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Weblio 辞書 > 英和辞典・和英辞典 > うるち米の意味・解説 > うるち米に関連した英語例文

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うるち米を含む例文一覧と使い方

該当件数 : 53



例文

粳(うるしね):うるち米例文帳に追加

Urushine: nonglutinous rice.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

上記のうるち米玄米をうるち米の精白米を炊飯する方法で炊飯したうるち米玄米米飯、またはその冷凍品。例文帳に追加

The unpolished nonglutinous rice is cooked and distributed in refrigerated or frozen state. - 特許庁

うるち米の粉でつくる中国の麺の一種例文帳に追加

a Chinese noodle made from rice flour  - EDR日英対訳辞書

うるち米を主原料とする麺の製造方法例文帳に追加

METHOD FOR PRODUCING NOODLE MADE OF NONGLUTINOUS RICE AS MAIN RAW MATERIAL - 特許庁

例文

うるち米を主原料とした麺を、効率よく製造する。例文帳に追加

To efficiently produce noodles using nonglutinous rice as a main raw material. - 特許庁


例文

鎌倉時代の末期頃からはうるち米が使われるようになった。例文帳に追加

Sticky uruchi rice has been used from the end of the Kamakura period (the early 14th century).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

うるち米の餅を板に付け火であぶり、味噌が塗られている餅。例文帳に追加

This mochi is produced by putting non-glutinous-rice mochi on a board, roasting it directly over a fire, and applying miso (fermented soybean paste) on it.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

うるち米の餅と黒砂糖などを混ぜて芥子をまぶした餅。例文帳に追加

Mochi produced by mixing non-glutinous-rice mochi, brown sugar, etc., and sprinkling mustard on the mixture.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

現在の日本では、うるち米は炊き、もち米は蒸す事が多い。例文帳に追加

In modern-day Japan, often times uruchi rice (non-glutinous rice) is boiled and glutinous rice is steamed.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

もち米を用いることもあるが、通常はうるち米を用いる。例文帳に追加

Glutinous rice may be used, but in general, non-glutinous rice is used.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

餅米にうるち米を混合した、混合餅を提供する。例文帳に追加

To provide a mixed rice cake given by mixing nonglutinous rice into glutinous rice. - 特許庁

うるち米の精白米を炊飯する方法と同様の方法で炊飯するのに用いるうるち米玄米、好ましくはアミロース含量15%以下、より好ましくは12%以下のうるち米玄米。例文帳に追加

The unpolished nonglutinous rice can be cooked by a method similar to the cooking method of polished nonglutinous rice. - 特許庁

同じく米を用いた菓子に煎餅種類があるが、こちらは餅(餅米)ではなくうるち米を用いる。例文帳に追加

Senbei (rice crackers) are another type of snack made from rice however these are not made from mochi (glutinous rice), but from non-glutinous rice.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

草餅と同じでうるち米、米の香りを楽しむため、小豆こしあんが基本。例文帳に追加

Kashiwa-mochi is made from non-glutinous rice similarly to kusa-mochi and this mochi basically includes filtered sweet red-bean paste in it to enjoy the scent of the rice.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

また、茶店では疲れた客への甘味として、しん粉(うるち米の粉を練って作った団子)が振舞われていた。例文帳に追加

Tired guests were also treated to sweet shinko (dumplings made from powered rice).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

うるち米から得られた米粉を主原料とする加工食品の製造方法例文帳に追加

METHOD FOR PRODUCING PROCESSED FOOD BY USING RICE FLOUR OBTAINED FROM NONGLUTINOUS RICE AS MAIN RAW MATERIAL - 特許庁

米はもち米のみを使い蒸しあげるのが正式だが炊く場合は仕上りがべたつきやすい為、うるち米を1~2割まぜる。例文帳に追加

Officially, only glutinous rice is used for steaming, but in the case of boiling nonglutinous rice is mixed at the rate of ten to twenty percent of the total, since boiled glutinous rice tends to become too soft and sticky.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

強飯とはこわい(堅い)飯のことで、うるち米で炊き上げたご飯に対し、独特のもちもちとした食感と甘味がある。例文帳に追加

Kowameshi means hard rice, and different from cooked non-glutinous rice, it is unique in firm yet chewy texture and tastes sweeter.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

餅とあるが材料はうるち米、のびずに歯切れのよい食感を味わう、小豆つぶしあん。例文帳に追加

Though this is a kind of mochi, its material is non-glutinous rice and, when we eat it, we can taste a nice feeling in our mouth because it does not stretch and can be easily bitten off without being sticky, and it includes sweet crushed-red-bean paste in it.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

餅米を使い、油で揚げて作る米菓を揚げ煎餅(あげせんべい)と呼ぶように、現在では必ずしもうるち米だけが原料ではない。例文帳に追加

As illustrated by the name age-senbei which refers to deep-fried senbei made from glutinous rice, it is evident that uruchimai is not the only material for making senbei at present.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

低アミロース米品種ミルキークイーンに存在し、うるち米他品種に存在しない特異的塩基を含むDNA断片。例文帳に追加

The DNA fragment comprises specific bases present in the low-amylose rice variety Milky Queen and absent in other nonglutinous rice varieties. - 特許庁

ついで、煎餅の材料であるうるち米の米粉に、この割下(タレ)を練り込み焼き上げてすき焼き煎餅を調製する。例文帳に追加

Subsequently, Sukiyaki rice crackers are prepared by kneading rice flour of regular rice which is a material of the rice crackers with the Sukiyaki sauce and baking the kneaded flour. - 特許庁

もち米、うるち米、あるいはこれらの混合物を成形してなる中心部を、栗あんの層で覆ってなる栗おはぎ。例文帳に追加

This chestnut OHAGI obtained by covering a core formed from glutinous rice, non-glutinous rice or their mixture with the layer of chestnut. - 特許庁

上記の低アミロース米は、奥羽344号、低温流通・販売性においてそれと同等の機能を有するうるち米である。例文帳に追加

This low-amylose rice functionally correspond to a brand rice 'Ouu No. 344' in the cold chain delivery and sale situation. - 特許庁

うるち米を餅状化した時点でアルファー化生地とし、その生地を圧延乾燥後細粒化した即席無添加流動性米飯の素。例文帳に追加

An instant additive-free fluid boiled rice material is obtained by bringing nonglutinuous rice into pregelatinized dough when bringing to a rice-cake shape, and rolling and drying the dough followed by grain refining. - 特許庁

低温流通適性を有する米飯食品の原料うるち米がスノーパールあるいは系統名群馬14号である。例文帳に追加

The raw material nonglutinuous rice of the boiled rice food having low-temperature distribution suitability is Snow pearl (R) or system name Gunma No.14 (R). - 特許庁

本発明の炊飯米混合用粉末食品は、例えば、うるち米の炊飯米に混合して米飯食品を製造する際に用いられる。例文帳に追加

This powdery food for mixing with boiled rice is used, for instance, when producing a boiled rice food by mixing with boiled rice of nonglutinous rice. - 特許庁

本発明は、うるち米を用いて、その、うるち米を、粘弾性の、増強能力がすぐれているところの、米すりみとなすための、製造方法と、それによって得たるところの、米すりみを用いることによって得る、新規性のある、ねり製品の製造方法に関するものである。例文帳に追加

To provide a method for producing a ground rice paste having viscoelasticity and excellent in enhancing ability by using a nonglutinous rice, and further to provide a new method for producing a fish paste obtained by using the ground rice paste. - 特許庁

キサンタンガムを加熱処理した改質キサンタンガムと、馬鈴薯澱粉、タピオカ澱粉、ワキシコーンスターチ、及びこれらの化工澱粉、甘藷澱粉、葛粉、蕨粉、蓮粉、餅米澱粉、うるち米澱粉、うるち米粉、及び餅粉のうち1以上からなる澱粉とを含むことを特徴とする増粘用組成物である。例文帳に追加

The thickening composition contains: modified xanthan gum obtained by heating xanthan gum; and starch comprising at least one of potato starch, tapioca starch, waxy corn starch, chemically-modified starch thereof, sweet potato starch, arrowroot starch, bracken starch, lotus starch, glutinous rice starch, nonglutinous rice starch, nonglutinous rice flour, and glutinous rice flour. - 特許庁

従来、日本酒米には一般のうるち米が使用されることが多かったが、2000年代初めでは掛け米にも酒造好適米を使う酒蔵も増える傾向にある。例文帳に追加

In the past, ordinary cooking rice was often used for nihonshumai, but since the start of the 2000s there has been an increasing tendency among breweries to use shuzo koteki mai for kakemai as well.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

これはもち米6に対しうるち米4で作った団子を小豆の粉の汁で煮込み、塩味を付けたものであり、その上から白砂糖をかける。例文帳に追加

To make the susuridango, stew dumplings made of mochi-gome (glutinous rice with its carbohydrate molecule consisting of 100% amylopectin) and uruchi-mai (glutinous rice with its carbohydrate molecule consisting of 80% amylopectin and 20% amylose) in a red bean flour soup, while the ratio of mochi-gome and uruchi-mai in the dumpling is six to four, add salt, then sprinkle some sugar.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

コンビニエンスストアなどで販売されているおにぎりの中には、「冷めても美味しい」性質が一段と高い低アミロース米が用いられる事も多いが、家庭で作られる物は、普段食されているうるち米を炊いた物とするのが普通である。例文帳に追加

Low amylose rice with higher property of 'tasting good eaten cold' is often used for onigiri sold in convenience stores and others, while sticky uruchi rice eaten daily is used for those made at home.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

ぼたもち(牡丹餅)とは、うるち米ともち米を混ぜて炊き、米粒が残る程度について小ぶりの俵状にまるめ、餡をまぶした食べ物である。例文帳に追加

Botamochi is a Japanese traditional sweet and generally refers to a small mochi shaped like a stick ('mochi' is a rice cake; in this case, it is made from steamed rice and steamed glutinous rice, and the both are not completely pounded nor baked) with an (a sweet red paste made from red azuki beans).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

野生種のうるち米にN−メチル−N−ニトロソウレア処理などを施し、アミロース合成酵素I(GBSSI)及びアミロペクチン枝作り酵素II(BEIIb)を欠損した突然変異米であるwx/ae米を得る。例文帳に追加

The hardly-digestible rice comprising wx/ae rice as mutant rice lack in amylose synthetic enzyme I (GBSSI) and amylopectin branching enzyme II (BEIIb), is obtained by subjecting wild nonglutinous rice to N-methyl-N-nitrosourea treatment or the like. - 特許庁

低温流通適性を有する米飯食品の原料うるち米のアミロース含量が15%以下であり、かつ精白米のリン含量が1200ppm以上である。例文帳に追加

Amylose content of raw material nonglutinuous rice of the boiled rice food having low-temperature distribution suitability is15% and phosphorus content of polished rice is ≥1,200 ppm. - 特許庁

小麦粉アレルギーの原因物質であるとされるグルテンを用いることなく、うるち米から得られた米粉を主原料とする加工食品を製造する際に使用されるプレミックス粉を提供すること。例文帳に追加

To provide pre-mix flour used in the production of a processed food consisting mainly of rice flour obtained from nonglutinous rice, without using gluten being a causing substance of wheat flour allergy. - 特許庁

うるち米の炊飯米に混ぜるだけで、もち米の食感を有する米飯食品を簡単に製造することができる炊飯米混合用粉末食品を提供すること。例文帳に追加

To provide a powdery food for mixing with boiled rice, enabling easy production of a boiled rice food having palate feeling of glutinous rice only by mixing with boiled rice of nonglutinous rice. - 特許庁

澱粉中のアミロース含量が13%未満のうるち米を用いて製した膨化玄米1は、表面の少なくとも一部に糠層3が残存し、かさ比重が0.1〜0.3g/mlとしてある。例文帳に追加

This puffed brown rice 1 is produced by using the nonglutinous rice having <13% amylose content in starch and has bran layers 3 remaining in at least a part of the surface and 0.1-0.3 g/ml bulk specific gravity. - 特許庁

うるち米を製粉した米粉と、予めアルファ化したもち米粉を混合することにより、アルファ化度を調整した米粉に、水分を加えて混練し、常温で麺状又はシート状の少なくともいずれかに成形する。例文帳に追加

The rice flour premix is produced by: adding water to rice flour whose pregelatinization degree is adjusted by admixing rice flour obtained by milling nonglutinous rice, and preliminarily pregelatinized glutinous rice flour; kneading the mixture; and forming the kneaded mixture into at least either of a noodle state or a sheet state at a normal temperature. - 特許庁

うるち米特有の食感及び風味を損なうことなく、米粒を砕くことなく粒状をそのままに保ち、十分にもっちりとした食感を有する餅様食材及びその製造方法を提供することを目的とする。例文帳に追加

To provide rice-cake-like food material having sufficiently springy texture, in which rice grains keep the original shape without pulverization and in which the texture and flavor characteristic of non-glutinous rice are not lost, and to provide a method for producing the rice-cake-like food material. - 特許庁

うるち米を、加熱温度100℃位迄の状態で、加熱の効果を作用せしめることによって、物性変化を誘発せしめて、生でない状態となし、それを、微粒子状となすことによって米すりみとなす。例文帳に追加

The nonglutinous rice is formed into a not-raw state by subjecting the nonglutinous rice to a heating action up to about 100°C of heating temperature to induce property change, and the resultant nonglutinous rice is formed into a fine particle state to provide the objective ground rice paste. - 特許庁

うるち米を原料とし、お湯を注いで攪拌するだけで、即流動性米飯となる新規な即席流動性米飯の素とその新規な製造方法を提供することを目的とする。例文帳に追加

To provide a new instant fluid boiled rice material, having nonglutinuous rice as the basic ingredient and immediately becoming fluid boiled rice only by pouring hot water and stirring, and to provide a new method for producing the material. - 特許庁

モチ米約70%、うるち米約30%でできている餅を厚さ約5〜7mm位のピザクラスト形状にしたものを使えば、型くずれがしにくく、固いこげ目があっても、なくても手に持って食べやすい。例文帳に追加

This thin-processed rice cake is such one that rice cake made from about 70 wt.% glutinous rice and about 30 wt.% nonglutinous rice is processed into a pizza crust form about 5-7 mm thick. - 特許庁

うるち米又はもち米を歩留りが約70〜85%になるまで搗精し、その精白米を水洗いと水への浸漬並びに蒸し作用を経て、上記精白米重量の約1.60倍以上になるまで蒸し上げる。例文帳に追加

Non-glutinous rice or glutinous rice is polished until the yield of the rice reaches about 70-85%, the polished rice is washed with water, immersed in water, subjected to steam action and steamed until the weight of steamed rice reaches ≥ about 1.60 times that of the polished rice. - 特許庁

うるち米ともち米を混合したものを微粉にし、加熱、整形して具材に使用することにより、炭水化物のエネルギーを補給し、旨味、食感を良好にした。例文帳に追加

The energy of a carbonhydrate is replenished and better deliciousness and texture are provided by forming a mixture of a nonglutinous rice and a glutinous rice into a fine powder, heating and forming the resultant fine powder, and using the heated and formed fine powder as an ingredient. - 特許庁

この構成により、精米対象米がうるち米であるかもち米であるかが玄米種別判別装置50により判別され、この精米対象米の種別に応じた条件で精米される。例文帳に追加

By this constitution, it is discriminated whether the rice to be milled is glutinous rice or non-glutinous rice by the unpolished rice-kind discriminator 50, and unpolished rice is milled under the condition corresponding to the kind of the rice to be milled. - 特許庁

無洗米(好ましくは、うるち米ともち米の混合物)に、こんぶ粉末、植物油脂、タピオカ澱粉、および小麦粉から選択される1種または複数種を混合したものが包装された無洗米。例文帳に追加

The wash-free rice is a packaged mixture obtained by mixing one kind or a plurality of kinds selected from tangle powder, vegetable oil and fat, tapioca starch and wheat flour with wash-free rice (preferably the mixture of nonglutinous rice and glutinous rice). - 特許庁

精米対象米がもち米とうるち米との何れの場合でも、その精米対象米に適した精米条件で良好に精米することができる精米設備を提供する。例文帳に追加

To provide rice milling equipment capable of well milling rice under a rice milling condition fitted to rice to be milled even in a case that the rice to be milled is glutinous rice or non-glutinous rice. - 特許庁

野生種のうるち米にN−メチル−N−ニトロソウレア処理などを施し、アミロース合成酵素I(GBSSI)及びアミロペクチン枝作り酵素II(BEIIb)を欠損した突然変異体米であるwx/ae米及び/又は当該米から得られるデンプンを用いる。例文帳に追加

The food product uses wx/ae rice which is a mutated rice obtained by N-methyl-N-nitrosourea treatment, etc., of wild nonglutinous rice and deleted with amylose synthetase I (GBSSI) and amylopectin branching enzyme II (BEIIb) and/or starch obtained from the rice. - 特許庁

例文

もち米及び/又はうるち米を水浸漬後具材を混合し、そこに所定量のデキストリン、トレハロース、添加水を加えて混合、加熱処理(加熱調理)し、そして、これをパン、中華まん、饅頭等の詰め物として充填し、さらに加熱処理する。例文帳に追加

Glutinous rice and/or nonglutinous rice are soaked in water, mixed with an ingredient, further mixed with prescribed amounts of dextrin, trehalose and additive water, heat-treated (heat cooked), filled as a filling for the bread, Chinese meat bun and bun with bean jam and furthermore heat-treated to obtain the filled bread, etc. - 特許庁

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