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マヨを含む例文一覧と使い方

該当件数 : 287



例文

鵜茅不合葺命は、妹タマヨリヒメに養育され、後に玉依姫神との間に神倭伊波禮毘古命(=神武天皇)をもうける。例文帳に追加

Ugayafukiaezu no Mikoto was brought up by her sister, Tamayori-hime, and later gave birth to Kamuyamatoiwarebiko no Mikoto (= Emperor Jinmu) with Tamayori-bime.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

二神の間の子であるウガヤフキアエズはトヨタマヒメの妹であるタマヨリヒメに育てられ、後に結婚して神武天皇らを生んでいる。例文帳に追加

Ugayafukiaezu, the child of the two gods, was brought up by Tamayori-hime, the sister of Toyotama-hime, and later married and gave birth to Emperor Jinmu and others.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

賀茂建角身命の娘のタマヨリビメが石川の瀬見の小川(鴨川(淀川水系))で遊んでいたところ、川上から丹塗矢が流れてきた。例文帳に追加

When Tamayori-bime, the daughter of the god Kamo Taketsunumi no Mikoto, was playing in the Semi-no-Ogawa River (the Kamo-gawa River) in Ishikawa, a red arrow came floating by.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

マヨットで施行されるすべての法規の条文においては,「collectivite territoriale de Mayotte」は「Mayotte」と読み替え,「collectivite territoriale」は「collectivite departementale」と読み替える。例文帳に追加

In all legislative and regulatory texts in force in Mayotte, reference to the “collectivite territoriale de Mayotteshall be replaced by a reference toMayotte”, and reference to the “collectivite territoriale” shall be replaced by a reference to the “collectivite departementale.”  - 特許庁

例文

重曹とマヨネーズを配合して乳化状態を作り出し、バターを使わないチョコレートケーキをつくる。例文帳に追加

The chocolate cake is obtained by making an emulsified condition by formulating sodium bicarbonate with mayonnaise without using butter. - 特許庁


例文

なおかつマヨネーズ中の酢が中和されることによって酸味が和らげられ、おいしく、かつ口溶けのよいバターケーキとなる。例文帳に追加

Furthermore, the butter cake has deliciousness and excellent melting feeling in the mouth because vinegar in mayonnaise is neutralized to mitigate acidity. - 特許庁

マヨネーズ、ドレッシング、カレールウ、フライ、てんぷら、コロッケ、アイスクリームなどの脂肪が腸管から吸収されるのを抑制する方法例文帳に追加

INHIBITION OF ABSORPTION OF FAT OR FATTY OIL OF MAYONNAISE, DRESSING, CURRY ROUX, FRY, TEMPURA, CROQUETTE, ICE CREAM OR THE LIKE FROM INTESTINAL CANAL - 特許庁

手軽に、唐辛子入りマヨネーズの生み出す独特の味わいを味わえること、およびこれを用いた加工食品を提供する。例文帳に追加

To provide mayonnaise containing cayenne pepper, giving easily tastable special taste produced thereby, and to provide processed foods using the mayonnaise. - 特許庁

例えば、卵やマヨネーズの如きの具材が設けられたサンドイッチを包装体から無難に取り出すことが出来る技術を提供することである。例文帳に追加

To provide a technology of taking out a sandwich having ingredients like an egg and mayonnaise, for instance, safely and smoothly from a package. - 特許庁

例文

卵、マヨネーズからのPCR検査、コロイド金抗体法検査、生存確認検査対応の検体試料調製方法例文帳に追加

METHOD FOR PREPARING SPECIMEN TO BE TESTED FOR PCR EXAMINATION, COLLOIDAL GOLD ANTIBODY METHOD EXAMINATION, AND SURVIVAL CONFIRMATION EXAMINATION FROM EGG AND MAYONNAISE - 特許庁

例文

従来のマヨネーズにはコーン入り、辛子入り等はあったが、刻んだキムチを混合することにより食感が変わり美味になる。例文帳に追加

To obtain a kimchi-containing mayonnaise whose palatability is changed into a good flavor by formulating a mayonnaise with a chopped kimchi although a corn-containing mayonnaise, a mustard-containing mayonnaise, and the like, are conventionally produced. - 特許庁

この発明は、マヨネーズ風味の焼き込み調理パン等と共に焼成するトッピング材を得ることを目的としたものである。例文帳に追加

To obtain a topping material to be baked together with a baking and cooking bread, or the like, having mayonnaise flavor. - 特許庁

豆乳発酵物を利用した、保型性が良好な、精製油脂及び卵黄を含まないマヨネーズ風調味料(ドレッシング)を得る。例文帳に追加

To provide mayonnaise-like seasoning (dressing) containing neither purified oil and fat nor egg yolk obtained by utilizing soymilk fermented substance, and having good shape retainability. - 特許庁

空調負荷の低い場合であっても、マヨネーズスラッジの生成を防止することのできる空気調和装置を提供する。例文帳に追加

To provide an air conditioner, capable of preventing formation of mayonnaise sludge even in a state having a low air conditioning load. - 特許庁

底部3とプランジャ4との間の収容筒2の内部には、マヨネーズ等の流動性物質を充填する。例文帳に追加

A flowable substance such as mayonnaise is filled inside the storage tube 2 between the base 3 and the plunger 4. - 特許庁

焼き色のついたマヨネーズ味のコロモ材で主食材を被覆した新規な冷凍食品を提供する。例文帳に追加

To provide a new frozen food obtained by covering a main food material with a roast color-having mayonnaise taste coating material. - 特許庁

オリザノール含有油脂を加熱して得られる食用油脂を用いた食品(例えば、海老の天ぷら、マヨネーズ)。例文帳に追加

There are provided foods using edible oil obtained by heating oils and fats containing orizanol (for example, tempura of shrimp, mayonnaise). - 特許庁

オリザノール含有油脂を加熱する食用油脂を用いた食品(フライ調理品、炒め物、マヨネーズ、又はドレッシング)の製造方法。例文帳に追加

There are provided methods for producing foods (fried cooked foods, stir-fried dishes, mayonnaise, or dressing), using edible oil obtained by heating oils and fats containing orizanol. - 特許庁

餡蜜にナタデココ、ひき肉にマヨネーズと味噌、七味唐辛子等はその代表的な解決手段である。例文帳に追加

Boiled peas with honey and bean jam and nata de coco, minced meat and mayonnaise and Miso, Shichimi-togarasi (a mixture of seven kinds of spices including red pepper) etc., are typical means of solution thereof. - 特許庁

マヨネーズのような流動物を内容量が減っても最後まで絞出しやすく立てた状態で置くことのできる容器を提供する。例文帳に追加

To provide a container that allows its liquid contents such as mayonnaise to be easily squeezed out to the last and that can be placed in a standing-up state even if the contents become reduced in quantity. - 特許庁

長期間に渡って酸素透過を実質ゼロに保つことのできる多層容器、特にマヨネーズ等に用いるスクイーズボトルを開発する。例文帳に追加

To develop a multi-layer container, in particular, a squeezed bottle for use in mayonnaise and the like, which is capable of keeping permeation of oxygen at substantially zero for a long period of time. - 特許庁

直径14センチ、厚み約2センチのお好み焼きを焼き上げ、ソース、マヨネーズを混合して塗り、その上にかつお節をかける。例文帳に追加

This as you like it pancake is obtained by baking the pancake having 14 cm diameter and 2 cm thickness, pasting a mixture of a sauce and mayonnaise and pouring dried bonito flakes. - 特許庁

小麦粉を主原料とするものより成る外皮1の内側に、たこ、野菜、マヨネーズ、青海苔、魚粉等を混合させた具2を入れる。例文帳に追加

This TAKOYAKI is obtained by charging an ingredient 2 comprising a mixture of the bits of octopus, vegetables, mayonnaise, green laver, fish meal, etc., on the inside of an outer skin comprising wheat flour as a main raw component. - 特許庁

大阪では多くの店でマヨネーズがかけられているのに対し、神戸ではより伝統的なお好み焼きにこだわり、マヨネーズを置かない店も少なからず存在し、また置いていても注文しないと出てこないことも多いが広島も同様である。例文帳に追加

In Osaka many shops use mayonnaise while in Kobe which sticks to the traditional okonomiyaki many shops do not have mayonnaise and even if they have it, it is not often served unless someone specifically orders it and it's the same in Hiroshima.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

全国にタマヨリビメという名の神を祀る神社があり、その多くはその地域の神の妻(神霊の依り代)となった巫女を神格化したものと考えられる(ただし、一般には、神話に登場するウガヤフキアエズの妻のタマヨリビメとされていることが多い)。例文帳に追加

There are a number of shrines throughout Japan which enshrine goddesses called Tamayoribime, and it is believed that many of such goddesses are deified shrine maidens who became the wife (i.e. a woman that a divine spirit was drawn to) of a local god (in most cases, however, they are regarded as the Tamayoribime in the myths who was Ugayafukiaezu's wife).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

加熱殺菌してレトルト製品としてもソースの粘度を一定に保つことができ、しかも加えたマヨネーズが分離しないばかりでなく、冷したパスタ(冷製パスタ)と絡めると清涼感があり、かつマヨネーズ風味のコクのあるパスタ料理に仕上げることのできるレトルトパスタソースを提供する。例文帳に追加

To prepare retort pasta sauce which keeps constant viscosity even when made into a retort product by sterilization under heating, not only does not separate mayonnaise added, but also has refreshing feeling when combined with cooled pasta (cold pasta) and finishes a pasta dish having body of mayonnaise flavor. - 特許庁

マヨネーズ様食品や乳化液状ドレッシングのような酸性水中油型乳化食品において、熱風乾燥、及び油ちょうを施してもマヨネーズ特有のマイルドな酸味を有する酸性水中油型乳化食品およびその用途を提供する。例文帳に追加

To provide acidic oil-in-water emulsified food similar to mayonnaise-like food or emulsified liquid-like dressing, having mild acidity specific to mayonnaise even when dried with heat and fried with oil: and to provide use of the same. - 特許庁

マヨネーズ様調味料やドレッシングにγ−アミノ酪酸(GABA)を0.01〜1質量%配合する事により、ストレスによるドーパミン遊離を抑制して精神を安定させる、機能性マヨネーズ様調味料またはドレッシングを提供する。例文帳に追加

This functional mayonnaise-like seasoning or dressing for controlling the release of dopamine due to stress to stabilize the mind is characterized by containing 0.01 to 1 mass% of γ-amino butyric acid (GABA). - 特許庁

チーズ、溶融塩及び水を含む混合物を撹拌し、乳化物を調製した後、その乳化物と食用油脂と酸味料とを混合、撹拌して、マヨネーズ様乳化物を形成することを特徴とするマヨネーズ様乳化物の製造方法。例文帳に追加

The method for producing mayonnaise-like emulsified substance using cheese comprises beating a mixture containing cheese, melted salt and water to prepare an emulsified substance followed by mixing and beating the emulsified substance, edible oil and fat and an acidifier to form a mayonnaise-like emulsified substance. - 特許庁

卵黄によるアレルギーのおそれがなく、かつ低カロリーでコレステロールを含まず、本来のマヨネーズと同等の風味、食感を有し、かつ増粘剤による心理的違和感を与えることのない、マヨネーズ様食品の製造方法を提供しようとする。例文帳に追加

To provide a method for producing mayonnaise-like food free from risk of allergy due to yolk, having low calorie, containing no cholesterol, having flavor and palate feeling similar to those of original mayonnaise, and preventing an eater from having psychologically discomfort feeling due to thickener. - 特許庁

10%以上40%以下の食用油脂、固形分換算で0.3%以上3%以下の卵白を含有しpHが3以上4.5未満のマヨネーズ様食品において、0.5%以上1%未満のガム質を含有したマヨネーズ様食品。例文帳に追加

This mayonnaise-like food is such as to contain 10-40 wt.% of edible oil and fat, 0.3-3 wt.% of albumen on a solid basis, and have ≥pH 3 but <pH 4.5, and ≥0.5 wt.% but <1 wt.% of gums. - 特許庁

上記のマヨネーズの欠点、漬物床やスープの素としての不利用性とミソの欠点、強粘性がマヨネーズとミソを合体させる事によって流動的でまったく新しい美味なミソのミネラル分を多く含む健康的ソースに生まれ変わった。例文帳に追加

It is possible to provide completely new taste by coupling mayonnaise and fermented soybean paste with other base material such as capsicum, garlic and ginger in which the defects of the two are counterbalanced and the two are united. - 特許庁

マヨネーズやケチャップ等の粘稠な調味料で潰れている容器内に衛生的に空気を送り込み、膨らましてマヨネーズ等を吐出口に容易に落下移動させると共に、常時逆さまに維持することで直ぐに使用できる。例文帳に追加

To hygienically send air into a container in which sticky seasoning such as mayonnaise or ketchup, etc., is squashed so as to swell it and easily drop and move the mayonnaise, etc. to the spout and to keep it up-side-down at all times so that it can readily be used. - 特許庁

食味・食感に影響しない程度に澱粉を低減、あるいは用いず、且つ卵白を含有した低油分のマヨネーズ様食品において、低温に放置しても亀裂が生じ難い低温安定性に優れ常温流通可能なマヨネーズ様食品を提供する。例文帳に追加

To provide a mayonnaise-like food, using no starch or reduced starch to such an extent as not to affect its flavor and/or palate feeling, containing albumen and having low oil content, and excellent in such low temperature stability as to be hard to cause cracks even if left at low temperatures thereby capable of being distributed at normal temperatures. - 特許庁

この発明は、食用油脂、卵黄、卵白、醸造酢、調味料等を主材とするマヨネーズ原料に、α化されてない小麦粉を添加し、攪拌して均一に混合したことを特徴とするマヨネーズ風味のパン等と共に焼成するトッピング材である。例文帳に追加

This topping material to be baked together with the bread, or the like having the mayonnaise flavor is characterized in that not- pregelatinized flour is added to a mayonnaise raw material consisting essentially of edible oil, yolk, albumen, fermented vinegar, seasoning, and the like, and the resultant mixture is stirred to homogeneously mix the mixture. - 特許庁

マヨネーズは大抵どの店でも付いているが、厨房で作って出す店の場合は関西のようにソースを塗ったあとで生地の上にヘラで塗り広げたりせずにソース→青海苔→鰹節と仕上げてから全体や中央にかけられるか、客が自分のテーブル席で焼く店なら好みでかけられるように小さなパック入りの使いきりタイプのマヨネーズが別に付いてくる場合が多い。例文帳に追加

In every shop mayonnaise is served, but in the shops where the staff cooks and serves okonomiyaki, without spreading mayonnaise on the dough with the spatula after saucing, they put the sauce, aonori-ko, sliced dried bonito on the dough and after that, mayonnaise is put over all the dough or in the center, or in the shops where the customers grills by themselves at the table, in order for them to be able to put mayonnaise on by preference, a little sachet of it is often served additionally.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

油相と水相とが乳化されてなるマヨネーズにおいて、乳化剤として、コレステロール含量が0.2重量%以下であり、且つリン脂質含量が15重量%以上である超臨界炭酸ガス抽出卵黄が、2〜7重量%含有されていることを特徴とする低コレステロール・マヨネーズを提供する。例文帳に追加

This low-cholesterol mayonnaise is obtained by emulsifying oil phase and water phase; wherein 2-7 wt.% of supercritical carbon dioxide extraction yolk in which cholesterol content is ≤0.2 wt.% and also phosphoric acid lipid content is15 wt.%, is contained as an emulsifier. - 特許庁

本発明は、マヨネーズ又はマヨネーズ様ドレッシングに他の液状調味料や野菜・果物等のジュースを混合する調味料の製造方法、及びバター若しくはマーガリンのような常温で固体の油脂に他の液状調味料や野菜・果物等のジュースを混合するスプレッドの製造方法の提供することを目的とする。例文帳に追加

To provide a method for producing seasoning by mixing other liquid seasoning and juice of vegetable/fruit with mayonnaise or mayonnaise-like dressing, and to provide a method for producing spread by mixing other liquid seasoning and juice of vegetable/fruit with oil and fat solid at normal temperature, such as butter and margarine. - 特許庁

マヨネーズやケチャップ等の流動性食材を収容する可撓性の容器の口部に取り付けられ、その流動性食材の注出口となる注出キャップに関し、注出されるマヨネーズ等の流動性食材の外観形態、特に径を種々変化させることによって、調味すべき食材に応じて外観体裁を良好にし、斬新さを与えることのできる注出キャップを提供することを課題とする。例文帳に追加

To provide a pour-out cap mounted on a mouth of a flexible container receiving a flowable food material such as mayonnaise or ketchup to serve as a spout for the food material, with which an appearance, a diameter in particular, of the poured material such as mayonnaise is changed in various manners whereby the appearance can be improved according to a food material to be seasoned and novelty can be applied. - 特許庁

マヨネーズを製造する工程において、その基材であるオイルを、あらかじめ加熱し、辛味成分、香成分、その他の有効成分を有する1種以上の植物を混入し、その成分を抽出したエキス入りオイルを常温まで冷やし、このエキス入りオイルを卵に混入攪拌して得ることを特徴とする植物エキス入りマヨネーズの製造方法。例文帳に追加

The method for producing the plant essence-containing mayonnaise includes: heating cooking oil as a base material in advance; mixing one or more kinds of plants having pungent taste components, flavored components and other active ingredients; cooling the oil containing essence extracted from the components so as to have normal temperature; admixing the essence-containing oil to the egg; and stirring the mixture. - 特許庁

どこでいつから関西風お好み焼きにマヨネーズをつけるようになったかは諸説あり定かではなく、ぼてぢゅうの説、個人店が最初という説、またそれ以前から家庭内で使われていたと言う説もある。例文帳に追加

There are various theories about from where or when Kansaifu-okonomiyaki started to be made using mayonnaise and this isn't known for sure, but there is a theory that Boteju (a long-established okonomi-yaki chain famous throughout Japan) started to use it, and another theory that an individual shop started using it, and also a theory that it has been used in households for a long time.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

先述の如く、マヨネーズを置く店舗も増加傾向にあるが、基本的には卓上(鉄板のみの店では、鉄板脇)にある調味料は、ソースのみ。例文帳に追加

As mentioned before, shops that prepare mayonnaise in are on the increase, but basically the seasonings on the table (in the iron-plate-only shops, beside the iron plate) are the sauces only.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

その他のバリエーションとして塩、蕎麦つゆ、麺つゆ、味噌、マヨネーズ、うま味調味料、ウスターソース、オイスターソース、胡麻油、XO醤、豆板醤、山葵、カレー、七味唐辛子、ラー油、すき焼きのタレなどが挙げられる。例文帳に追加

Other variations may include salt, sobatsuyu (Soba soup broth), mentsuyu, miso, mayonnaise, chemical seasoning, Worcester sauce, oyster sauce, sesame oil, XO sauce, tobanchan, wasabi, curry sauce, shichimi togarashi (a mixture of red cayenne pepper and other aromatic spices), chili oil, and sukiyaki sauce.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

冷やしたうどんにつゆをかけ、キュウリ・レタス・トマトなどの野菜を上に載せ、マヨネーズやゴマ味などのサラダドレッシングをかけることが多い。例文帳に追加

Generally, Salad-Udon is cooked as follows: soup broth is first poured over the chilled noodles, and then several kinds of vegetables such as cucumbers, lettuce, and tomatoes are added, and finally, mayonnaise or salad dressing with a taste of sesame or other seasoning is added.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

マヨネーズに、みじん切りにしたタマネギ、キュウリのピクルス、ケッパー、パセリ、チャイブなどの野菜、同じくみじん切りした固ゆで卵などを混ぜ込んだ白い濃厚なソース。例文帳に追加

It is a thick white sauce, in which finely chopped vegetables such as onions, pickled cucumber, capers, parsley and chive, and also finely chopped hard-boiled eggs are blended into mayonnaise.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

脂分の多いマヨネーズを元としていながら酸味や辛味のきいたさまざまな材料を盛り込んでいるため、フライなどの揚げ物をさっぱりと食べられることで人気がある。例文帳に追加

Although it is made with greasy mayonnaise, it contains various kinds of sour or pungent ingredients and this makes it popular as those deep fried dishes are eaten refreshingly with it.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

上賀茂神社の祭神である賀茂別雷命の母のタマヨリビメと玉依姫命の父の賀茂建角身命を祀ることから「賀茂御祖神社」と呼ばれる。例文帳に追加

It is called 'Kamomioya-jinja Shrine' from the fact that enshrines the deity of Kamigamo-jinja Shrine, Kamowakeikazuchi-no-mikoto's mother Tamayorihime-no-mikoto, and her father Kamotaketsunumi-no-mikoto within.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

社伝によれば、神武天皇の母であるタマヨリビメが、黄色い船に乗って淀川・鴨川(淀川水系)・貴船川を遡って当地に上陸し、水神を祭ったのに始まると伝えている。例文帳に追加

The shrine legend also tells the shrine originated when Tamayoribime, the mother of Emperor Jinmu, sailed up the Yodo-gawa River, Kamo-gawa River (Yodo-gawa River system), and Kifune-gawa River where she disembarked at the site of the shine and enshrined the water god.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

水を司る水分神(あめのみくまりのおおかみ)を主祭神とし、タカミムスビ・スクナビコナ・御子神・ニニギ・タマヨリビメ・栲幡千千姫命を配祀する。例文帳に追加

Ame no Mikumari no Okami who rules water is the main deity, and other associated gods that are enshrined are Takamimusubi, Sukunabikona, Mikogami, Ninigi, Tamayoribime and Takuhatachijihime no Mikoto.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

倉谷工業団地に進出したケンコーマヨネーズ西日本工場への補助金など企業誘致に2億7,750万円、病院事業会計に30億4,606万円、次期埋立処理場整備事業に4億6,243万円などを計上した。例文帳に追加

\\277,500,000 was allocated to aid enterprise invitation activities including those for the West Japan plant of Kenko Mayonnaise Co., Ltd constructed in Kuratani Industrial Park, while \\3,046,060,000 was allocated for the municipal hospital operations account, as well as \\462,430,000 for the new landfill project.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

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