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味噌を含む例文一覧と使い方

該当件数 : 856



例文

タレ味噌野郎の、だしがら野郎め」 福山のかつぎはここで威勢のいい啖呵を切る。例文帳に追加

Fool! Noodle-brain!,' here, the vendor boldly makes a sharp retort.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

子芋を皮ごと蒸す、または茹でたものを、塩や味噌などの調味料で味をつけて食する。例文帳に追加

Small satoimo taro potatoes are steamed with their skins on and eaten with condiments such as salt or miso paste.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

一例としてナスの味噌漬けについて述べれば、初秋に採り入れたナスをへたのついたまま洗う。例文帳に追加

For example, to make Misozuke of eggplants, pick eggplants in the beginning of fall and wash them with the calyx.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

この呼称は間もなく廃れたが西京味噌や西京漬はこの俗称が由来である。例文帳に追加

This alias disappeared after a while, but Saikyo Miso or Saikyozuke (Saikyo Pickles) originated from this alias.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

食文化では、味噌、醤油、豆腐など日本料理の基本要素が出揃った。例文帳に追加

In terms of culinary culture, the Muromachi period saw the emergence of many of the most important and iconic staples of Japanese cuisine, including miso paste, soy sauce, and tofu.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス


例文

メラノイジンを高含有させて抗酸化活性の高い味噌を製造することを目的とする。例文帳に追加

To produce Miso by allowing the Miso to contain melanoidin in high content. - 特許庁

植物ステロール類と卵黄リポ蛋白質との複合体が配合されている味噌加工食品。例文帳に追加

This fermented soybean paste processed food is mixed with a compound material of plant sterol and yolk lipo-protein. - 特許庁

風味,味覚,栄養が豊かであり且つ健康維持に良好な味噌風味健康食品を得る。例文帳に追加

To obtain a miso-flavored health food rich in flavor, taste, nutrition, and also good for health maintenance. - 特許庁

植物ステロール類を用いて、まろやかな口当たりを有する味噌加工食品を提供する。例文帳に追加

To provide a fermented soybean paste processed food having mellow taste through using plant sterol. - 特許庁

例文

味噌汁などをよそった後のお玉を鍋に納める為の お玉掛け付鍋蓋を提供する。例文帳に追加

To provide a pod lid with a ladle hook for holding a ladle on a pot after ladling miso soup and the like. - 特許庁

例文

更に、液状食品に配合する味噌は蛋白質分解率が20%以上である。例文帳に追加

Furthermore, miso to be mixed with the liquid food has a protein decomposition rate of20%. - 特許庁

具にバターと味噌とを含む饅頭並びに饅頭の具の分離防止方法例文帳に追加

JAPANESE STEAMED BUN CONTAINING BUTTER AND MISO AS INGREDIENTS AND METHOD FOR PREVENTING SEPARATION OF INGREDIENTS IN JAPANESE STEAMED BUN - 特許庁

ぬかの代りに粉炭を用いることによって、ぬか味噌臭くない漬物用床を提供すること。例文帳に追加

To provide pickled vegetable paste without smell of salted rice-bran paste by using charcoal dust instead of rice bran. - 特許庁

麺類用のだしやつゆに、熟成させた味噌から滲出したたまりを 0.1〜3 %添加する例文帳に追加

This soup stock or soup for noodles is obtained by adding 0.1-3 wt.% of dripping Miso juice oozed from ripened Miso to soup stock or soup for noodles. - 特許庁

味噌やつみれ等の練り物を簡単に一定量取りだせる計量器具を提供する。例文帳に追加

To provide a metering tool capable of taking out easily a fixed amount of paste-like object such as miso and tsumire. - 特許庁

生米と大豆を使用して味噌風の調味食品を製造する方法を提供する。例文帳に追加

To provide a method for producing a soybean-flavored food by using raw rice and soybean. - 特許庁

この構成によれば、各収納空間に収納されたタンク毎に、タンクに入れられた味噌の元の種類または量に応じて、醗酵室41における味噌の元の醗酵時間と温度が制御され、味噌の元毎に醗酵が制御されることにより、味や薫りの異なる多品種の味噌を少ロットで製造することができる。例文帳に追加

As a result of the structure, various kinds of fermented soybean paste different in taste and flavor can be produced in small lot through controlling the fermentation time and temperature of the fermented soybean paste base in the fermentation chamber 41, every tank held in each holding space, according to the kind or quantity of the fermented soybean paste base put in the tank and controlling fermentation every fermented soybean paste base. - 特許庁

主として味噌、サラダ等の高粘性食品を充填する工程における押込み装置に関する。例文帳に追加

To provide a push-in device in a process for filling high-viscous food such as miso, salad, or the like. - 特許庁

安価で、手軽に食することのできるにんにく入り味噌の製造方法を提供する。例文帳に追加

To provide a method for producing inexpensive and easily eatable garlic-containing Miso. - 特許庁

松葉とヤマブシタケ抽出エキスを添加された生の味噌に、蓮根の節部を加える。例文帳に追加

The health food product is obtained by adding the section portions of lotus root to raw Miso containing pine needles and a Hericium Erinaceum extract added thereto. - 特許庁

なお、酸発酵乳は、味噌100重量部に対し5〜100重量部含有させることが好ましい。例文帳に追加

Preferably the amount of the acid fermented milk added is 5-100 wt.% based on 100 pts.wt. of the miso. - 特許庁

味噌風味の食肉加工品の製造方法およびそのためのインジェクション用ピックル液組成物例文帳に追加

METHOD FOR PRODUCING PROCESSED MEAT WITH MISO (FERMENTED SOYBEAN PASTE) FLAVOR, AND PICKLING LIQUID COMPOSITION FOR INJECTION THEREFOR - 特許庁

味噌製品類、清酒類、水産練製品類はやや価格帯が高価格帯へ移行~例文帳に追加

The price range of miso products, sake, and fish paste products is showing a slight shift towards a higher price range - 経済産業省

そう頻繁ではなさそうだが、カップ麺、味噌汁、寿司、おにぎりなどは自宅でも作ることがある様子。例文帳に追加

People prepare foods like cups of instant noodles, miso soup, sushi and rice balls at home, though not often.  - 経済産業省

他地域では一般的な、味噌を売りにする店はほとんどない(味噌ラーメンがメニューにあるラーメン店は京都でも少なくないが、通常は添え物的な扱いである)。例文帳に追加

Very few stores feature soy bean paste, which is popular in other areas (although soy bean paste ramen is available on menus in many stores in Kyoto, but is often available as an extra).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

また豚肉、かまぼこ、こんにゃく、しいたけなどを白味噌仕立てにしたイナムドゥチや、魚汁(さかなじる)という魚(まるごと、あるいはぶつ切り)を具材とした味噌汁などもポピュラーである。例文帳に追加

Also miso soup such as Inamuduchi made with ingredients like pork, kamaboko (fish sausage), konnyaku (a gelatinous food made from devil's-tongue starch), shiitake mushroom and seasoning with white miso, and sakanajiru made with fish (whole or chunks) are popular.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

「もろみ味噌」と分類される一群の食品は、「味噌のもろみ」ではなく、醤油のもろみに近似したものを、最初から「もろみ」そのものを食べることを目的として造るものを指すことが多い。例文帳に追加

A group of the food classified as 'moromi miso' is often produced in order for the 'moromi' itself to be eaten directly, which is not a 'moromi of miso' but is similar to moromi of soy sauce.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

また、同書で「醤油」の別名とされている「スタテ(簀立)」が、1548年成立の古辞書『運歩色葉集』に「簀立スタテ味噌汁立簀取之也」と記されている。例文帳に追加

The term 'sutate' () which was stated to be another name of 'soy-sauce' in "Nippo jisho" was referred in "Unpoiroha-shu dictionary," the old dictionary established in 1548, as ' スタテ 味噌.'  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

通常「味噌」と言う言葉は日本のものを限定して呼称するが、「中華味噌」等とも呼ばれる調味料「醤(ジャン)」など同一系譜の東アジア、東南アジアの発酵食品を、その類似性から含める場合もある。例文帳に追加

Generally, the term 'miso' refers to only Japanese ones, but sometimes, based on their similarity, it includes fermented foods of the same genealogy from East and Southeast Asia, like 'jiang' (Chinese sauce): the seasoning also called 'Chinese miso.'  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

味噌田楽(みそでんがく)とは、豆腐やこんにゃく、ナスやサトイモなどを串に刺し、ユズやサンショウなどで香りをつけた味噌を塗りつけて焼いた料理。例文帳に追加

"Misodengaku" is a dish prepared by skewering foodstuffs such as tofu, konnyaku, egg plant and satoimo (taro), pasting them with Japanese-lemon (citron) or Japanese-pepper flavored miso (bean paste) and then roasting them.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

本発明のオルニチンを含有する味噌の製造方法は、味噌の製造に際し、アルギニンをオルニチンに変換する乳酸菌を接種することを特徴とする。例文帳に追加

A method for producing the Miso (ornithine-containing fermented soybean paste) includes inoculation of lactic acid bacterium for converting arginine to ornithine when producing the Miso (fermented soybean paste). - 特許庁

イソフラボン化合物高含有味噌の該イソフラボン由来の苦味を低減し、骨粗鬆症の予防あるいは治療効果を期待でき、しかも風味良好な味噌を得る。例文帳に追加

To obtain fermented soybean paste highly containing a isoflavone compound, decreased in bitterness derived from the isoflavone, expected to have an effect of preventing or treating osteoporosis, and having good flavor. - 特許庁

トコロテン1の中に、練り味噌3の塊と、あま味に味付けしたヒジキ2の塊を個別に入れるか、或いはヒジキ2の塊の周囲に練り味噌3を塗して入れたものと成す。例文帳に追加

This gelidium jelly confectionery is obtained by incorporating a lump of a sweetened miso 3 and a lump of a Hizikia 2 separately or the lump of the Hizikia 2 peripherally coated with the sweetened miso 3 into a gelidium jelly. - 特許庁

本発明に係る味噌含有飼料は、せん断作用を有する撹拌混装置を用いて味噌を一定の割合で水不溶性の粉末飼料(不溶性飼料)と均一に混合、混練して得られる。例文帳に追加

The Miso-containing feed is produced by uniformly mixing/kneading Miso with a powdery feed insoluble to water (insoluble feed) at a prescribed ratio, using a stirrer/mixer having a shearing action. - 特許庁

味噌の熟成に長時間を要さず、しかも風味がよく、ミネラル成分としてのコラーゲン又はドロマイト入りの調合キノコ味噌を製造しうる方法を提供することを目的とするものである。例文帳に追加

To provide a method capable of manufacturing a prepared mushroom soybean paste having good flavor and containing as a mineral component, collagen or dolomite, which needs not long hours for aging the soybean paste. - 特許庁

特定量の有機酸と味噌を配合した酸性調味料であって、酸性調味料の保存中に発生する味噌の劣化臭を抑制した酸性調味料を提供する。例文帳に追加

To provide acidic seasoning mixed with a specific amount of organic acid and fermented soybean paste, and suppressed in deterioration smell of fermented soybean paste occurring during preservation of the acidic seasoning. - 特許庁

田七人参含有の味噌調味料は、味噌を主成分とする調味料に、粉末状にした田七人参を所定比で混合させたことを特徴としている。例文帳に追加

This Miso seasoning containing the Panax notoginseng Burkill is characterized by mixing a seasoning consisting essentially of a Miso with powdered Panax notoginseng Burkill in a prescribed ratio. - 特許庁

味噌の濃厚な旨味とコク味を付与しながらも、赤味噌特有の苦味を含んだ酸味を抑制したマヨネーズ、ドレッシング等の液状調味料を提供する。例文帳に追加

To provide acidic liquid seasoning such as mayonnaise or dressing which is suppressed in acidic taste containing bitter taste peculiar to dark-brown miso while imparting concentrated delicious taste and rich taste of the dark-brown miso. - 特許庁

味噌の製造に際し、種水としてモナコリンK産生紅麹菌の培養液を用いて作成した種水を使用して製造されたことを特徴とするモナコリンKを含有する味噌例文帳に追加

The Miso (fermented bean paste) containing monacolin K is produced by using a seed water prepared by using a culture liquid of a monacolin K-producing Monascus yeast. - 特許庁

このように、煮汁に溶出した大豆由来成分を回収して製品味噌に還元することにより、従来品に比して機能性が向上して、味噌の付加価値を高めることができる。例文帳に追加

Thus it is possible to increase the added value of the Miso with the improved functionality compared with a conventional Miso by recovering the soybean-derived component eluted into the soybean stock and reducing the component to the finished product Miso. - 特許庁

所定の容器2に味噌Aを収納し、味噌への通電加熱による加熱処理後、容器収納状態のまま真空冷却炉6内に収納して冷却する。例文帳に追加

Miso A is filled in a prescribed vessel 2, heated by passing electric current through the Miso and cooled in a vacuum cooling chamber 6 in the state filled in the vessel. - 特許庁

味噌の製造工程において、蒸大豆を熱いうちに塩と仕込水を加えながらすり潰した後、これを冷却し、次いで、出麹を加えることによって発酵・熟成したことを特徴とする味噌の製造方法。例文帳に追加

The Miso is produced by grinding steamed soybeans in hot state while adding salt and water, cooling the mixture and adding koji (Aspergillus) to effect the fermentation and aging. - 特許庁

即ち味噌に食酢を微量加えて撹拌して融溶せしめて混成した味噌の中にマッタケを10〜20mmの厚さと縦に切断分離したものをそのまま若しくは24時間日蔭乾燥したものを混入して保存する。例文帳に追加

Namely, Tricholoma matsutake cut and separated into 10-20 mm thickness and longitudinally is directly or after drying in the shade for 24 hours preserved in the Miso prepared by adding a very small amount of vinegar to Miso, stirring and melting the mixture, and then stored. - 特許庁

この発明は、白味噌の油炒めを主材料とし、これにワイン、青唐辛子の油炒めしたのを加え、更に胡麻、海藻、黄粉、紫蘇及び調味料を加えて、全体を炒めたことを特徴とする辛子味噌である。例文帳に追加

This miso with mustard is obtained by using a white miso frizzled with an oil as a main component, adding wine and a blue Guinea pepper frizzled with the oil, further adding sesame, sea algae, soybean flour, perilla and a seasoning and then frizzling the whole mixture. - 特許庁

また、味噌汁とした際の水1リットルに対して、粉末寒天、あるいはゼラチンとして1〜1.5g程度となるように、寒天、もしくはゼラチンが味噌に添加されていることを特徴とする。例文帳に追加

Further the blended Miso is characterized in that the agar or gelatine is added to the miso such that the amount of powder agar or gelatine is 1 to 1.5 kg to 1 liter of water when making the Miso soup. - 特許庁

豆腐粕を有効利用した、低価格でしかも健康や長寿に貢献しうる味噌様発酵食品の製造方法および味噌様発酵食品を提供する。例文帳に追加

To provide a method for producing a Miso-like fermented food at a low cost by effectively using bean curd refuse and contributing to health improvement and long life, and to provide the Miso-like fermented food. - 特許庁

シークヮーサーの搾汁かすや果実を充分に煮てからミキシングしてなるシークヮーサーペーストと黒糖と混合してなるシークヮーサー味噌及び/又はさらにミルク類を混合してなるシークヮーサー味噌である。例文帳に追加

The Citrus depressa fermented soybean paste is obtained by mixing Citrus depressa paste made by fully boiling Citrus depressa squeezed lees and fruits followed by mixing, and unrefined brown sugar, and/or further mixing milk. - 特許庁

原料である梅の実の果肉を無駄なく使用でき、更には風味や香りにも優れた新規な梅酢味噌の製造方法及び梅酢味噌を提供する。例文帳に追加

To provide a new method for producing plum vinegar-including Miso paste that can use the fruit flesh of Japanese plum without waste as a raw material and provide plum vinegar-including Miso paste having excellent flavor and taste. - 特許庁

この味噌汁を加熱殺菌してから容器に充填し封入するか、あるいは容器に充填し封入した後加熱殺菌して密封容器入り味噌汁を得る。例文帳に追加

The miso soup is thermally sterilized, packed into a container and sealed or packed into the container, sealed and thermally sterilized to give a miso soup packed in the sealed container. - 特許庁

例文

抗腫瘍効果や放射線防御作用等を発揮させる味噌の効果を十分に得ることができるとともに、係る効果を奏する味噌の有効服用量を容易に摂取することができる栄養食品を提供する。例文帳に追加

To provide nutritional food from which effect of fermented soybean paste exerting antitumor effect, radiological protection effect or the like can be satisfactorily obtained, and an effective dose of the fermented soybean paste exerting the effects described above can be easily taken. - 特許庁

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