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醸法の部分一致の例文一覧と使い方

該当件数 : 307



例文

日本においては全国的な制度は整っておらず、原料産地や葡萄品種に関係なく国内で造を行う事で「日本産」を表示することが可能となっていた。例文帳に追加

In Japan there was no nationwide legal system, regardless of origin of raw material or types of grape, anything that was fermented domestically could be labeled as 'Japanese wine.'  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

東南アジア各地には、煮た穀物を口で唾液と共に噛みつぶし、空気中から野生酵母を取り込んで発酵させて酒を造る、いわゆる日本酒口噛み酒という原始的なが広く存在した。例文帳に追加

In various regions of Southeast Asia, there was a widespread primitive alcohol brewing method called "kuchikami no sake" (which literally means "chewed alcohol"), in which people made alcohol by chewing boiled grains with saliva in their mouths in order to take in wild yeast from the air to ferment the grains and make alcohol.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

しかし同じ造技術者ではあっても、流派ごとの技の有無や、集団としての制度などを考えると、後世の杜氏の直接的起源とは言いがたい。例文帳に追加

Although they were indeed brewing specialists, it is hard to say that they were the direct origin of latter-day toji, in terms of whether there were group-specific techniques or not, and/or in terms of their organization system.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

が四季造が寒造りへと移行していったため、宝暦4年(1754年)の勝手造り令以降、このような出稼ぎは増えて杜氏集団が形成されていった。例文帳に追加

Since the trend of brewing methods was gradually changed from shiki-jozo (four-season brewing) to kan-zukuri (cold-season brewing), the number of the people who joined in such seasonal work at another place increased after the katte-zukuri rei (the deregulation policy to promote sake brewing) was established in 1754, and such people began to form toji groups.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

マルトースおよびマルトトリオース資化能の高い造酵母、高濃度麦汁あるいはシロップ添加麦汁を用いた酒類の製造などの提供。例文帳に追加

To provide a method for producing alcoholic beverages, etc., by using a brewing yeast having a high maltose and maltotriose assimilation activity, a high concentration wort or sirup-added wort. - 特許庁


例文

αグルコシドトランスポーター遺伝子及びその用途、特に、マルトースおよびマルトトリオース資化能の高い造酵母、該酵母を用いて製造した酒類、その製造方例文帳に追加

The α-glucoside transporter gene, its use, especially the brewing yeast having the high maltose and maltotriose assimilation activity, the alcoholic beverages produced by using the yeast and the method for producing them are provided. - 特許庁

ぶどう酒造に際して廃棄されるぶどう絞り糟より、多種のポリフェノール類を簡便安価に且高い収率で搾出する搾出方の提供。例文帳に追加

To provide a method for simply and inexpensively squeezing various polyphenols in a high yield from grape strained lees to be disposed in making wine by fermentation. - 特許庁

造酒の製造方において、発酵用原料に細胞壁を分解せず且つ細胞間物質を選択的に分解することが可能な酵素を添加し作用させ、発酵用原料を単細胞化する単細胞化工程を含む。例文帳に追加

The method to produce the brewed liquor comprises a single cell-forming step of adding and reacting an enzyme selectively degrading intercellular substances without degrading cell walls to the raw material for fermentation and converting the raw material for the fermentation into single cells. - 特許庁

更に、ビールの造において、発酵工程でα−グルコシダーゼを作用させて真性発酵度を高める低カロリービールの製造方に関する。例文帳に追加

Furthermore, the method for producing the low-caloric beer comprises making the α-glucosidase act in the fermentation step and raising the degree of fermentation. - 特許庁

例文

噴き濁りの主要因となる小麦麦芽を用いず、大型造設備に適した下面発酵酵母を用いて、ヴァイツェンビール様のフルーティー香を有する発酵麦芽飲料を製造する方の提供。例文帳に追加

To provide a method for producing a fermented malt beverage having a weizenbier-like fruity aroma not using wheat malt which mainly causes gassing and turbidity but using bottom fermentation yeast suitable for a large brewing facility. - 特許庁

例文

米を原料とし、同一の容器内で静置発酵により糖化・アルコール発酵・酢酸発酵・熟成の各工程を連続的におこなって造した黒酢又は黒酢もろみを有効成分とする抗ガン剤。例文帳に追加

The black vinegar or the unrefined black vinegar is obtained by successively carrying out each of processes for saccharification, alcohol fermentation, acetic acid fermentation and aging in the same vessel using rice as a raw material by standing fermentation method. - 特許庁

本発明は、アセト乳酸シンターゼ遺伝子及びその用途に関し、特に、香味に優れた酒類を製造する造酵母、該酵母を用いて製造した酒類、その製造方などに関する。例文帳に追加

Provided are an acetolactate synthase gene and a use thereof, especially, the brewer's yeast for producing the liquor excellent in flavor, the liquor produced using the yeast, the method for producing the same, etc. - 特許庁

特に、鹿児島地方の伝統的で得られた黒酢又は黒酢もろみを用いるのが好ましく、その中の不揮発性濃縮成分が有効である。例文帳に追加

The black vinegar or the unrefined black vinegar obtained by a traditional fermentation method in Kagoshima district is preferably used and a nonvolatile concentrate of the same is effective. - 特許庁

3-イソプロピルリンゴ酸デヒドロゲナーゼ遺伝子及びその用途に関し、特に、香味に優れた酒類を製造する造酵母、該酵母を用いて製造した酒類、その製造方などに関する。例文帳に追加

The invention relates to the 3-isopropylmalic acid dehydrogenase gene and its application, especially brewery yeast producing alcoholic beverages excellent in flavor and the alcoholic beverages produced by utilizing the brewery yeast. - 特許庁

エステル生成能の制御された造酵母、その酵母を用いるエステル含量の増大あるいは減少した酒類の製造などを提供する。例文帳に追加

To provide a brewing yeast having a controlled ester-producing ability, to provide a method for producing an alcoholic drink using the same and having an increased or decreased ester content with the yeast. - 特許庁

嵩高く、柔らかな感触を有しつつ、斬新な色合い又は風合いをし出すことができるエアスラブ糸、その製造方及び製造装置並びに織物及び編物を提供する。例文帳に追加

To provide an air slub yarn capable of creating a new color or touch while having a bulky and soft feeling, and a method for producing the same, a device for the same, and woven and knit fabrics. - 特許庁

本発明によれば、この酵母を従来の造方に適用して、アミノ酸組成はほとんど変化なく、γ−アミノ酪酸含量が増加したアルコール飲料を提供することができる。例文帳に追加

The yeast is applied to a conventional method for brewing to afford the alcoholic beverage having the increased content of the γ-aminobutyric acid and scarcely changing the amino acid composition. - 特許庁

遊技に対する意外性をし出して遊技者が優越感に浸れるとともに、ドル箱を頻繁に交換するといった店員の負担を軽減するような遊技機及び遊技機の制御方を提供することにある。例文帳に追加

To provide a game machine wherein unexpectedness occurs to make a player to feel his superiority to others, and the frequency of employees in a game parlor to replace prize ball boxes can be reduced and control method therefore. - 特許庁

造中の酵母の死滅率を抑制するとともに、味質・風味のバランスに優れた低糖質ビール風味アルコール飲料とその製造方の提供。例文帳に追加

To provide an alcoholic beverage having the flavor of a low-sugar beer and having high taste/flavor balance, while suppressing the death ratio of yeast in brewing and to provide a method for producing the beverage. - 特許庁

ビシナルジケトン又はダイアセチル生成能の低い造酵母の育種ならびにビシナルジケトン又はダイアセチル含量の減少した酒類の製造を提供する。例文帳に追加

To breed a brewer's yeast having a low vicinal diketone or diacetyl-producing ability, and to provide a method for producing a liquor having a reduced content of vicinal diketone or diacetyl. - 特許庁

焼酎蒸留廃液の効率的利用及び製造期間の短縮化を図ると共に、アミノ酸類を豊富に含み栄養価が高く、色調及び香味に優れた造酢の製造方及び加工食品を提供する。例文帳に追加

To provide a method for producing brewed vinegar that is rich in amino acids, high in nutritional value and superior in color tone and flavor, that devises efficient utilization of shochu distillation waste liquid and shortening of its production period, and to provide processed foods. - 特許庁

特に前記酵母エキスが自己消化により製造される酵母エキスであるのが望ましく、また前記酸造調味料がグルテンおよび小麦を主原料として製造した造調味料の併用が好適である。例文帳に追加

Especially, the yeast extract is preferably yeast extract which is produced by a self-digestion method, and the brewed seasoning is suitably used together with brewed seasoning which is produced using gluten and wheat flour as the main raw material. - 特許庁

水に懸濁させた粉砕大麦を加熱処理して糊状の粉砕大麦に加工する工程を備える、造原料用加工大麦の製造方例文帳に追加

This method for producing the processed barley used for brew raw material is characterized by having a process for thermally treating crushed barley suspended in water to prepare the pasty crushed barley. - 特許庁

発酵食品は元々有機物をできるだけ残し、造品に形を代えたり、漬け物などの発酵製品にすることが目的であり、活性汚泥では有機物をできるだけ分解し、後に残らないようにすることが目的であった。例文帳に追加

Organic matter is finely ground by a grinding or compressing method and made soluble to obtain a liquid. - 特許庁

特に飲み易さを維持しつつ、特に飲料として視覚的な色の鮮やかさ、独自の風味をし出すことが可能な発芽玄米飲料の製造方を提供する。例文帳に追加

To provide a production method of sprouted brown rice drink, capable of especially creating visual color brightness and specific taste as a beverage while especially keeping easily drinkable property. - 特許庁

特殊な装置などを用いることなく、印刷される溶剤型インキ層に厚みを与えて、図柄の立体感を容易にし出すことができる印刷シート、印刷シート中間体及び印刷シートの製造方を提供する。例文帳に追加

To provide a print sheet, an intermediate object, and a method for manufacturing the print sheet that can readily give drawing patterns spatial effect by applying thickness to a soluventborne ink layer to be printed without using any special devices. - 特許庁

サッカロマイセス・ピチア属に属し、酒母中で亜硝酸を酸化する微生物および生もと系酒母の仕込みに際し、麹、仕込み水および当該微生物を使用することを特徴とする生もと系清酒の造方例文帳に追加

There are provided a microorganism belonging to Saccharomyces Pichia and oxidizing nitrous acid in a yeast mash; and the method for brewing a yeast mash of original type including using a malt, charging water and the microorganism, when the yeast mash of original type is charged. - 特許庁

造原料中に含まれる酵母早期凝集因子を、高精度で、迅速かつ簡便に測定でき、さらに多検体を迅速に測定できる方の提供。例文帳に追加

To provide a method which enables the highly accurate, quick and convenient measurement of a factor causing early flocculation of yeast contained in a brewing material and further enables the quick measurement of a number of specimens. - 特許庁

うま味、コク、濃厚感が強く、ムレ臭、収斂味が低減された、呈味、風味の良好な新規速型無塩味噌様食材の製造方を提供すること。例文帳に追加

To provide a method for producing novel rapidly-fermented Miso-like food material having strong delicious taste, well-seasoned taste and rich feeling, and reduced in stuffy smell and astringent taste to have good taste and flavor. - 特許庁

魚のくさみがなく色がうすい魚醤油を、新たな特別の処理工程を加えず通常の造工程だけで1.5か月程度以内という短期間で製造する方を開発提供すること。例文帳に追加

To develop and provide a method for producing a fish soy having no fish smell, having a pale color and capable of being produced by a general brewing process within about 1.5 months without applying no specific treating process. - 特許庁

清酒造用蒸米の冷却、調湿作業を定量的に、かつ短時間で行える真空蒸米冷却調湿方および装置の提供。例文帳に追加

To provide a method for the vacuum cooling and humidity control of steamed rice, by which the cooling and humidity-control operation of the steamed rice for brewing Sake (Japanese rice wine) can be carried out quantitatively in a short time, and to provide an apparatus therefor. - 特許庁

基材の形状に拘わらず、好適に光輝意匠がし出される樹脂成形品を容易に製造することが可能な樹脂成形品の製造方を提供すること。例文帳に追加

To provide a method for easily manufacturing a resin molded product suitably bringing about a brilliant design regardless of the shape of a substrate. - 特許庁

薄い板から製造しても、立体感を有し、重厚感および高級感をし出すようになる装飾板、および、その製造方、ならびに、この装飾板を利用する装飾品および時計の提供。例文帳に追加

To provide a decorative plate capable of producing a depth feeling and a high-grade feeling, by providing a three dimensional feeling even in the case of manufacturing from a thin one, its manufacturing method and a decorating and a clock which utilize the decorative plate. - 特許庁

α−アミラーゼ活性が低い麹菌と通常の麹菌を用いてそれぞれ麹を調製し、得られた麹を混合して仕込みを行い、発酵、熟成させて醤油を造することを特徴とする醤油の製造に関する。例文帳に追加

This method for producing the soy sauce comprises using Aspergillus oryzae with less α-amylase activity and normal Aspergillus oryzae to prepare each koji, mixing the koji thus obtained with each other followed by preparing, and fermenting and maturing the product so as to brew soy sauce. - 特許庁

造もろみにおいて増殖速度が大きく、アルコール発酵性が高い新規酵母、及びこの酵母を用いた酒の製造方を提供する。例文帳に追加

To provide a new yeast having high proliferation rate in a main mash for brewing and high alcohol fermentation property; and to provide a method for producing Sake (Japanese rice wine) by using the yeast. - 特許庁

豆類を原料とする造処理方において、豆類を蒸煮し、蒸煮した際に生じた煮汁を濃縮し、濃厚液を仕込み工程において仕込み側に還元するようになっている。例文帳に追加

Beans are boiled, the boiled soup is concentrated and the concentrated liquid is returned to the charging side in the charging step. - 特許庁

焼酎、日本酒などの製造工程で発生する造廃水、特にモロミ粕等を脱水機にて脱水した後の廃水の活性汚泥槽に対する負荷を低減できる処理方を提供する。例文帳に追加

To provide a method for treating brewery wastewater by which the load to be applied to an activated sludge tank can be decreased when the brewery wastewater to be generated at a step of brewing Shochu, Sake or the like, particularly, unrefined Sake lees are dehydrated by a dehydrator and treated in the activated sludge tank. - 特許庁

豆類を原料とする造処理方において、当該豆類を蒸煮する際に生じる煮汁を廃液として排水処理することなく再利用し、且つ、当該煮汁中に含まれる各種の高機能成分を有効活用すること。例文帳に追加

To provide a brewing method using beans as a raw material, reusing the boiled liquid generated by the boiling of beans without discharging the liquid as a waste liquid and effectively utilizing various kinds of highly functional components in the boiled liquid. - 特許庁

本発明に係るウイルス不活化剤の製造方は、GSEを水に溶かし、フィチン酸を加えて乳化し、95度の造用アルコールを加えてなる。例文帳に追加

A method for producing the virus deactivator is to dissolve the GSE in water, add phytic acid and emulsify the resulted mixture and add alcohol for producing sake including 95 volume% ethanol. - 特許庁

リマインド効果を奏し、また、家族のコミュニケーションを成する雰囲気作りを演出する画像再生装置、画像再生方及びプログラムを提供する。例文帳に追加

To provide: an image reproducing apparatus which achieves a reminding effect and creates atmosphere that is suitable for a scene of such family communication; an image reproducing method; and a program. - 特許庁

造工程で得られる酒粕と熟成チーズとを5:5の嵩比で混練して自由立体形状に形成して得ることを特徴とする硬練り状栄養食品の製である。例文帳に追加

This method for producing a stiffly kneaded type nutritive food 1 is characterized by obtaining the food by kneading lees 2 of rice wine obtained in a brewing step, with a matured cheese 3 in the volume ratio of 5:5, and forming the kneaded product into an arbitrary three-dimensional shape 4. - 特許庁

大豆煮汁から製造した造酢又は、焼酎粕から抽出・分離したアポトーシスを誘導するトリプトフォール誘導体及びその精製例文帳に追加

TRYPTOPHOL DERIVATIVE INDUCING APOPTOSIS AND OBTAINED BY EXTRACTING AND SEPARATING FROM FERMENTED VINEGAR MANUFACTURED FROM SOYBEAN SIMMERED LIQUID OR WHITE DISTILLED LIQUOR LEES, AND METHOD FOR PURIFYING THE SAME - 特許庁

新規な風合いをし出すことができる仮撚り加工糸、その製造方及び製造装置並びにそれを使用した織物及び編物を提供する。例文帳に追加

To obtain a false twist textured yarn capable of creating a new touch feeling, to provide a method and an apparatus for producing the yarn and to obtain a woven fabric and a knitted fabric using the yarn. - 特許庁

セメント組成体の強度を維持しつつタイル張りの質感をし出す目地状模様を備える表面仕上げを施すことが可能なセメント組成体の表面仕上げ方を提供する。例文帳に追加

To provide a surface finishing method of a cement composition, allowing a cement composition to maintain strength with a surface finish having a joint pattern with a tiling texture. - 特許庁

乾燥させたアガリクス茸の子実体を微粉末にし、予め白ぶどう果汁に混合させた後に常により、発酵・澱引き・濾過を経てワインを造せしめた。例文帳に追加

This method for producing the agaricaceous mushroom wine comprises pulverizing dried fruit bodies of the agaricaceous mushroom to form fine powders, then preliminary mixing the fine powders with grape juice for white wine, and further processing the mixture to brew the wine through conventional methods including fermentation, sedimentation, and filtration. - 特許庁

斬新な形態であって、外観上の美観や面白さを備え、点灯時には従来に無い形態で光を放射し、幻想的な雰囲気をし出す照明器具およびその製造方を提供する。例文帳に追加

To provide an illumination fixture which is formed into a novel form and equipped with beauty and fun in the appearance, and in which fantastic atmosphere is created by emitting light in an unconventional form at lighting up, and provide a method for manufacturing the illumination fixture. - 特許庁

また、α−アミラーゼ活性が低い麹菌と通常の麹菌の2種類の麹菌の混合物(複菌)により調製し得られた麹を発酵、熟成させて醤油を造することを特徴とする醤油の製造に関する。例文帳に追加

Alternatively, the method comprises obtaining koji by preparing the mixture (multi bacteria) of two kinds of Aspergillus oryzae with less α-amylase activity and normal Aspergillus oryzae, and fermenting and maturing the koji so as to brew soy sauce. - 特許庁

抹茶の微粉末をビールの製造工程中で添加し、抹茶風味が飲料全体に均一にいきわたるようにした抹茶風味造酒とその製造を提供するものである。例文帳に追加

This fermented liquor having powdered tea taste is characterized by using fine powder of powdered tea and/or a suspension of powdered tea as a raw material. - 特許庁

グルテンまたはこのグルテンと小麦の混合物を各々熱処理した製麹原料と、魚介類とを用いて製麹および造する魚醤様調味液の製造例文帳に追加

This method for producing fish sauce-like seasoning liquid is characterized by comprising the following process: making malted rice, and brewing the malted rice using gluten, malted rice raw materials obtained by subjecting gluten and the mixture of this gluten with wheat to heating, and fish and shellfish. - 特許庁

例文

従来未知の甘藷特有の芳香や色素などの風味を生きた酒質の安定した全く新しいタイプの造酒及びその製造方を提供する。例文帳に追加

To provide a completely new type of fermented liquor having stable liquor quality utilizing a flavor such as an aroma and a pigment specific to the sweet potato unknown up to now and a method for producing the same. - 特許庁

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