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Weblio 辞書 > 英和辞典・和英辞典 > 調味液の意味・解説 > 調味液に関連した英語例文

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調味液の部分一致の例文一覧と使い方

該当件数 : 835



例文

調味料を減圧条件下、10〜95℃で連続的に脱気処理し、香気成分を飛散させることで、調味料の香気を和らげ風味を改善する。例文帳に追加

The method for producing liquid seasoning comprises continuously subjecting liquid seasoning to deaeration at 10-95°C under reduced pressure to disperse aroma components so as to soften the aroma of the liquid seasoning for improvement of flavor. - 特許庁

調味液に浸漬した状態で、密封容器に収容してなる茹卵であって、調味液にメチオニンを0.001%以上、0.5%以下添加してある密封容器入り茹卵。例文帳に追加

The boiled egg is housed in a hermetic container while soaked in a seasoning solution to which 0.001-0.5 wt.% of methionine is added. - 特許庁

水中油型の乳化層に上層として油相を積層した分離型調味料であって、上層の油相が胡麻の焙煎香を含有する分離型調味料。例文帳に追加

The separate type liquid seasoning is such that an oil phase as an upper layer is layered on an oil-in-water type emulsified layer, and the oil phase at the upper layer contains sesame-roasted aroma. - 特許庁

本発明の調味料は、0.5mm以上5mm以下の魚節粉末の含有量が、調味料の塩分含有量7質量%当り0.5質量%以上5質量%以下であることを特徴とする。例文帳に追加

This liquid seasoning is characterized in that the content of 0.5 to 5 mm dried fish powder is 0.5 to 5 mass% per 7 mass% of the salt content of the liquid seasoning. - 特許庁

例文

解凍した魚卵または生魚卵を食塩水で洗浄した後、この魚卵に調味液を注入して所定時間の調味液漬け込みを行う。例文帳に追加

The method for producing salted cod roe comprises cleaning thawed fish roe or raw fish one followed by injecting the fish roe with seasoning liquid to pickle the fish roe in the seasoning liquid. - 特許庁


例文

米菓生地を焼成(S6)し、この焼成した生地が冷めないうちにその生地中に糖類を含む調味液を浸透(S7)させ、該生地の表面及び中に浸透した調味液を乾燥(S9)する。例文帳に追加

A rice cracker dough is backed (S6) and a seasoning liquid containing saccharide is permeated into the dough before the baked dough gets cool (S7) and the seasoning liquid permeated into the surface and the interior of the dough is dried (S9). - 特許庁

豆乳発酵物、水性調味液及び澱粉を均一に混和し、加熱することを特徴とする、粘度が0.6〜3.0Pa・sである豆乳発酵物含有調味液例文帳に追加

The soymilk fermented substance-containing seasoning liquid which has viscosity of 0.6-3.0 Pa s is obtained by evenly mixing a soymilk fermented product and aqueous seasoning liquid with starch, and heating the product. - 特許庁

前記トマトベースソースの製造方法に使用する電子レンジ用容器詰調味液であって、柑橘果汁及び食用油脂を配合してある電子レンジ用容器詰調味液例文帳に追加

The packed seasoning liquid for a microwave oven is used for the method for producing the tomato base sauce and mixed with citrus fruit juice and edible oil and fat. - 特許庁

特殊な原料を使用せず、一般的な調味料に使用される原料のみで、乾燥タマネギを使用していながら、タマネギとニンニクの香味が十分に増強された調味料を得る。例文帳に追加

To acquire liquid seasoning of which onion and garlic flavor is amply reinforced, even if using dried onion without using unique material and using general raw material for liquid seasoning. - 特許庁

例文

粘度が3Pa・s以下の水相(乳化相を除く)の上に油相が積載された容器入り分離調味料において、水相に乾燥卵白を含有する容器入り分離調味料。例文帳に追加

In the separate liquid seasoning in a container in which the oil phase is loaded on the aqueous phase having a viscosity of not more than 3 Pa s (excluding an emulsified phase), the separated liquid seasoning in a container contains dried albumen in the aqueous phase. - 特許庁

例文

未糊化の澱粉を調味液に分散させた後、α化澱粉を添加し、加熱せずにα化澱粉を糊化させて、調味液に粘度を付与する。例文帳に追加

The seasoning for fried food is produced by dispersing the non-gelatinized starch in seasoning followed by adding pregelatinized starch to the seasoning, and gelatinizing the pregelatinized starch without heating so as to give the viscosity to the seasoning. - 特許庁

口に入れるとゼリー化した調味液が速やかに溶けて具材から分離し、惣菜を構成している具材本来の食感、食味及び風味と、調味液のうま味を同時に味わうことのできるゼリー惣菜の提供。例文帳に追加

To provide a jellied daily dish making a jellified seasoning liquid rapidly melt and separate from ingredients when being put into the mouth, and allowing to enjoy the original texture, taste, and flavor of ingredients of the daily dish, and at the same time, the deliciousness of seasoning liquid. - 特許庁

調味液の排水を一般的な排水処理法である微生物処理法にかけられる程度まで調味液の排水を処理する方法を提供する事。例文帳に追加

To provide a method for treating waste water of a seasoning liquid to such a degree that it can be subjected to biological treatment as general waste water treatment. - 特許庁

調味液付き冷凍麺は、凍結された麺塊1上面のほぼ中央に、前記麺塊1よりも平面視における大きさが小さい調味液塊2が配置されている。例文帳に追加

The frozen food with seasoning liquid comprises a frozen clod of noodle 1 and a clod of seasoning liquid 2 with a size smaller than that of the noodle 1 in plane vies and placed on the center of the noodle 1. - 特許庁

また、かかるソテー煮込み用調味液において、リゾリン脂質の含有量が0.02〜1%であることを特徴とする蛋白質系素材のソテー煮込み用調味液とする。例文帳に追加

The sauteing/stewing seasoning liquid for protein-based raw material contains 0.02-1 wt.% of lysophospholipid. - 特許庁

ゲル状調味液を魚肉練り物及び/又は畜肉練り物からなる外皮によって包んでなる内部にゲル状調味液が収納されている練り製品。例文帳に追加

This fish paste is obtained by covering a gel-shaped seasoning liquid with a cover comprising a fish paste and/or a meat paste, and has the gel-like seasoning liquid stored in the interior. - 特許庁

大根おろしを含む容器入り大根おろし含有調味料において、乾燥マッシュポテトを添加してある容器入り大根おろし含有調味料。例文帳に追加

The bottled grated-radish-containing liquid seasoning contains grated radish, and dried mashed potato is added to the seasoning. - 特許庁

調味料のうま味と「魚節の製造における煮熟工程で生じる煮汁」等の新たな有効活用を図ることができる調味料の製造方法の提供。例文帳に追加

To provide a method for producing liquid seasoning aimed at a new effective use for the delicious taste of liquid seasoning, "stock produced through a complete boiling process, in the producing of dried fish", and the like. - 特許庁

油揚げ及び調味液のあくやえぐみを取り去ることができ、油揚げと調味液とがほどよく染み込んで、すっきりとした味のいなり寿司用味付き油揚げ油揚げを製造することができる。例文帳に追加

To obtain a seasoned fried bean curd for flavored boiled rice wrapped up with fried bean curd, having a refreshing flavor, capable of removing lye and harsh taste of fried bean curd and seasoning solution, moderately flavoring the fried bean curd with the seasoning solution. - 特許庁

調味料の果実香を経済的にそして簡便に改善する方法、果実香が改善された調味料およびこれらを使用した果実香が改善された加工食品の提供。例文帳に追加

To provide a method by which the fruit aroma of a liquid seasoning can economically and simply be improved; to provide a liquid seasoning having an improved fruit aroma; and to provide a processed food having a fruit aroma improved therewith. - 特許庁

冷蔵庫において調味液を含んだ食品に均一に調味液を浸透させると同時に、減圧により食品の浸透を促進し、調理時間短縮を図ること。例文帳に追加

To shorten a cooking time by allowing a liquid seasoning to uniformly permeate into food containing the liquid seasoning in a refrigerator and simultaneously accelerating permeation of food by pressure reduction. - 特許庁

所定形状の容器に粘度を調製した調味液、その上に主食の順に配置することで、製造時及び解凍時に調味液と主食が一体化しないようにする。例文帳に追加

The frozen food is constituted so that the seasoning liquid and the staple food are not integrated when the food is produced and when the food is thawed by arranging the seasoning liquid in which viscosity is controlled and the staple food on the seasoning liquid in this order in a container having a prescribed shape. - 特許庁

また、この無塩醤油風調味液に任意量の醤油や食塩を添加することで食塩濃度を0.001%から18%の任意に調整した醤油風調味液を得ることができる。例文帳に追加

And the soy sauce-like seasoning liquid prepared to have an optional salt concentration of 0.001-18% is obtained by adding an optional amount of soy sauce and salt to the salt-free soy sauce-like seasoning liquid. - 特許庁

具材として野菜類や果実類を含有しても、加工処理が簡便で、かつ調味料を常温で保存しても製造直後の野菜類や果実類の新鮮な風味が良好に維持された調味料を提供する。例文帳に追加

To provide a method for producing liquid seasoning having simply processable while containing vegetables and/or fruits as ingredients, and favorably maintaining fresh flavor of the vegetables and/or the fruits just after produced even when stored at normal temperature. - 特許庁

必要量の調味液を注出できるよう指先で空気孔を塞いで注出を直ちに止めるようにするとともに、数滴の少量の調味料を注出できるようにした注出容器を提供すること。例文帳に追加

To provide a liquid pouring container constituted so as to be capable of pouring several drops of a liquid seasoning by closing an air hole by a fingertip so as to make it possible to pour a necessary amount of a liquid seasoning to immediately stop the pouring of the liquid seasoning. - 特許庁

また、調味料として、凝固点0℃以上の食用油脂を配合した油相部と、エキス類及び澱粉を配合した粘度400〜10000mPa・sの水相部とからなる分離型の調味料を使用する。例文帳に追加

The liquid seasoning includes a separation-type liquid seasoning composed of an oil-phase part containing an edible oil or fat having a coagulation temperature of not less than 0°C, and a water-phase part containing an extract and starch and having a viscosity of 400-10,000 mPa s. - 特許庁

凝固卵が、蛋白質を主成分とする衣生地を用いて形成された揚げ衣で被覆されてなる揚げ凝固卵、又はこの揚げ凝固卵を調味液に浸漬した調味液漬け揚げ凝固卵を提供する。例文帳に追加

The present invention provides a fried coagulated egg in which the coagulated egg is covered with frying coat formed by using coat dough containing a protein as a main ingredient or a seasoning liquid-immersed fried coagulated egg obtained by immersing the fried coagulated egg into the seasoning liquid. - 特許庁

保存用容器入りの調味料の風味に悪影響を及ぼすことなくしかも経済的に果汁感を増強または長期間保持することができる保存用容器入りの調味料の提供。例文帳に追加

To provide liquid seasoning packed in a storage container, capable of economically enhancing fruit juicy feeling or retaining it for a long time by giving no adverse effect to flavor of the liquid seasoning packed in a storage container. - 特許庁

加熱処理後の調味液に芽胞子(耐熱性有芽胞細菌)が混入または残存し、酸素透過性の容器に充填された場合であっても、常温下での発芽増殖が抑制された組成を有する調味料を提供する。例文帳に追加

To obtain a liquid seasoning which can inhibit the germination and proliferation of sporophyte (heat-resistant sporangium) at the ordinary temperature, even when the sporophyte is contained or left in the liquid seasoning after thermally treated, and then packed in oxygen-permeable containers. - 特許庁

具材として野菜類や果実類を含有しても、加工処理が簡便で、かつ調味料を常温で保存しても製造直後の野菜類や果実類の新鮮な風味が良好に維持された調味料を提供する。例文帳に追加

To provide a method for producing liquid seasoning simply processable while containing vegetables and/or fruits as ingredients, and favorably maintaining fresh flavor of the vegetables and/or the fruits just after produced even when stored at normal temperature. - 特許庁

乾燥米菓生地を焼成処理した後、所定の調味液に浸漬して、調味液を熱処理済み米菓内に含浸させ、所定の乾燥を行って製出した濡れ米菓を、再度の二次加熱処理(焼成処理又は油揚処理)を施す。例文帳に追加

The rice cracker is obtained by baking treating dry rice cracker dough, soaking the product in prescribed seasoning liquid, impregnating the heat treated rice cracker with the seasoning liquid, and subjecting again wet rice cracker produced by prescribed drying to secondary heat treatment (baking treatment or deep-frying treatment). - 特許庁

ゴマを含有し、酸味成分を有する原材料を含有するゴマ含有調味料を製造するに際して、製造時にゴマを調味液体中で容易に均一に分散させる。例文帳に追加

To obtain the subject seasoning containing acidulous ingredient-contg. stock(s) by easily and homogeneously dispersing sesame in a seasoning liquid in producing the aimed seasoning. - 特許庁

調味料中に次の成分(A)〜(C):(A)食塩9質量%以下、(B)カリウム0.5〜4.2質量%、(C)酸性アミノ酸2質量%超及び/又は遊離の塩基性アミノ酸1質量%超を含有する調味料。例文帳に追加

The liquid seasoning has the following ingredients (A) to (C): (A) ≤9 mass% of salt; (B) 0.5-4.2 mass% of potassium; (C) >2 mass% of acidic amino acid and/or >1 mass% of free basic amino acid. - 特許庁

血圧の上昇を顕著に抑制できる、醤油及び醤油含有調味料(つゆ類、だし醤油、タレ類、ドレッシング類、ラーメンスープ、ぽん酢醤油など)、ソース、食酢、料理酒などの調味料を得る。例文帳に追加

To obtain a liquid seasoning such as soy sauce, soy sauce-containing liquid seasoning (soups, stock soy sauce, dips, dressings, Chinese-noodle soup, citrus flavor vinegar with soy sauce, etc.), sauce, vinegar or cooking alcohol, remarkably suppressing rise in blood pressure. - 特許庁

詰替え用体、飲料、乳飲料、調味料等を充填する容器を、内溶を注出しやすい紙容器として構成する。例文帳に追加

To provide a paper-made container for filling a refilling liquid, a beverage, a milk beverage, a liquid seasoning or the like which is capable of easily spouting the liquid content. - 特許庁

β−シトステロールを40%以上含んでいる精製した植物性ステロールを調味料全重量の1%以上20%以下の量で含む調味料。例文帳に追加

This liquid seasoning contains 1-20% purified vegetable sterol containing40% β-sitosterol based on the whole weight of the seasoning. - 特許庁

食べ物にかけても食べ物の表面から流れ落ちず、時間が経つと調味料が食品表面からの染込みを防ぐ調味料を提供する。例文帳に追加

To provide a condiment which does not flow from the surface of foods even when put thereon and prevents a liquid condiment from penetration through the surface with the lapse. - 特許庁

加熱処理の前処理として調味料(トレハロース等)の水溶に沈積することにより、又は後処理として粉末状の調味料(トレハロース等)を混合添加することにより一層の褐色変化防止効果を得られる。例文帳に追加

It is possible to obtain further preventive effect to browning change by depositing the product in an aqueous solution of seasoning (such as trehalose) as pretreatment of heating treatment, or mixing and adding with/to powdery seasoning (such as trehalose) as posttreatment. - 特許庁

水、香味油、調味料を主成分とする溶をレトルト殺菌したソースと、澱粉を別の包材に入れたものであることを特徴とする中華合わせ調味料。例文帳に追加

The Chinese mix seasoning comprises sauce obtained by retort sterilizing a solution having water, flavor oil and seasoning as the main ingredients, and starch which is separately put in a package. - 特許庁

水性部と油脂部とを有するW/O型調味オイルであって、該水性部の油不溶性滴粒子の最長径が2〜50μmであることを特徴とするW/O型調味オイルによって達成される。例文帳に追加

The W/O type seasoning oil comprises an aqueous part and an oil-and-fat part, wherein the aqueous part of an oil-insoluble liquid granule has a maximum diameter of 2-50 μm. - 特許庁

焼酎蒸留残渣をその体分のみならず固体分までも含めた全量を有効に利用して、これまでにない優れた味の調味料、複合調味料を提供する。例文帳に追加

To provide a seasoning and a combined seasoning having excellent taste which has not existed hitherto by effectively utilizing total amount of distillation residue of white distilled liquor (Shochu) containing a liquid content and a solid content. - 特許庁

ストレートタイプの調味料および異なる調味料がそれぞれレトルトパウチに封入されたものであり、それらのレトルトパウチが連結されたものが好ましい。例文帳に追加

It is preferable that the straight-type seasoning and another different seasoning are respectively encapsulated in retort pouches, and the pouches are joined with each other. - 特許庁

ゲル状部と状部とからなる調味料であって、麺類ののどごし感を改善する効果を奏し、併せて、麺とからみ易く、口溶け感が良好で見た目にも涼しい新規な冷製麺類用調味料を提供すること。例文帳に追加

To provide a new seasoning for chilled noodles, comprising a gel-like part and a liquid part, having improved effect on the throat feeling of noodles, highly compatible with the noodles, good in melt feeling in the mouth, and cool to look at. - 特許庁

DE値が19以下のデキストリンを含む調味液調味付けされた煮豆をパウチに密封包装することにより煮豆の表面に滑り感を付与した煮豆のドライパック包装体とする。例文帳に追加

The dry packed body of the boiled beans having the slippery feeling imparted to the surface of the boiled beans is obtained by sealing and packing the boiled beans seasoned by a seasoning containing a dextrin having19 DE value in the pouch. - 特許庁

食塩濃度1〜4%(W/V)、pH4.8〜5.2およびアルコール濃度0.1〜1.5%(V/V)に調整された調味料(調味料1)に関する。例文帳に追加

The liquid seasoning has a salt concentration of 1 to 4%(W/V), a pH value of 4.8 to 5.2, and an alcohol concentration of 0.1 to 1.5%(V/V). - 特許庁

手間とコストを掛けずに、調味液をより有効利用でき、クエン酸等の梅由来成分濃度を高めた調味梅干を製造できる製造方法を提供する。例文帳に追加

To provide a method for producing a seasoned pickled Ume which can effectively use a seasoning liquid without requiring labor and cost and increase concentration of the Ume-derived ingredient such as citric acid. - 特許庁

粘度が6.0Pa・s以上の豆乳発酵物を食塩、食酢などを含有する水性調味液と混和し、均質化して、精製油脂及び卵黄を含まないpH3.0〜4.7のマヨネーズ風調味料を得る。例文帳に追加

The mayonnaise-like seasoning containing no purified oil and fat nor egg yolk, having pH 3.0-4.7, is obtained through mixing soymilk fermented material having viscosity of ≥6.0 Pa s with water-soluble seasoning containing salt, vinegar and the like, and homogenizing the mixture. - 特許庁

調味料3は、海苔本体1に塗布された醤油ベースの調味液を210〜280℃で加熱乾燥させて得られるものであり、焼きおにぎりの風味を有する。例文帳に追加

The seasoning 3 is prepared by heated-air drying of a soy sauce-based seasoning liquid applied to the laver body 2 at 210-280°C and has the flavor of the roasted rice ball. - 特許庁

野菜類原料、肉類原料および/または魚介類原料に、塩類および/または糖類を含浸させ、オイルを媒体として真空下脱水し、調味液および/または調味油に漬けた食品素材。例文帳に追加

The processed food raw material comprising vegetable, meat and/or fish and shellfish is obtained by impregnating vegetable raw material, meat raw material and/or fish and shellfish raw material with salt and/or saccharide, dehydrating the raw material using oil as a medium under vacuum, and soaking the dehydrated raw material in seasoning liquid and/or seasoning oil. - 特許庁

例文

少なくとも砂糖、水飴、蜂蜜等の糖類とともに、唐辛子、及び唐辛子を含むコチジャン、トウバンジャン等の辛味調味料を併用した甘辛い調味液で鰻加工食品が味付けされたことを特徴とする。例文帳に追加

This processed eel food is characterized by seasoning the processed eel food with the sweet and sharp seasoning liquid containing at least a sugar such as sucrose, starch syrup or honey, Guinea pepper, and a sharp seasoning such as go chu jang (a Korean seasoning) or tou pan chiang (a Chinese seasoning) containing Guinea pepper. - 特許庁

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