sauce was established. 例文帳に追加
このことも、醤油の成立を考える上でともども注目される。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
To provide a fermented soy bean container capable of taking out and disposing a film for covering fermented soy bean stored in the container without soiling a hand.例文帳に追加
容器内に入れた納豆を覆うフィルムを、手を汚すことなく取り出して処分することができる納豆用容器を提供すること。 - 特許庁
Each of the above is soft because it's in the state of only curdling soy milk and water is not squeezed out. 例文帳に追加
いずれも豆乳を凝固させただけの状態で、水分をしぼる前なので柔らかい。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
The solidified product before wringing the liquid out of the moromi (諸味) of soy sauce is called 'the fruit of soy sauce,' and in Yamagata prefecture, Nigata prefecture, Nagano prefecture, Kumamoto prefecture and so on, it is eaten directly or used as a condiment. 例文帳に追加
醤油のもろみ(諸味)から液体を絞り出す前の固形物は、「しょうゆの実」と称され、山形県、新潟県、長野県、熊本県、等では、そのまま食べたり調味料代わりに使用される。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
Around the 1640's, Edo and around Edo which was one of the places where soy-sauce was consumed the most because of its large population, the idea of 'koikuchi soy-sauce' which took a year to make came out. 例文帳に追加
1640年代頃、寛永年間、巨大な人口を抱えて醤油の一大消費地となっていた江戸近辺において、1年で製造できる「こいくち醤油」が考案された。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
However, in this cooking method, no matter how many times the eel was basted with soy sauce, the soy sauce was washed off the skin by the fat that oozed out of the eel, and the seasoning did not penetrate into the eel and therefore, the eel was not well-seasoned when cooked. 例文帳に追加
(しかし、その調理法ではウナギから染み出る脂で、何度も醤油を掛けても皮に醤油が弾かれ、中に味がしみ込まずうまく調理が出来なかった。) - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
The Tsubame-Sanjo line ramen is older in terms of using a soup made out of soy sauce and backfat, but the relation between them is not known. 例文帳に追加
背脂醤油系のラーメンとしては燕三条系ラーメンの方が古いのだが、関連は不明。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
Accordingly, though the featured dish is a ramen which uses soup made out of soy sauce and backfat like 'Sugichiyo,' unlike 'Sugichiyo,' it features many different kinds of ramen, and its salt ramen is also popular. 例文帳に追加
というわけでメインは「杉千代」と同じ背脂醤油系だが、「杉千代」とは違いラーメンの種類は多く、塩ラーメンも人気が高い。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
It is characterized in the saltiness of soy sauce itself, and this seasoning brings out the sweetness of the dumpling. 例文帳に追加
醤油由来のしょっぱい味付けが特徴であるが、団子の甘さが薄い醤油味により引き出されている。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
On the other hand, some point out that no big difference is seen in an analysis and a sensory test, and it is hard to determine 'whole soybean soy-sauce is tasty,' causing a controversy. 例文帳に追加
一方、分析および官能試験では有意な差がないという意見もあり「丸大豆だから美味しい」とは一概に言えず、議論が発生する。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
From the legal aspect, the product made out of amino acids from human hair can not be called 'soy-sauce' in present day Japan. 例文帳に追加
また、現在の日本において、法的には髪の毛由来のアミノ酸を原料とした場合、それを「しょうゆ」と呼ぶことはできない。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
On the other hand, the carcinogenicity of miso and soy sauce became an issue when it was pointed out that kojic acid leads to the risk of liver cancer. 例文帳に追加
ところが、その麹酸に肝臓癌などを誘発する危険性が指摘されるに至り、味噌や醤油の発がん性が問題になった。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
When the first enzymatic treatment is not carried out, the un-treated soy ingredients prevent the coagulation of milk, thereby preventing the formation of a conventional cheese curd.例文帳に追加
最初の酵素処理がなければ、未処理ダイズ成分は乳凝固を妨げ、それによって通常のチーズカードの形成を妨げることになる。 - 特許庁
The soy bean curd is pushed into the container 1 from the upper side and is taken out from the side face opening to complete dicing.例文帳に追加
豆腐を上方から容器1に押し込み、開口側面から取り出すことで賽の目切りが完成する。 - 特許庁
The method for producing the liquid seasoning comprises a step for mixing a seasoning liquid containing soy sauce with γ-aminobutyric acid, and carrying out heat treatment at 60-100°C or a step for carrying out heat treatment at 60-100°C while mixing the seasoning liquid containing soy sauce with γ-aminobutyric acid.例文帳に追加
醤油を含む調味液とγ−アミノ酪酸とを混合した後、60〜100℃で加熱処理する工程、又は、醤油を含む調味液とγ−アミノ酪酸とを混合しながら60〜100℃で加熱処理する工程を含む液体調味料の製造方法。 - 特許庁
The method for producing the liquid seasoning comprises a step for mixing a seasoning liquid containing soy sauce with a substance having antihypertensive activity and carrying out heat treatment or a step for carrying out heat treatment while mixing the seasoning liquid containing soy sauce with the substance having antihypertensive activity.例文帳に追加
醤油を含む調味液と血圧降下作用を有する物質とを混合した後、加熱処理する工程、又は、醤油を含む調味液と血圧降下作用を有する物質とを混合しながら加熱処理する工程を含む液体調味料の製造方法。 - 特許庁
The phytic acid decomposition treatment of soy protein is carried out at pH 6-9 by using a phytic acid decomposition enzyme active at neutral pH or alkaline pH range and treating soy protein with the enzyme in the process to extract soya milk from defatted soybean or the process to neutralize an acid-precipitated curd.例文帳に追加
中性pH乃至アルカリ性pHで活性を有するフィチン酸分解酵素を使用して、脱脂大豆から豆乳を抽出する工程或いは、酸沈殿カードを中和する工程で該酵素を作用させることによって、大豆蛋白をpHが6〜9の範囲でフィチン酸分解処理をする。 - 特許庁
A basic recipe for mitarashi dango is simpler than that for shoyu dango, and they are widely sold at supermarkets and convenience stores, for they are coated with soy-and sugar syrup and do not dry out easily. 例文帳に追加
醤油だんごなどと比べ、基本の製法そのものは簡単であり、団子本体に醤油餡をかける為団子の乾燥を防ぐのでスーパーマーケット・コンビニエンスストアなどで広く売られている。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
Bamboo shoots boiled beforehand should be cut in bite-sized pieces and simmered with liquid seasoning, made from soup stock, soy sauce, mirin (sweet sake for cooking), sake, sugar, salt, and so on, and then bamboo shoots should be taken out of the pot when it has simmered. 例文帳に追加
下茹でしたタケノコを一口大に切り、出汁、醤油、みりん、日本酒、砂糖、食塩などで作った調味液でゆっくりと煮て、煮あがったら取り出す。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
The 'Engishiki' (codes and procedures on national rites and prayers) which was promulgated in 923 stated that one and a half koku of hishio (a unit of volume: rice 1-koku is 180.39 liter, lumber 1-koku is 0.278 cubic meter) were made out of three koku of soy beans, and this showed that there were manufacturers and sellers of hishio in Kyoto in this period. 例文帳に追加
また923年公布の「延喜式」には大豆3石から醤1石5斗が得られることが記されており、この時代、京都には醤を製造・販売する者がいたことが分かっている。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
To provide soy sauce bringing out the feeling of excellent salty taste even having a low salt content by adding a salty taste enhancing agent for replenishing the weakness and unsatisfactoriness of salty taste.例文帳に追加
塩味の弱さや物足りなさを補うための塩味増強剤を添加することにより、食塩の含有量が低くても、良好な塩味を感じる醤油を提供する。 - 特許庁
To provide a decorative material which has a function capable of wiping off (wiping out) a contaminant of subsistence commodities such as aqueous magic inks, oily magic inks, soy sauce, sauce and coffee with a dry cloth such as a cloth and a tissue paper.例文帳に追加
水性マジックインキ、油性マジックインキ、醤油、ソース、コーヒー等の生活用品の汚染物質を、布やティッシュペーパー等の乾拭きで、拭き取れる(拭き落とせる)ような機能を有する化粧材を提供すること。 - 特許庁
This method for processing internal organs of carboxyl comprises taking out internal organs of crab, mixing the internal organs of crab with the whole egg of hen's egg, honey and soy sauce, heating and then stirring them into a kneaded state.例文帳に追加
蟹類の蟹ミソを取り出し、鶏卵の全卵と蜂蜜と醤油とを混ぜ、これを加熱した後に攪拌し練り状とするものである蟹類の蟹ミソの加工法である。 - 特許庁
To provide a washing machine of a bag for subdivided condiments which can easily wash out dirt in a bag for subdivided condiments, such as soy sauce and mustard, used for lunch or the like, before discarding the bag, does not make hands dirty, and prevents water soaking.例文帳に追加
お弁当などに使用した醤油、カラシなどの小分け調味料の袋を捨てる前に中の汚れを簡単に洗浄し、又、手を汚したり水浸しにならない小分け調味料袋洗浄機を課題とする。 - 特許庁
To provide a container which can catch liquid drippings and return to the body in order to solve a smudge and a loss due to the liquid drippings generated when soy sauce and oil or the like are poured out, as well as time and effort for wiping and washing it.例文帳に追加
醤油や油などを注した時に生じる、液だれによる汚れやロスまた、それを拭いたり、洗ったりする手間を解消するためにその液だれを受け止めて、本体に戻す容器を提供する。 - 特許庁
This method for producing the powder seasoning comprises electrolyzing an aqueous solution containing an edible strong electrolyte such as common salt added thereto, thereby producing a strong aqueous alkali, mixing the resultant strong aqueous alkali with a liquid processed food consisting essentially of a soy sauce, separating water from an oil, concentrating the resultant aqueous layer part, subsequently carrying out drying treatment and providing the powder.例文帳に追加
食塩等の可食性の強電解質を添加した水溶液を電気分解することにより強アルカリ水を生成し、強アルカリ水を醤油を主体とした液状の加工食品に混合して油水分離し、得られた水層部分を濃縮した後、乾燥処理によって粉末とする。 - 特許庁
The resultant Koji mold is inoculated into raw materials for soy sauce Koji and cultured to prepare the Koji, and the resultant Koji is used to carry out preparation for brewing.例文帳に追加
アスペルギルス属に属する菌株に、重イオンビームを照射し、その照射体又はその培養物から、1,100U/g麹以上のプロテアーゼ生産能を有し、2.0U/g麹以上のグルタミナーゼ生産能を有する麹菌を分離し、課題の麹菌を得る。 - 特許庁
Dry Kjellmaniella crassifolia Miyabe is cut in the size of 0.7-1.3 mm wide and 1.2-1.8 mm long, washed, then dipped in a seasoning liquid with soy sauce and water mixed at the ratio of 1:9 for 20-28 hours, and taken out and drained for 5-10 minutes.例文帳に追加
乾燥したがごめ昆布を、横0.7mm〜1.3mm、縦1.2mm〜1.8mmの大きさに切断し、これを洗浄した後、しょう油1:水9の割合の調味液に20〜28時間浸漬し、これを取り出して5分〜10分液切りを行うことを特徴とする。 - 特許庁
Article 457 The employer shall, in the case of carrying out the work unloading bulk cargoes such as wheat, soy beans or corn in the hold, and when it is liable to cause dangers to the worker engaging in the said work due to collapsed or fallen partitions to prevent cargo from moving such as shifting boards and feeder boxes, not have the worker engage in the said work unless the said board have been removed. 例文帳に追加
第四百五十七条 事業者は、船倉の内部の小麦、大豆、とうもろこし等ばら物の荷を卸す作業を行なう場合において、シフチングボード、フイーダボツクス等荷の移動を防止するための隔壁が倒壊し又は落下することにより、当該作業に従事する労働者に危険を及ぼすおそれのあるときは、当該隔壁が取りはずされた後でなければ、当該作業に労働者を従事させてはならない。 - 日本法令外国語訳データベースシステム
To obtain a vitamin B_1 derivative composition having preservation stability without depositing thiamine lauryl sulfate when preserved at room temperature and in a refrigerated state and also having salting out resistance when added to liquid foods, and effectively used as a nutrition enhancer and a duration enhancer for soy sauce, Miso (fermented soybean paste), sauce and foods using those, and a food additive.例文帳に追加
本発明は、常温および冷蔵保存でもチアミンラウリル硫酸塩を析出することのない貯蔵安定性と、液状食品に添加したときの塩析抵抗性とを兼ね備え、醤油、味噌、ソースおよびこれらを用いた食品の、栄養強化剤および日持向上剤として有効に利用されるビタミンB_1誘導体組成物および食品添加物の提供を目的とする。 - 特許庁
Article 427 (1) The employer shall, when carrying out the work on a cargo piles (a group of piled cargoes (excluding bulk cargoes of wheat, soy beans, ores, etc.) piled up in a warehouse, shed or cargo piling place, the same shall apply hereinafter) with the height of the work place exceeds 1.5 m from the floor surface, provide the equipment for the worker engaging in the said work to go up and down safely between the floor surface and the said work place. However, this shall not apply to the case where a safe ascent and descent is possible by the cargoes composing the said cargo pile. 例文帳に追加
第四百二十七条 事業者は、はい(倉庫、上屋又は土場に積み重ねられた荷(小麦、大豆、鉱石等のばら物の荷を除く。)の集団をいう。以下同じ。)の上で作業を行なう場合において、作業箇所の高さが床面から一・五メートルをこえるときは、当該作業に従事する労働者が床面と当該作業箇所との間を安全に昇降するための設備を設けなければならない。ただし、当該はいを構成する荷によつて安全に昇降できる場合は、この限りでない。 - 日本法令外国語訳データベースシステム
意味 | 例文 (35件) |
JESC: Japanese-English Subtitle Corpus映画・海外ドラマ英語字幕翻訳辞書のコンテンツは、特に明示されている場合を除いて、次のライセンスに従います: Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0) |
Copyright © Japan Patent office. All Rights Reserved. |
本サービスで使用している「Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス」はWikipediaの日本語文を独立行政法人情報通信研究機構が英訳したものを、Creative Comons Attribution-Share-Alike License 3.0による利用許諾のもと使用しております。詳細はhttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/ および http://alaginrc.nict.go.jp/WikiCorpus/ をご覧下さい。 |
※この記事は「日本法令外国語訳データベースシステム」の2010年9月現在の情報を転載しております。 |
ログイン |
Weblio会員(無料)になると 検索履歴を保存できる! 語彙力診断の実施回数増加! |
ログイン |
Weblio会員(無料)になると 検索履歴を保存できる! 語彙力診断の実施回数増加! |