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Weblio 辞書 > 英和辞典・和英辞典 > 食品素材の意味・解説 > 食品素材に関連した英語例文

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食品素材の部分一致の例文一覧と使い方

該当件数 : 1114



例文

本発明による連続式のフライヤー(1)は、食品素材(P1)が投入される入口部(6a)と入口部(6a)から搬送され且つフライされた食品素材(P1)が搬出される出口部(6b)とを有する油槽(6)を有する。例文帳に追加

A continuous type fryer 1 has an oil tub 6 which has an inlet port 6a for charging food materials P1, and an outlet port 6b for conveying the food materials P1 conveyed from the inlet port 6a and fired. - 特許庁

生あるいは加熱した植物食品素材を凍結,解凍後,減圧下に放置することによって,急速に酵素を植物食品素材内部に導入する。例文帳に追加

To provide a method for rapidly introducing an enzyme into the interior of a vegetable food material by freezing and thawing the raw or heated vegetable food material and then allowing the resultant vegetable food material under a vacuum. - 特許庁

簡単な方法で、難消化性やその他の機能が改変されていて、広汎に利用できる粉末状の機能性食品素材の製造方法と、該製造方法によって得られた加工製品の粉末状の機能性食品素材を提供する。例文帳に追加

To provide a simple method for producing a powdery functional food material with hard-to-digest tendency and other functions modified, thus having wide applicability, and to provide the resultant powdery functional food material as a processed product. - 特許庁

γ−アミノ酪酸を多量に含む穀類及び/又は種子の効率的製造方法を開発し、併せて食品素材として幅広い利用が可能なγ−アミノ酪酸を多量に含有する食品素材を提供すること。例文帳に追加

To provide a method for efficiently producing cereals and/or seeds containing a large amount of γ-aminobutyric acid, and to provide a food material containing a large amount of γ-aminobutyric acid widely usable as a food material. - 特許庁

例文

Mn−SODの遺伝子発現を有効に上昇させることができ、かつ飲食品に適用可能な素材を提供すること、さらにはこの素材を含有する飲食品を提供すること。例文帳に追加

To provide a material effectively enhancing Mn-SOD gene expression and applicable to a food and drink and to provide a food and drink containing the material. - 特許庁


例文

本発明は、食品素材を受け取り面に配置・移載する際に、食品素材同士の間隔を近づけたり、あるいは、密着した状態で等間隔に移載することが可能な移載手段を提供するものである。例文帳に追加

To transfer a food raw material at an equal interval in a state of approaching or closely contacting an interval between the mutual food raw materials, when arranging and transferring the food raw material on a receiving surface. - 特許庁

そしてこの水溶液中に、加熱調理用の動物性食品素材を漬け込み、加熱調理前に予めこの食品素材を上記水溶液で膨潤させることとした。例文帳に追加

The animal food material for cooking is then dipped in the prepared aqueous solution and the food material is preswollen with the aqueous solution before the cooking. - 特許庁

食品調理用素材10aの発熱シート12は折曲げられて立体的になっているため、発熱シート12の実際に発熱する面積は、飲食品調理用素材10aによって覆われる投影面積よりも大きい。例文帳に追加

Since the exothermic sheet 12 of the food preparation material 10a is folded to be cubic, actual exothermic area of the exothermic sheet 12 is larger than the projection area covered by the food preparation material 10a. - 特許庁

繊維状又は粉末状セルロースと他の食品素材の混合系を水の存在下に10MPa〜2,000MPaで処理事の温度が−50℃〜70℃で超高圧処理をして得られる複合化食品素材例文帳に追加

This composite food material is obtained by ultrahigh-pressure treatment of a mixture of fibrous or powdery cellulose with another food material in the presence of water at 10 MPa to 2,000 MPa and -50°C to 70°C. - 特許庁

例文

無菌化された魚節抽出残渣を無菌状態で製造した固体麹と共に混合し、無菌無塩状態で分解して得た食品素材を分画処理して拮抗成分を除去し、生理活性をもたせた機能性食品素材例文帳に追加

This functional food is obtained by mixing the pasteurized residue of the extracted dried fish with solid koji (malted rice) produced in a sterile state, decomposing in a sterile and salt free state, and fractionating the obtained food material for removing antagonistic components and imparting physiological activity. - 特許庁

例文

炊飯米様の性状、外観、香り、味、食感を有する米様食品のための低カロリー食品素材(人造米素材)およびその製法を提供する。例文帳に追加

To obtain low calorie food material (artificial rice material) for cooked rice food, having properties, appearance, odor, taste and palatability similar to cooked rice and provide a method for producing the same. - 特許庁

通常入手可能な食品素材から16種類の素材を選択し、これらを最適な割合で配合し、錠剤で摂取しやすい形の健康食品を提供する。例文帳に追加

The present invention provides a health food having a tablet form which is readily ingestible, obtained by selecting 16 kinds of materials from normally available food materials and formulating these food materials in the most suitable ratio. - 特許庁

肥満・糖尿病・高脂血症を予防するために糖質(デンプン)の摂取を極力おさえるための食品及びそのための食品素材を提供すること、並びに食品素材産業廃棄物として問題となっているふすま及びぬかの有効利用をはかること。例文帳に追加

To provide a food for minimizing the intake of carbohydrate (starch) to prevent obesity/diabetes/hyperlipemia, a food material for the food, and a method for the effective utilization of wheat bran and rice bran issuing problems as industrial wastes of food materials. - 特許庁

粉末状食品素材を流動層造粒にて造粒し、その際、粉末状食品素材にガラクトマンナンを混合し、さらにこの混合物にガラクトマンナンを含有する噴霧液を噴霧することにより、粒状食品組成物を製造する。例文帳に追加

A method for producing a granulated food composition includes granulating a food material in the state of powder by the fluidized bed granulating, wherein the food material powder is mixed with galactomannan and then the resultant mixture is sprayed with a spray liquid containing galactomannan. - 特許庁

本発明は、新たな糖質代謝の制御素材を提供すること、さらには天然の植物素材を利用することにより、食品などに添加し、安全かつ手軽に摂取することができる食品添加物及びその予防又は治療用の食品を提供することを目的とする。例文帳に追加

To provide a new material for controlling carbohydrate metabolism, a food additive which can be added to foods and the like and can be safely and easily ingested by utilizing a natural plant material, and a food for preventing or treating carbohydrate metabolic disorders. - 特許庁

きのこ類、特にエノキタケにγ−アミノ酪酸(GABA)を富化するための方法、及びこの方法によって製造されたエノキタケを用いたGABA高含有量食品素材、及びこの食品素材を添加してGABAを強化した食品の提供例文帳に追加

To provide a method for enriching mushrooms especially Flammulia velutipes with γ-aminobutyric acid (GABA), a food raw material containing a high content of the GABA by using the F. velutipes produced by the method and a foodstuff enriched with the GABA by adding the food raw material. - 特許庁

多くの製造設備や手間と時間を要することがなく、食品素材に適した旨味成分をバッター液に加えることにより、食品素材の風味を良好にするバッター液、バッター液に用いる魚介類濃縮液又はこれらを用いた調理用冷凍食品を提供するのが目的である。例文帳に追加

To provide a batter liquid improving flavor of food materials by adding a flavor ingredient suitable for each food material to a batter liquid without requiring many production facilities, labor and time and to provide a concentrate of fishes and shellfishes used for the batter liquid or a frozen food for cooking using the batter liquid. - 特許庁

野菜類を、例えば手軽に摂取できるピューレ状食品素材としたうえ、味覚を改善しフルーツ風味で常用喫食するに優れた味覚となる、アイスクリーム、ヨーグルト、ジャム、ピューレなどの食品に加工できる乳酸菌発酵食品素材及びその製法を提供すること。例文帳に追加

To provide a lactic acid fermented food material of which taste is improved by processing vegetables, for example, into the pureed food material which allows a person to easily ingest to be the fruity taste excellent for habitual eating into a food that can be processed into the food such as ice cream, yogurt, jam or puree, and to provide a method of producing thereof. - 特許庁

この場合、液体食品が充填される前に、容器素材に付着したダストを除去することができるので、ダストが付着したままの容器素材に液体食品が充填されることがなくなり、液体食品にダストが混入するのを防止することができる。例文帳に追加

Since the apparatus makes it possible to eliminate the dust attached to the container raw material before the filling of the liquid food, no liquid food is filled into a dust-attached container law material, thus the mixture of dust into the liquid food is prevented. - 特許庁

果実類及び/又は野菜類を用い、調味料素材や飲料素材等の食品素材として、風味が良く爽快な酸味を主体とした新しいタイプの食酢又は酸味食品ペースト、及びその製造方法を提供すること。例文帳に追加

To provide a novel type vinegar or acidulated food paste mainly having excellent flavor and refreshing sourness, used as a food material such as a seasoning material or beverage material, and produced by using fruits and/or vegetables, and to provide a method for producing the vinegar or acidulated food paste. - 特許庁

安全かつ効果的に自律神経を調整することができ、自律神経失調症の予防又は改善、睡眠状態を効果的に改善できる自律神経調整剤、自律神経失調症の予防又は改善用機能性食品又は食品素材、及び前記自律神経調整剤を自律神経失調症の予防又は改善用、及び睡眠改善用として食品又は食品素材に含有する使用方法を提供すること。例文帳に追加

To provide an autonomic nerve regulator which controls an autonomic nerve safely and effectively to prevent or ameliorate autonomic ataxia, and to ameliorate sleep state effectively, functional foods or food materials which prevent or ameliorate autonomic ataxia, and a method of using the autonomic nerve regulator incorporated in foods or food materials for preventing or ameliorating autonomic ataxia and ameliorating sleep. - 特許庁

食品が有する本来の風味バランスを保ちつつ、各種天然素材そのものを想起させるような豊かな香りを付与することができ、かつ天然素材特有の風味を増強させることができる飲食品用添加剤、並びにこれを含有する飲食品用添加剤組成物および飲食品を提供することである。例文帳に追加

To provide an additive for food and drink, which can maintain the original flavor balances of the food and drink, can impart such a rich smell as remembering various kinds of natural raw materials themselves, and can reinforce the characteristic flavor of the natural raw material, and to provide an additive composition for food and drink, containing the same, and to provide food and drink. - 特許庁

健康食品素材と、天然物由来のリン脂質とが機械的に分散処理された混合物からなる高機能性健康食品であって、健康食品素材が、担子菌類抽出物、フコイダン、又はウコン抽出物より選ばれる少なくとも1種であり、天然物由来のリン脂質が、卵黄リン脂質又は大豆リン脂質より選ばれる少なくとも1種である高機能性食品とする。例文帳に追加

This highly functional health food comprises a mixture prepared by mechanically dispersing and treating the health food material and a phospholipid derived from a natural product, wherein the health food material comprises at least one kind selected from an extract of basidiomycetes, fucoidan, and an extract of turmeric and the phospholipid derived from the natural product comprises at least one kind selected from an egg yolk phospholipid and a soybean phospholipid. - 特許庁

フライ油で揚げ、食する時にも食品素材の食感はみずみずしく、またバッター液部分の食感はソフトで、更に最も外側のパン粉部分の食感はサクサクとした、好ましい食感で、かつ食品素材に特有のフレーバー成分も保持された、風味の優れたフライ食品、特に一口サイズの、形状が小さいフライ食品に好適なバッター液を提供する。例文帳に追加

To obtain a batter liquid suitable for fried foods, especially bite-sized small-shaped fried foods, fried in frying oil, having such favorable palate feelings that when being eaten, palate feeling of food materials is fresh, palate feeling of batter liquid part is soft, and also palate feeling of the outermost bread crumb part is crisp, furthermore, excellent in flavor while sustaining the flavor ingredients peculiar to food materials. - 特許庁

脱臭スカム油から、安全性の高い安価な食品用ステロール脂肪酸エステルを製造する際の原料の処理条件、合成反応条件、更には後の精製工程において、一般食品素材や健康食品素材或いは医薬品素材として官能面における品質に優れ、且つトランス型脂肪酸を殆ど含まない、安全性に優れた安価なステロール脂肪酸エステルの提供。例文帳に追加

To provide a method for producing sterol fatty acid esters from a deodorized scum oil at a low cost, and to provide raw material-treating conditions, synthesis reaction conditions, and the further purification process, whereby the sterol fatty acid esters having excellent qualities for a raw material of general foods, healthy foods or medicines, scarcely containing trans type fatty acids, and having excellent safety is produced. - 特許庁

柑橘系果実の表皮が有する色を固定化して食品添加用の色素材として利用される柑橘系果実由来の食品添加用色素材の製造方法であって、柑橘系果実を重曹水に浸す工程と、柑橘系果実の表皮を削り取って表皮片を作製する工程と、表皮片を加熱する工程とを有する柑橘系果実由来の食品添加用色素材の製造方法である。例文帳に追加

The method, that is for fixing the color contained in epidermis of citrus fruits and for producing a pigment material originated from citrus fruits for using as food additives, comprises immersing a citrus fruit in water solution of sodium bicarbonate, preparing pieces of epidermis by peeling off epidermis of a citrus fruit, and heating the pieces of epidermis. - 特許庁

また、食物繊維含有食品は、食物繊維を含有する食品素材と、α化デンプン、プルラン、キチンの水溶性誘導体、キトサンの水溶性誘導体、キチンオリゴ糖およびキトサンオリゴ糖からなる群から選択される1種または2種以上とからなる、食物繊維含有食品である。例文帳に追加

The other objective dietary fiber-containing food comprises a dietary fiber-containing food material and at least one binder selected from the group consisting of pregelatinized starch, pullulan, a water-soluble derivative of chitin, a water-soluble derivative of chitosan, a chitin oligosaccharide and a chitosan oligosaccharide. - 特許庁

食品原料から成分を効率よく抽出することができ、しかも温度をあまりかけないで、かつ、低温短時間で抽出することにより、食品原料そのものの風味を保持することができる調味料等の食品素材を提供する。例文帳に追加

To provide a food material for seasoning or the like which is produced by efficiently extracting components from food raw material and in which the flavor of the food material is also maintained as it is by performing extraction in a short time at low temperature without raising the temperature so high. - 特許庁

トランス酸が従来の油脂より大幅に低減されていながらも、酸化安定性にも優れ、乳化食品に使用した素材が本来もつ風味や呈味を生かし、添加された着香料をも引き立たせるような乳化食品用油脂およびそれを用いた乳化食品とすることである。例文帳に追加

To provide oil and fat for an emulsified food, excellent in the oxidation stability while significantly reducing trans acid compared with conventional oil and fat, capable of making an added flavoring agent stand out while retaining the original flavor and taste of materials used in the emulsified food. - 特許庁

その製法として、食品素材を加熱加圧処理し、次いで圧力開放して水分を瞬間的に気化させ、このとき膨張されかつ乾燥した膨化食品をオイルフライによって乾燥させるフライ乾燥食品の製造方法を採用する。例文帳に追加

A production method of the fried and dried food product includes subjecting a food material to heating and pressurizing treatment, releasing pressure to instantly evaporate moisture to obtain a swollen and dried puffed food, and drying the product by oil frying. - 特許庁

ガラス基材に添加する添加素材の入手が容易であって、安価に入手でき、漬物等の食品の保存用に用いると、食品の変色変化や食味が損なわれずに長持ちする食品保存用ガラス容器を提供することにある。例文帳に追加

To provide a glass container for food product conservation, in which additive material to be added to its glass base material can be easily obtained at a low price, and when used for conserving foods such as pickles, the additive material can keep the foods long-lasting, without being tarnished in color and tastes being spoiled. - 特許庁

ポリ乳酸フィルムは優れたヒートシール性を有するため、製袋加工がきわめて容易であるうえ、袋状に加工した転写用シートにハム、ソーセージなどの食品原料を充填して加熱すると、色素、調味料などの食品素材食品表面に良好に転写できる。例文帳に追加

The polylactic acid film is extremely easily subjected to the bag-making process because the film has excellent heat-sealing ability and the food materials such as coloring matter and seasonings can be transcribed onto the surface of foods by filling the sheet for transcribing processed to a bag-like shape with food materials such as a ham an a sausage and heating. - 特許庁

また、該栄養補助食品及び健康食品は小麦粉及び/又は澱粉を主原料として、所定の栄養成分又は食品素材、糖類及び/又はデキストリン、膨脹剤及び水を加え、混練して生地を調製した後、マイクロ波で加熱乾燥する工程によって製造することができる。例文帳に追加

The nutritional supplement and health food are produced by the process of using wheat flour and/or starch as the main raw material, and adding thereto prescribed nutritional components or a food material, saccharide and/or dextrin, a leavening agent, and water, kneading the product to prepare dough, and heat-drying the dough with microwaves. - 特許庁

被燻製品をさらに燻煙処理や被燻製品の燻液への漬け込み処理をすることなく、食品素材を配合するのみで種々の食品の燻煙香を強化する方法ならびに燻煙香の向上した食品を提供する。例文帳に追加

To provide a method for fortifying smoke scent of various foods only through formulating a food material without further subjecting a food to-be-smoked to a smoke treatment or a soaking treatment in smoke liquid, and to provide the foods improved in smoke scent. - 特許庁

茶、茶抽出物、カカオ豆、豆乳、豆乳成分、コラーゲン粉末、蛋白質酵素分解ペプチド、野菜など、異風味を持つ健康効果食品素材を原料として使用する食品の、苦味・渋みなどの異風味を抑制し、本来の美味しい風味を増強した食品を製造する方法の提供。例文帳に追加

To provide a production method of food improved in inherent delicious taste by suppressing off-flavor such as bitterness-astringency of foods using, as raw materials, off flavor-having health effect food materials such as tea, tea extracts, cacao beans, soybean milk, soybean milk components, collagen powder, protein enzymolysis peptide, vegetables and the like. - 特許庁

コンニャク粉、又は、精製グルコマンナンと他の食品素材食品機械を使用して、コンニャクの主成分であるグルコマンナンを含有し、その粘性で油脂や増粘剤不使用の食感の良い低カロリーで、食品添加物を含まない、焼き肉のタレ、及び、ドレッシングを製造し、普及させる。例文帳に追加

A dripping for grilled meat and dressing containing glucomannan which is a main ingredient of konjak, having good palatability with imparted viscosity owing to glucomannan without using oil and fat and a thickener, having low calorie and containing no food additives are produced from konjak flour or purified glucomannan and other food materials by using a food equipment and popularized to the public. - 特許庁

有害な重金属を含む食品又は食品加工副産物を0.1〜10%(w/v)の有機酸水溶液と混合する工程;及び 得られる混合物を60〜100℃に加熱する工程;を包含する、該有害な重金属を除去して食品素材を提供する方法。例文帳に追加

This method for giving the food material from which harmful heavy metals are removed comprises a process of mixing food or food processing by-products containing harmful heavy metals with an organic acid aqueous solution of 0.1-10% (w/v) and a process of heating the mixture thus obtained to 60-100°C. - 特許庁

食品工場の排水処理設備から発生する脱水汚泥と、食品製造ラインから発生する蛋白含有食品残滓と、使用済のきのこ培養基を混合した後、醗酵させることを特徴とする、再生きのこ培養基素材の製造方法。例文帳に追加

The method for producing regenerated mushroom culture media raw material comprises mixing dehydrated sludge generated in the drainage treatment facilities in food factories, a protein-containing food residue generated through the food manufacturing lines and used mushroom culture media together, and subjecting the mixture to fermentation. - 特許庁

食品工場の排水処理設備から発生する脱水汚泥と、食品製造ラインから発生する蛋白含有食品残滓と、使用済のきのこ培養基が混合されてなり、醗酵処理されたものであることを特徴とする、再生きのこ培養基素材例文帳に追加

The regenerated mushroom culture media raw material is obtained by mixing the dehydrated sludge generated in the drainage treatment facilities in the food factories, the protein-containing food residue generated through the food manufacturing lines and used mushroom culture media together and subjecting the mixture to fermentation. - 特許庁

本発明は飲料、冷菓、菓子、惣菜及びその他の加工食品を含む全般の食品に対してイヌリンを添加する事により、味覚にうったえる塩味、臭味、苦味、渋味、酸味という時には嫌味ととれる風味を軽減し、素材の本来もつ旨味を引き出す食品を製造する事に関する。例文帳に追加

The taste improving product enables production of food reduced in flavor such as saltiness, smell, bitterness, astringency and acidity sometimes regarded as unpleasant flavor to educe delicious taste inherent in raw material by adding inulin to all the food comprising a beverage, frozen confectionery, dessert, confectionery, daily dish and any other processed product. - 特許庁

複合脂質画分、それから単離されたヒト型スフィンゴミエリンとプラズマローゲンならびにこれらを含む機能性食品素材、医薬品素材および化粧品素材例文帳に追加

COMPLEX LIPID FRACTION, HUMAN SPHINGOMYELIN AND PLASMALOGEN ISOLATED THEREFROM, AND FUNCTIONAL FOOD MATERIAL, PHARMACEUTICAL MATERIAL, AND COSMETIC MATERIAL - 特許庁

本発明の麦若葉由来の素材を含む免疫賦活食品は、麦若葉由来の素材と、免疫賦活作用を有する成分を含有する素材とを含む。例文帳に追加

This immunostimulating food containing a material derived from the young leaves of the wheat contains the material derived from the young leaves of the wheat, and a material containing a component having the immunostimulating activities. - 特許庁

麦若葉由来の素材と、GABA以外の抗高血圧作用を有する成分とを含有する素材とを組み合わせた抗高血圧効果に優れる食品素材を提供する。例文帳に追加

To provide a food material having high antihypertensive effect and comprising a material derived from barley young leaves and another material containing ingredient(s) having antihypertensive activity other than GABA(γ- aminobutyric acid). - 特許庁

食品としての安全性に配慮した吸水性素材(1)を使用し、更に、吸水性素材(1)を吸水性素材収納部(4)に固定する手段を設けたことを特徴とする。例文帳に追加

The water-absorbing material (1) taking into consideration the safety as the food is used, and a means to fix the water-absorbing material (1) to a water-absorbing material storage part (4) is provided. - 特許庁

このため、カロリーが極めて低い食品(100gあたり5-7kcal)の一つとされ、摂取カロリーを制限する必要のある場合の食品素材として多く利用される。例文帳に追加

For this reason glucomannan, one of the lowest calorie foods (5 to 7 kcal per 100g), is often used as a raw food material in case of necessity to control the calorie intake.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

マルターゼ活性に対する優れた阻害作用を示し、かつ安全に食品素材に用いることができる天然の食品成分であるマルターゼ阻害剤を提供する。例文帳に追加

To obtain a maltase inhibiting agent as a natural food component showing excellent inhibitory action on maltase activity and safely usable for a food material. - 特許庁

大豆蛋白食品素材に、アレルゲンの分解活性及びペプチダーゼ活性を併有する酵素を作用させることを特徴とするアレルゲン低減化大豆蛋白食品の製造方法。例文帳に追加

This method of producing a soybean protein food decreased in allergen contained therein comprises making an enzyme having allergen decomposing activity together with peptidase activity act on a raw material for the soybean protein food. - 特許庁

食品および食素材にアミノ酸配列を由来する特定のペプチドを用いて、コレシストキニンの分泌促進を図り、摂食抑制効果を持つ食品を作る。例文帳に追加

To produce a food having cholecystokinin secretion promoting activity and suppressing the ingestion instinct by using a specific peptide having a specific amino acid sequence as a food or a food material. - 特許庁

α−グルコシダーゼ(二糖類加水分解酵素)活性に対する優れた阻害作用を示し、かつ安全に食品素材に用いることができる天然の食品成分であるα−グルコシダーゼ阻害剤を提供する。例文帳に追加

To provide an α-glucosidase inhibitor which is a naturally occurring food component, is excellent in inhibitory action against α-glucosidase (a disaccharide hydrolase) activity and can be safely used in a food material. - 特許庁

例文

また、酸化的ストレスを抑制する食肉由来の成分を含む食品素材を提供することにより、付加価値の高い機能性食品の開発ができる。例文帳に追加

The prophlaxis contributes development of high-valued functional foods derived from meat suppressing oxidative stress through providing the meat component-containing food material suppressing oxidative stress. - 特許庁

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