1016万例文収録!

「煮汁」に関連した英語例文の一覧と使い方(2ページ目) - Weblio英語例文検索


小窓モード

プレミアム

ログイン
設定

設定


セーフサーチ:オン

不適切な検索結果を除外する

不適切な検索結果を除外しない

セーフサーチについて

煮汁を含む例文一覧と使い方

該当件数 : 186



例文

煮汁が残らないように時間をかけてじっくり煮る調理法を「煮しめる」というが、これが転じてそのように料理されるものを「煮しめ」と称する。例文帳に追加

The cooking technique of taking time to simmer the contents so as to leave no broth left is called 'nishimeru,' and dishes so cooked are collectively called 'nishime.'  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

味噌の煮汁には豚のモツやバラ肉を入れてどて煮にしたり、味噌カツのたれにされることも多い。例文帳に追加

The miso broth is often used to stew pork giblets and ribs to make a dish called 'Dote ni,' or also used as a sauce for Miso Katsu (cutlet with original sweet miso sauce).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

宮城県亘理郡亘理町に伝わる郷土料理としての「はらこ飯」は、鮭の煮汁でご飯を炊くため、ご飯の色は茶色である。例文帳に追加

In "harakomeshi" which has been handed down as a local dish in Watari Town, Watari County, Miyagi Prefecture, rice is cooked with salmon broth; as such, the color of rice is brown.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

ツメ-アナゴや煮蛤などの淡白な味をしたネタに塗る、佃煮の汁に似た甘塩辛い煮汁例文帳に追加

Tsume: Salted and sweetened broth similar to broth for tsukudani (small fish, shellfish, konbu, etc. boiled in sweetened soy sauce), which is applied to neta with plain taste such as conger eel, cooked clam, and so on  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

それぞれの、皮の煮汁を抽出し、グレープフルーツA.オレンジB.レモンC.バナナD.アロエE.からなる水溶液。例文帳に追加

Stocks of respective skins are extracted, to thereby obtain each aqueous solution comprising grapefruit A. orange B. lemon C. banana D and aloe E. - 特許庁


例文

煮汁による燃焼ガス通路の閉塞を解消して、燃焼ガスの旋回による調理容器との充分な熱交換を可能とする。例文帳に追加

To enable sufficient heat exchange with a cooking vessel by revolution of combustion gas, by eliminating blocking-up of a combustion gas passage by soup. - 特許庁

ppbレベルの上で認定された2つの群の硫黄化合物の組み合わせは、牛肉の煮汁をしのばせる強力な風味を有する食品をもたらす。例文帳に追加

The combination of these two kinds of sulfur compound recognized at ppb level can produce foods having strong flavor like beefy broth. - 特許庁

ゲル状食品は、煮汁を含む平均粒径1mm以下の微粒子状又はペースト状の食材原料をゲル化剤によりゲル化させてなる。例文帳に追加

The gel-like food is obtained by setting a fine particulate or pasty food raw material containing stock and having ≤1 mm average particle diameter by a gelling agent. - 特許庁

煮汁等の煮こぼれに対して掃除性が良好でかつ高い熱効率と幅広い燃焼量可変範囲を有するバーナを実現すること。例文帳に追加

To realize a burner having satisfactory cleaning properties to boiling over of broth and the like, high thermal efficiency and wide variable range of combustion quantity. - 特許庁

例文

加熱調理を良好に行なえると共に煮汁が燃焼室へ流下し、或いは滴下するのを防止できるようにする。例文帳に追加

To appropriately perform heating cooking and at the same time prevent broth from flowing down to a combustion chamber or dripping. - 特許庁

例文

大豆煮汁成分を含有する液体に対し酵素処理を施して、大豆タンパク質由来の大豆ペプチドやアミノ酸を生成する。例文帳に追加

This effective using method of soybean broth components comprises subjecting liquid containing soybean broth components to enzyme treatment to produce soybean peptide and amino acid derived from soybean protein. - 特許庁

食品の製造現場で発生した大豆煮汁に対し、予め、固化の核として作用するデキストリンを添加しておく。例文帳に追加

In advance, dextrin acting as a nucleus for solidification is added to the soybean-boiled soup generated in food manufacturing. - 特許庁

ゲル状食品の製造方法は、煮汁を含む平均粒径1mm以下の食材原料を加熱調理した後、ゲル化させるものである。例文帳に追加

The method for producing the gel-like food comprises cooking the foodstuff raw material containing stock and having ≤1 mm average particle diameter and setting the food. - 特許庁

調理時における煮汁の煮こぼれを防止すると共に、調理用具を置き残した状態でも蓋ができるようにする。例文帳に追加

To prevent the boiling over of stock in cooking and also to enable covering with a lid even while leaving a cooking utensil in a container. - 特許庁

二次空気供給溝7内に流入した煮汁を堰き止める堰部8を二次空気供給溝7の中央側に設ける。例文帳に追加

A weir part 8 blocking stock flowing into the secondary air supply groove 7 is provided in a center side of the secondary air supply groove 7. - 特許庁

煮汁、油脂分、洗剤等のトッププレートの裏面への浸入を阻止してトッププレート印刷が変色を防止する。例文帳に追加

To prevent the discoloration of the print of a top plate by arresting the penetration of cooking liquid, fat and oil, detergent or the like to the reverse side of the top plate. - 特許庁

冷却風と共に油煙、蒸気や調理物である煮汁等を吸気し難く、冷却効率を高くすること。例文帳に追加

To make it hard to suction lampblack, steam, and broth or the like which is cooked food together with cooling air, and improve cooling efficiency. - 特許庁

調理中の煮汁の対流に優れるとともに、灰汁の捕集効率が高く、さらに取り扱い性に優れる調理用シートを提供する。例文帳に追加

To provide a cooking sheet in which convection of soup is excellent while cooking, scum collecting efficiency is high, and handling easiness is excellent. - 特許庁

しかも、こぼれた煮汁が載置部材6の上面で直ぐに固まったりせず、この点でも加熱調理器しての清掃性が向上する。例文帳に追加

Moreover, the spilt broth is not immediately solidified on the upper face of the mounting member 6, therefore, cleaning performance is improved on this point about the heating cooker too. - 特許庁

桜海老の煮汁は桜海老を塩水で煮たあと、汁分をBrixを8〜40に濃縮し、さらに脱塩して用いるとよい。例文帳に追加

It is preferable to use the broth of Sergestes lucens obtained by boiling Sergestes lucens with salt followed by concentrating the broth into Brix 8-40 and further subjecting the concentrated broth to desalination. - 特許庁

小豆の水抽出物としては、例えば製餡過程において小豆を水で煮る時に得られる煮汁が用いられる。例文帳に追加

As the water extract of azuki beans, use can be made of, for example, a broth that is obtained by cooking azuki beans in water in the course of producing a sweat azuki bean paste. - 特許庁

小豆煮汁を使用し、幅広い食品に利用可能な着色性に優れた小豆色色付け剤の製造方法を提供する。例文帳に追加

To provide a method for producing an azuki bean color-adding coloring agent usable for wide variety of food and excellent in coloring property through using azuki bean cooking liquid. - 特許庁

また、加熱調理後に煮汁を含む食材原料を平均粒径1mm以下に粉砕し、ゲル化させるものである。例文帳に追加

After the cooking, the foodstuff containing stock is ground into particles having ≤1 mm average particle diameter and set. - 特許庁

調理庫で暖められた空気や、油煙や蒸気および調理物である煮汁等を吸気口から吸気するのを防ぐこと。例文帳に追加

To prevent air warmed in a cooking chamber, oily smoke, steam, a boiling soup as a cooked object, etc. from being taken in from an air inlet. - 特許庁

気密嵌合部22に撥水性能を有する材料を使用して煮汁等がこの気密嵌合部22に侵入するのを防止するようにしている。例文帳に追加

A material having water-repellent performance is used for a gastight fit part 22 to prevent broth and the like from entering this gastight fit part 22. - 特許庁

帆立貝の煮汁であるエキスを、過熱による黒変や品質低下を伴うことなく、低コストで効率的に濃縮させる。例文帳に追加

To provide a method and an apparatus each for vacuum concentration of scallop extract, by which extract comprising scallop broth is efficiently concentrated at a low cost without being blacken and causing quality deterioration due to overheat. - 特許庁

桜海老又はその煮汁を原料として、桜海老らしさを備えた発酵調味料の製造方法を提供する。例文帳に追加

To provide a method for producing fermented seasoning having characteristics inherent in Sergestes lucens by using Sergestes lucens or its broth as raw material. - 特許庁

煮汁の沸騰状態による空焼き状態などによる調理容器の傷みがないようにした加熱調理器を提供することを目的とする。例文帳に追加

To provide a heating cooker structured so that a cooking vessel is not damaged by baking due to the boiling state of broth. - 特許庁

第1工程で、食酢を含む水溶液に味付用食品原料を入れて煮込んだ煮汁に、加工食品を所定の時間漬ける。例文帳に追加

In the first step, a processed food is immersed, for a prescribed time, in a soup prepared by cooking a seasoning food material in an aqueous solution containing vinegar. - 特許庁

頭足類を煮熟処理して得られる煮汁に含まれる赤褐色色素オモクロムを有効成分とする抗酸化剤例文帳に追加

This antioxidant comprises ommochrome of reddish brown coloring matter as an active ingredient contained in a soup obtained by boiling and aging a cephalopod. - 特許庁

大豆加工食品の製造における大豆浸漬工程、加工工程において浸漬水;煮汁の全て又は殆どを大豆に吸収させた。例文帳に追加

In a soybean soaking process and a soybean processing process in manufacturing the soybean processed food, all or almost of the soaking water composing the cooking water is absorbed in the soy beans. - 特許庁

味噌の製造過程で生じた大豆煮汁を攪拌型薄膜蒸発装置に投入して濃縮液を生成する。例文帳に追加

A concentrated solution is produced by loading the soybean stock produced in the manufacturing process of the Miso, into a stirring-type thin film evaporator. - 特許庁

吹き零れを早期に検知して掃除にかかる手間を軽減すると共に煮汁による機器の故障を防止できる加熱調理機器を提供する。例文帳に追加

To provide a cooking heater in which the labor required for cleaning is lessened by detecting boil over in the early stage and failure due to soup can be prevented. - 特許庁

排蒸手段5や減圧手段6を制御して、設定圧力まで処理槽3内を減圧して、具材への煮汁の含浸を図る。例文帳に追加

By controlling the steam exhaust means 5 or the pressure reduction means 6, the pressure inside the treatment tank 3 is reduced to a set pressure and the cooking liquid is infiltrated into the ingredients. - 特許庁

包装用容器において、流動性成分(煮汁など)が、隣接する収容凹部へ流入するのを防止するとともに、外部に流出するのを防止する。例文帳に追加

To prevent a fluid substance (such as broth) from flowing into adjoining housing indents and flowing out to the outside, in a packaging container. - 特許庁

しかも、こぼれた煮汁が載置部材6の上面で直ぐに固まったりせず、この点でも加熱調理器しての清掃性が向上する。例文帳に追加

Also, the spilt stock is not immediately solidified on the upper surface of the mounting member 6 and cleanability as the cooker is improved in this view point as well. - 特許庁

前記開穴部18から前記グリル5の水入れ皿7に煮汁を排出する排出経路Aを前記機器本体1内に設ける。例文帳に追加

An exhaust path A for discharging the stock from the open hole section 18 to a spill receiver 7 is provided in the device body 1. - 特許庁

大豆煮汁中に溶出した高機能成分を有効活用して機能性に優れた味噌を製造する。例文帳に追加

To manufacture Miso (fermented soybean paste) which has excellent functionality by effectively utilizing a high functional component eluted into a soybean stock. - 特許庁

この適度な真空により煮物より旨みの水分を残し、短時間で煮汁の浸透を高めたものである。例文帳に追加

The moisture of the umami (taste) from the broth is made to remain by this adequate vacuum and the penetration of the broth is rapidly enhanced. - 特許庁

これにおいて、前記機器本体1の上面に載設した天板3に天板3上の煮汁を流出させるための開穴部18を形成する。例文帳に追加

An open hole section 18 for allowing stock on a top 3 to flow is formed on the top 3 that is laid on the upper surface of the device body 1. - 特許庁

頭足類を煮熟処理して得られる煮汁に含まれる色素を着色組成物の有効成分として用いる。例文帳に追加

A dye included in stock to be obtained by simmering treatment of a cephalopod is used as the effective component of the coloring composition. - 特許庁

鍋やフライパンなどからこぼれた煮汁や食材が、ゴトク20のスキマを通って、ケーシング3に溜められた水の水面上に落下する。例文帳に追加

Broth and food material boiling over a pan and a frying pan drop on the water surface of water stored in the casing 3 through the gaps of the trivet 20. - 特許庁

煮汁などの液中で加熱しても風味、食感が維持できる煮物、鍋物、汁物の具材用の繊維状カマボコを提供する。例文帳に追加

To provide fibrous Kamaboko (seasoned white fish meat paste) that can be used as an ingredient for boiled food, casseroled food and soup type food that can retain its flavor and taste even when it is heated in liquid such as soup or broth. - 特許庁

調理物を加熱する際に暖められた空気と共に油煙や蒸気および調理物である煮汁等を吸気口から吸気すること。例文帳に追加

To prevent oily smoke, steam, and soup being cooked material, from being sucked from an intake port together with warmed air when heating the cooked material. - 特許庁

小豆煮汁を、デンプン質、タンパク質又はペクチン質を分解する少なくとも1種の酵素で処理し、当該処理後の上澄み液を濃縮することにより得られ、ポリフェノール、ミネラル及び食物繊維を含む小豆煮汁抽出物を有効成分として含む。例文帳に追加

The lipid metabolism-improving agent includes an extract of red bean soup, obtained by treating the red bean soup with at least one kind of enzymes for degrading a starch, a protein or a pectic substance, and condensing the supernatant of the treated product, and containing a polyphenol, a mineral and a dietary fiber, as an active ingredient. - 特許庁

すなわち、食品材料B1,B2,B3は、渋抜き用の煮炊後に小豆から分離した煮汁Aを常圧下で蒸発する温度に加熱し(加熱工程C1)、加熱した煮汁を常圧下で蒸発させることにより濃縮する(濃縮工程C2)、製造方法により得られる。例文帳に追加

In other words, the food materials B1, B2 and B3 are concentrated by heating the broth A separated from the adzuki beans after boiling for removing the astringent components (heating step C1) by heating the broth to a temperature at which the broth is evaporated under atmospheric pressure (concentration step C2). - 特許庁

天然物としては、例えば鰹節や煮干しの製造時に排出される煮汁や、マグロ、鯖などの缶詰製造時に排出される煮汁、あるいは廃鶏肉等の安価な原料から抽出、分離、精製されたものが、実用性の面から好適である。例文帳に追加

The preferable natural carnosine is, from the viewpoint of practicality, a material extracted, separated and purified from an inexpensive raw material such as broth discharged in the production of dried bonito or dried sardine, broth discharged in the manufacture of canned tuna, mackerel, etc., or waste chicken meat. - 特許庁

これにより凹部5内に流入した煮汁22等が排水孔15を通じキッチントップ100表面側に排出され、凹部5底の貫通孔12からスイッチング素子13等への煮汁22等の流出が阻止されるものとする。例文帳に追加

Since cooking juice 22 flowing into the recess 5 is discharged through the drain outlet 15 to the surface side of the kitchen top 100, the cooking juice 22 is prevented from flowing out to a switching element 13 through a through hole 12 in the bottom of the recess 5. - 特許庁

本発明はへちま茶とへちま水を利用した液の中に塩や重曹を入れた煮汁の工程と、桶内にへちまの実を入れ交互に木炭、竹炭を挟み込みと木炭粉や竹炭粉,籾殻の薫炭を桶全体に振り掛けた中に煮汁で漬け込み工程と、桶内のへちまの実より水分が出たことから取り出して自然と天日乾燥工程となる。例文帳に追加

To obtain the pickles of loofah by a process for feeding dried loofah, sake lees and unrefined sake to a container and pickling the loofah. - 特許庁

例文

納豆製造過程で副生する大豆煮汁又は、焼酎の製造過程で副生する焼酎粕を有効利用するため、大豆煮汁を原料にして製造した醸造酢や焼酎粕から抽出、分離したアポトーシスを誘導するトリプトフォール誘導体及びその精製法を提供する。例文帳に追加

To provide a tryptophol derivative inducing apoptosis and obtained by extracting and separating from fermented vinegar manufactured from soybean-simmered liquid or white distilled liquor lees, as the effective utilization of the soybean-simmered liquid which is a byproduct in the fermented soybean-producing process or the white distilled liquor lees which is a byproduct of the manufacturing process of the white distilled liquor, and a method for purifying the same. - 特許庁

索引トップ用語の索引



  
Copyright © Japan Patent office. All Rights Reserved.
  
本サービスで使用している「Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス」はWikipediaの日本語文を独立行政法人情報通信研究機構が英訳したものを、Creative Comons Attribution-Share-Alike License 3.0による利用許諾のもと使用しております。詳細はhttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/ および http://alaginrc.nict.go.jp/WikiCorpus/ をご覧下さい。
こんにちは ゲスト さん

ログイン

Weblio会員(無料)になると

会員登録のメリット検索履歴を保存できる!

会員登録のメリット語彙力診断の実施回数増加!

無料会員に登録する
英→日 日→英
こんにちは ゲスト さん

ログイン

Weblio会員(無料)になると

会員登録のメリット検索履歴を保存できる!

会員登録のメリット語彙力診断の実施回数増加!

無料会員に登録する

©2024 GRAS Group, Inc.RSS