例文 (844件) |
飯上の部分一致の例文一覧と使い方
該当件数 : 844件
米の炊き上げ状態の種類や米の処理状態に対応して、炊き上がり時刻をタイマー設定して自動的に炊飯する自動炊飯器において、水の供給開始を指令する水供給タイマー設定部3を配設する。例文帳に追加
In the automatic rice cooker for cooking rice automatically by setting a finishing time with a timer corresponding to the kind of the finished state of the rice and the processing state of the rice, a water feeding timer setting part 3 for instructing the start of water feeding is disposed. - 特許庁
各種形状の茶碗の内側部の底部を5割り以上底上げにし、少ないご飯の量を多く見せ、視覚環境で満足させ、少ないご飯を良く噛むように習慣をつける。例文帳に追加
The bottoms of the inside parts of the teacups of various shapes are raised at the rate of 50 percent or more, the small amount of boiled rice is made to look large to give a person satisfaction by visual environment, so that he or she develops a proper chewing habit for the small amount of boiled rice. - 特許庁
炊飯器本体12内に着脱自在に収納した鍋13を加熱制御手段18により加熱制御し、炊飯器本体12の上面開口部を蓋19により覆い、蓋19の上面に蓋表面部材22を設ける。例文帳に追加
A pot 13 detachably housed in the rice cooker body 12 is heated and controlled by a heat control means 18, the upper opening portion of the rice cooker body 12 is covered by the cover 19, and the cover surface member 22 is provided on the upper surface of the cover 19. - 特許庁
密着させることなく米飯加工食品を包装し得ることで軟らかく握られた米飯加工食品への適用をも可能とするなど汎用性を向上させた上で、包装食品に高級感を付与し得るようにする。例文帳に追加
To provide a packaging sheet, in which a cooked rice processed food can be packaged without bring the sheet into close contact with the food, thereby capable of applying it to the cooked rice processing food softly held to improve the general purpose property and imparting high-grade feeling to the packaged food. - 特許庁
上記の性状を設定するため、精白米を液体に浸漬し、100気圧以上4000気圧以下の高圧処理を施した後、炊飯することで前記炊飯米粒の緩和時間が、20ms(ミリ秒)以下となるようにする。例文帳に追加
In order to set the relaxation time, polished rice is soaked in a liquid, treated with a high pressure of 100-4000 atm, then the treated rice is boiled thereby setting the relaxation time to ≤20 ms. - 特許庁
このように炊飯の浸水工程での含水率を短時間で上昇させることと、蒸らし工程の高火力化を実現して炊飯全体の時間を短縮させておいしさを向上させるものである。例文帳に追加
The rice cooker increases moisture content in a short time during the water immersing process for cooking rice and improves palatability of rice by increasing heating power during steaming process and reducing overall time required for cooking rice. - 特許庁
これにより、鍋パッキン32内に溜まった露がご飯や本体1の上枠に滴下するのを防止し、ご飯の状態を向上させることができる。例文帳に追加
This constitution can prevent the dripping of the dew accumulated inside the pot packing 32 to the boiled rice and the upper frame of the body 1 to improve the state of the boiled rice. - 特許庁
米の供給者と炊飯器の供給者が共同してWWWサーバ上にホームページを開設し、米と炊飯器とを関連付けて前記ホームページ上に提示する。例文帳に追加
A home page is set-up on a WWW server in cooperation between the rice supplier and the rice cooker supplier and rice and the rice cooker is related each other to be presented on the home page. - 特許庁
器体1に収容した施蓋状態の飯器2内で、飯器2を加熱する通電制御と、発生する蒸気3の外部放出と、を伴い炊飯するのに、飯器2内で発生する蒸気3を外部に放出するのに複数の放出端末経路21、22、・・を設けることにより、上記の目的を達成する。例文帳に追加
The electric rice cooker includes a plurality of discharge terminal paths 21, 22, ... which discharge the steam 3 generated in a rice pot 2 to the outside so that the rice is cooked in the rice pot 2 stored in a pot body 1 with a lid on, accompanying power distribution control for heating the rice pot 2, and discharge of the generated steam 3 to the outside. - 特許庁
炊飯器本体と、前記炊飯器本体の上方に位置する蓋体とを有する圧力式炊飯器であって、前記炊飯器本体は、内鍋と、前記内鍋を加熱する加熱手段とを有し、前記蓋体は、圧力調整装置を有し、前記蓋体は、前記蓋体内で前後方向に延伸する補強部材を有し、前記補強部材は、途中で分割されている構成。例文帳に追加
In the pressure type rise cooker having the rice cooker body and the lid located above the rice cooker body, the rise cooker body has an inner pot and a heating means for heating the inner pot, the lid has a pressure adjusting unit, the lid has a reinforcing member extending in a fore and aft direction in the lid, and the reinforcing member is divided in midstream. - 特許庁
米類である精米、玄米、もち米、無洗米を炊飯するに当り常にその旨味や風味を最大限に引き出し安定した炊飯が可能となり且つ、炊飯時における米の品質劣化並びに栄養成分の低下流出を常に最小限に抑える事を可能とする炊飯米品質活性向上剤となる食品調味添加物の発明例文帳に追加
To provide an agent for improving quality and activity of cooked rice with which the taste and flavor of rice such as polished rice, unpolished rice, glutinous rice or wash-free rice is drawn out to the full when boiled and thereby the rice is stably cooked, and quality deterioration of the rice and decrease and flow of nutrient components are always suppressed at a minimum when cooking the rice. - 特許庁
各1種以上の有機酸、有機酸塩およびアミノ酸を含有する米飯日持向上用製剤によって、上記の課題を解決できた。例文帳に追加
A preservative preparation for cooked rice contains one or more kinds of organic acids, one or more kinds of organic acid salts, and one or more kinds of amino acids. - 特許庁
東南アジア・南アジアの鉄道駅構内や車内販売では、タイ王国では飯の上に肉料理と目玉焼きの載ったもの、混ぜご飯などの弁当が小さな散蓮華を付けて販売されている。例文帳に追加
As for Southeast Asia and South Asia, a box lunch of rice topped with meat dish and a sunny-side up, a box lunch of cooked rice with added ingredients and other types of box lunch are sold with a chirirenge (ceramic spoon) within station precincts or on the train in Kingdom of Thailand. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
これは白飯もしくは混ぜご飯に七種類の具(野菜類が多い)を乗せ、その上から湯桶に入ったお焦げに出汁を加えたものを掛けた料理である。例文帳に追加
This is cooked by putting seven kinds of ingredients (mostly vegetables) on white rice or mixed rice and pouring a blend of soup stock and burnt rice in hot water over it. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
一般には漬け上げた後は飯を除き、魚だけを食べるとされるが、地元ではペースト状に発酵した飯ごと食べる人も多いため、フナの身に付いたものの取り除き具合には注意がいる。例文帳に追加
Generally, it is said that, when funa-zushi is ready, the rice is removed and only the fish is eaten but since many local residents eat the fish together with the fermented rice of paste-like consistency, one needs to be careful as to how much rice should be taken off the fish. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
これは、大阪市にある自由軒の「名物カレー」(インデアンカレー)という、飯とカレールーを混ぜたものの上に、生卵をのせたものが原型で、カレーと飯が混ざっていない一般的なカレーライスにも波及したものである。例文帳に追加
Its origin was a mixture of rice and curry sauce topped with a raw egg served as 'special curry' (Indian curry) at JIYUKEN in Osaka City, and it spread into general unmixed curry and rice. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
一般的に日本では、原材料を加工調理した食品を「料理」として位置づける傾向があるため、単に飯の上に卵をかけた卵かけご飯は「料理」ではないとする意見がある。例文帳に追加
In Japan, there is a tendency of positioning a food made by processing raw materials as 'dish,' and therefore some people do not accept tamago kake gohan as 'dish' because it is just rice topped with an egg. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
「鮭親子丼」、あるいは、「鮭いくら丼」と知られている丼物の場合は、白米の上にサケやイクラを並べただけだが、はらこ飯の場合はご飯にも味付けがなされるところが異なる。例文帳に追加
Donburi-mono (rice bowl dish) that are known either as "sake ikura don" or "sake oyako don" are served simply by placing salmon and salmon roe on top of white rice; whereas harakomeshi differs from other such dishes in that the rice is flavored as well. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
この弁当箱は、飯が下の半球状部分に収められ、家庭の食卓で使っているご飯茶碗(→茶碗)のような形をしており、おかずは上部円筒部に収められた部分から箸で取って食べるようになっている。例文帳に追加
Rice is contained in hemispheric part at the bottom of the lunch box which is just like the shape of rice bowl (see, rice bowl) used at-home dining table, while accompanying dishes are contained in the cylindrical part at the top of it, and they pick up food from them with chopsticks. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
源季貞の子、源宗季が飯富氏を称したことや、宗季が源義忠の末流を称していること、季貞が飯富庄司を称したというこれらの事象から推測するところ、上記の結論が出てきている。例文帳に追加
This supposition is supported by the facts that MINAMOTO no Munesue, a son of MINAMOTO no Suesada, called himself the Obu clan, and that Munesue called himself a descendant of MINAMOTO no Yoshitada, and that Suetada called himself Obu-no-Shoji (administrator of Obu Manor). - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
圧力飯釜の本体と、本体の上部側の、内側に圧力蓋を有する外部蓋と、を有する電気保温圧力飯釜において、外部蓋を簡単に開閉動作できるようにすること。例文帳に追加
To easily open and close an outer lid in an electric pressure rice cooker and warmer having a main body of a pressure rice cooker and an outer lid having a pressurizing lid inside and the upper part of the main body. - 特許庁
米飯食品の種類とその流通温度に依拠した最適混合比率で混合する、好ましくは上記の低温流通適性を有しない米飯食品の混合比率が5〜90%である。例文帳に追加
The boiled rice food is formulated in the optimum formulation ratio depending upon the kind of boiled rice food and its distribution temperature, preferably the formulation ratio of the boiled rice food having no low- temperature distribution suitability is 5-90%. - 特許庁
簡単な構成により、炊飯処理時に待機中の洗米槽または貯米庫の温度上昇を防止することができる洗米炊飯装置を提供すること。例文帳に追加
To provide a rice washing and cooking apparatus where a rice washing tub or a rice storage is prevented from being heated during waiting in the case of rice cooking processing by simple constitution. - 特許庁
穀物を炊飯する際に、炊飯水中に重量平均分子量が3000以上100万以下であるポリ−γ−グルタミン酸またはその塩を含有させる。例文帳に追加
The additive for cooked rice comprises poly-γ-glutamic acid and salt having average molecular weight of 3,000-1,000,000 in cooking-rice water when cooked the cereal. - 特許庁
米100に対し容積比で3〜10の醤油と3〜10の日本酒とを添加した水で炊き上げて着色飯を得、適宜量の酢及び塩を加えて寿司飯を得る。例文帳に追加
Colored rice is obtained by cooking rice with water to which, in volume ratio, 3 to 10 soy sauce and 3 to 10 sake for 100 rice are added and sushi rice is obtained by adding proper quantity of vinegar and salt. - 特許庁
温度センサ9が弾接する位置は、炊飯釜1の外周面のうち、炊飯釜1に入れられた米と水の位置よりも上方で且つ内蓋6よりも下方となる範囲内としている。例文帳に追加
The position where the temperature sensor 9 comes in contact with is within a range between a place higher than the surface of rice and water contained in the pot 1 for boiling rice and a place lower than the inner lid 6. - 特許庁
炊飯して炊き上がった米飯を、保温温度60〜73℃、気圧20〜80kPaで保存し、さらにその雰囲気ガスを分圧5kPa以下の酸素と残部が窒素とからなる混合ガスとする。例文帳に追加
The cooked rice is stored at 60-73°C heat-retention temperature under 20-80 kPa atmospheric pressure, and further, a mixed gas composed of oxygen having ≤5 kPa partial pressure and the balance nitrogen is used as the atmospheric gas. - 特許庁
蓋体2に炊飯運転の操作を行う操作ボタン7と、略上方に向かって炊飯メニューや実行中の工程などの表示を行う表示部10を設ける。例文帳に追加
The lid 2 is provided with operating buttons 7 for operating rice cooking operation, and the display part 10 for showing rice cooking menus, a process in operation, or the like in an approximately upward direction. - 特許庁
炊飯器において鍋底周辺からの加熱のみでは、鍋内を加熱し均一に温度を上昇させ、より食味の良い米飯を提供することが困難である。例文帳に追加
To provide more delicious cooked rice by heating the inside of a pot and uniformly elevating temperature only by heating from the circumference of the bottom of the pot. - 特許庁
冷却手段の本来の役割を果たしつつ、鍋温度検知手段の温度検知精度を向上させて、おいしいご飯を炊くことができる炊飯器を提供することを目的とする。例文帳に追加
To provide a rice cooker capable of cooking delicious rice by improving the temperature detection accuracy of a pot temperature detection means while achieving the original role of a cooling means. - 特許庁
これによって、適度な加熱と加湿と低酸素化雰囲気によってご飯の劣化を抑制し、保温性能と再加熱性能を向上した炊飯器を提供することができる。例文帳に追加
With this structure, deterioration of the rice can be inhibited by the appropriate heating and humidification and under the oxygen-reduced atmosphere, and therefore, the rice cooker with improved heat retaining capability and reheating capability can be provided. - 特許庁
前記仕込工程で得られた魚介類の身と、茶汁で炊き上げた米飯に合わせ酢を混ぜて作られたすし茶飯を組み合わせて一体成形することにより、鮨を得る。例文帳に追加
The meat of fish and shellfish obtained by the preparing step is combined with Sushi rice boiled with tea juice obtained by mixing rice boiled with tea juice and blended vinegar and integrally forming the combined product to give Sushi. - 特許庁
内外両フィルム1の間に海苔を挟んだ包装シートによって錐状飯と、その拡大端面に盛り上がった具材とを一緒に包装したものにおいて、包装シートを解く際に、海苔を直に錐状飯に被せる。例文帳に追加
To immediately cover cone shape boiled rice with laver when a packing sheet is unpacked in packed cone shape boiled rice in which cone shape boiled rice and ingredients raised to the enlarged end face of the cone shape boiled rice are packaged with a packing sheet sandwiching laver between both inner and outer films 1. - 特許庁
被加熱物を収容する内鍋10と、内鍋10が収納される炊飯器本体1と,炊飯器本体1の上部に開閉自在に取り付けられ、内鍋10を覆うように閉じた蓋体2とを備える。例文帳に追加
The electric rice cooker includes the inner pot 10 for storing a heated object, a rice cooker body 1 for storing the inner pot 10, and a lid body 2 mounted to the upper part of the rice cooker body 1 so as to open and close, and covering and closing the inner pot 10. - 特許庁
炊飯器本体1内に鍋2を着脱自在に収納するとともに、鍋2を加熱する底誘導コイル4を設け、炊飯器本体1の上面開口部を開閉自在に軸支した蓋体5により覆うよう構成する。例文帳に追加
A pot 2 is freely attachably and detachably housed in a body 1 of the rice cooker, a bottom induction coil 4 is provided for heating the pot 2, and an opening on the upper face of the body 1 of the rice cooker is covered with a lid 5 pivotally supported to freely open/close the opening. - 特許庁
ヒータ4、5に通電して、ヒータ4で飯器6を下から加熱しながら、周囲ヒータ5の熱を伝熱カバー8に伝えて、上下周囲から加熱して炊飯する。例文帳に追加
By connecting electric current to the heaters 4, 5 and by heating the rice cooking pot 6 by the heater 4 from the bottom, while the heat of the surrounding heater 5 being transferred to the heat transfer cover 8, the rice is cooked from the upper, the bottom and the surrounding. - 特許庁
センサ部材の汚れ、キズ、異物混入といった温度精度劣化要因を低減することで、炊飯性能を向上する炊飯器を提供することを目的とする。例文帳に追加
To provide a rice cooker whose rice cooking performance is improved by reducing factors of temperature inaccuracy such as the stain, scratches, or contamination of a sensor member. - 特許庁
炊飯器に着脱自在に取付け可能で、しゃもじを保持するしゃもじ受け具において、デザイン性を確保しつつ、しゃもじの着脱操作性および炊飯器への着脱性を向上する。例文帳に追加
To improve an operability of attaching/detaching a rice scoop and an attachment/detachment property to a rice cooker in a rice scoop receptacle detachably attached to the rice cooker and holding the rice scoop. - 特許庁
蓋体4により炊飯器本体1の上面を開閉自在に覆い、炊飯器本体1の前部に蓋体4を閉状態に保持しかつ開放するフックレバー6を設ける。例文帳に追加
The top surface of the rice cooker body 1 is covered with a lid body 4 so that it can be freely opened/closed, and a hook lever 6 which holds the lid body 4 in a closing condition and releases the lid body is provided in front of the rice cooker body 1. - 特許庁
使用者の炊飯前の準備状態を浸水時間と鍋温度から判断し、それに応じた最適な吸水工程を選択実行することで、自動で常に良好な食味のごはんを炊き上げる炊飯器を得ること。例文帳に追加
To provide a rice cooker capable of automatically boiling up rice always deliciously by determining the preparation state of a user before the start of boiling based on the time of immersion of rice in water and the temperature of a pot and selecting/conducting an optimum water absorbing process according to the determination. - 特許庁
御飯粒を押し潰すことなく容易で且つ確実に具穴を形成することができ、食感を損なうことなく、御飯の美味しさを向上する。例文帳に追加
To provide an ingredient hole forming device for a rice ball forming apparatus easily and surely forming an ingredient hole without pushing and crushing cooked rice grains, and not losing palate feeling of the cooked rice to improve its tastiness. - 特許庁
その結果、内鍋上部の米周囲には十分な量の保水膜が形成されないため、硬い乾いた飯となり、内鍋下部は柔らかく水気の残る飯になるなど、食味にばらつきが発生し問題であった。例文帳に追加
The rice cooker is provided with the inner pot 3, a heating means 4 for heating the inner pot 3 and a control means 14 which controls the heating means 4 in each of preheating process, the rice cooking process and steam process. - 特許庁
蓋の側部から炊飯器本体上部と蓋の先端部との間にかけての熱の逃げは勿論、取手付きの内鍋を用いるものにおいては特にその部分からの熱の逃げを低減する炊飯器を提供すること。例文帳に追加
To provide a rice cooker which can reduce not only the escaping of heat between an upper part of the body thereof and the tip part of a lid from the side part of the lid but also that especially from an inner pot with a handle in a type using the inner pot. - 特許庁
そして、搬送パレット5と共にベルトコンベア本ライン1上を移動する炊飯容器4に給湯器10から適量の熱湯を給湯した後、搬送パレット5に炊飯条件を入力する。例文帳に追加
After a proper volume of hot water is supplied from a hot-water supply device 10 to the containers 4 moving on the belt conveyor main line 1 together with the transporting pallets 5, rice cooking conditions are inputted to the transporting pallets 5. - 特許庁
寿しのようにご飯の上部に具が載っている状態の食物を摂食用補助具で掴んで食する場合に、ご飯と具とを同時に食することができ、手指が不自由な者であっても円滑に食事をすることができるようにすること。例文帳に追加
To make even a person with difficulty in using hands take a metal smoothly by simultaneously taking rice and topping, when taking a food with the topping on the rice, such as Sushi, by catching it with a taking meal auxiliary device. - 特許庁
全体の堅さが1×10^3〜5×10^3N/m^2である軟飯において、平均分子量750以上の還元澱粉糖化物を配合している軟飯。例文帳に追加
This soft boiled rice having 1×10^3-5×10^3 N/m^2 hardness of the whole is obtained by formulating a saccharified product of a reducing starch having ≥750 average molecular weight. - 特許庁
炊飯器内において内鍋の開口部に蒸気を投入することで、炊き上げ時のオネバの生成を抑え米表面のベタつきをなくすことを特徴とする炊飯器を提供する。例文帳に追加
To provide a rice cooker characterized by eliminating stickiness of a rice surface by restraining generation sticky juice at boiling-up time by inputting steam in an opening part of an inner pot in the rice cooker. - 特許庁
ご飯及び/又は惣菜を充填した弁当の内部雰囲気を窒素ガスに置換することによって、ご飯や惣菜の風味や外観を長期間維持することが可能になり、弁当の保存性を顕著に向上させることができる。例文帳に追加
The inner atmosphere of the packed lunch filled with cooked rice and/or side dishes is substituted with nitrogen gas to keep the taste, flavor and appearance of the cooked rice and side dishes for a long time and remarkably improve the preservability of the packed lunch. - 特許庁
炊飯途中で蒸気発生手段内の水が空になり、蒸気発生手段が温度上昇して変形する恐れを低減する炊飯器を提供することを目的とする。例文帳に追加
To provide a rice cooker in which the possibility of deformation of a steam generating means by temperature rise when the steam generating means turns empty of water during cooking rice is reduced. - 特許庁
また、かかるおにぎりを形成すべく、おにぎり形成方法は、シート状米飯を二つ折りにするステップと、二つ折りにした米飯シートを下側型と上側型とで押圧しておにぎり形状とするステップとを有することにした。例文帳に追加
The method for forming rice ball comprises a step of forming a sheet shaped boiled rice into twofold state, and a step of forming the twofold state sheet shaped boiled rice into a rice ball shape by pressing with a lower side die and an upper side die. - 特許庁
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