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Weblio 辞書 > 英和辞典・和英辞典 > 酒かすの意味・解説 > 酒かすに関連した英語例文

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酒かすの部分一致の例文一覧と使い方

該当件数 : 422



例文

酔っ払いが自分の飲を正当化するときに、獣のように肉体がまひしてしまい、自分の犯す危険を500回に一回も気にするとは思わない。例文帳に追加

I do not suppose that, when a drunkard reasons with himself upon his vice, he is once out of five hundred times affected by the dangers that he runs through his brutish, physical insensibility;  - Robert Louis Stevenson『ジキルとハイド』

米を醸造すると重量比で25%ほどの粕が取り出され、その成分は日本食品標準成分表によると、水分51%・炭水化物23%・蛋白質13%・脂質・灰分となっており、他にもペプチド・アミノ酸・ビタミン・酵母などが含まれているので栄養的には優れており、健康食品としての観点から価値が見直されている。例文帳に追加

When sake is brewed, 25% of the sakekasu is removed and, according to the Standard Tables of Food Composition in Japan, this consists of 51% water, 23% carbohydrate, 13% protein, lipids and ash in addition to peptides, amino acids, vitamins and yeast; meaning that has come to be reevaluated as a health food.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

過酸化水素、水酸化アルカリ及びアミノカルボン酸塩を含み、超硬材の表面に形成されたTi系被膜を剥離する剥離剤であって、石酸カリウムナトリウム等の石酸塩及び安息香酸ナトリウム等の安息香酸塩のうちの少なくとも一種を1〜10mass%含有することを特徴とする。例文帳に追加

The peeling agent which contains hydrogen peroxide, an alkali hydroxide and aminocarboxylates and peels the Ti-base films formed on the surface of the sintered hard material contains 1 to 10 mass% at least one among tartrate, such as sodium tartrate and benzoate, such as sodium benzoate. - 特許庁

蒸留にキトサン粉末またはキトサン被覆物を添加し、またはキトサン粉末またはキトサン被覆物と、シリカゾルとを添加し、これを濾過機で濾過することにより、蒸留に含まれる不飽和脂肪酸、不飽和脂肪酸と金属イオンの化合物、またはフーゼル油を除去することを特徴としている。例文帳に追加

Chitosan powder or a chitosan-coated material or chitosan powder or the chitosan-coated material and silica sol are added to distilled liquor and the distilled liquor is filtered by a filter to remove the unsaturated fatty acid, a compound of the unsaturated fatty acid and a metal ion or the fusel oil contained in the distilled liquor. - 特許庁

例文

ビール等の発酵麦芽アルコール飲料に対する消費者の多様化する嗜好性からくるニーズに対応すべく、新たなすっきりとした後味すなわち「キレ」を有する発酵麦芽アルコール飲料の提供および発泡等がもつ好ましくない香味(以後発泡臭と呼ぶ)を低減させた発酵麦芽アルコール飲料の提供。例文帳に追加

To provide an improved alcoholic beverage of fermented malt having a new and a refreshing aftertaste, e.g. briskness corresponding to diversifying taste of consumers to alcoholic beverage of fermented malt such as beer and an alcoholic beverage of fermented malt reducing an undesirable flavor of sparkling liquor or the like. - 特許庁


例文

アントシアニン色素を含有する有色馬鈴薯を原料として用い、糖化液を調製する糖化工程及び該糖化液に酵母を添加した発酵液を発酵させる発酵工程を有する有色醸造の製造方法であって、前記糖化液又は前記発酵液にルチンを添加する工程をさらに有する、有色醸造の製造方法により解決する。例文帳に追加

In the method for producing a colored fermented liquor, which has a saccharification process for using colored potato containing anthocyanin pigment as a raw material and preparing a saccharified solution and a fermentation process for adding yeast to the saccharified solution and fermenting the saccharified solution, and further has a process for adding rutin to the saccharified solution or the fermented solution. - 特許庁

活性汚泥処理設備10の曝気工程で使用される汚泥凝集剤として、日本の醸造過程のうち、新を濾過する澱引作業により得られる使用済み活性炭aを採用したので、沈澱槽12内での懸濁汚泥の膨化現象を解消し、活性汚泥が外部流出されるキャリーオーバーの発生を抑えられる。例文帳に追加

As the flocculant of the sludge to be used in an aeration process of activated sludge treatment facilities 10, since the activated carbon a completed in use obtained by spreading operation which filters new sake among brewing processes of sake, the swelling phenomenon of the suspended sludge in the sedimentation tank 12 is dissolved and the generation of the carryover in which activated sludge is flowed outward is suppressed. - 特許庁

ラセミアゼチジン−2−カルボン酸とD−またはL−石酸のいずれかとの均質溶液からジアステレオマー過剰率が40%より大きいアゼチジン−2−カルボン酸石酸塩を選択的に結晶化し、続いて遊離のアミノ酸を遊離化することからなるエナンチオマー過剰率が50%よりも大きいアゼチジン−2−カルボン酸の製造方法である。例文帳に追加

The method comprises selectively crystallizing an azetidine-2-carboxylic acid tartrate having the diastereomer-excessive rate of40% from a homogeneous solution formed of racemic azetidine-2-carboxylic acid and D- or L-tartaric acid; and liberating a free amino acid to produce azetidine-2-carboxylic acid having the enantiomer-excessive rate of50%. - 特許庁

アルコール発酵物1を蒸留し、得られた高濃度アルコール飲料(原)のアルコール度数調整する際に添加する水の一部に、成分無調整の海洋深層水又は脱塩処理した脱塩海洋深層水を用いることによって、まろやかでアルコール刺激の少ない舌ざわりの良い蒸留が得られる。例文帳に追加

This distilled liquor having mellowness, a low alcohol taste stimulus and a good feeling on the tongue is obtained by using deep water in the sea whose components are not adjusted or desalted deep water in the sea subjected to desalting treatment as a part of water to be added in distilling an alcohol fermented material 1 and adjusting the alcohol strength of the obtained high-concentration alcohol beverage (unrefined liquor). - 特許庁

例文

とくに生(なまざけ)として出荷する場合は、火落ち菌対策として、火入れをしないことから、高精度な(0.22-0.65μ程度の)除菌のための濾過をこれによっておこなう。例文帳に追加

In particular for sake to be shipped out as namazake (raw sake), because hiire (pasteurization) as a measure against hiochi bacteria is not done, filtration for removing bacteria with high precision (in the order of 0.22 to 0.65 μ) is carried out with this method.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

出荷するときには税法の規定との兼ね合いもあり、また消費者が低アルコール度を好むという事情もあって、目的とするアルコール度数まで下げる必要がある。例文帳に追加

When shipping, in relation to the provisions of the Liquor Tax Act, and because that consumers prefer low alcohol-concentration, it is necessary to lower the alcohol concentration to a desired level.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

近年では、その大きさやつきまとうイメージの泥臭さなどが消費減退の理由だと唱える人々がおり、小型化する傾向もある(参照:日本の現在)。例文帳に追加

In recent years, some say that the size and associated image of unrefinedness are causes of decrease in consumption and there is a tendency to switch to smaller bottles. (Refer to "Nihonshu no Genzai" - Current situation of sake)  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

粕はそのままで食べることができるが、直火で焼くと風味が引き立ち、砂糖をまぶせば女性や子供向きになる(電子レンジ等で軽く加熱するだけでも風味が引き立つ)。例文帳に追加

Sakekasu can be eaten as it is, but the flavor is brought out when it is grilled over an open flame, and it can be made to appeal to women and children by sprinkling sugar on it (its flavor can be brought out by simply heating it gently in a microwave).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

事例として、2006年9月15日に粕汁2杯を食べて自動車で帰宅していた神戸市の教師が呼気1リットル中、0.15ミリリットルのアルコールが検出されたとして2007年3月に気帯び運転容疑で書類送検された。例文帳に追加

One example of this is a teacher from Kobe City who drove home after eating two bowls of kasujiru (sake-lees soup) on September 15, 2006 and, when pulled over, was found to have exhaled 0.15ml of alcohol in 1l of breath, following which charges were filed on suspicion of driving under the influence of alcohol in March 2007.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

日本と同様に米こうじを用い、米の粥、または水分を多めに柔らかく炊いた飯を50-60℃程度に保温し、1晩(10-12時間)程度かけて発酵させ、デンプンを糖化することで甘味を得る。例文帳に追加

In a similar manner to the production of sake, Aspergillus oryzae is mixed into rice porridge or rice cooked to contain a large amount of moisture, and the mixture is kept overnight (ten to twelve hours) at a temperature of 50-60°C in order to cause the mixture to ferment, thus saccharifying the starch contained within the mixture and creating a sweet taste.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

また、粕がそれぞれの食材の味をまとめ、味に丸みをもたせるため、複雑な食材の組み合わせでも、無難な味にまとめることができるといった特性をもった料理である。例文帳に追加

Also, since sake lees can heighten the taste of each food material and make it mild, kasujiru has the property of being able to heighten the taste of various combinations of food without spoiling it.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

昭和31年(1956年)「もはや戦後ではない」と言われるようになり、メチルやカストリといった危険な密造は大幅に減じ、焼酎さえも昭和31年を境に消費減少へ転じた。例文帳に追加

In 1956 it was said as 'no longer be termed postwar' and dangerous illegal sake such as methyl and kasutori-sake largely decreased, and even the consumption of shochu turned to decrease in 1956.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

京阪神地方では、正月に用いたブリの骨や頭を粕・野菜・大豆などと一緒に煮て食べることから骨正月・頭正月とも言う。例文帳に追加

In Keihanshin (Osaka, Kyoto and Kobe) region it is called Hone (bone) Shogatsu or Atama (head) Shogatsu because people eat the bones and heads of yellow tales prepared for the New Year, simmering with sake lees, vegetables soybeans etc.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

江戸では姫路藩主井家から扶持(ふち)を得、また、津軽氏や豪商の三井家、住友家、冬木家(江戸深川の豪商)などともつながりがあった。例文帳に追加

In Edo, he received assistance from the Sakai family, head of the Himeji clan, and also had a connection to the Tsugaru clan, as well as wealthy merchants such as Mitsui, Sumitomo and Fuyuki (merchant in Edo, Fukagawa) families.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

市街地であるため立体交差が要求され(桃山御陵参道との平面交差を当局が許可しなかったとの説もある)、地下線案は地下水脈を断つとして伏見の蔵から拒否されたためと伝わる。例文帳に追加

A grade-separated crossing was required due to its location in a built-up area; moreover, it was rumored that the authorities would not approve a grade crossing with the approach to the Momoyama Goryo Mausoleum, and it was said that the proposal for underground facilities was rejected by the Fushimi sake brewers on the grounds that it would block the underground water vein.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

全国の屋たちは彼ら独自のネットワークにより対策を協議した結果、すなおに幕府に対して「これではやっていけません」と正面から窮状を述べて陳情するに至った。例文帳に追加

Breweries throughout the country discussed countermeasures through their own network, and as a result, they claimed to the bakufu that "we would never survive under such circumstances," appealing their plight directly and straightforwardly.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

グリセリンジアセチル石酸脂肪酸エステルおよび/またはソルビタン脂肪酸エステルを含有する溶液を添加することを特徴とするゼリー飲料の製造方法。例文帳に追加

This method for producing the jelly drink includes addition of a solution which contains glycerin diacetyl tartaric acid fatty acid ester and/or sorbitan fatty acid ester. - 特許庁

粕のエチルアルコールなどの極性溶媒抽出物を有効成分として含有するDNA合成酵素阻害剤、DNAトポイソメラーゼ阻害剤、またはヒト血管新生抑制剤とする。例文帳に追加

The DNA synthase inhibitor, the DNA topoisomerase inhibitor or the human neovascularization inhibitor, comprises, as active ingredient, extract from Sake lees obtained by extracting them with a polar solvent such as ethyl alcohol. - 特許庁

粕を酵素(アミラーゼ、プロテアーゼ、セルラーゼ、キシラナーゼ、ペクチナーゼなど)で処理して得られる液状物を含有する漬け物液で漬け物原料を処理する漬け物の製造方法。例文帳に追加

This method for producing pickles comprises treating a pickle raw material with a pickle liquid containing a liquid product obtained by treating sake lees with enzyme (amylase, protease, cellulase, xylanase, pectinase or the like). - 特許庁

乳を主成分とする発酵原料に、粕若しくは焼酎蒸留残渣又はそれらの抽出物を添加し、ラクトバシラス プランタラムを用いて発酵させることにより製造される発酵乳又は発酵飲料。例文帳に追加

Provided is the fermented milk or fermented beverage obtained by fermenting a fermentation raw material composed of milk as a principal component, adding Sake lees, Sho-chu distilled residue, or those extracts, and using Lactobacillus plantarum. - 特許庁

すなわち、石酸のカルボキシル基について、OHラジカルが水素原子を奪って酸化すると共に、酸素原子を二重結合化させ、もって二酸化炭素として遊離させる。例文帳に追加

That is, an OH radical takes a hydrogen atom from a carboxyl group of the tartaric acid to oxidize it and to form a double bonded oxygen atom to liberate it as carbon dioxide. - 特許庁

殊に、αーリポ酸塩類成分に、CoQ10、ビタミンC誘導体、ビタミンK、プラセンタエキス、粕エキスなどの内、1種以上の成分を添加してなることによる。例文帳に追加

Especially, one or more components selected from CoQ10, vitamin C derivatives, vitamin K, placenta extract and sake lees are added to the α-lipoic acid salt component. - 特許庁

ぶどう醸造に際して廃棄されるぶどう絞り糟より、多種のポリフェノール類を簡便安価に且高い収率で搾出する搾出方法の提供。例文帳に追加

To provide a method for simply and inexpensively squeezing various polyphenols in a high yield from grape strained lees to be disposed in making wine by fermentation. - 特許庁

類を製造するために十分な糖加水分解酵素活性を有しながら、β−グルコシダーゼ活性が抑制された芋液体麹を提供すること。例文帳に追加

To provide potato liquid koji in which β-glucosidase activity is controlled while including sufficient activity of sugar hydrolysis enzyme for producing liquors. - 特許庁

醸造の製造方法において、発酵用原料に細胞壁を分解せず且つ細胞間物質を選択的に分解することが可能な酵素を添加し作用させ、発酵用原料を単細胞化する単細胞化工程を含む。例文帳に追加

The method to produce the brewed liquor comprises a single cell-forming step of adding and reacting an enzyme selectively degrading intercellular substances without degrading cell walls to the raw material for fermentation and converting the raw material for the fermentation into single cells. - 特許庁

本発明は式(I)の塩酸塩、臭化水素酸塩、ヘミ−クエン酸塩、酢酸塩、p−トシレート塩、L−石酸塩、ヘミ−琥珀酸塩、及びメシレート塩を含む医薬組成物にも関する。例文帳に追加

Pharmaceutical compositions containing the hydrochloride, hydrobromide, hemi-citrate, acetate, p-tosylate, L-tartrate, hemi-succinate, and mesylate salts of formula (I) are also provided. - 特許庁

また、クエン酸、石酸及びリンゴ酸から選ばれた少なくとも一種のオキシカルボン酸の存在下でタンタルのフッ化水素酸溶液とアルカリ溶液を反応させることを特徴とする酸化タンタルゾルの製造方法である。例文帳に追加

The production method for the tantalum oxide sol includes reacting a hydrofluoric acid solution of tantalum and an alkali solution in the presence of at least one kind of oxycarboxylic acid selected from citric acid, tartaric acid and malic acid. - 特許庁

この洗浄液は過酸化水素濃度が0.2〜0.5wt%で、10.0〜45.0wt%のクエン酸および/または15.0〜50.0wt%の石酸が含まれている。例文帳に追加

This cleaning liquid has hydrogen-peroxide concentration at 0.2-0.5 wt.% and contains citric acid at 10.0-45.0 wt.% and/or tartaric acid at 15.0-50.0 wt.%. - 特許庁

この様な皮膜は、たとえば、石酸アンモニウムを化成液に用い、電流密度1.0mA/cm^2、電圧50VでNd含有アルミニウム薄膜を陽極酸化することによって形成することができる。例文帳に追加

Such a film can be made by anodic oxidation of an Nd-containing aluminum thin film at a current density of 1.0 mA/cm2 and a voltage of 50 V, using a forming liquid of ammonium tartrate. - 特許庁

フェルラ酸を4−VGに転化する微生物を明らかにし、その微生物を用いて、従来よりも簡便な方法で香味豊かな穀類蒸留を製造する方法を提供すること。例文帳に追加

To provide a method for producing cereal distilled liquor having a rich aroma by a simpler method than that of conventional ones by elucidating a microorganism converting ferulic acid to 4-VG (vinylguaiacol) and using the same microorganism. - 特許庁

醸造及びその製造工程における混濁安定性を迅速かつ正確に評価する方法、および混濁安定性に優れた酵母を選択する方法を提供する。例文帳に追加

To provide a method for rapidly and accurately evaluating turbidity stability in brewage and its manufacturing process, and also to provide a method for selecting yeast having superb turbidity stability. - 特許庁

米を加水分解することにより得られる米糖化液を、多孔性の両性イオン交換樹脂に、SVが0.01〜5の範囲内となる速度で通液することを特徴とする類製造用の米糖化液の製造方法。例文帳に追加

The rice mash for producing liquors is produced by hydrolyzing rice and passing the rice mash through a porous amphoteric ion exchange resin at a rate of 0.01-5 SV. - 特許庁

腸管免疫調節作用を有するラクトコッカス・ラクティス(Lactococcus lactis)に属する乳酸菌は、例えばマンニトールを唯一の炭素源とする培地を用いて山廃母から分離される。例文帳に追加

The lactic acid bacterium belonging to Lactococcus lactis having the enteric canal immunomodulating action is separated from yamahai-moto using a culture medium containing, for example, mannitol as an only carbon source. - 特許庁

粕に、少なくともビタミンAの粉末とビタミンCの粉末とビタミンEの粉末とを混合した混合物の乾燥体(錠剤、顆粒、カプセル等)からなる。例文帳に追加

This healthy food comprises a dried substance (a tablet, a granule, a capsule, etc.), of a mixture obtained by mixing the Sake lees with at least a powder of vitamin A and a powder of vitamin C and a powder of vitamin E. - 特許庁

ビール粕、梅残渣等の食品廃棄物を高圧成形して固形体を形成し、該固形体を乾留により炭化させて炭化物を得て、該炭化物に白金微粒子を担持させて燃料電池用触媒を製造する。例文帳に追加

The catalyst for the fuel cell is prepared by molding a food waste material such as beer leers, ume brandy residue and the like under high pressure to form the solid, carbonizing the solid by carbonization to obtain the carbonized material and supporting platinum particulate on the carbonized material. - 特許庁

この発明は、類,味噌等の発酵食品の製麹に際し麹中のユビキノンの生成を促進する化学物質を添加することにより、麹中のユビキノン含有量を増大させるものである。例文帳に追加

The method for increasing a ubiquinone content in malted rice comprises adding a chemical substance for promoting formation of ubiquinone in malted rice during production of malted rice in a fermented food such as liquors, fermented soybean paste, etc. - 特許庁

粕を乳酸菌により発酵せしめて成り、1型アレルギーを抑制するものであることを特徴とする抗アレルギー機能を有する飲食品及びその製造方法。例文帳に追加

There are provided the food and drink produced by fermenting sake lees with a lactobacillus and having an antiallergic function to suppress the type 1 allergy, and a method for producing the food, etc. - 特許庁

例えば、コメ発酵液から粕を除去した後、オリを沈殿させ、前記オリを除去することより得られる液体画分を、前記活性炭処理を施していない清澄コメ発酵液として使用できる。例文帳に追加

For example, a liquid fraction obtained by removing sake lees from a rice fermentation liquid, thereafter precipitating the lees and removing the lees can be used as the clear rice fermentation liquid not subjected to activated carbon treatment. - 特許庁

の濾過において、濾過装置を二系統準備する必要がないように、また濾過後の後処理が簡単となるように、濾過エレメント及び濾過装置を高効率化し、高性能化する。例文帳に追加

To provide a filter element as part of a filtration unit raised in both efficiency and performance so as not to need to prepare two lines of filtration units/and so as to simplify the post-treatment after filtration. - 特許庁

日本等のアルコール発酵工程において、酵母に、0.5〜20Tの直流磁界、好ましくは0.5〜10Tの直流磁界を印加することを特徴とするアルコール発酵方法である。例文帳に追加

The alcoholic fermentation process such as the brewing of Japanese sake is characterized by the application of DC magnetic field of 0.5-20T, preferably 0.5-10T to yeast. - 特許庁

このため、前記ホモ接合型変異株を用いて発酵処理を行えば、カプロン酸エチルの含有量が増加するため、例えば、吟醸香に優れた清等の製造が可能である。例文帳に追加

Therefore, since by performing the fermentation treatment by using the homozygous type mutated strain, the content of the ethyl caproate is increased, e.g. it is possible to produce sake excellent in careful fermentation scent, etc. - 特許庁

粕を自己消化および/またはタンパク質分解酵素を用いて処理し、次いでこの処理物を加熱する工程により製造されることを特徴とする小麦粉加工食品の品質改良剤を提供する。例文帳に追加

There is provided a quality improver for wheat flour processed food products, produced by a process for processing Sake lees by using autolysis and/or a protease and heating the processed Sake lees. - 特許庁

粕を小麦粉の重量の3〜8重量%の分量を水に分散させて主原料に混入してパン生地を生成し、焼き上げてパンAを製造する。例文帳に追加

Bread A is produced by dispersing 3-8 wt.% of sake lees based on the weight of the wheat flour in water, mixing the dispersion into the main raw material and baking the obtained bread dough. - 特許庁

小麦粉、糖分、油脂、塩、ドライイーストを含む主原料に、粕分散液を混入して塊状物を混成し、該塊状物を練り上げ、ねかせ、さらに加温し醗酵させて生成したパン生地を焼き上げて製造する。例文帳に追加

The bread is produced by mixing a liquid sake lees dispersion into a main raw material containing wheat flour, sugar, oil and fat, salt and dry yeast to form a bulky mixture, kneading the bulky mixture, leaving the mixture at rest, fermenting by heating and baking the produced bread dough. - 特許庁

例文

生ラーメンと瞬間冷凍した各種野菜、塩鮭、油揚げ、並びにみそと粕と化学調味料、七味唐辛子を同一の袋、又はカップに封入したことを特徴とする。例文帳に追加

This instant lees-soup Chinese noodle is characterized by that uncooked Chinese noodle, instantly frozen various kinds of vegetables, salted salmon, fried bean curd, fermented soybean paste, sake lees, chemical seasoning, mixture of red pepper are encapsulated into a single bag or cup. - 特許庁

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原題:”STRANGE CASE OF DR. JEKYLL AND MR. HYDE”

邦題:『ジキルとハイド』
This work has been released into the public domain by the copyright holder. This applies worldwide.

Katokt(katokt@pis.bekkoame.ne.jp)訳
(C) 2001 katokt プロジェクト杉田玄白(http://www.genpaku.org/)正式参加作品
本翻訳は、この版権表示を残す限りにおいて、訳者および著者に対して許可をとったり使用料を支払ったりすることいっさいなしに、商業利用を含むあらゆる形で自由に利用・複製が認められる。(「この版権表示を残す」んだから、「禁無断複製」とかいうのはダメ)
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