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年酒の部分一致の例文一覧と使い方

該当件数 : 708



例文

ジャクソンさんは,2003,13歳の少に無理にを飲ませ,性的虐待を行ったとされていた。例文帳に追加

Jackson allegedly forced a 13-year-old boy to drink an alcoholic beverage and abused him sexually in 2003.  - 浜島書店 Catch a Wave

日本醸造協会の資料ページによれば、「酵母」「清発酵母」という翻訳語が初めて醸造雑誌に見られるようになるのは明治21(1889)~22にかけてであったが、その後しばらくは「酵母」「清酵母」「醸母」「醸母菌」「イースト」などさまざまな呼称で表現されていた。例文帳に追加

According to the reference offered by Brewing Society of Japan, translations such as '酵母(yeast)' or '清酒発酵 (sake yeast)' first appeared in brewery magazines in the period during 1889 to 1890, which were described variously as '酵母,' '清酒酵母,' '醸母,' '醸母,' or 'イ-スト' for some time.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

月桂冠大倉記念館(明治42築)と館所蔵の「伏見の造用具」は、「内蔵造場(明治39築)」、「月桂冠旧本社(大正8築)」、「月桂冠昭和蔵(昭和2築)」、「旧・大倉造研究所(明治42築)」、および松本造、伏見十石舟とともに「伏見の日本醸造関連遺産」として近代化産業遺産の認定を受けている。例文帳に追加

Gekkeikan Okura Sake Museum (built in 1909) and the museum-owned 'Fushimi sake brewing tools' are certified Heritage of Industrial Modernization as "Heritage of Sake Brewing in Fushimi" together with the 'Uchigura Brewery' (built in 1906), the 'Gekkeikan Old Head Office' (built in 1919), the 'Gekkeikan Showagura Brewery ' (built in 1927), the 'Old Okura Brewing Research Institute' (built in 1909), as well as the Matsumoto Sake Brewing Co., Ltd. and Fushimi jikkoku-bune ship (Old Freighter).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

しかし、1970代半ばにおこった地ブームなどを通じて、次第に清へ高い品質を求める消費者が増え始めたため、アルコール添加量が少なく糖類などを添加していない本醸造や、元来の日本である純米などの生産が増え始めた。例文帳に追加

However, through the jizake (local sake) boom which occurred in the mid-1970s, consumers who looked for seishu of higher quality gradually increased, which caused the increased production of honjozoshu (a sake brewed with rice of polishing ratio not exceeding 70 % as main material and distilled alcohol of as auxiliary material not exceeding 10 % of rice by weight) with less added alcohol and no added sugar and of junmaishu which was the original Japanese sake.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

大正時代から昭和時代初頭、1920代には、国立醸造研究所を中心として、さらに高度な品質の日本の開発が模索され、そうした中でのちに日本吟醸の誕生として普及するの原形を醸造する清酵母が造られ始めた。例文帳に追加

In the 1920's, from the Taisho period through the early Showa period, the National Institute of Brewing conducted researches for higher quality sake, and during the course production of sake yeasts for making archetypes of sake which were later developed and spread as Nihonshu ginjo-shu (high-quality sake brewed at low temperatures from rice grains milled to 60 % weight or less) began.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス


例文

1975以降、々、日本の生産量が減少していることと、大手を中心に一部の日本メーカーが高温糖化法を採り入れていることから、副産物である粕も流通量が減少傾向にある。例文帳に追加

Because of the decline in sake production after 1975 as well as the adoption of high-temperature saccharification mainly by major sake manufacturers, there was a downward trend in the amount of sakekasu by-product distributed.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

また、厳密にいえばこれは日本ではないが、天文3(1534)には「南蛮」として今日でいう泡盛の『清烈而芳』が市場に入っていた。例文帳に追加

In addition, although it was not sake, strictly speaking, "Seiretsujiho" (烈而芳), which corresponded to today's Awamori (strong Okinawan liquor), was sold in the sake market as 'Nanbanshu' (sake of southern barbarians) in 1534.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

昭和37(1962)、税法が大幅に改正され、それまで「雑」と呼ばれてきた中からウィスキー・スピリッツ・リキュールの名が初めて分類上の名称として清・焼酎・ビールと並べられることになった。例文帳に追加

In 1962, the Liquor Tax Act was greatly revised and among liquors called as 'zoshu' (other liquors), whisky, spirits and liqueur were listed as the names of category as well as seishu, shochu and beer for the first time.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

たとえば昭和28(1953)国税庁の鑑定官であった田中哲朗を中心として、全国の有志蔵が、当時の時流であった三増に抗して品質の高いを造ろうと研醸会を結成している。例文帳に追加

For example, led by Tetsuro TANAKA who was an Official Appraiser of the National Tax Administration Agency, some voluntary sake breweries from all over Japan organized Kenjokai (the study group of sake brewing) in 1953 in order to produce high quality sake as opposed to sanzoshu which was popular at that time.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

1983(昭和58)には醸造に足る収量を得たため、亀の尾を原料に使った日本吟醸・純米吟醸「亀の翁」(かめのお)が製造された。例文帳に追加

And in 1983 when he could harvest enough quantity of the rice to brew sake, he succeeded in manufacturing ginjoshu (high-quality Japanese sake brewed from finest milled rice) and junmai ginjoshu (ginjoshu with no added alcohol) made from original Kameno-o rice, and he has named it "Kameno-o" (literally, an aged man of tortoise.)  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

そこで政府は昭和15(1940市場の建て直しを図るため、市場に流通するを政府が監査し、含有するアルコール度と質などから「特級」「一級」「二級」「三級」「四級」「五級」に分類した。例文帳に追加

In 1940, the government conducted an audit of sake distributed in the market to classify as 'Special class,' 'First class,' 'Second class,' 'Third class,' 'Fourth class,' and 'Fifth class,' based on alcohol content and quality of sake for the purpose of the reconstruction of sake market.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

1444の文安の麹騒動によって屋業の一部へと武力で吸収合併された(参照:日本の歴史室町時代)。例文帳に追加

Because of the Bunan koji disturbance in 1444, koji production was forced to merge by military force as a part of sake trading (Refer to "History of Sake - Muromachi period).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

では、消費者の「生」志向に乗じて、滓下げ以降の工程を施さず無濾過生原として出荷する蔵もあらわれてきている。例文帳に追加

In recent years, in line with the tendency of the orientation for "nama" (raw) by consumers, some breweries deliver sake as unfiltered raw unprocessed sake without conducting process from orisage and thereafter.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

吟醸は、香りや味わいを安定させるために、半かそれ以上、熟成の期間を持たせるものも多い。例文帳に追加

Ginjo or higher quality sake is often given a maturing period of a half year or more in order to stabilize its fragrance and flavor.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

醸造度を越して出荷されるという意味では、ほんらい古に区分されることになるが、慣行的に新の一種として扱われる。例文帳に追加

Based on the fact that it is shipped one year after being brewed, it should be classified as koshu, but it is treated customarily as a type of shinshu.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

、外国産の清(日本)が市場に出回るようになり、一般消費者がこれを目にする機会が多くなっている。例文帳に追加

In recent years, seishu produced in foreign countries has entered circulation and general consumers often see such sake.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

となると、蔵としても原料調達にコストをかけることになるので、そういう度はとうぜんの値段があがる。例文帳に追加

Then, because the brewery is obliged to spend more to purchase materials, the price of sake rises in such a brewing year.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

また1980代ごろまでは、ほとんどの蔵(造メーカー)は農業協同組合などから一括して米を買い入れ、これを精米し醸造していた。例文帳に追加

Until the 1980s, most breweries (sake manufacturers) bought sakamai collectively from agricultural cooperatives and polished such rice for brewing.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

1990代に世界貿易機関の勧告により、ウィスキーの税が下がる一方で焼酎の税は上昇した。例文帳に追加

In the wake of a WTO recommendation issued in the 1990s, the tax rate for whisky was lowered while the rate for shochu was raised.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

しかしビールの売り上げが低下したため、政府は1996秋、税を改訂、麦芽率50%以上の発泡の税率をビールと同じとした。例文帳に追加

However, because beer lost sales, the government revised the alcohol tax in the fall of 1996 so that the tax for low-malt beer containing 50% or higher malt was raised to match that of beer.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

戦後長らく途絶えていたが、地元の有志と造会社が手を組み、1990に調味として復活させた。例文帳に追加

For a long while after the War it was no longer made however local volunteers and sake brewers joined forces to revive the production of Jidenshu in 1990 as a cooking sake.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

日本では、紀元前1000前後の縄文時代竪穴から、中国では造りに用いられていた坑(しゅこう)が発見されている。例文帳に追加

In Japan, a brewing pit which was used for sake brewing in China was discovered from a pit dwelling house in the Jomon period, around 1000 B.C.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

しかし三倍増醸は昭和30代以降も根強く残り、ひいては昭和時代後期に始まる日本の消費低迷期を招くこととなる。例文帳に追加

However, sanbaizojo-shu had persistently remained after 1955, which led to a continuing consumer slump of sake which began in the latter part of the Showa period.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

そのまま肴とするほか、近では盗を料理の調味料として使った様々な調理法が考案されている。例文帳に追加

Other than eaten as an accompaniment to a drink, recently various new recipes are invented by using it as a seasoning.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

そして、その試験栽培にこぎつけ、その後亀の尾単独で日本醪一本分のを仕込めるようになるまでに四かかった。例文帳に追加

Sato managed to make a test growing of the seed rice, and then spent four years until he could brew a bottle of moromi (unrefined sake) using Kameno-o rice only.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

元禄の大古(げんろくのだいこしゅ)は1968に長野県北佐久郡望月(もちづき)町で開封された、元禄時代に仕込まれたとされる日本例文帳に追加

Genroku no Daikoshu is sake which is believed to be prepared in the Genroku era and took off a seal in Mochizuki-machi, Kitasaku County, Nagano Prefecture in 1968.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

低濃度(ていのうどしゅ)とは、近開発されたアルコール度数13度以下、平均的には8度前後の日本のことである。例文帳に追加

Sake of low alcohol concentration is the recently invented sake with the alcohol content of 13 percent or less, normally with around 8 percent alcohol.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

発泡日本(はっぽうにほんしゅ)とは、近注目されてきた発泡性のある、すなわち炭酸ガスを含んでいる日本のこと。例文帳に追加

Happo Nihon-shu (sparkling Japanese sake) is sparkling, that is, carbon-dioxide-containing Japanese sake which has attracted attention in recent years.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

しかし1930代に縦型精米機が登場する以前は、日本は低い精米技術、すなわち高い精米歩合の米で造られていた。例文帳に追加

However, before a vertical-type rice-milling machine which was developed in 1930's, sake was produced with low level rice polishing technique, that is, with sakamai of high polishing ratio.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

明治106月、山崎天王社が式内・自玉手祭来解神社であるとされ、自玉手祭来解神社に改称した。例文帳に追加

In June 1877, Yamazaki Tenno-sha Shrine was determined to be the Tamadeyori Matsurikitaru Sakatoke-jinja Shrine referred to in the Engishiki Shinmyo Cho and renamed Matsurikitaru Sakatoke-jinja Shrine accordingly.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

色に溺れ、「水とばかりを飲んで生活をする不思議な……」と古記録には記されている。例文帳に追加

In his last years, he was often drunk, and historical records state that 'he was a strange living by drinking only water and sake.'  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

秀忠の死後、前代からの老中(老中)である土井利勝、井忠勝、井忠世が引き続き寄となった。例文帳に追加

After the death of Hidetada, Toshikatsu DOI, Tadakatsu SAKAI and Tadayo SAKAI remained in their posts as senior councilors to the shogun.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

この考案は、粕をゼリーにして、通を通して誰にでも、手軽に粕を食べてもらえるように、味や、かおり、栄養を考えたものである。例文帳に追加

To prepare jelly of Sake (rice wine) lees in which taste, smell and nutrition are designed to readily eat the Sake lees by everybody through all year. - 特許庁

当該目標の達成に向けて、国は、飲に関する正しい知識の普及啓発や未成者の飲防止対策等に取り組む。例文帳に追加

The national government will work toward achieving these targets by public awareness of correct information with regard to alcohol and by measures to prevent underage drinking, etc. - 厚生労働省

醸造度(じょうぞうねんど)とは、醸造業界・造業界における一の区切り方で、毎の7月1日から翌の6月30日までをいう。例文帳に追加

Jozonendo is the annual cycle used by the brewing industry that ranges from July 1 each year to June 30 of the following year.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

そこではやがて明治42(1909)山廃仕込みが開発され、翌(1910)には日本速醸系が考案された。例文帳に追加

Soon, Yamahai-jikomi (a method of sake brewing) was developed there in 1909 and seed mash made by the quick fermentation method was devised in the following year, 1910.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

昭和32(1957)宝ホールディングスがビール業界へ参入し、昭和34(1959)日本麦からサッポロビールが発売された。例文帳に追加

In 1957, TAKARA HOLDINGS INC. entered into the beer market and in 1959 Nihon Biru KK began to sell Sapporo beer.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

奇しくも昭和48は、昭和30(1955)以降ずっと減少していた焼酎の消費が、日本とは逆に増加に転じたである。例文帳に追加

Strangely, 1973 was the year when the consumption of shochu, which had continuously decreased since 1955, began to increase, contrary to sake.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

人内親王(さかひとないしんのう、天平勝宝6(754)-天長68月20日(8299月25日))は、光仁天皇の皇女。例文帳に追加

Imperial Princess Sakahito (754 - September 25, 829) was Emperor Konin's Princess.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

朝原内親王(あさはら(あしたはら)ないしんのう、宝亀10(779)-弘仁84月25日(8175月18日))は、桓武天皇と人内親王の皇女。例文帳に追加

Imperial Princess Asahara, also pronounced Ashitahara (779 - May 18, 817) was the Princess of Emperor Kanmu and Imperial Princess Sakahito.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

井忠義(さかいただあき、文化(元号)107月9日(旧暦)(18138月4日)-明治6(1873)12月5日)は、江戸時代末期の大名。例文帳に追加

Tadaaki SAKAI (August 4, 1813 - December 5, 1873) was a daimyo (Japanese feudal lord) in the end of the Edo period.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

井抱一(さかいほういつ、宝暦117月1日(旧暦)(17618月1日)-文政1111月29日(旧暦)(18291月4日))は、江戸時代後期の絵師。例文帳に追加

Hoitsu SAKAI (August 1, 1761 - January 4, 1829) was a painter in the late Edo period.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

明治8(1875)、明治政府は、江戸幕府が定めた複雑に入り組んだ株に関する規制を一挙に撤廃し、類の税則を造税と営業税の二本立てに簡略化して、醸造技術と資本のある者ならば誰でも自由に造りができるように法令を発した。例文帳に追加

In 1875, the Meiji government totally abolished the complicated regulations on sakekabu which were determined by the Edo bakufu, simplified liquor tax into the tax of sake brewing and sales tax, and promulgated some laws and regulations for anyone who had brewing techniques and capital to be able to brew sake freely.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

批判が高まってきたのを受けて、政府は日本級別制度に替わりうる品質本位の分類体系を模索し始め、平成2(1990)から「普通」「特定名称」など9種類の名称からなる日本分類を導入し、当初は旧来の級別制度と暫定的に併用した。例文帳に追加

In response to growing criticism, the government began to seek other quality-focused classification system to replace the Classification of Sake in the Liquor Tax Act, and in 1990, introduced a new sake classification composed of nine different class names such as 'Futsushu (standard sake)' and 'Tokutei meishoshu (special designation sake),' which was tentatively utilized in combination with the traditional classification system in the earliest years.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

ところが、今度は株持ち屋たちと彼らに政治献金を受けている幕閣たちの激しい抵抗が起こり、幕府はみたび文化11(1828)、無株者と休株の蔵、ならびにこれから新規に造りに参入しようと志す者は次の示達あるまで造りを禁ずるとした。例文帳に追加

But, this time facing fierce resistance from kabumochi breweries and cabinet officials of the Shobunate who received political donations from them, the bakufu issued the third order in 1828 to forbid mukabumono and yasumikabu breweries and those who were planning to start sake brewing business from brewing sake until the next order would be given.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

寛文7(1667)伊丹でそれまでの寒の仕込み方を改良した寒造りが確立されると、延宝1(1673)には造統制の一環として寒造り以外の醸造が禁止された(寒造り以外の禁)。例文帳に追加

After the technique of sake made in the winter was established in Itami in 1667 by improving the preparation of kanshu, all other sake brewing was forbidden in 1673 as part the sake brewing control (the ban on sake brewing except in winter).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

文化文政間は豊作のが続き、幕府は文化3(1806)にふたたび文化の勝手造り令を発し、株を持たない者でも、新しく届出さえすれば造りができるようになった。例文帳に追加

Because of the continuous good harvest during the Bunka and Bunsei era (1804 to 1829), the bakufu promulgated the katte-zukuri decree of Bunka in 1806 which made it possible for a person who did not have sakekabu to brew sake as long as he or she filed it.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

やがて明治40(1907)に日本醸造協会が主催する第1回全国清鑑評会が、さらに明治44(1911)には国立醸造試験所によって第1回全国新鑑評会が開催されることになる。例文帳に追加

Later, the first National Seishu (sake) Competition was held by the Brewing Society of Japan in 1907, and the first Zenkoku Shinshu Kanpyokai was held by the National Research Institute of Brewing in 1911.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

米も、大正13(1923)に米一般米と雄町を交配させ、昭和11(1936)に兵庫県奨励品種として登場した山田錦が鑑評会上位を占めるようになった。例文帳に追加

As to the rice for sake brewing, Yamadanishiki, which was crossed between general-purpose rice and Omachi in 1923 and designated as a recommendable variety by Hyogo Prefecture in 1936, topped the list in kanpyokai.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

昭和35(1960)10月1日、政府によって昭和14(1939)4月に定められた類の公定価格が撤廃され、の値段は市場原理に沿って決められるようになった。例文帳に追加

On October 1, 1960, the government abolished official prices of liquors which were enacted in April 1939, and the price of liquors came to be determined by market principles.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

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