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Weblio 辞書 > 英和辞典・和英辞典 > MAILLARDの意味・解説 > MAILLARDに関連した英語例文

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MAILLARDを含む例文一覧と使い方

該当件数 : 106



例文

The Maillard reaction inhibitor comprises a volatile oily substance of citrus fruits as an active ingredient.例文帳に追加

本発明は、柑橘類の揮発性油状物を有効成分とするメイラード反応抑制物質を提供するものである。 - 特許庁

METHOD FOR PRODUCING SPARKLING ALCOHOLIC BEVERAGE BY USING MAILLARD REACTION PRODUCT, AND SPARKLING ALCOHOLIC BEVERAGE PRODUCED BY THE PRODUCTION METHOD例文帳に追加

メイラード反応生成物を用いる発泡アルコール飲料の製造方法及びその製造方法によって製造した発泡アルコール飲料 - 特許庁

The Maillard reaction inhibitor comprises the compound.例文帳に追加

これらの化合物からなるメイラード反応阻害剤、これらの化合物有効成分として含有する医薬、化粧品、食品添加物。 - 特許庁

To provide a method for inhibiting a Maillard reaction of food and beverage under conditions of exposure to heat or light.例文帳に追加

加熱または光に曝される条件下での飲食品のメイラード反応を抑制する方法を提供する。 - 特許庁

例文

To provide a Maillard reaction inhibitor inhibiting Maillard reaction caused by diabetic complication such as peripheral circulatory disturbance, cerebrovascular disease, nervous disease and cataract and aging of the skin and useful in fields of medicines, quasi-drugs, cosmetics and foods.例文帳に追加

抹消循環障害、脳血管障害、神経症、白内障などの糖尿病合併症や皮膚の老化に起因するメイラード反応を阻害する、医薬品、医薬部外品、化粧品及び食品の分野で有用なメイラード反応阻害剤を提供する。 - 特許庁


例文

The invention relates to: the Maillard reaction inhibitor containing at least one selected from an extract of Malva sylvestris, an extract of Centella asiatica, a hydrolysate of a royal jelly protein, and Morinda citrifolia juice; and the aging improving agent containing the Maillard reaction inhibitor as an active ingredient.例文帳に追加

ウスベニアオイの抽出物、セキセツソウの抽出物、ローヤルゼリー蛋白の加水分解物、及びノニ果汁から選択される少なくとも1種を含有するメイラード反応阻害剤、及び該メイラード反応阻害剤を有効成分として含有する老化改善剤である。 - 特許庁

To provide a Maillard reaction inhibitor being a natural origin product having excellent Maillard reaction inhibiting action, being easily available, inexpensive, and highly safe, not adversely affecting the quality of a product to which it is added in respect of e.g. after-feeling, and being therefore widely usable, to provide an anti-aging agent, and to provide a skin preparation for external use.例文帳に追加

優れたメイラード反応阻害作用を有し、入手が容易で安価であり、安全性の高い天然物系のものであって、使用感等の点で添加対象物の品質に悪影響を及ぼさず、広く使用可能なメイラード反応阻害剤並びに抗老化剤及び皮膚外用剤を提供すること。 - 特許庁

The surface color of regular taiyaki is due to the effect of sugar contained in the batter (the Maillard reaction), although white taiyaki which are whitened using starch (tapioca etc.) are also available. 例文帳に追加

普通のたい焼きの表面の色は表面の糖分による(メイラード反応)によるもので、澱粉(タピオカなど)に置換え、表面の色を白くしたもの(白いタイヤキ)も売られている。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

However, the yeast contained within sakekasu carries out fermentation and the Maillard reaction between sugar and amino acids leads to its color changing from white to yellow then pink followed by brown, dark brown and black depending on temperature and time. 例文帳に追加

但し、含まれる酵素により熟成が進み、また、糖分とアミノ酸がメイラード反応し、温度、時間に比例し、白色→黄色→ピンク色→褐色→焦げ茶色→黒色となる。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

Since soy-sauce contains rich amino acid and sugar, its color tends to be dark due to melanoidin generated from Maillard reaction in the process apart from oxidation, heating, volatilization of constituents. 例文帳に追加

醤油はアミノ酸と糖に富むため、酸化や加熱、成分の揮発のほか、メイラード反応が進むことで産生されるメラノイジンにより色は濃くなる傾向にある。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

Organic compounds generated through Strecker degradation from Maillard reaction and scorching smell generated in the heating process are critical elements that feature soy-sauce. 例文帳に追加

メイラード反応から、ストレッカー分解を経て産出される有機化合物、加熱工程にて産生される焦げ香も、醤油を特徴付ける重要な要素である。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

To obtain a carboxymethyl arginine production inhibitor that controls production of carboxymethyl arginine being a Maillard reaction advanced glycation end product (AGEs) of collagen and functional disorder of in vivo protein.例文帳に追加

コラーゲンのメイラード反応後期生成物(AGEs)であるカルボキシメチルアルギニンの生成を抑制し、生体内のタンパク質の機能障害を抑制し得る、カルボキシメチルアルギニン生成抑制剤の提供。 - 特許庁

The α-D-glucopyranosyl-glycerols have a low browning tendency, low Maillard reactivity, heating stability, noncariogenic property, indigestible characteristic and high moisture retention.例文帳に追加

甘味物質であるα−D−グルコピラノシルグリセロール類は低褐変性、低メイラード反応性、加熱安定性、非う蝕性、難消化性、高い保湿性を有する。 - 特許庁

To provide a protein saccharification inhibitor usable safely and easily, and inhibiting protein nonenzymatic saccharification reaction (also referred to as glycation, or Maillard reaction ) in a mammal such as a human.例文帳に追加

安全でかつ簡便に用いることができる、ヒト等の哺乳類におけるタンパク質の非酵素的糖化反応(グリケーション。メイラード反応ともいう)を抑制するタンパク質糖化反応抑制剤を提供する。 - 特許庁

The dicaffeoylquinic acid is preferably extracted from a plant such as Rubiaceae plant, Compositae plant, Convolvulaceae plant, Rosaceae plant, Bambusaceous plant, or Aquifoliaceae plant in which Maillard reaction does not proceed.例文帳に追加

前記において、ジカフェオイルキナ酸は、メイラード反応が進行していないアカネ科植物、キク科植物、ヒルガオ科植物、バラ科植物、タケ科植物またはモチノキ科植物の植物体から抽出されることが好ましい。 - 特許庁

The Maillard reaction inhibitor comprises a compound represented by general formula (A) in which ferulic acid or dihydroferulic acid is bonded to amino acid or dipeptide or amino group which these derivatives have.例文帳に追加

本発明は、アミノ酸若しくはジペプチド又はそれらの誘導体が有するアミノ基に、フェルラ酸又はジヒドロフェルラ酸が結合した下記一般式(A)で表される化合物を含有することを特徴とするメイラード反応阻害剤。 - 特許庁

To provide a coffee product having relatively decreased amount of caffeine and containing nicotine acid as health promoting component and a Maillard reaction product at an increased ratio.例文帳に追加

カフェイン量を相対的に減量するとともに、健康促進成分であるニコチン酸とメーラード反応産物とを増量した割合で含むコーヒー製品を生産する。 - 特許庁

To provide a nutrition-supplementing beverage inhibiting Maillard reaction (browning) caused by L-arginine with L-ascorbic acid, and also reducing the astringent taste and astringent feeling of the L-arginine.例文帳に追加

L−アルギニンとL−アスコルビン酸によるメイラード反応(褐変)を抑制し得、且つL−アルギニンのえぐい味及びえぐい感を軽減し得る栄養ドリンク剤を提供する。 - 特許庁

The food/pet animal food material is obtained by treating a raw material including collagen with a protease such as papain followed by adding a reducing sugar such as xylose and then heating to cause a Maillard reaction.例文帳に追加

コラーゲンを含む原料をパパイン等のプロテアーゼで処理した後、キシロース等の還元糖を添加し、加熱によりメイラード反応を起こさせることにより、食品・ペットフード素材を得る。 - 特許庁

The browning restraining agent has action which restrains browning of food and drink, caused from at least one kind selected from vitamin C decomposition, Maillard reaction and oxidation deterioration when added to the food and drink to restrain browning of the food and drink.例文帳に追加

褐変抑制剤は、飲食品の褐変を抑制するために飲食品に添加されると、ビタミンCの分解、メイラード反応及び酸化劣化から選ばれる少なくとも一種に起因する飲食品の褐変を抑制する作用を有する。 - 特許庁

In another embodiment, this is a modified protein having functions on food improved by the Maillard reaction using rare saccharide psicose and having the property of improving the ability of, especially, food to gel.例文帳に追加

希少糖プシコースを用いたメイラード反応により食品に対する機能特性の改善性を有する、特に食品に対するゲル形成性を改善する性質を有する修飾タンパク質である。 - 特許庁

The Maillard reaction product can be added at any time of from the start of the fermentation to the step after the fermentation in the production process of the sparkling alcoholic beverage.例文帳に追加

また、メイラード反応生成物は、発泡アルコール飲料の製造工程の仕込から発酵後の過程に至るまでのいずれの時点でも添加することもできる。 - 特許庁

The excellent antiaging agent and cosmetic are respectively obtained by being based on collagenase inhibitory action, elastase inhibitory action and Maillard reaction inhibitory action observed in various kinds of extracts from respective plants.例文帳に追加

各植物の各種抽出物が有するコラゲナーゼ阻害効果、エラスターゼ阻害効果およびメイラード反応阻害効果に基づいた、優れた抗老化剤および化粧料が提供できる。 - 特許庁

Drinks, foods, supplements or medicines containing the Maillard reaction product-decomposing agent are useful for uses such as the treatments, preventions and improvements of diabetic complications.例文帳に追加

本発明のメイラード反応生成物分解剤を含む飲食品、サプリメントまたは医薬品は、例えば、糖尿病合併症の治療、予防および改善等の用途に有用である。 - 特許庁

To provide β-glucan mixable stably without causing any chemical interaction (Maillard reaction and the like) with an active ingredient having an amino group at the terminal in application to medicine, pesticide, fertilizer, feed, food, industry, and cosmetics.例文帳に追加

医薬、農薬、肥料、飼料、食品、工業、化粧品等の用途において、末端にアミノ基を有する活性成分と化学的相互作用(メイラード反応等)を起こさず、安定的に配合できるβ−グルカンを提供する。 - 特許庁

To provide a method for producing a sparkling alcoholic beverage by using a product obtained by Maillard reaction, and the sparkling alcoholic beverage produced by the production method.例文帳に追加

メイラード反応で得た生成物を使用する発泡アルコール飲料の製造方法及びその製造方法によって製造された発泡アルコール飲料。 - 特許庁

This Maillard reaction inhibitor comprises as active ingredient a monosulfide compound contained in the essential oil component of a Welsh onion plant, or a fraction containing the monosulfide compound.例文帳に追加

本発明は、ネギ類植物精油成分に含まれるモノスルフィド化合物、またはネギ類植物のモノスルフィド化合物含有画分を有効成分として含有するメイラード反応阻害剤を提供する。 - 特許庁

To obtain a concentrated milk for processing capable of providing a white sauce, a cream stew or a gratin rich in flavor and a rich taste of milk without causing browning due to the Maillard reaction even when carrying out high-temperature sterilization such as retort sterilization.例文帳に追加

レトルト処理の如き高温殺菌をおこなっても、メイラード反応による褐変が起こらず、かつ乳の風味、こく味に富んだホワイトソース、クリームシチュー、グラタンが得られる加工用濃縮乳を提供する。 - 特許庁

This grass-suppressing material is obtained by making cereal residue Maillard react through subjecting to hydrothermal treatment under steam pressure set in a range allowing no burning, browning and micronizing the product.例文帳に追加

穀物残渣を燃焼させない範囲に設定した水蒸気圧力下で水熱処理することによりメイラード反応させて褐色化するとともに微細化する。 - 特許庁

To provide an emulsified oil and fat composition free from causing browning by Maillard reaction even if being subjected to high-temperature sterilization such as retort treatment while having milk flavor and body which are not inferior to cow milk and concentrated milk.例文帳に追加

牛乳や濃縮乳に引けをとらない乳の風味や乳のコク味を持ちながら、レトルト処理などの高温殺菌を行ってもメイラード反応による褐変が起こらない乳化油脂組成物の提供。 - 特許庁

To provide a new method for producing a glycosidated polyhydric alcohol that activates an α-amylase, has low Maillard reactivity and is non-carious.例文帳に追加

α—アミラーゼを活性化し、メイラード反応性が低く、非う蝕性を有するグリコシド化多価アルコールの新規な製造方法を提供することを課題とする。 - 特許庁

To provide a method for easily and quickly estimating a sugar alcohol which is a few in degree of decomposition of a pharmaceutical compound due to a Maillard reaction when being blended with the pharmaceutical compound having an amine structure of a plurality of sugar alcohols.例文帳に追加

複数の糖アルコールのうち、アミン構造を有する医薬化合物と配合した際にメイラード反応による医薬化合物の分解の程度が少ない糖アルコールを、簡便且つ短時間に評価する方法の提供。 - 特許庁

To obtain a cosmetic having excellent inhibitory effect on Maillard reaction, inhibitory effect on melanogenesis, anti-inflammatory effect, inhibitory effect on active oxygen formation, inhibitory effect on lipid peroxide formation, preventing and ameliorating effect on aging, or the like.例文帳に追加

メイラード反応抑制効果、メラニン生成抑制効果、抗炎症効果、活性酸素生成抑制効果、過酸化脂質生成抑制効果に優れ、老化の予防改善効果などに優れた化粧料を提供する。 - 特許庁

Also, when the pressure of the inside of the pot 11 is reduced in the sealed state during heat insulation, an oxygen concentration inside the pot 11 is lowered, while the moisture evaporation of a cooked object is prevented, and Maillard reaction and oxidation are sufficiently suppressed.例文帳に追加

また、保温時に密閉状態で鍋11内を減圧すれば、鍋11内の酸素濃度が下がると共に、被炊飯物の水分蒸発を防ぐことができ、メイラード反応や酸化を十分に抑制できる。 - 特許庁

This oil-in-water emulsion food excellent in oxidation stability has a water phase raw material and an oil phase raw material each emulsified, and contains a Maillard reactant of histidine with saccharides.例文帳に追加

水相原料と油相原料とが乳化されてなる水中油型乳化食品において、ヒスチジンと糖類とのメイラード反応物が含有されていることを特徴とする酸化安定性に優れた水中油型乳化食品を提供するものである。 - 特許庁

To provide a new carnosine ester compound exhibiting inhibitory activity against Maillard reaction caused by diabetic complication such as peripheral circulatory disturbance, cerebrovascular disease, nervous disease and cataract and aging of the skin and useful in fields of medicines, quasi-drugs, cosmetics and foods.例文帳に追加

抹消循環障害、脳血管障害、神経症、白内障などの糖尿病合併症や皮膚の老化に起因するメイラード反応に対して阻害活性を示す、医薬品、医薬部外品、化粧品及び食品等の分野で有用な新規カルノシンエステル化合物を提供する。 - 特許庁

The protein-chitosan complex is obtained by bonding an animal or vegetable protein such as albumen, fish protein, soybean protein, separated soybean protein, concentrated soybean protein, degradation product of the soybean protein and wheat protein (gluten) to the chitosan by a Maillard reaction.例文帳に追加

卵白、魚肉蛋白質、大豆蛋白質、分離大豆蛋白質、濃縮大豆蛋白質、大豆蛋白質分解物、小麦蛋白質(グルテン)等の動物性又は植物性蛋白質とキトサンを、メイラード反応により結合させた蛋白質−キトサン複合体。 - 特許庁

The fermented alcoholic beverage with beer-like natural color degree and taste can be produced without using colorants such as caramel by adjusting the liquid color and taste of the fermented alcoholic beverage by using Maillard reaction products between sugars and protein degradation products, and preparations thereof.例文帳に追加

糖とタンパク分解物とのメイラード反応物及びその調製物を用いて発酵アルコール飲料の液色及び風味を調整することにより、カラメルのような着色料を用いることなく、ビール様の自然な色度や風味を付与した発酵アルコール飲料を製造することができる。 - 特許庁

To obtain an antiaging agent and cosmetic including effective liquid plant extract(s) as active ingredient which has (have) collagenase inhibitory action, lastase inhibitory action and Maillard reaction inhibitory action.例文帳に追加

各植物の各種抽出物に認められた、コラゲナーゼ阻害効果、エラスターゼ阻害効果およびメイラード反応阻害効果を有する有用な植物抽出液を有効成分としてそれぞれに含有させた抗老化剤および化粧料を提供する。 - 特許庁

The active substance in the Maillard reaction product-decomposing agent is soluble in water, does not produce or little produces a side effect against human bodies, can easily be compounded with drinks, foods, food raw materials, cosmetic compositions, and the like, and can widely be applied.例文帳に追加

本発明のメイラード反応生成物分解剤は、前記活性物質が水溶性であり、人体への副作用がないか、極めて少ないため、飲食品、食品原料、化粧品組成物等に配合しやすく、幅広い応用が可能である。 - 特許庁

By controlling the liquid color and the flavor of a fermented alcoholic beverage with the use of a Maillard reaction product obtained from a sugar and a protein digestion product and a preparation of the same, a fermented alcoholic beverage having a natural chromaticity and a beer like flavor imparted thereto can be produced without using a coloring agent such as caramel.例文帳に追加

糖とタンパク分解物とのメイラード反応物及びその調製物を用いて発酵アルコール飲料の液色及び風味を調整することにより、カラメルのような着色料を用いることなく、ビール様の自然な色度や風味を付与した発酵アルコール飲料を製造することができる。 - 特許庁

To provide a method for producing a powdered milk having a completely new caramel taste by carrying out Maillard reaction of milk protein in cow's milk, condensed milk or butter with a vegetable oil-and-fat, a sugar, etc., and provide a completely new food having unique taste and flavor and produced by adding the powdered milk having the caramel taste.例文帳に追加

牛乳や練乳及びバター中の乳蛋白と植物性油脂及び糖類等でメイラード反応を起こさせた全く新規なキャラメル風味の粉乳の製造方法及びこのキャラメル風味の粉乳を混合添加してなる全く新規で斬新な風味の食品を得る。 - 特許庁

The (b) Maillard reaction type seasoning is produced by the heat treatment of an aqueous solution or an aqueous suspension liquid which contains a yeast extract containing 20 wt.% or more of 5'-nucleotide, a yeast extract containing 3 pts.wt. or more of glutathione, monosaccharide, dextrin and common salt at 90-120°C.例文帳に追加

(b)5’−ヌクレオチドを20重量%以上含有した酵母エキス、グルタチオンを3重量部以上含有した酵母エキス、単糖類、デキストリン及び食塩を含有した水溶液又は水懸濁液を90〜120℃で加熱処理したメイラード反応型の調味料。 - 特許庁

To obtain liquid seasoning in which browning by an aminocarbonyl reaction (Maillard reaction) is controlled even without using an apparatus such as a plate type heat exchanger, etc., and an processing auxiliary such as liquid nitrogen, etc., quality stability and microbiological safety of a product are secured and to provide a method for producing the same.例文帳に追加

プレート式熱交換器などの装置や液体窒素などの加工助剤を用いなくともアミノカルボニル反応(メイラード反応)による褐変が抑制され、さらには製品の品質安定性及び微生物的安全性が確保された液体調味料及び液体調味料の製造方法を提供すること。 - 特許庁

This Maillard reaction product-decomposing agent contains an active substance selected from lotus leaf extract, Astilbe thunbergii extract, Engelhardtia chrysolepis H. leaf extract, Isodon japonicus extract, puer tea extract, Oenothera tetraptera extract, guava leaf extract, loquat leaf extract, onion outer skin extract, Apocynum venetum extract, olive leaf extract, catechin, and the like.例文帳に追加

本発明のメイラード反応生成物分解剤は、ハス葉エキス、アカショウマエキス、黄杞葉エキス、ヒキオコシエキス、プーアール茶エキス、月見草エキス、グァバ葉エキス、ビワ葉エキス、タマネギ外皮エキス、羅布麻エキス、オリーブ葉エキスおよびカテキン等の活性物質を含む。 - 特許庁

The retort food that controls flavor deterioration caused by oxidation, Maillard reaction, or the like, occurring during high-temperature treatment of a retort food and flavor deterioration caused by oxidation and various chemical reactions during preservation in spite of having the body taste and is preservable for a long period of time is obtained by adding specific amounts of cuminaldehyde and eugenol to a retort food.例文帳に追加

クミン及びオイゲノールを特定量配合することによって、コク味がありながら、レトルト食品の高温処理時に生じる酸化やメイラード反応等による風味劣化が抑制され、かつ、保存中の酸化や種々の化学反応による風味劣化も抑制された長期保存可能なレトルト食品を提供することができる。 - 特許庁

SOYBEAN FERMENTED MATERIAL-CONTAINING FOOD PRODUCT, AND FOOD OIL ABSORPTION SUPPRESSING COMPOSITION, FOOD PEELABILITY IMPROVING COMPOSITION, FOOD EMULSIFICATION STABILIZING COMPOSITION, SACCHARIDE CRYSTALLIZATION INHIBITING COMPOSITION, OIL AND FAT CRYSTALLIZATION INHIBITING COMPOSITION, MAILLARD REACTION PROMOTING COMPOSITION, FOOD OFFENSIVE SMELL/TASTE SUPPRESSING COMPOSITION, AND STARCH FOOD PRODUCT AGING DELAYING COMPOSITION例文帳に追加

大豆発酵物含有食品、並びに食品の吸油量抑制組成物、食品の剥離性向上組成物、食品の乳化安定化組成物、糖類の結晶化阻害組成物、油脂の結晶化阻害組成物、メイラード反応促進組成物、食品の異臭・異味抑制組成物、及び澱粉食品の老化遅延化組成物 - 特許庁

The extracts of Alpinia galanga Will dominantly inhibit Maillard reaction of abnormal crosslinking of cutaneous dermal tissue collagen, and are found to improve or prevent cutaneous aging such as wrinkles, skin slackening and skin somberness by compounded with one or more of specific agents of humectants, cell activators, antiphlogistics, antioxidants, skin-whitening agents, antiplasmin agents, active oxygen-suppressing agents and antihistaminic agents.例文帳に追加

大高良姜(Alpinia galanga Will)の抽出物が皮膚真皮組織のコラーゲンの異常架橋であるメイラード反応を優位に阻害し、さらに保湿剤、細胞賦活剤、抗炎症剤、抗酸化剤、美白剤、抗プラスミン剤、活性酸素抑制剤、抗ヒスタミン剤の特定の薬剤にいずれか1種または2種以上を配合することにより、しわ、たるみ、くすみなどの皮膚の老化を改善あるいは予防することが見出された。 - 特許庁

This papaya extract is found to exhibit a potent esterase activity inhibitory effect, Maillard reaction inhibitory effect and also SOD (superoxide dismutase) like activity, prevent various diseases such as senile phenomena accompanying with aging, diabetes, arteriosclelosis, etc., and also improve various skin troubles such as skin roughness, sensitive skin, dermatitis diseases, etc.例文帳に追加

前記目的を達成するため、本発明者らは鋭意検討した結果、パパイヤ抽出物はエラスターゼ活性阻害効果及びメイラード反応阻害効果が強いこと、また、SOD様活性作用を発揮することを見出し、加齢に伴う老化現象、糖尿病、動脈硬化等の各種疾病を予防し、肌荒れや敏感肌、皮膚炎症疾患などの種々の皮膚の悩みを改善する。 - 特許庁

例文

The above mentioned collagenase inhibitor, elastase inhibitor and Maillard reaction inhibitor are natural products contained in various kinds of extracts from respective plants and so safe, stable to heat, having little side effect and being capable of developing applications in wide and several technological fields including not only cosmetic field on the above mentioned cosmetics but also pharmaceuticals, foods and the like, thus demonstrating remarkable effect to achieve the purpose of the invention.例文帳に追加

しかも、前記コラゲナーゼ阻害剤、エラスターゼ阻害剤およびメイラード反応阻害剤は、各植物の各種抽出物に含まれる天然物であるため、安全、熱などに安定であり、副作用も少なく、前記化粧料の化粧品分野はもとより医薬品および食品等々の各種技術分野にも広く途を拓くなど、発明の目的を達成する顕著な効果を奏することができる。 - 特許庁

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