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Weblio 辞書 > 英和辞典・和英辞典 > 上寿司に関連した英語例文

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上寿司の部分一致の例文一覧と使い方

該当件数 : 63



例文

さば寿司の一種として押し寿司寿司バッテラやネタにへしこを使ったへしこ寿司や、焼いた鯖を寿司飯のにのせた焼さば寿司もある。例文帳に追加

There are several types of Saba-zushi such as Oshi-zushi (lightly pressed piece of sushi topped with cooked ingredients) including sushi-battera (mackerel sushi of Osaka) and Heshiko-zushi (rod-shaped sushi topped with Heshiko, a local dish of Wakasa, north of Kyoto, which is salted mackerel in rice-bran paste), and Yakisaba-zushi (rod-shaped sushi topped with roasted mackerel) which places a piece of roasted mackerel on vinegared rice.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

江戸前寿司店のちらし寿司(握り寿司用の寿司種を酢飯のに並べる)、鹿児島県の酒寿司・岡山県のばら寿司等(さまざまな具を配置する)がある。例文帳に追加

This group includes Chirashi-zushi (placing foodstuffs used as toppings of Nigiri-zushi over the bed of vinegared rice) at Edomae-zushi (hand-rolled sushi) shops, Sake-zushi (a rice dish flavored with sake and mixed with vegetables and seafood) in Kagoshima Prefecture, and Bara-zushi (scattered sushi) in Okayama Prefecture and so on.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

酢飯の寿司だねを彩りよく配置して乗せた江戸前寿司店のちらし寿司のほか、鹿児島県の酒寿司・岡山県のばら寿司などがある。例文帳に追加

The most representative chirashizushi of this type is the one served in Edo-style sushi restaurants where vinegared rice is topped with sushi ingredients making for a pleasant balance of colors, and additionally there is sakezushi of Kagoshima Prefecture, barazushi of Okayama Prefecture and so on.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

握り寿司用のネタ(魚介類の刺身など)を中心にさまざまな具を飾り乗せして並べたもの寿司飯のに具を飾り乗せするちらし寿司例文帳に追加

This type of chirashizushi is decoratively topped with nigirizushi's main ingredients (seafood slices, etc) in the center and various other ingredients on cooked rice flavored with slightly sweetened vinegar.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

寿司の生産効率を維持しつつ、製造される巻寿司の外観を向させることのできる巻寿司連続製造装置を提供する。例文帳に追加

To provide an apparatus for continuously making rolled Sushi which can improve an appearance of the produced rolled Sushi while maintaining the production efficiency of rolled Sushi. - 特許庁


例文

「ちらし寿司」という名称では、主に東日本では江戸発祥の、握り寿司のネタ用の刺身などを寿司飯のに並べた寿司と指し、西日本では生物を使わず、様々な具材を細かく切ったものを酢飯に乗せた寿司あるいは混ぜ込んだ寿司を指す傾向がある。例文帳に追加

In eastern Japan, the term 'chirashizushi' tends to mean a type of sushi comprising of vinegared rice topped with sashimi slices, i.e. ingredients for nigirizushi (sushi shaped by hand) which originated in the Edo period, while it generally refers in western Japan to a kind of sushi that is made of vinegared rice either mixed with or topped with finely chopped ingredients of various kinds excluding raw foods.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

回転寿司(かいてんずし)とは、各種の寿司を載せた小皿を客席沿いに設置されたチェーンコンベアに連続して循環させ、客は寿司を皿ごと自由に取りげる、半セルフサービス型の安価な寿司屋の形態。例文帳に追加

Kaitenzushi is a type of inexpensive semi-self-service sushi restaurant where various kinds of sushi on small plates are traveling continuously on the conveyer belt passing along the counter seats.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

回転寿司はゆっくり動くベルトコンベアの寿司の乗った皿を載せ、店内を回して提供している店。例文帳に追加

In kaitenzushi restaurants, sushis on a dish are served on conveyor belts moving slowly and the dishes moves around the restaurant.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

寿司を乗せている皿に長細い溝を作ることにより、お箸でお寿司下を掴むことができる。例文帳に追加

A plate for mounting the Sushi thereon is formed with long grooves, and the Sushi on the plate is allowed to be held by the chopsticks at the top and bottom. - 特許庁

例文

平面状の海苔の面に寿司飯を広げ、その寿司の芯に相当する位置に沿って、流動状油揚げを連続的にノズルから押し出し、連続的に押し出された油揚げを具材として寿司飯を巻き込むことによって巻き寿司を製造する。例文帳に追加

The method for producing rolled sushi comprises expanding vinegared rice on the top of planar laver, continuously extruding the fluid fried bean curd from a nozzle along a position corresponding to the core of the vinegared rice, and rolling vinegared rice using the continuously extruded fried bean curd as the ingredient. - 特許庁

例文

寿司が搬送ベルトを長時間巡回しても,寿司を衛生的に提供するとともに,乾燥を防止し,寿司を冷涼に長時間保ち,握りたてと同様な状態で提供することができる回転寿司用皿カバーを提供すること。例文帳に追加

To provide a tray cover for revolving sushi that provides a sushi sanitarily even when the sushi has been revolved on a conveyer belt for a long time and also provides the sushi in a fresh condition by preventing drying and keeping cold for a long time. - 特許庁

型の収容部にシャリを詰め、そのに焼き鯖を載せて押圧・成型した焼き鯖寿司を冷凍した冷凍焼き鯖寿司であって、解凍しても寿司飯がバサ付くことなく、又酢の含有量が良好で美味しい冷凍焼き鯖寿司の提供。例文帳に追加

To obtain delicious frozen grilled mackerel sushi which prevents vinegared Sushi rice from becoming dry even if thawing and has excellent vinegar content by filling rice in a holding part of a mold, placing grilled mackerel thereon followed by pressing/molding and freezing the grilled mackerel Sushi. - 特許庁

制御装置1は、寿司皿6bと音声認識による寿司ネタとの関連付けの適性判定結果が適性であると、音声認識の結果による寿司ネタとこれに対応する寿司皿6bにおけるICタグの識別子とを関連付けて登録したで情報処理に供する。例文帳に追加

The controller 1 relates and registers the sushi raw material obtained through the speech recognition and a sushi dish 6b corresponding thereto and then uses them for information processing when the result of a judgement on whether the sushi dish 6b and the sushi raw material obtained by the speech recognition are properly related to each other shows adequacy. - 特許庁

シャリを皿のに載せる作業を自動化することにより、寿司の製造コストを低減することが可能な、寿司の製造システムおよび寿司の製造方法を提供する。例文帳に追加

To provide a Sushi production system reducing Sushi production cost by automating an operation of placing vinegared rice on a tray, and to provide a method for producing Sushi. - 特許庁

握った飯2のに食肉3を載せて握りずしにして肉寿司1に形成し、更には飯と食肉の間に具や香辛料が挟み込まれた肉寿司、飯と肉を海苔で巻いた巻寿司も可能である。例文帳に追加

This meat Sushi 1 is formed through the process of putting a piece of meat 3 on a rice ball 2 to make a hand-rolled Sushi, further to make meat Sushi where ingredients or spices are put between rice and meat, or rolled Sushi made through rolling rice and meat together in laver. - 特許庁

できがった寿司を朴葉に包んでいき、桶などに並べ、から軽く重しをのせる。例文帳に追加

After mixing the rice (becomes 'sushi') equally, wrap the sushi with leaves of magnolia, set them in a wooden bowl or other container, and put a weight on it not to press it heavily.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

1999年にパディントン駅構内のプラットホームに回転寿司屋を出店したことで注目を浴びた。例文帳に追加

In 1999 it drew attention by opening a Kaitenzushi shop on the platform at Paddington station.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

記以外の例では、三重県の手こね寿司で具を混ぜた後、更に切り身を乗せる事がある。例文帳に追加

As an example other than the above, Tekone-zushi in Mie Prefecture is sometimes made by placing sliced raw fish over the bed of vinegared rice mixed with ingredients.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

記以外に、三重県の手こね寿司などのように、具を混ぜ、さらに切り身を乗せるものもある。例文帳に追加

In addition to those mentioned above, there is a type of chirashizushi, such as tekonezushi of Mie Prefecture, in which rice is mixed with ingredients and topped with sashimi slices.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

米(1)のに鱒(2)、米(1)、鱒(2)を順番に積み重ねたことを特徴とする鱒の寿司例文帳に追加

This trout sushi is obtained by piling trout (2), boiled rice (1) and trout (2) on boiled rice (1) in order. - 特許庁

本発明は、寿司から適量の醤油を塗布する事ができる装置を提供する。例文帳に追加

To provide an apparatus applying optimum amount of soy sauce onto sushi from above. - 特許庁

押し寿司等の製造効率を向させることのできる米飯供給装置を提供する。例文帳に追加

To provide a cooked rice feeder capable of improving efficiency in making pressed Sushi etc. - 特許庁

寿司などの名前の「寿司」は、本来は発酵基質の糖質として炊きげた米などの穀物を使用するこうした保存食を意味する言葉で、酢飯に魚を乗せる型のものはごく最近になって即席の寿司として誕生した新しいものである。例文帳に追加

The word 'sushi' in "Funa-zushi" originally meant such preserved food using grain (including cooked rice) as the carbohydrate (i.e., the fermentation substance), but the type to put fish on vinegared rice has emerged only recently as "instant sushi."  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

本発明に係る嚥下食用のにぎり寿司の製造方法は、ペースト状にした甘海老の身と、ゲル化剤が添加された液体との混合物を、棒状に成形してから冷却し、ゼリー状の甘海老様寿司種を得た後、この甘海老様寿司種を酢飯のに載せて得ることを特徴としている。例文帳に追加

A method for producing the hand-rolled Sushi for swallowing food includes: forming in a bar-like shape, the mixture of Pandalus borealis sliced fish in a pasty form and a liquid added with a gelling agent, cooling the product to obtain jelly-like Pandalus borealis-like Sushi ingredient; and laying the Pandalus borealis-like Sushi ingredient on vinegared rice. - 特許庁

無線タグ1が装着された寿司皿2が複数積層された状態で、最端の寿司皿から最下端、即ちテーブル面までの距離を赤外線距離測定部5を用いて計測し、各寿司皿の寸法でこの計測された距離を除することによって、積層された寿司皿の枚数が求められる。例文帳に追加

In the state that plural sushi trays 2 to which radio tags 1 are set are piled up, an infrared distance measurement part 5 is used to measure the distance from the sushi tray in the top to that in the bottom, namely, the upper surface of a table, and the measured distance is divided by dimensions of each sushi tray to obtain the number of piled-up sushi trays. - 特許庁

本発明は、物理的強度の低い寿司種を使用してにぎり寿司を製造する際に、その作業性を向させ、製造作業時間を短縮し、製造時の損失率を低下させ、さらには、高い衛生状態を確保しつつ、にぎり寿司を製造できるようにする、個別包装された寿司種を提供することを目的とする。例文帳に追加

To provide individually packed Sushi ingredients for improving the workability, shortening the production work time, lowering the loss rate in production, and enabling the production of hand-rolled Sushi while securing a high hygienic status when using Sushi ingredients with low physical strength and producing hand-rolled Sushi. - 特許庁

レストランのコンベアーで回転される皿の内部は冷たく維持され、それによって皿寿司の鮮度が保たれ、また寿司が外気に接触するのを防止する。例文帳に追加

To keep the freshness of sushi on a dish by keeping cold the interior of the dish rotated on a conveyer in a restaurant and to prevent the sushi from being exposed to the outside air. - 特許庁

寿司飯を詰める際の成型性を向させて歩留まりを向させ、かつ、見栄えのよい稲荷寿司を成型可能な油揚げの製造方法およびそれに使用する型枠を提供する。例文帳に追加

To provide both a preparation method for a fried bean curd increasing formability of stuffing vinegared rice and yield in packing vinegared rice, capable of forming an Inarizushi (fried bean curd stuffed with vinegared rice) having excellent appearance and a molding box used in the preparation. - 特許庁

お客に提供する寿司を載せる搬送皿に、あらかじめしゃり玉を載置してネタ載せの作業者に搬送皿を供給することにより、寿司の成形の作業効率を向させることができるようにする。例文帳に追加

To improve operation efficiency of hand-shaped sushi formation by previously placing bite-sized oblongs of slightly vinegared rice on transportation plates on which hand-shaped sushi to be supplied to customers is placed and supplying the transportation plates to an operator for putting ingredients on the bite-sized oblongs of slightly vinegared rice. - 特許庁

中容器16に配置された水を含んだスポンジ状の中敷14のに適宜の数の寿司が配置され、急速冷凍された寿司および該中敷14を含む中容器16が、本体容器12の内部に配置される。例文帳に追加

An appropriate number of pieces of Sushi are placed on the water-containing sponge-like liner 14 placed in the inner vessel 16, and the inner vessel 16 containing the rapidly frozen Sushi and the liner 14 is put inside the body container 12. - 特許庁

包装寿司の包装用フィルムの面を互いに反対方向へ引張るだけのワンタッチ作業で簡単に開封することが可能な開封機構を備えた包装寿司を提供することを目的とする。例文帳に追加

To provide a packaged Sushi provided with an unsealing mechanism and easily openable through such a simple operation as to only pull upper surfaces of the package film of the packaged Sushi in directions opposite to each other. - 特許庁

特殊な方法で炊きげた着色飯、その飯を用いて調理した寿司、並びに前記飯を炊くのに適した炊飯方法及び炊飯器に関し、醤油を付けなくても風味よく食することができる寿司や握り飯を得る。例文帳に追加

To provide sushi and a rice ball eatable with good taste, even if soy source is not added, regarding colored rice cooked by a special method, sushi cooked by using the rice and a rice cooking method and a rice cooker suitable for cooking the rice. - 特許庁

許容滞留度を超えた寿司と皿は、ルート73をラセン状(図5aのA矢印方向)に通過し、寿司のみが分離ボード75に当接する。例文帳に追加

Sushi (vinegared rice with ingredients thereon) which exceeds the allowable degree of accumulation and a dish therefor are spirally (in the direction of an arrow A in the fig.) passed on a route 73, and only the Sushi is brought into contact with a separating board 75. - 特許庁

しかし、どちらにしてもこれは想像力の問題で実際の衛生の観点からは寿司は安全な食品であると言える。例文帳に追加

However, in any way, this is a matter of imagination, and it is true that sushi is safe food from the viewpoint of actual hygiene.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

今日の江戸前ずし店でちらしずしは、寿司飯のに生身を中心に握りずしと同様なタネを盛り付けたものが主流。例文帳に追加

Chirashi-zushi served in today's Edomae-zushi shops features sushi rice with raw items accompanied by the toppings used for nigiri-zushi.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

米と鱒の一体感を現状よりも高め、食感を向させ、しかも、見た目を豪華にした鱒の寿司を提供することである。例文帳に追加

To obtain trout sushi having a higher feeling of oneness of rice and trout than the present state, improved palatability and gorgeous appearance. - 特許庁

分離ボード75に当接した寿司は、皿と分離して、ルート73から放り出されて、廃棄箱71に直接落下する。例文帳に追加

The Sushi in contact with the separating board 75 is separated from the dish, discharged from the route 73, and directly dropped into a disposal box 71. - 特許庁

巻き寿司製造装置において、センサを用いずに、成形プレートのサイズと突ローラユニットとの不適合による破損を防止する。例文帳に追加

To prevent a device for producing a rolled Sushi from being damaged due to mismatch between the size of a forming plate and that of a thrust-up roller unit without using a sensor. - 特許庁

宗教戒律、日本食の代名詞とも言える寿司、刺身を、食べられない層が多いことに注意。例文帳に追加

Under religious precepts, one must take heed not to eat several foods said to be representative of Japanese cuisine such as sushi and sashimi.  - 経済産業省

最近では、漁獲量や輸送手段の問題などから、全国に流通していなかった脂質が21%以ある「八戸前沖鯖」(通称:とろ鯖)などを使用した「とろ鯖棒寿司」など、ユニークな鯖寿司も増えてきている。例文帳に追加

Recently, due to problems of fish hauls and means of transport, one-of-a-kind Saba-zushi has been increasing such as 'Torosaba-bozushi (rod-shaped sushi topped with fatty mackerel) topped with 'Hachinohe mae okisaba' mackerel (mackerel caught in the offing of Hachinone) (commonly called Torosaba) containing at least twenty-on percent fat, which was not distributed across the country.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

巻き成形シートの衛生面での管理が容易となり、また、巻き成形シートに展開した寿司飯に具材を安定した状態でトッピングすることができ、さらに、寿司飯の巻き込み方向の端部同士が見栄えの良い巻き込み状態となるようにする。例文帳に追加

To provide a device for producing rolled sushi facilitating sanitary maintenance of a roll-forming sheet, enabling stable topping of ingredients on a sushi rice spread on the roll-forming sheet, and enabling the end parts of the sushi rice to form a highly attractive rolled-in state together in a rolling-in direction. - 特許庁

すし飯のに酢漬けした魚の切身を載せ、押しによって切身とすし飯を一体化し、一体化した切身とすし飯の全面を笹の葉でくるんである押寿司において、すし飯に載せる切身には、白身魚の切身をあぶって透明から白く変色したものを用いることを特徴とする押寿司例文帳に追加

This pressed sushi prepared by putting cut fish pieces pickled in vinegar on vinegared rice, pressing to integrate the cut fish pieces with the vinegared rice, and then wrapping the whole surface of the integration product is characterized using whitened white fish pieces prepared, by roasting the transparent white fish pieces as the cut fish pieces. - 特許庁

複数の料理品目が、例えば回転寿司におけるコンベヤに各料理品目が載せられているように、予め設定された曲線を一定速度で流れるように順次移動している。例文帳に追加

A plurality of dish items sequentially move and flow on a preset curved line at a constant speed as in conveyor belt sushi where each dish item is placed on a conveyor. - 特許庁

沢庵漬けのような糠漬けや、糠味噌床も、なれ寿司の穀物を乳酸発酵の基質として利用する技術の延長線にあり、北陸の「へしこ」や北海道の「糠鰊」などにその中間型を見ることができる。例文帳に追加

Nukazuke such as Takuwan-zuke or Nukamiso-doko is seen as an extension of the technique for making use of grain of nare-zushi as a substance of lactic fermentation; 'Heshiko' in Hokuriku and 'Kasu Nishin' in Hokkaido are seen as being in between.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

なお握った飯の側面に海苔を巻き、にイクラ、ウニなど崩れやすい材料を乗せたものを「軍艦巻」と呼ぶが、これは握り寿司の一種として扱われている。例文帳に追加

Sushi made by wrapping dried seaweed around rice and after placing delicate fillings such as salmon roe, sea urchin, etc. in the rice is called 'battleship roll sushi,' but, this is considered as a kind of Nigiri-zushi.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

元来は発酵させることが主流だったが、昨今は駅や空港等で売られてる物については生産性をげる為に味付けした寿司飯を用いて1~2日保管して出荷している物が多い。例文帳に追加

Although the fermentation was originally mainstream, Kakinoha-zushi sold at stations and airports are often made using flavored vinegared rice to increase productivity and is shipped after one- or two-day storage.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

戦後の高度成長期になると、衛生の理由から既に屋台店は廃止され、廉価な店もあるにはあるものの、寿司屋は高級な料理屋の部類に落ち着いた。例文帳に追加

In the high-growth period after the war, street stalls were already abolished on hygienic grounds, and although there were shops serving sushi at a moderate price, the idea that sushi restaurants were classified as high-class restaurants took root.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

かつては露天での販売も盛んであったが、衛生の理由から屋台での寿司等生魚を使用した食品の販売は昭和初期までにその多くが規制されている。例文帳に追加

Although sushi used to be actively sold outdoors, many street stalls selling food using fresh food such as sushi and so on were controlled on hygienic grounds by the beginning of Showa period.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

広げた柿の葉のに鯖・鮭・ブリ・鯛などのネタ、寿司飯の順に載せ、表面にサクラエビ、青藻などを散らし、桶に重ねて重しを乗せて1日~数日おいてから食べる。例文帳に追加

On an unfolded persimmon leaf is put on neta (sliced fish for sushi) including mackerel, salmon, yellowtail and bream; the next, vinegar rice is put on neta; then sakura-ebi (small pink shrimp) and seaweed are sprinkled over the rice, and it is put in a container; after the container filled with them, some weight is put on them and they are preserved for a day to a couple of days; after that they can be eaten.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

シールド付外装1は、耐摩耗性の繊維からなる耐摩耗性繊維シート20と導電性を有する導電性繊維シート30とを有した繊維シート10がワイヤーハーネス寿司巻きされている。例文帳に追加

A sheath 1 with a shield has a fiber sheet 10, having an abrasion-resistant fiber sheet 20 made of abrasion-resistant fiber and a conductive fiber sheet 30 having conductivity, wound like a roll on a wire harness. - 特許庁

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