煮出すの部分一致の例文一覧と使い方
該当件数 : 64件
煮過ぎると硬くなるので一度豚肉は取り出す。例文帳に追加
Take the pork out of the pot now, because excessive boiling will toughen it. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
鍋にたっぷりの水をいれ、塩魚を適宜に切って最初からいれ、中火にかけて気長に煮出す。例文帳に追加
Pour plenty of water in a pan and add sliced salt fish from the first, then simmer it over medium heat. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
飲む前に鍋で軽く炒って煮出すもので、ちょうど薬草と同じ方法で利用されている。例文帳に追加
It is lightly roasted and boiled in a pot before being drunk, and is used in the same way as herbs. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
ほうじ茶を常飲する地方では、大きなやかんで煮出す方法を取ることが多い。例文帳に追加
In areas where hojicha is regularly drunk, it is most often made in a big kettle. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
このつゆは通常「ぬき」(蕎麦ぬきの意)とよばれるタネをつゆで煮たものを出す場合が多い。例文帳に追加
Often times, this sauce is the soup referred to as 'nuki' (meaning without soba) in which toppings are cooked in. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
穀物等を回転可能な加圧蒸煮缶1内の原料を加圧蒸煮し冷却する一連の工程において、加圧蒸煮完了直後から大気開放による脱圧を実施せずに吸引装置による吸引を行い、加圧蒸煮後に加圧蒸煮缶1から排出する蒸気を凝縮させることで原料を冷却する。例文帳に追加
This method of series of processes for pressurized steam-cooking the raw materials such as the cereal grains in the pressurized stem-cooking pot 1 capable of rotating and then cooling is provided by performing sucking by a sucking device without performing the depressurization by opening to the atmosphere, and cooling the raw materials by condensing the steam discharged from the pressurized steam-cooking pot 1 after the pressurized steam-cooking. - 特許庁
生の唐辛子を破砕処理する破砕工程と、該破砕された唐辛子に酒類を混合し、攪拌する混合攪拌工程と、該混合液を煮沸する煮沸工程と、煮沸後に固形分を分離し、エキスを抽出するための分離処理工程とを有することを特徴とする香辛料の製造方法である。例文帳に追加
A method for producing the spices comprises a crushing process of crushing and processing raw red pepper, a mixing and stirring process of mixing sake with the crushed red pepper followed by stirring, a boiling process of boiling the mixed liquid, and a separation treating process of separating solid after boiling so as to extract essence. - 特許庁
缶体3内の蒸煮原料を回転により傾倒させてこの缶体3の上部に設けた排出口5から排出する回転式蒸煮装置において、この排出口周縁部1の缶体3内面に連続する位置に突条19を設けた穀類の回転式蒸煮装置である。例文帳に追加
In this rotary steaming device for tilting the steaming raw material in the can body 3 by rotation and discharging it from a discharge port 5 provided in the upper part of the can body 3, the peripheral part 1 of the discharge port has a protruding part 19 in a position-continued to the inner surface of the can body 3. - 特許庁
下茹でしたタケノコを一口大に切り、出汁、醤油、みりん、日本酒、砂糖、食塩などで作った調味液でゆっくりと煮て、煮あがったら取り出す。例文帳に追加
Bamboo shoots boiled beforehand should be cut in bite-sized pieces and simmered with liquid seasoning, made from soup stock, soy sauce, mirin (sweet sake for cooking), sake, sugar, salt, and so on, and then bamboo shoots should be taken out of the pot when it has simmered. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
酢飯の中に混ぜ込む具として、一般に干し椎茸やかんぴょうの煮しめ、茹でたニンジン、酢レンコンなどをベースに、たとえば桜の花びらの甘酢漬け、タケノコの水煮などで季節感を出すなどの工夫が可能である。例文帳に追加
The basic ingredients that is mixed with vinegared rice include dried shiitake mushrooms and gourd (both simmered in a soy broth), boiled carrots and lotus roots pickled in vinegar, and it is possible to make a chirashizushi dish that reflects the season by adding ingredients such as cherry petals pickled in sweetened vinegar or boiled bamboo shoots, etc. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
前記粗油は、蒸し焼きされた帆立貝中腸腺を水中で煮取りし、前記煮取り後の液から固形物を除去して分離した前記液体成分を酸性条件下に遠心分離にかけて分離することにより抽出する。例文帳に追加
The extraction of the crude oil is carried out by treating roasted scallop midgut glands with boiling water, removing solids from the resultant liquid component, and subjecting the liquid component to centrifuge under acidic conditions. - 特許庁
蒸煮あるいは煮沸したササゲ属豆を、培養系の塩分を5重量%以下の条件でかびを用いて固形培養して得られた培養物から目的物を50℃以上の水で抽出する。例文帳に追加
This method for producing an α-glucosidase inhibitor is characterized by subjecting steamed or boiled beans belonging to the genus Vigna to a solid culture using a mold under a condition having a salt content of ≤5 wt.% and then extracting the culture product with ≥50°C water. - 特許庁
煮沸槽104bに投入された茶の葉は、煮沸部104にて95〜100℃の熱水で30秒間茹でられることにより、茶の葉に含まれるカフェインが熱水BW中に浸出する。例文帳に追加
The tea leaves charged into the boiling tank 104b are boiled with 95-100°C hot water for a period of 30 s in the boiling part 104 so as to leach out caffeine contained in the tea leaves into the hot water BW. - 特許庁
鍋10の底部に備えて煮魚8’を載せる煮魚用敷板1において,敷板本体2には,上下に貫通する孔3を形成し,敷板本体2の上面周縁部には,上方に向かって突出する取っ手4を設けた。例文帳に追加
This fish-boiling plate 1 provided in the bottom of the pot 10 for putting the fish 8' to be boiled thereon is formed with holes 3 vertically penetrating a plate body 2 and a grip 4 projecting upward on the circumferential part of the upper surface of the sole plate body 2. - 特許庁
蒸煮あるいは煮沸したインゲン属豆を、培養系の塩分を5重量%以下の条件でかびを用いて固形培養して得られた培養物から目的物を50℃以上の水で抽出する。例文帳に追加
This method for producing an α-glucosidase inhibitor is characterized by subjecting steamed or boiled beans belonging to the genus Phaseolus to a solid culture using a mold under a condition having a salt content of ≤5 wt.% and then extracting the culture product with ≥50°C water. - 特許庁
蒸煮あるいは煮沸した穀類を、培養系の塩分を5重量%以下の条件でかびを用いて固形培養して得られた培養物から目的物を50℃以上の水で抽出する。例文帳に追加
This method for producing an α-glucosidase inhibitor is characterized by subjecting steamed or boiled grains to a solid culture using a mold under a condition having a salt content of ≤5 wt.% and then extracting the culture product with ≥50°C water. - 特許庁
凝灰岩はその成分に石灰とソーダを含んでおり、凝灰岩を煮沸することで熱湯に石灰、ソーダが溶出する。例文帳に追加
Since the tuff contains lime and soda in its components, the lime and soda are eluted into the hot water by boiling it. - 特許庁
二枚貝を煮沸はせずに、殻の合わせ部より刃を入れて貝柱を切り、口を開けて中の身を掻き出す。例文帳に追加
An adductor muscle is cut by entering an edge from the joint of a shell without boiling the bivalve, and an inside shellfish is raked out by opening a mouth. - 特許庁
ステビア由来成分の調製法は、ステビア植物を乾燥・粉砕した後、煮沸により抽出する方法をとる。例文帳に追加
A method for preparing the component derived from the stevia comprises drying a stevia plant, powdering the dried plant, and extracting the component by boiling the powdered plant. - 特許庁
フィルターバッグ内に収容された茶葉類(あるいはだし類)が煮だし中に飛び出すことがないようにする。例文帳に追加
To avoid tea leaves (or stocks) stored in a filter bag jumps out during boiling down. - 特許庁
包装用容器において、流動性成分(煮汁など)が、隣接する収容凹部へ流入するのを防止するとともに、外部に流出するのを防止する。例文帳に追加
To prevent a fluid substance (such as broth) from flowing into adjoining housing indents and flowing out to the outside, in a packaging container. - 特許庁
かかる構成により,取っ手4をヤットコ等によって挟んで持ち上げて,煮魚8’を鍋10から簡単に取り出すことができる。例文帳に追加
This constitution allows a user to raise the plate by clamping the handle 4 with pliers or the like and easily take out the boiled fish 8' from the pot 10. - 特許庁
連通口28は、煮こぼれ等によって排気ダクト21内に侵入した被調理物を冷却空気ダクト22内に導出する。例文帳に追加
The communicating port 28 delivers the material to be cooked entering the exhaust duct 21 due to overflow of broth in boiling to the inside of the cooling air duct 22. - 特許庁
前記開穴部18から前記グリル5の水入れ皿7に煮汁を排出する排出経路Aを前記機器本体1内に設ける。例文帳に追加
An exhaust path A for discharging the stock from the open hole section 18 to a spill receiver 7 is provided in the device body 1. - 特許庁
また、コーヒー・紅茶・お茶などの抽出飲料や、漢方薬等を煮出す事も可能な特徴を有する、出し汁・スープ・茶葉等のこし網調理器具。例文帳に追加
This strainer cooking device can extract extraction drink such as coffee, tea and green tea and decoct Chinese medicine. - 特許庁
ポリビニルアルコールとポリアクリロニトリルを含有する繊維を温水中で煮沸してポリビニルアルコールを溶出する煮沸工程と、さらに機械的せん断力を加える工程により繊維をフィブリル化する極細繊維の製造方法。例文帳に追加
This method for producing the very fine fiber comprises a boiling process of boiling the fiber containing the polyvinyl alcohol and polyacrylonitrile in a hot water and a process of applying a mechanical shearing force for fibrillating the fiber. - 特許庁
被加熱物4を下方から加熱する加熱部1を設け、被加熱物4からの煮こぼれを検出する検出部6を、前記加熱部1を囲繞するように配置して設け、前記検出部6における煮こぼれの発生を判定する判定手段71を設けた。例文帳に追加
The cooking stove is provided with a heating part 1 for heating a heated object 4 from beneath, a detecting part 6 for detecting the boiling-over from the heated object 4 arranged so as to surround the heating part 1, and a determining means 71 for determining occurrence of the boiling-over by the detecting part 6. - 特許庁
蒸煮あるいは煮沸した豆(但し、大豆属豆、インゲン属豆、ササゲ属豆を除く)を、培養系の塩分を5重量%以下の条件でかびを用いて固形培養して得られた培養物から目的物を50℃以上の水で抽出する。例文帳に追加
This method for producing an α-glucosidase inhibitor is characterized by subjecting steamed or boiled beans (excluding beans belonging to, the genus Vigna, Vigna Catiang belonging to the family leguminosae, the genus Phaseolus) to a solid culture using a mold under a condition having a salt content of ≤5 wt.% and then extracting the culture product with ≥50°C water. - 特許庁
含水率40重量%以上の蒸煮あるいは煮沸した豆類又は穀類をリゾーパス属あるいはニューロスポラ属のかびを用いて固形培養を開始し、培養中に含水率を5重量%以上低下させた後、得られた培養物を水で抽出する。例文帳に追加
The solid culture of steamed or boiled beans or cereals having ≥40 wt.% water content is started by using fungi belonging to the genus Rhizopus or genus Neurospora to reduce the water content to ≤5 wt.% under culture, and extracting the obtained culture product with water. - 特許庁
含水率40重量%以上の蒸煮あるいは煮沸した豆類又は穀類をアスペルギルス属のかびを用いて固形培養を開始し、培養中に含水率を5重量%以上低下させた後、得られた培養物を水で抽出する。例文帳に追加
The α-glucosidase inhibitor is produced by starting a solid culture of a mold of the genus Aspergillus with steamed or boiled beans or grains having a water content of ≥40 wt.%, lowering the water content by ≥5 wt.% during the culture and extracting the cultured product with water. - 特許庁
当初の「煎茶」は文字通り「煎じる茶」の意味で、茶葉を湯で煮出すことによって成分を抽出するため今日のように急須で手軽に淹れられるものではなかった。例文帳に追加
Initially, the term 'sencha' literally meant 'tea for decoction,' with which the tea was prepared through the extraction of ingredients by decocting tea leaves in hot water, so that preparation for drinking tea wasn't as easy as today's method of using a kyusu (a small teapot). - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
廃棄処分の対象であったトチノキ種皮を熱水抽出、あるいはアルカリ溶液浸漬処理、あるいはアルカリ溶液で煮出す等して、抽出することでポリフェノールを得ることができる。例文帳に追加
A polyphenol is obtained by extracting the horse chestnut seed coat of an object to be wasted, by means of hot water treatment, alkaline solution immersion treatment, and boiling with an alkaline solution or the like. - 特許庁
広義の「煎茶」とは、茶葉を揉まずに乾燥して粉末にした抹茶(てん茶)に対して、茶葉を湯に浸して(煮出して)成分を抽出する「煎じ茶」のことをいう。例文帳に追加
The 'sencha' in the broad sense means 'senji-cha' (tea for decoction) from which the tea is extracted by boiling it in hot water (decoction), in contrast to maccha (powdered green tea, also called tencha), which is made by powdering dried tea leaves without kneading. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
仕込鍋の中のスープにはスープを煮出す材料がふんだんに投入されており、そのまま丼に入れると、元が何かわからない細かいものが浮いていたが、後に、丼投入時には笊で漉すようになった。例文帳に追加
When making the soup, the pot was filled with ingredients and then the soup was poured directly into the ramen bowl, resulting in minute bits of ingredients floating on the surface, although they later began to filter the soup. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
寒天原藻と豆類とを共に煮込んで寒天液を抽出する抽出工程S2と、前記寒天液を冷却してトコロテンとして固形化する冷却固化工程S3と、を有している。例文帳に追加
This method for producing the agar food comprises an extraction process S2 of boiling agar seaweed together with soybean curd to extract agar liquid, and a cooling coagulating process S3 of cooling the agar liquid and coagulating as gelidium jelly. - 特許庁
砂糖の浸透圧によりハーブ有効成分を取出しやすくし、砂糖の含まれたハーブの液を煮詰めて、カラメル化する事により起きる高熱が、製品の一定化、安定性、独特の濃い色を作り出す。例文帳に追加
The herb active principle is made to be easily extracted by the osmotic pressure of sugar, a liquid of herb in which sugar has been contained is boiled down, and high temperature which occurs by caramelizing creates the fixing, stability, peculiar deep color of a product. - 特許庁
また、柑橘類と辛辣性香辛料とに、アルコール、糖類、柿および茶のうちの少なくとも1つを混合し、これらを煮詰めるか圧搾抽出するか又は乾燥粉末化して成る。例文帳に追加
The insecticide is obtained by mixing the citrus and the sharp spice with at least one of alcohol, a saccharide, persimmon or tea and then subjecting the mixture to the condensation treatment, the press extraction treatment or the dry pulverization treatment. - 特許庁
この噴出器15から霧状の冷却水を煮釜1内の呉から発生している泡全体に噴出することで泡の発生を抑制できるため、消泡剤を添加しなくとも消泡可能となる。例文帳に追加
Since from the above ejecting tool 15, mist state cooling water can be sprayed over the whole foam generated from a broth in the boiling pot 1 to suppress the generation of the foam, it becomes possible to defoam without adding any defoaming agent. - 特許庁
シジミを原料として、蒸煮後可食部を取り出し、内臓等に含まれる成分を効率よく抽出するため、可食部のみを粉砕した後、又は粉砕しながら水で加熱抽出しシジミ抽出物を製造する。例文帳に追加
The edible part of a fresh-water clam is removed after boiling the clam and extracted with hot water after or during crushing exclusively the edible part to efficiently extract the components of the internal organs of the clam and obtain the extract of fresh-water clam. - 特許庁
又麦だけの原料であることから味の他にほろ苦さがあり、香りも限定され、飲料する時もカップで1杯から2杯必要な時でも1リットルも煮出すことから不経済でもあり、水が沸騰するまでの時間がかかる事から不便であった。例文帳に追加
Roasted barley grains and black tea leaves are pulverized and mixed and the mixed powder is packed in a tea bag 2 or 3 grams each. - 特許庁
長時間煮出すことができなかった豚皮を、長時間加熱することを可能にし、豚皮から直接こく味素材を得る方法、得られたこく味素材及びその利用方法の提供。例文帳に追加
To provide a method for obtaining a body taste material directly from pigskin, making it possible to heat pigskin for a long time though it has been impossible to be decocted for a long time so far, and to obtain the body taste material obtained by the method and a method for utilizing the thus obtained body taste material. - 特許庁
Copyright © Japan Patent office. All Rights Reserved. |
Copyright (C) 1994- Nichigai Associates, Inc., All rights reserved. 「斎藤和英大辞典」斎藤秀三郎著、日外アソシエーツ辞書編集部編 |
日本語ワードネット1.1版 (C) 情報通信研究機構, 2009-2024 License. All rights reserved. WordNet 3.0 Copyright 2006 by Princeton University. All rights reserved.License |
Copyright © National Institute of Information and Communications Technology. All Rights Reserved. |
本サービスで使用している「Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス」はWikipediaの日本語文を独立行政法人情報通信研究機構が英訳したものを、Creative Comons Attribution-Share-Alike License 3.0による利用許諾のもと使用しております。詳細はhttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/ および http://alaginrc.nict.go.jp/WikiCorpus/ をご覧下さい。 |
ログイン |
Weblio会員(無料)になると 検索履歴を保存できる! 語彙力診断の実施回数増加! |
ログイン |
Weblio会員(無料)になると 検索履歴を保存できる! 語彙力診断の実施回数増加! |