1016万例文収録!

「醸法」に関連した英語例文の一覧と使い方(6ページ目) - Weblio英語例文検索


小窓モード

プレミアム

ログイン
設定

設定

Weblio 辞書 > 英和辞典・和英辞典 > 醸法に関連した英語例文

セーフサーチ:オン

不適切な検索結果を除外する

不適切な検索結果を除外しない

セーフサーチについて

醸法の部分一致の例文一覧と使い方

該当件数 : 307



例文

造原料中に含まれる酵母早期凝集因子を、高精度で、迅速かつ簡便に測定でき、さらに多検体を迅速に測定できる方の提供である。例文帳に追加

To provide a method which enables the highly accurate, quick and convenient measurement of a factor causing early flocculation of yeast contained in a brewing material and further rapidly measuring a number of specimens. - 特許庁

柱焼酎(はしらじょうちゅう)とは、江戸時代初期に存在した日本酒の伝統的製用語の一つで、焼酎や粕取り焼酎を、造する日本酒の日本酒醪や日本酒上槽した新酒に加える技のこと。例文帳に追加

"Hashira-jochu" was one of the terms used for traditional manufacturing methods of sake (Japanese rice wine) that existed in the beginning of the Edo Period, which is to add shochu (distilled spirit) or kasudori-shochu (shochu made from sake lees) to moromi (unrefined sake) or newly brewed sake after separation from lees by applying pressure.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

ニ.令等遵守に関する研修・教育体制を確立・充実し、役職員の令等遵守意識の成・向上に努めているか。また、研修の評価及びフォローアップを適宜行い、内容の見直しを行うなど、実効性の確保に努めているか。例文帳に追加

(d) Whether the credit rating agency has established and enhanced systems for training and education on legal compliance, and whether it strives to foster and raise awareness of legal compliance among officers and employees. Also, whether it strives to ensure the effectiveness of training by, for example, conducting evaluation and follow-up in a timely manner and by reviewing and revising the contents thereof.  - 金融庁

ビールの高濃度造において、発酵工程でα−グルコシダーゼを作用させるビールの製造方又は発酵工程でα−グルコシダーゼを作用させて酢酸生成量を低減させるビールの製造方に関する。例文帳に追加

This method for producing the beer comprises making α- glucosidase act in a fermentation step or a method for producing the beer comprises making the α-glucosidase act in the fermentation step and reducing the amount of formed acetic acid in high-concentration brewing of the beer. - 特許庁

例文

ブロック材及びその製造方に関し、主に、人工石でありながら天然石の風合いをし出させることができ、施工効率の向上を可能にし、その上、堅牢な石垣や敷石を構築し得るブロック材及びその製造方を提供する。例文帳に追加

To provide a block material and manufacturing method capable of improving construction efficiency while creating the texture of a natural stone in spite of an artificial stone, and constructing a solid stone wall or paving stone. - 特許庁


例文

各トイレブースごとに従来にない方で装飾加工することで、外観上装飾的個性を持たせることができる共に高級感を出することができ、新設の場合は固より、既設のトイレブースに対しても適用し得る、連設型トイレブースの装飾施工方を提供することを課題とする。例文帳に追加

To provide a method of decorating continuously installed toilet booths capable of being applied also to existing toilet booths not to mention new ones by which decorative characteristics are imparted to the appearance and premium accents are created by decorating each toilet booth in an innovative way. - 特許庁

簡便かつ効率的に、保存菌株の中に混在する呈味の優れた有機酸組成の清酒を造する自然変異株清酒酵母を単離する方、及び、当該方により得られた良好な風味・呈味を有する清酒の製造に用いる新規自然変異株清酒酵母を提供する。例文帳に追加

To provide a method for simply and efficiently isolating natural variant sake yeast which coexists in preserved strains and brews sake having an organic acid composition excellent in taste, and a new natural variant sake yeast which is obtained by the method and is used for production of sake having good flavor and taste. - 特許庁

従来の七宝製品等の製造方では得られなかった金箔の金属的な光反射と釉薬とが絡み合ってし出す立体感のある光沢と風合いを呈する耐久性に富む装飾効果に優れた七宝製品の製造方を提供すること。例文帳に追加

To provide a manufacturing method of durable and ornamentally effective cloisonne ware, which shows a three-dimensional luster and feel which are created by blending of a glaze and metallic light reflection by a gold foil and which has not been obtained by a conventional method of manufacturing cloisonne ware or the like. - 特許庁

アントシアニン色素を含有する有色馬鈴薯を原料として用いる有色造酒の製造方であって、加熱処理した該有色馬鈴薯を、該アントシアニン色素を含む色素抽出液とデンプンを含む残渣とに分離する工程と、該残渣を麦芽及び水に添加して糖化することにより糖化液を製造する糖化工程と、該色素抽出液を発酵液に添加して発酵を行う発酵工程と、を備える有色造酒の製造方により解決する。例文帳に追加

The method for producing the colored brewage using as the colored potatoes containing an anthocyanin pigment as the material comprises the step of separating the colored potatoes subjected to heat treatment into a pigment extract containing the anthocyanin pigment and starch-containing residues, the step of saccharifying the residues by adding the residues to malt and water to produce a saccharified liquid, and the step of adding the pigment extract to a fermentation liquid to make a fermentation. - 特許庁

例文

これは唾液中の澱粉分解酵素であるアミラーゼ、ジアスターゼを利用し、空気中の野生酵母で発酵させる原始的なであり、東アジアから南太平洋、中南米という広い範囲に分布していることが知られている。例文帳に追加

This is a primitive brewing method which brewed rice with wild yeast by using amylase and diastase which are amylolytic enzymes in saliva, and it is known that it is widespread in a broad area from East Asia to the South Pacific, and South and Central America.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

明治8年(1875年)、明治政府は、江戸幕府が定めた複雑に入り組んだ酒株に関する規制を一挙に撤廃し、酒類の税則を酒造税と営業税の二本立てに簡略化して、造技術と資本のある者ならば誰でも自由に酒造りができるように令を発した。例文帳に追加

In 1875, the Meiji government totally abolished the complicated regulations on sakekabu which were determined by the Edo bakufu, simplified liquor tax into the tax of sake brewing and sales tax, and promulgated some laws and regulations for anyone who had brewing techniques and capital to be able to brew sake freely.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

そのかたわらでは長野県黒澤酒造「くろさわ 柱焼酎仕込」のように、江戸時代の柱焼酎、すなわち『童蒙酒造記』に書いてあるような、まず米焼酎から造ってそれを造酒に添加する方でアルコール添加している日本酒も造られている。例文帳に追加

At the same time, there are some Japanese sake brands like "Kurosawa, Hashira-jochu sikomi" of Kurosawa Brewery in Nagano Prefecture, which is made by blending brewed sake with alcohol of kome-shochu (rice distilled spirit) in the way of hashira-jochu of the Edo Period as written in "Domoshuzoki."  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

また以後は伝承技に基づいたり、ずっと造所に住みついている「蔵つき酵母」「家つき酵母」を用いたりして造られてきたが、それでは酒質が安定せず、良い酒ができても「まったく同じものをまたつくる」ということができなかった。例文帳に追加

Later, it was made by applying traditional techniques, or using 'Kuratsuki kobo' or 'Ietsuki kobo' (yeasts living in the brewery), however it was hard to stabilize the sake quality, and, even when good sake was produced, 'reproducing exactly the same one' wasn't attainable.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

廃棄処分や焼却処分しても地球環境を汚染する恐れがなく、その外観も柔らかくて暖かい風合いを有し、重厚で落ち着いた室内雰囲気をし出すことができるブラインド用和紙製スラットおよびその製造方を提供する。例文帳に追加

To provide a Japanese paper-made slat for blind and a method of manufacturing it capable of giving off a profound and calm indoor atmosphere having the soft external appearance and warm feeling free of pollution of global environment even if solid waste treatment or incineration treatment is made. - 特許庁

着色や異臭、劣化の原因となるアミノカルボニル反応物を貯蔵および保存中にほぼ生成しない程度アミノ基含有化合物を除去し、かつ嗜好性に優れた造酒およびその製造方を提供することである。例文帳に追加

To provide a brewage obtained by removing amino group-containing compounds in an extent of almost without producing aminocarbonyl reaction materials becoming the causes of coloration, nasty smell and deterioration during its storage/preservation and also excellent in palatability, and a method for producing the same. - 特許庁

睫の化粧において、睫の長さをより長く見せることができて、繊細で優美な外観形状・印象を与え得て、繊細ですっきりとした目元をすことのできるマスカラ用短繊維、その製造方、それを用いるマスカラ化粧料の提供。例文帳に追加

To provide a short fiber for a mascara, a manufacturing method therefor and a mascara cosmetic therewith, which can make eyelashes look longer, give a dainty and graceful appearance/impression, and create dainty and sharp eyes, in making up the eyelashes. - 特許庁

麦又は麦芽を使用しない「その他の造酒」、あるいは麦芽含量の少ない発泡酒のような発酵アルコール飲料の製造においても、酵母による発酵を促進し、味覚・風味に優れた発酵アルコール飲料を製造する方を提供すること。例文帳に追加

To provide a method for promoting yeast fermentation and for producing fermented alcoholic beverages excellent in taste and flavor, even in production of fermented alcoholic beverages such as "other brewages" using neither wheat nor malt, or fermentation alcohol drinks containing little malt such as sparkling liquors. - 特許庁

植物材料糖化物や食酢等の造物において、これらの中に健康機能成分のオリゴ糖やポリフェノールを原料に由来する形態にて増加、強化させることの可能な植物材料糖化物製造方を提供すること。例文帳に追加

To provide a method for producing a plant material saccharified product which can increase and reinforce an oligosaccharide and a polyphenol of health functional components present in the plant material saccharified product and a brewed product such as table vinegar in the form derived from the raw material. - 特許庁

酒米の精米歩合(精白率)をあまり上げることなしに、味・香味の良い清酒を造することができ、かつ蒸米〜冷却までの処理工程において雑菌が混入することがなく、また作業も熟練を要することなく簡単に実施できる高品質な清酒の製造方を提供する。例文帳に追加

To provide a method for producing a high-quality refined Sake, which enables brewing of refined Sake having good taste and flavor without excessively increasing milling rate of rice for Sake, preventing contamination with sundry germs in treatment steps from rice steaming to cooling, and easily operable without necessitating skilled labor. - 特許庁

カプセル皮膜等の被覆体の内部に油相および水相の調合液よりなる内容液を充填してなる食品において、内容液の調合ないし調製方に工夫を凝らすことにより水相が主体の新規な味わいをし出す食品を提供する。例文帳に追加

To provide food comprising a coating body and content liquid produced by charging content liquid composed of oil-phase preparation liquid and water-phase preparation liquid in the inner part of the coating body such as a capsule coating, and creating new taste mainly comprising a water phase through considering various ideas in a procedure for blending or preparing the content liquid. - 特許庁

延伸と未延伸による淡く染色される部分と濃く染色される部分のコントラストを大きくすることができて、斬新な外観をし出すことができる仮撚りエアスラブ糸、その製造方及び製造装置並びに織物及び編物を提供する。例文帳に追加

To provide a false-twisted air slub yarn capable of increasing a contrast between pale dyed parts and deep dyed parts caused by stretching and un-stretching and giving rise to an unconventional appearance, a method for producing the same yarn, its production unit, its woven fabric and knitted fabric. - 特許庁

たけのこの「食感」に肉類の「風味」を合わせることにより焼物料理の「味」を向上させるとともに、たけのこ料理の栄養価を高め、土産物や特産物として長岡京の山村の風情を残したままたけのこ自体に独特な特色や趣をし出すことができるたけのこ料理の製造方を提供する。例文帳に追加

To provide a method for cooking bamboo-shoot improving flavor of broiled dishes by integrating palate feeling of the bamboo-shoot with flavor of a meat together with enhancing food value and manifesting characteristics of the specialty products of Nagaokakyo. - 特許庁

しょうゆの各種の用途(さしみ、豆腐、、麺つゆ、野菜・魚介類の煮込み、料理の味付けなど)に適した新調味料をにより製造することにより、従来型のしょうゆを越えた旨味と健康指向性を持った食品の提供。例文帳に追加

To provide a health directive food product having a palatability exceeding conventional soy sauces by producing a new seasoning suitable for various uses of the soy sauce (for sliced raw fish, bean curd, soup for noodles, boiled vegetables/fishes, seasoning for cooking, and the like) by a fermentation method. - 特許庁

α−アミラーゼなど醤油造に必要な各種酵素の生産性を低下させることなく、製麹中の炭水化物量の消費量を減少させることができる麹菌および該麹菌を用いた香味良好な醤油の製造を提供する。例文帳に追加

To provide a Koji mold that can reduce the consumption of carbohydrates during the Koji making without the reduction in the productivity of various kinds of enzymes necessary for making soy sauce, for example, α-amylase and provide a method of producing soy sauce of good flavor by use of the Koji mold. - 特許庁

さらに具体的には、造酵母のαグルコシドトランスポーターであるMPH2pをコードする遺伝子MPH2、特にビール酵母に特徴的なnonScMPH2遺伝子の発現量を高めることによって、マルトースおよびマルトトリオース資化能を向上させた酵母、当該酵母を用いた酒類の製造方例文帳に追加

Further more concretely, the yeast improved with the maltose and maltotriose assimilating activity by improving the expressed amount of a gene MPH2 encoding MPH2p which is the α-glucoside transporter of the brewing yeast, and especially by improving the expressed amount of non-ScMPH2 gene characteristic to beer yeasts, and the method for producing the alcoholic beverages by using the yeast are also provided. - 特許庁

筒状包装材に形成するための背貼りシール部を包装袋の一側部に位置させることによって、包装袋の表裏の表面から背貼りシール部を無くして、高級感をし出し且つ表面をフルに利用できる包装袋、袋包装体、並びにその製造方及び装置を提供する。例文帳に追加

To provide a packaging bag with a gorgeous-looking appearance and a surface fully usable with a back lining seal eliminated from front and rear faces of the packaging bag by locating the back lining seal for forming into a cylindrical wrapper on a side part of the bag, a bag package, and a method and an apparatus for manufacturing the package. - 特許庁

ハトムギを水に加えて加熱することによりハトムギペーストを得る工程、及び前記ハトムギペーストを冷却し、次いで白麹及び酒用酵母を加えて28℃以下の温度で発酵させる工程を含む、ハトムギを原料とする造酒の製造方例文帳に追加

The method for industrially producing the brewage by using the adlay as the raw material includes a step for obtaining adlay paste by adding water to the adlay, and heating the resultant mixture, and a step for cooling the adlay paste and fermenting the cooled adlay paste by adding a malted rice and a yeast for liquor at a temperature not higher than 28°C. - 特許庁

乾物換算質量で、灰分0.7%以下の小麦粉及び/又は澱粉10〜60%とグルテン40〜90%からなる原料を用いて製麹し、得られた麹を常により造することによりJAS色番が45番以上の淡色調味液を得る。例文帳に追加

The light-colored seasoning liquid having JAS color number of45 is obtained by making malt using a raw material comprising 10-60 wt.% of wheat with ≤0.7% ash and/or starch and 40-90 wt.% of gluten on dry matter reduced mass, and distilling the malt thus obtained by a normal method. - 特許庁

護岸の水と接触する表面に、光の当たる場所や陰になる場所及び水溜窪を形成することで、水生生物の隠れ場所や付着生物が付き易い状態を成した生物共生護岸と生物共生護岸への再生化工を提供する。例文帳に追加

To provide a symbiosis revetment and a recycling construction method to the symbiosis revetment, by which the refuge of an aquatic organism and the state, in which an adhesive organism is easy to adhere, are brought by forming a place, where light is cast, a shaded place and a puddle hollow to the surface brought into contact which water of the revetment. - 特許庁

酵母に乾燥耐性および/または低温保存耐性を付与する活性を有するタンパク質をコードする遺伝子及びその用途に関し、特に、乾燥および/または低温保存耐性に優れた造酵母、該酵母を用いて製造した酒類、その製造方などに関する。例文帳に追加

There provided are a gene encoding a protein having the activity of imparting drying resistance and/or low-temperature storage resistance to the yeast and the use thereof, particularly a brewery yeast having the excellent drying and/or low-temperature storage resistances, the alcoholic beverages produced with the yeast, and the method etc. for producing the alcoholic beverages. - 特許庁

造食品の原料としてだけでなく、常により、菌および酵素の失活物、乾燥物、乾燥粉砕物、粉末、顆粒物、水溶液、ペースト状物、抽出エキス、抽出エキス濃縮物、抽出エキスなどのごとき加工物として安全で広範囲の用途に用いることができる。例文帳に追加

The α-glucosidase inhibitor can safely be used for wide applications not only as raw materials for brewed foods, but also as processed products such as inactivated microorganisms and enzymes, dried products, dry crushed products, powders, granules, aqueous solutions, pasty products, extracts, or extract concentrates, by conventional methods. - 特許庁

フレームと当該フレームに設けられるシート体からなる照明器具用シェードであって、特にシート体で形作られる部分を曲面形状とし、柔らかい印象をし出すことのできる照明器具用シェードを簡易に製造することのできる製造方の提供。例文帳に追加

To provide a method for manufacturing a shade for lighting equipments which is formed with frames and sheet bodies provided on each of the frames wherein a portion formed especially with the sheet body is formed in a curved surface shape, thereby the shade for lighting equipments capable of brewing soft impression can be simply manufactured. - 特許庁

これを、清酒造の常通りに製造した清酒醪に使用し、上槽することにより、米の発芽作用及び発芽米の液化糖化過程において生成・増加したGABAを多く含有する清酒様の酒類が製造される。例文帳に追加

The liquefied saccharified substance is used in unrefined product of refined rice wine produced according to the routine procedure of brewing of refined rice wine and refined rice wine is squeezed and separated from sake lees to produce a refined rice wine-like liquor abundantly containing GABA formed/increased by germination action of rice and in liquefaction and saccharification process of germinated rice. - 特許庁

また、液体混合飼料の製造方は、造酢に、炭酸カルシウムと、酸化マグネシウムまたは炭酸水素ナトリウムとを投入し、加熱して溶解させる工程と、この溶液を室温まで冷却した後、果実抽出液をさらに投入して溶解させる工程とを含むことを特徴とする。例文帳に追加

The method for producing the liquid mixture feed comprises a process of charging the calcium carbonate, and the magnesium oxide or the sodium bicarbonate into the brewed vinegar, and heating the mixture so as to be dissolved, and a process of cooling the solution to room temperature followed by charging fruit extract liquid in the solution so as to be dissolved. - 特許庁

ビールや発泡酒、又はその他の造酒のような発酵アルコール飲料において、飲料に機能性を付与するために遊離フェルラ酸を高含有させ、しかも発酵アルコール飲料の香味バランスを保持した高機能、高香味の発酵アルコール飲料を製造する方を提供すること。例文帳に追加

To provide a method for producing a fermented alcoholic beverage high in functionality and rich in flavor and taste, in which, to give the beverage functionality, the content of free ferulic acid is increased and yet a balance of fermented alcoholic beverages between flavor and taste is kept in fermented alcoholic beverages such as beer, sparkling wine or other brewage. - 特許庁

原料の有効成分をあますことなく有効に利用することを可能とすると共に、破砕・圧搾・濾過の各工程から出ていた大量の残渣を極力少なくし廃棄物を減らすことにより環境に配慮した(環境にやさしい)造酒の製造方を提供する。例文帳に追加

To provide a method for producing a(n) (environmentally friendly) brewed liquor with which active ingredients in a raw material can thoroughly and effectively be utilized and considerations for the environment are taken by minimizing a large amount of residues discharged from each step of crushing, pressing and filtering and reducing wastes. - 特許庁

日本酒吟酒など高級酒を仕込むときには、高度な技術と機械に頼らない手作業が必要とされるが、麹造りの段階でそれにあたる日本酒蓋麹(ふたこうじほう)のなかで、日本酒蓋麹と呼ばれる、熱を帯びてきた日本酒麹を小分けにするときに詰める箱状の道具が麹蓋である。例文帳に追加

Intricate manual techniques that do not rely on machines are required when brewing expensive Nihonshu (Japanese rice wine) ginjo sake (sake made from rice grains milled to 60% or less of original weight), and koji-buta are box-shaped tools used to divide the koji when using the futakoji method.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

本発明の目的は、全く新しい模様自体が織り成す立体感や存在感、すなわち、見る角度によって全く違う表情をし出し、見るものを凌駕するような神秘的な美しさを有する時計部品を得ること、およびそのような時計部品を得るための製造方、および美的処理の方を得ることである。例文帳に追加

To obtain a timepiece component, having mystical beauty which presents a sense of stereoscopic effects and presence created by totally new patterns themselves, in other words, projects with totally different features, according to the angle of view, in such a way as to overwhelm a viewer, and to obtain a manufacturing method for acquiring such a timepiece component and an aesthetic treatment method. - 特許庁

原子炉等規制の規定に基づき、原子炉設置者が定める保安規定には、関係令及び保安規定遵守のための体制に関すること、安全文化を成するための体制に関すること及び保安活動における品質保証に関することについても規定することが規制上の要求となっている。例文帳に追加

The provisions of the Reactor Regulation Act requires that the Operational Safety Program established by the licensee must provide for the matters related to the system for compliance to the relevant laws and Operational Safety Program, the system for fostering safety culture, and also the matters related to quality assurance in the operational safety activities. - 経済産業省

麹菌において、サブチリシンリレーテッドプロテアーゼalpBをコードする遺伝子の機能を欠損させることによって、親株よりも胞子形成能が著しく低下しているために、胞子をほぼ飛散させることがなく、しかも親株以上の総プロテアーゼ活性を有するために、造調味料の製造においてきわめて実用的な麹菌及びその利用を提供する。例文帳に追加

There are provided the Aspergillus sp. which lacks the function of a gene encoding subtilisin-related protease alpB, has a remarkably lower spore-forming ability than that of a parent strain, has total protease activity equal to or larger than that of the parent strain hardly scattering spores, and is therefore extremely practical for the production of fermented seasonings; and the method for utilizing the same. - 特許庁

菌体又は分生子内のトレハロースの分解能が欠損した麹菌、特に、中性トレハラーゼ遺伝子等のトレハロースの分解に関与する遺伝子が破壊された麹菌、該麹菌を植物由来あるいは動物由来のタンパク質原料に接種、培養することを特徴とする造用麹の製造例文帳に追加

The present invention provides the koji mold in which decomposition ability of trehalose in a cell or a conidium is deficient, particularly the koji mold in which a gene involving decomposition of trehalose, e.g., neutral trehalase gene is broken and provides the method for producing the koji for brewing by inoculating the koji mold into a protein raw material derived from a plant or an animal and culturing the koji mold. - 特許庁

造原料中の麦芽使用比率が50%未満の発泡酒の製造方において、発酵前溶液に、赤ワインを減圧蒸留により濃縮して総アミノ酸と総ポリフェノール濃度及び/又はレスベラトロール濃度を調整した濃縮赤ワインエキスを添加することにより麦酒味覚の爽快で飲み応えを付与した発泡酒を製造する。例文帳に追加

In the method for producing a sparkling liquor having a malt use content in a brewing raw material of less than 50%, the sparkling liquor is produced by adding a concentrated red wine essence that is obtained by concentrating a red wine by reduced-pressure distillation and has an adjusted total amino acid and total polyphenol concentration and/or resveratrol concentration to a solution before fermentation. - 特許庁

チョコレートと栄養価の高い発芽玄米とを安定な形態で結合一体化させることができ、かつ、米菓子としての快削性のある歯応えを備え、風味および香ばしさを成するとともに、菓子個体として万人に好まれる形態性をも付与することができる発芽玄米粒入りチョコレート菓子およびその製造方を提供すること。例文帳に追加

To provide germinated brown rice-containing chocolate confectionery in which chocolate and highly nutritious germinated brown rice are integrally united in a stable formation, which has free-cut chewability as rice confectionery, flavor and savoriness of which are brought about, and which has formability suiting everyone's taste as a confectionery individual: and to provide a method for producing the chocolate confectionery. - 特許庁

さらに具体的には、本発明は、造酵母のアセト乳酸シンターゼであるIlv6pをコードする遺伝子ILV6、特にビール酵母に特徴的なnonScILV6遺伝子の発現量を低減させることによって、製品のオフフレーバーとなるVDK、特にDAの生成能を低減させた酵母、当該酵母を用いた酒類の製造方などに関する。例文帳に追加

More concretely, provided are a yeast strain whose ability to produce VDK, particularly DA, to cause an off-flavor of a product is reduced by reducing the expression level of ILV6 gene encoding Ilv6p which is an acetolactate synthase in a brewer's yeast strain, particularly nonScILV6 gene which is unique to beer yeast, a process for producing an alcoholic beverage by using the yeast strain, etc. - 特許庁

納豆製造過程で副生する大豆煮汁又は、焼酎の製造過程で副生する焼酎粕を有効利用するため、大豆煮汁を原料にして製造した造酢や焼酎粕から抽出、分離したアポトーシスを誘導するトリプトフォール誘導体及びその精製を提供する。例文帳に追加

To provide a tryptophol derivative inducing apoptosis and obtained by extracting and separating from fermented vinegar manufactured from soybean-simmered liquid or white distilled liquor lees, as the effective utilization of the soybean-simmered liquid which is a byproduct in the fermented soybean-producing process or the white distilled liquor lees which is a byproduct of the manufacturing process of the white distilled liquor, and a method for purifying the same. - 特許庁

造用酵母のゲノムDNAをFLO5遺伝子及びYHR213W遺伝子又はYAR062W遺伝子を含むDNA配列の一部又は全部を増幅させるプライマーを用いて、PCRにて増幅させ、それら増幅させた遺伝子断片を電気泳動し、又は制限酵素処理したのち電気泳動し、その電気泳動のパターンの違いにより酵母を判別する。例文帳に追加

This fermentation yeast discrimination method includes amplifying the genome DNA of the fermentation yeast by a PCR method using a primer for amplifying a part or whole of a DNA sequence containing FLO5 gene and YHR213W gene or YAR062W gene, electrophoresing their amplified gene fragments or electrophoresing the amplified gene fragments after a restriction enzyme treatment, and then discriminating the yeast by the difference of the pattern of the electrophoresis. - 特許庁

皿に載った状態で切ると中に埋設されている液状の調味料が流れ出るなど意外性を持たせ、食する者に驚きを与えると共に見た目に斬新な雰囲気をし出して美味しさを引き立たせることができ、これにより商品価値が高められるようにしたレアーチーズケーキ及びその製造方を提供する。例文帳に追加

To obtain layer cheesecake bringing such unexpectedness as flow of liquid seasoning buried in the inside at the time of cutting the cheesecake put on a dish, giving those who eat a surprise, and emphasizing deliciousness through creating novel atmosphere in appearance so as to increase commercial value, and to provide a method for producing the layer cheesecake. - 特許庁

造用酵母のゲノムDNAをFLO遺伝子、IGS領域の繰り返し配列を含む遺伝子の一部又は全部を増幅させるプライマーを用いて、PCRにて増幅させ、それら増幅させた遺伝子断片を電気泳動し、又は制限酵素処理したのち電気泳動し、その電気泳動のパターンの違いにより酵母を判別する。例文帳に追加

This method for distinguishing the yeast is provided by amplifying the genome DNA of the brewing yeast with a PCR method by using a primer amplifying the part or whole of genes containing FLO gene and repeated sequence of IGS region, performing an electrophoresis of the amplified gene fragments, or performing the electrophoresis after treating with a restriction enzyme and distinguishing the yeast by the difference of the electrophoretic patterns. - 特許庁

チーズ様或いはクリーム様の新規な風味を有する調味料として、また、スープ用素材などとして、和食、洋食を問わず広範に適用でき、味噌や醤油などの造調味料より栄養学的に優れると共に機能性が向上又は新たな機能性を有する物質を含む新規な調味料及びその製造方を提供する。例文帳に追加

To provide a new seasoning having a cheese-like or cream-like new flavor, applicable as a material or the like for soup to a wide range without distinction of Japanese food and Western food, nutritionally superior to a fermented seasoning such as Miso (fermented soybean paste) and soy sauce, and having improved functionality or containing a material having new functionality; and to provide a method for producing the seasoning. - 特許庁

例文

細胞壁マンノプロテインをコードする遺伝子及びその用途に関して、造酵母の細胞壁マンノプロテインであるCwp1pをコードするScCWP1遺伝子又は特にビール酵母に特徴的なnonScCwp遺伝子の発現量を高めることによって、製品中のヘイズを低減させた形質転換酵母の提供、および当該酵母を用いた酒類の製造方例文帳に追加

The present invention relates to a gene encoding a cell wall mannoprotein and use of the same, wherein a transformed yeast which is elevated the expression amount of ScCWP1 gene encoding Cwp1p, which is a cell wall mannoprotein of brewing yeasts, or nonScCwp1 gene specifically characteristic to beer yeast so as to lessen haze in a product, and a method of producing an alcoholic drink by using this yeast are provided. - 特許庁

索引トップ用語の索引



  
本サービスで使用している「Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス」はWikipediaの日本語文を独立行政法人情報通信研究機構が英訳したものを、Creative Comons Attribution-Share-Alike License 3.0による利用許諾のもと使用しております。詳細はhttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/ および http://alaginrc.nict.go.jp/WikiCorpus/ をご覧下さい。
  
Copyright Ministry of Economy, Trade and Industry. All Rights Reserved.
  
Copyright(C) 2024 金融庁 All Rights Reserved.
  
Copyright © Japan Patent office. All Rights Reserved.
こんにちは ゲスト さん

ログイン

Weblio会員(無料)になると

会員登録のメリット検索履歴を保存できる!

会員登録のメリット語彙力診断の実施回数増加!

無料会員に登録する
英→日 日→英
こんにちは ゲスト さん

ログイン

Weblio会員(無料)になると

会員登録のメリット検索履歴を保存できる!

会員登録のメリット語彙力診断の実施回数増加!

無料会員に登録する

©2024 GRAS Group, Inc.RSS