1016万例文収録!

「Food irradiation」に関連した英語例文の一覧と使い方 - Weblio英語例文検索


小窓モード

プレミアム

ログイン
設定

設定

Weblio 辞書 > 英和辞典・和英辞典 > Food irradiationの意味・解説 > Food irradiationに関連した英語例文

セーフサーチ:オフ

不適切な検索結果を除外する

不適切な検索結果を除外しない

セーフサーチについて

Food irradiationの部分一致の例文一覧と使い方

該当件数 : 49



例文

food irradiation 例文帳に追加

(ガンマ線による)食品照射. - 研究社 新英和中辞典

(xviii) Food irradiation businesses; 例文帳に追加

十八 食品の放射線照射業 - 日本法令外国語訳データベースシステム

IRRADIATION APPARATUS FOR FOOD TREATMENT例文帳に追加

食品処理のための照射装置 - 特許庁

METHOD FOR DETECTING IRRADIATION OF RADIATION TO FOOD例文帳に追加

食品への放射線照射を検出する方法 - 特許庁

例文

The microwave oven varies an irradiation position and an irradiation dose of a microwave during heating of a food material.例文帳に追加

食材の加熱中にマイクロ波の照射位置および照射慮を可変させた電子レンジ。 - 特許庁


例文

METHOD AND DEVICE FOR INSPECTING FOOD USING IRRADIATION WITH ELECTROMAGNETIC WAVE例文帳に追加

電磁波の照射を利用した食品検査装置および検査方法 - 特許庁

The method for improving quality of food comprises adding polymerized polysaccharide whose average molecular weight is more increased than those before the irradiation via electronic beam irradiation by 5-300wt.%:例文帳に追加

電子線照射により照射前と比較して重量平均分子量が5〜300%増加した、高分子化された多糖類を添加する。 - 特許庁

To provide a radiation irradiation tool and a radiation irradiation detecting method, favorable for a radiation irradiation business concerned, when applying a TL method to a mineral matter collected from a food raw material to detect whether the food raw material is executed with radiation irradiation or not.例文帳に追加

食品原料から収集した鉱物質にTL法を適用して放射線照射を実行された食品原料であるか否かを検知する場合に、放射線照射業者にとって好都合な放射線照射用器具及び放射線照射検知方法を提供する。 - 特許庁

To provide an apparatus for producing a boiled egg-like food having a long-term preservation by the irradiation of far infrared.例文帳に追加

遠赤外線照射による、長期保存性を有する茹で卵様食品の製造装置の提供。 - 特許庁

例文

To provide an electron beam irradiation apparatus which can control the generation of ozone in an irradiation portion to prevent the deterioration in the flavor of a food material, when the material such as a granular material or a powdery granular material, used for food is irradiated with electron beams.例文帳に追加

粒体、粉粒体などの食材となる被処理物に電子線を照射する場合において、照射部でオゾン発生を抑制し風味の低下を防ぐこと。 - 特許庁

例文

This food sterilizer comprises a belt conveyor 3 conveying the food such as meat, an ultraviolet ray irradiation means 7 irradiating ultraviolet rays to the food conveyed by the belt conveyor 3, and a magnetic force generation means 8 irradiating the food with the magnetic rays so as to sterilize the food with the ultraviolet rays and the magnetic force.例文帳に追加

食肉等の食品を搬送するベルトコンベア3と、これによって搬送される食品に対して紫外線を照射する紫外線照射手段7と、食品に対して磁力線を照射する磁力発生手段8とを具備し、紫外線及び磁力線によって食品を殺菌する。 - 特許庁

A food package consisting of a heat generating sheet wound spirally and generating heat by irradiation with a microwave, and a stick-like food to be heated, for example, a frozen food or a chilled food, arranged between piled sheets of the wound heat generating sheet, is provided to solve the problem.例文帳に追加

渦巻状に巻かれた、マイクロ波の照射により発熱する発熱シートと、該巻かれた発熱シートの重なり合うシート間に配置された、例えば冷凍食品またはチルド食品であるスティック状被加熱食品とからなる食品包装体を提供して、上記課題を解消する。 - 特許庁

To provide a stable ubiquinone-containing food through significantly preventing ubiquinone from diminishing caused by irradiation with a fluorescent lamp, or the like, during its preservation.例文帳に追加

保存時における蛍光灯等の照射により生じるユビキノンの減少を有意に防ぎ、安定なユビキノン含有食品を提供する。 - 特許庁

ANTI-INFLAMMATORY AGENT OBTAINED BY IRRADIATION OF LASER BEAM AND EXHIBITING FREE RADICAL SCAVENGING ACTION, FOOD FORMULATION AND COSMETIC FORMULATON COMPRISING THE SAME例文帳に追加

レーザー光を照射して得られるラジカル消去作用を呈する抗炎症剤、それを含有する食品製剤、化粧品製剤 - 特許庁

A near-infrared light L1 outputted from a light source 10 of the food inspection device 1 reaches an irradiation position P1 of an inspection object 40.例文帳に追加

食品検査装置1の光源10から出力される近赤外光L1は、検査対象物40の照射位置P1に到達する。 - 特許庁

The continuous steamer 10 is provided with a microwave irradiation device 41 capable of radiating a microwave for heating food to the inside of a steaming pot 11 of the continuous steamer.例文帳に追加

連続式蒸し機10の蒸し釜11内部へ食品を加熱するマイクロ波を照射可能であるマイクロ波照射装置41を設ける。 - 特許庁

This method comprises irradiating a granular food of e.g. sesame, pepper or berry of cannabis with a light beam having a wavelength of 200 to 1,100 nm under the conditions that the time length of one irradiation is <0.002 sec. and the accumulated energy of irradiation is ≤12.0 J/cm2.例文帳に追加

胡麻、胡椒、麻の実などの粒状食品に、波長が200nmから1100nmの光線を、1回の照射が0.002秒未満で、累積照射エネルギーが12.0J/cm^2 以下となるように照射すること。 - 特許庁

To provide a radiation irradiation determining method and a radiation irradiation determining system, which reduce work load on experimenter, and can objectively and precisely determine the presence or absence of radiation irradiation onto a sample, such as a food, a natural medicine or the like.例文帳に追加

実験者への作業負担を軽減し、食品や生薬などの試料への放射線照射の有無を客観的に且つ精度よく判別することができる放射線照射判別方法および放射線照射判別システムを提供することを課題とする。 - 特許庁

Furthermore, a rate of water content of the Konnyaku food material is adjusted by irradiation of the infrared rays in a wavelength region of 3-25 μm and anion to the Konnyaku food material after solidifying.例文帳に追加

そして、凝固後の蒟蒻食材に、3μm以上25μm以下の波長域の赤外線とマイナスイオンとを照射して、当該蒟蒻食材の水分含有率を調節する。 - 特許庁

This Konnyaku food material is produced by kneading Konnyaku powder together with bean curd lee powder (additive food material) dried by irradiation of infrared rays in a wavelength region of 3-25 μm, and solidifying the mixture by an alkaline solution.例文帳に追加

蒟蒻粉末と、3μm以上25μm以下の波長域の赤外線を照射することで乾燥させたおから粉末(添加食材)とを混練させた後、アルカリ溶液で凝固させて蒟蒻食材を製造する。 - 特許庁

A food product to be heated is disposed on the heat generating layer in the bottom inner surface of the container body, the moisture is retained to the moisture retaining layer and the food product to be heated is cooked by the irradiation with the microwave.例文帳に追加

また、容器本体底部内面の発熱層上に被加熱食品を配置し、水分保持層に水分を保持させて、マイクロ波の照射により被加熱食品を加熱調理することを特徴とする。 - 特許庁

To provide a refrigerator capable of providing the preservability suitable for each food and keeping freshness of a storage compartment by solving a problem on withering by promoting air hole transpiration of food and drinks not needing high humidity, and vegetable by light irradiation.例文帳に追加

高湿を必要としない食品・飲料品や光照射による野菜の気孔蒸散の促進し、萎れるという課題を解決し、食品に応じた保存を実現し、貯蔵室の保鮮性を向上させる。 - 特許庁

The method for processing food comprises applying microwaves to the food material on a prescribed condition, wherein the food material is irradiated with microwaves so that the temperature of the food material before being irradiated with the microwaves is 0-40°C, and the difference in the temperatures of the food material before and after microwave irradiation is within a prescribed temperature range.例文帳に追加

食品素材に所定条件でマイクロ波を照射する食品の加工処理方法であって、マイクロ波照射前の前記食品素材の温度が0℃〜40℃の範囲で、且つマイクロ波処理前後の前記食品素材の温度差が所定の温度範囲を越えない範囲で、マイクロ波照射を行うようにした。 - 特許庁

To obtain a frozen/refrigerated food in which the temperature distribution of a frozen or refrigerated foodstuff to be cooked by microwave irradiation can be uniformed, a frozen/refrigerated food in a container prepared by storing the frozen or refrigerated foodstuff in the container and a microwave absorption promoter for a food.例文帳に追加

マイクロ波照射により加熱調理する冷凍または冷蔵された食材の温度分布を均一にすることができるようにした冷凍/冷蔵食品、それを容器に収納した容器入り冷凍/冷蔵食品および食品用のマイクロ波吸収促進剤を提供する。 - 特許庁

To provide a method for suppressing the color fading of a processed food colored with a monascus coloring material due to being irradiated with light and thus stabilizing the food when it is preserved under irradiation with sunlight or the rays emanated from fluorescent lamps in a refrigerating show case or the like, and to obtain the monascus coloring material improved in the stability to light irradiation.例文帳に追加

紅麹色素を添加して着色された加工食品が冷蔵ショーケース等で蛍光灯や日光による光照射を受けた状態で保存される場合において光照射による褪色を抑制安定化する方法を開発すること及び光照射に対する安定性が改善された紅麹色素製剤を開発することを課題とする。 - 特許庁

This method for producing a hydrous food comprises using grain subjected to electron beam irradiation under conditions of 50-200 Kev electron beam energy and 0.05-150 KGy electron beam dose on the surface of the grain or grain flour obtained from the grain as a main raw material and adding water to the main raw material to prepare the hydrous food.例文帳に追加

穀物表面における電子線エネルギーが50〜200KeVであり、かつ電子線の線量が0.05〜150KGyとなる条件で電子線を照射した穀物あるいはこの穀物から得られる穀粉を主原料とし、この主原料に水を加えて含水食品を調製する、含水食品の製造法。 - 特許庁

To provide a packaging container, in which housed foods heated and sterilized by microwave irradiation while the container is housed in a retainer made of a material transmitting microwaves, allows the food to be uniformly heated, and maintains the quality of the food for a long period.例文帳に追加

マイクロ波が透過可能な材質で形成されたリテーナーに収納された状態で、充填された食品がマイクロ波の照射により加熱殺菌される包装容器において、充填した食品を均一に加熱できるようにするとともに、長期間品質を良好に維持できるようにする。 - 特許庁

To provide a packaging container for food and a method of storing food which control the uneven heating or bumping of a content when it is microwave oven heated by allowing vertical and horizontal microwave irradiation without disturbing heating efficiency and then by irradiating the food with the microwaves from around relative to the content as evenly as possible.例文帳に追加

加熱効率に支障をきたすことなく、垂直方向と水平方向の両方向からのマイクロ波照射を許容した上で、内容物に対してマイクロ波が周囲からできるだけ均等に照射されるようにして、電子レンジでの加熱による内容物の加熱むらや突沸などを抑止することができる食品包装容器及び食品収容方法を提供する。 - 特許庁

This method for producing a Grifola frondosa-mixed processed food comprises subjecting a Grifola frondosa to an electromagnetic irradiation treatment for about 15 min under a voltage of 100 V and a power supply of 960 W, and mixing the thus treated Grifola frondosa into a processed food as an intermediately processed food or completed foods comprising meat or fish meat, vegetables and spice.例文帳に追加

畜肉又は魚肉と野菜と香辛料とから成る中間加工食品又は完成食品としての加工食品において、使用電圧100V、電力960Wの電子レンジを用いて約15分間舞茸を電磁波照射処理し、この処理済み舞茸を混合して成る舞茸混合加工食品の製法である。 - 特許庁

When a tray T containing food is stored, the slide door 100 is closed to regulate irradiation on the storing chamber 26 with ultraviolet rays from a lamp 90.例文帳に追加

食品を入れたトレイTが収納されている場合はスライド扉100を閉じることで、ランプ90からの紫外線が収納室26に照射されることが規制される。 - 特許庁

To provide a system for inspecting electron beam sterilization of a food container that reliably inspects electron beam irradiation performed in a mass production line.例文帳に追加

大量生産される製造ラインにおいて、確実に電子線の照射が行われたかを検査できる食品容器の電子線殺菌検査システムを提供する。 - 特許庁

To provide a light irradiation device capable of improving a preservation property for food or the like, and capable of irradiating light with a wide variety of wavelengths having effects aiming at activation of metabolism of animals and plants.例文帳に追加

食品等の保存性を高め、動植物の活動代謝の活性化をはかる効果を持つ多種、多様の波長の光を照射することができる光照射装置を提供する。 - 特許庁

The oral composition of a food and drink or the like for ameliorating and/or preventing skin disorder caused by the irradiation with the ultraviolet rays contains the active ingredient.例文帳に追加

又、これらの有効成分を含有してなる、紫外線照射による皮膚障害の改善及び/又は予防のための飲食品等の経口用組成物が提供される。 - 特許庁

To provide a refrigerator capable of preserving food or the like at high quality by carrying out light irradiation with respect to substantially the whole of vegetables or the like in a storage container, and suppressing deterioration of freshness and quality of the vegetables or the like.例文帳に追加

収納容器内の野菜類等の略全体に対して光照射を行えるようにし、野菜類等の鮮度や品質の低下を抑制することで、食品等を高品質に保存できる冷蔵庫を提供する。 - 特許庁

To provide a prevention method suitable for practical use, by which fading of Monuscus color by light rays is prevented, Monuscus color and a food or a cosmetic dyed with Monuscus color are preserved under light irradiation.例文帳に追加

ベニコウジ色素の光による退色を防止し、かつ実用に適した、ベニコウジ色素及びベニコウジ色素で染色された食品・化粧品の光照射下での保存方法を提供する。 - 特許庁

The packaging container keeps oxygen barrier property of 1.0 ml/m^2 D atm or less and steam barrier property of 1.0 g/m^2 D or less even when the temperature of the food goes up to 150°C by microwave irradiation.例文帳に追加

食品の温度がマイクロ波の照射により150℃まで上昇しても、酸素バリヤー性が1.0ml/m^2・D・atm以下、水蒸気バリヤー性が1.0g/m^2・D以下である。 - 特許庁

To find out a drying condition by the irradiation of far infrared rays under which the flavor and the texture originally possessed by a botargo is reproduced in the production of the botargo or a botargo-like roe-dried food.例文帳に追加

からすみ、またはからすみ様の魚卵乾燥食品の製造において、からすみ本来の風味や食感を再現できる遠赤外線照射による乾燥条件を見出す。 - 特許庁

A paper container having a container body includes a bottom part and side parts arising therefrom, and a lid, and respective inside faces of the bottom part and the lid are provided with heating elements heated by irradiation with microwaves, wherein when a food is stored within the container, the heating elements on the bottom part and the lid come to contact with the food.例文帳に追加

底部と、該底部より立ち上がる側部とからなる容器本体と、蓋とを有し、前記底部と前記蓋のそれぞれの内面にマイクロ波の照射により発熱する発熱体を設けた紙製の容器であって、食品を前記容器の中に収納したときに、該食品に前記底部と前記蓋の前記発熱体が接触することを特徴とする。 - 特許庁

To enhance the reliability of standard dose irradiation while ensuring the reliability in detection work by providing a container for detecting irradiated food, capable of certainly feeding a very small amount of the mineral sample recovered from target food to be detected by a TL method, easy to handle and capable of being accurately irradiated with radiation.例文帳に追加

TL法により検知を行う対象の食品から回収した微量の鉱物試料を散逸や異物の混入が無く確実に搬送できると共に、取り扱いが容易で、かつ正確な放射線照射が可能な照射食品検知用容器を提供することにより、標準線量照射の信頼性を高め、検知作業における信頼性を確保する。 - 特許庁

This apparatus seals a food in a wrapping material, heats the sealed food by microwave in a pressured atmosphere of a mixture of water vapor and air in a space partitioned into two sections of a temperature rising part for elevating temperature by microwave irradiation and a temperature holding part for holding sterilization temperature, and subsequently lowers the temperature under pressure.例文帳に追加

包装材中に食品を密封し、これをマイクロ波照射して昇温するための昇温度部と滅菌温度を保持するための温度保持部の2つの区切られた空間で、水蒸気と空気が混在する加圧された雰囲気中で、マイクロ波加熱し、その後加圧下で降温する本装置により、従来マイクロ波加熱の欠点であった端効果と不均一加熱を防ぎ、上記課題を解決した。 - 特許庁

The microwave oven 42 completes cooking after a predetermined period of time has elapsed since a microcomputer 44 starts cooking upon an RF reader/writer 46 reading from the non-contact information storage medium 30 mixed in the food 40 the method of cooking the food, i.e., microwave intensity, irradiation time, sensor detection temperature, cooking time and the like.例文帳に追加

電子レンジ42は、調理食材40に混入された非接触情報記憶媒体30から、RFリーダーライタ46がこの調理食材の調理方法、すなわち、マイクロ波の強度、照射時間、センサ検知温度、調理時間等を読み出して、マイクロコンピュータ44が調理を開始し、所定の時間が経過したら調理を完了する。 - 特許庁

The bag-like container 1 sheets 3 disposed on an internal surface of a bag 2 and each having the heat-generating layer 8 for generating heat by irradiation with microwaves with a heat-generating surface of the sheet 3 facing each other, and the food to be heated can be put between the sheet 3.例文帳に追加

袋状容器1を、袋体2の内面側に、マイクロ波の照射により発熱する発熱層8を備えたシート3をそのシート3の発熱面を相互に対向させて配置し、そのシート3の間に被加熱食品を挟み込むことを可能にした - 特許庁

To provide an irradiation device for performing a sterilizing processing by irradiating matters to be irradiated such as powdered, granular, chipped and leaf food (for example, sesame seeds, green powdered tea, cereals, brown seaweed, laver and the like), chemicals, cosmetics, sanitary goods and the like by electron beam.例文帳に追加

粉末状,粒状,チップ状及び葉状の食品(例えば胡椒,抹茶,穀物,茶葉,ワカメ,海苔 等)や薬品、化粧品及び衛生用品等の被照射物に電子線を照射して殺菌等の処理を施すための照射装置を提供することを課題とする。 - 特許庁

In a method for irradiating food with light having the absorbing wavelength of specific proteins constituting bacteria in a far-infrared region to kill or deactivate bacterial or to suppress the growth of bacteria, a means for selecting either one of a reflecting plate and a transmission plate or combining both of them according to necessity to use the same is provided as a far-infrared irradiation means of a specific wavelength.例文帳に追加

上記課題を解決するため,細菌を構成する特定タンパクの遠赤外領域における吸収波長を食品に照射することにより,細菌を死に至らしめあるいは非活性化.発育抑制を行う方法と手段を提供する.特定波長の遠赤外照射手段として,反射および透過板を必要に応じ選択あるいは合わせ使用する手段を有する. - 特許庁

The method for detecting the irradiation of radiation to foods comprises a step (A) of obtaining a fraction, including a fragment produced from a food sample by a radiation of a natural high-molecular compound; a step (B) of detecting the fragment, by bringing the fraction to react with an antibody capable of recognizing the above fragment.例文帳に追加

本発明は、A)食品サンプルから、天然高分子化合物の放射線照射により生成された断片を含む画分を得る工程、及び、B)該画分と、前記断片を認識し得る抗体とを反応させて、前記断片を検出する工程、を包含する、食品への放射線照射を検出する方法を提供する。 - 特許庁

Benzoyl peroxide is added to titanium tetrachloride and acrylic acid aqueous solution, and, by the irradiation of sunlight or the like, a low polymerization resin chelated product of low polymerization of titanium tetrachloride-acrylic acid aqueous solution is produced, the surface of glass or metal is sprayed or coated with the same, or food or vegetables are sprayed or coated with a chelate solution obtained by neutralizing titanium tetrachloride- alcohol chelate aqueous solution with sodium percarbonate.例文帳に追加

四塩化チタンとアリリル酸水に過酸化ペンゾイルを加え日光等の照射により低重合の四塩化チタンアクリル酸水の低重合樹脂キレート化物を作り、ガラスや金属表面吹付、塗着し、或は四塩化チタンアルコールキレート水液を過炭酸リーダにより中和したキレート液を食品や野菜に吹付け、塗着する。 - 特許庁

(6) Notwithstanding the provisions of paragraph (1), item (i), for food listed in item 8. of appended table 3, the date indicated with the letters meaning irradiation date shall be indicated, in lieu of the time limit and preservation methods (for food for which the criteria for preservation methods have been established pursuant to the provisions of Article 11, paragraph (1) of the Act, in lieu of the time limit), on conspicuous parts of the containers and packaging or wrappings so that they can be read without opening said containers and packaging. 例文帳に追加

6 第一項第一号の規定にかかわらず、別表第三第八号に掲げる食品にあつては、期限及びその保存の方法の表示(法第十一条第一項の規定により保存の方法の基準が定められた食品にあつては、期限の表示)に代えて、放射線を照射した年月日である旨の文字を冠したその年月日を容器包装を開かないでも容易に見ることができるように当該容器包装又は包装の見やすい場所に記載するものとする。 - 日本法令外国語訳データベースシステム

The plastic film is prepared by covering a surface of a plastic film, that has been treated by corona discharge, with a cured material prepared from a composition containing a chitosan derivative having a predetermined polymerizable group or a salt (A) thereof, and the cured material is obtained by active energy ray irradiation, and the packaging material for food or medical use is obtained using the plastic film.例文帳に追加

コロナ放電処理されたプラスチックフィルムの表面に、特定の重合性基を有するキトサン誘導体又はその塩(A)を含む組成物から得られる硬化物によって表面が被覆されたプラスチックフィルム、該硬化物が活性エネルギー線照射によって得られたものである該プラスチックフィルム、及び該プラスチックフィルムを用いた食品用又は医療用包装材の提供により、上記課題を解決する。 - 特許庁

例文

1: Examples of inspection items Antibacterial substances: antibiotics, synthetic antibacterial agents, hormone preparations, and others Residual agricultural chemicals: organophosphorus, organochlorines, carbamates, pyrethroids, and others Additives: preservatives, food coloring, sweeteners, antioxidants, antimold agents, and others Standards for constituents: items defined in the standards for constituents (such as the number of bacteria, coliform bacteria, Vibrio parahaemolyticus, and radioactive materials) pathogenic microorganisms (such as enterohemorrhagic Escherichia coli O26,O104,O111 and O157, and Listeria monocytogenes), shellfish poisons (diarrheic shellfish poisons, paralytic shellfish poisons), and others Mycotoxins: aflatoxin, deoxynivalenol, patulin, and others GMOs: Geneticallymodified organisms whose safety has not yet been certified Radiation irradiation: existence of radiation irradiation例文帳に追加

1:検査項目の例抗菌性物質等:抗生物質、合成抗菌剤、ホルモン剤等残留農薬:有機リン系、有機塩素系、カーバメイト系、ピレスロイド系等添加物:保存料、着色料、甘味料、酸化防止剤、防ばい剤等成分規格等:成分規格で定められている項目(細菌数、大腸菌群、腸炎ビブリオ、放射性物質等)、病原微生物(腸管出血性大腸菌O26,O104、O111及びO157、リステリア菌等)、貝毒(下痢性貝毒、麻痺性貝毒)等カビ毒:アフラトキシン、デオキシニバレノール、パツリン等遺伝子組換え食品:安全性未審査遺伝子組換え食品等放射線照射:放射線照射の有無 - 厚生労働省

索引トップ用語の索引



  
Copyright © Japan Patent office. All Rights Reserved.
  
Copyright © Ministry of Health, Labour and Welfare, All Right reserved.
  
研究社 新英和中辞典
Copyright (c) 1995-2024 Kenkyusha Co., Ltd. All rights reserved.
  
日本法令外国語訳データベースシステム
※この記事は「日本法令外国語訳データベースシステム」の2010年9月現在の情報を転載しております。
こんにちは ゲスト さん

ログイン

Weblio会員(無料)になると

会員登録のメリット検索履歴を保存できる!

会員登録のメリット語彙力診断の実施回数増加!

無料会員に登録する
英→日 日→英
こんにちは ゲスト さん

ログイン

Weblio会員(無料)になると

会員登録のメリット検索履歴を保存できる!

会員登録のメリット語彙力診断の実施回数増加!

無料会員に登録する

©2024 GRAS Group, Inc.RSS