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Weblio 辞書 > 英和辞典・和英辞典 > 日本酒度の意味・解説 > 日本酒度に関連した英語例文

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日本酒度の部分一致の例文一覧と使い方

該当件数 : 83



例文

日本酒度=((1/比重)-1)×1,443例文帳に追加

Nihonshudo = ((1/specific gravity) - 1) x 1.443  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

計量法により、日本酒度は次のように定義されている。例文帳に追加

Nihonshudo is defined in the Measuring Act as follows  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

酒を15℃にした時の比重=1,443/(1,443+日本酒度)例文帳に追加

Sake's specific gravity at fifteen degrees centigrade = 1.443/(1.443 + Nihonshudo)  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

日本酒の燗では、細かな温表現が使用されている。例文帳に追加

On warmed sake, delicate expressions for temperatures are used.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

四段掛け(よんだんがけ/よだんがけ)とは、おもに日本酒普通酒などにおいて、醗酵が完了する直前に、日本酒日本酒度日本酒甘辛を微調整する目的で、酵素剤によって糖化した少量の蒸米を加えることである。例文帳に追加

Yondangake (or Yodangake) means to add a small amount of steamed rice that has been saccharified by enzymes at the last stage of fermentation for in order to slightly adjust the alcohol level or mildness or dryness of the sake.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス


例文

日本酒度を見ればわかるように、酒の比重も若干の幅がある。例文帳に追加

As seen from nihonshudo, there is a certain width of the range of specific gravity of sake.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

そのときに、4℃の蒸留水と同じ重さの酒の日本酒度を0とする。例文帳に追加

Nihonshudo zero is defined as sake that has same weight as that of distilled water of four degrees centigrade.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

日本酒度が低ければ甘口」と短絡的に考えるのは正しくない。例文帳に追加

It is not correct to consider too quickly "If nihonshudo is low, the sake is amackuchi."  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

当然比重や日本酒度も高く甘口酒の範疇に入る。例文帳に追加

The specific gravity and alcohol content are high, which makes it to be categorized as sweet sake.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

日本酒級別制は平成4年(1992年)に完全に撤廃された。例文帳に追加

The sake grading system was completely abolished in 1992.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

貴醸酒、低濃酒、低精白酒、発泡日本酒などの開発など。例文帳に追加

It is the development of kijoshu, sake of low alcohol concentration, sake with low rice polishing ratio, sparkling sake and so on.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

以下、一般的な温表現として日本酒の記事より転載する。例文帳に追加

In following part, descriptions of article about Japanese sake is reprinted as general expressions for temperatures.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

アルコール量は相対的に増えたので日本酒度は高くなる。例文帳に追加

As the relative amount of alcohol increases, the sake meter value gets higher.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

日本酒の味が日本酒度や甘辛はじめ数々の指数に数量化されてもなお、けっきょく数字では日本酒の味は語れないとよく言われるのは、大きくこのアミノ酸の構成の多様性によるものである。例文帳に追加

The reason why it is often said that, even if the taste of sake is quantified with various indexes such as nihonshudo and amakarado, we cannot tell the taste of sake with figures in this large variety in the composition of amino acids.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

日本醸造協会の栗山一秀による、流通していた清酒の平均的な「日本酒日本酒度/日本酒」の値をしめしたグラフは、明治40年で「+12/3.1」ほど、大正10年「+4/2.9」、昭和16年「+0/2.5」、昭和42年「-6/1.6」と読み取れる。例文帳に追加

The graph of the average 'degree of sake/acidity' of distributed seishu, made by Kazuhide KURIYAMA of the Brewing Society of Japan, shows '+12/3.1' in 1907, '+4/2.9' in 1921, '+0/2.5' in 1941, and '-6/1.6' in 1967.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

しかしこれらはあくまでも一般的な傾向であって(参照日本酒日本酒度)、日本酒度が高ければ、あるいは完全醗酵させれば、それだけ辛いと直結して言えるものではない。例文帳に追加

However, this is just a general trend (refer to the sake meter value) and it cannot be immediately concluded that the higher the sake meter value is, or more complete the fermentation is, the drier the sake is.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

しかし、従来の日本酒をただ水などで薄めたのでは、全体的な味質が崩れるので、発酵の結果として低アルコールの仕上がりとなるような、今までにない日本酒製法や日本酒酵母の開発が求められた。例文帳に追加

However, if diluting the traditional sake with just water, the sake would lose its overall flavor, so the development of a new brewing process and novel sake yeast were required to create the finished product with low-alcohol content as a result of the fermentation.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

逆浸透膜を使って日本酒本来の性質を変化させずに常温で高濃アルコール分の日本酒を造り、それを利用して新しい日本酒を製造する方法。例文帳に追加

METHOD FOR PRODUCING NEW JAPANESE SAKE FROM ORDINARY JAPANESE SAKE HAVING HIGH ALCOHOL CONCENTRATION AND PRODUCED AT ROOM TEMPERATURE USING REVERSE OSMOSIS MEMBRANE WITHOUT VARYING INTRINSIC PROPERTY OF JAPANESE SAKE - 特許庁

また、ブドウ糖濃の代わりに日本酒度を用いて、-1.16×酸-132.57とすることもできる。例文帳に追加

It is also calculated using nihonshudo instead of glucose concentration as - 1.16 x acid level - 132.57.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

甘辛や濃淡はあまり表示されることはないが、味の指標としては日本酒度よりは頼りになる。例文帳に追加

Amakarado and notando are seldom labeled, but as indexes of taste, they are more reliable than nihondhudo.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

そのため一般に、アルコール日本酒度が高ければそれだけ辛口に感じる。例文帳に追加

Therefore, generally speaking, sake is felt to be dry if its alcohol content and nihonshudo are high.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

なバナナ香は日本酒に甘くフルーティーな香りの厚みを加えるものとして好まれる。例文帳に追加

Moderate banana-like fragrance is popular as it adds a sweet and fruity fragrance to sake.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

また、磨きこんでも砕けることがないよう粘が高く、日本酒醪によく溶ける。例文帳に追加

Also, it has greater stickiness so that it isn't crushed even if highly polished and will easily dissolve in unrefined sake.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

-大さじ4程日本酒を使用する場合は塩味を足す形で調整が必要)例文帳に追加

About four tablespoonfuls (when Japanese sake is used, salt must be added to supplement the flavor.)  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

白地の部分で色を見、藍色と白地の境目で透明日本酒色の表現)を見る。例文帳に追加

Check the color over the white surface, and clarity (color criteria for sake) over the borders of white and indigo colors.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

現在の杜氏や蔵人の制の直接的な起源は日本酒の歴史江戸時代前期となる。例文帳に追加

The direct origin of present-day toji and the kurabito system appeared at the beginning of the Edo period.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

日本酒吟醸酒など高級酒を仕込むときには、高な技術と機械に頼らない手作業が必要とされるが、麹造りの段階でそれにあたる日本酒蓋麹法(ふたこうじほう)のなかで、日本酒蓋麹法と呼ばれる、熱を帯びてきた日本酒麹を小分けにするときに詰める箱状の道具が麹蓋である。例文帳に追加

Intricate manual techniques that do not rely on machines are required when brewing expensive Nihonshu (Japanese rice wine) ginjo sake (sake made from rice grains milled to 60% or less of original weight), and koji-buta are box-shaped tools used to divide the koji when using the futakoji method.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

特定名称の使用が定められる以前は、特級、一級、二級という日本酒級別制が存在した(詳しくは日本酒の歴史を参照)。例文帳に追加

Before the use of specific names is provided for, there existed the sake grading system of tokkyu (special class), ikkyu (first class) and nikyu (second class). (For more information, refer to the "History of Sake.")  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

しかし、日本酒吟醸酒や日本酒吟醸酒ともなると、米一粒ひと粒の磨かれ具合が全体の酒質を左右しかねないため、より精の高い精米データが必要とされ、そこで真精米歩合という概念が作られた。例文帳に追加

However, when it comes to Japanese liquor ginjoshu, as the polishing degrees of individual grains tend to affect the quality of the sake as a whole, higher accuracy in polishing data is required, and then the notion of shin seimai buai (true rice-polishing ratio) was fformed.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

日本酒級別制(にほんしゅきゅうべつせいど)とは、昭和15年(1940年)から平成4年(1992年)まで日本において長らく存在した、日本酒の酒税法上、ならびに一般的な分類体系である。例文帳に追加

Classification of Sake in the Liquor Tax Act is a general classification system of sake under the Liquor Tax Act, which long existed in Japan from 1940 to 1992.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

炭酸ガスを入れてから十日ほど経ったときに日本酒醪(もろみ)をしぼり、もう一日本酒酵母を入れて発酵させ、出てくる炭酸ガスを低温でそのまま溶存させて出荷する。例文帳に追加

About 10 days after carbon dioxide is added, Nihon-shu moromi is pressed to take out sake and this sake is added with Nihon-shu yeast and is fermented, then, the carbon dioxide produced is dissolved as it is at a low temperature, and the sake is shipped.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

醸造用乳酸(じょうぞうようにゅうさん)とは、日本酒の醸造過程における日本酒酒母造りで必要とされる純の高い乳酸のことである。例文帳に追加

The lactic acid for making sake is the high-purity lactic acid required in making yeast mash in the process of brewing Japanese sake (rice wine).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

低濃酒(ていのうどしゅ)とは、近年開発されたアルコール数13以下、平均的には8前後の日本酒のことである。例文帳に追加

Sake of low alcohol concentration is the recently invented sake with the alcohol content of 13 percent or less, normally with around 8 percent alcohol.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

日本酒は、毎年7月から翌年6月が醸造年と定められており、通常は製造年内に出荷されたものが新酒と呼ばれる。例文帳に追加

For sake, the brewing year begins from July, every year, and ends in June the next year and, usually, sake shipped within the brewing year is called shinshu.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

たしかに日本酒度はそれを推定するのに便利な目安ではあるが、厳密にはそれをもっと正確にあらわすのは甘辛(あまからど)である。例文帳に追加

Certainly, nihonshudo is a convenient guide for estimating, but, to be precise, it is shown more exactly by amakarado (literally, degree of sweetness/dryness).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

これも日本酒度・酸の場合と同じで、一般の人の味覚は、香り、食べあわせ、体調などにより大きく変動するものである。例文帳に追加

However, same as in the case of nihonshudo, sense of taste of an ordinary person fluctuates greatly depending on fragrance, combination of food and drink and physical condition.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

同じアルコール飲料を同じ土地で異なった温で味わうのを常としているのは、世界的に見て日本酒だけである。例文帳に追加

Sake is the only alcoholic drink in the world which is habitually drunk at different temperatures in the same area.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

これは醸造酒としては稀に見る高いアルコール数であり、日本酒ならではの特異な方法で、世界に誇れる技術的遺産といえる。例文帳に追加

This is exceptionally high alcohol concentration for brewing and is a unique method used only for sake that we can call of a technical heritage which we can be proud of.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

しかし、これも日本酒度の場合と同じで、一般の人の味覚は、香り、食べあわせ、体調などにより大きく変動するものである。例文帳に追加

However, same as in the case of nihonshudo, the sense of taste of an ordinary person fluctuates greatly depending on fragrance, combination of food and drink and physical condition.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

江戸時代は、昭和時代に存在した法制化した日本酒級別制はないが、いちおう消費者の目安として、例文帳に追加

During the Edo period, there was no legislated sake grading system like that which existed in the Showa period, but consumers roughly ranked sake as shown below.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

これは醸造酒としては稀に見る高いアルコール数であり、日本酒ならではの特異な方法で、世界に誇れる技術的遺産といえる。例文帳に追加

This high alcohol content is rarely observed in brewed alcohol, and Japanese sake brewery has unique world level technical skills.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

日本酒をめぐる需給バランスは敗戦直後よりもむしろ悪化する一方で、昭和23酒造年(1948年-1949年)あたりが最悪であった。例文帳に追加

The balance of supply and demand of sake continuously became worse than that in the early postwar years, and it was worst around the Showa 23 brewing year (1948 to 1949).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

従来の日本酒を水で薄めたものではなく、アルコール発酵の結果として低アルコールとなったものである。例文帳に追加

Low alcohol content was achieved through alcoholic fermentation, not by diluting the traditional sake with water.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

日本酒は並行複発酵によって醸造されるため、結果として20を超える高アルコールが生成される。例文帳に追加

Sake is produced in the multiple parallel fermentation process, resulting in yielding a higher alcohol content of 20 percent or more.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

(かつて販売されていた融米造りの上撰の日本酒度は+6で、あいラベル(エクストラ)は+5。例文帳に追加

(The sake meter value [a numerical rating of a sake's sweetness or dryness] of Josen [high quality sake] was +6, and Ai label [extra] was +5, which were made with the yusen-zukuri method and are no longer on the market.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

普通に蒸すよりも淡麗辛口に仕上がる(焙炒造りの上撰・佳撰の日本酒度は+10。一般的な豪快の上撰・佳撰は+4)。例文帳に追加

Sake is produced to be cool and dry compared to the ordinary steaming (the degree of Japanese sake of high-class and regular sake produced by torrefaction are +10 and that of high-class and regular sake of ordinary gokai is +4.)  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

杯一杯程の量が入る小さな容器に日本酒を入れ、密封し、銘柄を識別できる記号や説明を記載したものを流通させる。例文帳に追加

The sake is put in a small vessel containing an amount about a cup full, sealed and the one with description of signs and explanations by which a brand is identified is distributed. - 特許庁

批判が高まってきたのを受けて、政府は日本酒級別制に替わりうる品質本位の分類体系を模索し始め、平成2年(1990年)から「普通酒」「特定名称酒」など9種類の名称からなる日本酒分類を導入し、当初は旧来の級別制と暫定的に併用した。例文帳に追加

In response to growing criticism, the government began to seek other quality-focused classification system to replace the Classification of Sake in the Liquor Tax Act, and in 1990, introduced a new sake classification composed of nine different class names such as 'Futsushu (standard sake)' and 'Tokutei meishoshu (special designation sake),' which was tentatively utilized in combination with the traditional classification system in the earliest years.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

ヨーロッパ(おもにオランダ)から届けられるワインに対して日本酒はアルコール数が若干高いがために、バタヴィアを始めとした東南アジアにおいては、日本酒は食前酒、ワインを食中酒として飲むという独自の食文化の伝統が生まれた。例文帳に追加

Since sake had a little higher alcohol content than wine from Europe (mainly from Holland), a unique food tradition where sake was drunk as an aperitif and wine was drunk during meals in Southeastern Asia including Batavia was established.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

昭和15年(1940年)に始まった日本酒級別制への批判が高まり、平成2年(1990年)からそれに代わる日本酒の分類として使われるようになったのが、のちに分類の項で詳しく述べられるような普通酒、特定名称酒など9種類の名称である。例文帳に追加

Under increasing criticism for the sake grading system begun in 1940, the nine categories, such as regular sake and the sake with a specific class name, has been replaced as a new way of classification of sake since 1990, the details of which is mentioned later in the section of classification.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

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