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「調味液」に関連した英語例文の一覧と使い方(17ページ目) - Weblio英語例文検索


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Weblio 辞書 > 英和辞典・和英辞典 > 調味液の意味・解説 > 調味液に関連した英語例文

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調味液の部分一致の例文一覧と使い方

該当件数 : 835



例文

軽く振って油相を水相に分散させ、生野菜等の食材にかけて喫食した際に、水相に粉砕物として配合された前記野菜類そのものの風味がはっきりと認識でき、しかも、前記粉砕物が容器底部に沈殿し難く外観に優れた容器入り分離調味料を提供する。例文帳に追加

To provide a packaged separated liquid seasoning, when dispersing an oil phase in a water phase by lightly shaking, and pouring on a food material such as raw vegetables to eat, allowing to clearly recognize the flavor of the raw vegetables themselves mixed with the water phase, as a crushed product, and preventing the crushed product from precipitating on the bottom of a package, and excellent in external appearance. - 特許庁

原料魚介類に、原料由来の分解酵素、タンパ質分解酵素、及び熟成上有効量の酵母を、腐敗防止上有効でありかつ酵母生育を抑制しない塩分濃度で、原料分解上有効な期間作用させて分解処理物を得て、そして分解物から汁を得る工程を含む、調味料組成物の製造方法を提供する。例文帳に追加

To provide a method for producing novel fish-and-shellfish seasoning including the step for acting splitting enzyme derived from a raw material, protease, and yeast at an amount effective on aging, on raw-material fish and shellfish at a salt concentration effective on prevention from corruption and not inhibiting growth of the yeast for a period effective on the decomposition of the raw material to obtain decomposed substance, and obtaining liquid from the decomposed substance. - 特許庁

塩漬けされかつ表皮を剥離した胡瓜を、人が食することができる大きさに切断かつ水洗いによる塩抜きを行い、切断及び塩抜きを行った後、温度約65℃〜80℃かつ時間約20分〜30分による燻製処理を行って、この燻製処理後に調味液に漬け込んで味付けを行うようにした胡瓜の漬物における製造方法である。例文帳に追加

The method for producing cucumber pickles comprises the following process: cutting a cucumber peeled and pickled in salt into a size to be eatable by a person; washing the cut cucumbers with water to desalt it followed by smoking the cucumbers at about 65-80°C for about 20-30 min; and thereafter soaking the cucumbers in seasoning liquid to season the cucumbers. - 特許庁

複数種の野菜、根菜類の中から選択した複数種を微塵切りにして混ぜ合わせた生食野菜類ミックス体1の100wt%に対し、増粘剤としての機能を有する食品添加剤の適量が加えられた調味液約50wt%を混入してなることを特徴とする加工野菜である。例文帳に追加

This processed vegetable is obtained by mixing about 50 wt.% seasoning liquid containing an adequate amount of a food additive having a function as a thickener, to 100 wt.% mixed body 1 of vegetables eatable in the raw, obtained by mixing several kinds selected from several kinds of the vegetables and root vegetables and cut into tiny pieces. - 特許庁

例文

製品100g当たりカロリーが100kcal以上、並びに蛋白質が5g以上である高栄養ゼリー状食品を用いた咀嚼・嚥下困難者用食事の提供方法であって、前記高栄養ゼリー状食品に油脂を5%以上配合した調味料を接触させる咀嚼・嚥下困難者用食事の提供方法。例文帳に追加

The method for preparing a meal for a person having difficulty in manducation/swallowing comprises using highly nutritious jelly food having100 kcal and containing5 g of protein each per 100 g of a product, and bringing the highly nutritious jelly food into contact with liquid seasoning formulated with oil and fat at ≥5 wt.%. - 特許庁


例文

二種食品を混合して食する食品の包装体として、生鮮食品や調味液を、二重構造をなした二つの袋に収納して、随時、食する直前に二種食品を袋内部で混合することで、味、色、食感を損なうことなく品質を向上して、使用上の利便性と簡便性を高める。例文帳に追加

To provide a mixed food package where perishables and a liquid seasoning are contained in two bags with a double structure respectively and mixed together at a desired time in the double-structured bag just before eaten so as to improve the food quality without impairing its taste, color and palate feeling, thus improving the convenience in use. - 特許庁

麺と調味液のように2種類の食品で構成される冷凍食品を、1度の解凍加熱操作で調理を完成することができ、しかも食品の種類に応じた食感、涼感等を保持するように、異なる温度、状態に加熱、解凍することができる電子レンジ用包装冷凍食品及びその調理方法を提供する。例文帳に追加

To provide packed frozen food for microwave oven capable of finishing cooking of the frozen food constituted of two food species such as noodles and a liquid seasoning and heating and thawing them at different temperatures and states to maintain palate feeling, fresh feeling and the like depending on the food species and a method for cooking the same. - 特許庁

製品100g当たりカロリーが100kcal以上、並びに蛋白質が5g以上である高栄養ゼリー状食品を用いた咀嚼・嚥下困難者用食事の提供方法であって、前記高栄養ゼリー状食品に粘度が5×10^−2Pa・s〜50Pa・sである調味料を接触させる咀嚼・嚥下困難者用食事の提供方法。例文帳に追加

The method for preparing a meal for a person having difficulty in manducation/swallowing comprises using highly nutritious jelly food having100 kcal and containing5 g of protein each per 100 g of a product, and bringing the highly nutritious jelly food into contact with liquid seasoning having viscosity of10^-2 to 50 Pas. - 特許庁

魚肉加工食品の製造方法であって、皮付きの魚肉を、細片化する工程、煮熟又は蒸煮する工程の各工程を任意の順序で行う工程、及び該工程を経た魚肉を、老酒(ラオチュウ)を含む調味液中で加熱乾燥する工程を含むことを特徴とする魚肉加工食品の製造方法。例文帳に追加

This method for producing a fish processed food is characterized by comprising a process of doing in an arbitrary order each step of bringing fish with skin to chips and of boiling well or steaming the fish, and a process of heating and drying the fish subjected to the former process in a seasoning liquid containing Chinese rice wine. - 特許庁

例文

魚介類、特にカタクチイワシ、マイワシなどを原料として、アレルギー物質のヒスタミン含有量が少なく、また睡眠中の突然死の原因と考えられているチラミン含有量も少なく、魚の臭みの少ない、低塩分又は無塩の魚介類発酵調味液を効率よく製造する方法を提供する。例文帳に追加

To provide a method for efficiently producing low-salt or salt-free seafood-fermented seasoning liquid using seafood, particularly anchovy, sardine or the like as raw material, having a slight content of Histamine which is allergy substance, having a content of Tyramine regarded as the cause of a sudden death while sleeping, and having slight fishy smell. - 特許庁

例文

廃棄処分調味液にオカラ、炭カル、塩の中から選んだ1つ以上を混合する工程、この混合物を回転加熱ロールによる乾燥装置および回転加熱ロールから乾燥物を掻き落す掻取装置を用いて粉末状、練り物状等に固形化する工程を含むことを特徴とするものである。例文帳に追加

The production method contains a step to mix a discarding seasoning liquid with one or more materials selected from bean curd residue, calcium carbonate and common salt and a step to solidify the mixture in the form of powder, paste, or the like, by using a drying apparatus with a hot rotary roll and a scraping apparatus scraping the dried material from the hot rotary roll. - 特許庁

優れた透明性と酸素ガス、水蒸気等に対する高いバリア性とを有し、更に、保香性、耐衝撃性、耐突き刺し性、内容物に対する保存性等に富み、かつ、後加工適性を有し、また、ラミネ−ト強度に優れ、内容物、特に、調味料に対する充填包装適性の良好な積層材およびそれを使用した包装用容器を提供することを目的とするものである。例文帳に追加

To provide a laminated material having excellent transparency and high barrier properties against oxygen gas, steam or the like, rich in aroma retentivity, impact resistance, thrust resistance, the preservability of content or the like, having post-processing aptitude, excellent in laminate strength and good in filling and packaging aptitude to content, especially, a liquid seasoning and a packaging container using the same. - 特許庁

麹菌培養物、もしくは麹菌培養物と植物由来タンパク質原料を混合したものに、塩水を加えて仕込み、仕込み後10日以内に諸味汁中のロイシンアミノペプチダーゼ−I活性を1.0U/ml以下、かつ、ロイシンアミノペプチダーゼ−II活性を0.5U/ml以下に制御することにより発酵調味料を得る。例文帳に追加

The fermented seasoning material is obtained by mashing after adding salt water to a koji mold culture or a material obtained by mixing the koji mold culture with a plant-originated proteinous raw material, and controlling a leucine aminopeptidase I activity as ≤1.0 U/ml and a leucine aminopeptidase II activity as ≤0.5 U/ml in mashed material liquid within 10 days after the mashing. - 特許庁

新鮮な魚卵を使用した場合でも、その独特のやわらかな食感を維持することができ、しかも、燻製風味を魚卵の表面から内方に至るまで略均一に付与して、調味液由来の味わいを生かすことのできる魚卵加工食品の製造方法および同方法を用いた魚卵加工食品を提供する。例文帳に追加

To provide a method for producing a fish roe processed food, which is capable of retaining the peculiar soft palate feeling of fish roes even when using fresh fish roes, and making the best use of flavor derived from a seasoning liquid through almost equally applying smoked flavor from the surface to the inside of fish roes, and to provide a fish roe processed food using the method. - 特許庁

本発明は、澱粉質食品を加熱殺菌した後、クリーンルーム内で、別途加熱殺菌した調味液とともに容器に密封し、その後冷蔵処理することを含み、澱粉質食品が米飯類、パスタ類、麺類およびもち類からなる群より選ばれることを特徴とする常温保存性食品の製造方法を提供する。例文帳に追加

In this method for producing the food preserved at normal temperatures the starchy food is thermally sterilized, the sterilized food with a separately thermally sterilized seasoning is packed in a container in a clean room, and then the packed food is subjected to a refrigeration treatment, wherein the starchy food is selected from the group consisting of cooked rice, pasta, noodle and rice case. - 特許庁

製品100g当たりカロリーが100kcal以上、並びに蛋白質が5g以上である高栄養ゼリー状食品が充填密封されてなる包装体と、油脂を5%以上配合した調味料が充填密封されてなる包装体とをセットとして少なくとも含む高栄養ゼリー状食品キット。例文帳に追加

The kit comprising highly nutritious jelly food comprises a set of a package body where the highly nutritious food having100 kcal and containing5 g of protein is charged and tightly sealed, and a package body where liquid seasoning formulated with oil and fat at ≥5 wt.% is charged and tightly sealed. - 特許庁

優れた透明性と酸素ガス、水蒸気等に対する高いバリア性とを有し、更に、保香性、耐衝撃性、耐突き刺し性、内容物に対する保存性等に富み、かつ、後加工適性を有し、また、ラミネ−ト強度に優れ、内容物、特に、調味料に対する充填包装適性の良好な積層材およびそれを使用した包装用容器を提供することを目的とするものである。例文帳に追加

To provide a laminate material having excellent transparency and high barrier properties against oxygen gas, steam or the like, rich in aroma retentivity, impact resistance, thrust resistance and the preservability of content, having post-formability and excellent laminate strength and enhanced in the filling and packing aptitude of content, especially, a liquid seasoning. - 特許庁

本発明に係る澱粉によるトロミが付いた食品の製造方法は、澱粉と調味液との混合物を作ってから、当該混合物を混ぜながら加熱することによって、当該混合物より所定の水分量を除去した後、この所定の水分量が除去された混合物を、製造しようとする食品の原材料として使用することを特徴としている。例文帳に追加

The method for producing food thickened due to starch includes preparing a mixture of starch and seasoning liquid, followed by heating the mixture, while stirring it to remove a prescribed amount of moisture from the mixture; and using the mixture from which the prescribed amount of moisture is removed, as raw material for the food which is to be produced. - 特許庁

優れた透明性と酸素ガス、水蒸気等に対する高いバリア性とを有し、更に、保香性、耐衝撃性、耐突き刺し性、内容物に対する保存性等に富み、かつ、後加工適性を有し、また、ラミネ−ト強度に優れ、内容物、特に、調味料に対する充填包装適性の良好な積層材およびそれを使用した包装用容器を提供することである。例文帳に追加

To provide a laminated material having excellent transparency and high barrier properties against oxygen gas or steam, rich in aroma retentivity, impact resistance, punch-through resistance, the preservability of content, having post-processing aptitude and excellent in laminate strength and good in filling and packaging aptitude to content, especially, a liquid seasoning and a packaging container using the same. - 特許庁

タケノコ及びゴボウの粉砕物を含む具材を、(1)飲料用茶材に酒類及び酸発酵乳を混和し、前記飲料用茶材を膨潤させた後、熟成して得られる熟成茶材を水抽出して得られる飲用茶類と、(2)食酢と、(3)酸発酵乳とを含む調味液で味付けし、この具材を用いてソース類を得る。例文帳に追加

This sauce is obtained by using an ingredient containing crushed products of bamboo sprout and burdock and seasoned with a seasoning liquid containing (1) drinkable tea obtained by extraction with water of a ripened tea material obtained through mixing a drinkable tea material with liquor and acid fermented milk and swelling the drinkable tea material followed by ripening the resultant product, (2) vinegar and (3) acid fermented milk. - 特許庁

澱粉類を含有する調味料の配合原料である澱粉類およびその他の原料類を、ニーダー型の加熱撹拌機にプロペラ型の撹拌機を設置した加熱撹拌装置に、一括して投入し、ニーダー型の撹拌機による撹拌とプロペラ型の撹拌機による撹拌を同時に併用して加熱撹拌、混合する。例文帳に追加

The subject method for producing a starch-containing liquid seasoning comprises putting together starch and other materials as both of the formulating materials for the seasoning into a heat stirring apparatus with a propeller-type stirrer set on a kneader-type heat stirrer device followed by heating, stirring and mixing the materials through simultaneously using stirring action by both the kneader-type stirrer and the propeller-type stirrer. - 特許庁

扉11を備え被調理物1を収容する調理室2と、被調理物1の加熱のために前記調理室2内へ蒸気を供給する給蒸手段3とを備える調理装置において、調理中に前記扉11を開くことなく被調理物1へ水または調味液7を散布する散布手段8を備えたことを特徴とする。例文帳に追加

In the cooking apparatus which has a cooking chamber 2 with a door 11 where a cooked object 1 is housed and a steam supply means 3 which supplies steam into the cooking chamber 2 for heating the cooked object 1, a spray means 8 is so arranged as to spray water or a seasoning liquid 7 onto the cooked object 1 without opening the door 11 during the cooking. - 特許庁

製品100g当たりカロリーが100kcal以上、並びに蛋白質が5g以上である高栄養ゼリー状食品が充填密封されてなる包装体と、粘度が5×10^−2Pa・s〜50Pa・sである調味料が充填密封されてなる包装体とをセットとして少なくとも含む高栄養ゼリー状食品キット。例文帳に追加

The kit comprising highly nutritious jelly food comprises a set of a package body where the highly nutritious food having100 kcal and containing5 g of protein is charged and tightly sealed, and a package body where liquid seasoning having viscosity of10^-2 to 50 Pas is charged and tightly sealed. - 特許庁

油脂、卵黄、食酢、食塩、調味料及び水を含む乳化組成物において、固体脂20〜45重量%、食酢5〜16重量%、ポリグリセリン脂肪酸エステル0.1〜5重量%、糖1〜10重量%、化工澱粉1〜5重量%、卵黄4〜25重量%及び結晶セルロース0.1〜1重量%を含有してなる耐熱耐冷凍性乳化組成物。例文帳に追加

When this emulsified composition contains fats and oils, egg yolk, vinegar, kitchen salt, seasoning and water, 20-45 wt.% fat, 5-16 wt.% vinegar, 0.1-5 wt.% polyglycerol fatty acid ester, 1-10 wt.% liquid sugar, 1-5 wt.% modified starch, 4-25 wt.% egg yolk and 0.1-1 wt.% crystalline cellulose are included. - 特許庁

優れた透明性と酸素ガス、水蒸気等に対する高いバリア性とを有し、更に、保香性、耐衝撃性、耐突き刺し性、内容物に対する保存性等に富み、かつ、後加工適性を有し、また、ラミネ−ト強度に優れ、内容物、特に、調味料に対する充填包装適性の良好な積層材およびそれを使用した包装用容器を提供することを目的とするものである。例文帳に追加

To provide a laminated material having excellent transparency and high barrier properties against oxygen gas or steam, rich in aroma retentivity, impact resistance, thrust resistance, the preservability of content, having post- processing aptitude and excellent in laminate strength and good in filling and packaging aptitude to content, especially, a liquid seasoning and a packaging container using the same. - 特許庁

大きな加重や変形があっても、光学特性や通気性などの特性が変化しにくく、また伸長に対しても強い織物、必要に応じて調味料などの異物の拭き取り性に優れた織物、さらに意匠性が要求される場合にははっきりした色彩パターンが観察できる織物を提供する。例文帳に追加

To provide a woven fabric hardly changing characteristics such as optical characteristics and air permeability even under large loads and deformation and strong against elongation: a woven fabric excellent in removing foreign materials such as liquid seasonings by wiping if needed: and a woven fabric in which discrete color patterns can be observed when designability is required. - 特許庁

皿に載った状態で切ると中に埋設されている状の調味料が流れ出るなど意外性を持たせ、食する者に驚きを与えると共に見た目に斬新な雰囲気を醸し出して美味しさを引き立たせることができ、これにより商品価値が高められるようにしたレアーチーズケーキ及びその製造方法を提供する。例文帳に追加

To obtain layer cheesecake bringing such unexpectedness as flow of liquid seasoning buried in the inside at the time of cutting the cheesecake put on a dish, giving those who eat a surprise, and emphasizing deliciousness through creating novel atmosphere in appearance so as to increase commercial value, and to provide a method for producing the layer cheesecake. - 特許庁

又、野菜の原木が、1乃至10℃で5乃至48時間保冷された後にカットされ、加熱処理済みの半加工肉と袋入りの調味料と共にトレーに盛り付けられ、ガスバリヤー性を有する熱収縮性フィルムを用いて、窒素ガス85乃至98容量%と炭酸ガス15乃至2容量%との混合ガスを充填して密閉熱収縮包装されている。例文帳に追加

The product is put in the sealing heat shrinkage package through using a heat-shrinkable film with gas barrier and filling the mixed gas of 85-98 vol.% of nitrogen gas and 15-2 vol.% of carbon dioxide. - 特許庁

その後水処理で失われたミネラル、ビタミン等を補う為に、特定の機能水及クエン酸等で処理して粘度を下げると共にPHを所定値に整え、更に所望の栄養分並びに微量のイオン化したミネラル成分を加えてペ−スト状昆布基材とし、得られた基材に、特定割合の機能水をと好み又は必要に応じて他の栄養分、ビタミン類、旨味成分等を添加して種々の調味料にする。例文帳に追加

The base material thus obtained is added with functional water with a specific ratio, and through preference or if necessary, other nutrition, vitamins, and delicious components to bring into various liquid seasoning. - 特許庁

優れた透明性と酸素ガス、水蒸気等に対する高いバリア性とを有し、更に、保香性、耐衝撃性、耐突き刺し性、内容物に対する保存性等に富み、かつ、後加工適性を有し、また、ラミネ−ト強度に優れ、内容物、特に、調味料に対する充填包装適性の良好な積層材およびそれを使用した包装用容器を提供することを目的とするものである。例文帳に追加

To provide a laminate material having excellent transparency and high barrier properties against oxygen gas or steam, rich in aroma retentivity, impact resistance, thrust resistance, preservability of content or the like, having post-processing aptitude and excellent laminate strength and good in the filling and packing aptitude of content, in particular, a liquid seasoning and a packing container using the same. - 特許庁

豆乳発酵物と水性調味液とを混和し、均質処理して得られる豆乳発酵物含有均質組成物であって、特殊なヘミセルロース等の分離防止剤の添加や豆乳の加水分解処理等を行うことなく、低pH条件下でも凝集、分離が起こりにくい豆乳発酵物含有均質組成物を得る。例文帳に追加

To provide a fermented soymilk containing homogeneous composition obtained by admixing a fermented soymilk with an aqueous seasoning and subjecting the mixture to homogenization, and hardly causing coagulation nor separation even under a low-pH condition without addition of any specific separation-preventive agent or hydrolysis treatment to soymilk. - 特許庁

本発明に係る汎用凍結濃縮しらだしは、水を溶媒として風味原料からエキスを抽出しただし汁に、発酵調味料、清酒、醤油又はアミノ酸の少なくとも一つを混合して汎用しらだしを生成し、前記汎用しらだしを50℃〜90℃の範囲で120〜10分加熱して熟成風味を完成させた後、凍結濃縮してなることを特徴とする。例文帳に追加

The freeze-concentrated soup stock is produced by adding one or more components selected from fermented seasoning, Japanese rice wine, soy sauce and amino acid liquid to a soup stock produced by extracting a tasty raw material with water, heating the obtained general-purpose soup stock at 50-90°C for 120-10 min to form the aged taste and flavor and freeze-concentrating the product. - 特許庁

体透過性及び通気性を有するシート状材料を介して、食塩及びカーボン粉末を少なくとも含む調味混合物に魚介類、獣肉等の前処理後の食材を塩漬けし、その塩漬け工程を所定の時間にわたって継続することによって味付け及び乾燥を同時に行い、かつその塩漬け工程の間に水分を実質的に添加しないように構成する。例文帳に追加

The method comprises the following process: salting a preprocessed food material such as fish and shellfish or meat in a seasoning mixture containing at least table salt and carbon powder via a sheet-like material having liquid permeability and air permeability; and continuing the salting process over a predetermined period of time so as to simultaneously carry out both of seasoning and drying, and thereby resulting in substantially adding no water content during the salting process. - 特許庁

前記容器詰め殺菌サラダの製造方法であって、アボカド、トマト、マンゴーから選ばれる一種又は二種以上からなるカット済み塊状食材を略包埋した熱可逆性ゲルを調製する工程、該カット済み塊状食材を略包埋した熱可逆性ゲルと酸性調味料を混合してサラダを調製する工程、及び該サラダを加熱殺菌する工程を有する容器詰め殺菌サラダの製造方法。例文帳に追加

The method for producing the packaged sterilized salad includes: the step for preparing thermoplastic gel with which the cut lump food material comprising at least one kind selected from avocado, tomato and mango is almost embedded; the step for preparing salad by mixing the acidic liquid seasoning with the thermoplastic gel with which the cut lump food material is almost embedded; and the step for sterilizing the salad by heating. - 特許庁

例文

水産化学、畜産化学、放射線化学、乳化学、食肉化学、高分子化学、生物有機化学、環境汚染物質分析学、酵素化学、食品理化学、水産生理学、家畜生理学、植物生理学、環境生物学、応用微生物学、酪農微生物学、病理学、医学概論、解剖学、医化学、産業医学、血学、血清学、遺伝学、寄生虫学、獣医学、栄養化学、衛生統計学、栄養学、環境保健学、衛生管理学、水産製造学、畜産品製造学、農産物製造学、醸造調味食品製造学、乳製品製造学、蒸留酒製造学、缶詰工学、食品工学、食品保存学、冷凍冷蔵学、品質管理学、その他これらに類する食品衛生に関する科目例文帳に追加

Fish chemistry, Livestock chemistry, Radiation chemistry, Dairy chemistry, Meat chemistry, Polymer chemistry, Biological organic chemistry, Analysis of environmental pollution substances, Enzyme chemistry, Physical and chemical study of food, Fishery physiology, Livestock physiology, Plant physiology, Environmental biology, Applied microbiology, Dairy microbiology, Pathology, Outline of medical science, Anatomy, Medical chemistry, Industrial medical science, Blood science, Serology, Genetics, Parasite science, Veterinary medicine, Nutritional chemistry, Health statistics, Nutritional science, Environmental health, Health supervision, Fishery production, Production of livestock products, Production of agricultural products, Production of brewery products and seasoning products, Production of dairy products, Production of distilled wine, Canned product engineering, Food engineering, Food preservation, Freezing and cold storage, Quality control, and other subjects related to food sanitation  - 日本法令外国語訳データベースシステム

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※この記事は「日本法令外国語訳データベースシステム」の2010年9月現在の情報を転載しております。
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