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塩味を含む例文一覧と使い方

該当件数 : 174



例文

減塩醤油と同等の食塩分でありながら、通常の濃口醤油とほぼ同等の塩味を有する低塩醤油調味料の提供。例文帳に追加

To obtain a low-salt soy sauce seasoning having salty taste nearly equal to that of ordinary taste soy sauce, although containing salt equivalent to that in the conventional reduced-salt soy sauce. - 特許庁

食品本来の風味バランスを損なうことなく、食品の塩味や風味バランスを調製できる技術を提供すること。例文帳に追加

To provide a technique for regulating the balance of flavor and salty taste of a food without damaging the balance of the flavor originally possessed by the food. - 特許庁

下記(a)成分と下記(b)成分とを含有し、ナトリウム含有量が6〜40質量%である塩味組成物。例文帳に追加

The salty taste composition includes following (a) ingredient and following (b) ingredient, and has a sodium content of 6-40 mass%: (a) a salty taste ingredient containing at least sodium, and (b) furanones shown by following general formula (I). - 特許庁

食塩濃度が低いにもかかわらず十分に塩味を感じ、血圧降下作用等の薬理作用を高いレベルで発揮する液体調味料の提供。例文帳に追加

To provide a liquid seasoning feeling salty sense of taste despite being low in salt concentration, and exerting pharmacological activities including hypotensive activity at high levels. - 特許庁

例文

食塩含有量を低減した飲食品の塩味不足による喫食率の低下を改善するために用いることができる。例文帳に追加

The agent can be used to improve a decrease in eating rate due to insufficient saltiness of foods and drinks whose salt content have been reduced. - 特許庁


例文

この発明は、風味、栄養価、及び嗜好性共に優れた塩味又は甘味の干し納豆を製造することを目的としたものである。例文帳に追加

To provide a method for producing dried fermented soybeans, capable of producing the dried fermented soybeans excellent in flavor, nutritive value, and tastiness at the same time and having a salt taste or a sweet taste. - 特許庁

醤油滓の塩分は素材に塩味を与えるとともに水分活性を低下させ製品の保存性を向上させる。例文帳に追加

The salt in the soy sauce lees gives a salt taste to the raw materials and reduces the water content activity for improving the preservation property of the products. - 特許庁

塩味強化剤において、リン酸及び/又はリン酸塩の含有量は、固形分として、好ましく1〜100質量%である。例文帳に追加

The salty taste enhancer preferably contains 1-100 mass% of the phosphoric acid and/or the phosphate as solid content. - 特許庁

そして、含塩粒状体10と海草紛状対13と重量比率で1:1に混合することによって塩味調味料14を得る。例文帳に追加

The salt-containing granules 10 and the seaweed powder 13 are blended together in the weight ratio of 1:1 to obtain the objective salty seasoning 14. - 特許庁

例文

食塩濃度が低いにもかかわらず十分に塩味を感じ、血圧降下作用等の薬理作用を高いレベルで発揮する液体調味料の提供。例文帳に追加

To provide a liquid seasoning feeling sufficient saltiness despite with low salt concentration, and exerting pharmacological activities including hypotensive activity at high levels. - 特許庁

例文

メチオナール及び4−ヒドロキシ−3(2H)−フラノン類、又は、3−ヒドロキシ−2(5H)−フラノン類のいずれか、あるいは全てを含有する塩味増強剤を飲食品に使用すると、より自然で飲食品の嗜好性を損なうことなく塩味を増強することができる。例文帳に追加

When a flavoring agent composition containing any one of methional and a 4-hydroxy-3(2H)-furanone or a 3-hydroxy-2(5H)-furanone, or all of same is used in food and beverage items, it is possible to enhance a more natural salty taste without losing the palatability of the food and beverage items, reinforcing saltiness. - 特許庁

塩味を損ねることなく、蛋白質含有食品の弾力、固さを抑制できる食品添加剤、及び、その食品添加剤が添加されて、十分な塩味を呈し、しかも、弾力、固さの抑制された蛋白質含有食品を提供することを課題とする。例文帳に追加

To obtain a food additive capable of controlling elasticity and hardness of a protein-containing food without impairing salty taste and obtain a protein- containing food to which the above food additive is added, exhibiting sufficient salty taste and having controlled elasticity and hardness. - 特許庁

飲食品に不要な呈味や香気を付与することなく、甘味含有飲食品の甘味の増強や、塩味含有飲食品の塩味刺激感緩和や、苦味含有飲食品の苦味のマスキングや、渋味含有飲食品の渋味のマスキングや、その他の飲食品の生臭みの低減、こく味増強、濃厚感付与、後残りの改善などの呈味改善をすること。例文帳に追加

To provide a taste improving agent enhancing the sweetness of sweet tasting food and beverages, relieving the irritating saltiness of salty food and beverages, masking the bitterness of bitter tasting food and beverages, masking the astringency of astringency-tasting food and beverages, and reducing the fishy smell, enhancing body, imparting the rich taste, and improving the aftertaste of other food and beverages. - 特許庁

酸化マグネシウム、水酸化マグネシウム、塩基性炭酸マグネシウム、酸化カルシウム、水酸化カルシウム、炭酸ナトリウムから選ばれる1つもしくは2つ以上の組合せからなる無機化合物を、食用塩に0.005重量%以上0.7重量%以下添加することで、本来の塩味を損なうことがなく、塩かどを取り塩味をまろやかにすることができる。例文帳に追加

This method for improving saltiness includes adding to edible salt, 0.005-0.7 wt.% of an inorganic compound obtained by combining one or more selected from among magnesium oxide, magnesium hydroxide, basic magnesium carbonate, calcium oxide, calcium hydroxide, and sodium carbonate, so as to remove salt harshness and make saltiness mild without spoiling original saltiness of salt. - 特許庁

適度な塩味を維持しつつアイスプラント中のカリウム含量を高め、アイスプラントの生長を促進させて葉の厚みと食感を向上させ、さらに塩分摂取過多の人にもカリウムの血圧降下作用により塩味でも安心して食用されるアイスプラントの水耕栽培方法を提供する。例文帳に追加

To provide a hydroponics method for increasing a potassium content in an ice plant while maintaining moderate salty taste, and promoting growth of the ice plant to improve the leaf thickness and the palate feeling of the plant, and further providing the ice plant which can be eaten without care even by a person, who has taken too much salt, because of the antihypertensive action of the potassium. - 特許庁

いつも行く店はカルビーのポテチが98円。うす塩が俺のお気に入りだ。このうす塩味、実は時期によって原材料が変わる。今日のは化学調味料なしの自然塩。俺的に当たりだ。例文帳に追加

The store that I always go to has Calbee potato chips on sale for 98 yen a bag. My favorite flavor is lightly salted. As a matter of fact, the ingredients for this particular flavor changes from time to time. Today's chips are chemical-free, made with natural salt. Fitting for someone like me. - Tatoeba例文

出汁(だし)は、調味料の一つで、料理に甘味・酸味・苦味・塩味の味覚に加えて、肉や野菜、キノコや海藻に含まれるうま味を抽出して加えるための液体。例文帳に追加

Soup stock is a liquid seasoning used to add certain tastes--sweetness, sourness, bitterness, saltiness, and particularly the good taste extracted from meat, vegetables, mushrooms, seaweed or others--to dishes.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

これはもち米6に対しうるち米4で作った団子を小豆の粉の汁で煮込み、塩味を付けたものであり、その上から白砂糖をかける。例文帳に追加

To make the susuridango, stew dumplings made of mochi-gome (glutinous rice with its carbohydrate molecule consisting of 100% amylopectin) and uruchi-mai (glutinous rice with its carbohydrate molecule consisting of 80% amylopectin and 20% amylose) in a red bean flour soup, while the ratio of mochi-gome and uruchi-mai in the dumpling is six to four, add salt, then sprinkle some sugar.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

特に甘味屋や茶店においては、口直しや甘味を際立たせるものとして、塩昆布や漬物など塩味の濃い食品を添えて出す事が多い。例文帳に追加

At Japanese sweet parlors and tea stands, in particular, salty shiokonbu (kelp cooked in brine and soy sauce) or Japanese pickle is often served with shiruko to break the monotony of the sweet taste of shiruko or to enhance the sweetness of shiruko.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

醤油(しょうゆ)は、主に日本料理で使われる、大豆とコムギを原料とし、麹菌や酵母を利用した、塩味とうま味の強い汎用の液体発酵調味料である。例文帳に追加

Soy-sauce is a general-purpose liquid fermented seasoning with salty taste and strong savoriness, made from soybeans and wheat using Aspergillus oryzae and yeast, and it is mainly used in Japanese cooking.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

調味は出汁を基本とし、塩味をつけるのには塩のほか、うま味を豊富に含んだ醤油、味噌などの大豆発酵調味料が基本的な調味料として用いられる。例文帳に追加

Seasoning is based on soup stock, and fermented soybean seasonings, such as soy sauce and miso (bean paste) that includes a lot of umami (giving good taste) ingredients, in addition to salt for salty flavor.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

塩化カリウムとグルコン酸ナトリウムに乳清ミネラルをごく少量加えることで、劇的に塩化カリウムのえぐみ、苦味がマスキングされ、塩味も増強される。例文帳に追加

By adding a very small amount of whey mineral to potassium chloride and sodium gluconate, it is possible to drastically mask the harsh taste and bitter taste of potassium chloride and to enhance a salty taste, too. - 特許庁

このような本発明方法により、従来の醤油よりも未熟臭が少なく、熟成感のある香りを有し、きつさと塩味が低減化され嗜好性の向上した醤油を得ることができる。例文帳に追加

Thereby, the objective soy sauce with less unripe odor than conventional soy sauces, with flavor of ripe feeling, reduced in harshness and saltiness and improved in palatability can be obtained. - 特許庁

ナトリウム濃度が低いにもかかわらず十分に塩味を感じ、血圧降下作用等の薬理作用を高いレベルで発揮する液体調味料の提供。例文帳に追加

To provide liquid seasoning having sufficient salt taste in spite of having low sodium concentration and demonstrating at a high level pharmacological action such as blood pressure lowering action. - 特許庁

コショウ、ショウガ、クローブ及びシナモンの各香辛料抽出物の混合物、又はコショウ、ショウガ、クローブ、シナモン及びトウガラシの各香辛料抽出物の混合物を含有することを特徴とする塩味増強剤である。例文帳に追加

The salty taste enhancing agent contains a mixture of respective spice extracts of pepper, ginger, clove and cinnamon, or a mixture of respective spice extracts of pepper, ginger, clove, cinnamon and red pepper. - 特許庁

該食塩組成物において、塩化ナトリウムと該塩味強化剤との質量比率は、塩化ナトリウム100質量部に対し、好ましくは0.0001〜1.5質量部である。例文帳に追加

The salt composition contains 0.0001-1.5 pts.mass of the salty taste enhancer based on 100 pts.mass of the sodium chloride at a mass ratio. - 特許庁

更に、上記燻製加工卵を常圧で1〜10℃で12〜72時間密閉低温冷却して熟成させることを包含する殻付塩味付けゆで卵の燻製の製造方法。例文帳に追加

The method includes a process for aging the smoked shell eggs at 1-10°C for 12-72 hours under normal pressure. - 特許庁

大豆を麹菌で分解させて得られた食塩含量が5%以下の無塩又は低塩味噌様食品素材を含有する組成物及び飲食品が優れた抗肥満効果を有する。例文帳に追加

The composition and food/drink each contains non-salt or low-salt Miso-like food material having salt content of ≤5 wt.% and obtained through decomposing soybeans by Aspergillus, and has excellent anti-obesity effect. - 特許庁

核粒子である塩化カリウムの表面が塩化ナトリウムの被覆層で覆われ、該被覆層の表面における塩化ナトリウム結晶の個数平均径が10〜100μmであることを特徴とする塩味料。例文帳に追加

This salty seasoning material is characterized by covering the surface of potassium chloride which is a core particle, with a covering layer of sodium chloride, and having 10 to 100 μm individual number-average diameter of sodium chloride crystals on the surface of the covering layer. - 特許庁

ナトリウムの摂取量を減らしつつ、塩化カリウムの不快な味を抑えて塩味をより味わうことのできる低ナトリウム加工塩及びそれを用いた食品の提供。例文帳に追加

To provide a low-sodium processed salt suppressed in unfavorable taste of potassium chloride while reducing intake of sodium so as to enable an eater to enjoy salty taste further, and to provide food using the salt. - 特許庁

ナトリウム量が少ないにもかかわらず塩味が増強され、カリウム由来の異味が抑制されて風味バランス良好で、継続摂取可能な容器詰液体調味料を提供する。例文帳に追加

To provide continuously ingestable packaged liquid seasoning enhanced in saltiness in spite of having a small amount of sodium, suppressed in offensive taste derived from potassium, and having excellent flavor balance. - 特許庁

口中の環境改善に有効であり、塩辛さを抑えてマイルドな塩味とすることにより清涼感を得ることができ、更には生産性に優れるキャンディを提供する。例文帳に追加

To provide candy effective on orally environmental improvement, having refreshing feeling while suppressing briny taste to have mild saltiness, and excellent in productivity. - 特許庁

食塩と同じように使用でき、食塩と同じ程度の塩味がするにもかかわらず、摂取する塩化ナトリウム量を低減することができる食塩代替調味料を提供する。例文帳に追加

To provide seasoning substitute for salt, usable in a similar manner of salt, and decreasing an amount of sodium chloride to be ingested, in spite of giving salty taste of the same degree as salt. - 特許庁

減塩でありながら、十分な塩味とパンチの効いた濃厚さが感じられ、かつ異味が十分に抑制されて味のバランスもとれた、低塩化した醤油様調味料を提供すること。例文帳に追加

To provide a soy sauce like seasoning material made as containing a low salt content, capable of giving a sufficient salty taste and thickness with punching effect although it has the low salt content, also sufficiently suppressing a different taste and having balanced tastes. - 特許庁

本発明の目的は、低塩分であっても口中での解乳化が良好で適度な塩味が感じられる油中水型油脂組成物及びその製造方法を提供することにある。例文帳に追加

To provide a water-in-oil type oil-and-fat composition, which has only a small salt content but is highly meltable in mouth and shows appropriate saltiness, and a method for producing the same. - 特許庁

本発明は、喫食時の塩味が強くなるのを防止するために、麺線の食塩含量を低く抑えつつ、復元性を向上させた早戻り麺類及びその製造方法を提供することを目的とする。例文帳に追加

To provide a quickly reconstitutable noodle having improved reconstitutability while suppressing the salt content of the noodle to prevent the increase of salty taste in eating and provide a method for producing the noodle. - 特許庁

蓋フイルムに湯切り口を設けた即席大盛焼きそば容器本体内に、湯通りのする中央仕切り板を形成し、それによってソース味付けをするための乾麺室と塩味付けするための乾麺室を設ける。例文帳に追加

A central partition plate allowing hot water to pass therethrough is formed in a container body of large helping of instant chow mein provided with a hot water discharge opening on a lid film, and thereby a dried chow mein chamber for seasoning the chow mein with sauce and a dried chow mein chamber for seasoning the chow mein with salt are arranged. - 特許庁

β−グリチルレチン酸の保存安定性に優れ、高い抗炎症効果を奏し、かつ使用後の異味や刺激が少なく、塩味が適度で、刷掃実感に優れた歯磨剤組成物を提供する。例文帳に追加

To provide a dentifrice composition superior in a storage stability of β-glycyrrhetinic acid, having a high antiinflammatory effect, causing less foreign taste and irritation after use, having a modestly salty taste, and enabling a user to feel nice brushing. - 特許庁

水切りをした豆腐又は堅豆腐にテンペ菌又は/及びオンジョム菌を加え、更に低塩味噌に漬け込み、15℃以下の環境で6ケ月以上発酵させたことを特徴とする。例文帳に追加

The method for producing the Miso pickles comprises adding the tempeh bacteria and/or the Onjom bacteria to the drained Tofu or the solid Tofu, pickling the resultant Tofu in the low-salted Miso, and fermenting the pickled Tofu for ≥6 months in the environment of15°C. - 特許庁

うま味、コク、濃厚感が強く、ムレ臭、収斂味が低減された、呈味、風味の良好な新規速醸型無塩味噌様食材の製造方法を提供すること。例文帳に追加

To provide a method for producing novel rapidly-fermented Miso-like food material having strong delicious taste, well-seasoned taste and rich feeling, and reduced in stuffy smell and astringent taste to have good taste and flavor. - 特許庁

ナトリウム量が少ないにもかかわらず塩味が増強され、カリウム由来の異味が抑制されて風味バランス良好で、継続摂取可能な容器詰液体調味料を提供する。例文帳に追加

To provide packaged liquid seasoning enriched in saltiness in spite of having a less amount of sodium, suppressed in offensive taste derived from potassium, having well-balanced flavor, and continuously ingestible. - 特許庁

使い方が簡単で、比較的長期保存が可能であり、海草類に含まれる栄養分の殆ど全てを摂取することができる塩味調味料を提供する。例文帳に追加

To provide a salty seasoning easy to use, storable relatively for a long period and capable of taking virtually all of the nutrients contained in seaweeds. - 特許庁

旨味成分と栄養成分が総合的にバランス良く構成され、且つ塩辛さを和らげてまろやかな味にするとともに調理素材の味を引き立たせる塩味調味料を提供する例文帳に追加

To provide a salting seasoning in which a palatable ingredient and a nutritional ingredient are collectively well-balanced and saltiness is softened to make the taste mild and the taste of a cooking ingredient is emphasized. - 特許庁

鮮やかな緑色を残しつつ適度な塩味があり、自然解凍、流水解凍及び電子レンジによる解凍によりそのまま食することができる焼き莢付枝豆の冷凍品を提供すること。例文帳に追加

To provide a pod-attached baked green soybean frozen product having moderate saltiness, while leaving vivid green color and being eatable, as it is, by being thawed naturally, via running water or with a microwave oven. - 特許庁

本発明に係る油脂組成物は、塩味・甘味・旨味・酸味・辛味などの食味の増強・保持、香りの増強・保持、油っぽさの低減など、風味改善作用を有する。例文帳に追加

The oil and fat composition has flavor improving action such as reinforcement/retention of taste such as salty taste, sweet taste, deliciousness, acid taste and hot taste, reinforcement/retention of flavor and decrease of oiliness. - 特許庁

全脂肪酸組成中に含まれるオレイン酸含量が70重量%以上である油脂を、飲食品における塩味増強成分として使用する技術を提案する。例文帳に追加

The technique using an oil and fat in which the content of oleic acid contained in the whole fatty acid composition is70 wt.%, as a salty taste-enhancing component in a food and drink is provided. - 特許庁

酸性乳ゲル状食品を製造する際に、風味を損なうような塩味が付加されず、加熱殺菌しても粉っぽい食感にならないようにする。例文帳に追加

To provide a method for producing a packaged food product of acid milk gel to which such saltiness as to spoil flavor is not added when producing the food product of acid milk gel so as not to have mealy palate feeling even when sterilized with heat. - 特許庁

水相に添加される各種素材の風味、特に塩味がぼやけることなく、明瞭に感じられる、風味豊かな油中水型乳化組成物及びその製造方法を提供する。例文帳に追加

To provide a water-in-oil emulsified composition rich in flavor, not blurring but clearly sensing taste, especially salty taste, of various materials added to water phase, and to provide a production method thereof. - 特許庁

海苔製品に香りの良い塩海苔の食感を付与し、また塩味のコクと旨みが調和した採りたての海苔原藻としての新鮮な風味を付与する。例文帳に追加

To impart the texture of salted laver having a good smell to a laver product, and further impart the fresh flavor of just harvested raw laver alga having the harmonized salted body and taste of the salted layer. - 特許庁

例文

原料チーズ中の食塩含量を抑えて、塩味を強く感じることなく、チーズ組織が脆くなく、特有の刺激臭を日本人の嗜好に合わせた青カビ系ナチュラルチーズを提供すること。例文帳に追加

To provide blue-veined natural cheese which has not so strong salty feeling because the salt content in raw material cheese is suppressed, the cheese organization of which is not brittle, and inherent stimulus smell of which is reduced to suit to the preference of Japanese people. - 特許庁

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