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マヨを含む例文一覧と使い方

該当件数 : 287



例文

簡単な構成で、かつ、コストを低く抑えながら、例えばオイルキャップの裏側やブローバイガス通路等のロッカカバーの内部にマヨネーズスラッジが付着しないようにする。例文帳に追加

To provide a cover structure of an engine simple in constitution and devised to prevent attachment of mayonnaise sludge, for example, on the back side of an oil cap or inside of a rocker cover of a blow-by gas passage, etc., while restraining cost low. - 特許庁

パプリカ、ピーマン、アスパラガス、ホーレン草、キャベツなどの野菜を茹でた後脱水処理し、その後適度な量のマヨネーズで和え、食パンなどに挟み、その後冷凍する。例文帳に追加

This frozen sandwich is prepared by boiling vegetables such as paprika, green pepper, asparagus, spinach, and/or cabbage, dehydrating the boiled vegetables, dressing the treated vegetables with a proper amount of mayonnaise, nipping the dressed product with breads, and then freezing the product. - 特許庁

例えば、ベトナム味の素社は1991年に設立され、2000年にはベトナムの伝統的な“だし”を手軽に実現できるベトナム向け風味調味料Aji-ngon、2005年からマヨネーズ類を発売するなど多角化を推進してきた。例文帳に追加

For example, Ajinomoto Vietnam Co., Ltd., which was incorporated in 1991, has been striving to diversify its business. It has done so by developing in 2000 a seasoning oriented toward the Vietnam market that easily makes food taste like traditional Vietnam soup, called “Aji-gnon,” and by beginning sales of mayonnaise in 2005. - 経済産業省

油相と水相とが乳化されてなるマヨネーズにおいて、コレステロール含量が0.007〜0.03重量%であり、且つ、乳化剤として、リゾ化卵黄より分離されたグラニュール画分とプラズマ画分とが含有されていると共に、前記プラズマ画分中のコレステロール量に対する前記グラニュール画分中のコレステロール量の比率が0.4以上であることを特徴とする低コレステロール・マヨネーズを提供する。例文帳に追加

This low cholesterol mayonnaise is a mayonnaise obtained by emulsifying an oil phase and a water phase, has 0.007-0.03 wt.% cholesterol content, contains a granule fraction and a plasma fraction selected from lysed yolk as an emulsifying agent and the ratio of cholesterol amount in the granule fraction to that in the plasma fraction of ≥0.4. - 特許庁

例文

お好み焼き専門店でも卓上にセルフサービス用のマヨネーズを置いている例が増えているが、現在も店舗によっては追加料金を必要とする場合もあり、この場合スティックタイプ個別包装のものが添えられる例が見られる。例文帳に追加

The shops that put self-service mayonnaise on the table have increased even in the okonomiyaki shops, but even now, depending upon the shops, it is sometimes necessary to pay an extra fee for it and in this case, for example, individually-packaged mayonnaise sticks are served.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス


例文

『山城国風土記』逸文では、タマヨリビメ(たまよりひめ)が加茂川の川上から流れてきた丹塗矢を床に置いたところ懐妊し、それで生まれたのが賀茂別雷命で、兄玉依日古(あにたまよりひこ)の子孫である賀茂県主の一族がこれを奉斎したと伝える。例文帳に追加

The ancient text "Yamashiro no Kuni Fudoki" tells that Tamayorihime became pregnant after placing on her bed a vermilion-lacquered arrow that flowed down from the upper reaches of Kamo-gawa River, and that when she gave birth to Kamowakeikazuchi-no-mikoto, he was enshrined by the Kamo territorial ruling family of Anitamayorihiko's descendants.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

古事記および日本書紀の第三の一書では、トヨタマビメは元の姿に戻って子を産んでいる所をホオリに見られたのを恥じて海の国に戻ってきたが、御子を育てるために、歌を添えて妹のタマヨリビメを遣わした、とある。例文帳に追加

The Kojiki and the third addendum to the Nihonshoki state that because Hoori saw Toyotamabime giving birth in her original form, she felt ashamed and returned to the country of the sea, but she sent her younger sister Tamayoribime to him with a poem in order to raise the child.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

『出雲国風土記』のキサカヒメ命の出産の説話には、『古事記』の勢夜陀多良比売(せやだたらひめ)がヒメタタライスズヒメを出産する説話や、『山城国風土記』逸文のタマヨリビメが賀茂別雷命を出産する神話などの、いわゆる丹塗り矢型神話との類似性が窺われる。例文帳に追加

In the narrative of Kisakahime no mikoto's childbirth in "Izumo no kuni fudoki," similarities with so-called Ninuri no ya (bright-red arrow) style mythology were evident, such as the narrative that Seyadatarahime gave birth to Himetataraisuzuhime in "kojiki" and the mythology that Tamayoribime gave birth to Kamowakeikazuchi no mikoto in "Yamashirono kunu Fudoki" Itsubun, (a lost writing of regional gazetteer for Yamashiro Province).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

本法の規定は,同じ条件に従い,フランス領ポリネシア,ワリー・エ・フトゥーナ諸島,南半球及び南極のフランス領域,ニューカレドニア並びにマヨットにおいて適用される。ただし,第L335条 4第4段落及び第L133条 1から第L133条 4まで,第L421条 1から第L422条 10まで,並びに第L423条 2を除く。例文帳に追加

Subject to the same conditions, they shall apply in French Polynesia, in the Wallis and Futuna islands, in the French territories of the Southern Hemisphere and the Antarctic, New Caledonia and in Mayotte, with the exception of the fourth paragraph of Article L335-4 and articles L133-1 to L133-4, L421-1 to L422-10 and L423-2.  - 特許庁

例文

本発明にかかる酸素吸収性組成物は、酸性の水性液体と、不飽和脂肪酸およびそのエステルの少なくとも一方を含む油性液体と、乳化剤とを混合して乳化させたエマルジョンを、酸素吸収成分として含んでおり、例えば、マヨネーズが挙げられる。例文帳に追加

This oxygen-absorbing composition is characterized by containing an emulsion, such as a mayonnaise, comprising an acidic aqueous liquid, an oily liquid containing at least one of an unsaturated fatty acid and its ester, and an emulsifier, as an oxygen-absorbing component. - 特許庁

例文

豆乳、食酢、調味料、香辛料及び乳化剤、植物性油脂を混合し、乳化した食用乳化物において、上記豆乳が濃度20〜40の濃縮豆乳であることを特徴とする濃縮豆乳を用いたマヨネーズ様食品である。例文帳に追加

The mayonnaise-like food is an emulsified edible emulsion produced by mixing and emulsifying a concentrated soya milk having a concentration of 20-40, a food vinegar, seasonings, spices, an emulsifier and a vegetable oil and fat. - 特許庁

コレステロール吸収抑制作用を有する植物ステロールを含有し、低温条件下においても長時間水中油型乳化が安定で、且つ風味と食感の良い水中油型乳化物、特にマヨネーズ、ドレッシング等の酸性水中油型乳化物を提供すること。例文帳に追加

To prepare a plant sterol-containing oil-in-water emulsion such as mayonnaise or dressing in particular, having cholesterol absorption-inhibiting function, stable in oil-in-water emulsification even under lower-temperature condition, and excellent in flavor and palate feeling. - 特許庁

ジグリセリドを高濃度で含有しながら低温耐性、温度サイクル耐性、シェア耐性の全てを満たすことにより油水分離せず、なおかつマヨネーズ自体の風味、コク味が増強された酸性水中油型乳化組成物の提供。例文帳に追加

To provide an acidic oil-in-water emulsified composition causing no separation of oil from water through satisfying all of cold resistance, temperature-cycle resistance and share resistance while having high-concentration diglyceride, and also reinforced in flavor and body taste of mayonnaise itself. - 特許庁

卵白を配合した容器詰めカルボナーラソースの製造方法において、マヨネーズ様食品を配合した原料混合液を容器に充填密封した後、該容器詰めした原料混合液に加熱処理を施す容器詰めカルボナーラソースの製造方法。例文帳に追加

The method for producing the packaged carbonara sauce mixed with albumen comprises filling and sealing a raw material mixed liquid mixed with mayonnaise-like food in a package, and subjecting the packaged raw material mixed liquid to heat treatment. - 特許庁

ドラム缶などのタンク内に合成樹脂製袋などの軟質袋に充填されたマヨネーズや蜂蜜などの高粘性物質についてポンプを利用してペール缶などに個分け取出しできる高粘性物質の個分け取出装置を提供する。例文帳に追加

To provide a highly adhesive substance dispensing device capable of dispensing a highly viscous substance such as mayonnaise and honey filled in a flexible bag of a synthetic resin-made bag or the like in a tank such as a drum into a pail can by using a pump. - 特許庁

本発明は、水相原料と油相原料とが乳化されてなる、マヨネーズ、ドレッシング類などの水中油型乳化組成物において、タマネギ抽出液のプロテアーゼ処理物が含有されていることを特徴とする酸化安定性に優れた水中油型乳化組成物を提供するものである。例文帳に追加

The oil-in-water type emulsified composition such as mayonnaise or dressing is obtained by emulsifying a water phase raw material and an oil phase raw material and comprises a protease-treated material of an extracted solution of onion. - 特許庁

マイルドな食味とコク味を有し、かつ自然な食味を呈するマヨネーズ等の酸性水中油型乳化食品であり、特に油脂含量が50%以下の低カロリータイプであっても十分にマイルドな食味とコク味を有する酸性水中油型乳化食品を提供する。例文帳に追加

To provide an acidic oil-in-water type emulsified food such as mayonnaise having mild taste and full-bodied taste and exhibiting natural taste and sufficiently having mild taste and full-bodied taste even when the food is a low-calorie type having50% oil and fat content. - 特許庁

ジグリセリドを用いたマヨネーズ、ドレッシング、ソース等の油脂含有液状食品をスクイズ容器に収容するにあたり、食品の酸化劣化をできる限り押さえ、容器の外表面へのラベルの貼着や印刷等を容易とする。例文帳に追加

To suppress degradation of food due to oxidation as much as possible when oil containing liquefied food such as mayonnaise, dressing and sauce using diglyceride is received in a squeezing container, and make it easy to stick a label and to print or the like on the external surface of the container. - 特許庁

また、いぶり大根の漬物をみじん切り、塩抜き工程後に醤油、砂糖等の数種の調味料に浸漬し、さらにマーガリン、マヨネーズ等を適宜調合して、該みじん切りしたいぶり大根の漬物と混合させることによりジャム風のいぶり大根漬物の加工食品が得られる。例文帳に追加

The processed food of a jam-like smoked and pickled Japanese radish is prepared by finely chopping and desalting the smoked and pickled Japanese radish, immersing in several kinds of seasonings such as soy sauce and sugar, and mixing the finely chopped radish with properly formulated margarine, mayonnaise, etc. - 特許庁

納豆特有の臭いと糸引き性をなくして、ココア、マヨネーズ、カレーの独特な風味と甘みを付与し、かつ食感を良好として、納豆嫌いな人や子供達でも好んで食べられる子供達の多様な好みに対応できる各種味の納豆加工食品を提供する。例文帳に追加

To obtain a processed food of fermented soybeans having various kinds of tastes willingly edible even by persons and children having a distaste therefor and responsive to diverse preferences of children by eliminating smell and stringiness peculiar to the fermented soybeans, imparting a flavor and sweetness unique to cocoa, mayonnaise and curry and improving the texture. - 特許庁

練り歯磨きやマヨネーズなどの容器において、吐出口にネジ式キャップを使用する事によって、吐出口付近を円形かつ他の部分より厚めに製造しなければならないため、内容物を、最後まで搾り出すことができずに、残ってしまう。例文帳に追加

To overcome a problem such that containers for tooth paste, mayonnaise, and the like are so arranged as to have areas in a vicinity of their spout parts manufactured in circular and more thick-walled than other parts due to their discharge ports being enclosed with screwed caps, thus the contents cannot be squeezed out to the last but be left over. - 特許庁

豆腐、食酢、調味料、香辛料、乳化剤及び植物性油脂を混合し、乳化した食用乳化物において、上記豆腐が、濃度15以上の高濃度豆乳を凝固剤で凝固した濃縮豆腐であるマヨネーズ様食品である。例文帳に追加

This mayonnaise-like food is an edible emulsion obtained by mixing a bean curd, a vinegar, a seasoning, a spice, an emulsifier and a vegetable oil and fat, and emulsifying the obtained mixture, and the bean curd is a concentrated bean curd obtained by using the bean curd produced by coagulating a high-concentration soybean milk having15 concentration with a coagulating agent. - 特許庁

水相原料中に卵と酢を含む乳化物の製造後においてセットアップが生じ難く、製品の使用後においても物性が安定しており、かつ製造時に転相を起こし難い安定した乳化物を有し、マヨネーズ等に適した水中油型乳化食品を提供する。例文帳に追加

To provide an oil-in-water type emulsion food that is resistant to setting up after production of emulsion including egg and vinegar in the water- phase raw materials, shows stabilized physical properties after use of the product, has stabilized emulsion scarcely occurring phase inversion, when the emulsion is produced, and is suitable for mayonnaise or the like. - 特許庁

本発明は、食酢由来の酸味を抑制するだけでなく、いわゆるキレル子供の精神を安定化させ、過度の攻撃的衝動を抑制し、食欲や物質的欲求への衝動の改善に用いられる機能性マヨネーズ様調味料またはドレッシングを提供することを目的とする。例文帳に追加

To provide a functional mayonnaise-like seasoning or dressing which not only controls the original sour taste of a vinegar but also stabilizes the mind of so-called flaring children, controls an excessive aggressive impulsive, and is used for improving an impulse for appetite and physical demands. - 特許庁

本発明は、油相と水相とが乳化されてなる、マヨネーズやドレッシング類などの水中油型乳化食品において、乳化剤として、少なくともリゾ化卵黄より分離されたプラズマ画分と卵白とを用いることを特徴とする水中油型乳化食品を提供するものである。例文帳に追加

The oil-in-water type emulsified food such as mayonnaise or dressing is obtained by emulsifying an oil phase and a water phase and uses at least a plasma fraction separated from a treated yolk obtained by hydrolyzing a yolk with phospholipase A2 and isolating a fatty acid at 2 positions of phospholipid, and albumen as an emulsifying agent. - 特許庁

蒸煮し破砕したじゃがいもを15℃以下に冷却した後、マヨネーズを加えて和えるポテトサラダの製造方法において、前記冷却方法が蒸煮し破砕したじゃがいもを40℃〜60℃まで緩慢冷却した後、15℃以下まで急速冷却するポテトサラダの製造方法。例文帳に追加

This method for producing potato salad comprises cooling steamed and crushed potatoes to15°C and dressing the resultant potatoes through adding mayonnaise thereto; wherein the cooling method comprises gradually cooling steamed and crushed potatoes to 40-60°C followed by rapidly cooling the resultant potatoes to15°C. - 特許庁

これにより、ブローバイガスGに含まれるオイルミストとエマルジョン化された凝結水とが混じり合ったマヨネーズ状の物質の生成が抑制されるため、パイプCに接続されたホース(ブローバイガスの通過経路)が詰まることを防止することができる。例文帳に追加

Therefore, the formation of mayonnaise-like substances by mixing oil mist being contained in the blow-by gas with emulsified condensed water is inhibited, thus the clogging of a hose (a passageway of the blow-by gas) being connected to a pipe C can be prevented. - 特許庁

クリーム性状を具備した豆乳又は豆腐のスプレッド様飲食物において、マヨネーズ類のように乳化剤を使用することなく、滑らかな食感と展延性に富み、離水現象を起こさず、大豆特有の青臭さのない食品を開発する。例文帳に追加

To provide creamy soybean milk or spread-like food or drink using soybean curd, rich in smooth palate feeling and extensibility, causing no syneresis, having no grassy smell peculiar to soybean, and capable of being obtained without using an emulsifier which is used in the process of preparing mayonnaise, or the like. - 特許庁

樹脂プラスチック可撓性容器に充填されているマヨネーズ等の粘性内容物を効率よく絞り出し、且、細く見た目きれいに絞ることが出来る、又、使用途中でもワンタッチ開閉蓋によりすぐに倒立が出来る為、作業の効率を向上させる。例文帳に追加

To provide a cap which allows viscous contents such as mayonnaise filled in a resin plastic flexible container to be efficiently squeezed and in addition thinly squeezed in a good-looking manner and which also can be turned upside down immediately even during use by a one-touch open/close lid to improve working efficiency. - 特許庁

フレーバーは、例えば、コーヒー味や緑茶味、紅茶味、ウーロン茶味、コーラ味、キムチ味、ハッカ味、ペパーミント味、味噌汁味、ソース味、マヨネーズ味、チーズ味、ウイスキー味、日本酒味、ラム酒味、シェリー酒味、ラーメン汁、ホットチリ味等からなる。例文帳に追加

The flavor comprises, for example, coffee flavor, green tea flavor, black tea flavor, oolong tea flavor, cola flavor, flavor of Korean pickles, mint flavor, peppermint flavor, flavor of soup of fermented soybean paste, sauce flavor, mayonnaise flavor, cheese flavor, whisky flavor, flavor of Japanese rice liquor, rum flavor, sherry flavor, flavor of soup of Chinese noodles, and hot chili flavor. - 特許庁

従来技術のように乳化剤としてリゾリン脂質を使用する必要がなく、マヨネーズやドレッシング類等のような水中油型エマルジョン食品において、通常用いられる蛋白系乳化剤と共にリゾホスファチジル・グリセロールを添加・配合することにより得られる、より耐熱性に優れた水中油型エマルジョン食品を提供することを目的とする。例文帳に追加

To provide an oil-in-water emulsion food such as mayonnaise and dressing further excellent in thermal resistance by adding/formulating a protein emulsifier to be usually used, together with lysophosphatidyl-glycerol, without the need of using lysophospholipid as an emulsifier unlike conventional technique. - 特許庁

野菜を天日干しする工程と、天日干しされた野菜に食酢を混合してペースト状に加工する工程と、ペースト状に加工されたものに食用植物油脂を混合する工程を含む製造工程により、マヨネーズの代替品として使用することができ、野菜本来の味と香りが生かされたペースト状調味料を製造する。例文帳に追加

The pasty seasoning is produced through a production process including a process of drying vegetable in the sun, a process of admixing vinegar with the sun-dried vegetable and processing the mixture into a pasty state, and a process of admixing edible plant oil and fat with the pasty mixture, so as to produce such pasty seasoning usable as a substitute for mayonnaise and making use of taste and flavor inherent in the vegetable. - 特許庁

魚の切り身・鳥肉の切り身・豚肉の切り身・牛肉の切り身等の冷凍加工食品、その他の対象食品に、ソースやマヨネーズ等の粘性のある調味料を自動的に塗布するためのソース類自動塗り装置・ソース類自動塗り方法と、ソース類自動塗り装置を用いた冷凍加工食品の製法を提供する。例文帳に追加

To provide a device and a method for automatically applying sauces, used for automatically applying a seasoning having viscosity, e.g. sauce or mayonnaise to frozen foods such as sliced fish, sliced chicken meat, sliced pork and sliced beef or the other objective foods and a method for producing the frozen foods by using the device. - 特許庁

コレステロール吸収抑制作用を有する植物ステロール及び/又は植物ステロール脂肪酸エステルを含有する水中油型乳化物であって、長期間水中油型乳化が安定で且つ風味と食感の良い、特にマヨネーズ、ドレッシング等の酸性水中油型乳化物として好適な水中油型乳化物を提供すること。例文帳に追加

To obtain an oil-in-water emulsified product containing phytosterol and/or phytosterol fatty acid ester each having cholesterol absorption inhibitory action, and having stable oil-in-water emulsification for a long period of time and excellent flavor and palate feeling, and suitable especially as an acid oil-in- water emulsified product, such as mayonnaise and dressing. - 特許庁

食用油脂と食酢を含有し、卵を乳化剤とする、マヨネーズ、タルタルソース、ドレッシング等の酸性水中油型乳化食品において、卵白含量を高め、かつ卵白の酸変性により食品が豆腐状に凝固することを防止し、離水を抑制し、さらに卵黄の旨味とコク味を付与する。例文帳に追加

To provide multiple emulsion-type acidic oil-in-water emulsified food such as mayonnaise, tartar sauce or dressing comprising edible oil and fat and vinegar, using eggs as an emulsifier, increased in content of egg albumen, prevented from being coagulated into a bean curd state due to acid denaturation of the egg albumen, and suppressed in syneresis, and to which flavor and body taste of egg yolk are imparted. - 特許庁

食材であるマヨネーズやケチャップ等の流動体、あるいは、食材に限らずその他の流動体がボトルキャップの注出口であるノズルの外部に付着することを防ぐことで、上蓋を開閉するときに流動体が指先等に付着しなくなるようなボトルキャップで、低コストで、部品点数も少なく、シンプルな機構のボトルキャップを提供することを課題とする。例文帳に追加

To provide a simple-structured bottle cap at low cost with few parts, which prevents a fluid such as foodstuff including mayonnaise and catsup, etc., or another fluid not limited to foodstuff from being stuck to the exterior of a nozzle, that is, the outlet opening of the bottle cap, so that the fingers or the like do not become stained with the fluid when opening and closing an upper lid. - 特許庁

例文

また、該製造方法で得られたトマト酢は、青臭みがなくてまろやかな酸味と自然の旨味を有しており、該トマト酢を用いることにより、風味に優れたトマトケチャップ、マヨネーズ、ドレッシング、餃子のたれ、酢豚のたれ、めんつゆ、ステーキソース、ぽん酢、すし酢などの各種調味料や、食酢飲料などを製造可能とする。例文帳に追加

Also, the tomato vinegar obtained by the production method has no grassy smell but mellow sour taste and natural taste, and, by using the tomato vinegar, several flavorings such as tomato ketchup, mayonnaise, dressing, jiao-zi sauce, sauce of sweet-and-sour pork, noodle soup, steak sauce, juice of bitter orange and Sushi vinegar, and vinegar drinks and the like, can be produced. - 特許庁

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