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醸造法の部分一致の例文一覧と使い方

該当件数 : 251



例文

醸造もろみにおいて増殖速度が大きく、アルコール発酵性が高い新規酵母、及びこの酵母を用いた酒の製造方を提供する。例文帳に追加

To provide a new yeast having high proliferation rate in a main mash for brewing and high alcohol fermentation property; and to provide a method for producing Sake (Japanese rice wine) by using the yeast. - 特許庁

豆類を原料とする醸造処理方において、豆類を蒸煮し、蒸煮した際に生じた煮汁を濃縮し、濃厚液を仕込み工程において仕込み側に還元するようになっている。例文帳に追加

Beans are boiled, the boiled soup is concentrated and the concentrated liquid is returned to the charging side in the charging step. - 特許庁

焼酎、日本酒などの製造工程で発生する醸造廃水、特にモロミ粕等を脱水機にて脱水した後の廃水の活性汚泥槽に対する負荷を低減できる処理方を提供する。例文帳に追加

To provide a method for treating brewery wastewater by which the load to be applied to an activated sludge tank can be decreased when the brewery wastewater to be generated at a step of brewing Shochu, Sake or the like, particularly, unrefined Sake lees are dehydrated by a dehydrator and treated in the activated sludge tank. - 特許庁

豆類を原料とする醸造処理方において、当該豆類を蒸煮する際に生じる煮汁を廃液として排水処理することなく再利用し、且つ、当該煮汁中に含まれる各種の高機能成分を有効活用すること。例文帳に追加

To provide a brewing method using beans as a raw material, reusing the boiled liquid generated by the boiling of beans without discharging the liquid as a waste liquid and effectively utilizing various kinds of highly functional components in the boiled liquid. - 特許庁

例文

本発明に係るウイルス不活化剤の製造方は、GSEを水に溶かし、フィチン酸を加えて乳化し、95度の醸造用アルコールを加えてなる。例文帳に追加

A method for producing the virus deactivator is to dissolve the GSE in water, add phytic acid and emulsify the resulted mixture and add alcohol for producing sake including 95 volume% ethanol. - 特許庁


例文

醸造工程で得られる酒粕と熟成チーズとを5:5の嵩比で混練して自由立体形状に形成して得ることを特徴とする硬練り状栄養食品の製である。例文帳に追加

This method for producing a stiffly kneaded type nutritive food 1 is characterized by obtaining the food by kneading lees 2 of rice wine obtained in a brewing step, with a matured cheese 3 in the volume ratio of 5:5, and forming the kneaded product into an arbitrary three-dimensional shape 4. - 特許庁

大豆煮汁から製造した醸造酢又は、焼酎粕から抽出・分離したアポトーシスを誘導するトリプトフォール誘導体及びその精製例文帳に追加

TRYPTOPHOL DERIVATIVE INDUCING APOPTOSIS AND OBTAINED BY EXTRACTING AND SEPARATING FROM FERMENTED VINEGAR MANUFACTURED FROM SOYBEAN SIMMERED LIQUID OR WHITE DISTILLED LIQUOR LEES, AND METHOD FOR PURIFYING THE SAME - 特許庁

乾燥させたアガリクス茸の子実体を微粉末にし、予め白ぶどう果汁に混合させた後に常により、発酵・澱引き・濾過を経てワインを醸造せしめた。例文帳に追加

This method for producing the agaricaceous mushroom wine comprises pulverizing dried fruit bodies of the agaricaceous mushroom to form fine powders, then preliminary mixing the fine powders with grape juice for white wine, and further processing the mixture to brew the wine through conventional methods including fermentation, sedimentation, and filtration. - 特許庁

また、α−アミラーゼ活性が低い麹菌と通常の麹菌の2種類の麹菌の混合物(複菌)により調製し得られた麹を発酵、熟成させて醤油を醸造することを特徴とする醤油の製造に関する。例文帳に追加

Alternatively, the method comprises obtaining koji by preparing the mixture (multi bacteria) of two kinds of Aspergillus oryzae with less α-amylase activity and normal Aspergillus oryzae, and fermenting and maturing the koji so as to brew soy sauce. - 特許庁

例文

抹茶の微粉末をビールの製造工程中で添加し、抹茶風味が飲料全体に均一にいきわたるようにした抹茶風味醸造酒とその製造を提供するものである。例文帳に追加

This fermented liquor having powdered tea taste is characterized by using fine powder of powdered tea and/or a suspension of powdered tea as a raw material. - 特許庁

例文

グルテンまたはこのグルテンと小麦の混合物を各々熱処理した製麹原料と、魚介類とを用いて製麹および醸造する魚醤様調味液の製造例文帳に追加

This method for producing fish sauce-like seasoning liquid is characterized by comprising the following process: making malted rice, and brewing the malted rice using gluten, malted rice raw materials obtained by subjecting gluten and the mixture of this gluten with wheat to heating, and fish and shellfish. - 特許庁

従来未知の甘藷特有の芳香や色素などの風味を生きた酒質の安定した全く新しいタイプの醸造酒及びその製造方を提供する。例文帳に追加

To provide a completely new type of fermented liquor having stable liquor quality utilizing a flavor such as an aroma and a pigment specific to the sweet potato unknown up to now and a method for producing the same. - 特許庁

醸造原料中に含まれる酵母早期凝集因子を、高精度で、迅速かつ簡便に測定でき、さらに多検体を迅速に測定できる方の提供である。例文帳に追加

To provide a method which enables the highly accurate, quick and convenient measurement of a factor causing early flocculation of yeast contained in a brewing material and further rapidly measuring a number of specimens. - 特許庁

柱焼酎(はしらじょうちゅう)とは、江戸時代初期に存在した日本酒の伝統的製用語の一つで、焼酎や粕取り焼酎を、醸造する日本酒の日本酒醪や日本酒上槽した新酒に加える技のこと。例文帳に追加

"Hashira-jochu" was one of the terms used for traditional manufacturing methods of sake (Japanese rice wine) that existed in the beginning of the Edo Period, which is to add shochu (distilled spirit) or kasudori-shochu (shochu made from sake lees) to moromi (unrefined sake) or newly brewed sake after separation from lees by applying pressure.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

ビールの高濃度醸造において、発酵工程でα−グルコシダーゼを作用させるビールの製造方又は発酵工程でα−グルコシダーゼを作用させて酢酸生成量を低減させるビールの製造方に関する。例文帳に追加

This method for producing the beer comprises making α- glucosidase act in a fermentation step or a method for producing the beer comprises making the α-glucosidase act in the fermentation step and reducing the amount of formed acetic acid in high-concentration brewing of the beer. - 特許庁

簡便かつ効率的に、保存菌株の中に混在する呈味の優れた有機酸組成の清酒を醸造する自然変異株清酒酵母を単離する方、及び、当該方により得られた良好な風味・呈味を有する清酒の製造に用いる新規自然変異株清酒酵母を提供する。例文帳に追加

To provide a method for simply and efficiently isolating natural variant sake yeast which coexists in preserved strains and brews sake having an organic acid composition excellent in taste, and a new natural variant sake yeast which is obtained by the method and is used for production of sake having good flavor and taste. - 特許庁

アントシアニン色素を含有する有色馬鈴薯を原料として用いる有色醸造酒の製造方であって、加熱処理した該有色馬鈴薯を、該アントシアニン色素を含む色素抽出液とデンプンを含む残渣とに分離する工程と、該残渣を麦芽及び水に添加して糖化することにより糖化液を製造する糖化工程と、該色素抽出液を発酵液に添加して発酵を行う発酵工程と、を備える有色醸造酒の製造方により解決する。例文帳に追加

The method for producing the colored brewage using as the colored potatoes containing an anthocyanin pigment as the material comprises the step of separating the colored potatoes subjected to heat treatment into a pigment extract containing the anthocyanin pigment and starch-containing residues, the step of saccharifying the residues by adding the residues to malt and water to produce a saccharified liquid, and the step of adding the pigment extract to a fermentation liquid to make a fermentation. - 特許庁

原料や製が一定の基準を満たす清酒は、純米酒(じゅんまいしゅ)、吟醸酒・純米吟醸酒(ぎんじょうしゅ)、本醸造酒(ほんじょうぞうしゅ)といった特定名称酒(とくていめいしょうしゅ)に分類される。例文帳に追加

Sake of which raw material and/or manufacturing method meets specified standards is classified into specific class name of sake, such as ginjoshu, junmai ginjoshu (ginjo sake with no added alcohol), and honjozoshu (a sake brewed with rice of polishing ratio not exceeding 70 % as main material and distilled alcohol of as auxiliary material not exceeding 10 % of rice by weight  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

これは唾液中の澱粉分解酵素であるアミラーゼ、ジアスターゼを利用し、空気中の野生酵母で発酵させる原始的な醸造法であり、東アジアから南太平洋、中南米という広い範囲に分布していることが知られている。例文帳に追加

This is a primitive brewing method which brewed rice with wild yeast by using amylase and diastase which are amylolytic enzymes in saliva, and it is known that it is widespread in a broad area from East Asia to the South Pacific, and South and Central America.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

明治8年(1875年)、明治政府は、江戸幕府が定めた複雑に入り組んだ酒株に関する規制を一挙に撤廃し、酒類の税則を酒造税と営業税の二本立てに簡略化して、醸造技術と資本のある者ならば誰でも自由に酒造りができるように令を発した。例文帳に追加

In 1875, the Meiji government totally abolished the complicated regulations on sakekabu which were determined by the Edo bakufu, simplified liquor tax into the tax of sake brewing and sales tax, and promulgated some laws and regulations for anyone who had brewing techniques and capital to be able to brew sake freely.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

また長野銘醸によれば「元禄の時代より1年たりとも休む事もなく酒造りを継続し、戦後全面的に三倍醸造法が普及する中で、『清酒の技術を冒濱するようなもんはみとめられん』と大反対し、純米酒を守り続け」たとしている。例文帳に追加

In addition, Nagano Sake Brewery Co. Ltd insisted that 'we had continued sake brewing without any interruption, even a year, since the Genroku era (1688 to 1703) and we strongly opposed the method of sanzoshu widespread thoroughly in the postwar period because "we could not admit others which violate the technique of seishu," and kept brewing junmaishu.'  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

そのかたわらでは長野県黒澤酒造「くろさわ 柱焼酎仕込」のように、江戸時代の柱焼酎、すなわち『童蒙酒造記』に書いてあるような、まず米焼酎から造ってそれを醸造酒に添加する方でアルコール添加している日本酒も造られている。例文帳に追加

At the same time, there are some Japanese sake brands like "Kurosawa, Hashira-jochu sikomi" of Kurosawa Brewery in Nagano Prefecture, which is made by blending brewed sake with alcohol of kome-shochu (rice distilled spirit) in the way of hashira-jochu of the Edo Period as written in "Domoshuzoki."  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

また以後は伝承技に基づいたり、ずっと醸造所に住みついている「蔵つき酵母」「家つき酵母」を用いたりして造られてきたが、それでは酒質が安定せず、良い酒ができても「まったく同じものをまたつくる」ということができなかった。例文帳に追加

Later, it was made by applying traditional techniques, or using 'Kuratsuki kobo' or 'Ietsuki kobo' (yeasts living in the brewery), however it was hard to stabilize the sake quality, and, even when good sake was produced, 'reproducing exactly the same one' wasn't attainable.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

着色や異臭、劣化の原因となるアミノカルボニル反応物を貯蔵および保存中にほぼ生成しない程度アミノ基含有化合物を除去し、かつ嗜好性に優れた醸造酒およびその製造方を提供することである。例文帳に追加

To provide a brewage obtained by removing amino group-containing compounds in an extent of almost without producing aminocarbonyl reaction materials becoming the causes of coloration, nasty smell and deterioration during its storage/preservation and also excellent in palatability, and a method for producing the same. - 特許庁

麦又は麦芽を使用しない「その他の醸造酒」、あるいは麦芽含量の少ない発泡酒のような発酵アルコール飲料の製造においても、酵母による発酵を促進し、味覚・風味に優れた発酵アルコール飲料を製造する方を提供すること。例文帳に追加

To provide a method for promoting yeast fermentation and for producing fermented alcoholic beverages excellent in taste and flavor, even in production of fermented alcoholic beverages such as "other brewages" using neither wheat nor malt, or fermentation alcohol drinks containing little malt such as sparkling liquors. - 特許庁

植物材料糖化物や食酢等の醸造物において、これらの中に健康機能成分のオリゴ糖やポリフェノールを原料に由来する形態にて増加、強化させることの可能な植物材料糖化物製造方を提供すること。例文帳に追加

To provide a method for producing a plant material saccharified product which can increase and reinforce an oligosaccharide and a polyphenol of health functional components present in the plant material saccharified product and a brewed product such as table vinegar in the form derived from the raw material. - 特許庁

酒米の精米歩合(精白率)をあまり上げることなしに、味・香味の良い清酒を醸造することができ、かつ蒸米〜冷却までの処理工程において雑菌が混入することがなく、また作業も熟練を要することなく簡単に実施できる高品質な清酒の製造方を提供する。例文帳に追加

To provide a method for producing a high-quality refined Sake, which enables brewing of refined Sake having good taste and flavor without excessively increasing milling rate of rice for Sake, preventing contamination with sundry germs in treatment steps from rice steaming to cooling, and easily operable without necessitating skilled labor. - 特許庁

しょうゆの各種の用途(さしみ、豆腐、、麺つゆ、野菜・魚介類の煮込み、料理の味付けなど)に適した新調味料を醸造法により製造することにより、従来型のしょうゆを越えた旨味と健康指向性を持った食品の提供。例文帳に追加

To provide a health directive food product having a palatability exceeding conventional soy sauces by producing a new seasoning suitable for various uses of the soy sauce (for sliced raw fish, bean curd, soup for noodles, boiled vegetables/fishes, seasoning for cooking, and the like) by a fermentation method. - 特許庁

α−アミラーゼなど醤油醸造に必要な各種酵素の生産性を低下させることなく、製麹中の炭水化物量の消費量を減少させることができる麹菌および該麹菌を用いた香味良好な醤油の製造を提供する。例文帳に追加

To provide a Koji mold that can reduce the consumption of carbohydrates during the Koji making without the reduction in the productivity of various kinds of enzymes necessary for making soy sauce, for example, α-amylase and provide a method of producing soy sauce of good flavor by use of the Koji mold. - 特許庁

さらに具体的には、醸造酵母のαグルコシドトランスポーターであるMPH2pをコードする遺伝子MPH2、特にビール酵母に特徴的なnonScMPH2遺伝子の発現量を高めることによって、マルトースおよびマルトトリオース資化能を向上させた酵母、当該酵母を用いた酒類の製造方例文帳に追加

Further more concretely, the yeast improved with the maltose and maltotriose assimilating activity by improving the expressed amount of a gene MPH2 encoding MPH2p which is the α-glucoside transporter of the brewing yeast, and especially by improving the expressed amount of non-ScMPH2 gene characteristic to beer yeasts, and the method for producing the alcoholic beverages by using the yeast are also provided. - 特許庁

ハトムギを水に加えて加熱することによりハトムギペーストを得る工程、及び前記ハトムギペーストを冷却し、次いで白麹及び酒用酵母を加えて28℃以下の温度で発酵させる工程を含む、ハトムギを原料とする醸造酒の製造方例文帳に追加

The method for industrially producing the brewage by using the adlay as the raw material includes a step for obtaining adlay paste by adding water to the adlay, and heating the resultant mixture, and a step for cooling the adlay paste and fermenting the cooled adlay paste by adding a malted rice and a yeast for liquor at a temperature not higher than 28°C. - 特許庁

乾物換算質量で、灰分0.7%以下の小麦粉及び/又は澱粉10〜60%とグルテン40〜90%からなる原料を用いて製麹し、得られた麹を常により醸造することによりJAS色番が45番以上の淡色調味液を得る。例文帳に追加

The light-colored seasoning liquid having JAS color number of45 is obtained by making malt using a raw material comprising 10-60 wt.% of wheat with ≤0.7% ash and/or starch and 40-90 wt.% of gluten on dry matter reduced mass, and distilling the malt thus obtained by a normal method. - 特許庁

酵母に乾燥耐性および/または低温保存耐性を付与する活性を有するタンパク質をコードする遺伝子及びその用途に関し、特に、乾燥および/または低温保存耐性に優れた醸造酵母、該酵母を用いて製造した酒類、その製造方などに関する。例文帳に追加

There provided are a gene encoding a protein having the activity of imparting drying resistance and/or low-temperature storage resistance to the yeast and the use thereof, particularly a brewery yeast having the excellent drying and/or low-temperature storage resistances, the alcoholic beverages produced with the yeast, and the method etc. for producing the alcoholic beverages. - 特許庁

速醸系酒母により製造された清酒、又はその他の清酒醸造法により製造された清酒(以上を普通酒と呼ぶ)の調合時に、自然の乳酸菌を利用した、生もと作りによる純米酒を5−30%混和する事により、普通酒の品質を大きく向上させる事ができる。例文帳に追加

When SAKE produced with a fast brewing yeast or SAKE produced by another SAKE brewing method (these SAKE are called common SAKE) is mixed, the quality of the common SAKE can be widely improved by mixing 5-30% pure-rice SAKE produced by the process using KIMOTO (an old SAKE-brewing process involving fermentation with natural lactobacillus). - 特許庁

醸造食品の原料としてだけでなく、常により、菌および酵素の失活物、乾燥物、乾燥粉砕物、粉末、顆粒物、水溶液、ペースト状物、抽出エキス、抽出エキス濃縮物、抽出エキスなどのごとき加工物として安全で広範囲の用途に用いることができる。例文帳に追加

The α-glucosidase inhibitor can safely be used for wide applications not only as raw materials for brewed foods, but also as processed products such as inactivated microorganisms and enzymes, dried products, dry crushed products, powders, granules, aqueous solutions, pasty products, extracts, or extract concentrates, by conventional methods. - 特許庁

これを、清酒醸造の常通りに製造した清酒醪に使用し、上槽することにより、米の発芽作用及び発芽米の液化糖化過程において生成・増加したGABAを多く含有する清酒様の酒類が製造される。例文帳に追加

The liquefied saccharified substance is used in unrefined product of refined rice wine produced according to the routine procedure of brewing of refined rice wine and refined rice wine is squeezed and separated from sake lees to produce a refined rice wine-like liquor abundantly containing GABA formed/increased by germination action of rice and in liquefaction and saccharification process of germinated rice. - 特許庁

また、液体混合飼料の製造方は、醸造酢に、炭酸カルシウムと、酸化マグネシウムまたは炭酸水素ナトリウムとを投入し、加熱して溶解させる工程と、この溶液を室温まで冷却した後、果実抽出液をさらに投入して溶解させる工程とを含むことを特徴とする。例文帳に追加

The method for producing the liquid mixture feed comprises a process of charging the calcium carbonate, and the magnesium oxide or the sodium bicarbonate into the brewed vinegar, and heating the mixture so as to be dissolved, and a process of cooling the solution to room temperature followed by charging fruit extract liquid in the solution so as to be dissolved. - 特許庁

ビールや発泡酒、又はその他の醸造酒のような発酵アルコール飲料において、飲料に機能性を付与するために遊離フェルラ酸を高含有させ、しかも発酵アルコール飲料の香味バランスを保持した高機能、高香味の発酵アルコール飲料を製造する方を提供すること。例文帳に追加

To provide a method for producing a fermented alcoholic beverage high in functionality and rich in flavor and taste, in which, to give the beverage functionality, the content of free ferulic acid is increased and yet a balance of fermented alcoholic beverages between flavor and taste is kept in fermented alcoholic beverages such as beer, sparkling wine or other brewage. - 特許庁

原料の有効成分をあますことなく有効に利用することを可能とすると共に、破砕・圧搾・濾過の各工程から出ていた大量の残渣を極力少なくし廃棄物を減らすことにより環境に配慮した(環境にやさしい)醸造酒の製造方を提供する。例文帳に追加

To provide a method for producing a(n) (environmentally friendly) brewed liquor with which active ingredients in a raw material can thoroughly and effectively be utilized and considerations for the environment are taken by minimizing a large amount of residues discharged from each step of crushing, pressing and filtering and reducing wastes. - 特許庁

麹菌において、サブチリシンリレーテッドプロテアーゼalpBをコードする遺伝子の機能を欠損させることによって、親株よりも胞子形成能が著しく低下しているために、胞子をほぼ飛散させることがなく、しかも親株以上の総プロテアーゼ活性を有するために、醸造調味料の製造においてきわめて実用的な麹菌及びその利用を提供する。例文帳に追加

There are provided the Aspergillus sp. which lacks the function of a gene encoding subtilisin-related protease alpB, has a remarkably lower spore-forming ability than that of a parent strain, has total protease activity equal to or larger than that of the parent strain hardly scattering spores, and is therefore extremely practical for the production of fermented seasonings; and the method for utilizing the same. - 特許庁

菌体又は分生子内のトレハロースの分解能が欠損した麹菌、特に、中性トレハラーゼ遺伝子等のトレハロースの分解に関与する遺伝子が破壊された麹菌、該麹菌を植物由来あるいは動物由来のタンパク質原料に接種、培養することを特徴とする醸造用麹の製造例文帳に追加

The present invention provides the koji mold in which decomposition ability of trehalose in a cell or a conidium is deficient, particularly the koji mold in which a gene involving decomposition of trehalose, e.g., neutral trehalase gene is broken and provides the method for producing the koji for brewing by inoculating the koji mold into a protein raw material derived from a plant or an animal and culturing the koji mold. - 特許庁

醸造原料中の麦芽使用比率が50%未満の発泡酒の製造方において、発酵前溶液に、赤ワインを減圧蒸留により濃縮して総アミノ酸と総ポリフェノール濃度及び/又はレスベラトロール濃度を調整した濃縮赤ワインエキスを添加することにより麦酒味覚の爽快で飲み応えを付与した発泡酒を製造する。例文帳に追加

In the method for producing a sparkling liquor having a malt use content in a brewing raw material of less than 50%, the sparkling liquor is produced by adding a concentrated red wine essence that is obtained by concentrating a red wine by reduced-pressure distillation and has an adjusted total amino acid and total polyphenol concentration and/or resveratrol concentration to a solution before fermentation. - 特許庁

さらに具体的には、本発明は、醸造酵母のアセト乳酸シンターゼであるIlv6pをコードする遺伝子ILV6、特にビール酵母に特徴的なnonScILV6遺伝子の発現量を低減させることによって、製品のオフフレーバーとなるVDK、特にDAの生成能を低減させた酵母、当該酵母を用いた酒類の製造方などに関する。例文帳に追加

More concretely, provided are a yeast strain whose ability to produce VDK, particularly DA, to cause an off-flavor of a product is reduced by reducing the expression level of ILV6 gene encoding Ilv6p which is an acetolactate synthase in a brewer's yeast strain, particularly nonScILV6 gene which is unique to beer yeast, a process for producing an alcoholic beverage by using the yeast strain, etc. - 特許庁

納豆製造過程で副生する大豆煮汁又は、焼酎の製造過程で副生する焼酎粕を有効利用するため、大豆煮汁を原料にして製造した醸造酢や焼酎粕から抽出、分離したアポトーシスを誘導するトリプトフォール誘導体及びその精製を提供する。例文帳に追加

To provide a tryptophol derivative inducing apoptosis and obtained by extracting and separating from fermented vinegar manufactured from soybean-simmered liquid or white distilled liquor lees, as the effective utilization of the soybean-simmered liquid which is a byproduct in the fermented soybean-producing process or the white distilled liquor lees which is a byproduct of the manufacturing process of the white distilled liquor, and a method for purifying the same. - 特許庁

醸造用酵母のゲノムDNAをFLO5遺伝子及びYHR213W遺伝子又はYAR062W遺伝子を含むDNA配列の一部又は全部を増幅させるプライマーを用いて、PCRにて増幅させ、それら増幅させた遺伝子断片を電気泳動し、又は制限酵素処理したのち電気泳動し、その電気泳動のパターンの違いにより酵母を判別する。例文帳に追加

This fermentation yeast discrimination method includes amplifying the genome DNA of the fermentation yeast by a PCR method using a primer for amplifying a part or whole of a DNA sequence containing FLO5 gene and YHR213W gene or YAR062W gene, electrophoresing their amplified gene fragments or electrophoresing the amplified gene fragments after a restriction enzyme treatment, and then discriminating the yeast by the difference of the pattern of the electrophoresis. - 特許庁

醸造用酵母のゲノムDNAをFLO遺伝子、IGS領域の繰り返し配列を含む遺伝子の一部又は全部を増幅させるプライマーを用いて、PCRにて増幅させ、それら増幅させた遺伝子断片を電気泳動し、又は制限酵素処理したのち電気泳動し、その電気泳動のパターンの違いにより酵母を判別する。例文帳に追加

This method for distinguishing the yeast is provided by amplifying the genome DNA of the brewing yeast with a PCR method by using a primer amplifying the part or whole of genes containing FLO gene and repeated sequence of IGS region, performing an electrophoresis of the amplified gene fragments, or performing the electrophoresis after treating with a restriction enzyme and distinguishing the yeast by the difference of the electrophoretic patterns. - 特許庁

チーズ様或いはクリーム様の新規な風味を有する調味料として、また、スープ用素材などとして、和食、洋食を問わず広範に適用でき、味噌や醤油などの醸造調味料より栄養学的に優れると共に機能性が向上又は新たな機能性を有する物質を含む新規な調味料及びその製造方を提供する。例文帳に追加

To provide a new seasoning having a cheese-like or cream-like new flavor, applicable as a material or the like for soup to a wide range without distinction of Japanese food and Western food, nutritionally superior to a fermented seasoning such as Miso (fermented soybean paste) and soy sauce, and having improved functionality or containing a material having new functionality; and to provide a method for producing the seasoning. - 特許庁

細胞壁マンノプロテインをコードする遺伝子及びその用途に関して、醸造酵母の細胞壁マンノプロテインであるCwp1pをコードするScCWP1遺伝子又は特にビール酵母に特徴的なnonScCwp遺伝子の発現量を高めることによって、製品中のヘイズを低減させた形質転換酵母の提供、および当該酵母を用いた酒類の製造方例文帳に追加

The present invention relates to a gene encoding a cell wall mannoprotein and use of the same, wherein a transformed yeast which is elevated the expression amount of ScCWP1 gene encoding Cwp1p, which is a cell wall mannoprotein of brewing yeasts, or nonScCwp1 gene specifically characteristic to beer yeast so as to lessen haze in a product, and a method of producing an alcoholic drink by using this yeast are provided. - 特許庁

三権分立の「政体」に始まり、大院・小院の2院制の「議事院」「学校」「変制」、封建制から郡県制への移行や世襲制の廃止、税制改革まで唱えた「国体」「建国術」「製鉄」「貨幣」「衣食」女子教育を勧めた「女学」遺産の平均分与の「平均」「醸造法」「条約」「軍艦国体」「港制」「救民」「髪制」寺の学校への開放を唱えた「変仏」「商律」「時」太陽暦の採用を勧めた「暦」西洋医の登用を訴えた「官医」と内容は多岐にわたる。例文帳に追加

His petition dealt with a wide range of matters: 'Constitution,' i.e. the separation of the administrative, legislative, and judiciary branches of government; 'Giji-in' (Diet), i.e. having a bicameral parliament with a lower and upper house; 'Schools'; 'System reform'; 'National polity,' i.e. the shift from the feudal system to the county/prefecture system, abolishment of the hereditary system, and tax system reform; 'Nation building techniques'; 'Iron and steel production'; 'Currency'; 'Food and clothing'; 'Education for women' that promoted the education of girls; 'Heikin-ho' (averaging method), i.e. the average distribution of property; 'Brewing methods'; 'Treaties'; 'National warship program'; 'Harbor regulations'; 'Citizen welfare'; 'Laws concerning hair'; 'Henbutsu-ho' (laws concerning temples), i.e. the opening up of temple schools to the public; 'Shoritsu' (commercial laws); 'Jiho' (timetable method); 'Rekiho' (method of making calendars), i.e. the promotion of the adoption of the solar calendar; and 'Kani' (office doctor), i.e. the promotion of the adoption of Western medical science.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

アポトーシスを誘導するトリプトフォール誘導体の精製は、大豆煮汁を原料にして米麹、酵母を添加してアルコール発酵させ、次いで酢酸菌で酢酸発酵させて得られた醸造酢及び、焼酎粕の酢酸エチル抽出物を50%メタノール水溶液に溶解し、HPLCによりアポトーシスを誘導するトリプトフォール誘導体を分離するアポトーシスを誘導するトリプトフォール誘導体の精製例文帳に追加

This method for purifying the tryptophol derivative inducing the apoptosis is provided by dissolving an ethyl acetate extract of the fermented vinegar obtained by performing alcohol fermentation by adding rice malt and yeast to the soybean-simmered liquid as a raw material and performing acetic acid fermentation by acetobacter, and of the white distilled liquor lees, with 50% aqueous methanol solution, and separating the tryptophol derivative inducing the apoptosis by a HPLC. - 特許庁

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