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Weblio 辞書 > 英和辞典・和英辞典 > 醸造法に関連した英語例文

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醸造法の部分一致の例文一覧と使い方

該当件数 : 251



例文

アルコール含有溶液中のアルデヒド化合物の除去方及び該方により精製された醸造例文帳に追加

METHOD FOR REMOVING ALDEHYDE COMPOUND IN SOLUTION CONTAINING ALCOHOL, AND FERMENTED LIQUOR PURIFIED BY THE METHOD - 特許庁

この方醸造した酒のことを山廃仕込み(やまはいしこみ/-じこみ)あるいは単に山廃(やまはい)という。例文帳に追加

Sake which is brewed with this method is called Yamahai-shikomi (or -jikomi) or simply Yamahai.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

これは醸造酒としては稀に見る高いアルコール度数であり、日本酒ならではの特異な方で、世界に誇れる技術的遺産といえる。例文帳に追加

This is exceptionally high alcohol concentration for brewing and is a unique method used only for sake that we can call of a technical heritage which we can be proud of.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

その過程で生じた副産物を発酵・蒸留した製で、焼酎に類似する「糖酎」「泡酒」「蜜酒」と呼ばれた酒が戦前に醸造されていた。例文帳に追加

With fermenting and distilling the by-products generated in the manufacturing process, liquors called "tochu," "awazake," "mitsuzake," similar to shochu, were produced before the war.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

白酒(しろき)・黒酒(くろき)・清酒(すみさけ)・濁酒(にごりざけ)などの種類があり、醸造法も多様である。例文帳に追加

There are several types, including shiroki (white sake), kuroki (black sake), sumisake (refined sake), nigorizake (unrefined sake), and there are also various brewing methods.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス


例文

また、先に挙げた酵素添加による速醸を用いることで、1ヶ月程度に醸造期間を短縮することができる。例文帳に追加

When using the fast brewing method by adding enzyme that was mentioned earlier, the brewing period can be shortened to about one month.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

諸白(もろはく)とは、日本酒の醸造において、麹米と掛け米(蒸米)の両方に精白米を用いる製の名。例文帳に追加

"Moro-haku" ("moro" means both sides, and "haku" means polishing) was the name of a sake brewing method which used polished rice for both the "koji-mai" (the rice in which the mold of "koji" [Aspergillus oryzae] was cultivated) and the "kake-mai" (also called "fukashi," meaning the steamed rice).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

これは醸造酒としては稀に見る高いアルコール度数であり、日本酒ならではの特異な方で、世界に誇れる技術的遺産といえる。例文帳に追加

This high alcohol content is rarely observed in brewed alcohol, and Japanese sake brewery has unique world level technical skills.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

ただ、この酒が具体的に何を原料とし、またどのような方醸造したものなのかまでは、この記述からうかがい知ることはできない。例文帳に追加

However, this can not indicate what materials were used for that liquor or how it was brewed.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

こちらは麹カビの糖化作用を利用した醸造法であり、現代の日本酒のそれと相通じるものである。例文帳に追加

This is a brewing method which utilized the saccharification of Aspergillus oryzae and it is similar to the one of modern sake.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

このように、奈良時代の同時期に口噛みによるものと麹によるものというまったく異なる醸造法が記録されているわけである。例文帳に追加

In this way, the two completely different brewing methods, that is, the one by chewing with mouth and another by Aspergillus oryzae, were recorded around the same time of the Nara period.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

こうして、明治37年(1904年)には大蔵省の管轄下に国立醸造試験所(現在の独立行政人酒類総合研究所)が設立された。例文帳に追加

In this way, the National Research Institute of Brewing (present National Research Institute of Brewing [NRIB]) was founded in 1904 under the control of Ministry of the Treasury.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

鴻池流は醸造法としては消滅してしまったものなので、その意味で本書の記述は貴重である。例文帳に追加

The brewing method of Konoike school has been lost already, therefore the descriptions in the book are valuable.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

主として固体発酵を利用する酵素工業及び食品醸造工業における製麹装置のサニタリ維持方に関する。例文帳に追加

To provide a method for maintaining sanitary of a malt production device in enzyme industry and brewing industry where solid fermentation is mainly utilized. - 特許庁

主として酵素工業並びに醸造工業に使用する、製麹装置の空調方及び装置に関する。例文帳に追加

To provide a ventilation method and apparatus used for malt manufacturing apparatus mainly used in enzyme industry and brewing industry. - 特許庁

麦芽を主原料とする醸造酒の製造方であって、保健機能を具備する原料から抽出物を得る抽出工程が含まれる。例文帳に追加

This method for producing the brewed liquor made from malts as a main raw material comprises an extracting step of obtaining extracts from the raw materials having the health care functions. - 特許庁

この酵母を、従前の醸造に適用して、うすさを感じさせず、しかもコクのある低アルコール清酒を製造する。例文帳に追加

A low-alcohol Sake with full body and no watery feeling is produced by applying the above yeast to a conventional brewing process. - 特許庁

FLO5遺伝子及びYHR213W又はYAR062W遺伝子を利用した醸造用酵母の判別例文帳に追加

FERMENTATION YEAST DISCRIMINATION METHOD UTILIZING FLO5 GENE AND YHR213W OR YAR062W GENE - 特許庁

例えば、醸造酒のようなアルコール含有溶液からのアルデヒド化合物の除去方を提供する。例文帳に追加

To provide a method for removing an aldehyde compound from a solution containing alcohol, such as fermented liquor. - 特許庁

2 上記のすべての植物を、ワインの醸造過程で一諸に投入して発酵させるワインの製造方例文帳に追加

(2) All of the plants stated above are dipped together in a wine fermentation process to produce the objective health wine. - 特許庁

本発明は、醸造用の下面発酵酵母の菌株を相互に識別する方を提供することを目的とする。例文帳に追加

To provide a method for mutually discriminating strains of bottom fermentation yeast for brewing. - 特許庁

本発明は、麦芽を原料とする低カロリー醸造酒の風味、呈味、ボディ感を付加する方を提供する。例文帳に追加

To provide a method for adding flavor, taste and body feeling to a low-calorie brewage using malt as a raw material. - 特許庁

脱臭ニンニク液で高麗人参の成分を抽出した人参成分ニンニク液で醸造酒を製造する方例文帳に追加

METHOD FOR PRODUCING BREWED LIQUOR BY USING GARLIC LIQUID CONTAINING GINSENG COMPONENT OBTAINED BY EXTRACTING COMPONENT OF KORAI GINSENG WITH DEODORIZED GARLIC LIQUID - 特許庁

酒造免許を有する蔵元はオリジナルな酒を求める消費者に醸造や仕込み原材料等が選択できるリストを示す。例文帳に追加

A brewer having the brewing license shows a consumer demanding an original liquor a list from which a brewing method, a preparation raw material, etc., can be selected. - 特許庁

本発明の密封容器詰めシャーベットの製造方は、酒類や醸造用アルコールを含むものに適用することができる。例文帳に追加

The method for producing a sherbet packed in a hermetic container is applied to liquors and beverages containing alcohol for brewing. - 特許庁

アルギニン要求性酵母を用いてスイカ果汁由来の酒を醸造することを特徴とするスイカ酒製造方である。例文帳に追加

The method for producing the watermelon wine includes brewing the watermelon juice-originated wine with an arginine-requiring yeast. - 特許庁

ヘイズ生成能を低減させた醸造酵母、ヘイズ含量を低減させた酒類の製造などの提供。例文帳に追加

To provide a brewing yeast having lessened haze formation ability and a method for producing an alcoholic drink showing lessened haze content. - 特許庁

このような方により醸造された醤油は、色が極めて淡く、官能的にも通常の醤油と同等の醤油である。例文帳に追加

The soy sauce brewed by the method has an extremely light color, and is equal to normal soy sauce in sense. - 特許庁

主として食品工業並びに醸造工業に使用するサニタリ性に優れた原料の搬送分配方及び装置に関する。例文帳に追加

To provide a conveyance distributing method and device for a material excellent in the sanitary property mainly used in a food industry and brewery industry. - 特許庁

焼酎粕の有効利用をはかるとともに、多様な風味の食酢を製造できる高級な醸造酢の製造を提供する。例文帳に追加

To provide a method for producing a high class fermented vinegar, capable of producing edible vinegar having various flavors by effectively utilizing shochu (rough distilled spirit) lees. - 特許庁

焼酎の醸造に際して、海洋深層水を仕込水として用い、香味の優れた、雑味のない焼酎の製造を提供する。例文帳に追加

To provide a method for producing Shochu (Japanese distilled spirit), comprising using deep ocean water as brewing water on the brewing of the Shuchu, by which the Shochu having an excellent flavor and not having miscellaneous tastes is produced. - 特許庁

アミノ酸資化能の高い醸造酵母、アミノ酸含有量が低く、アミノ酸組成に特徴のある酒類の製造などを提供する。例文帳に追加

To provide a brewer's yeast having an ability to assimilate an amino acid, to provide a method for producing an alcoholic drink low in the content of amino acid and characteristics of an amino acid composition, and the like. - 特許庁

赤大豆を常により加熱変性したものを、そのまま、又はこれに常により加熱変性した醸造用蛋白質原料及び/又は醸造用澱粉質原料を混和したものを原料として常により製麹し、これを食塩水と仕込み、発酵熟成させ、課題の醤油を得る。例文帳に追加

This method for producing soy sauce comprises producing malt with a usual method using as the raw material red soybeans thermal-denatured with a usual method, as they are, or the red soybeans mixed with a protein raw material for brewing and/or a starchy raw material for brewing each thermal-denatured with a usual method, and preparing the resultant malt in salt water to be fermented and ripened. - 特許庁

澱粉原料又は糖質原料を糖化及びアルコール発酵させ、次いで酢酸菌を加えて酢酸発酵する醸造酢の製造において、糖化する際、アルコール発酵する際又は酢酸発酵する際に桑葉又はその粉砕物を加えることを特徴とする醸造酢の製造例文帳に追加

In the method for producing brewed vinegar, with which a starch raw material or a saccharide raw material is saccharified, subjected to alcohol fermentation and then to acetic acid fermentation with acetic acid bacteria, mulberry leaves or ground leaves thereof are added in saccharification, in alcohol fermentation or in acetic acid fermentation. - 特許庁

本発明は、原料の糖化、アルコール発酵及び酢酸発酵からなる一般的な醸造酢の製造方を用いて、原料の素材感を損なうことのない風味良好な醸造酢を製造する方を確立することを目的とする。例文帳に追加

To provide a method for producing brewed vinegar, which does not impair a material feel of a raw material and has an excellent flavor, by using a general method for producing brewed vinegar, comprising saccharification of a raw material, alcohol fermentation and acetic acid fermentation. - 特許庁

澱粉質原料又は糖質原料を糖化及びアルコール発酵させ、次いで酢酸発酵させて酢酸を生成させる工程からなる醸造酢の製造方において、酢酸発酵する工程に特定の成分で構成される発酵補助剤を添加することを特徴とする醸造酢の製造方例文帳に追加

The method for producing brewed vinegar comprises adding a fermentation assisting agent constituted of a specific component to an acetic acid fermentation process in the method for producing brewed vinegar, which comprises processes for saccharifying a starchy raw material or a saccharine raw material and subjecting a saccharified material to alcohol fermentation and then to acetic acid fermentation. - 特許庁

平成16年のJAS(日本農林規格)の改正に伴い、旧名「新式醸造」のうち混合先が諸味のものが「混合醸造方式」となり、混合先が諸味ではなく生揚げ醤油なものと旧名「アミノ酸添加」が「混合方式」と変更された。例文帳に追加

Due to amendments to Japan Agricultural Standards (JAS) in 2004, among the methods, 'New type brewing method' (former name), the method of mixing to moromi is determined as 'Mixed fermented method,' and the method of mixing to kiage soy-sauce and 'Amino acid adding method' (former name) were determined as 'Mixed method.'  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

明治8年(1875年)、明治政府は、江戸幕府が定め複雑に入り組んだ酒株に関する規制を一挙に撤廃し、酒類の税則を醸造税と営業税の二本立てに簡略化して、醸造技術と資本のある者ならば誰でも自由に酒造りができるように令を発した。例文帳に追加

In 1875, the Meiji Government abolished at a stroke complicated regulations concerning sakekabu which the Edo bakufu had implemented, simplified the taxation rule for alcoholic beverages by implementing a dual system of brewing and trading taxes, and issued an order to allow anyone with brewing techniques and capital to brew sake freely.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

薬剤2による出芽酵母1の偽菌糸形成現象を利用して該酵母を選択分離することを特徴とする酵母の分離方であり、自然界から得られる多様な野生酵母4からアルコール発酵能が高く醸造に適する醸造用酵母3を選択分離する。例文帳に追加

A brewing yeast 3 having high alcohol fermentation capability and suitable for brewing is selectively separated from a variety of wild yeasts 4 obtained from nature. - 特許庁

醸造酒を1.5〜50気圧の二酸化炭素ガスの存在下で処理することを含み、微生物を殺菌又は静菌し、該微生物のアミラーゼ活性を抑制することを特徴とする、米醸造酒の微高圧処理殺菌又は静菌方例文帳に追加

The method for performing the sterilization or bacteriostasis of the rice-brewed sake includes the treatment of the rice-brewed sake in the presence of 1.5 to 50 atm carbon dioxide gas, and carrying out the sterilization or bacteriostasis of microorganisms to inhibit the amylase activity of the microorganisms. - 特許庁

焼酎製造プロセスから排出される蒸留残液から醸造酢を製造する方であって、クエン酸耐性を有する酢酸菌を、醸造酢を製造するに十分なエタノールを含む蒸留残液中で培養する工程を包含する。例文帳に追加

This method for producing the fermented vinegar from the distillation residual liquid discharged from a process for producing the SHOCHU, characterized by including a process for fermenting an acetic acid bacterium having citric acid resistance in the distillation residual liquid containing ethanol in an amount sufficient for producing the fermented vinegar. - 特許庁

醸造用の下面発酵酵母のゲノムDNAについて特定の荒れるの複数個を選んだ組み合わせからなるアレルの検出をホモ接合とヘテロ接合を区別しつつ行い、その結果に基づいて下面発酵酵母の菌株を特定する、醸造用の下面発酵酵母の菌株の識別方例文帳に追加

In the discrimination method of the strains of bottom fermentation yeast for brewing, the detection of allele that consists of a combination of two or more specific alleles selected from the genomic DNA of bottom fermentation yeast for brewing is executed, while distinguishing homojunction and heterojunction, to specify the strains of bottom fermentation yeast based on the result. - 特許庁

このような方によれば、醸造食品の製造業者にとっては、煮汁を排水処理するための費用(薬品の費用等)や労力が軽減されるので(又は一切不要になるので)、醸造食品を製造する際のコスト及び作業効率を大幅に改善することが可能になる。例文帳に追加

The cost (chemical cost, etc.) and the labor for the waste water treatment of the boiled soup is reduced (or eliminated) by the method, and the cost and work efficiency for the production of a brewed food by a brewed food manufacturers can be remarkably improved. - 特許庁

上記の本醸造淡色醤油はJAS分析による色度が40番以上で、全窒素分が1.2%(w/v)以上で、かつ全窒素1.0%(w/v)あたりの直接還元糖分の割合が4.5%(w/v)以上の本醸造淡色醤油である。例文帳に追加

The brewed pale-colored soy sauce has a chromaticity of40 according to JAS analysis method, ≥1.2% (w/v) of whole nitrogen and ≥4.5% (w/v) of a direct reducible sugar content per 1.0 (w/v) of the whole nitrogen. - 特許庁

醸造廃液を固液分離する工程、該固液分離工程により分離された溶液を濾過する工程、濾過後の溶液を電気透析しイオン成分を分離する工程、イオン成分が分離された溶液を活性汚泥処理する工程を含むことを特徴とする醸造廃液の処理方例文帳に追加

The treatment method for the brewing waste liquid includes a process for subjecting the brewing waste liquid to solid-liquid separation treatment, a process for filtering the solution separated in the solid-liquid separation process, a process for electrodialyzing the filtered solution to separate an ion component and a process for treating the solution, from which the ion component is separated, with activated sludge. - 特許庁

また、α−アミラーゼ、グルコアミラーゼおよびグルコースイソメラーゼを有効成分として含有する醸造用酵素剤を用いて四段掛けもろみを作製しこれを主発酵もろみに投入することを特徴とする酒類の醸造法を提供する。例文帳に追加

The method for brewing the liquors comprises preparing the Moromi-mash for the 'fourth stage' fermentation by using the brewing ferment containing α-amylase, the glucoamylase, and the glucose isomerase as active ingredients, then charging principal Moromi-mash separately prepared with the above Moromi-mash as the 'fourth stage' in the brewing. - 特許庁

醸造酢と青紫蘇の葉とを混合させ、攪拌処理してジャム状の材料を形成した後、これを濾過して醸造酢と青紫蘇の葉との混合原液を抽出する手段と、この手段により得られる混合原液を水で希釈する手段とを含む植物の害虫発生抑制剤の製例文帳に追加

The subject method for producing the agent for suppressing the generation of vegetable vermin contains a means to mix a brewed vinegar with green perilla leaves, stir the mixture to form a jam-like material and filter the material to extract a mixed stock liquid of the brewed vinegar and the green perilla leaves and a means to dilute the mixed stock liquid obtained by the former means with water. - 特許庁

醤油醸造用酵母を、食塩を含有する培養液中にて流加培養又は回分培養を行って培養する方において、前記培養液中に交流電流を通電しながら前記酵母を培養することを特徴とする醤油醸造用酵母の培養方、及びその培養方によって醤油醸造用酵母が培養された培養液を、醤油諸味に添加して発酵させることを特徴とする醤油の製造方例文帳に追加

This method of culturing for a yeast for brewing soy sauce cultures the yeast while energizing AC current to a culture solution including salt in culturing yeast for brewing soy sauce by a feeding culture or a batch culture, and a method of manufacturing for soy sauce by adding the culture solution including the cultured yeast for brewing soy sauce cultured by the culturing method, to unrefined soy sauce and fermenting. - 特許庁

清酒粕に含まれるS-アデノシルメチオニンの抽出方であって、清酒粕と醸造に由来する酢類とを混合して清酒粕と醸造に由来する酢類とを含む組成物を調製する工程、及び上記工程により得られた組成物中の固形分を除去してS-アデノシルメチオニンを含む抽出物を得る工程を含む方例文帳に追加

This extraction method of S-adenosylmethionine contained in sake lees includes: a process for preparing a composition containing sake lees and vinegars derived from brewing by mixing sake lees with vinegars derived from brewing; and a process for obtaining extract containing S-adenosylmethionine by removing solid matter in the composition obtained in the above process. - 特許庁

例文

アントシアニン色素を含有する有色馬鈴薯を原料として用い、糖化液を調製する糖化工程及び該糖化液に酵母を添加した発酵液を発酵させる発酵工程を有する有色醸造酒の製造方であって、前記糖化液又は前記発酵液にルチンを添加する工程をさらに有する、有色醸造酒の製造方により解決する。例文帳に追加

In the method for producing a colored fermented liquor, which has a saccharification process for using colored potato containing anthocyanin pigment as a raw material and preparing a saccharified solution and a fermentation process for adding yeast to the saccharified solution and fermenting the saccharified solution, and further has a process for adding rutin to the saccharified solution or the fermented solution. - 特許庁

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