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Weblio 辞書 > 英和辞典・和英辞典 > 食中毒の意味・解説 > 食中毒に関連した英語例文

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食中毒を含む例文一覧と使い方

該当件数 : 204



例文

しかし、刺身という料理の性質上充分な加熱処理を施さないので食中毒が多数発生する傾向がある。例文帳に追加

However, since chicken meat is undercooked due to the nature of dish such as sashimi, there is a tendency among many people who eat torisashi to get food poisoning.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

元来生卵はサルモネラ食中毒などを起こしやすく、安全に食べられる地域は日本など一部に限られている。例文帳に追加

A raw egg is likely to cause salmonella poisoning by nature, and therefore it can be eaten safe in only limited areas including Japan.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

日本の検疫では四類感染症まで輸入規制できるが、サルモネラ食中毒は四類感染症ではなく、他の事由が必要となる。例文帳に追加

Japanese quarantine can restrict an import by up to class 4 infectious disease, but salmonella poisoning is not the class 4 infectious disease, and therefore another reason is required.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

鮮度の落ちやすい魚や鮮度が悪い魚、不衛生な調理では、食中毒や蕁麻疹、アナフィラキシーショックを発生させる危険がある。例文帳に追加

There is a risk of food poisoning, urticaria, and anaphylactic shock from the consumption of fish that is rapidly perishable, that isn't fresh, or that hasn't been prepared in a hygienic manner.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

O157等の食中毒を予防するためには、厚みを減らし中心部を充分加熱する(75℃で1分等)べきであるとされる。例文帳に追加

Reducing the thickness of hamburger patties and heating the inside of the patties (75 for one minute) prevents food poisoning such as a contamination from Escherichia coli 0157:H7.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス


例文

その後は伊予松山藩裁判所判事として松山に赴任したが、明治10年(1877年)2月26日、食中毒で頓死した。例文帳に追加

After that, he served as a judge in the Iyo-Matsuyama Domain court, but died suddenly of food intoxication on February 26, 1877.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

食中毒菌感染を抑制する乳酸菌、ならびにそれを含む発酵物、食品および医薬組成物例文帳に追加

LACTIC ACID BACTERIUM CONTROLLING INFECTION WITH FOOD POISONING BACTERIUM, FERMENTATION PRODUCT, FOOD AND MEDICINE COMPOSITION CONTAINING THE SAME - 特許庁

製造される食品又は製造された食品における食中毒や腐敗の原因となる細菌類の増殖履歴を定量的に把握する。例文帳に追加

To quantitatively get the proliferation history of bacteria causing the food poisoning and putrefaction of a food during or after production. - 特許庁

食中毒を予防するために、誤検出や誤動作のない、手の殺菌消毒を自動的に行う装置を提供する。例文帳に追加

To provide an apparatus for automatically performing sterilization and disinfection of hands without erroneous detection and erroneous action, for preventing food poisoning from occurring. - 特許庁

例文

家畜の消化管内でのヒトの食中毒細菌の増殖を防止するのに有効な家畜用抗菌剤を提供すること。例文帳に追加

To provide an antimicrobial agent for livestock effective for preventing the proliferation of human food-poisoning bacteria in the digestive tracts of the livestock. - 特許庁

例文

本発明は、食中毒原因菌として重要なビブリオを簡易かつ正確に検出することができるビブリオ検出用培地を提供する。例文帳に追加

To provide a vibrio detection medium capable of easily and accurately detecting vibrios important as a food poisoning offending bacterium. - 特許庁

オボムチンの酵素分解物を有効成分とする食中毒細菌不活化組成物を提供すること。例文帳に追加

To obtain an inactivation composition of food poisoning bacteria comprising an enzymically hydrolyzed product of ovomucin as an active ingredient. - 特許庁

検体中の食中毒菌Bacillus cereusの特異的で簡便かつ迅速な検出法。例文帳に追加

To provide a method for handy, rapid and specific detection of a food poisoning bacterium Bacillus cereus in a specimen. - 特許庁

本発明は食中毒菌の迅速検出用培地、特に糞便検体中に存在するサルモネラと赤痢菌を迅速に検出する培地を提供する。例文帳に追加

To provide a culture medium for rapidly detecting food-poisoning microorganisms, particularly detecting Salmonella Shigella dysenteriae in fecal specimens rapidly. - 特許庁

ノロウイルス食中毒を起こす危険性の低い安全な牡蠣を、牡蠣の旨味・食感・外観などの低下を抑制しつつ提供する。例文帳に追加

To provide safe oyster having a small risk of causing norovirus food poisoning while inhibiting lowering of deliciousness/texture/appearance of oyster. - 特許庁

ビワ種およびビワ葉を用いて、食中毒菌や食品腐敗菌に対する抗菌機能を有する抗菌剤を提供することである。例文帳に追加

To provide an antimicrobial agent against microorganisms causing food poisoning and putrefactive microorganisms of a food by using seeds and leaves of loquat. - 特許庁

掛け金算出装置6は、優良度合いの情報に基づいて、食中毒保険の各店舗の掛け金を算出する。例文帳に追加

The premium calculation device 6 calculates a premium of food poisoning insurance on the shop on the basis of information of the degree of excellence. - 特許庁

食中毒菌または病原性菌などに対して優れた抗菌活性を有するする物質を提供する。例文帳に追加

To provide a material having excellent antibacterial activity against food poisoning bacteria, pathogenic bacteria and the like. - 特許庁

総菌数および特定の食中毒菌を迅速、高感度に、しかも簡単に測定できるバイオセンサを提供すること。例文帳に追加

To provide a biosensor for quickly, sensitively and simply measuring the total number of bacteria and a particular food poisoning bacterium. - 特許庁

食中毒の予防に適し、人体、及び、環境に安全であり、しかも食品の風味を損なうことの少ない殺菌剤を提供すること。例文帳に追加

To provide a sterilizer which is suitable for preventing food poisoning, is safe for human bodies and environments, and little deteriorates the flavors of foods. - 特許庁

乳児下痢症、髄膜炎など、一連の食中毒ならびに感染症を予防するための乾燥食品に関する。例文帳に追加

To provide a dry food for preventing a series of food poisoning and infectious diseases, such as infantile diarrhea and meningitis. - 特許庁

生ごみ処理装置において、食中毒菌の不活性化や害虫の駆除を図ると共に、生ごみの分解性能の確保を図ること。例文帳に追加

To achieve the deactivation of food poisoning bacteria or the extermination of harmful insects while ensuring the decomposition capacity of garbage, in a garbage treatment apparatus. - 特許庁

食中毒原因細菌、う蝕性細菌、歯周病細菌を殺菌する作用を低濃度で有し、かつ安全性の高い組成物を提供すること。例文帳に追加

To provide a highly safe composition which kills food poisoning- causing bacteria, caries-causing bacteria and periodontal disease-causing bacteria at a low concentration. - 特許庁

食中毒リスクを軽減させる醤油及び調味料、それらを用いた食品を製造することを目的とする。例文帳に追加

To obtain soy sauce and seasoning for reducing risk of food poisoning, and to provide food using the soy sauce and seasoning. - 特許庁

食中毒の原因となる種々の微生物に対し、強く抑制し、しかも安全で使用し易い製剤を開発する。例文帳に追加

To provide a preparation which strongly controls various microorganisms causing food poisoning and can easily safely be used. - 特許庁

利用に際して十分良い衛生状態が保たれ、食中毒の原因となる危険性が無い杓文字を提供するものである。例文帳に追加

To provide a rice scoop which can maintain its hygienic state sufficiently good during its use and provides no risk causing food poisoning. - 特許庁

黴、大腸菌、化膿菌、各種食中毒菌、その他の雑菌等を死滅させるような抗菌性に優れた電波吸収体を提供すること。例文帳に追加

To provide an electric wave absorber having a superior antibacterial property which can annihilate mold, colon bacilli, pyogenic bacteria, various food poisoning bacteria, various other bacteria, or the like. - 特許庁

脱酸素剤包装された食品にて、食中毒の原因となる偏性嫌気性菌の増殖を防止した長期の保存を可能とする。例文帳に追加

To enable a long term preservation by preventing the proliferation of obligate anaerobic bacteria becoming a cause of food poisoning by using a food packaged with a deoxidant. - 特許庁

5 第一項第一号の食中毒事件調査結果詳報は、令第三十七条第三項の規定により前条第一項第一号の食中毒事件詳報を受理した後直ちに作成し、提出しなければならない。例文帳に追加

(5) Written details of the investigation results of the food poisoning case set forth in paragraph (1), item (i) shall be prepared and submitted promptly after receiving written details of the food poisoning case set forth in paragraph (1), item (i) of the preceding Article pursuant to the provisions of Article 37, paragraph (3) of the Order.  - 日本法令外国語訳データベースシステム

第六十条 厚生労働大臣は、食中毒患者等が厚生労働省令で定める数以上発生し、若しくは発生するおそれがある場合又は食中毒患者等が広域にわたり発生し、若しくは発生するおそれがある場合であつて、食品衛生上の危害の発生を防止するため緊急を要するときは、都道府県知事等に対し、期限を定めて、食中毒の原因を調査し、調査の結果を報告するように求めることができる。例文帳に追加

Article 60 In the case where there have been or are likely to be more persons poisoned by food, etc. than specified by an Ordinance of the Ministry of Health, Labour and Welfare, or where persons poisoned by food, etc. have appeared or are likely to appear across wide areas, and when it is urgent to prevent food sanitation hazards, the Minister of Health, Labour and Welfare may request prefectural governors, etc. to investigate the causes of food poisoning and report the investigation results, within a fixed time limit.  - 日本法令外国語訳データベースシステム

ヘビ抽出物を含有する、食中毒原因毒素(ただし、腸管出血性大腸菌の菌体外毒素を除く)の毒性を中和するための薬学的組成物、飲食用組成物により、食中毒原因毒素(ただし、腸管出血性大腸菌の菌体外毒素を除く)に対してごく少量でも強く「毒素を中和する作用」を発揮する薬学的組成物や飲食用組成物が提供される。例文帳に追加

The pharmacological composition or the composition for foods and drinks for neutralizing toxicity of a toxin causative of food poisoning (provided that extracellular toxins of enterohemorrhagic Escherichia coli are excluded) comprising extracts from snakes exhibits "an action for neutralizing a toxin" strongly even in a very small amount against a toxin causative of food poisoning (provided that extracellular toxins of enterohemorrhagic Escherichia coli are excluded). - 特許庁

2 保健所長は、前項の届出を受けたときその他食中毒患者等が発生していると認めるときは、速やかに都道府県知事等に報告するとともに、政令で定めるところにより、調査しなければならない。例文帳に追加

(2) When the director of a health center has received a notification set forth in the preceding paragraph or in other cases where he/she finds that there have been persons poisoned by food, etc., he/she shall make a report to the prefectural governor, etc. immediately and conduct an investigation, pursuant to a Cabinet Order.  - 日本法令外国語訳データベースシステム

第六十一条 都道府県等は、食中毒の発生を防止するとともに、地域における食品衛生の向上を図るため、食品等事業者に対し、必要な助言、指導その他の援助を行うように努めるものとする。例文帳に追加

Article 61 (1) Prefectures, etc. shall endeavor to provide the necessary advice, guidance and other assistance to food business operators in order to prevent food poisoning and improve food sanitation in the region.  - 日本法令外国語訳データベースシステム

三 特定食品等について、当該特定食品等を原因とする食中毒その他当該特定食品等に起因し、又は起因すると疑われる健康被害が生じたこと。例文帳に追加

(iii) Regarding specific foods, etc., food poisoning caused by said specific foods, etc. has occurred, or other health hazards caused by or suspected to have been caused by said specific foods, etc. have occurred;  - 日本法令外国語訳データベースシステム

第七十五条 令第三十七条第三項の規定による報告書は、次の各号に掲げる食中毒事件の区分に応じ、それぞれ当該各号に定める報告書とする。例文帳に追加

Article 75 (1) Written Reports under Article 37, paragraph (3) of the Order shall be Written Reports specified in the following items according to the classification of food poisoning cases listed in said respective items:  - 日本法令外国語訳データベースシステム

第七十六条 令第三十七条第四項の規定による報告書は、次の各号に掲げる食中毒事件の区分に応じ、それぞれ当該各号に定める報告書とする。例文帳に追加

Article 76 (1) Written Reports under Article 37, paragraph (4) of the Order shall be Written Reports specified in the following items according to the classification of food poisoning cases listed in said respective items:  - 日本法令外国語訳データベースシステム

3 保健所長は、食中毒調査が終了した後、速やかに、厚生労働省令で定めるところにより報告書を作成し、都道府県知事等にこれを提出しなければならない。例文帳に追加

(3) After terminating food poisoning investigations, the director of a health center shall promptly prepare a written report and submit it to a prefectural governor, etc., pursuant to an Ordinance of the Ministry of Health, Labour and Welfare.  - 日本法令外国語訳データベースシステム

これは、駅弁は調製から購入・消費までにタイムラグがあるため、食中毒の防止などを目的として、調製方法などにさまざまな厳しい要求があったこととも関係する。例文帳に追加

This situation also resulted from various and strict requests made on the production process, etc. with the aim of preventing food poisoning, because the time lag from production to purchase and consumption is an inevitable aspect of Ekiben.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

武士の時代になると梅干しは保存食としてだけではなく、傷の消毒や戦場での食中毒、伝染病の予防になくてはならないものとなった。例文帳に追加

In the era of samurai (warriors), umeboshi became indispensable not only as preserved food but also for the sterilization of wounds and the prevention of food poisoning and contagious diseases on the battlefield.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

生食を前提にしている日本では、鶏卵農家が卵の完全洗浄など衛生管理全般が行き届いているが、それでもサルモネラ食中毒が近年増加傾向にあり、一定の注意が必要である。例文帳に追加

In Japan where eggs are premised to be eaten raw, poultry farms perform a thorough hygienic control including a perfect cleaning of eggs, but still salmonella poisoning is increasing these years and some caution is required.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

また土佐藩主・山内一豊が食中毒防止に傷みやすい鰹の生食を禁じたのに対して、表面のみを焼いて焼き魚と称して食べられたのが起源とする説もある。例文帳に追加

There is another theory on the origin that states that Katsutoyo YAMAUCHI, the lord of the Tosa Domain, forbade eating of perishable raw katsuo in order to prevent food intoxication, and instead, it was eaten only after roasting the surface disguising it as grilled fish.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

食中毒細菌の有する耐熱性溶血毒素関連遺伝子(tdh関連毒素遺伝子)を網羅的に検出・定量することによる溶血毒素産生細菌の検出・定量方法例文帳に追加

METHOD FOR DETECTING AND DETERMINING HEMOLYTIC TOXIN PRODUCING BACTERIA BY COMPREHENSIVELY DETECTING AND DETERMINING THERMOSTABLE HEMOLYTIC TOXIN-RELATED GENE (GENE OF TDH-RELATED TOXIN) CONTAINED IN FOOD POISONING BACTERIUM - 特許庁

嫌気性細菌による食中毒を予防するための食品用消毒液であって、ヒノキチオール若しくはその金属錯体、又はこれらの塩を100ppm以上含有する。例文帳に追加

The disinfectant for foods is used for the pyrophylaxis of food poisoning with the anaerobic bacteria and comprises100 ppm of hinokitiol or its metal complex or a salt thereof. - 特許庁

飲食物の腐敗あるいは食中毒の原因となる耐熱芽胞菌、および栄養細胞菌類、真菌類に対する、安全で確実な抗菌剤の提供を目的とする。例文帳に追加

To provide a safety and secure antimicrobial agent to a heat resistant spore forming bacterium that induces decay of food and drink or food poisoning, vegetative cell fungus and Eumycetes. - 特許庁

カンピロバクター属細菌の中、食中毒原因事例の多いC.jejuni及びC.coliのみを、他のカンピロバクターと区別して検出・計数する迅速な技術の提供。例文帳に追加

To provide a technology for quickly detecting/counting only C. jejuni and C. coli showing many food poisoning cases among the bacteria belonging to the genus Campylobacter, by discriminating them from the other Campylobacters. - 特許庁

エロモナス属細菌、リステリア菌(Listeria monocytogenes)、ウエルシュ菌(Clostridium perfringens)、腸炎ビブリオ、サルモネラ菌、病原性大腸菌等の食中毒細菌について、より迅速で、確実な生菌の同定検出、及び又は計数方法の確立を課題とする。例文帳に追加

To establish a rapid and secure method for identification and/or counting living bacteria for food poisoning bacteria such as genus aeromonas bacteria, Listeria monocytogenes, Clostridium perfringens, Vibrio parahemolyticus, Salmonella typhimurium, E. coli bacillus, etc. - 特許庁

食中毒嘔吐型Bacillus cereus菌の染色質DNAの該菌株に特異的な領域の一部あるいは全部を含む配列又はその相補配列を有する嘔吐型セレウス菌検出用オリゴヌクレオチド。例文帳に追加

An oligonucleotide for detecting emetic type Bacillus cereus has a sequence containing a part or all of a specific region or its complementary sequence in a strain of a chromosomal DNA of the food poisoning emetic type Bacillus cereus. - 特許庁

食中毒原因毒素(ただし、腸管出血性大腸菌の菌体外毒素を除く)に対してごく少量でも強く「毒素を中和する作用」を発揮する薬学的組成物や飲食用組成物を提供する。例文帳に追加

To provide a pharmacological composition or a composition for foods and drinks that exhibits "an action for neutralizing a toxin" strongly even in a very small amount against a toxin causative of food poisoning (provided that extracellular toxins of enterohemorrhagic Escherichia coli are excluded). - 特許庁

培養併用インサイチューハイブリダイゼーション法により生きている食中毒細菌及び衛生指標細菌群を迅速かつ特異的に計数するための遺伝子プローブ及びその方法例文帳に追加

GENE PROBE FOR QUICKLY AND SPECIFICALLY COUNTING LIVING FOOD POISONING BACTERIA AND GROUP OF BIOLOGICAL INDICATOR FOR SANITATION BY IN SITU HYBRIDIZATION METHOD WITH CULTIVATION - 特許庁

例文

商品に関連した事故(例えば、食中毒)が発生した場合、その原因を早期に究明すると共に事故の拡大を最小限に止めるリスクマネージメントプロセス及びシステムを提供する。例文帳に追加

To provide risk management process and system for investigating the cause in an early stage in the case that an accident (food poisoning, for instance) related to merchandise occurs and minimizing the spread of the accident. - 特許庁

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※この記事は「日本法令外国語訳データベースシステム」の2010年9月現在の情報を転載しております。
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