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貝柱を含む例文一覧と使い方

該当件数 : 37



例文

貝柱例文帳に追加

a shell ligament  - EDR日英対訳辞書

帆立貝柱の乾燥方法及び帆立貝柱の乾燥装置例文帳に追加

METHOD AND APPARATUS FOR DRYING SCALLOP EYE - 特許庁

貝柱を煮て干した食品例文帳に追加

the boiled and dried adductor muscles of shellfish that are eaten as food  - EDR日英対訳辞書

貝柱という,貝の器官例文帳に追加

an organ of shellfish called adductor  - EDR日英対訳辞書

例文

小柱(青柳の貝柱)を具にした温かい蕎麦。例文帳に追加

Arare soba consists of buckwheat noodles in hot soup served with arch shell ligaments on top.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス


例文

生鮮ホタテガイ貝柱の高品質保持方法例文帳に追加

METHOD FOR KEEPING HIGH QUALITY OF FRESH SCALLOP - 特許庁

白粥の他、ニワトリや干し貝柱(茹でたホタテガイやタイラギの貝柱を天日乾燥したもの)などの出汁で炊くことが多い。例文帳に追加

In addition to plain congee, it is often cooked in a stock made from chicken or conpoy (the adductor muscles of Japanese scallops or tairagi shellfish that have been boiled and sun-dried)  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

従来の貝柱取出し方法は貝柱が損傷し易く、その品質、等級が低下し易い。例文帳に追加

To solve problems that the adductor muscle is readily damaged and the quality and grade thereof are easily lowered in a conventional method for taking out the adductor muscle. - 特許庁

ホタテ乾貝柱の香味を有する調味料の製造方法例文帳に追加

METHOD FOR PRODUCING SEASONING HAVING FLAVOR OF DRIED SCALLOP EYE - 特許庁

例文

乾燥イカに代えて、乾燥したホタテの貝柱も利用できる。例文帳に追加

Adductor muscle of dried scallop can be utilized in place of the dried cuttlefish. - 特許庁

例文

複数個のホタテ貝柱どうしを酵素トランスグルタミナーゼの作用で結着又は接着させることにより一つの貝柱にし、任意に成型することにより、干しホタテ貝柱を製造する。例文帳に追加

A method for producing a processed product of the dried scallop adductor muscle comprises forming a plurality of pieces of the scallop adductor muscle into one piece of the adductor muscle by combining the pieces with each other, or bonding them to each other, under the action of an enzyme of transglutaminase, and then arbitrarily molding the piece. - 特許庁

具材はこのほか海老、牛肉、ホタテの貝柱などもあり、これらをミックスしたものもある。例文帳に追加

In addition to these, there are several ingredients such as shrimp, beef, eye of scallop those that can be mix with these.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

従来よりも偏平化したホタテの貝柱を良好な生産性で製造する方法を提供する。例文帳に追加

To provide a method for producing a scallop adductor muscle made flatter than a conventional one in good productivity. - 特許庁

ホタテガイの貝柱を、焙乾した後にあん蒸を行う方法により乾燥貝柱を製造するに当たり、焙乾工程を経た貝柱を該工程後の任意の段階で、焙乾工程でホタテ貝柱から発生した焙乾ドリップに浸漬することにより、製品の歩留まりを大幅に向上させ、かつ旨味及び光沢(てり)が優れた高品質な製品を生産する。例文帳に追加

In production of dry adductor by a procedure of drying and then steaming the scallop adductor, the yield of the products is much improved and high quality products excellent in taste and luster (gross) are produced by dipping the adductor provided through a drying step into a drying drip on an optional stage after the drying step, wherein the drying dip is generated from scallop adductor in the drying step. - 特許庁

一刺二蝶、貝柱・柱状食品の手動式、横型の蝶開き分離・分割装置例文帳に追加

HORIZONTAL MANUAL DEVICE FOR SEPARATING AND SPLITTING ADDUCTOR OR COLUMNAR FOOD TO TWO BUTTERFLY-OPEN PIECES BY ONE-TIME CUTTING WORK - 特許庁

貝殻からの貝柱の剥離作業を不要とし、貝柱の生肥としての有効利用を可能にすると共に、栄養価に富んだ肥料・土壌改良材・飼料を作成する。例文帳に追加

To manufacture a fertilizer, a soil improvement material and an animal feeding stuff which dispense with the removing work of an eye of scallop from a shell to effectively use the eye of scallop as a raw fertilizer and are consequently rich in a nutrition value. - 特許庁

ホタテ生鮮貝を、開殻して摘出した貝柱に電気的刺激を付与して偏平化させて、そのまま冷凍し、偏平率、すなわち直径/厚さ(高さ)の比、が1.8以上でかつ形の整ったホタテ貝柱を得る。例文帳に追加

The scallop adductor muscle having a flatness ratio, i.e. the ratio of diameter/thickness (height), of ≥1.8 and a well-regulated shape is obtained by flattening the adductor muscle taken out by opening the shells of a fresh scallop by imparting electric stimulation, and freezing the adductor muscle directly. - 特許庁

貝柱3の画像寸法値は、貝柱3の実測寸法値と極めて相関の良い関係にあることから、推定精度が高く、信頼性のある認識を得ることができる。例文帳に追加

Since the image dimension of the adductor muscle 3 is closely correlated with the measured dimension thereof, the objective reliable recognition is obtained in high estimation accuracy. - 特許庁

原材料となるホタテ貝柱の大きさに既定されず、任意の大きさで自由に成型でき、さらには、割れにくい干しホタテ貝柱を提供する。例文帳に追加

To provide dried scallop adductor muscle capable of being freely molded into a piece having an arbitrary size, without depending on a size of the scallop adductor muscle used as a raw material, and difficult to be broken. - 特許庁

生ほたて貝柱の乾燥時間を短くし、ロスとなる屑の発生をなくし、かつ旨味を増強したほたて貝柱の機械乾燥製品の提供。例文帳に追加

To obtain a mechanically dried product of a scallop adductor which has a shortened drying time of raw scallop adductor, eliminates occurrence of waste to be a loss and has an enhanced flavor. - 特許庁

少ない労力で短期間に効率良く、帆立貝柱を表面と内部とが均一になるように乾燥でき、外観、官能、歩留に優れる高品質で安全な乾燥貝柱を製造できるようにする。例文帳に追加

To enable the surface and inside of a scallop eye to be dried uniformly and efficiently for a short period of time by using a little labor, and enable a high-quality and safe dried scallop eye which is excellent in appearance, sense and yield, to be manufactured. - 特許庁

中華料理では、鶏肉、鶏がら、豚肉、中国ハム、貝柱、干し海老などが材料としてよく使われる。例文帳に追加

In Chinese cuisine, the materials frequently used to extract soup stock are chicken, chicken bones, pork, Chinese ham, scallop, dried shrimp and others.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

種物としては最も古くからあり、江戸中期に貝柱のかき揚げなどを載せたのがはじまりという。例文帳に追加

Tenpura is the oldest topping for soba said to have originated when tenpura such as scallop kakiage (a type of tenpura made by deep-fat frying the mixture of scallops, chopped vegetables, and the tenpura batter) was used during the mid Edo period.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

サトイモを主とし、鶏肉、ニンジン、ゴボウ、油揚げ、イクラ、貝柱、キノコ等を加えた煮物。例文帳に追加

It is a nimono (stewed foods simmered in a soy-and-sake-based sauce) made of mainly taro, and chicken, carrot, burdock, deep-fried bean curd, salmon roe, scallop, mushroom, and so on.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

帆立貝の剥き身から貝柱を除いた内臓を構成する外套膜を確実に、且つ、処理水を汚染することなく分離回収する。例文帳に追加

To surely separate and recover mantles constituting viscera obtained by removing ligaments from stripped shellfishes and without polluting treating water. - 特許庁

二枚貝を煮沸はせずに、殻の合わせ部より刃を入れて貝柱を切り、口を開けて中の身を掻き出す。例文帳に追加

An adductor muscle is cut by entering an edge from the joint of a shell without boiling the bivalve, and an inside shellfish is raked out by opening a mouth. - 特許庁

ほたて貝1の貝柱2が頂面6と、底面7と、これら両面6,7間に互いに平行して延びる筋繊維8とを有する。例文帳に追加

The adductor muscle 2 of a scallop 1 has a top face 6, a bottom face 7, and muscle fibers 8 extended in parallel to each other between both the faces 6, 7. - 特許庁

二枚貝の総称としての牡蠣において,両板状殻中央部内側の両貝柱により吊るされた牡蠣身を開殻して取り出す,牡蠣の開殻方法を提供すること。例文帳に追加

To provide a method for opening oyster shells, with which in oyster as a general term of bivalve, oyster meat suspended from both adductors at central part insides of both platy shells is taken out by opening shells. - 特許庁

ホタテガイ(帆立貝)の貝柱を調味乾燥した白干しを生産するに当り、二番煮を行うことなく高品質な製品を生産する方法を提供する。例文帳に追加

To provide a method for producing a high-quality product without carrying out secondary cooking when producing a white dried scallop by salting and drying the adductor muscle of the scallop. - 特許庁

調味乾燥したホタテガイ(帆立貝)の乾燥貝柱を生産するに当り、製品の歩留まりを向上させ、かつ旨味及び光沢(てり)が改善された高品質な製品を生産する方法を提供する。例文帳に追加

To provide a procedure improving the yield of products and producing high quality products improved in taste and luster (gloss), in production of dried and seasoned dry adductor of scallop. - 特許庁

スケトウダラやサメ、イワシ等の魚肉を使ったものでは得難い食感や風味を有し、なお且つ製造工程の簡素化にも繋がる新規な構成のホタテガイ貝柱肉を主原料とするハンペンの製造方法を提供する。例文帳に追加

To provide a method for producing Hanpen from adductor muscles of a scallop as a main raw material, having excellent texture and flavor hardly obtained by using fish such as Alaska Pollack, shark and sardine, and for having a simplified production step. - 特許庁

貝殻内から貝柱を残して身を取り出す工程と、貝殻を水で洗浄する工程と、洗浄後の貝殻を温風乾燥する工程と、乾燥後の貝殻を粉・粒状に破砕処理する工程とを有する。例文帳に追加

The method of manufacturing the fertilizer, the soil improvement material or the animal feeding stuff includes the steps of: taking out meat while leaving the eye of scallop; washing the shell with water; drying the washed shell with hot air; and crushing the dried shell into a powdery or granular state. - 特許庁

貝の閉殻筋(無紋筋部)の外側から貝の殻の内側に液体を噴射して、殻と身(貝柱をも含む)とを分離して殻を開くようにした。例文帳に追加

This method for treating a shellfish comprises jetting a liquid from the outside of an adductor muscle (an unstriated muscle part) of the shellfish into the inside of valves of the shellfish and separating the valves and flesh (including the adductor muscle) so as to open the valves. - 特許庁

貝柱を除くアコヤ貝貝肉より、コラーゲン、グリコーゲン、タウリン、リン脂質、ステロール類、セラミド類の1種以上を抽出した残分と、アコヤ貝付着物を原料とする堆肥を製造し、アコヤ貝真珠養殖の環境の向上を図る。例文帳に追加

Compost is produced using pearl oyster flesh residue and matters attached to pearl oyster as raw materials so as to improve the pearl oyster culturing environment, provided that the pearl oyster flesh residue is the part remaining after removing ligaments and extracting at least one chosen from collagen, glycogen, taurine, phospholipid sterols and ceramides. - 特許庁

ホタテの貝柱を、水晒処理及び塩水煮処理した後、過熱水蒸気による焙焼処理と減圧乾燥/通風乾燥との組合せを1回以上実施することにより、従来法に比べて短期間で色調及び食味の良好な白干しを製造する。例文帳に追加

This method for producing the white-dried scallop having a better color-tone and eat taste than those by conventional methods comprises immersing the ligaments of the scallop in water and treating with boiling salt water, then repeating a broiling treatment by super-heated steam, and drying under vacuum/drying by passing air by ≥1 time. - 特許庁

シジミの身肉、特に中腸腺は除去して足または貝柱を切り出して抽出対象の組織とし、これに対して、分子量100000以上の画分を残存させる分離操作または濃縮操作を含む抽出工程を経て、目的トリペプチドの合成が可能な酵素溶液を得る。例文帳に追加

This enzyme solution can synthesize the objective tripeptide and is obtained by removing the body meat, especially, the midgut gland of freshwater clams, cutting out podium or ligament of scallop to make them as organs for extraction objectives, while going through an extraction process that includes a separating or concentrating operation for obtaining the remaining fractions having 100,000 or larger molecular weight. - 特許庁

例文

ホタテ貝柱に、焙乾工程で110〜250℃の過熱水蒸気により焙乾を行い、そして、あん蒸工程で、少なくとも該工程の途中から温湿度条件が管理された雰囲気中であん蒸を行うこと、により高品質ホタテ白干しを製造する。例文帳に追加

The method for producing the high-quality scallop dried without the seasonings includes carrying out roasting and drying by superheated steam at 110-250°C, at roasting and drying step; and maturing the roasted and dried product, in an atmosphere having a controlled temperature and moisture condition from at least the midway of a maturing step in the maturing step. - 特許庁

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