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"せいしゅこうぼ"を含む例文一覧と使い方
該当件数 : 50件
それぞれの地方に適した清酒酵母の開発例文帳に追加
The development of seishu yeast which is suitable for each place - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
花、果実等からの清酒酵母の分離方法例文帳に追加
METHOD FOR SEPARATING SAKE YEAST FROM FLOWER, FRUIT OR THE LIKE - 特許庁
多酸性新規清酒酵母及びこれを用いて製造する清酒の製造法例文帳に追加
NEW HIGHLY ACIDIC SAKE YEAST AND METHOD FOR PRODUCING SAKE USING THE SAME - 特許庁
有機酸組成の優れた自然変異株清酒酵母分離法例文帳に追加
METHOD FOR SEPARATING EXCELLENT NATURAL VARIANT SAKE YEAST OF ORGANIC ACID COMPOSITION - 特許庁
清酒酵母秋田酵母との相性もよく、秋田県がもっとも推進する酒米となってきている。例文帳に追加
It is compatible with Akita Kobo sake yeast, and it became the sakamai that Akita Prefecture promoted best. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
科学的な解明は、国立醸造試験所などにおける1920年代の清酒酵母の研究に始まる。例文帳に追加
The scientific clarification began from the study of seishu yeast in the 1920's at the National Research Institute of Brewing and so on. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
協会系酵母赤色清酒酵母を用いたピンク色の甘口の日本酒など。例文帳に追加
Pink sweet sake made by red seishu yeast of the Brewing Society, and so on. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
清酒酵母もそのように歴史のなかで人間に取捨選択されて受け継がれてきたわけである。例文帳に追加
Yeast for seishu (clear rice wine) has also been screened and handed down by the human being in such a history. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
清酒工房や地ビールレストランのほか企業博物館の黄桜記念館が設けられている。例文帳に追加
The park has a refined sake brewery (Kappa Sake Brewery), a restaurant that serves local beer, as well as the corporate sake museum (Kappa Gallery). - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
清酒工房に通じる展示室では、江戸時代の酒造道具を工程順に展示する。例文帳に追加
In the exhibit room that leads to the Kappa Sake Brewery, brewery tools used during the Edo Period are exhibited following the order of the brewing process. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
清酒酵母とワイン酵母の交雑により得られる新規ワイン酵母及びその作出法例文帳に追加
NEW WINE YEAST OBTAINED BY HYBRIDIZING SAKE YEAST WITH WINE YEAST AND METHOD FOR CREATING THE SAME - 特許庁
リンゴ酸高生産性新規清酒酵母及びこれを用いる清酒の製造方法例文帳に追加
NEW SAKE YEAST HAVING HIGH PRODUCTIVITY OF MALIC ACID AND METHOD FOR PRODUCING SAKE BY USING THE SAME - 特許庁
日本酒を製造する際に使用する清酒酵母エキスを含有せしめた構成よりなる。例文帳に追加
This cosmetic comprises a sake yeast extract used when producing a Sake. - 特許庁
簡便に清酒酵母と野生酵母を識別することができるものであり、試料酵母を適当に希釈して培地に接種するだけで簡便に清酒酵母と野生酵母を識別できる技術を提供するものである。例文帳に追加
To provide a technique for easily differentiating between a sake yeast and a wild yeast by which the sake yeast and the wild yeast can easily be differentiated by only inoculating a sample yeast on a medium by properly diluting the sample yeast. - 特許庁
清酒を製造する際に使用される清酒酵母と、該清酒酵母以外の酵母とを識別する培地であって、該培地1リットルあたり少なくともリン酸イオンが7.3mmol以上、5−bromo−4−chloro−3−indolyl Phosphate Disodium Saltが0.05g以上混合されて成る清酒酵母識別培地。例文帳に追加
The medium for differentiating the sake yeast is used for differentiating between the sake yeast used when producing sake (rice wine) and the yeast except the sake yeast, and is obtained by mixing at least ≥7.3 mmol phosphate ion and ≥0.05 g 5-bromo-4-chloro-3-indolyl phosphate disodium salt per littre of the medium with the medium. - 特許庁
また多種多様な酵母のなかで日本酒の醸造に用いられる酵母を清酒酵母といい、種は80%以上がSaccharomycescerevisiae(出芽酵母)である。例文帳に追加
Among the large number of yeasts, yeasts used for sake brewing are called sake yeast and more than eighty percent of the varieties are Saccharomyces cerevisiae (budding yeast). - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
採用する酵母は、多種多様な清酒酵母から、造り手が目指す酒質に適すると考えるものが通常は一種類だけ選ばれる。例文帳に追加
Usually, only one type of yeast, which is considered best suiting the sake quality targeted by the sake manufacturer, is chosen from various sake yeasts. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
同じように清酒酵母地方自治体開発の酵母とあわせて使用することを、開発の段階から想定もしくは理想としている場合が多い。例文帳に追加
It is also assumed or taken as ideal from the developmental stage to used with sake yeast developed by the municipality. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
しかし清酒酵母泡なし酵母が開発されてから、その心配はなくなり、近年ではまったくと言ってよいほど見られない。例文帳に追加
However, the development of non-foaming yeast got rid of that concern, and few breweries have this position nowadays. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
1893年には日本人の醸造学者矢部規矩治(やべ・きくじ)博士によって、日本酒の日本酒醪(もろみ)から清酒酵母が分離された。例文帳に追加
In 1893, Dr. Kikuji YABE, who was a Japanese zymologist, isolated sake yeast from Nihonshu moromi (raw unrefined sake) of sake. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
単一の窒素源としてアルギニンを加えた最小栄養培地の平板プレートを用いて清酒酵母を3〜12日間培養し、形成されたコロニーのうち、当該清酒酵母を全てのアミノ酸を含む完全培地で培養したときに形成されるコロニーより大きいものを選択して取得する。例文帳に追加
In the colonies formed when sake yeast is incubated for 3 to 12 days using a flat plate being a minimum nutrient medium in which arginine is added as a single nitrogen source, a colony larger than colonies formed when the sake yeast is incubated using a perfect medium containing all amino acids is selected and obtained. - 特許庁
簡便かつ効率的に、保存菌株の中に混在する呈味の優れた有機酸組成の清酒を醸造する自然変異株清酒酵母を単離する方法、及び、当該方法により得られた良好な風味・呈味を有する清酒の製造に用いる新規自然変異株清酒酵母を提供する。例文帳に追加
To provide a method for simply and efficiently isolating natural variant sake yeast which coexists in preserved strains and brews sake having an organic acid composition excellent in taste, and a new natural variant sake yeast which is obtained by the method and is used for production of sake having good flavor and taste. - 特許庁
1980年代に入ると県産吟醸酒「山形讃香」のプロジェクトが始まり、めざす酒質にあう酵母として清酒酵母山形酵母、清々酵母を開発した。例文帳に追加
At the beginning of the 1980s, the project for 'Yamagata sanga' (ginjoshu produced in Yamagata Prefecture) was launched, and sake yeast, Yamagata yeast and Seisei yeast were developed. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
静岡県は、昔はそれほどの酒どころでもなかったが、1980年代に清酒酵母静岡酵母の誕生により一躍「吟醸酒王国」などと呼ばれるようになった。例文帳に追加
In the past, Shizuoka Prefecture wasn't famous as a sake-producing area, but thanks to the birth of the Shizuoka sake yeast in the 1980s the prefecture came to be called the 'Kingdom of ginjo sake.' - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
第6号酵母は現在も使われている酵母としては最も古い清酒酵母であり、また低温長期醗酵はのちの吟醸酒の誕生の原型となった。例文帳に追加
The sixth yeast is the oldest seishu yeast among the yeasts which are still used today and the long-term fermentation kept at low temperatures became the prototype of ginjoshu (high-quality sake brewed at low temperatures from rice grains milled to 60 percent weight or less) later. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
ときに1980年代、すでに日本酒は長い低迷からの脱却を求めて、酒米、清酒酵母の開発や、純米酒の改良など、地道な研究を始めて数年が経っていた。例文帳に追加
It was in the 1980s, when several years passed since the patient studies such as the developments of rice for sake brewing and seishu yeasts and the improvement of junmaishu (sake made without added alcohol or sugar) in order to escape from the long-term slump. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
清酒酵母には醸造中に協会系酵母泡あり酵母と呼ばれる大量の泡を発生させる協会系酵母泡あり酵母と、高泡を発生しない協会系酵母泡なし酵母とがあり、後者の方が生産性が高い。例文帳に追加
Sake yeasts comprise foam-forming kyokai sake yeasts, which are high producers of foam, and non-forming kyokai sake yeasts, which are low producers of foam, the latter of which having a higher productivity. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
清酒酵母のみならず、ビール酵母、ワイン酵母、パン酵母も含まれる出芽酵母Saccharomycescerevisiaeは、1830年代にJ.Meyenが発見し、1882年ごろE.C.Hansenによって命名されたため、SaccharomycescerevisiaeMeyenexHansenと呼ばれることもある。例文帳に追加
Because Saccharomyces cerevisiae, that comprises not only sake yeasts but also beer yeasts, wine yeasts and bread yeasts, was discovered by J. Meyen in the 1830's, and named as such by E.C. Hansen around 1882, it is also referred to as Saccharomyces cerevisiae Meyen ex Hansen. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
野生酵母が桶やタンクの中で繁殖すると、たとえ正しい清酒酵母が入っていても、できあがる酒自体は造ろうと思っている酒質ではなくなってしまう。例文帳に追加
When yasei-kobo proliferates in a bucket or a tank, the sake produced itself does not have the quality which is aimed at even though the right yeast for seishu has been added. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
洗浄剤組成物において、好ましくは、(A)酵母抽出物は、ワイン酵母、ビール酵母、パン酵母、及び清酒酵母から選ばれる一種の酵母由来の酵母抽出物である。例文帳に追加
Preferably, the yeast extract (A) is an extract of at least one kind of yeasts selected from wine yeast, beer yeast, baker's yeast and Sake yeast in the detergent composition. - 特許庁
FOH生産性酵母と清酒酵母(協会7号系酵母)の一倍体株と交雑させ、胞子形成させた後、子嚢解剖を行い得られた一倍体株で高濃度のFOHを生産する酵母とすることもできる。例文帳に追加
The FOH-producing yeast may be a monoploid yeast which is obtained by hybridizing the FOH-producing yeast with a monoploid strain of a Sake yeast (Kyokai-No.7 strain yeast), forming spores, and then anatomizing sporangiums, and can produce the FOH in a high concentration. - 特許庁
イーストサイジンを抽出分離することなく、煩雑な培地の調整をすることなく、容易かつ安全に選択培地を用いて、花、果実等から高頻度で泡なしの清酒酵母の分離方法の提供。例文帳に追加
To provide a method for easily and safely separating a foamless sake yeast from a flower, a fruit or the like at high frequency without extracting and separating a yeastcidin, and without preparing complex medium, by using a selective medium. - 特許庁
地産地消が求められる中、清酒酵母とともに、現地適応性を持った酒米の開発は、それぞれの地方自治体にとって地元産清酒の品質向上、ひいては地域経済活性化や地場産業建て直しの重要な鍵を握っている。例文帳に追加
Given the situation in which the local consumption of locally produced products is required, the development of sakamai having local adaptability (together with sake yeast) is an important key for the municipality with respect to improvement in the quality of locally produced sake as well as the vitality of the local economy and the reconstruction of local industries. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
全国新酒鑑評会が毎年春に、全国清酒品評会が秋に開かれるようになり、そこで高い順位を取るなどして客観的に優秀と評価された清酒酵母を、醸造協会(現在の日本醸造協会)が分離、純粋培養し、全国の酒蔵に頒布するという制度が成り立っていった。例文帳に追加
After the Zenkoku Shinshu Kanpyokai was held every spring and the National Seishu Competition was held every autumn, the seishu yeast which objectively received high prize there began to be distributed to sake brewers all over Japan by the Brewing Society (present Brewing Society of Japan) after separation and pure culture. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
日本醸造協会の資料ページによれば、「酵母」「清酒発酵母」という翻訳語が初めて醸造雑誌に見られるようになるのは明治21年(1889年)~22年にかけてであったが、その後しばらくは「酵母」「清酒酵母」「醸母」「醸母菌」「イースト」などさまざまな呼称で表現されていた。例文帳に追加
According to the reference offered by Brewing Society of Japan, translations such as '酵母(yeast)' or '清酒発酵母 (sake yeast)' first appeared in brewery magazines in the period during 1889 to 1890, which were described variously as '酵母,' '清酒酵母,' '醸母,' '醸母菌,' or 'イ-スト' for some time. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
大正時代から昭和時代初頭、1920年代には、国立醸造研究所を中心として、さらに高度な品質の日本酒の開発が模索され、そうした中でのちに日本酒吟醸酒の誕生として普及する酒の原形を醸造する清酒酵母が造られ始めた。例文帳に追加
In the 1920's, from the Taisho period through the early Showa period, the National Institute of Brewing conducted researches for higher quality sake, and during the course production of sake yeasts for making archetypes of sake which were later developed and spread as Nihonshu ginjo-shu (high-quality sake brewed at low temperatures from rice grains milled to 60 % weight or less) began. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
気候や土壌を初めとした、それぞれの地方の自然条件を生かすように開発された「酒米地方自治体開発の酒米」を原料として日本酒を醸造するときに、もっとも清酒酵母としての力が発揮されるように、開発の段階から想定もしくは理想としている場合がほとんどである。例文帳に追加
In most cases, sake yeasts are designed to make the best of them from their development phase, taking into account the sake brewing using 'sakamai (rice for brewing sake) developed by each local municipality in sakamai producing areas,' taking advantage of local natural conditions including climate and soil. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
日本酒における健全醗酵(けんぜんはっこう)とは、製法上の概念の一つで、人為的もしくは非人為的に並行複醗酵が阻害されることなく、ほんらいの清酒酵母が自然に持っている力が十全に活かされてのびのびと醗酵を遂げることをいう。例文帳に追加
The natural fermentation is one of notions in Japanese sake production and means that, without artificial or non-artificial inhibition of simultaneous plural fermentation, the power which original sake yeast has by itself is fully utilized to complete fermentation without any inhibition. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
細胞表層局在タンパク質を介してβ-グルコシダーゼ、及びエンドグルカナーゼの両方が細胞膜に結合された清酒酵母を用いれば、グルコースのβ-グルコシド結合による重合体を効率良く分解し、エタノール発酵することができる。例文帳に追加
The polymer formed by the β-glucoside bonding of the glucose can be decomposed in high efficiency to enable ethanol fermentation by the use of a sake yeast in which both of β-glucosidase and endoglucanase are bonded to the cell membrane through a cell cortex localized protein. - 特許庁
本法は、再現性が高く、しかも短期間に結果が得られ、清酒酵母と焼酎酵母といった異なった用途の酵母の判別を可能とするだけでなく、協会焼酎酵母SH4と鹿児島酵母K2といった同一用途の酵母間の判別も可能とする。例文帳に追加
The method has high reproducibility, gives the result in a short time, and enables the discrimination of yeasts having the same use such as sake yeast Kyokai SH4 and Kagoshima yeast K2 not mention of the discrimination of yeasts having different use such as sake yeast and shochu yeast. - 特許庁
サッカロミセス(Saccharomyces)属酵母、特にサッカロミセス属セルビジエ(Cerevisiae)種に属するビール酵母、パン酵母、清酒酵母、ワイン酵母、焼酎酵母から選ばれる一種以上を、好ましくは細胞壁が破砕されて後に食肉と接触させる。例文帳に追加
This method for coloring the meat product is characterized by contacting meat with a yeast belonging to the genus Saccharomyces, especially one or more yeasts selected from beer yeast, bread yeast, Sake (rice wine) yeast, wine yeast and Shochu (white distilled liquor) yeast, preferably after the cell wall of the yeast is crushed. - 特許庁
熟成不充分な酒類とすれば効果的に喉ごしの味を改良することができ、例えば液化仕込の清酒、酵母仕込の清酒、または通気方式で作られた麹で仕込まれた清酒などの熟成不充分な酒類が改良対象の酒類に適当である。例文帳に追加
When sakes insufficient in aging are used as sakes to be improved, throat through taste can effectively be improved and e.g. refined sake brewed in liquefied state, refined sake in which yeast is brewed or refined sake brewed with malted rice prepared by aeration system is proper as sakes to be improved. - 特許庁
接合能を付与した親ワイン酵母と、接合能を付与した親清酒酵母とを交雑し、交雑株の中から高アルコール生成能を有する交雑株を選抜することを特徴とするワイン酵母菌株の作出方法等を用いる。例文帳に追加
Provided are the method for creating the wine yeast strain, characterized by hybridizing a conjugation ability-imparted parent wine yeast with a conjugation ability-imparted parent sake yeast, and then selecting an hybridized strain having a high alcohol-producing ability from the hybridized strains, and the like. - 特許庁
セルレニン含有培地で選択して得られたカプロン酸エチルを多く生成する高エステル生成変異清酒酵母と焼酎用酵母とを交雑し、カプロン酸エチルを多く生成し、且つ、高温耐性及びクエン酸耐性を有するサッカロマイセス・セレビシエ(Saccharomyces cerevisiae)に属する蒸留酒用変異酵母を取得する。例文帳に追加
High ester forming mutant refined sake yeast which forms much ethyl caproate selected and obtained in a cerulenin-containing medium, is crossed with yeast for distilled spirit to obtain mutant yeast for distilled liquor which forms much ethyl caproate and which belongs to Saccharomyces cerevisiae, and has resistance to high temperature and resistance to citric acid. - 特許庁
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