意味 | 例文 (168件) |
かつ煮の部分一致の例文一覧と使い方
該当件数 : 168件
鰹の煮つけ例文帳に追加
hard-boiled bonito - 斎藤和英大辞典
麦汁煮沸装置における煮沸の制御を安定的かつ正確に行う。例文帳に追加
To perform regulation of boiling in a device for boiling wort stably and accurately. - 特許庁
次には二度煮をおこない、前回の煮熟の不足を補い、かつ、形状を固定させる。例文帳に追加
Next, the meat is stewed again in order to make up for the short time of the first stewing and to fix the form. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
また、料理の木の芽和え、「木の芽味噌」に使われる他、佃煮の「木の芽煮」の材料となる。例文帳に追加
Also, it is used in marinated leaf bud, 'kinome miso' (miso mixed with leaf bud) and 'kinomedaki' (boiled leaf bud with soy sauce) of tsukudani (food boiled in sweetened soy sauce). - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
これを泡盛、醤油、カツオの出汁、砂糖をあわせた煮汁の中に入れて弱火で数時間煮る。例文帳に追加
Soak them in broth of Awamori, the distilled spirit of Okinawa, soy sauce, soup stock of dried bonito, and sugar and boil them on low heat for a few hours. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
乾燥昆布、干し椎茸、鰹節、煮干、等を水に浸したり、お湯で煮出して作る。例文帳に追加
Dried konbu (a kind of kelp), dried shiitake mushroom, katsuobushi and boiled-dried fishes are immersed in water and are boiled to produce stock. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
角切りにした鮪や鰹のつくだ煮例文帳に追加
pieces of bonito or tuna boiled in soy sauce, miso, and sugar, called 'kakuni' - EDR日英対訳辞書
出汁は、主にコンブ・煮干し・鰹節が多く使われる。例文帳に追加
Soup is made mainly from sea tangles, dried small sardines or dried bonito. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
たれみそ・酒・削った鰹節を合わせ煮詰める。例文帳に追加
You should boil down taremiso, sake, and shaved pieces of dried bonito together. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
煮炊き時間等を短縮させることにより省エネを図り、また煮こぼれや煮汁の飛散防止に有効な炊飯・煮炊き用鍋を簡素に且つ安価に構成する。例文帳に追加
To simply compose at a low cost a pan for rice cooking/boil cooking which achieves energy saving by shortening boil cooking time or the like, and is effective for preventing boiling over or scatter of a stock. - 特許庁
これらの地域の中にはカツ丼と言えば「ソースカツ丼」を指し、だし汁で煮て溶き卵でとじたカツ丼を「煮カツ丼」と呼ぶものもある。例文帳に追加
In these areas, katsudon refers to this 'sauce katsudon' and the dish with tonkatsu cooked with egg in soup stock is differentiated as 'Nikatsudon.' - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
煮汁等の煮こぼれに対して掃除性が良好でかつ高い熱効率と幅広い燃焼量可変範囲を有するバーナを実現すること。例文帳に追加
To realize a burner having satisfactory cleaning properties to boiling over of broth and the like, high thermal efficiency and wide variable range of combustion quantity. - 特許庁
肉を煮込んだ際に得られる独特の肉風味を飲食品に付与でき、かつローストフレーバーは弱い肉煮込み風味付与剤を提供すること。例文帳に追加
To provide an agent for applying meat stew flavor obtained when stewing meat to a food or drink, and having weak roast flavor. - 特許庁
早炊き米等の蒸煮米を製するに際し、米が塊状に結着せず、効率的かつ低コストでの蒸煮処理を可能とする。例文帳に追加
To enable an efficient and inexpensive steam cooking treatment without binding of rice to a lump form when preparing steam cooked rice, such as rapidly cooked rice. - 特許庁
カツオの身を三枚におろして煮,干して固めた調味用食品例文帳に追加
a food seasoning composed of the cooked and dried out flakes of bonito - EDR日英対訳辞書
やや煮込み時間が長く、カツの衣はとろける状態になっている。例文帳に追加
The batter is very soggy as the cutlet is cooked slightly longer than usual. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
梅干しや鰹節・佃煮などは昔からの定番である。例文帳に追加
Umeboshi (pickled plum), dried bonito flake, food boiled in soy sauce, and others are the longtime standards. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
煮干や鰹節を出汁とした味噌あるいは醤油味の汁で食べる。例文帳に追加
It is served in a soup broth made from boiled dried fish and dried bonito and is seasoned with miso or soy sauce. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
日本料理では主にコンブ・鰹節・鯵節・煮干し(いりこ)・トビウオ・焼き干しなどを煮て作る。例文帳に追加
In Japanese cuisine, soup stock is extracted by simmering konbu (a kind of kelp), katsuobushi (a dried bonito), ajibushi (dried scad), niboshi (also called iriko) (small dried sardines), dried flying fish and other varieties of dried fish. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
種類としてはたれみそをそのまま火を入れずに作る生たれと生たれに削った鰹節を入れて煮詰めて作る煮貫(にぬき)の2種類ある。例文帳に追加
Taremiso has two categories, namatare (the raw taremiso) and ninuki which is made by boiling down both namatare and shaved pieces of dried bonito together. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
味噌の煮汁には豚のモツやバラ肉を入れてどて煮にしたり、味噌カツのたれにされることも多い。例文帳に追加
The miso broth is often used to stew pork giblets and ribs to make a dish called 'Dote ni,' or also used as a sauce for Miso Katsu (cutlet with original sweet miso sauce). - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
近畿地方以外では、名古屋市など中京地方でどて煮とともに串カツを供する店で頼めば、どて煮の八丁味噌の煮汁に串カツを浸けてくれる。例文帳に追加
Outside the Kinki region, in the Chukyo region including Nagoya City, if you order a kushikatsu at a bar that serves both kushikatsu and dote-ni (cow line meat stewed in miso, sugar and sake), the kushikatsu will be served dipped in the dote-ni broth flavored with hatcho miso (bean paste). - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
短時間の煮込みですぐ食することができ、また長時間煮込んでも煮崩れせず、食感が餅様のふっくらとした食感を有し、なおかつ「コシ」のある新規食品を開発することを課題とする。例文帳に追加
To obtain a new food soon eatable by short time boiling, free from breaking into pieces even if boiling well for a long time, and having puffy palate feeling like a rice cake and also stiffness. - 特許庁
豆類を原料とする醸造処理方法において、当該豆類を蒸煮する際に生じる煮汁を廃液として排水処理することなく再利用し、且つ、当該煮汁中に含まれる各種の高機能成分を有効活用すること。例文帳に追加
To provide a brewing method using beans as a raw material, reusing the boiled liquid generated by the boiling of beans without discharging the liquid as a waste liquid and effectively utilizing various kinds of highly functional components in the boiled liquid. - 特許庁
パウチ包装体内で煮豆の表面が滑り感を有しており、かつ煮豆同士の粘り付きがない、圧潰・変形が生じ難く外観及び食感の優れた煮豆を得ることができるドライパックスタイルの煮豆の包装体を提供する。例文帳に追加
To provide a packed body of boiled beans in a dry pack style, providing the boiled beans keeping slippery feeling at the surfaces of the boiled beans in the pouch packed body, hardly causing sticking of the boiled beans to each other, hardly causing crush and/or deformation and having excellent appearance and texture. - 特許庁
(大阪では、カツを煮ず、丼飯の上にカツを乗せ、その上から溶き玉子で閉じる様式もある。)例文帳に追加
(In some areas in Osaka cutlets are not cooked with the stock but are put on rice over which beaten eggs are poured.) - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
醤油とみりんを加えひと煮立ちさせてアルコール分を蒸発させてから、水とかつお節を加える。例文帳に追加
Pour soy sauce and mirin into a pan, boil it to evaporate alcohol, and then add water and dried bonito. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
豚カツを丼飯の上に乗せ、トマトとタマネギなどを煮た酸味のあるソースをかけたもの。例文帳に追加
Tomato katsudon is a dish in which a vinegary sauce with stewed tomatoes and onions is poured over a pork cutlet on rice. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
天ぷらを親子丼やカツ丼などのように、甘辛いタレで煮て卵でとじたもの。例文帳に追加
A bowl of rice topped with tenpura flavored with salty-sweet sauce and beaten egg poured over it. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
調味液中で長時間煮込んでも煮崩れし難く、かつ、表面部と内部の硬さに差が少なく自然な食感を呈するため、商品価値の高い煮込み料理を製することができる、ジャガイモ加工品の製造方法を提供する。例文帳に追加
To provide a method for producing a potato processed product making it possible to prepare such food cooked by boiling having excellent commercial value as to hardly fall apart even when boiled in seasoning liquid for a long time, have slight different in hardness of its surface part and its inner part to express natural palate feeling. - 特許庁
天然物としては、例えば鰹節や煮干しの製造時に排出される煮汁や、マグロ、鯖などの缶詰製造時に排出される煮汁、あるいは廃鶏肉等の安価な原料から抽出、分離、精製されたものが、実用性の面から好適である。例文帳に追加
The preferable natural carnosine is, from the viewpoint of practicality, a material extracted, separated and purified from an inexpensive raw material such as broth discharged in the production of dried bonito or dried sardine, broth discharged in the manufacture of canned tuna, mackerel, etc., or waste chicken meat. - 特許庁
大豆の皮剥けや潰れを引き起こすことなく、かつ蒸煮工程で付着した大豆表面の着色成分を除くと共に、適度な柔らかさを有する納豆用蒸煮大豆を提供すること。例文帳に追加
To provide boiled soybean for Natto (soybean fermented with Bacillus Natto) having moderate softness and produced by removing the coloring components attached to the surface of the soybean during the boiling process without causing the peeling and crushing of the soybean. - 特許庁
その後関東のおでんは廃れていくが、関東大震災(1923年)の時、関西から救援に来た人たちの炊き出しで「関東煮」が振る舞われたことから東京でもおでんが復活することになる。例文帳に追加
Although Oden in Kanto became out of fashion afterward, when the Great Kanto Earthquake occurred in 1923, 'Kanto daki' (関東煮) was distributed by volunteers from Kansai, which led to the re-establishment of Oden in Tokyo. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
種類としてはたれみそをそのまま火を入れずに作る生たれと生たれに削った鰹節を入れて煮詰めて作る煮貫(にぬき)の2種類あった(つゆの歴史についてはめんつゆの項目を参照)。例文帳に追加
There were two kinds of soup broth made from Taremiso, one was called "Nama-tare" (literally, raw soup broth) made from unheated Taremiso, and the other was called "Ninuki" (literally, simmered soup broth) made by simmering the "Nama-tare" with shavings of dried bonito (refer to the sentence of "Mentsuyu" for the history of soup broth). - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
前記煮詰める工程における途中の時期で,且つ,前記煮詰める工程が完了する前の時期に,食品添加物として使用できる有機酸又は無機酸を添加する。例文帳に追加
The method comprises addition of organic acid or inorganic acid usable as a food additive in a timing halfway of the boiling-up process and in a timing before finishing the boiling process. - 特許庁
液体調味料のうま味と「魚節の製造における煮熟工程で生じる煮汁」等の新たな有効活用を図ることができる液体調味料の製造方法の提供。例文帳に追加
To provide a method for producing liquid seasoning aimed at a new effective use for the delicious taste of liquid seasoning, "stock produced through a complete boiling process, in the producing of dried fish", and the like. - 特許庁
食品として活用範囲が限られた湯葉を佃煮として有効的に用いたものであって、飽きがこず、今までにない食味を有する新規な湯葉の佃煮及びその製造方法を提供する。例文帳に追加
To provide new Tsukudani of soy milk skin (soy milk skin boiled down with soy sauce) obtained by effectively utilizing soy milk skin whose utilization range as food is restricted, as Tsukudani, not making an eater get weary, and having novel taste: and to provide a method for producing the Tsukudani. - 特許庁
本発明は料理をする際、温度管理により合理的な作り方の目安となるもので、煮過ぎ、焦げつき、生煮えなどをなくし効率良く且つ、簡潔的に目標とする料理ずくりの方法を提供する。例文帳に追加
To provide a method of efficiently and concisely preparing a target dish without overcooking, burning, and being half-cooked which is a standard of the rational recipe by temperature control when cooking. - 特許庁
解凍後も透明感の有るスープを維持することが可能で、低塩分且つ具材の持つ栄養素をそのまま維持した冷凍雑煮及びその冷凍雑煮の製造方法を提供する例文帳に追加
To provide frozen Zoni (New Year's special soup with rice cake as a main ingredient) where soup is kept clear even after thawed, and low salt content and nutrients of ingredients are maintained as they are: and to provide a method for producing the frozen Zoni. - 特許庁
豆本来の旨味を引き出し、かつ柔らかく仕上げることができる、温泉水を有効活用した煮豆の製造方法等を提供する。例文帳に追加
To provide a method for producing boiled beans, drawing original deliciousness of beans, capable of finishing boiled beans soft, and effectively using hot spring water. - 特許庁
今日でも「餅を使わない雑煮」を作る地域には、かつてそうした禁忌のあった地方が含まれていると考えられている。例文帳に追加
Those rural areas where 'zoni without mochi' is made today are thought to have been part of the regions that had this taboo. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
なお、どて煮の汁に串カツを浸けて食べるのが名古屋めしの一つである味噌カツの始まりとの説もある。例文帳に追加
Some people believe that a misokatsu, one of the specialities of Nagoya originates from this style of eating kushikatsu dipped in the dote-ni broth. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
この時、鮑はしだいに縮まり、または変形するから、常に整形をし、かつ、肉が釜の底に焦げ付かないように注意しながら煮熟する。例文帳に追加
In this process, as the awabi gradually shrink and change in shape, they should be constantly reshaped and stewed, taking care that the meat does not burn on the bottom of the pot. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
耐煮沸水接着力および耐溶剤性に優れ、かつ耐水性および放置粘度安定性に優れた水性エマルジョン組成物を得ること。例文帳に追加
To obtain an aqueous emulsion composition excellent in boiling water- resistant adhesiveness and solvent resistance and excellent in water resistance and viscosity stability with time. - 特許庁
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