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Weblio 辞書 > 英和辞典・和英辞典 > 醸造法に関連した英語例文

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醸造法の部分一致の例文一覧と使い方

該当件数 : 251



例文

メープルシロップに酵母を添加し、嫌気条件下でアルコール醗酵することによりメープルシロップ酒を製造する工程と、前記メープルシロップ酒に酢酸菌及び種酢を添加し、好気条件下で酢酸醗酵させることにより醸造酢を製造する工程と、を有する醸造酢の製造方例文帳に追加

The method for producing the brewed vinegar includes a step of adding a yeast to the maple syrup, carrying out alcoholic fermentation under anaerobic conditions, and thereby producing a maple syrup liquor, and a step of adding an acetic acid bacterium and a vinegar starter to the maple syrup liquor, conducting acetic acid fermentation under aerobic conditions, and thereby producing the brewed vinegar. - 特許庁

醤油醸造用酵母を培養するに際し、簡便な方で酵母生菌数の多い培養液を製造する方、及びその培養液を用いて、アルコール含量の高い、優れた品質の醤油を製造する方を提供すること。例文帳に追加

To provide a method of manufacturing for culture solution plenty in number of live yeast germs in culturing a yeast for brewing soy sauce, and a method of manufacturing for soy sauce having a high content of alcohol, excellent in quality by using the culture solution. - 特許庁

酵母の菌株を相互に識別する方、酵母の菌株を分類する方、並びに、醸造特性に特徴のある菌株を選抜する方を提供することを目的とする。例文帳に追加

To provide a method for discriminating the strains of yeast from each other, a method for classifying the strains of the yeast and a method for selecting the strains of the yeast having characteristic brewing properties. - 特許庁

最近では多くの蔵がこの方を採用し、米種以外の条件を揃えて消費者の米種別の嗜好を模索したり、それぞれの米種にあった醸造法が研究されたりしている。例文帳に追加

In recent years, many breweries have adopted this method and, preparing various conditions other than the variety of rice, have sought to identify consumer preferences for varieties of rice or pursue brewing methods suitable for each variety of rice.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

並酒(なみざけ)とは、平安時代から江戸時代にかけての日本酒の醸造において、掛け米(蒸米)、麹米ともに精米していない玄米を用いる製で、また、その製で造られる酒のことである。例文帳に追加

Namizake refers to a sake (Japanese rice wine) brewing method from the Heian to Edo periods which used genmai (unpolished rice) for both the kakemai (steamed rice) and the kojimai (malted rice), as well as the sake made using the method.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス


例文

また、実際には酒税にて最低醸造量として定められている年間6キロリットル(一升瓶にして約3,326本)という制限を撤廃したのみで、アルコール度数の検査等々、酒税に記される検査はあまり変わっていない。例文帳に追加

Actually, it only abolished the minimum annual brewing amount of six kilolitres (about 3.326 1.8 liter bottles) and examinations specified in the Liquor Tax Act, such as testing of alcohol content, have not changed so much.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

目的の表現型を有する有用酵母のスクリーニング方、特に、香味に優れた酒類を製造し得る醸造酵母のスクリーニング方を提供する。例文帳に追加

To provide a screening method for a useful yeast having an aimed phenotype, especially a brewing yeast that can produce liquors excellent in flavor. - 特許庁

醸造酒及びその製造工程における混濁安定性を迅速かつ正確に評価する方、および混濁安定性に優れた酵母を選択する方を提供する。例文帳に追加

To provide a method for rapidly and accurately evaluating turbidity stability in brewage and its manufacturing process, and also to provide a method for selecting yeast having superb turbidity stability. - 特許庁

ハトムギを発酵原料とし、従来の方より口当たりがよく香気成分の含有量の高い醸造酒を工業的に製造する方を提供すること。例文帳に追加

To provide a method for industrially producing brewage having better palatability and higher content of fragrance components than those produced by a conventional method by using adlay as a fermentation raw material. - 特許庁

例文

GA活性が高くかつACP活性が低い清酒醸造に適した麹を製造し得る方及びそれを用いた清酒の製造方を提供する。例文帳に追加

To provide a method for producing malted rice that has a high GA activity and a low ACP activity and is suitable for brewing refined rice wine: and a method for producing refined rice wine using the same. - 特許庁

例文

ヘミセルロース構成糖高資化性麹菌を用いて醤油麹を調製し、得られた醤油麹を常により発酵、熟成させて醤油を醸造することを特徴とする醤油の製造に関する。例文帳に追加

This method for producing the soy sauce comprises preparing soy sauce koji using Aspergillus oryzae highly assimilating hemicellulose constituent sugar, fermenting and maturing by a normal method the soy sauce koji thus obtained. - 特許庁

これは東南アジア-東アジアの中高温湿潤地帯という気候上の特性から可能であった醸造法であり、微生物としての「カビ」の効果を利用したものである。例文帳に追加

This is a method of fermentation that is possible because of climate characteristics of medium- or high-temperature wet zones in the Southeast to East Asia and the method utilizes the effect of "mold" as a microorganism.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

しかし、腐造や酸敗のリスクが大きかったことから明治42年(1909年)に国立醸造試験所(現在の独立行政人酒類総合研究所)によって山廃酛が開発された。例文帳に追加

However, as the risk of putrefaction or acidification is large, the National Research Institute of Brewing (presently the National Research Institute of Brewing - NRIB) developed Yamahaimoto in 1909.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

火入れの技は、室町時代に書かれた醸造技術書『御酒之日記』にもすでに記載され、中古から畿内を中心に行なわれていたことがわかる。例文帳に追加

The hiire technique was already described in "Goshu no Nikki" (literally, "diary of sake"), which is the technical guidebook for sake brewing written during the Muromachi period and we can know that this technique was used since the medieval times in the area centering on the Kinai region (provinces surrounding Kyoto and Nara).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

公的な統計で使われる農産物規格規程(農産物検査)の醸造用玄米(じょうぞうようげんまい)に分類される品種を指し、一般米と区別されるようになった。例文帳に追加

This means the varieties that are classified as jozoyo genmai, as used in the official statistics under the Agricultural Products Standards Rule (Agricultural Products Inspection Law), but it has come to be distinguished from general-purpose rice.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

新潟県内での五百万石の最大産地である上越市吉川区では1980年代から永田農による栽培に取り組み、糖度・硬度・構造などの醸造適性を工夫した酒米を生産している。例文帳に追加

In Yoshikawa-ku, Joetsu City, which is the largest Gohyakumangoku growing district in Niigata Prefecture, efforts to grow it with the Nagata agricultural method have been made since the 1980s and sakamai with improved brewing aptitude (such as sugar content, hardness and structure) have been produced.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

灰持酒は製に改良が加えられて西日本を中心に各地で醸造され続け、戦時統制により原料の供給を絶たれたため一時途絶えてしまったが、後に復活している。例文帳に追加

Improvements have been made to the method of brewing akumochizake and it continues to be brewed particularly in western Japan, and while brewing was interuppted for a while due to restrictions on the supply of raw materials during wartime, brewing was subsequently revived.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

片白(かたはく)は、平安時代から江戸時代にかけての日本酒の醸造において、掛け米(蒸米)だけに精白米を用い、麹米には精米していない玄米を用いる製のことである。例文帳に追加

Katahaku is a sake (Japanese rice wine) brewing method from the Heian to Edo periods which uses polished white rice only for the kakemai (steamed rice) and unpolished genmai (unpolished rice) for kojimai (malted rice).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

貴醸酒は、国立醸造試験所が、日本酒中古の日本酒古文書『延喜式』(927年)に記されている宮内庁造酒司による古代酒の製「しおり」をもとに考案した。例文帳に追加

The concept of kijoshu sake was conceived by the National Brewery Institute based on an ancient description of Japanese sake written by a brewery master of the Sake Brewery Division of the Imperial Household Agency that appears in a legal document of the Heian period, "Engishiki" (an ancient book for codes and procedures on national rites and prayers) (published in 927).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

現在でも、皇室における新嘗祭(にいなめさい)では、このような古代の製醸造した白酒(しろき)(しろき)、黒酒(くろき)という二種類の酒が供えられる。例文帳に追加

Even today, in the Niiname-sai festival (ceremonial offering by the Emperor of newly-harvested rice to the deities) of the Imperial family, the two kinds of sake of shiroki (white sake) and kuroki (black sake) which are brewed in such ancient methods are served.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

よって、そもそも須須許里なる人物が実在したかどうかも不明であるが、いずれにせよ百済からの帰化人が用いた醸造法ということであれば、当然それは麹によるものであったに違いない。例文帳に追加

Therefore, it is not sure whether a person named Susukori actually existed or not, but anyway if it was made in the brewing method by a naturalized citizen from Baekje, it must have been a sake brewed by rice malt.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

奈良菩提山正暦寺で産する銘酒『菩提泉』を醸す菩提酛(ぼだいもと)という酒母や、今でいう高温糖化の一種である煮酛(にもと)などの技術によって優れた清酒を醸造していた。例文帳に追加

High quality seishu was brewed by techniques such as using a yeast mash named bodaimoto which brewed a well-known brand sake "Bodaisen" at the Shoryaku-ji Temple on Mt. Bodai in Nara, and nimoto (a manufacturing process of yeast mash) what is now called a kind of high-temperature saccharification method.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

しかし協会系酵母協会3号が、三浦仙三郎によって軟水醸造法が開発された広島『酔心』から選ばれ、さらに第4号・第5号も広島系の酒蔵から採取された。例文帳に追加

However, the third sake yeast of the Brewing Society was selected from "Suishin" (literally drunk heart) of Hiroshima for which Senzaburo MIURA developed the soft water sake brewing method, and furthermore, the fourth and fifth yeasts were taken from the sake breweries in Hiroshima.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

日本においては全国的な制度は整っておらず、原料産地や葡萄品種に関係なく国内で醸造を行う事で「日本産」を表示することが可能となっていた。例文帳に追加

In Japan there was no nationwide legal system, regardless of origin of raw material or types of grape, anything that was fermented domestically could be labeled as 'Japanese wine.'  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

東南アジア各地には、煮た穀物を口で唾液と共に噛みつぶし、空気中から野生酵母を取り込んで発酵させて酒を造る、いわゆる日本酒口噛み酒という原始的な醸造法が広く存在した。例文帳に追加

In various regions of Southeast Asia, there was a widespread primitive alcohol brewing method called "kuchikami no sake" (which literally means "chewed alcohol"), in which people made alcohol by chewing boiled grains with saliva in their mouths in order to take in wild yeast from the air to ferment the grains and make alcohol.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

しかし同じ醸造技術者ではあっても、流派ごとの技の有無や、集団としての制度などを考えると、後世の杜氏の直接的起源とは言いがたい。例文帳に追加

Although they were indeed brewing specialists, it is hard to say that they were the direct origin of latter-day toji, in terms of whether there were group-specific techniques or not, and/or in terms of their organization system.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

が四季醸造が寒造りへと移行していったため、宝暦4年(1754年)の勝手造り令以降、このような出稼ぎは増えて杜氏集団が形成されていった。例文帳に追加

Since the trend of brewing methods was gradually changed from shiki-jozo (four-season brewing) to kan-zukuri (cold-season brewing), the number of the people who joined in such seasonal work at another place increased after the katte-zukuri rei (the deregulation policy to promote sake brewing) was established in 1754, and such people began to form toji groups.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

マルトースおよびマルトトリオース資化能の高い醸造酵母、高濃度麦汁あるいはシロップ添加麦汁を用いた酒類の製造などの提供。例文帳に追加

To provide a method for producing alcoholic beverages, etc., by using a brewing yeast having a high maltose and maltotriose assimilation activity, a high concentration wort or sirup-added wort. - 特許庁

αグルコシドトランスポーター遺伝子及びその用途、特に、マルトースおよびマルトトリオース資化能の高い醸造酵母、該酵母を用いて製造した酒類、その製造方例文帳に追加

The α-glucoside transporter gene, its use, especially the brewing yeast having the high maltose and maltotriose assimilation activity, the alcoholic beverages produced by using the yeast and the method for producing them are provided. - 特許庁

ぶどう酒醸造に際して廃棄されるぶどう絞り糟より、多種のポリフェノール類を簡便安価に且高い収率で搾出する搾出方の提供。例文帳に追加

To provide a method for simply and inexpensively squeezing various polyphenols in a high yield from grape strained lees to be disposed in making wine by fermentation. - 特許庁

醸造酒の製造方において、発酵用原料に細胞壁を分解せず且つ細胞間物質を選択的に分解することが可能な酵素を添加し作用させ、発酵用原料を単細胞化する単細胞化工程を含む。例文帳に追加

The method to produce the brewed liquor comprises a single cell-forming step of adding and reacting an enzyme selectively degrading intercellular substances without degrading cell walls to the raw material for fermentation and converting the raw material for the fermentation into single cells. - 特許庁

更に、ビールの醸造において、発酵工程でα−グルコシダーゼを作用させて真性発酵度を高める低カロリービールの製造方に関する。例文帳に追加

Furthermore, the method for producing the low-caloric beer comprises making the α-glucosidase act in the fermentation step and raising the degree of fermentation. - 特許庁

噴き濁りの主要因となる小麦麦芽を用いず、大型醸造設備に適した下面発酵酵母を用いて、ヴァイツェンビール様のフルーティー香を有する発酵麦芽飲料を製造する方の提供。例文帳に追加

To provide a method for producing a fermented malt beverage having a weizenbier-like fruity aroma not using wheat malt which mainly causes gassing and turbidity but using bottom fermentation yeast suitable for a large brewing facility. - 特許庁

米を原料とし、同一の容器内で静置発酵により糖化・アルコール発酵・酢酸発酵・熟成の各工程を連続的におこなって醸造した黒酢又は黒酢もろみを有効成分とする抗ガン剤。例文帳に追加

The black vinegar or the unrefined black vinegar is obtained by successively carrying out each of processes for saccharification, alcohol fermentation, acetic acid fermentation and aging in the same vessel using rice as a raw material by standing fermentation method. - 特許庁

本発明は、アセト乳酸シンターゼ遺伝子及びその用途に関し、特に、香味に優れた酒類を製造する醸造酵母、該酵母を用いて製造した酒類、その製造方などに関する。例文帳に追加

Provided are an acetolactate synthase gene and a use thereof, especially, the brewer's yeast for producing the liquor excellent in flavor, the liquor produced using the yeast, the method for producing the same, etc. - 特許庁

特に、鹿児島地方の伝統的醸造法で得られた黒酢又は黒酢もろみを用いるのが好ましく、その中の不揮発性濃縮成分が有効である。例文帳に追加

The black vinegar or the unrefined black vinegar obtained by a traditional fermentation method in Kagoshima district is preferably used and a nonvolatile concentrate of the same is effective. - 特許庁

3-イソプロピルリンゴ酸デヒドロゲナーゼ遺伝子及びその用途に関し、特に、香味に優れた酒類を製造する醸造酵母、該酵母を用いて製造した酒類、その製造方などに関する。例文帳に追加

The invention relates to the 3-isopropylmalic acid dehydrogenase gene and its application, especially brewery yeast producing alcoholic beverages excellent in flavor and the alcoholic beverages produced by utilizing the brewery yeast. - 特許庁

エステル生成能の制御された醸造酵母、その酵母を用いるエステル含量の増大あるいは減少した酒類の製造などを提供する。例文帳に追加

To provide a brewing yeast having a controlled ester-producing ability, to provide a method for producing an alcoholic drink using the same and having an increased or decreased ester content with the yeast. - 特許庁

本発明によれば、この酵母を従来の醸造に適用して、アミノ酸組成はほとんど変化なく、γ−アミノ酪酸含量が増加したアルコール飲料を提供することができる。例文帳に追加

The yeast is applied to a conventional method for brewing to afford the alcoholic beverage having the increased content of the γ-aminobutyric acid and scarcely changing the amino acid composition. - 特許庁

醸造中の酵母の死滅率を抑制するとともに、味質・風味のバランスに優れた低糖質ビール風味アルコール飲料とその製造方の提供。例文帳に追加

To provide an alcoholic beverage having the flavor of a low-sugar beer and having high taste/flavor balance, while suppressing the death ratio of yeast in brewing and to provide a method for producing the beverage. - 特許庁

ビシナルジケトン又はダイアセチル生成能の低い醸造酵母の育種ならびにビシナルジケトン又はダイアセチル含量の減少した酒類の製造を提供する。例文帳に追加

To breed a brewer's yeast having a low vicinal diketone or diacetyl-producing ability, and to provide a method for producing a liquor having a reduced content of vicinal diketone or diacetyl. - 特許庁

焼酎蒸留廃液の効率的利用及び製造期間の短縮化を図ると共に、アミノ酸類を豊富に含み栄養価が高く、色調及び香味に優れた醸造酢の製造方及び加工食品を提供する。例文帳に追加

To provide a method for producing brewed vinegar that is rich in amino acids, high in nutritional value and superior in color tone and flavor, that devises efficient utilization of shochu distillation waste liquid and shortening of its production period, and to provide processed foods. - 特許庁

特に前記酵母エキスが自己消化により製造される酵母エキスであるのが望ましく、また前記酸造調味料がグルテンおよび小麦を主原料として製造した醸造調味料の併用が好適である。例文帳に追加

Especially, the yeast extract is preferably yeast extract which is produced by a self-digestion method, and the brewed seasoning is suitably used together with brewed seasoning which is produced using gluten and wheat flour as the main raw material. - 特許庁

水に懸濁させた粉砕大麦を加熱処理して糊状の粉砕大麦に加工する工程を備える、醸造原料用加工大麦の製造方例文帳に追加

This method for producing the processed barley used for brew raw material is characterized by having a process for thermally treating crushed barley suspended in water to prepare the pasty crushed barley. - 特許庁

発酵食品は元々有機物をできるだけ残し、醸造品に形を代えたり、漬け物などの発酵製品にすることが目的であり、活性汚泥では有機物をできるだけ分解し、後に残らないようにすることが目的であった。例文帳に追加

Organic matter is finely ground by a grinding or compressing method and made soluble to obtain a liquid. - 特許庁

サッカロマイセス・ピチア属に属し、酒母中で亜硝酸を酸化する微生物および生もと系酒母の仕込みに際し、麹、仕込み水および当該微生物を使用することを特徴とする生もと系清酒の醸造例文帳に追加

There are provided a microorganism belonging to Saccharomyces Pichia and oxidizing nitrous acid in a yeast mash; and the method for brewing a yeast mash of original type including using a malt, charging water and the microorganism, when the yeast mash of original type is charged. - 特許庁

醸造原料中に含まれる酵母早期凝集因子を、高精度で、迅速かつ簡便に測定でき、さらに多検体を迅速に測定できる方の提供。例文帳に追加

To provide a method which enables the highly accurate, quick and convenient measurement of a factor causing early flocculation of yeast contained in a brewing material and further enables the quick measurement of a number of specimens. - 特許庁

魚のくさみがなく色がうすい魚醤油を、新たな特別の処理工程を加えず通常の醸造工程だけで1.5か月程度以内という短期間で製造する方を開発提供すること。例文帳に追加

To develop and provide a method for producing a fish soy having no fish smell, having a pale color and capable of being produced by a general brewing process within about 1.5 months without applying no specific treating process. - 特許庁

清酒醸造用蒸米の冷却、調湿作業を定量的に、かつ短時間で行える真空蒸米冷却調湿方および装置の提供。例文帳に追加

To provide a method for the vacuum cooling and humidity control of steamed rice, by which the cooling and humidity-control operation of the steamed rice for brewing Sake (Japanese rice wine) can be carried out quantitatively in a short time, and to provide an apparatus therefor. - 特許庁

例文

α−アミラーゼ活性が低い麹菌と通常の麹菌を用いてそれぞれ麹を調製し、得られた麹を混合して仕込みを行い、発酵、熟成させて醤油を醸造することを特徴とする醤油の製造に関する。例文帳に追加

This method for producing the soy sauce comprises using Aspergillus oryzae with less α-amylase activity and normal Aspergillus oryzae to prepare each koji, mixing the koji thus obtained with each other followed by preparing, and fermenting and maturing the product so as to brew soy sauce. - 特許庁

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