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Weblio 辞書 > 英和辞典・和英辞典 > かた焼きの意味・解説 > かた焼きに関連した英語例文

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かた焼きの部分一致の例文一覧と使い方

該当件数 : 376



例文

古いタイプの丸形のたこ焼き器は、火力に練炭火鉢を使用するため、大きさもこの大きさに合わせた物となっている。例文帳に追加

Round-shaped Takoyaki-ki of the old type is large enough to accommodate a charcoal stove because it is heated by the stove.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

加えて高熱で焼き固める事から保存性が良く、湿気さえ気を付ければ20–30年経っても味が変わらないとさえいわれている。例文帳に追加

Further, because kompeito is made by going through the lengthy heating process at high temperatures, it has an exceptional shelf life whereby it is said that, in a dry condition, it will retain its original flavor for 20 to 30 years.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

なお、関西圏ではホルモン焼き・ホルモン鍋として、福岡博多のもつ鍋とは別流として定着している。例文帳に追加

In the Kansai area, though, it has taken root as the forms of Horumonyaki (grilled beef or pork offal) and Horumonnabe (beef or pork offal cooked in stock), which are different from the Motsunabe of Hakata, Fukuoka Prefecture.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

同様の材料を大きな塊のままオーブンで焼き上げたものはミートローフ、一口で食べられる大きさにしたものはミートボールと呼ぶ。例文帳に追加

A large lump of hamburger meat mixture of the same kind baked in an oven is referred to as a 'meat loaf,' and formed into bite-sized balls as meatballs.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

この釧路の「炉ばた」のメニューを踏襲した形で、日本各地に炉端焼きの店が広がったとされる。例文帳に追加

It is said that robatayaki restaurants expanded to various places across the country by following the menus of 'Robata' in Kushiro City.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス


例文

サザエの壺焼きは、広く分布する料理であるため、作り方は、地域や時代によって多くのヴァリエーションがある。例文帳に追加

As sazae no tsuboyaki is seen all over the country, the recipe varies according to the region and the period.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

みたらし団子・焼き団子・しょうゆ団子・あまから団子等と呼ばれる(地方や店舗により呼び方が異なる)。例文帳に追加

It is called 'Mitarashi Dango', 'Yaki Dango', 'Shoyu Dango', 'Amakara Dango' and so on; the name is changed by regions and shops.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

なおこの場で語られる浄瑠璃の詞章は、実は近松作の『冥途の飛脚』の一節の焼き直しである。例文帳に追加

Incidentally, the verse used in this scene is a rehash of a portion of "Meido no hikyaku" (The Courier for Hades) written by Chikamatsu.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

このためマグロや生サバなどは提供することが出来ず、サーモン、カツオ、イカ、タコ、エビ、卵焼き等が中心となる。例文帳に追加

For this reason tuna or raw mackerel can not be served and mainly salmon, bonito, squid, octopus, shrimp, fried egg and so on are served.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

戊辰戦争においては、焼き討ちや物資の現地接収、捕虜の私刑、味方への制裁も多く発生している。例文帳に追加

The act of setting fire, requisition of goods on site, the use of lynch law against prisoners of war, and the punishment meted out against fellow soldiers were prevalent.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

郵征総局も焼き討ちにあい、責任者であった洪英植もクーデタに加担していたことから処刑された。例文帳に追加

The Postal Administration Office was burnt down and Hong Young Shik, who was the responsible person of postal service, was executed for being a part of it.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

人と犬の両方が食べられる低脂質、砂糖不使用で堅焼きという新しい分野のビスケットを提供することを目的とする。例文帳に追加

To provide biscuits of a new field, that is, low fat, sugarless, hardbaked and eatable for both humans and dogs. - 特許庁

焼き入れ熱処理炉においても、充分に使用が可能な炭素繊維強化炭素製トレ−を提供する。例文帳に追加

To provide a tray made of carbon fiber reinforced carbon sufficiently usable even in an oil quenching heat treatment furnace. - 特許庁

また、製造工程において、小麦粉のグルテンを活用することにより、堅焼きのビスケットを製造することが可能となった。例文帳に追加

Further, by using gluten of flour in the production step, hardbaked biscuits can be produced. - 特許庁

簡単に後片付けすることができ、おいしく焼くことのできるフライパン用魚焼きシートを提供する。例文帳に追加

To provide a fish grill sheet for a frying pan which may be easily cleared and is capable of deliciously grilling fishes. - 特許庁

初期炭素濃度0.20〜1.00%及び初期成形密度は7.20g/cm^3 〜7.50g/cm^3 で粉末金属を成形及び焼き固めた焼結部品が準備される。例文帳に追加

A sintered parts is prepared by forming and baking metal powder under the condition of 0.20-1.00% in initial carbon concentration and 7.20-7.50 g/cm3 in initial forming density. - 特許庁

PTFEはカーボン粉末を巻き込んで溶着し、カーボンとPTFEは焼成され、カーボンペーパ10表面に焼き固められる。例文帳に追加

PTFE is fused by involving carbon powder in, carbon and PTFE are baked, and they are baked and hardened on the surface of the carbon paper. - 特許庁

焼入れおよび焼き戻しにより、マトリックス固溶炭素量を0.10重量%以上0.40重量%以下にする。例文帳に追加

By quenching and tempering, the content of solid solution carbon in the matrix is controlled to 0.10 to 0.40 weight%. - 特許庁

グリル筐体1内の焼き網2を設置した焙焼室3の側部に焙焼室3と仕切った側部熱気通路を設ける。例文帳に追加

The side part of a roasting chamber 3 with a gridiron 2 installed in a grill casing 1 is provided with a side part hot air passage partitioned from the roasting chamber 3. - 特許庁

グリル筐体1内の焼き網2を設置した焙焼室3の側部に側部熱気通路4を設ける。例文帳に追加

A side part hot air passage 4 is provided at the side part of a roasting chamber 3 with a gridiron 2 installed inside a grill case 1. - 特許庁

プレート部の疲労破壊を抑制し、かつ、ベーンの片当たり、焼き付きを抑制することが可能なロータリコンプレッサを提供すること。例文帳に追加

To provide a rotary compressor inhibiting fatigue breakage of a plate part and inhibiting one-side contact and seizure of a vane. - 特許庁

焼き入れに先立って予熱用の半開放形誘導コイル6で内歯歯車50の側面を昇温する。例文帳に追加

Before performing the quenching, the temperature of the side surface of an internal gear 50 is elevated by the half-opening type induction coil 6 for preheating. - 特許庁

積層された燃料電池セルを締め付ける締め付け固定部材が焼き付き難い燃料電池スタック及び燃料電池を提供する。例文帳に追加

To provide a fuel cell stack and a fuel cell, in which a fastening fixed member for fastening stacked cells of fuel cell is hardly burned in. - 特許庁

餃子などを蒸し焼きに調理する場合でも、皮の部分が乾燥して硬くならない加熱調理器を提供する。例文帳に追加

To provide a heating cooker preventing a skin portion from drying out and becoming hard even when jiao-zi and the like are cooked by baking in a casserole. - 特許庁

本発明では、基本原料以外の特殊な原料を用いなくとも、型剥がれがよく、しかもふっくらとした焼き菓子を得ることを課題とする。例文帳に追加

To provide a method for making baked confectionery by which such baked confectionery as to be fluffy and have good unmolding properties without using any other specific raw material than basic raw material. - 特許庁

飲食者の嗜好や食材の種類に応じた焼き方に柔軟に対応することのできる加熱調理器を提供する。例文帳に追加

To provide a cooker flexibly applicable to the way of broiling according to the preference of a person or the kind of foodstuffs. - 特許庁

好ましくは硬さをHRC45.9〜47.5の範囲に設定して焼き戻し温度を500℃〜600℃の範囲に設定する。例文帳に追加

Favourably, hardness is set in a range of HRC 45.9-47.5 and tempering temperature is set in a range of 500°C-600°C. - 特許庁

グリル筐体1内の焼き網2を設置した焙焼室3の側部に焙焼室3と仕切った側部熱気通路4を設ける。例文帳に追加

A side part hot air passage 4 that is partitioned from a roasting chamber 3 is provided at the side of the roasting chamber 3 where a roasting net 2 is installed in a grill enclosure 1. - 特許庁

皮が薄く、皮の表面がパリッとして皮の内側がもちっとした食感が得られる型焼き菓子の自動製造装置を提供する。例文帳に追加

To provide an automatic production apparatus for mold-baked confectionery having a thin skin, crisp skin surface and glutinous palatability inside of the skin. - 特許庁

良好な口溶け及び滑らかな食感を有し、さらには焼き込んだ時にも保形性を有する製菓・製パン用フィリング材の提供。例文帳に追加

To provide a filling material having good solubility in mouth and smooth palatability and giving shape maintaining properties when it is baked. - 特許庁

焼き鳥等の調理時に発生した熱により高温となった筐体の外壁に触れることによる火傷などの危険性を防ぐ。例文帳に追加

To prevent hazards from burns, etc., due to contact with the external wall of a cabinet at high temperatures by heat generated when grilled chickens, etc., are cooked. - 特許庁

インナー側の内輪3および円すいころ5は、表面硬さ60HRC以上のずぶ焼き入れの施された軸受鋼とする。例文帳に追加

The inner ring 3 on the inner side and the conical rollers 5 are composed of bearing steel treated with through quenching to have surface hardness of 60HRC or more. - 特許庁

グリル筐体1内の焼き網2を設置した焙焼室3の側部に焙焼室3と仕切った側部熱気通路4を設ける。例文帳に追加

This gas grill is provided with side part hot air passages 4 partitioned from a broiling chamber 3 installed with a gridiron 2 in a grill casing 1 in the side parts of the broiling chamber 3. - 特許庁

基板は、表面層内の電荷担体密度を増強するように選択された高温で、所定の期間に亘って、焼き鈍しされる。例文帳に追加

The substrate is also annealed at an elevated temperature and for a duration selected to enhance the charge carrier density in the surface layer. - 特許庁

ボルトを傾けたままねじ込みを行なってもねじ山を潰したり、焼き付きを起しにくいボルトを目的とするものである。例文帳に追加

To provide a bolt which is hardly seized up and hardly strips threads even if the bolt is inclinedly screwed. - 特許庁

リブ形成用ペースト3中のガラスは焼成による焼き締まりにより融点が上がり、次回の焼成での型崩れを防ぐ。例文帳に追加

As the melting point of the glass in the paste 3 for forming the rib is elevated by sintering in firing, collapse of the form is prevented. - 特許庁

焙焼筐体1内の焙焼室3の側部に側部熱気通路4を設け、側部熱気通路4に熱気を供給する上部加熱用バーナ5と焼き網2の下方に熱気を供給する下部加熱用バーナ6とを焙焼筐体1の側部に配置した両面焼きガス焙焼器である。例文帳に追加

A temperature sensor 8 is arranged to detect the internal temperature of the roasting chamber 3, and also a heating power adjusting means is arranged for adjusting the heating power of the burners on the basis of temperature information which is detected by the temperature sensor 8. - 特許庁

粉末金属圧縮後の焼結製品の焼き固め工程において、円形開口部を備えた中空円筒状の焼結製品を変形少なく焼き固める方法、および焼結炉内において生じる焼結部品の変形を低減するためのセッターを提供する。例文帳に追加

To provide a method for baking a hollow cylindrical sintered product provided with a circular opening part with less deformation in a baking process of the sintered product after compaction of the metal powder, and a setter to reduce the deformation of the sintered product caused in a sintering furnace. - 特許庁

たこ焼きを食べる際に好適で、爪楊枝の端部が折れにくく、かつ、折れた場合でも再利用が可能な爪楊枝保持具を提供することを目的とし、たこ焼きの新しい食べ方を提案することにより大阪等の食文化の発展を目指すものである。例文帳に追加

To provide a toothpick holder which is suitable in eating octopus dumplings, allows the end of a toothpick to be hardly broken, and attains reuse even when the toothpick is broken, and to plan the development of food culture in Osaka or the like by proposing the new way of eating the octopus dumplings. - 特許庁

ガスバーナ、レーザー、誘導加熱方法を使用せず、生材、即ち柔らかい材料でワークを作製し、必要な部分だけ、即ち硬くしたいところだけ温度をあげて焼き入れすることが出来る部分焼き入れ用の一対の電極を持つ抵抗加熱装置を提供すること。例文帳に追加

To provide a resistance heating apparatus having a pair of electrodes for partial quenching, in which only a needed portion, that is, a part desired to be hardened, is quenched by raising a temperature, by producing a workpiece with a raw material, that is, a soft material, without using a gas-burner, a laser or an induction heating method. - 特許庁

表示装置において、全ての表示画素等の光っている時間を実質的に同じにすれば焼き付き現象の発生を防止できることに着目して、スクリーンセイバー機能の活用の仕方に工夫を凝らし、表示素子の表示の焼き付き現象を抑制することを目的とする。例文帳に追加

To suppress a display-burning phenomenon of display elements by contriving a method of utilizing a screen saver function. - 特許庁

本願発明者が、液晶の焼き付き改善の基準として採用している経過時間(100時間)までに液晶の焼き付きが回復するのは、誘電率異方性(Δε)が12以下の液晶を用いた液晶装置であった。例文帳に追加

In the liquid crystal device using the liquid crystal having a dielectric constant anisotropy Δε of 12 or less, the liquid crystal can recover from the image sticking phenomenon until the time elapsed (100 hr) that is adopted as a reference for improvement of the image sticking phenomenon of the liquid crystal by the inventor. - 特許庁

ステアリングシャフト3は、キーロックカラー7の内周面75が圧入される部分の外周面31に、高周波による焼き入れが施されており、焼き入れ後のビッカース硬さをHV300からHV500に設定している。例文帳に追加

In the steering shaft 3, quenching by a high frequency is performed on the outer peripheral surface 31 of a part in which the inner peripheral surface 75 of the keylock collar 7 is pressed, and Vickers hardness after quenching is set to be HV300 to HV500. - 特許庁

即ち、蒲焼きにする調理での加熱は鰻や穴子などの皮のコラーゲンがゼラチンに変化する段階で終わるため、さらに、蒲焼き1を高温で加熱し続けてゼラチン質をゲル化させて、ゼラチン質が冷えても固まらないようにする。例文帳に追加

Since the heating in the cooking to prepare the Kabayaki is finished at a stage to change the collagen of the skin of eel or conger to gelatin, the Kabayaki 1 is further heated at a high temperature to gelatinize the gelatin and prevent the hardening of the gelatin by cooling. - 特許庁

外釜7の内方に水槽10及び発熱体12を設置して、その発熱体の上方で支持体14に載せた食材13を焼き物にするとともに、焼き物から立ち上がる焼煙を排煙手段6により排煙する無煙ロースターに次の構成を付加する。例文帳に追加

A water tank 10 and a heating element 12 are installed on the inner part of an outer pot 7, a food material 13 mounted on a supporting body 14 is roasted at the upper part of the heating element and roasting smoke rising from the roasted food is discharged by the smoke discharge means 6. - 特許庁

また、うなぎの魚体から分離されたうなぎ骨からその付着肉を除去し、前記付着肉を除去されたうなぎ骨を整形しながら素焼きし、前記素焼きされたうなぎ骨を所定長さにカットして片栗澱などの澱粉をまぶし、油で揚げてなる加工うなぎ骨。例文帳に追加

The processed eel bones are produced by eliminating adhering flesh from the eel bones separated from the eel body, grilling the adhering flesh-eliminated eel bones while shaping them, cutting the grilled eel bones each into a prescribed length, dredging starch such as katakuri-starch over the cut eel bones, and frying the starch-dredged eel bones. - 特許庁

団子状の焼き菓子を製造する際に団子状に成形する技術に関し、被成形生地を掌動作のような往復動作で確実に押し固めることができ、しかも連続的に団子状に成形可能な方法と装置、並びに風味に富んだ団子状の焼き菓子を実現する。例文帳に追加

To materialize a method and a device, which can surely compact a dough by reciprocating motion like the movement of a palm and successively mold dough into dumplings, regarding the technology of molding a baked confectionery like a dumpling when producing a dumpling-like baked confectionery and a rich taste dumpling-like baked confectionery. - 特許庁

チョコレート生地を成形して焼成した際の焼きダレによって製品の形が崩れるのを防止して、焼成後においても成形時の形状が良好に維持された製品を得ることができる焼き菓子の製造方法を提供する。例文帳に追加

To provide a method for producing baked confectionery enabling preventing the baked confectionery from getting out of shape by baking drop produced at the time of forming and baking chocolate dough and obtaining the baked confectionery excellently sustained in shape at the time of forming even after baking. - 特許庁

たこ焼き器は、窪みを加工する必要があるため、一般的なプレス加工では技術的に難しい面があったが、山岡氏は同社の技術であれば複雑な形も作れると考え、家庭用たこ焼き器をプレス加工で製造するのに挑戦した。例文帳に追加

There were technical difficulties with their general presses, since to work as takoyaki makers, it is necessary to produce depressions in them. But Mr. Yamaoka thought that it would be possible to make complex shapes if they applied the company’s technology, and so took up the challenge of manufacturing a home takoyaki maker using presses. - 経済産業省

例文

今川焼きを元に、種々の動物などを模した形に焼いた菓子が生まれ、その中で縁起が良く庶民がなかなか食べられない鯛の形をしたものが特に優勢になり現在に至ったとされている。例文帳に追加

Various animal shaped imagawa-yaki cakes were created and sea bream shaped cakes became particularly popular because sea bream were considered lucky fish and was too expensive for ordinary people.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

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