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Weblio 辞書 > 英和辞典・和英辞典 > 調味液の意味・解説 > 調味液に関連した英語例文

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調味液の部分一致の例文一覧と使い方

該当件数 : 835



例文

海洋深層水を電気分解して得られる弱アルカリ水溶を利用した調味液および漬物例文帳に追加

SEASONING LIQUID AND PICKLE UTILIZING WEAKLY ALKALINE AQUEOUS SOLUTION OBTAINED BY ELECTROLYZING SEA DEEP WATER - 特許庁

調味料15は主成分として酒粕を含み、水や醤油と混合された状である。例文帳に追加

The liquid seasoning 15 contains Sake (rice wine) lees as a main component and is further mixed with water and soy sauce. - 特許庁

塩漬けした梅果実を乾燥させた後、水、食塩、クエン酸を含有する調味液に浸漬して調味する調味梅干の製造方法において、前記調味液に含有される水が、備長炭などの木炭と接触処理され、少なくともカリウムが富化されたミネラル成分富化水である調味梅干の製造方法とする。例文帳に追加

The method for producing seasoned pickled ume comprises drying salted ume fruits followed by soaking the ume fruits in a seasoning solution comprising water, salt and citric acid, wherein the water added to the seasoning solution comprises mineral component-enriched water which is subjected to contact treatment with charcoal such as bincho charcoal to be enriched with at least potassium. - 特許庁

調味料(例えば清酒、合成清酒、酒精含有甘味調味料、醗酵調味料、料理酒、みりん、みりん風調味料、ワイン、リキュール、又はスピリッツなど)に、フェルラ酸を50mg/L以上となるように添加し、次いでこれを遮光性の容器に充填し、蓋体で密封して、課題の容器入り調味料を得る。例文帳に追加

The packaged liquid seasoning is obtained by adding50 mg/L of the ferulic acid to liquid seasoning (such as refined Sake, synthetic Sake, ethanol-containing sweetening seasoning, fermented seasoning, cooking Sake, Mirin, Mirin-like seasoning, wine, liqueur or spirits), charging the mixture in a light-shielding package, and hermetically sealing the package with a lid. - 特許庁

例文

魚から抽出したコラーゲン粉末を熱湯に入れてコラーゲン溶を作り、該コラーゲン溶調味液に加えてコラーゲン入り調味液を作り、該コラーゲン入り調味液を焼きのりに塗着し乾燥させてなることを特徴とする味付けのり。例文帳に追加

The seasoned laver is produced by dissolving collagen powder extracted from fish into hot water to form a collagen solution, adding the collagen solution to a seasoning liquid to form a seasoning liquid containing collagen, applying the collagen-containing seasoning liquid to a toasted laver and drying the product. - 特許庁


例文

少なくとも40g〜50gの重量を有する生鮮魚介類を、低浸透圧調味液に40〜90分間浸漬して味付けを行った後、調味液切りを行い、次に高浸透圧調味液に5〜20分間浸漬してさらに味付けを行う。例文帳に追加

The method for seasoning fresh meat comprises soaking fresh fish and shellfish having weight of at least 40-50 g in the low osmotic pressure seasoning liquid for 40-90 min followed by draining the seasoning liquid from the seasoned fish and shellfish, soaking the liquid-drained fish and shellfish in the high osmotic pressure seasoning liquid for 5-20 min to further season the fish and shellfish. - 特許庁

生醤油を含む調味液とフラボノイド配糖体とを混合した後、加熱処理する工程、又は、生醤油を含む調味液とフラボノイド配糖体とを混合しながら加熱処理する工程を含む調味料の製造方法。例文帳に追加

The method for producing liquid seasoning comprises a process of mixing seasoning liquid containing soy sauce with the flavonoid glycoside followed by cooking the mixture, or a process of cooking the mixture of seasoning liquid containing soy sauce with the flavonoid glycoside while mixing them. - 特許庁

α化澱粉をブリックス40〜88度を有する水飴、蜂蜜、濃縮果汁及び糖などの粘性調味液に混和し、該混和物を他の水性調味料基剤及び具材と混和することにより、上記課題の具材入り調味料を得る。例文帳に追加

The ingredient material-containing liquid seasoning is obtained by mixing the alfatized starch with a viscous seasoning such as starch syrup, honey, concentrated juice or liquid sugar having 40-88 degree Brix and mixing the mixture with the other water-based seasoning base and an ingredient material. - 特許庁

ガラクトマンナン含有種子の処理物(例えばゴマの粉砕物または磨砕物)及び増粘剤を含有する調味料において、該種子の処理物の含有量を増大させても、該調味料の粘度増加とゲル化を抑制し、性状が均一で流動性の良好な調味料を得る。例文帳に追加

To provide liquid seasoning containing a product obtained by treating galactomannan-containing seeds (such as pulverized sesame or ground sesame) and a thickener, inhibited from viscosity increase and gelatinization in spite of increase in the content of the seed-treated product, and having homogeneous nature and favorable flowability. - 特許庁

例文

醤油を含む調味液とγ−アミノ酪酸とを混合した後、60〜100℃で加熱処理する工程、又は、醤油を含む調味液とγ−アミノ酪酸とを混合しながら60〜100℃で加熱処理する工程を含む調味料の製造方法。例文帳に追加

The method for producing the liquid seasoning comprises a step for mixing a seasoning liquid containing soy sauce with γ-aminobutyric acid, and carrying out heat treatment at 60-100°C or a step for carrying out heat treatment at 60-100°C while mixing the seasoning liquid containing soy sauce with γ-aminobutyric acid. - 特許庁

例文

例えば、調味液浸漬工程で用いる食塩濃度5重量%以上の食塩水からなる調味液あるいは醤油を主成分とする調味液に有機酸,有機酸塩,アンモニア,アンモニウム塩の内1または2種以上を1〜30重量%加え、pH4〜9に調整する。例文帳に追加

For example, a seasoning solution comprising a saline solution having a salt concentration of ≥5 wt.% and used in the seasoning solution immersion process or a seasoning solution containing soy sauce as a main component is mixed with 1 to 30 wt.% of one or more of organic acids, organic acid salts, ammonia and ammonium salts to adjust the solution to pH 4 to 9. - 特許庁

醤油を含む調味液と血圧降下作用を有する物質とを混合した後、加熱処理する工程、又は、醤油を含む調味液と血圧降下作用を有する物質とを混合しながら加熱処理する工程を含む調味料の製造方法。例文帳に追加

The method for producing the liquid seasoning comprises a step for mixing a seasoning liquid containing soy sauce with a substance having antihypertensive activity and carrying out heat treatment or a step for carrying out heat treatment while mixing the seasoning liquid containing soy sauce with the substance having antihypertensive activity. - 特許庁

食用油脂類を含有する調味料であって、撹拌したり、振盪して得られる調味料中での食用油脂類の分散状態が、一定時間安定に保持され、かつそれの有する本来の性状が変わらない食用油脂類含有調味料の提供。例文帳に追加

To obtain a liquid seasoning containing edible oils and fats, which is a liquid seasoning containing edible oils and fats, where the edible oils and fats can be maintained to be stably dispersed in a liquid seasoning stirred or shaken for a predetermined period of time, and also causing no change in the inherent properties originated in the seasoning liquid itself. - 特許庁

具材を含有する調味料を製造する方法であって、具材として使用する野菜類及び/又は果実類を成形加工した後、食用油脂の一部又は全部と混合処理し、次いで他の調味液と混合する調味料の製造方法。例文帳に追加

The method for producing liquid seasoning containing ingredients comprises molding vegetables and/or fruits to be used as the ingredients followed by mixing the vegetables and the fruits with part or the whole of edible oil and fat, and then mixing the mixture with other seasoning liquid. - 特許庁

ゴマの粉砕物、破砕物、磨砕物又はペーストと、キサンタンガムを含有する調味料において、これらのゴマ磨砕物等の含有量を増大させても、該調味料の粘度増加とゲル化を抑制し、性状が均一で流動性の良好な調味料を得る。例文帳に追加

To obtain a liquid seasoning containing a pulverized product, crushed product, ground product or paste of sesame, and xanthan gum, obtained by suppressing the increase of viscosity and gelling of the liquid seasoning even if the content of the ground product or the like of the sesame is increased, and having homogeneous properties and good fluidity. - 特許庁

薄膜状凝固卵が多数集合してなるスクランブルエッグに調味液を加えてレトルト製品にしても、薄膜状凝固卵により調味液が混濁せず、その結果、スクランブルエッグと調味液が本来の色調をしている新規なレトルト卵加工品を提供する。例文帳に追加

To obtain a retort egg processed product comprising scrambled egg as an assembly of many thin film-like coagulated eggs and a seasoning liquid where the seasoning liquid does not get turbid due to the thin film-like coagulated eggs and the scrambled egg and the seasoning liquid are maintained at their inherent color tones. - 特許庁

無塩醤油風調味液の呈味性を改善し、塩化ナトリウム、塩化カリウムを含まない無塩醤油風調味液、並びに、従来の製法では不可能であった塩分濃度が0.001%から18%の任意の濃度に調整された醤油風調味液の提供。例文帳に追加

To provide, by improving taste of a salt-free soy sauce-like seasoning liquid, a salt-free soy sauce-like seasoning liquid which contains neither sodium chloride nor potassium chloride, and a soy sauce-like seasoning liquid prepared to have an optional salt content of 0.001-18% which soy sauce-like seasoning liquid is unproducible by conventional production methods. - 特許庁

洗浄したカット南瓜及び根菜野菜をスチームで加熱の上冷凍し、それに規定量の調味液を加え真空包装することにより、調味液が具材に張り付き(表面張力)具材と具材の間に調味液が存し煮崩れを防ぎます。例文帳に追加

This method for producing the frozen vegetables comprises heating with steam washed cut pumpkins and root vegetables followed by freezing the product, adding to the product a specific amount of seasoning liquid and vacuum packing the product so as to apply the seasoning liquid to ingredients (surface tension) and prevent crumbling because of the seasoning liquid existing between the ingredients. - 特許庁

具材を含有する調味料を製造する方法であって、具材として使用する野菜類及び/又は果実類を、油相成分として使用する食用油脂の一部又は全部中で成形加工した後、他の調味液と混合する調味料の製造方法。例文帳に追加

The method for producing liquid seasoning containing ingredients comprises molding vegetables and/or fruits to be used as the ingredients in part or the whole of edible oil and fat to be used as oil-phase components followed by mixing the vegetables and the fruits with other seasoning liquid. - 特許庁

本発明は、衛生上の問題がなく、構造が簡単でコスト上有利でありながら、数滴の少量の調味料を的確に注出でき、余分な調味料を注出しないで済ませることのできる調味料注出容器を提供する。例文帳に追加

To provide a liquid seasoning pouring container having no sanitary problem, having a simple structure and an advantage in cost, appropriately pouring a small quantity, or several drops, of liquid seasoning and preventing the excessive pouring of the liquid seasoning. - 特許庁

アルコールに浸漬した醤油麹を、20度以下の温度条件下に熟成させて原料調味液を製造し、この原料調味液を加熱濃縮してアルコールを除去したものに、糖類とアミノ酸類を加えることで無塩醤油風調味液を得ることができる。例文帳に追加

The salt-free soy sauce-like seasoning liquid is obtained by maturing soy sauce Koji soaked in alcohol on a condition of20°C to produce a raw material seasoning liquid, heating and condensing the raw material seasoning liquid to remove alcohol, and adding a saccharide and an amino acid thereto. - 特許庁

例えば本発明に係る調味料の配合原料として、雑穀を含む穀類を発酵させて得た発酵調味液と、魚醤油と、焼酎を用いた場合、発酵調味液は20〜45重量%、魚醤油は20〜45重量%、焼酎は15〜35重量%(合計100重量%)が好ましい。例文帳に追加

When a fermented condiment liquid obtained by fermenting grains including cereals, a fish sauce and Shochu are used as compounding materials, preferably the liquid condiment is 20-45 wt.%, fish sauce is 20-45 wt.% and Shochu is 15-35 wt.% (100 wt.% by the gross). - 特許庁

これらの工程により、調味料炊き上げ工程後の冷却工程時間を短くし、総炊き上げ時間を短縮することでアミノカルボニル反応が抑制され、さらには製品の品質安定性及び微生物的安全性が確保された調味料及び調味料の製造方法を得る。例文帳に追加

Consequently, the time of a cooling process after the boiling process of the liquid seasoning is shortened and the total boiling time is shortened so that the aminocarbonyl reaction is controlled and quality stability and microbiological safety of the product are secured. - 特許庁

残った調味液に一口大に切ったワカメを加えて強火でさっと煮る。例文帳に追加

Seaweed cut in bite-sized pieces should be put into the pot, and simmered in the leftover liquid seasoning on a high flame for a minute.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

インドネシアやマレーシアでも、歴史的に大豆を原料とした調味料が使われている。例文帳に追加

Liquid seasonings made from soybeans have been used in Indonesia and Malaysia in history.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

2−プロピオニルチアゾールを含有し、胡麻風味を有する調味料とする。例文帳に追加

The liquid seasoning having sesame flavor contains 0.5-15 ppm of 2-propionyl thiazole. - 特許庁

酸味を抑制したマヨネーズ、ドレッシング等の酸性調味料を提供する。例文帳に追加

To provide acidic liquid seasoning such as mayonnaise or dressing which is suppressed in acidic taste. - 特許庁

本発明のだし入り調味料は、所定量のビタミンCを含有してなる。例文帳に追加

The soup stock-containing liquid seasoning contains a prescribed amount of vitamin C. - 特許庁

2−プロピオニルチアゾールを含有し、胡麻風味を有する調味料用のフレーバー組成物。例文帳に追加

This flavor composition for liquid seasoning contains 0.05-3 mass% of 2-propionyl thiazole and has sesame flavor. - 特許庁

甘草油性抽出物の可溶化組成物、並びに飲料、調味料、化粧品及び医薬部外品例文帳に追加

SOLUBILIZING COMPOSITION FOR LICORICE OILY EXTRACT, AND BEVERAGE, LIQUID SEASONING, COSMETIC AND QUASI-DRUG - 特許庁

得られた抽出は、そのまま、または他の調味料や添加物を加えてスープとして使用する。例文帳に追加

The obtained extracted liquid is used as the soup as it is or with adding other seasonings or additives. - 特許庁

本発明の調味料は、寒天と、500μm以下の魚節粉末とを含有することを特徴とする。例文帳に追加

The liquid seasoning comprises agar and ≤500 μm of dried fish powder. - 特許庁

具材類および/又は食用油脂類含有調味料の製造方法例文帳に追加

METHOD FOR PRODUCING LIQUID SEASONING COMPRISING INGREDIENT MATERIALS AND/OR EDIBLE OILS AND FATS - 特許庁

優れたアンジオテンシン阻害効果を有し、かつ風味の良好な調味料の提供。例文帳に追加

To obtain a liquid seasoning having high angiotensin inhibitory effect and good in flavor. - 特許庁

また、この発酵乳乳清発酵は、飲料、調味料の発酵風味付与剤として有効である。例文帳に追加

The fermented milk whey fermented solution is effective as the agent for imparting fermentation flavor to drink and seasoning. - 特許庁

また、前記調味液の少なくとも一部は、すり潰す前のホタルイカに含浸してもよい。例文帳に追加

The Watasenia scintillans before being mashed can be impregnated with at least a part of the seasoning liquid. - 特許庁

合せ酢は水及び氷砂糖とよりなる調味液と、米酢を混合し、それらを煮詰めたものである。例文帳に追加

The mixed vinegar is obtained by mixing a seasoning liquid consisting of water and crystal sugar with the rice vinegar and boiling it down. - 特許庁

また、この野菜片入り調味料は、粘度が3000mPa・s以下である。例文帳に追加

The vegetable piece-containing liquid seasoning has viscosity of ≤3,000 mPa s. - 特許庁

焙煎胡麻の擂り立ての軽い香りを長期間維持する調味料を得ること。例文帳に追加

To obtain liquid seasoning retaining fresh ground light flavor of roasted sesame for a long period. - 特許庁

この食品処理剤を添加した調味液に魚卵を浸漬して魚卵食品を製造する。例文帳に追加

The fish roe food is produced by soaking fish roe in seasoning liquid to which the food processing agent is added. - 特許庁

必要量の有機酸を添加した調味に浸漬してpHを調整する。例文帳に追加

The konjak is adjusted to a proper pH by immersing the konjak in a seasoning acid solution containing a necessary amount of an organic acid. - 特許庁

竹エキスの抽出方法、竹エキスとハーブ等を配合した調味液及びその製造方法例文帳に追加

METHOD FOR EXTRACTING BAMBOO EXTRACT, LIQUID SEASONING FORMULATED WITH BAMBOO EXTRACT AND HERB OR THE LIKE, AND METHOD FOR PRODUCING THE SAME SEASONING - 特許庁

本発明に係る浅漬は、野菜類および調味液からなり、ナイシンを含むことを特徴とする。例文帳に追加

The lightly pickled vegetable is composed of vegetables and a seasoning liquid and contains nisin. - 特許庁

乾燥野菜の雑味が少なく、すっきりとした風味を有する調味料の提供。例文帳に追加

To provide liquid seasoning having refreshing flavor with scarce miscellaneous taste of dried vegetables. - 特許庁

食塩、エタノール及びゼラチンさらに乳化剤及び油脂を含む炒飯用調味液例文帳に追加

The seasoning liquid for fried rice contains salt, ethanol, gelatine, an emulsifying agent and oil and fat. - 特許庁

該炒飯用調味液は、米飯粒に混ざりやすく、かつ炒飯を容易に得ることができる。例文帳に追加

The seasoning liquid for fried rice is easy to be mixed with rice grains, so that the fried rice can be easily obtained. - 特許庁

本発酵物又は発酵は、素材又は旨味系の調味料として各種食品に使用する。例文帳に追加

The fermentation product or the fermentation solution can be used for various foods as a raw material or a delicious seasoning. - 特許庁

料理用清酒または料理用調味液および新規清酒の製造方法とその製品例文帳に追加

METHOD FOR PRODUCING SAKE FOR COOKING OR SEASONING FOR COOKING AND NEW SAKE AND PRODUCT THEREOF - 特許庁

ゲニポシド酸を含有しているにもかかわらず、風味良好な調味料を提供する。例文帳に追加

To provide a liquid seasoning having excellent flavor in spite of containing geniposidic acid. - 特許庁

例文

最後に、(C)及び(D)の工程で甘味を付けた煮豆2をハーブ調味液10に漬け込む(E)。例文帳に追加

Finally, the boiled bean 2 sweetened by the steps C and D is immersed into a herb seasoning solution 10 (step E). - 特許庁

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