意味 | 例文 (708件) |
年酒の部分一致の例文一覧と使い方
該当件数 : 708件
ジャクソンさんは,2003年,13歳の少年に無理に酒を飲ませ,性的虐待を行ったとされていた。例文帳に追加
Jackson allegedly forced a 13-year-old boy to drink an alcoholic beverage and abused him sexually in 2003. - 浜島書店 Catch a Wave
日本醸造協会の資料ページによれば、「酵母」「清酒発酵母」という翻訳語が初めて醸造雑誌に見られるようになるのは明治21年(1889年)~22年にかけてであったが、その後しばらくは「酵母」「清酒酵母」「醸母」「醸母菌」「イースト」などさまざまな呼称で表現されていた。例文帳に追加
According to the reference offered by Brewing Society of Japan, translations such as '酵母(yeast)' or '清酒発酵母 (sake yeast)' first appeared in brewery magazines in the period during 1889 to 1890, which were described variously as '酵母,' '清酒酵母,' '醸母,' '醸母菌,' or 'イ-スト' for some time. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
月桂冠大倉記念館(明治42年築)と館所蔵の「伏見の酒造用具」は、「内蔵酒造場(明治39年築)」、「月桂冠旧本社(大正8年築)」、「月桂冠昭和蔵(昭和2年築)」、「旧・大倉酒造研究所(明治42年築)」、および松本酒造、伏見十石舟とともに「伏見の日本酒醸造関連遺産」として近代化産業遺産の認定を受けている。例文帳に追加
Gekkeikan Okura Sake Museum (built in 1909) and the museum-owned 'Fushimi sake brewing tools' are certified Heritage of Industrial Modernization as "Heritage of Sake Brewing in Fushimi" together with the 'Uchigura Brewery' (built in 1906), the 'Gekkeikan Old Head Office' (built in 1919), the 'Gekkeikan Showagura Brewery ' (built in 1927), the 'Old Okura Brewing Research Institute' (built in 1909), as well as the Matsumoto Sake Brewing Co., Ltd. and Fushimi jikkoku-bune ship (Old Freighter). - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
しかし、1970年代半ばにおこった地酒ブームなどを通じて、次第に清酒へ高い品質を求める消費者が増え始めたため、アルコール添加量が少なく糖類などを添加していない本醸造酒や、元来の日本酒である純米酒などの生産が増え始めた。例文帳に追加
However, through the jizake (local sake) boom which occurred in the mid-1970s, consumers who looked for seishu of higher quality gradually increased, which caused the increased production of honjozoshu (a sake brewed with rice of polishing ratio not exceeding 70 % as main material and distilled alcohol of as auxiliary material not exceeding 10 % of rice by weight) with less added alcohol and no added sugar and of junmaishu which was the original Japanese sake. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
大正時代から昭和時代初頭、1920年代には、国立醸造研究所を中心として、さらに高度な品質の日本酒の開発が模索され、そうした中でのちに日本酒吟醸酒の誕生として普及する酒の原形を醸造する清酒酵母が造られ始めた。例文帳に追加
In the 1920's, from the Taisho period through the early Showa period, the National Institute of Brewing conducted researches for higher quality sake, and during the course production of sake yeasts for making archetypes of sake which were later developed and spread as Nihonshu ginjo-shu (high-quality sake brewed at low temperatures from rice grains milled to 60 % weight or less) began. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
1975年以降、年々、日本酒の生産量が減少していることと、大手を中心に一部の日本酒メーカーが高温糖化法を採り入れていることから、副産物である酒粕も流通量が減少傾向にある。例文帳に追加
Because of the decline in sake production after 1975 as well as the adoption of high-temperature saccharification mainly by major sake manufacturers, there was a downward trend in the amount of sakekasu by-product distributed. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
また、厳密にいえばこれは日本酒ではないが、天文3年(1534年)には「南蛮酒」として今日でいう泡盛の『清烈而芳』が酒市場に入っていた。例文帳に追加
In addition, although it was not sake, strictly speaking, "Seiretsujiho" (清烈而芳), which corresponded to today's Awamori (strong Okinawan liquor), was sold in the sake market as 'Nanbanshu' (sake of southern barbarians) in 1534. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
昭和37年(1962年)、酒税法が大幅に改正され、それまで「雑酒」と呼ばれてきた中からウィスキー・スピリッツ・リキュールの名が初めて分類上の名称として清酒・焼酎・ビールと並べられることになった。例文帳に追加
In 1962, the Liquor Tax Act was greatly revised and among liquors called as 'zoshu' (other liquors), whisky, spirits and liqueur were listed as the names of category as well as seishu, shochu and beer for the first time. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
たとえば昭和28年(1953年)国税庁の鑑定官であった田中哲朗を中心として、全国の有志酒蔵が、当時の時流であった三増酒に抗して品質の高い酒を造ろうと研醸会を結成している。例文帳に追加
For example, led by Tetsuro TANAKA who was an Official Appraiser of the National Tax Administration Agency, some voluntary sake breweries from all over Japan organized Kenjokai (the study group of sake brewing) in 1953 in order to produce high quality sake as opposed to sanzoshu which was popular at that time. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
1983年(昭和58年)には醸造に足る収量を得たため、亀の尾を原料に使った日本酒吟醸酒・純米吟醸酒「亀の翁」(かめのお)が製造された。例文帳に追加
And in 1983 when he could harvest enough quantity of the rice to brew sake, he succeeded in manufacturing ginjoshu (high-quality Japanese sake brewed from finest milled rice) and junmai ginjoshu (ginjoshu with no added alcohol) made from original Kameno-o rice, and he has named it "Kameno-o" (literally, an aged man of tortoise.) - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
そこで政府は昭和15年(1940年)酒市場の建て直しを図るため、市場に流通する酒を政府が監査し、含有するアルコール度と酒質などから「特級」「一級」「二級」「三級」「四級」「五級」に分類した。例文帳に追加
In 1940, the government conducted an audit of sake distributed in the market to classify as 'Special class,' 'First class,' 'Second class,' 'Third class,' 'Fourth class,' and 'Fifth class,' based on alcohol content and quality of sake for the purpose of the reconstruction of sake market. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
1444年の文安の麹騒動によって酒屋業の一部へと武力で吸収合併された(参照:日本酒の歴史室町時代)。例文帳に追加
Because of the Bunan koji disturbance in 1444, koji production was forced to merge by military force as a part of sake trading (Refer to "History of Sake - Muromachi period). - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
近年では、消費者の「生」志向に乗じて、滓下げ以降の工程を施さず無濾過生原酒として出荷する酒蔵もあらわれてきている。例文帳に追加
In recent years, in line with the tendency of the orientation for "nama" (raw) by consumers, some breweries deliver sake as unfiltered raw unprocessed sake without conducting process from orisage and thereafter. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
吟醸酒の酒は、香りや味わいを安定させるために、半年かそれ以上、熟成の期間を持たせるものも多い。例文帳に追加
Ginjo or higher quality sake is often given a maturing period of a half year or more in order to stabilize its fragrance and flavor. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
醸造年度を越して出荷されるという意味では、ほんらい古酒に区分されることになるが、慣行的に新酒の一種として扱われる。例文帳に追加
Based on the fact that it is shipped one year after being brewed, it should be classified as koshu, but it is treated customarily as a type of shinshu. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
近年、外国産の清酒(日本酒)が市場に出回るようになり、一般消費者がこれを目にする機会が多くなっている。例文帳に追加
In recent years, seishu produced in foreign countries has entered circulation and general consumers often see such sake. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
となると、蔵としても原料調達にコストをかけることになるので、そういう酒造年度はとうぜん酒の値段があがる。例文帳に追加
Then, because the brewery is obliged to spend more to purchase materials, the price of sake rises in such a brewing year. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
また1980年代ごろまでは、ほとんどの蔵(酒造メーカー)は農業協同組合などから一括して酒米を買い入れ、これを精米し醸造していた。例文帳に追加
Until the 1980s, most breweries (sake manufacturers) bought sakamai collectively from agricultural cooperatives and polished such rice for brewing. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
1990年代に世界貿易機関の勧告により、ウィスキーの酒税が下がる一方で焼酎の酒税は上昇した。例文帳に追加
In the wake of a WTO recommendation issued in the 1990s, the tax rate for whisky was lowered while the rate for shochu was raised. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
しかしビールの売り上げが低下したため、政府は1996年秋、酒税を改訂、麦芽率50%以上の発泡酒の税率をビールと同じとした。例文帳に追加
However, because beer lost sales, the government revised the alcohol tax in the fall of 1996 so that the tax for low-malt beer containing 50% or higher malt was raised to match that of beer. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
戦後長らく途絶えていたが、地元の有志と酒造会社が手を組み、1990年に調味酒として復活させた。例文帳に追加
For a long while after the War it was no longer made however local volunteers and sake brewers joined forces to revive the production of Jidenshu in 1990 as a cooking sake. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
日本では、紀元前1000年前後の縄文時代竪穴から、中国では酒造りに用いられていた酒坑(しゅこう)が発見されている。例文帳に追加
In Japan, a brewing pit which was used for sake brewing in China was discovered from a pit dwelling house in the Jomon period, around 1000 B.C. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
しかし三倍増醸酒は昭和30年代以降も根強く残り、ひいては昭和時代後期に始まる日本酒の消費低迷期を招くこととなる。例文帳に追加
However, sanbaizojo-shu had persistently remained after 1955, which led to a continuing consumer slump of sake which began in the latter part of the Showa period. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
そのまま酒肴とするほか、近年では酒盗を料理の調味料として使った様々な調理法が考案されている。例文帳に追加
Other than eaten as an accompaniment to a drink, recently various new recipes are invented by using it as a seasoning. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
そして、その試験栽培にこぎつけ、その後亀の尾単独で日本酒醪一本分の酒を仕込めるようになるまでに四年かかった。例文帳に追加
Sato managed to make a test growing of the seed rice, and then spent four years until he could brew a bottle of moromi (unrefined sake) using Kameno-o rice only. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
元禄の大古酒(げんろくのだいこしゅ)は1968年に長野県北佐久郡望月(もちづき)町で開封された、元禄時代に仕込まれたとされる日本酒。例文帳に追加
Genroku no Daikoshu is sake which is believed to be prepared in the Genroku era and took off a seal in Mochizuki-machi, Kitasaku County, Nagano Prefecture in 1968. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
低濃度酒(ていのうどしゅ)とは、近年開発されたアルコール度数13度以下、平均的には8度前後の日本酒のことである。例文帳に追加
Sake of low alcohol concentration is the recently invented sake with the alcohol content of 13 percent or less, normally with around 8 percent alcohol. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
発泡日本酒(はっぽうにほんしゅ)とは、近年注目されてきた発泡性のある、すなわち炭酸ガスを含んでいる日本酒のこと。例文帳に追加
Happo Nihon-shu (sparkling Japanese sake) is sparkling, that is, carbon-dioxide-containing Japanese sake which has attracted attention in recent years. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
しかし1930年代に縦型精米機が登場する以前は、日本酒は低い精米技術、すなわち高い精米歩合の酒米で造られていた。例文帳に追加
However, before a vertical-type rice-milling machine which was developed in 1930's, sake was produced with low level rice polishing technique, that is, with sakamai of high polishing ratio. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
明治10年6月、山崎天王社が式内・自玉手祭来酒解神社であるとされ、自玉手祭来酒解神社に改称した。例文帳に追加
In June 1877, Yamazaki Tenno-sha Shrine was determined to be the Tamadeyori Matsurikitaru Sakatoke-jinja Shrine referred to in the Engishiki Shinmyo Cho and renamed Matsurikitaru Sakatoke-jinja Shrine accordingly. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
晩年は酒色に溺れ、「水と酒ばかりを飲んで生活をする不思議な……」と古記録には記されている。例文帳に追加
In his last years, he was often drunk, and historical records state that 'he was a strange … … living by drinking only water and sake.' - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
秀忠の死後、前代からの老中(老中)である土井利勝、酒井忠勝、酒井忠世が引き続き年寄となった。例文帳に追加
After the death of Hidetada, Toshikatsu DOI, Tadakatsu SAKAI and Tadayo SAKAI remained in their posts as senior councilors to the shogun. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
この考案は、酒粕をゼリーにして、通年を通して誰にでも、手軽に酒粕を食べてもらえるように、味や、かおり、栄養を考えたものである。例文帳に追加
To prepare jelly of Sake (rice wine) lees in which taste, smell and nutrition are designed to readily eat the Sake lees by everybody through all year. - 特許庁
当該目標の達成に向けて、国は、飲酒に関する正しい知識の普及啓発や未成年者の飲酒防止対策等に取り組む。例文帳に追加
The national government will work toward achieving these targets by public awareness of correct information with regard to alcohol and by measures to prevent underage drinking, etc. - 厚生労働省
醸造年度(じょうぞうねんど)とは、醸造業界・酒造業界における一年の区切り方で、毎年の7月1日から翌年の6月30日までをいう。例文帳に追加
Jozonendo is the annual cycle used by the brewing industry that ranges from July 1 each year to June 30 of the following year. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
そこではやがて明治42年(1909年)山廃仕込みが開発され、翌年(1910年)には日本酒速醸系が考案された。例文帳に追加
Soon, Yamahai-jikomi (a method of sake brewing) was developed there in 1909 and seed mash made by the quick fermentation method was devised in the following year, 1910. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
昭和32年(1957年)宝ホールディングスがビール業界へ参入し、昭和34年(1959年)日本麦酒からサッポロビールが発売された。例文帳に追加
In 1957, TAKARA HOLDINGS INC. entered into the beer market and in 1959 Nihon Biru KK began to sell Sapporo beer. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
奇しくも昭和48年は、昭和30年(1955年)以降ずっと減少していた焼酎の消費が、日本酒とは逆に増加に転じた年である。例文帳に追加
Strangely, 1973 was the year when the consumption of shochu, which had continuously decreased since 1955, began to increase, contrary to sake. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
酒人内親王(さかひとないしんのう、天平勝宝6年(754年)-天長6年8月20日(829年9月25日))は、光仁天皇の皇女。例文帳に追加
Imperial Princess Sakahito (754 - September 25, 829) was Emperor Konin's Princess. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
朝原内親王(あさはら(あしたはら)ないしんのう、宝亀10年(779年)-弘仁8年4月25日(817年5月18日))は、桓武天皇と酒人内親王の皇女。例文帳に追加
Imperial Princess Asahara, also pronounced Ashitahara (779 - May 18, 817) was the Princess of Emperor Kanmu and Imperial Princess Sakahito. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
酒井忠義(さかいただあき、文化(元号)10年7月9日(旧暦)(1813年8月4日)-明治6年(1873年)12月5日)は、江戸時代末期の大名。例文帳に追加
Tadaaki SAKAI (August 4, 1813 - December 5, 1873) was a daimyo (Japanese feudal lord) in the end of the Edo period. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
酒井抱一(さかいほういつ、宝暦11年7月1日(旧暦)(1761年8月1日)-文政11年11月29日(旧暦)(1829年1月4日))は、江戸時代後期の絵師。例文帳に追加
Hoitsu SAKAI (August 1, 1761 - January 4, 1829) was a painter in the late Edo period. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
明治8年(1875年)、明治政府は、江戸幕府が定めた複雑に入り組んだ酒株に関する規制を一挙に撤廃し、酒類の税則を酒造税と営業税の二本立てに簡略化して、醸造技術と資本のある者ならば誰でも自由に酒造りができるように法令を発した。例文帳に追加
In 1875, the Meiji government totally abolished the complicated regulations on sakekabu which were determined by the Edo bakufu, simplified liquor tax into the tax of sake brewing and sales tax, and promulgated some laws and regulations for anyone who had brewing techniques and capital to be able to brew sake freely. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
批判が高まってきたのを受けて、政府は日本酒級別制度に替わりうる品質本位の分類体系を模索し始め、平成2年(1990年)から「普通酒」「特定名称酒」など9種類の名称からなる日本酒分類を導入し、当初は旧来の級別制度と暫定的に併用した。例文帳に追加
In response to growing criticism, the government began to seek other quality-focused classification system to replace the Classification of Sake in the Liquor Tax Act, and in 1990, introduced a new sake classification composed of nine different class names such as 'Futsushu (standard sake)' and 'Tokutei meishoshu (special designation sake),' which was tentatively utilized in combination with the traditional classification system in the earliest years. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
ところが、今度は株持ち酒屋たちと彼らに政治献金を受けている幕閣たちの激しい抵抗が起こり、幕府はみたび文化11年(1828年)、無株者と休株の酒蔵、ならびにこれから新規に酒造りに参入しようと志す者は次の示達あるまで酒造りを禁ずるとした。例文帳に追加
But, this time facing fierce resistance from kabumochi breweries and cabinet officials of the Shobunate who received political donations from them, the bakufu issued the third order in 1828 to forbid mukabumono and yasumikabu breweries and those who were planning to start sake brewing business from brewing sake until the next order would be given. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
寛文7年(1667年)伊丹でそれまでの寒酒の仕込み方を改良した寒造りが確立されると、延宝1年(1673年)には酒造統制の一環として寒造り以外の醸造が禁止された(寒造り以外の禁)。例文帳に追加
After the technique of sake made in the winter was established in Itami in 1667 by improving the preparation of kanshu, all other sake brewing was forbidden in 1673 as part the sake brewing control (the ban on sake brewing except in winter). - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
文化文政年間は豊作の年が続き、幕府は文化3年(1806年)にふたたび文化の勝手造り令を発し、酒株を持たない者でも、新しく届出さえすれば酒造りができるようになった。例文帳に追加
Because of the continuous good harvest during the Bunka and Bunsei era (1804 to 1829), the bakufu promulgated the katte-zukuri decree of Bunka in 1806 which made it possible for a person who did not have sakekabu to brew sake as long as he or she filed it. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
やがて明治40年(1907年)に日本醸造協会が主催する第1回全国清酒鑑評会が、さらに明治44年(1911年)には国立醸造試験所によって第1回全国新酒鑑評会が開催されることになる。例文帳に追加
Later, the first National Seishu (sake) Competition was held by the Brewing Society of Japan in 1907, and the first Zenkoku Shinshu Kanpyokai was held by the National Research Institute of Brewing in 1911. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
酒米も、大正13年(1923年)に酒米一般米と雄町を交配させ、昭和11年(1936年)に兵庫県奨励品種として登場した山田錦が鑑評会上位を占めるようになった。例文帳に追加
As to the rice for sake brewing, Yamadanishiki, which was crossed between general-purpose rice and Omachi in 1923 and designated as a recommendable variety by Hyogo Prefecture in 1936, topped the list in kanpyokai. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
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