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Weblio 辞書 > 英和辞典・和英辞典 > そう麺に関連した英語例文

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そう麺の部分一致の例文一覧と使い方

該当件数 : 715



例文

人手を必要とせずに、線切り後のの付着を防止可能とするとともに、構造が簡単なの製造装置における線の分離機構を提供すること。例文帳に追加

To provide a mechanism for separating noodle strips designed to prevent sticking of noodles after cutting the noodles into the noodle strips without requiring another's hand in an apparatus for producing the noodles having a simple structure. - 特許庁

同じ大きさの従来の生地圧延装置と比較してより生地20の取り込みが強力となり、帯21の切れや孔の発生が減少する。例文帳に追加

The noodle dough-rolling mill 10 can stronger take a noodle dough 20 than conventional noodle dough-rolling mills having the same size to reduce the breakage and pore formation of a noodle strip 21. - 特許庁

ゲル状部と液状部とからなる調味料であって、類ののどごし感を改善する効果を奏し、併せて、とからみ易く、口溶け感が良好で見た目にも涼しい新規な冷製類用調味料を提供すること。例文帳に追加

To provide a new seasoning for chilled noodles, comprising a gel-like part and a liquid part, having improved effect on the throat feeling of noodles, highly compatible with the noodles, good in melt feeling in the mouth, and cool to look at. - 特許庁

電子レンジを使用して塊を解凍しようとしたときに、解凍加熱による水分蒸発によって塊周辺部が乾燥してしまうのを防止することができる冷凍を形成する。例文帳に追加

To form frozen noodles capable of preventing the peripheral part of a noodle lump from drying due to moisture evaporation by thawing and heating when the noodle lump is made to be thawed using a microwave oven. - 特許庁

例文

線の太さにかかわらず高温熱風乾燥の問題点であった「線の割れ」を解決できる即席、およびその製造方法を提供する。例文帳に追加

To provide instant noodles which can solve the problem of "cracking of noodle strings" in high-temperature hot air drying regardless of the thickness of the noodle strings, and to provide a method for producing the instant noodles. - 特許庁


例文

本発明は、類の断面の90%相似形である内部を除いた類の周縁部が食塩含量40質量%以上の領域を15%以上含むことを特徴とする早戻り類を提供する。例文帳に追加

The quickly reconstitutable noodle contains15% region having a salt content of40 mass% at the circumferential part of the noodle excluding the core part having 90% similarity to the cross-section of the noodle. - 特許庁

椎茸を100℃〜200℃で焙煎した粉砕物を1−30重量%含有する穀粉原料を用いて製する、うどん、そば、素、中華の製造の方法。例文帳に追加

The method for producing shiitake mushroom powder containing noodle, such as Japanese wheat flour noodle, buckwheat noodle, thin wheat noodle or Chinese noodle comprises using grain powder raw material containing 1-30 wt.% of pulverized substance, obtained by roasting shiitake mushroom at 100-200°C. - 特許庁

天然色素等で彩色した帯生地を、撹拌時の加水率の異なる別の彩色していない帯生地で薄く被覆し、多積層にして、一緒に薄く圧延し、線に裁断する。例文帳に追加

The method for producing noodles comprises thinly coating a noodle strip dough colored with a natural pigment, etc., with other uncolored noodle strip dough in which water addition ratio in stirring is different, laminating the coated noodle dough to form a laminated layer, thinly rolling the laminate and cutting the rolled material into noodle strings. - 特許庁

線の太さにかかわらず高温熱風乾燥の問題点であった「線の割れ」を解決できる即席、およびその製造方法を提供する。例文帳に追加

To provide instant noodles which can solve the problem, "cracking of noodle filaments", on the drying of the noodle filaments without relating to the thickness of the noodle filaments, and to provide a method for producing the instant noodles. - 特許庁

例文

即席の製造工程において、油揚げ工程に先立ち、型枠内に投入された塊の上面をほぐすと共に均すための、塊均し装置を提供することを課題とする。例文帳に追加

To provide a device for leveling a noodle cluster for unfolding and also leveling the upper surface of the noodle cluster placed in a molding frame before its frying process in the production processes of an instant noodle. - 特許庁

例文

押出機から押出されたどうしが互いに付着し、が縮れるのを防止する、小型で、安価で、ランニングコストが低い押出式製装置を提供する。例文帳に追加

To provide a small-sized, inexpensive noodle-making extruder having a low running cost, capable of preventing the extruded noodles from adhering each other and from crimping. - 特許庁

茹で上げた類が硬化することにより特有の食感を喪失させることなく、その品質を長期間保持し得る類の老化防止方法およびそれを用いた類の製造方法を提供すること。例文帳に追加

To provide a method for preventing noodles from aging, enabling the quality of noodles to be kept for a long period of time without deterioration in its peculiar palate feeling resulted from letting noodles harden after boiled up, and to provide a method for producing noodles by utilizing the method. - 特許庁

線を千切れさせることなく段階的に延伸し、しかも多数の線を連続的に短時間で延伸できるようにした線延伸装置を提供する。例文帳に追加

To provide an apparatus for drawing noodle long strips, capable of drawing noodle long strips in steps without thinning and cutting and continuously drawing a great number of noodle long strips in a short time. - 特許庁

ノンフライの製造方法において、調味液を付着させて線1を着味する着味工程と、着味された前記線1を、付着した前記調味液中の水分が蒸発するとともに前記線1が膨化しないように、過熱蒸気により加熱する加熱工程と、加熱された前記線1を乾燥させる乾燥工程とを備えた。例文帳に追加

The method of producing the non-fried noodles includes steps of: flavoring the noodle ribbons 1 by applying a flavoring liquid; heating the flavored noodle ribbons 1 by heated steam to prevent the noodle ribbons 1 from puffing while moisture in the applied flavoring liquid evaporates; and drying the heated noodle ribbons 1. - 特許庁

従来の角刃を使用した類用の回転式裁断装置において、2種類の異なる縦断面形状を有する線を同時に製造することができる類用の回転式裁断装置を提供するとともに、外観的にも味覚的にも手打ち等により近い線を提供することを目的とする。例文帳に追加

To provide a rotary cutting device for noodles, capable of simultaneously producing noodle strips having two different kinds of longitudinal cross-section shapes by using the conventional rotary cutting device using a square blade, and to provide the noodle strips having appearance and taste near to those of hand-made noodles, or the like. - 特許庁

類の製造工程において、酸素を透過しないかもしくはほとんど透過しない包装体に、線とともにアルカリ剤を密封包装するかまたは線表面にアルカリ剤を処理した線を密封包装し、包装体のまま加熱処理して線pHを8.1〜9.7とする工程を有する類の製造方法であって、前記加熱処理以前の工程で、線にアスコルビン酸またはエリソルビン酸もしくはこれらの塩のうち、いずれか一つ以上を含有させる。例文帳に追加

In a process before the heat treatment, one or more of ascorbic acid, erythorbic acid or their salts are added to the long strips. - 特許庁

そう頻繁ではなさそうだが、カップ、味噌汁、寿司、おにぎりなどは自宅でも作ることがある様子。例文帳に追加

People prepare foods like cups of instant noodles, miso soup, sushi and rice balls at home, though not often.  - 経済産業省

線切り出し工程において、切り刃ロールと同期して回転するロールであって、該切り刃ロールより送出される線群の線を一本ずつ又は任意に設定される複数本ずつ、個別に収受するためのガイド部を有するガイドロールを、該切り刃ロールの下流に具備することを特徴とする、線の分割切り出し方法。例文帳に追加

A method for dividedly cutting out noodle ribbons is provided, involving installing downstream of a cutting blade roll a guide roll which rotates synchronously with the cutting blade roll in a noodle-making noodle ribbon cutting out step and has a guide for individually receiving one by one or each time in an arbitrarily set plural number noodle ribbons of a group thereof fed from the cutting blade roll. - 特許庁

装置の寿命の向上とコンパクト化を実現することができる搬送装置を提供する。例文帳に追加

To provide a noodle-conveying apparatus which can achieve the improved life and compactification of the apparatus. - 特許庁

粉状物加水制御装置及び粉状物加水制御装置を有する製装置例文帳に追加

CONTROLLER FOR HYDRATION OF GRANULE AND APPARATUS FOR PRODUCING NOODLE STRIP WHICH HAS CONTROLLER FOR HYDRATION OF GRANULE - 特許庁

包装茹で製造装置10は、を茹でる茹で装置20と、茹でられたを冷却する冷却装置40と、冷却装置40に接続されたダクト93を介して清浄空気を冷却装置40内に供給する清浄空気供給装置90とを具備する。例文帳に追加

The packaged boiled noodle manufacturing device 10 includes a noodle boiling device 20 to boil noodles, a cooling device 40 to cool the boiled noodles, and a clean air supply device 90 to supply clean air to the cooling device 40 through a duct 93 connected to the cooling device 40. - 特許庁

色のついたが入っていると子供が喜ぶ為、近年ではそうめんにも入れられていることがある。例文帳に追加

Because children get excited when they see colored noodles, they have come to sometimes be added to somen noodles in recent years.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

中国では日本よりもはるかに早く、北宋時代に「索」の表記が出ている。例文帳に追加

In China, there is a description of 'sakumen' in the Northern Song Dynasty period much earlier compared to Japan.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

乾燥工程は、アルファー化したを熱風乾燥及び/又は油揚げによって行なわれる。例文帳に追加

The drying process is preferably carried out by hot air-drying and/or frying the alpha noodles. - 特許庁

祇園社の南北朝時代(日本)の記録である『祇園執行日記』の康永2年(1343年)7月7日(旧暦)の条に、類を指す言葉として索餅(さくべい)、索・素そうめん)と三つの表記があり、これが「そうめん」という言葉の文献上の初出とされている(南北朝時代の「異制定訓往来」が「素」の初出という説もある)。例文帳に追加

In an article of July 7, 1343 (old calendar) in 'Gion Shigyonikki' which is a record of Gion-sha Shrine during the period of the Northern and Southern Courts (Japan), there are three words indicative of noodles including 'sakubei,' 'sakumen,' and 'somen,' and it is believed to be the first appearance of the word 'somen' in writings (there is another theory that the first appearance of 'somen' was 'Iseiteikinourai' during the period of the Northern and Southern Courts).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

茹で籠から吸引した水からのくずや残菜、粉類を分離してブロア内に入らないようにして、類水切り装置の寿命を長くすること、および装置が動作する際に出る音を消音することができる類の水切り装置を提供することを目的とする。例文帳に追加

To provide a draining device for noodles prolonging life of the draining device by separating noodle crumbs, residual vegetable, flours from water aspirated from a boiling basket and inhibiting them enter into a blower, and to provide a draining device for noodles muting sounds emitted in operation of the device. - 特許庁

茹で装置を洗浄するための茹で装置用洗浄剤において、前記茹で装置用洗浄剤100重量部に対し、必須成分として、ケイ酸塩を30〜95重量部、曇点が20〜90℃の非イオン性界面活性剤を1〜20重量部、キレート剤を1〜40重量部含有する。例文帳に追加

The detergent for use in cleaning of a noodle boiling apparatus contains 30-95 pts.wt. of a silicate, 1-20 pts.wt. of a nonionic surfactant having a clouding point of 20-90°C, and 1-40 pts.wt. of a chelating agent as essential ingredients relative to 100 pts.wt. of the detergent for noodle boiling apparatus. - 特許庁

後に乾燥させて20cm内外の棒状に揃え、保存しやすくしたもの。例文帳に追加

While pursuing an easy method of preservation, dried Udon noodles are dried after shaping and then made even in a stick shape of around 20cm long.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

これについては、素の油分は長期保存によって酸化し、むしろ風味を損なうとする意見もある。例文帳に追加

There is also objection that long-time preservation oxidizes oil in somen and rather causes a loss in eating quality.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

にゅうめんをよく食べる地域では、冷たいものを「冷や素」と区別して呼ぶ場合もある。例文帳に追加

In regions where nyumen is frequently eaten, cold nyumen are sometimes called 'hiya somen,' literally meaning cold somen, for distinction.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

ソーミンチャンプルー:沖縄県の、固くゆでた素を焼きうどん風に炒めたもの。例文帳に追加

Somin chanpuru: Hard-boiled somen stir-fried like yaki udon noodles (stir-fried udon noodles) in Okinawa Prefecture.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

家庭用に電動で流水を作る「流し素機」が製造販売されている。例文帳に追加

A nagashi somen machine electrically flowing water for domestic use is being manufactured and sold.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

日本国内では近世より西日本を中心に素生産が盛んであった。例文帳に追加

Somen has been actively produced mainly in western Japan since the early-modern times.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

尤も、江戸時代の上方では、摂津国の灘素に後塵を拝していた。例文帳に追加

In Kamigata (Kyoto and Osaka area) during the Edo period, in fact, Banshu somen had fallen behind Nada somen from Settsu Province.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

1754年に書かれた「日本山海名物図会」にはこの素に関する記述がある。例文帳に追加

A description about this somen is included in 'nihon-sangai-meibutsu-zue' (a guidebook for special products, consisting of pictures and explanations about them) written in 1754.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

仙台などでは七夕に魔除けや子供の健康を願って素を食べる習慣がある。例文帳に追加

There is the custom of eating somen during Tanabata praying for exorcism and health of children in Sendai.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

太さがあるので、ゆでても塩分が残り、食感も違うので、素とは違う風味がある。例文帳に追加

Due to the thickness and width, it is still salty after boiling and the texture varies, which has a flavor different from somen.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

頼光四天王後段な、蕎麦切り・素、うどんか愚鈍な小新発知。例文帳に追加

Funa kinkan siitake sadamete (a crucian carp, kumquat, shiitake mushroom, surely [similar sounds with four characters' names in Demon Legend of Mt.Oe]) gotanna (a light meal after the dinner), sobakiri (noodles made from buckwheat) somen (Japanese vermicelli), udon (Japanese wheat noodle) ka (or) gudon na koshinbochi (stupid neophyte).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

特殊な製造装置を使用せず、連続的に均一な澱粉を製造すること。例文帳に追加

To provide a method for producing noodles by which homogeneous starch noodles are continuously produced without using any specific production device. - 特許庁

即席用容器の容器本体並びにこれの製造装置および製造方法例文帳に追加

BODY OF CONTAINER FOR INSTANT NOODLE, AND DEVICE AND METHOD FOR MANUFACTURING THE SAME - 特許庁

投入工程では、投入ホッパーを容器Cの内部に挿入した状態でNを投入する。例文帳に追加

In the charging process, the noodle N is charged while a charging hopper is inserted in the inside of the container C. - 特許庁

湯切り機構を有する具取りスプーンを備えたインスタント包装体を提供する。例文帳に追加

To provide an instant noodles package equipped with a spoon having a mechanism for separating hot water for picking up ingredients. - 特許庁

速やかに水洗冷却工程に移り、速やかに水洗冷却できる茹で装置を提供する。例文帳に追加

To provide a noodle boiling apparatus capable of speedily shifting to a rising and cooling process to speedily rinse and cool noodles. - 特許庁

緩慢解凍を行っても優れた食感および風味を有する3層を製造する。例文帳に追加

To produce three-layer noodles having excellent texture and flavor even by carrying out slow thawing. - 特許庁

すなわち、帯において、生地の間に1又は2以上の油脂層を有することを特徴としている。例文帳に追加

Specifically, the noodle strip has at least one oil-and-fat layer between the doughs of the noodle. - 特許庁

下記(1)〜(3)の条件を満たすA層およびB層からなる多層調理であって、A層が外層の片側または両側を構成することを特徴とする多層調理例文帳に追加

This multilayer cooked noodle including an A layer and a B layer which satisfy the following conditions of (1)-(3), and wherein the A layer configures one side or both sides of an outer layer. - 特許庁

また、ガイド板も振動することにより、導管32の排出口より搬送路1上に載置された線42の列への区分け、及び、搬送時のガイド板と線列43との接触による線列43の崩れも防止することができる。例文帳に追加

Deformation of the noodle strip rows 43 due to dividing of noodle strips 42 placed from a discharge port of a conduit 32 onto the conveying passage 1 to strip rows and contact of the guide plate in conveyance with the noodle strip rows 43 can be prevented by further vibrating the guide plate. - 特許庁

圧延工程Bにおいて、帯100をその長さ方向に対して90度ひねり、搬送方向と直交方向に往復動させて折り畳み、その折り畳まれる帯100を搬送方向にずらしていくことにより、組織を異方向にする。例文帳に追加

The direction of noodle texture is changed to different directions by twisting a noodle belt 100 against the length direction at 90°, reciprocally folding the noodle belt against the conveying direction and the right angle direction, and shifting the folded noodle belt 100 in the conveying direction in an extending step B. - 特許庁

管挿入装置に係り、紐あるいは線を巻きかけた管の一端部を機に設けた管受け穴に自動的に、かつ、高能率に挿入できる管挿入装置を提供することを目的とする。例文帳に追加

To provide a tube-inserting equipment enabling one end of a tube on which a noodle string or a noodle line is wound to be automatically and efficiently inserted into a tube-receiving hole of a machine related to the tube- inserting equipment. - 特許庁

例文

例えばインスタント焼きそば等の即席を収容する包装容器、特に即席を収容した容器内に熱湯を注入して所定時間経過したのち湯を排出して食するのに用いる即席用包装容器に係り、湯切りを行う際にやけどしたりが落下することなく、容易に湯切りを行うことができるようにする。例文帳に追加

To eliminate the generation of a burn or the dropping of noodles when hot water is drained for a packing container storing instant noodles, for example, instant fried noodles, particularly for an instant noodle packaging container used for eating the noodles by pouring the hot water into the container storing the instant noodles, and easily drain the hot water. - 特許庁

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