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安酒の部分一致の例文一覧と使い方

該当件数 : 229



例文

粕を利用して入浴剤や化粧水等としも利用できるような高アミノ酸度の高濃度清を容易に価に得る。例文帳に追加

To easily produce high concentration sake (refined rice wine) having a high amino acid content and capable of being used as a bathing agent, a skin lotion, etc., by using lees of rice wine at a low cost. - 特許庁

可能な限り全な手法により飲状態の運転者が自発的に運転操作を止めるように促す飲運転抑止システムを提供する。例文帳に追加

To provide a drunk driving suppressing system for urging a driver of a drinking state to spontaneously stop driving operation by the safest technique. - 特許庁

灰持の原型は、平時代から醸造されていた御神の一種である黒(くろき)であり、これは米麹に飯と水を入れて発酵させた後、草や木の灰を混入している。例文帳に追加

The original akumochizake was kuroki (a black sake) which was a type of sake brewed since the Heian Period for offering to the gods, and this was brewed by adding rice and water to malted rice and fermenting before adding charcoal made from grasses or trees.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

(なみざけ)とは、平時代から江戸時代にかけての日本の醸造において、掛け米(蒸米)、麹米ともに精米していない玄米を用いる製法で、また、その製法で造られるのことである。例文帳に追加

Namizake refers to a sake (Japanese rice wine) brewing method from the Heian to Edo periods which used genmai (unpolished rice) for both the kakemai (steamed rice) and the kojimai (malted rice), as well as the sake made using the method.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

大手の類販売店が自己資本で飲食店(主に高級居屋・和ダイニングバーなど)を経営し、一般消費者層になじみの薄かった地方の銘などを試飲感覚で価で提供している。例文帳に追加

Some big liquor shops manage restaurants (mainly high grade izakaya bars, dining bars of Japanese dishes and so on) with their own capital and provide local famous sake which used to be unfamiliar for common consumers for a cheap price in the sense of tasting.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス


例文

の麹騒動(1444年)以前は、現在では完全に杜氏集団のなかの仕事である日本麹についても、まだ造りの職人集団の仕事ではなく、造り屋の仕事ですらなかった。例文帳に追加

Although the production of koji (malt grown on rice used as a starter to make sake) is completely included in the job of a toji group at present, it was not included in the job of a sake brewing specialist group yet, and it was not even the job of a tsukuri-zakaya before the Koji Riot of the Bunan Era occurred in 1444.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

状態判定を価に行なうことが可能な飲状態判定装置、及びその判定結果を利用する飲運転防止装置を提供すること。例文帳に追加

To provide a drunk state determining device capable of performing drunk state determination at low cost and a drunk driving prevention device using the determination result. - 特許庁

瓶や樽若しくは壜より容易に移でき且貯留されたを長時に定して保持し而もフレーバーを増長せしめ簡便に分注できるの分注器を提供する。例文帳に追加

To provide a sake dispenser allowed to dispense sake therefrom easier than from a pot, barrel, or bottle, preserving sake stored therein stably for a long time, enhancing flavor, and readily dispensing sake. - 特許庁

状態判定を価に行なうことが可能な飲状態判定装置、及びその判定結果を利用する飲運転防止装置を提供すること。例文帳に追加

To provide a drunken condition determining device capable of inexpensively determining a drunken condition, and a drunken driving prevention device using a determination result thereof. - 特許庁

例文

アントシアン系色素を有する澱粉質原料を用いた赤色系に着色した清などの類において、アントシアン系色素を長期間にわたり定的に保持することが出来る類およびその製造法を提供する。例文帳に追加

To obtain a Sake such as Japanese refined Sake (Japanese ricewine) colored to red using an anthocyan-based pigment-containing starchy material, capable of stably preserving the pigment over a long period, and to provide a method for producing such a Sake. - 特許庁

例文

土桃山時代、南蛮貿易によって商品流通が国際化すると、他所のなかには南蛮として琉球の泡盛、中国・朝鮮の珍や薬草、アラビアや地中海方面からのアラックやワインなども入ってきた。例文帳に追加

In the Azuchi-Momoyama period, commercial distribution was internationalized by the trade with Spain and Portugal, and sake of southern barbarians, Awamori from Ryukyu, a rare sake and herb liquor from China and Korea, arak (anise-flavored liqueur) and wine from Arabia and the Mediterranean regions also entered Kyoto as yosozake.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

ビールは麦芽の含有量によって課税されるから、発泡の方がいんだよ。例文帳に追加

Beer is taxed according to its malt content, so low-malt beer is cheaper. - Tatoeba例文

ビールは麦芽の含有量によって課税されるから、発泡の方がいんだよ。例文帳に追加

Beer is taxed according to its malt content, so low-malt beer is cheaper.  - Tanaka Corpus

その時々の運任せで、科学的再現性に欠けており、醸造されるは品質が定しなかった。例文帳に追加

It was left to chance, scientific reproducibility was lacking and the quality of brewed sake could not be stabilized.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

そこで火入れにより、これら酵母・酵素・火落菌を殺菌あるいは失活させて質を定させる。例文帳に追加

Therefore, hiire is conducted to sterilize or make lose active yeast, enzyme, and hiochi bacteria and to stabilize sake quality.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

を利いたあとの後味にふくらみがあり、定して余韻を響かせているような味。例文帳に追加

It means a taste that, after tasting sake, gives an aftertaste that makes a person feel full and have a stable afterglow.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

その起源は、平時代に奈良の大寺院で製造されていた僧坊である。例文帳に追加

The origin of moro-haku was "soboshu" (monk's sake) which was brewed at major temples in Nara during the Heian period.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

しかし、株が一定せず、雑菌と混同しやすく、醸造されるは品質が定しなかった。例文帳に追加

But since the strain was not stable and easily mixed with contamination, the quality of sake was not stable.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

時代初期までの朝廷による造について記述されている。例文帳に追加

There is a description on the sake brewing by the Imperial Court until the beginning of the Heian period.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

井忠次(さかいただつぐ)は、戦国時代(日本)から土桃山時代にかけての三河の武将。例文帳に追加

Tadatsugu SAKAI was a Japanese military commander in Mikawa Province who was active from the Sengoku period (Japan) to the Azuchi-Momoyama period.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

デフェリフェリクリシンは清成分として人類が古くから摂取してきた全な物質である。例文帳に追加

The deferriferrichrysin is a safe substance ingested as an ingredient of Sake from the old times by humankind. - 特許庁

うすさを感じさせず、しかもコクのある低アルコール清定かつ大量に提供する。例文帳に追加

To stably produce a low-alcohol Sake in large quantities with full body and no watery feeling. - 特許庁

特に清類、水産練製品類ではい商品が多く販売されてきていることが分かる。例文帳に追加

This is especially true for sake and fish paste products where cheap products are increasingly being sold. - 経済産業省

だが、この撤廃に関しては、普通なみに75%程度の精米歩合で純米を造ってコストダウンを図っても、味がわからない消費者は喜んで価なを選択し、ひいては造技術と品質の低下につながり、ますます日本消費低迷期が進むものとして危惧している専門家も多い。例文帳に追加

Regarding this abolishment, many experts are concerned that, even if cost reduction is attempted by brewing junmaishu with the rice-polishing ratio of about 75% which is almost equal to that of futsushu, the consumers who do not find the difference of the taste gladly choose less expensive sake, which will lead to lowering sake brewing technologies and quality, resulting in further contribution to worsening the period of sluggish consumption of Japanese sake.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

蒸留類について、水素定同位体比又は酸素定同位体比又は炭素定同位体比又を測定し、測定した試料における定同位体比を産地又は種類が既知である蒸留類における定同位体比と比較して蒸留類の産地又は種類を判別する。例文帳に追加

A hydrogen stable isotope ratio or an oxygen stable isotope ratio or a carbon stable isotope ratio is measured for spirits, the measured stable isotope ratio in a sample is compared with a stable isotope ratio in spirits of which the place of production or the kind is known, thereby discriminating the place of production or the kind of the spirits. - 特許庁

時代初期までは、朝廷が造司(みきのつかさ)などの部署を持ち、内部で造を行っていたが、やがて官衙の衰退により技術や人員が外部に流出するようになり、民間の造りの中心となったのが大和国や河内国をはじめとする各地の大寺院であった。例文帳に追加

Until the early Heian period the Imperial Court had a department called Mikinotsukasa (Sake brewing) and brewed sake inside the court, but with the declination of kanga (government office), the technique and staff for sake brewing ran out of the court until major temples in many provinces including the Provinces of Yamato and Kawachi began to play a major part in commercial sake brewing.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

京都市中に造り屋などが発生したが、文の麹騒動のように市中の商人同士で商圏をめぐって争いごとが起こると、そうした俗世の混乱とは無縁に淡々と造りを続ける僧坊がさらに評価を高めることになった。例文帳に追加

Sake breweries developed in Kyoto City but soboshu, made by temples which quietly continued brewing sake without being bothered by worldly complication, was more highly-esteemed as merchants in town began to fight over the market as in the case of Bunan no Koji Sodo (Riot caused by rice malt sellers in the Bunan era).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

単なる血中アルコール濃度の測定だけにより、飲運転を防止するのではなく、アセトアルデヒドや疲労感を誘起する体内物質までもを考慮することにより、より効率的且つ確実に飲運転を防止でき、しかも軽量・小型で且つ価な飲検知装置を提供する例文帳に追加

To provide a lightweight, small-size and inexpensive drinking detector preventing drunk driving not merely by the measurement of a blood-alcohol concentration but effectively and surely preventing the drunk driving by considering internal substances inducing acetaldehyde and fatigue. - 特許庁

また、ぶどう中の総亜硫酸については、ぶどうをアルカリ処理することによって、ぶどう中のアセトアルデヒドや糖に結合した亜硫酸を遊離させた後、定なヒドロキシメタンスルホン酸に導いて遊離亜硫酸と同様に測定する。例文帳に追加

Additionally, with the total sulfurous acid in wine, the wine is subjected to alkali treatment, thus liberating acetoaldenyde in the wine and a sulfurous acid that is combined with sugar, and then guiding to a stable hydroxymethanesulfone acid for measurement as in the liberation sulfurous acid. - 特許庁

新規な健康食品として、粕を主原料として利用しながら粕を簡便にかつ多用途に活用でき消費者に充分受入れられ、かつ工業的に量産が可能で価で提供可能であり、小規模な業者でも簡単に導入可能である、液状粕及びその製造法の提供。例文帳に追加

To provide a liquid sake cake allowing easily and versatilely using the sake cake as a new health food while using the sake cake as a main raw material and sufficiently acceptable to consumers, and a method for producing the liquid sake cake allowing industrially mass-producing and inexpensively providing and allowing small-scale manufacturers to easily introduce. - 特許庁

としては蒸し米30kgにつき約1坪のスペースが必要で、また大吟醸・純米大吟醸などでは蒸し米100kg当たりに振りかける黄麹菌は5gほどである。例文帳に追加

As a guide, a space of approximately 3.3 square meters is needed for 30 kg of steamed rice and, for daiginjoshu or junmai daiginjoshu, approximately 5 g of yellow aspergillus is sprinkled on 100 kg of steamed rice.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

大正まで一般的な米であったにもかかわらず、昭和における精米技術の劇的な変化や国情不などによって、もはや「絶滅」してしまった米の種類も多い。例文帳に追加

Many varieties of sakamai that were typical sakamai until the Taisho period but were 'extinguished' due to the drastic change in rice-polishing technique and unstable conditions in Japan.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

その上に大量生産に向いているほか、粕はあくまで造の副産物であるため材料コストがはるかに上がりという面もあると考えられる。例文帳に追加

Furthermore, in addition to the suitability to mass-production, the second method also has the advantage of much cheaper ingredient costs because sakekasu is a by-product of sake production.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

洛中洛外の屋や町組(ちょうぐみ)からは、価格のい他所の販売差し止めを陳情する願い状が、たびたび幕府の奉行所に提出されている。例文帳に追加

The sake breweries and town societies in and around the capital of Kyoto often submitted petitions to stop the selling of cheap yosozake to the bakufu's magistrate's offices.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

このため、それら問題点を解決するが、満洲国経済部官長島長治と奉天にあった嘉納造の技師川豪雄によって研究されていた。例文帳に追加

Then, a sake which resolved such problems was researched by Choji NAGASHIMA, an official of the economic department of Manchukuo, and Takeo (豪雄) YASUKAWA, an engineer of the Kano Shuzo brewery in Hoten (Fengtian).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

の横行は国民の健康を損ねるだけでなく、治を悪化させ、政府にとっても税収の低減につながるため、合法的でなおかつ米を原料としないが真剣に研究された。例文帳に追加

Since widespread illegal liquors not only damaged people's health but also led to the deterioration of social order and the decrease of tax revenue for the government, the study of legal sake which was not made of rice was strongly promoted.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

桶算(おけざん)と呼ばれる、造りにかかわる様々な予算と収支の管理、日本醪の仕込み・醸造・全の管理、蔵の管理などすべてを請け負う。例文帳に追加

He or she is responsible for okezan, which is the management of budget and accounts for sake brewing, and all processes of sake production such as preparation of main fermenting mash, brewing, safety management, and warehouse management.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

火入れをせず、日本のなかに火落ち菌を放置すると、全醸造が保障されている現在でも過熟(かじゅく)になって、がすっぱくなったり、老ね香を発したりすることがある。例文帳に追加

If the heating process has not been done and hiochi bacteria have been left, even today when the safe brewing is guaranteed, it sometimes becomes overripe, sour and gives off hineka (abnormal odor of overripe sake).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

しかしながら、次第に京都以外の土地でも高い技術を持った造り屋があちこちで生まれ、その製品が京都のよりもい値段で京都市場に流入した。例文帳に追加

However, sake breweries with high skills gradually appeared everywhere outside of the Kyoto area, and the products from such breweries entered the Kyoto market at the lower prices than the sake brewed in Kyoto.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

さらに当時より造所は国税庁の厳しい管轄下にあり、造石税は出来上がったに加水すればするほど税金がくなる仕組みであった。例文帳に追加

Furthermore, from that time, sake breweries were placed under the strict control of the National Tax Agency, and the tax on sake brewing had a system that more water added in the finished sake, the cheaper the tax became.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

マグカップやティーカップ等の容器にワイン又は、他の類を入れた中に、当スパイス入りティーバッグを浸して電子レンジで温める事により易にホットワインや、薬を作ることができる。例文帳に追加

Hot wine and medicinal liquor can be easily produced by immersing the spice-containing tea bag in a container such as a mug or a tea cup poured with wine or another liquor and heating with a microwave range. - 特許庁

類製造工程におけるそばを材料とする定した品質の麹原料、掛け原料あるいはそれらを用いた新規な香味を有する類を提供する。例文帳に追加

To obtain a malt raw material having stable qualities comprising buckwheat as a material in a process for producing liquors, a raw material to be fed with malt and liquors having a new flavor using them. - 特許庁

種付け処理された蒸米を吟醸用麹の製造に好適な外硬内軟の種付け済み蒸米に容易かつ確実に調製し、それにより、定した高品質の吟醸用麹の製造を可能とする。例文帳に追加

To readily and surely prepare steamed rice subjected to seeding treatment as seeded steamed rice having hard outside and soft inside and suitable for production of Koji (molted rice) for Ginjo liquor (quality sake brewed from the finest rice) and enable production of stable and high-quality Koji for Ginjo liquor. - 特許庁

具体的には、シューモドナス属の微生物をDL−石酸溶液中で培養して得られるD−石酸水溶液を80℃以上で加熱処理するか、加熱処理後嫌気性雰囲気下で定に保存する。例文帳に追加

Concretely, an aqueous solution of D-tartaric acid obtained by culturing a microbial strain of the genus Pseudomonas in a solution of DL-tartaric acid is heat-treated at80°C or stably stored in an anaerobic atmosphere after the heat-treatment. - 特許庁

具体的には、シューモドナス属の微生物をDL−石酸溶液中で培養して得られるD−石酸塩水溶液のpHを6.0以下にし、分解を抑制し定に保存する。例文帳に追加

Concretely, the pH of an aqueous solution of a D-tartaric acid salt obtained by culturing a microbial strain of the genus Pseudomonas in a solution of DL-tartaric acid is adjusted to ≤6.0 to suppress the decomposition and stably store the salt solution. - 特許庁

鮮やかな赤乃至紫赤色に着色され、耐熱性及び定性に優れ、更には類自体の風味にも影響を与えることのない類を提供する。例文帳に追加

To provide an alcoholic beverage colored in clear red or purple red color, having excellent heat-resistance and stability and free from influence on the taste and flavor of the beverage. - 特許庁

従来未知の甘藷特有の芳香や色素などの風味を生きた質の定した全く新しいタイプの醸造及びその製造方法を提供する。例文帳に追加

To provide a completely new type of fermented liquor having stable liquor quality utilizing a flavor such as an aroma and a pigment specific to the sweet potato unknown up to now and a method for producing the same. - 特許庁

として、生(なましゅ)1キロリットルにつき炭1kgを投入し、取り除きたい成分や色をその炭に吸着させて沈澱させる。例文帳に追加

As a guide, one kilogram of charcoal is thrown in for one kiloliter of namashu and the charcoal adsorbs the impurities, color, and precipitate.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

たしかに日本度はそれを推定するのに便利な目ではあるが、厳密にはそれをもっと正確にあらわすのは甘辛度(あまからど)である。例文帳に追加

Certainly, nihonshudo is a convenient guide for estimating, but, to be precise, it is shown more exactly by amakarado (literally, degree of sweetness/dryness).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

そのほうが、農家にとっても一年の収入が保証されているので心して米作りに専念できるからである。例文帳に追加

This is because the farmer can concentrate on the production of sakamai with an assurance of yearly income.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

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