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食品製造技術の部分一致の例文一覧と使い方

該当件数 : 37



例文

長期間の加温保存に耐えられるレトルト食品と、その製造技術を提供する。例文帳に追加

To provide a retort food endurable with heating preservation for a long period, and to provide a technique for producing the retort food. - 特許庁

ジュース状又は半固形状の食品製造する装置に関するものであり、段取り作業が簡単で多品種の食品を迅速に製造することができる食品製造装置の開発を技術的課題とする。例文帳に追加

To provide a device for manufacturing either juice-like or semi-solid food and attain a technical issue to develop a food manufacturing device in which a preparation work is simple and various kinds of foods can be manufactured in a rapid manner. - 特許庁

食品の味覚に与える影響がない範囲で食品内の浮遊細菌の制御、及びこの食品製造、貯蔵、流通に関与するバイオフイルムの生成を阻害する技術に関する。例文帳に追加

To provide a technique to control bacteria suspended in food in a range with no influence on food taste, and to hamper formation of a biofilm in relation to production, storage, and distribution of the food. - 特許庁

特別な薬剤等を用いることなく、高い効率で食品製造装置の各部を洗浄するための技術を提供する。例文帳に追加

To provide a technology for cleaning every part of a food, manufacturing unit with a high efficiency without using special chemicals, etc. - 特許庁

例文

冷凍梅の解凍技術を改善することによって高品質の梅ピューレおよびその加工飲食品製造する方法を提供すること。例文帳に追加

To provide a method for producing high-quality Japanese plum puree and Japanese plum puree processed food and beverage with improvement in a technique for thawing frozen Japanese plum. - 特許庁


例文

ほかにも、規制の多かった食品製造業や化学産業において、技術的障壁の除去によるコスト削減効果が大きかったとされている。例文帳に追加

In addition, it is thought that the removal of technical barriers has resulted in a large cost reduction in the highly-regulated food manufacturing and chemicals industries. - 経済産業省

ジュース状又は半固形状の食品製造する装置に関するものであり、品目の変更が容易な食品製造装置の開発を技術的課題とするものである。例文帳に追加

To provide a food product producing device, which relates to a devices for producing food products in a state of juice or semisolid, and facilitates the changing of the items thereof. - 特許庁

発酵食品製造時に、低温感受性酵母と乳酸菌に属する微生物のうち抗菌物質産生乳酸菌を併用して醗酵を行い、発酵食品の保存性向上と賞味期限を延長する技術である。例文帳に追加

The fermented food product is obtained by fermentation using the low-temperature sensitive yeast and the antimicrobial substance-producing lactic acid bacterium among bacteria belonging to lactic acid bacteria in producing the fermented food product so as to improve preservability of the fermented food product and to prolong the freshness date. - 特許庁

カルシウムを食品に安定的に添加しうる技術に基づき、カルシウムを強化した食品において製造工程中の等のカルシウム塩の沈殿や、カルシウムと蛋白質等の反応による沈殿生成や凝集を起こさない安定で食感の良好なカルシウム強化食品を提供する。例文帳に追加

To provide a calcium-enriched food stable and having good texture which causes neither precipitation of a calcium salt in the manufacturing process of the calcium-enriched food nor formation of precipitation and flocculation by a reaction of calcium with a protein or the like based on a technology which allows to stably add calcium to a food. - 特許庁

例文

カルシウムを食品に安定的に添加しうる技術に基づき、カルシウムを強化した食品において製造工程中等のカルシウム塩の沈殿や、カルシウムと蛋白質等との反応による沈殿生成や凝集を起こさない安定で食感の良好なカルシウム強化食品を提供する。例文帳に追加

To obtain the subject food which is a calcium-enriched food based on a technique capable of stably adding calcium to food, has good palate feeling, and is stable without causing precipitation of calcium salt, and precipitate formation or flocculation through reaction between e.g. calcium and protein during its production process or the like. - 特許庁

例文

各層の食品の主成分が練りうに以外である場合に、多層の高粘度、あるいは/および半ゲル状食品で加熱殺菌を必要とする食品製造するについて、各層間の滲みによる外観の劣化の防止のための技術構成を確立すること。例文帳に追加

To provide a technology for preventing deterioration of appearance caused by oozing between layers, for producing a multilayered high viscous and/or gelatinous food requiring heat sterilization, when the main ingredient of the food in each layer is besides the paste of seasoned sea-urchin eggs. - 特許庁

安全性が高く、食品用途への展開が可能なマンノシルエリスリトールリピッドを製造し、かつMEL‐A、MEL‐B又はMEL‐Cを選択的に製造する技術を提供する。例文帳に追加

To provide a technique for producing a mannosyl erythritol lipid (MEL) having high safety and developable in the food application field, and selectively producing MEL-A, MEL-B or MEL-C. - 特許庁

高い抗酸化作用を発揮することができる抗酸化素材及び飲食品、並びに発酵技術を用いてリグナン化合物を容易に製造するリグナン化合物の製造方法を提供する。例文帳に追加

To provide an anti-oxidizing raw material which can exhibit a high anti-oxidizing action, to provide a food or drink, and to provide a method for producing a lignan compound, by which the lignan compound can easily be produced by the fermentation technique. - 特許庁

イ 中小食品製造事業者等に対し、食品製造過程の管理の高度化(HACCP手法;危害分析・重要管理点方式)を更に促進するため、人材育成の研修会や技術情報の提供による支援を行う。(継続)例文帳に追加

b. Support will be provided to small and medium food manufacturers, etc., by organizing human resource development workshops and providing technical information in order to further promote the improvement of control of food manufacturing processes (through hazard analysis and critical control point (HAACP)procedures). (continuation) - 経済産業省

汚染された河川、湖沼等及び湧水、水道水等直径略1μm以下の安定な超微気泡を含有する液体製造を機械的方法で開発し、食品、工業等の浄化技術、殺菌技術等広い範囲に有用な装置を提供する。例文帳に追加

To provide a fine gas-liquid mixer useful for wide-ranging fields including purging techniques for foods, industries, and the like and sterilization techniques by developing the production of liquids containing stable ultrafine bubbles having an approximate diameter of 1 μm or less by a mechanical method for polluted rivers, lakes, and the like, sump water, tap water, and the like. - 特許庁

安価に製造できると共に、繰返し使用によっても折れや割れが生じることがなく、補修も簡単にでき、また、食品が網状搬送ベルトの表面を滑ることなく、確実に搬送できるようにした食品洗浄装置の取出しコンベア技術の提供。例文帳に追加

To inexpensively provide the subject discharge conveyor developing neither breakage nor cracking even after repeatedly used and easy to repair, and ensuring foods to be surely conveyed without slippage on the surface of a netty conveyor belt. - 特許庁

低脂肪又は無脂肪スナック食品製造方法、及び当該方法により製造される製品であって、食品片は酵素及び/又はカチオン処理及び/又は特有の調理及び/又は乾燥技術を施され、従来の脂肪分の高い製品の食感、風味、及びその他の特徴を有するスナック食品を提供する。例文帳に追加

There are provided methods of making low-fat or fat free snack food products, and products made according to the methods, in which food pieces are subjected to enzyme and/or cation treatment and/or specific cooking and/or drying techniques, to provide for snack food products having the texture, flavor, and other characteristics of conventional full-fat products. - 特許庁

本発明は、小麦粉を原料とする加工食品における、製造時における色調の維持、すなわち経時的な黄色みの退色を効率的に防止し、品質を保持するための技術を提供することを目的とする。例文帳に追加

To provide technologies for retaining the color tone of processed food made from wheat flour in producing the food or for efficiently preventing temporal fading of yellow of the food, and for retaining the quality of the food. - 特許庁

第1層〜第3層の少なくとも3層からなる容器入り多層食品製造する際に、各層をスピーディに、かつきれいな界面を形成するように積層する技術を提供する。例文帳に追加

To provide a technology for quickly laminating respective layers to form a clean interface when producing a multilayer food forming at least three layers of the first to the third layers, stored in a container. - 特許庁

大豆および大豆胚芽の栄養素を含有し、官能的に優れたヨーグルト様食感を有し、美味しくて且つ消化、吸収性が優れた大豆発酵食品およびこれを製造する技術を提供する。例文帳に追加

To provide tasty soybean fermented food containing the nutrient of soybean and soybean embryo, having sensually excellent yoghurt-like palate feeling, and excellent in digestibility and absorption; and to provide a method for producing the food. - 特許庁

廃棄物系バイオマスである農産物残渣、食品廃棄物を古来の技術の開発により炭化し、木酢液、竹酢液、籾酢液、諸植物酢等の留出液を製造する。例文帳に追加

Residues of agricultural products or food wastes as waste-based biomass are carbonized by the development of traditional techniques to produce pyroligneous acid, bamboo pyroligneous acid, unhulled rice vinegar, various plant vinegars and other distillates. - 特許庁

たん白質を主成分とする乳酸発酵大豆食品製造方法において、発酵の効率化と品質改良とを同時に達成する技術を提供すること。例文帳に追加

To provide a technique to achieve fermentation efficiency and quality improvement at the same time in a method for producing lactic acid fermented soybean food product having protein as the main ingredient. - 特許庁

従来廃棄されていた植物性食品廃棄物から生分解性プラスチックの原料である乳酸を低コストで製造する技術を確立すること。例文帳に追加

To provide a method for producing lactic acid from waste foods, by which the lactic acid used as a raw material for biodegradable plastics can be produced from the waste vegetable foods which have been discarded. - 特許庁

大豆および大豆胚芽の栄養素を含有し、官能的に優れたヨーグルト様食感を有し、美味しくて且つ消化、吸収性が優れた大豆発酵食品およびこれを製造する技術を提供する。例文帳に追加

To provide soybean fermented foods containing nutrients of soybean and soybean embryo, having sensually excellent yoghurt-like palate feeling, and excellent in tastiness, digestibility and absorption, and to provide a technology for producing the foods. - 特許庁

製了後において保形性がよく、かつ食感・風味に優れるサツマ芋加工食品を簡便な技術構成によって製造する手段を提供すること。例文帳に追加

To provide a method for producing with an easy technology structure sweet potato processed food having good shape retention after production and excellent palate feeling and flavor. - 特許庁

γ−アミノ酪酸の血圧上昇抑制作用を幅広い食品に応用するため、大量のγ−アミノ酪酸を高濃度、安全、安価、簡便に製造することができる実用性に秀れた技術を提供するものである。例文帳に追加

To provide a practically excellent technique by which a large amount of γ-aminobutyric acid can safely, inexpensively and readily be produced in high concentration for the application of the activities for suppressing blood pressure elevation of the γ-aminobutyric acid to wide food. - 特許庁

古来より日本の伝統技術として知られている甘酒の製造或いは生もと造りによる清酒の製造と類似した手法を採用しながらも、アルコールを含有しない従来にない食べる甘酒としての米の乳酸醗酵食品を得ることである。例文帳に追加

To provide a rice lactic acid fermented food as an unprecedented nonalcoholic eating amazake by adopting a method similar to a method for producing amazake, known as a Japanese traditional technique from ancient times, or to a method of brewing refined sake by using yeast. - 特許庁

また、昨年末に安全性審査を経ていない遺伝子組換え微生物を利用して製造された食品添加物が輸入、販売された事案があったことから、製造工程における遺伝子組換え技術の利用について、必要に応じ輸入者に確認するよう指導する。例文帳に追加

The MHLW will instruct importers, if necessary, to confirm using genetic recombination technology in production process, because at the end of last year food additives produced with genetically-modified microorganism, for which safety inspection was not performed, were imported and sold. - 厚生労働省

第三条 食品等事業者(食品若しくは添加物を採取し、製造し、輸入し、加工し、調理し、貯蔵し、運搬し、若しくは販売すること若しくは器具若しくは容器包装を製造し、輸入し、若しくは販売することを営む人若しくは法人又は学校、病院その他の施設において継続的に不特定若しくは多数の者に食品を供与する人若しくは法人をいう。以下同じ。)は、その採取し、製造し、輸入し、加工し、調理し、貯蔵し、運搬し、販売し、不特定若しくは多数の者に授与し、又は営業上使用する食品、添加物、器具又は容器包装(以下「販売食品等」という。)について、自らの責任においてそれらの安全性を確保するため、販売食品等の安全性の確保に係る知識及び技術の習得、販売食品等の原材料の安全性の確保、販売食品等の自主検査の実施その他の必要な措置を講ずるよう努めなければならない。例文帳に追加

Article 3 (1) A food business operator (meaning a person or juridical person who is engaged in collecting, producing, importing, processing, cooking, storing, transporting, or selling food or additives, or producing, importing, or selling apparatus or containers and packaging, or a person or juridical person who provides food to many and unspecified persons on an ongoing basis at schools, hospitals or other facilities; the same shall apply hereinafter) shall, on his/her own responsibility, endeavor to ensure the safety of the food, additives, apparatus or containers and packaging which he/she collects, produces, imports, processes, cooks, stores, transports, sells, provides to many and unspecified persons, or uses in business (hereinafter referred to as "food for sale, etc."), and for that purpose, he/she shall endeavor to obtain the knowledge and technologies necessary to ensure the safety of food for sale, etc., conduct voluntary inspections of food for sale, etc., and take other necessary measures.  - 日本法令外国語訳データベースシステム

グルタミン酸またはその塩を含む食品にグルタミン酸脱炭酸酵素活性を有する乳酸菌を作用させてγ−アミノ酪酸を製造する方法において、無菌的な設備を要することなく、安価に、安全に、高濃度のγ−アミノ酪酸を付与させる技術を提供する。例文帳に追加

To provide a technology for imparting a high concentration γ-amino lactic acid in a method for producing γ-amino lactic acid by effecting lactobacillus having a glutamic acid-decaboxylating activity on a food containing glutamic acid or its salt, without requiring an aseptic equipment, inexpensively and safely. - 特許庁

堆肥原料である糞尿や動物性食品廃棄物中に含まれるエストロン、17β−エストラジオールなどのエストロゲン作用を持つ物質に対する分解作用を有する微生物資材と堆肥、それらの製造方法、および使用方法(環境修復技術)を提供する例文帳に追加

To provide microbiological resources and compost having degrading action to substances having estrogenic action such as estrone and 17β-estradiol contained in night soil and refuse animal food which are raw materials of compost and to provide a method for preparing those and a method for using those (environment restoring technique). - 特許庁

レトルト釜内に収容される容器詰め製品群における製品間での加熱殺菌前の初期品温差に起因する加熱殺菌時の熱履歴差を小さくして、品質安定性の高いレトルト食品製造するための新規な殺菌技術を提供する。例文帳に追加

To provide a new sterilization technology for producing retort food with high quality stability by lessening a heat history difference when heat-sterilizing, caused by an initial temperature difference before heat sterilizing between products in a package product group stored in a retort boiler. - 特許庁

テンダライズによる物理的損傷と、減圧処理やタンブリングなどの酵素浸漬技術を併用して酵素反応を行い、日本介護食品協議会が定めるユニバーサルデザインフードの区分2(物性規格は硬さ上限値が5×10^4 N/m^2)を満たした魚肉および畜肉製品を製造する。例文帳に追加

The fish meat and meat satisfy the Universal design food class 2 standard (physical properties set as upper limit value of hardness: 5×10^4 N/m^2) of the Japan Care Food Conference, by subjecting the fish meat or the meat to physical damage by tenderizing, together with an enzymatic reaction using an enzyme soaking technique such as vacuum treatment and tumbling. - 特許庁

食品製造にて発生する有機性廃棄物の炭化物を植物栽培培地として利用する技術を開発し、植物栽培において安全に使用でき、環境への負荷も低く、同時に、あらゆる植物の栽培に適用可能な植物栽培培地を提供することを目的とする。例文帳に追加

To provide a plant culture medium capable of being safely used in the plant culture, scarcely putting loads on the environment, and simultaneously capable of being applied to the culture of all kinds of the plants, by developing technology for utilizing a carbonized material of organic waste matter which is produced in food manufacture as the plant culture medium. - 特許庁

薬効成分組成技術でアレルギー症状を抑制させる有効成分組成を、お茶・他の飲料水・食品との融合性に優れ、且つ汎用活用の食飲料品添加物に配合し得る、液体物質、固体物質、顆粒物質、又は粉末物質として利用可能な配合組成加工製造法を提供する。例文帳に追加

To provide a method for compounding and processing that permits, by a compounding technique of medically effective ingredients, application of an effective ingredient suppressing allergic symptoms as a liquid substance, a solid substance, a granular substance or a powdery substance that is excellently compatible with tea, other drinking water, foods and can be compounded with additives for general-purpose foods and drinks. - 特許庁

豚皮を酵母菌で発酵させ溶解することで、豚皮に含まれるコラーゲンを体内に吸収し易い状態とし、これにより、このコラーゲンが有する作用により、肌に潤いを与え該肌の水分を保持する効果を極めて良好に発揮することができる画期的な豚皮を用いた健康食品製造技術を提供するものである。例文帳に追加

To provide an epoch making method for producing a health food product capable of exhibiting an effect of imparting dampness to skin and holding water content of the skin extremely well with an effect of collagen obtained by fermenting the pig skin with a yeast to dissolve it for producing the collagen contained in the pig skin in a state of easily absorbable into the body. - 特許庁

例文

ベルト上に蒸気が滞留するのを防止して、この滞留蒸気による原料の膨潤をなくすと共に、原料の底面に生じる巣穴の発生をなくすことができ、又、原料の周囲に生じる温度境界層を強制的に吹き飛ばすことで原料への熱伝達を促進し、短時間でしかも良品質の蒸し製品を製造できる食品蒸し技術の提供。例文帳に追加

To prevent steam from being stagnant on a belt, to eliminate swelling of raw materials caused by this stagnant steam, to prevent nest pores from being generated on the base of raw materials, to promote the transmission of heat to raw materials by forcedly blowing out a temperature boundary layer generated around raw materials and to produce a high-quality steamed product in a short time. - 特許庁

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※この記事は「日本法令外国語訳データベースシステム」の2010年9月現在の情報を転載しております。
  
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