意味 | 例文 (115件) |
rice-gruelの部分一致の例文一覧と使い方
該当件数 : 115件
It is used in a variety of ways, being made into sashimi, mizugai (sliced sea-ear served in cold water), sake steamed sea-ear, steak and rice gruel. 例文帳に追加
刺身、水貝、酒蒸し、ステーキ、粥などに調理される。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
Shusuishi delivered water and ice, and made rice gruel. 例文帳に追加
主水司は水・氷の調達および粥の調理をつかさどった。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
To provide rice gruel packaged in a container matching with microwave oven cooking, obtained by packaging and sealing the rice gruel in the container matching with the microwave oven cooking, and hardly causing boiloff of the rice gruel even by the cooking by using the microwave oven.例文帳に追加
電子レンジ調理対応の容器にお粥を充填密封して電子レンジで調理してもお粥が吹きこぼれることがない電子レンジ調理対応の容器入りお粥を提供する。 - 特許庁
To develop a viscous liquid seasoning for rice gruel able to put over a desired part on the rice gruel without flowing downward and penetrating into the rice gruel at the time of eating, and capable of easily being mixed with the gruel.例文帳に追加
摂食時に粥に加えたとき、粥上の一定の位置で静止することができ、流れ落ちたり、内部に浸透してしまうことがなく、かつ軽くかき混ぜるだけで、粥と自然に混ざるような特性を持った粥用液状粘性調味料を開発すること。 - 特許庁
To obtain rice gruel which does not cause water separation from the rice gruel, has no unevenness of water as the whole rice gruel, becomes puffy, has gloss and is subjected to retort sterilization in rice gruel which is in much request as a healthy food due to low calorie, ready digestion, etc., especially in retort rice gruel having various kinds on the market due to convenience.例文帳に追加
粥は、カロリーが少なく、消化しやすいなどのためにヘルシーな食品としてもてはやされており、特に、簡便さから種々多様な粥が市販されているレトルト粥の、粥から水分の分離(離水)がみられず、粥全体が水分のムラのないふっくらとして、ツヤのあるレトルト殺菌処理を施した粥を得る。 - 特許庁
To provide a method for producing a retorted white rice gruel, by which the retorted white rice gruel having the same excellent rice grain-leaving property as those of a hand-made rice gruel prepared by cooking rice in a cooker such as a pan is simple obtained in spite of being retorted.例文帳に追加
簡易な製造方法で製せられており、しかも得られたレトルト白がゆは、レトルト処理を施されているにも拘らず、鍋等で炊飯した手作りお粥と同様、米粒の粒残りに優れたレトルト白がゆの製造方法を提供する。 - 特許庁
This method of producing the instantly cookable seasoned boiled rice comprises steaming a rice, adding a seasoning liquid to the steamed rice to make the rice grain absorb the seasoning liquid, steaming the resultant rice again to form the rice into a rice gruel, and drying the steamed rice formed into the rice gruel so as to have ≤10% water content.例文帳に追加
米を蒸して、その蒸米に調味液を添加して米粒に調味液を吸収させた後再び蒸して粥化させ、粥化した蒸米を水分含量10%以下になるまで乾燥させることを特徴とする即席調味米飯の製造方法。 - 特許庁
The sterile-packaged sprout brown rice gruel is obtained by dissolving or dispersing dietary fibers having thickening function in the liquid of sprout brown rice gruel to generate thickening liquid particular to gruel, and packaging the sprout brown rice for one meal in a personal meal package one by one in a sterile condition so as to readily take sterile-packaged sprout brown rice.例文帳に追加
発芽玄米粥の液中に増粘機能を有する食物繊維を溶解又は分散させて粥特有の粘り液を生成させるとともに、発芽玄米粥を1食当たりの量づつ個食容器内に無菌状態で包装していることにより、手軽に発芽玄米粥を喫食できるようにした。 - 特許庁
To provide a tea rice gruel which has the rich original aroma and taste of tea and has the brilliant green color of the tea to give a healthy appearance, because rice gruel is lionized as a healthy food due to a low calorie and easy digestibility, especially because a tea rice gruel has a strong healthy image.例文帳に追加
粥は、カロリーが少なく、消化しやすいなどのためにヘルシーな食品としてもてはやされており、とりわけ茶粥は、健康のイメージが強いことから、お茶が本来有する香りと味に富み、かつ、お茶の緑色が鮮やかな健康感を感じる茶粥を得る。 - 特許庁
It is written in a book during the Heian period that miso was used to season rice gruel. 例文帳に追加
また、平安時代に書かれた書籍にも雑炊の味付けに味噌を用いた事が書かれている。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
To obtain rice gruel with high nutritive value containing soybean extract ingredients.例文帳に追加
大豆の抽出成分を摂取することになり、栄養価の高いお粥を得ることができる。 - 特許庁
A glutinous rice gruel is mixed with a soup of salted fish guts, dried and powdered by a freeze-drying method.例文帳に追加
餅米の粥と塩辛の汁を混合し、これを冷凍乾燥方法により乾燥させて粉末化する。 - 特許庁
The solid part is sold as patient food or for an elderly person as the rice gruel-like product.例文帳に追加
また、固形部分は粥状の製品として、病人食や高齢者向けとして販売できる。 - 特許庁
The food is usable as rice for Shochu (Japanese distilled spirit), retort cooked rice, dried rice, soy sauce rice, noodles, snack confectionery, soup, rice gruel, flour for Japanese-style pancake containing vegetables and other foodstuff (Okonomiyaki), mixed flour, rice flour for rice bread, or the like.例文帳に追加
焼酎用米、レトルト米飯、乾燥米飯、しょうゆ用米、麺類、スナック菓子、スープ、おかゆ、お好み焼き粉、ミックス粉、米パン用米粉等の用途に適用ができる。 - 特許庁
To provide ornithine-containing instant dried rice gruel including health function and also excellent reconstitutability and palate feeling/taste, and to provide a method for producing the instant dried rice gruel.例文帳に追加
オルニチンを含有し、オルニチン健康機能を具備すると共に、良好な復元性と食感・味覚を有する即席乾燥粥、及びその製造方法を提供する。 - 特許庁
To provide a material for instant rice gruel-like foods, which requires only water or hot water to be mixed therein to easily prepare the rice gruel-like food having excellent taste, physical property stability, and chewing-swallowing characteristics.例文帳に追加
水或いはお湯を加えるだけで容易に優れた食味と物性の安定性及び優れた咀嚼・嚥下特性を付与した粥状食品を調製できる即席粥状食品の素を提供すること。 - 特許庁
The thus obtained thin rice gruel produces such a result that the bitterness eluting into the thin rice gruel out of the parch-stained brown rice 4 promotes enterokinesis of the patient, or the fragrant ingredient eluting into the thin rice gruel out of the parch-stained brown rice 4 eliminates fullness feeling of stomach or intestine through promoting discharging the gas remained in the stomach or intestinal canal of the patient.例文帳に追加
これにより、この重湯を患者に与えた場合に、玄米黒炒り4から重湯に溶けだした苦味が患者の消化管運動を促し、また、玄米黒炒り4から重湯に溶けだした香ばしさの成分が患者の胃内や腸管内にたまったガスの排出を促進して、胃や腸の膨満感を除く。 - 特許庁
Yumai-zukuri is the modern method for brewing sake (rice wine) wherein rice is reduced to a gruel-like consistency to enable saccharification at a high temperature. 例文帳に追加
融米造り(ゆうまいづくり)とは、日本酒の現代の製法の一つで高温糖化法、高温糖化法の一種。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
The retort rice gruel is mixed with a compound material of vegetable sterol and yolk lipoprotein, and starch and/or rice powder.例文帳に追加
植物ステロール類と卵黄リポ蛋白質との複合体、ならびに澱粉および/または米粉を配合されているレトルトがゆ。 - 特許庁
This can prevent not only the dew condensation onto the lid body but also the condensed dew from dripping onto the cooked rice in the pot eventually turning the cooked rice into a gruel.例文帳に追加
そのため、蓋体への結露を防止できると共に、この結露水が鍋内のご飯に滴下して、ご飯がベチャ付くことを防ぐことができる。 - 特許庁
To provide a retort food which is gruel, porridge of rice and vegetables, risotto, or the like, without a container smell or a bran smell and without dissolving rice grains.例文帳に追加
粥・雑炊・リゾットその他レトルト食品で、容器臭や糠臭がなく、米粒の溶解もない容器詰めレトルト食品を提供する。 - 特許庁
To achieve a method for obtaining from roasted brown rice, at least two kinds of beverages having different viscosity and hardness, and a rice gruel-like product; and to provide the product.例文帳に追加
炒った玄米から粘度や硬度の異なる2種以上の飲料や粥状製品を得る方法と製品を実現する。 - 特許庁
To provide rice gruel without particulation and pasted elution of rice grains into a liquid part even if being subjected to a retort treatment and having an excellent palate feeling.例文帳に追加
粥類をレトルト処理しても米粒の液部への溶け出しがなく、かつ優れた食感を有する粥類を提供することを目的とする。 - 特許庁
The black-rice fermented food is made into a rice gruel state or a liquid state so as to further improve reduction in regeneration power of skin or in a digestive-system function caused by stress.例文帳に追加
黒米発酵食品は、粥状や液状とすることで、ストレスによる皮膚の再生力低下と消化器系の機能低下をより改善する。 - 特許庁
This retort tea rice gruel is prepared by subjecting a mixture of tea powder obtained by pulverizing tea leaves in an extent not giving uncomfortable touches to teeth and a tongue, when eaten, water in an amount required for preparing the rice gruel, and suitably washed raw rice or steamed rice to a retort sterilization treatment in a heat-resistant sealed packing container.例文帳に追加
お茶の葉を、食したときに歯や舌に違和感が感じられない程度に粉砕した茶粉末と粥となるに要する適量の水、および適度に洗浄した生米または蒸米を含有したものを耐熱性の密封包装容器に入れ、レトルト殺菌処理を施す。 - 特許庁
The quality-improved rice gruel is obtained through subjecting raw rice to steaming treatment at 100-250°C for 10-240 sec so as to form a gelatinized layer of 0.1-1.5 mm at the surface of the rice followed by cooling the rice, and subjecting the cooled rice to retort treatment.例文帳に追加
生米に対して100〜250℃の温度で10〜240秒間蒸煮処理を行い、米の表面に0.1〜1.5mmの糊化層を形成させ、その後冷却しレトルト処理を行う。 - 特許庁
To provide a method for producing retort rice gruel comprising using chopped rice having ≥80% of a 6-mesh-pass part and ≥20% of a 6-mesh-pass and 10-mesh-on part so as to produce retort rice gruel having no sticky palate feeling and easy to drink.例文帳に追加
6メッシュパスが80%以上であり、6メッシュパスかつ10メッシュオンが20%以上である截断米を用いたレトルト粥の製造方法において、べたついた食感がなく飲み込み易いレトルト粥の製造方法を提供する。 - 特許庁
The gruel vessel for the rice cooker which is put into the rice cooker to prepare the gruel simultaneously with the cooked rice is formed of heat-resistant glass and has a curved surface from the bottom surface to the side wall with a roundness of 25-45 mm.例文帳に追加
炊飯釜内に入れられ、炊飯と同時におかゆが炊けるおかゆ炊飯容器であって、耐熱性を有するガラスで形成されたものにおいて、底面と側壁とを結ぶ曲面のRが25〜45mmであることを特徴とするおかゆ炊飯容器。 - 特許庁
To provide a method for producing retort white rice gruel having viscosity, having such excellent grain-remaining properties as to be equal to those of home-made white rice gruel cooked with a pot or the like in spite of being subjected to retort treatment, and having moderate viscosity of rice water for eating regardless of seasons when made.例文帳に追加
レトルト処理を施されているにも拘らず、鍋等で炊飯した手作りの白がゆと同様、米粒の粒残りに優れ、しかも製したときの季節に拘らず、喫食したときの重湯の粘性が程よい粘性を有したレトルト白がゆの製造方法を提供する。 - 特許庁
To provide dry cooked rice for rice gruel such as porridge of rice and vegetables, risotto, Korean porridge or hot tea-poured rice, restored in a short time only through pouring boiling water or soup, and kept in good palate feeling right after restored.例文帳に追加
湯又はスープを注ぐだけで、短時間で復元し、かつ復元直後の良好な食感が維持される、粥、雑炊、リゾット、クッパ、お茶漬け等の粥類用乾燥米飯を提供する。 - 特許庁
To provide a method for producing a processed rice with which rice and rice gruel having good taste of commonly cooked rice can be obtained by simply heating in a short period of time.例文帳に追加
本発明の目的は、短時間加熱することで炊き立ての風味の米飯や粥を簡単に得ることができる加工米の製造法を提供することである。 - 特許庁
To provide quality-improved rice gruel reduced in generation of cracked rice or fallen-apart rice while boiling, and suppressed in unfavorable smell such as bran smell or smell of long-stored rice.例文帳に追加
割れた米や煮崩れている米の発生を減少させ、かつ、ぬか臭や古米臭などの好ましくない臭いを抑制することの出来る品質の改良されたレトルト粥を提供する。 - 特許庁
Also, 'edible soymilk,' which equates to rice gruel in the morning, called Shentochan, is cooked by adding salted broth to soymilk and putting minced Yutiyao and chives on top. 例文帳に追加
また、豆乳に塩味の出汁を加え、浅葱と細かく切った油条を浮かべた鹹豆漿(シェントウチャン)は、朝粥感覚の「食べる豆乳」である。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
Fresh mozuku (or salted mozuku after removing salt fully) is used for Tempura which is fried with coating of batter, suimono (clear soup), or rice gruel. 例文帳に追加
他にも生のモズク(あるいは塩漬けを十分塩抜きしたもの)に衣をつけて天ぷらにしたり、吸い物、雑炊などにも利用される。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
To provide retort rice gruel mixed with vegetable sterol and suppressed of aggregation of the vegetable sterol.例文帳に追加
植物ステロール類を配合し、当該植物ステロール類の凝集を抑えたレトルトがゆを提供する。 - 特許庁
METHOD FOR PRODUCING RICE GRUEL, CREAM AND CURRY OF RETORT PACK USING DEUTERIUM-DEPLETED WATER (SUPER LIGHT WATER), AND EFFECT THROUGH TAKING THE SAME例文帳に追加
重水素減少水(スーパーライトウォーター)を使用してレトルトパックのお粥、クリーム、カレーの製造方法およびその飲食による効果 - 特許庁
To provide a rice cooker which is improved in insulation of the lid body containing a gruel cartridge and excellent in energy saving performance or the like.例文帳に追加
おねばカートリッジを含む蓋体の断熱性を高め、省エネルギー性等に優れた炊飯器を提供すること。 - 特許庁
To provide a retort rice gruel food whose taste is not deteriorated, even when stored at ordinary temperature for several months, and which has the same taste as that of a hand-made product.例文帳に追加
数か月間常温保存しても食味低下の抑制された、手作り製品と同様の食味を有するレトルト粥食品。 - 特許庁
To provide a method for producing a standing pouch-packed retorted rice gruel which has the same flavor as a hand-made rice gruel boiled in a pan or the like and little has an irregular flavor for each product, in spite of being produced in an industrial scale with a standing pouch as a container.例文帳に追加
容器としてスタンディングパウチを用い工業的規模で生産しているにも拘らず、鍋等で炊飯した手作りお粥と同様の風味を有し、しかも製品毎に風味のばらつきが殆ど無いスタンディングパウチ詰めレトルト粥の製造方法を提供する。 - 特許庁
The retort rice gruel comprises a proper amount of water, properly washed uncooked rice or rice steamed in an ordinary degree, swollen grains such as rice, wheat, barley, etc., and flour of powdered beans such as soybean, red bean, etc., and is obtained by subjecting the properly washed uncooked rice, etc., to retort sterilization.例文帳に追加
適量の水、および適度に洗浄した生米または通常の程度蒸した蒸米を含有したものに膨化処理を施した米類、小麦、大麦などの穀類や大豆、小豆などの豆類を粉砕した粉末類を含有させ、レトルト殺菌処理を施して得るレトルト粥。 - 特許庁
The method for producing retort rice gruel comprises using chopped rice having ≥80% of 6-mesh-pass part and ≥20% of a 6-mesh-pass and 10-mesh-on part, wherein the chopped rice is obtained by chopping frozen rice having a moisture content of 20-40%.例文帳に追加
6メッシュパスが80%以上であり、6メッシュパスかつ10メッシュオンが20%以上である截断米を用いたレトルト粥の製造方法において、前記截断米が、含水量が20〜40%の冷凍米を截断した米であることを特徴とするレトルト粥の製造方法。 - 特許庁
The dry cooked rice for rice gruel contains the following (A) and (B): (A) puffed dry gelatinized rice comprising low-amirose rice having amirose content of ≤15 wt.% as raw material, and (B) at least one kind selected from the group comprising pregelatinized starch, a thickening stabilizer, gelatin and agar.例文帳に追加
(A)アミロース含量が15重量%以下の低アミロース米を原料とする膨化乾燥アルファ化米、並びに(B)アルファ化澱粉、増粘安定剤、ゼラチン及び寒天からなる群より選ばれる1種以上を含む、粥類用乾燥米飯である。 - 特許庁
This method for producing the unrefined Awamori comprises mixing and fermenting a gruel of unpolished rice and/or polished rice with malted rice, filtering and collecting the supernatant, and then mixing the supernatant and Awamori and/or water with the crushed product of the rice residue or the second squeezed liquid after mixed with water and then heated.例文帳に追加
玄米および/又は白米の粥に米麹を混合して発酵させた後、上澄み液を濾過採取し、濾過後の米残さの破砕物又は加水加熱後の二番絞り液と、前記の上澄み液と泡盛及び/又は水とを混合する製造方法である。 - 特許庁
To provide a method for making rice gruel by which palate feeling and flavor each inherent in steamed rice can truly be reproduced at any time, and different textured rice gruels can easily be prepared at will, and thereby a user can rapidly serve these kinds of rice gruels at all times as required with prompt action.例文帳に追加
本発明は炊き上げ時の粥が有する食感,風味を、いつでも,忠実に再現できると共に、風合いの異なる粥を随意かつ容易に調製可能であり、従って,これらの粥を、必要に応じ,常に迅速に対応し、提供することができる。 - 特許庁
It is a significant characteristic of this system that, like Yumai method (the brewing method wherein rice is reduced to a gruel-like consistency to enable saccharification to proceed apace) and Baisho method (the brewing method wherein rice is heated in hot air [about 200~400 degrees Celsius]), Japanese sake is considered as a modern industrial product rather than a traditional artifact. 例文帳に追加
融米造りや焙炒造りと同じく、伝統的な工芸品というよりも、近代的工業製品として日本酒をとらえているところが大きな特徴である。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
In Aomori, 40 people including Lieutenant Kozeki, waited for them, making rice gruel with a rice cooker they had brought with them, thinking the troop would return that day because the weather was better than the previous day. 例文帳に追加
青森では天候が前日よりも良かったので今日こそは帰ってくるだろうと、小関中尉以下40名は炊飯具を携行して幸畑で粥を作って待っていた。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
The retort rice gruel is mixed with a compound material of vegetable sterol and yolk lipoprotein, and/or pharmaceutical preparation which contains vegetable sterol and glycerine fatty acid ester, and brown rice.例文帳に追加
植物ステロール類と卵黄リポ蛋白質との複合体、および/または植物ステロール類とグリセリン脂肪酸エステルとを含有する製剤、ならびに玄米を配合されているレトルトがゆ。 - 特許庁
The method for producing retort-pouch rice gruel includes performing pressurization and heat-sterilization for 5-20 minutes at 123-135°C after filling and sealing at least rice and water in a container having heat resistance.例文帳に追加
レトルト粥類を製造するにあたり、少なくとも米と水とを、耐熱性がある容器へ充填し密封した後に行われる加圧加熱殺菌処理を、123〜135℃で5〜20分間行うことを特徴とする、レトルト粥類の製造方法。 - 特許庁
A composition for a bread dough contains 10-40 wt.% of raw material fermented by adding yeast to barley in a rice gruel shape, 1-40 wt.% of a rice powder, 1-40 wt.% of flour and water as essential components.例文帳に追加
粥状の大麦にイーストを添加して発酵させた元種10〜40重量%、米粉1〜40重量%、小麦粉1〜40重量%および水を必須成分として含有するパン生地用組成物とする。 - 特許庁
意味 | 例文 (115件) |
本サービスで使用している「Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス」はWikipediaの日本語文を独立行政法人情報通信研究機構が英訳したものを、Creative Comons Attribution-Share-Alike License 3.0による利用許諾のもと使用しております。詳細はhttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/ および http://alaginrc.nict.go.jp/WikiCorpus/ をご覧下さい。 |
Copyright © Japan Patent office. All Rights Reserved. |
ログイン |
Weblio会員(無料)になると 検索履歴を保存できる! 語彙力診断の実施回数増加! |
ログイン |
Weblio会員(無料)になると 検索履歴を保存できる! 語彙力診断の実施回数増加! |