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Weblio 辞書 > 英和辞典・和英辞典 > そう麺に関連した英語例文

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そう麺の部分一致の例文一覧と使い方

該当件数 : 715



例文

類を含む固形食品と液体食品を別に殺菌処理した後、これらを無菌雰囲気下で混合してなる容器入りの固液混合食品の製造方法であって、前記類として乾燥類を用い、該乾燥類に加水処理を施し、水分含量を13〜55重量%に調整した後、これを蒸気と直接接触させて殺菌処理を行うことを特徴とする固液混合食品の製造方法。例文帳に追加

This method for producing packaged solid-liquid mixed foods comprises separately sterilizing the solid food containing the noodles, and the liquid food, and then mixing the obtained products in the aseptic atmosphere, wherein dried noodles are used as the noodles and the dried noodles are hydrated to have 13-55 wt.% moisture content and are directly contacted with steam to be sterilized. - 特許庁

類茹で装置で茹で籠に入れたを茹で上げた後に、従来手作業で行われているように調理場の床面に水をまき散らさずに、また空気中の雑菌や埃を付着させることなく茹で上げた類を衛生的且つ効率的に水切りをする。例文帳に追加

To provide a draining device for hygienically and effectively draining boiled noodles without scattering water on a kitchen floor like the conventional case of manually performing after boiling noodles put in a boiling basket with a noodle boiling device and without sticking various bacteria and dust in the air. - 特許庁

茹で上げた又は蒸し上げた直後のの好ましい状態を維持し、長期冷凍保存した場合であっても冷凍焼けの発生が少ない密着包装を施した冷凍塊、およびそのような冷凍塊をより簡便な方法を提供する。例文帳に追加

To provide a frozen noodle block given with adhesion package, retaining a preferable state of noodles just after boiling up or steaming up, and causing less occurrence of freeze burn even when freezing for a long term, and to provide a further easy method for the frozen noodle block. - 特許庁

従来の分割可能な冷凍に比べて、等量に分割することができ、また、分割に際して屑の発生を最小限に抑えて商品価値を損なうことがなく、さらに、小さな力で容易に分割することができ、かつ製造工程や輸送工程で分裂することのない冷凍を提供すること。例文帳に追加

To provide a frozen noodles capable of being separated in equal amounts as compared with conventional separable frozen noodles, without harming commercial value by suppressing the occurrence of waste noodles as minimum, further capable of being divided by a small force and not being split during the production processes or transporting processes of the same. - 特許庁

例文

従来製法では不可欠であった蒸すあるいは茹でる、又は熱風乾燥等の加熱処理を加えずに、帯及び線の段階で熟成を行うことによって、味、香りが良好で、粘弾性に富み、かつ原料及びその配合がシンプルであるノンフライ即席を提供する。例文帳に追加

To provide non-fried instant noodles having a good taste and flavor, rich in viscoelasticity, and simplified in raw materials and combination thereof, by aging the noodles in a noodle band stage and a noodle strand stage, by avoiding heat treatment, such as steaming, boiling, and drying by hot air, indispensable to conventional processes. - 特許庁


例文

デュラム小麦粉を主原料として、更には固形状の油脂を原料に添加し、且つ製工程において常法により得たドウを減圧下において圧力を加え小塊または板状にした後、線に切り出し、α化後、熱風により乾燥する。例文帳に追加

Solid fat is further added to noodle raw material, in which Durum wheat flour is the main raw material, in the noodle-making process, dough obtained by a customary method is subjected to pressure under decreased pressure to make small clumps or a sheet, followed by cutting into elongated noodles, gelatinizing and then hot-air drying. - 特許庁

穀粉類を主体とする原料粉に水を加え、蒸練して蒸練してα化度が80%以上の生地を得、該生地を急圧延して帯とし、線に切り出した後、膨化乾燥することを特徴とする、ノンフライ即席の製造方法。例文帳に追加

This method for producing the unfried instant noodles comprises adding water to a raw material powder consisting essentially of flours, steaming and kneading the added product to provide a dough having80% pregelatinization degree, rapidly rolling the dough to provide a noodle belt, cutting the noodle belt to provide noodle strings, and swelling and drying the resultant noodle strings. - 特許庁

耐久性に優れ、簡易な方法で茹で装置用バケットに押しバネを装着できる茹で装置用バケットの押しバネ、及び押しバネの装着方法を提供する。例文帳に追加

To provide a pushing spring of a bucket for a noodle boiling device which is excellent in durability, and can mount the pushing spring on the bucket for the noodle boiling device in an easy manner, and to provide a mounting method of the pushing spring. - 特許庁

乾燥工程時に線上面の膨らみや凹凸の発生を防止することができる新規なノンフライの乾燥方法及び乾燥装置の提供。例文帳に追加

To provide a new method for drying non-fried noodle by which swelling and unevenness caused on the top surface of a noodle ribbon in a drying process is prevented: and to provide a drying device. - 特許庁

例文

折り畳まれた帯を型抜き装置に搬送する際の作業者の労力的な負担を軽減し、しかも装置全体を大型化することなく実現可能な帯折畳装置の提供を課題とするものである。例文帳に追加

To provide a noodle belt-folding device reducing the load of a worker on conveying folded noodle belt to a punching-out device, and realizing the device without making the whole of the device as a big scale. - 特許庁

例文

小麦粉に、アルギン酸類及びアルカリ剤を添加すると共に、更に活性グルテン、化工澱粉、卵白、乳化剤及びガム類から選択される少なくとも一種を添加配合し、次いで水又は熱湯を加えて混練後、線成形することを特徴とする生及び該生を乾燥することを特徴とする乾の製造方法。例文帳に追加

Wheat flour is combined with alginic acid or an alginate salt and an alkali agent and, in addition, at least one selected from activated glutene, modified starch, egg white, an emulsifier and gums, then they are kneaded with water or hot water and formed into noodle lines. - 特許庁

この生パスタの製造方法及び製造装置では、少なくともデュラム小麦のセモリナ単体、或いは、デュラム小麦のセモリナと該デュラム小麦のセモリナ以外の小麦粉とを配合し(ステップS1)、この配合したの原料を、つなぎ性がでるような条件下でミキシングして生地とし(ステップS2)、この生地を切り出しによって線とする(ステップS3)、ように構成されている。例文帳に追加

In the method and the apparatus for producing raw pasta, at least a single unit of durum wheat semolina or durum wheat semolina and wheat flour except the durum wheat semolina are blended (step S1), the blended raw material for noodles is mixed to form noodle dough under a condition for expressing thickening and sticking properties (step S2), and for cutting out the noodle dough to be noodle lines (step S3). - 特許庁

冷凍を整形するための専用トレイを用いることなく、従って、冷凍の脱版工程及び該専用トレイの洗浄・消毒工程の必要をなくし、しかも調理のための冷凍茹での取り出しを簡易で高能率化できるようにした冷凍茹で包装体の製造方法を提供する。例文帳に追加

To provide a method for manufacturing a packing object of noodles cooked in boiling water and frozen in which a dedicated tray for molding the frozen noodles is not used, a process for removing the frozen noodles from a mold and the process for washing and sterilizing the dedicated tray are not therefore required, and extracting the noodles, cooked in the boiling water and frozen, for cooking is made simple and highly efficient. - 特許庁

袋詰めを順次複数の手揉みユニットを経て十分に且つあらゆる方向から揉んで、手揉みのように製造することが簡単に且つ確実に行え、取扱い容易で、多量生産可能で、構成簡素で、耐久性に優れ、最適な手揉み状態(縮れ状態)が得られる手揉みの製造装置となる。例文帳に追加

To provide a production apparatus for hand-rubbed-like noodles that simply and exactly attain the production of hand-rubbed noodles by rubbing bag-packaged noodles by means of a plurality of hand-rubbing units that are easy to handle with a simple structure and high durability in turns sufficiently from all of the direction to give the optimally rubbed noodles (curled or crimpy noodles). - 特許庁

は夏季の料理の代表格であり、夏季には各食品メーカーや醤油メーカーから、「そうめんつゆ」と呼ばれる調味済みのめんつゆが販売される。例文帳に追加

Somen represents a summer noodle dish, and many food manufacturers and soy sauce manufacturers release seasoned mentsuyu called 'somen tsuyu' in summer.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

本発明は、味付けした線を乾燥させる際に乾燥用容器や乾燥機内部を汚さず、ほぐれと湯戻り性が良いノンフライ、及びその製造方法を提供することを目的とする。例文帳に追加

To provide non-fried noodles that are easily loosened and reconstituted in warm water without littering the inside of a drying container or a drying device when drying the flavored noodle ribbons, and to provide a method of producing the noodles. - 特許庁

加熱装置としてガスバーナ及び電気ヒータを使用し、噴流によりをほぐしながら茹でる茹で機等の茹で装置であり、電気ヒータを用いたときには高さが低い茹で装置を提供することである。例文帳に追加

To provide a boiling apparatus such as a noodle boiling machine which uses a gas burner and an electric heater as a heating device and boils noodles while loosening them by a jet flow, whose height is low at the time of using the electric heater. - 特許庁

マイクロ波が照射される面に、100cm^2あたり0.1〜5.0mmの大きさを有する通気部を5〜50個所設けた包装容器によって茹類を包装してなる、マイクロ波照射用包装茹類。例文帳に追加

The packaged boiled noodles are obtained by packaging noodles with packaging containers provided with 5-50 air-permeable perforations each 0.1-5.0 mm in size per 100 cm^2 on the surface to be irradiated with microwaves. - 特許庁

線整形丸め装置の処理速度を上げることができ生産性を向上させると共に、処理速度を上げても騒音の発生が少ない線整形丸め装置を提供する。例文帳に追加

To provide a noodle ribbon molding and rounding device capable of increasing the processing rate of the noodle ribbon molding and rounding device to improve productivity, and generating little noise even when increasing the processing rate. - 特許庁

現在ではラーメンのほか蕎麦やうどん、やきそばやスパゲッティ、そうめん、冷、春雨(料理)、フォーなどもあり、類全般が製品化されている。例文帳に追加

At present, noodles in general are commercialized such as ramen, soba, udon, yakisoba, spaghetti, somen (fine white noodles), reimen (cold noodles in Korean style), harusame (bean-starch vermicelli) (cuisine), and pho (noodles in Vietnamese style).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

小川素(埼玉県)…「新編武蔵風土記稿」に名物との記述がある程の産地であったが、小川町和紙が隆盛した事に伴い、素生産していた家々が徐々に和紙生産へと転換し衰退。例文帳に追加

Ogawa somen (Saitama Prefecture): It was such a famous production area that 'Shinpen Musashi Fudo Kiko' (a topography of Musashi Province from 1804 to 1829) wrote its specialty was somen, but manufacturers of somen converted to producing washi paper as Ogawamachi washi became popular.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

祝食としては、壱岐島を中心とした九州で食べられる鯛素や滋賀県の長浜市を中心とした湖北地方で食べられる焼鯖素、広島県の婚礼に供される「鯛めん」が有名である。例文帳に追加

Known as a celebratory foods are sea bream somen eaten around Oki no shima Island in Kyushu, grilled mackerel somen eaten in the Kohoku area (area north of Lake Biwa) around Nagahama City, Shiga Prefecture, and 'tai men' (literally meaning sea bream noodle) served in wedding banquettes in Hiroshima Prefecture.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

材料は素と同じであるが、幅があり、曲がりの部分はパスタのコンキリエに少し似たような立体をしているので、JAS規格の素には当たらない。例文帳に追加

Although it is made from the same ingredients as somen, because it is wide and the wound part is three-dimensional with a shape similar to conchiglie, it cannot be classified as somen according to the JAS standard.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

長崎県産の素の市場価格が三輪と比較してずっと安価であったため、三輪素の安定供給のために常習的に使用していた。例文帳に追加

As the market price of somen produced in Nagasaki Prefecture was much cheaper than Miwa Somen, the somen produced in Nagasaki was habitually used as the stable supply of Miwa Somen.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

連続的に供給される帯状のの束を正確かつ容易に二つ折りの状態にして包装袋に投入できる安価な類袋詰め装置を提供する。例文帳に追加

To provide an inexpensive noodle-bagging apparatus by which each of bundles of belt-like noodles successively supplied is neatly and easily folded in two and is inserted into each packaging bag. - 特許庁

沖縄そばや中華めん、うどん、そうめん、きしめん、ひやむぎ、パスタなどの類の長期保存方法に関し、極めて簡易で安価な手法によって、類の長期保存を実現することにある。例文帳に追加

To provide a method for long term preservation of noodles such as Okinawan noodle, Chinese noodle, wheat noodle, Kishimen noodle (flat wheat noodle), Hiyamugi noodle (thin wheat noodle served cold) or pasta in an extremely simple and inexpensive technique. - 特許庁

小麦粉に対するゴマの配合割合を最適にしたことによって、粒ゴマ3が入っていても細いそうめんの1を形成することができ、しかも、茹でてもが細切れになることを防ぐことができる。例文帳に追加

Optimum formulation ratio of the sesame with the wheat flour results in forming the thin wheat noodles 1 which are thin although the granular sesame 3 is added, and also preventing the noodles from getting chopped ones even after boiled. - 特許庁

をマイクロ波照射処理と調湿乾燥処理とを併用して水分含量18〜29質量%まで乾燥させることを特徴とする半生類の製造方法。例文帳に追加

The method for producing the semi-raw noodles is characterized by drying raw noodles to 18 to 29 mass% of a water content by jointly using microwave-irradiation treatment and controlled humidity drying treatment. - 特許庁

電子レンジ加熱時に包装容器の破裂がなく、加熱時の熱量ロスが少なくかつ滑らかな質とコシのある食感を有する、マイクロ波照射用包装茹類を提供することを目的とする。例文帳に追加

To obtain packaged boiled noodles for microwave irradiation causing no burst of packaging containers under microwave oven heating, slight in the loss of the amount of heat in their heating and causing smooth noodle quality and firm-textured palate feeling. - 特許庁

α化処理後乾燥処理して製造された即席塊に、かんすいを含む液を吸着させた後、これを蒸煮して油揚げ以外の方法で再乾燥する。例文帳に追加

The method for producing instant noodles comprises the following process: making mass of the instant noodles produced through drying treatment after pregelatinization adsorb brine water-containing liquid; steaming the noodle mass; and drying it again by a method other than frying. - 特許庁

をマイクロ波照射処理と調湿乾燥処理とを併用して水分含量20〜27質量%まで乾燥させることを特徴とする半生類の製造方法。例文帳に追加

This method for producing the semi-raw noodles is characterized by drying raw noodles to 20 to 27 mass% water content by jointly using a microwave-irradiation treatment and a controlled humidity drying treatment. - 特許庁

ゆであげた類を迅速に且つ充分に水切りを行う方法及び装置であって、に対する損傷や風味を損なわない自然な水切りが行え、装置的には構成簡単で廉価に提供できる。例文帳に追加

To provide a method and device for quickly and sufficiently dehydrating a boiled noodle by which natural dehydration can be done without damaging the noodle and deteriorating flavor which has a simple construction and can be provided at low cost. - 特許庁

また、該包装中華はα化処理済みであることから、電子レンジで、簡単な調理によって喫食できる包装中華を得ることも目的とする。例文帳に追加

In the production method of the packed Chinese noodle, a gelatinized noodle is packed into a packaging material, and then sterilized by heating at below 95°C. - 特許庁

乾燥状又は冷凍状の1と、スープ材料2と、透液性袋7内に収納されたダシ材料3と、前記1、スープ材料2、ダシ材料3を収容する容器又は包装袋4とを備える。例文帳に追加

This instant noodle set is equipped with a noodle 1 in dried state or frozen state, a soup material 2 and a broth material 3 housed in a liquid-permeable bag 7 and containers or packaging bags for housing the noodle 1, the soup material 2 and the broth material 3. - 特許庁

搬送手段1は搬送始点7aに供給された各線群wを、波状に屈曲された上り傾斜経路4を辿るように上昇させ、その上昇最中に各線に伸縮の弾圧力を付与する。例文帳に追加

The conveying means 1 raises each group w of noodle lines supplied to a starting point 7a for conveying so as to follow a wavy bent upward inclination passage 4, and provides stretching and contracting elastic pressure on respective needle lines on the way of its raising. - 特許庁

をアルファ化処理後、揚げ処理をし、常温に冷却後、長さを短くした揚げ2を吸油性紙3に包み包装用容器1に真空包装する。例文帳に追加

Fried noodle 2 which is obtained by frying raw noodle after pregelatinization treatment, cooling it to ordinary temperature, and then cutting it short is wrapped with oil absorptive paper 3 and vacuum packaged in a packaging container 1. - 特許庁

加熱処理済み帯包装食品の加熱処理面がマイクロ波吸収発熱体と接触していることを特徴とする電子レンジ調理用加熱処理済み帯包装食品。例文帳に追加

The heat treated surface of the heat-treated noodle sheet-wrapped food is brought into contact with a microwave-absorbing heating element. - 特許庁

自動線巻掛装置から搬出コンベアに投下する掛箸の間隔を狭くし、搬出コンベアを短くすることができる自動線巻掛装置の提供を目的とする。例文帳に追加

To provide an automatic noodle strip-hanging apparatus capable of making interval of hanging sticks dropped from the automatic noodle strip-hanging apparatus onto a conveyer narrow and shortening the length of the conveyer. - 特許庁

日本農林規格(JAS規格)の『乾めん類品質表示基準』にて、機械の場合、ひやむぎのの太さは直径と直径1.3mm以上~1.7mm未満とされている(同基準を満たしている場合「細うどん」とも表示可能である)。例文帳に追加

According to the "Quality Labeling Standard for Dried Noodles" of the Japan Agricultural Standards (JAS), machine-made noodles should be between 1.3 mm and 1.7 mm in diameter (it is also possible to use the label 'thin udon noodles' in cases where this standard is satisfied).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

機械が一般化する以前は、素は手延べ工程により生地を細くするため断面が丸く(●)、ひやむぎは生地を薄く打ち伸ばしてから細く切るため断面が四角(■)になっている、という見分け方も出来た。例文帳に追加

Before machine-made noodles became common it was possible to distinguish somen noodles from hiyamugi noodles because the cross-section of the somen noodles was round due to the fact that the dough was made thin by the hand-stretching process, and the cross-section of the hiyamugi noodles was square because the dough was flattened and then cut into narrow strips.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

そして、「冷麦」の読みは明らかに「ひやむぎ」であるため、この時期には「素に近い細い切り=ひやむぎ」という概念は誕生していた模様である。例文帳に追加

Furthermore, because the pronunciation of the kanji characters for 'chilled wheat' is undoubtedly 'hiyamugi,' it seems that during this period the concept of 'cut noodles similar to somen = hiyamugi' was already born.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

かつては製法の違い(棒や機械で生地を伸ばしてから切るか、細く丸めた生地を引いて伸ばすか等)、社会通念上も、細いの「細うどん」と「ひやむぎ」は明確に区別されていた。例文帳に追加

In the past, 'Hoso-Udon' (literally, thin Udon noodles) and 'Hiyamugi,' both of which are thin noodles, were clearly distinguished by the differences in the manufacturing process (whether the dough is stretched by a rolling pin or machine before cutting, whether the dough is molded into cylindrical shape before stretching, and others), as well as by the social notion.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

現在では「うどん(細うどん)」と「ひやむぎ」の名前の区別は基準・規約に沿った上で取り扱う業者に委ねられているため、乾・生等において曖昧となっている部分がある。例文帳に追加

However, at present, the nominal distinction between 'Udon noodles' (Hoso-Udon) and 'Hiyamugi' has partly become vague, because such distinction is entrusted to the traders concerned as far as they observe the standard and codes.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

一時期各会社より乾燥タイプで調理時間が1分の製品が発売されたが、食べ終わる前にがのびてしまう等の問題が在ったため多くは短命に終わり、一部の焼きそばタイプで存続するに留まっている。例文帳に追加

The dried noodle products of which cooking time is one minute were sold by the companies for a certain period of time, but many of them were short-lived due to problems, such as noodles lost texture before eating, thereby only the yakisoba type remains.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

機械が一般化する以前は、素は手延べ工程により生地を細くするため断面が丸く、ひやむぎは生地を薄く打ち延ばしてから細く切るため断面が四角になっている、という見分け方も出来た。例文帳に追加

Before machine-made noodles became popular, somen having a round cross section due to making the dough thinner through the hand-stretching process could be distinguished from cold noodles having a square cross section due to its process of drawing out the dough and shredding it.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

しかし現在では機械が一般的となり、それらは素も冷や麦もほぼ同じ製法で作られているためこの見分け方法は不適となっている。例文帳に追加

However, now that the machine-made noodles have become popular and both somen and cold noodles are produced with similar methods, it is difficult to distinguish one from another as described above.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

また、他産地の素はだいたい冬場の寒風に晒して干すのだが、この半生もどしは主に夏場に作られ、三河湾から吹き付ける湿った風を利用する。例文帳に追加

While somen is dried by cold winds in winter in other production areas, the hannama modoshi noodles are mainly produced in summer using wet winds blowing from Mikawa Bay.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

それに「ハレとケ」の食物として類が用いられる風習が一部にあり、結婚式等の祝い事の席やそれが終わった後に素が振舞われる事がある。例文帳に追加

There is a custom of eating noodles as a feast of hare and ke (sacred-profane dichotomy) in some areas, and somen is sometimes served in or after a celebratory event such as a wedding ceremony.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

本発明は、簡易で単純な装置であって、冷水を0℃付近の低温に長時間保持可能で、ゆで類をしめる効果が十分に発揮されるように構成された、ゆで類をしめるための容器を開発することにある。例文帳に追加

To develop a container for finishing boiled noodles to be chewy, easy, simple, keeping the cold water to such a low temperature near 0 C° for a long time, and enough exhibiting the effect of making the boiled noodles to be chewy. - 特許庁

例文

冷凍流通時あるいは解凍調理時のソースから茹への水分移行を抑制し、解凍調理後においても優れた食感を有する包装冷凍を提供することを目的とする。例文帳に追加

To provide a packaged frozen noodle having an excellent eat feeling after thawing and cooking by suppressing the transportation of water content from sauce to boiled noodles during its distribution in frozen state or cooking after thawing. - 特許庁

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